Villanyóra Modbus

Fórumok

Helló,

A kérdés, hogy ha a villanyórán ott a modbus kimenet, azt vajon be lehet kötni az inverterbe, vagy attól, hogy mindkettő modbus, az csak az adatátvitel módja, a benne lévő adatok nem szabványosak?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 22., k – 11:50

Nézz utána egy kicsit a MODBUS dolognak. 

De röviden ami neked kellhet információból és amit én tudok róla.
- van címe az eszközöknek (van hogy nem állítható, de 99%-ban igen)
- mehet RS-232-n, RS-485-n. Általában RS-485 szokott lenni és természetesen egyeznie kell a kommunikációs paramétereknek azonos kábelen. Pl. 9600 8N1 
- létezik TCP-n is kommunikáció (valószínű neked nem ez kell)
- Címenként a master (szabad még ilyet írni?) megszólítja és lekérdezi, vagy állítja az egyes regisztereket.

Nem a villanyórát és az invertert tudod összekötni. Hanem valamit ami vezérli vagy lekérdezi ezeket, a master-t. Pl. egy PC, vagy egy mikrovezérlő, pl ESP8266 ami MQTT-n küldi HomeAssistant-nak az adatokat.

A belső regiszterek kiosztása és működése minden gyártónál eltérő lehet, a master-nek kell alkalmazkodnia.

A villanyórád modbus kimenetére csak úgy nem köthetsz semmit magadtól, ezt csak akkor ha engedélyed van rá a villanyóra tulajdonosától. Ha ez EON, ÉMÁSZ, stb... akkor tőlük, majd ők kötik oda amit.
Volt itt egy másik topic, ami új villanyóráról szólt aminek van kifejezetten ügyfél oldali csatlakozása. Sőtt a szolgáltató kiadta szépen a protokollt és mindent hozzá. 
https://hup.hu/node/173041

Szerkesztve: 2021. 06. 22., k – 20:52

Biztos hogy nem nézel be valamit? Ha Magyarországon vagy, akkor kizárt hogy modbus port van az órádon, vagy ha van is, az számodra nem használható. Un. P1 protot ad az Elmű és az Eon is, amin DSMR protokollon lehet kommunikálni, ez szabadon hozzáférhető azon szerencséseknek akik ilyen órát kapnak (sajnos sok esetben még külön kérés esetén sem ilyet adnak, lutri az egész).

A DSMR-ről bővebben:

https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Slimme_meter_15_a727fce…

A csatlakozásról és a használatról a fent említett topicban írtam részletesen. Egyéb megoldás nincs. Az órákon található modbus és egyéb portokat (pl. optikai interfész) a szolgáltató használja, ügyfél nem férhet hozzá.