"A Windows 11 egy új festékréteg, ami csak a fal felét takarja"

Legalábbis ezt állítja az XDA Developers site a kiszivárgott build alapján. Videó:

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 16., sze – 17:46

Egy régi Windows mondás jut róla eszembe abból az időkből, amikor a Windows alatt még egy DOS dolgozott:

A Windows nem más, mint egy színes bohócruha a DOS-on.

trey @ gépház

A "számítógép-kezelés" és a "vezérlőpult" xp óta változatlan formában, az hogy az nt kernelen mit hegesztettek passz...

sudo mount -o ro /hup.hu
Szerkesztve: 2021. 06. 16., sze – 17:46

Ez hülyeség. Egy újabb termék amiért pénzt lehet kérni, mert Windows 10 licence már mindenen van, hiába lesz ugyanaz, a kasszánl már nem. Ami akkor jó is lenne ha már Linux kérnélek futna. 

Ami az érdekes. Az enerprise verzió nincs a halálraítéltek közt.

Megneveztem a videót. Szép lassan sikerül lemasolni végre egy Ubuntut. Kezdődött az áruházzal vagyis csomagkezelessel de most jön a tobbi. 

Ja, ez szerintem is kínos. Egy az egyben Win10, csak lekerekített ablakok, meg Start Menü és tálca helyett Mac-szerű dokk, amit vagy a Mac-ből vagy az Ubuntuból loptak. Hihetetlen, hogy van pofájuk új verziót kihozni, mikor semmi újdonság nincs benne, meg nem tudnak már mit kitalálni kínjukban. Azt is lefogadom, hogy a motorháztető alatt (kernel, drivermodel, fájlrendszer) még kisebb különbségek vannak a Win10-hez képest.

Mondjuk az is igaz, hogy majd csak 4 év múlva jelenik meg, így temetni túl korai lenne. Anno a többi korai Windows verzió buildje se nagyon hasonlított a tényleges kiadásra, így túl sok következtetést nem lehet levonni, max. csak annyit, hogy Win10 alapokra építkeznek, ami nem meglepő, mert nyilván lusták lesznek mindent kidobni, amijük van, és mindent a 0-ról írni. Pedig szerintem a 0-ról átírás jót tenne, utoljára a Vista volt olyan, hogy teljesen újraírt kernel, lényegesen megújult drivermodel, azóta az összes főverzió csak az előző pofozgatása. A Vista már vagy 15 éve jött ki, és 16+ éves kódbázis.

Meg én azt látom, hogy a Win98 óta a MS kínlódik, ME-nek nem volt sikere, 2000 nem élt meg sokat, Vista sem volt sikeres, Win8/8.1 sem. Az XP, Win7 sikeres volt, de az inkább véletlen, ha a nagy statisztikát nézzük. A Win10 meg csak azért nem lett óriási bukás számokat nézve, mert erőszakkal rátolták mindenkire, agresszív update, ingyenes frissítési időszak, OEM-ek lefizetése, újabb procis gépek frissítésének letiltása WIn7 alatt, stb.. Itt igazából az agresszió segített, nem az, hogy jó a termék. Így 22 év alatt kiadott 9 főverzióból összesen volt 2 sikeres (és ezek is ki lettek vezetve lényegében), ez elég rossz arány. Valahogy próbálnak irányt váltani, de sose sikerül, a minőség meg egyre silányul, nincsenek már hivatalos tesztelők, béta update-eket tolnak, minden össze van csapva, inkonzisztens GUI, ronda, stb.. Erőltetik a megújulást, de egyre izzadtságszagúbb már.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A PH nálam feketelistás, teljesen bojkottálom, úgyhogy ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni, de most volt időm figyelmesebben átolvasni a Win11-es cikket a topiknyitóban, és elég rosszul fest. Pl. Win11 Home-ban kötelező lesz az online account, ez milyen rohadt gáz már. Persze Home-okat nem nagyon használtam egyik Windowsból sem, de ha tényleg köteleznek ilyenre, akkor az nálam teljes dealbreaker. Már így is, Win10 Pro-nál ki szoktam cselezni, hogy telepítés alatt nincs netkapcsolat, és akkor engedi a helyi fiókot. Telemetria is nagyon a bögyömben van, de nálam ez az online account beteszi a kaput, ha ez tényleg így lesz, akkor még sokadlagos gépen vagy virtuális gépen, kiegészítő jelleggel sem lesz fent Win11. Már így is 7+ éve linuxozok, de még 1-2 gépen, egy második drive-on néha előfordul egy Win10, ami tartalékba van, ha kellene valamihez, vagy játszok, vagy ilyesmi, de nem nagyon veszem elő.

Egyébként meg ez a Home, Pro felosztás is nagyon béna, idejétmúlt ma már. Ugyanaz az egész, csak a Home-be beletesznek korlátokat, hogy a Pro-t drágábban adhassák. Nincs ennek már sok értelme, legyen csak Win11, legyen csak 64 bit, legyen csak egyféle kiadás, de az normálisan, megfizethetőre árazva. Max a Server külön tartása, aminek lenne értelme, annak sem ebben a mostani formában, hogy az is lényegében ugyanaz, ugyanaz a felület, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként mi a baj az online accounttal?

Én az új laptopon a Win10 számára létrehoztam egy új online accountot, valami @outlook a vége. Semmire nem használom a Win bejelentkezésen kívül, de arra jól jött, hogy Linux telepítés után a Windows nem indult el, és azt mondta, hogy akkor az online accounttal lépjek be valami weboldalon, és ha sikeres a belépés, a weboldal ad egy kódot, amivel a Bitlockert unlockolhatom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hú, pontosan az egyik legnagyobb baját demóztad :) 

Amikor bekapcsolod a bitlockert, akkor készít egy visszaállító kódot, amit kinyomtathatsz, elrakhatsz, DE ha van online fiókod, akkor nagyon előzékenyen ő elteszi neked ezt a kódot a felhőbe. Úgy, ahogy van :) Innentől bárki be tud lépni ott a felhőben a te MS accountodba, máris meglesz a bitlocker recovery kódja a te merevlemezedhez. Érted, hogy ez miért baj?

Másrészt az online fiók ugyanúgy gyűjti az adataid, mint mikor egy mac gépet használsz: logolja, hogy melyik alkalmazás van telepítve, mit telepítesz, mit és mikor indítasz el. Stb. Amit nem szégyell... 

Ugyan SOHA nem tenne ilyet, - hiszen rendesek - de holnaptól egy kis módosítás lenne az, hogy ahol bitcoin privát kulccsal, vagy annak kinéző dologgal találkozik, azt is továbbítsa már...... 

Először is, szerintem az ördögnek már a töke tele van azzal, hogy az emberek állandóan rá hivatkoznak a saját előítéleteik miatt.

Másodszor simán lehet, hogy csak lemaradtam valamiről, de nekem a hírekből az jött le, hogy erőszakról szó sem volt és pénzért szexuális szolgáltatást nyújtó nők se rémlenek. A többi igaz, azzal az apró kiegészítéssel, hogy nem mindenki pedofil, aki ismer egy pedofilt.

Mindazonáltal a mondandóm lényege annyi lenne, hogy Bill Gates az ember, nem azonos a cégével, tehát tulajdonképpen semmi értelme bármi módon a magánéletére hivatkozni egy Windows 11-gyel foglalkozó topicban.

Persze, persze ... Mr. Védőügyvéd. Tegnapi híreket is el kéne olvasni:

Microsoft shareholder seeks report on Gates, sexual harassment

Long Before Divorce, Bill Gates Had Reputation for Questionable Behavior

Microsoft Investor Seeks Report on Gates, Sexual Harassment

Microsoft Corp. shareholder and activist Arjuna Capital said it has introduced a resolution seeking a report on the “effectiveness of the company’s workplace sexual harassment policies” in the wake of allegations co-founder Bill Gates sought to have inappropriate relationships with employees and other claims of sexual harassment.

trey @ gépház

Megnéztem, semmi új nincs bennük.

A mai modern nyugati társadalomnak van egy olyan beteges szokása, hogy "létrejönnek" celebek, az emberek pedig azzal töltik az idejüket, hogy velük foglalkoznak, beleértve a szexuális életüket is.

Ez igazából még rendben is lenne, elvégre az ókori Rómában is megfigyelhető volt már hasonló viselkedésforma (sőt), csak az a baj, hogy kétféle celeb van. Az egyik azért celeb, mert kinondottan ebből él. A másik kimondottan másból él, csak "hagyományok" miatt képtelen elkerülni a celebbé válást.

És attól kezdve az ő szexuális életével is foglalkoznak.

Kissé továbbgondolva a dolgot, nyilván a befektetők se azért foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert tízből tíz ne dugta volna már meg a titkárnőjét, hanem mert a celebhírek képesek befolyásolni a tőzsdei árfolyamokat, a pénz meg ugye mégis csak pénz.

Ha Bill Gatesről az derült volna ki, hogy hematológiai problémái vannak, akkor a befektetők a teljes vérképét követelnék, ami ugyanúgy a magánügye.

Remélem tetszett a védőbeszéd bíró úr! :-)

tl;dr

Én azon a cikken röhögtem a legjobban, ami azt taglalta, hogy ez a bohóc bement a céghez, eljátszotta rendes férj szerepet, majd titokban előhozatta a garázsból az arany színű Porsche-t és elment kurvázni. A felesége ugyan tagadja, hogy magánnyomozót küldött utána, de állítják, ez az igazság.

A men boob-os fényképe megfizethetetlen:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9662707/Bill-Gates-disappeared…

trey @ gépház

Ültem itt egy ideig és azon gondolkodtam, mit is mondhatnék erre...

Ideraktál egy hivatkozást egy olyan bulvárlapra, amit a britek jelentős része is hulladéknak tart, és amely kiválóan mutatja azt a társadalmi elferdülést, amit fentebb vázoltam.

Kritizálod egy ember testi adottságait, magánéletét és - ha jól értem - felrovod neki, hogy egy drága autója van, miközben rólad itt a HUP-on is köztudomású a drága órák iránti "vonzalmad".

Nincsenek további érveim.

Valóban messze jutottunk a néhány éve a HUP olvasók egy csoportja és a nemzetközi sajtó által felszopokodott "filantróp", "jó ember", "jó családapa", "jó ember jócsaládapa", "jóember mert afrikai néger gyereket" Gatestől a creepy Gatesig, akitől állandóan válik a felesége, ha elkezdenek gyűlni ellene a vádak.

A különbség kettőnk közt (köztem és Gates), hogy én sosem tetszelegtem talmi filantróp szerepkörökben.

Kritizálod egy ember testi adottságait,

Karácsony óta EU-konform.

trey @ gépház

Nem teljesen világos, hogy ez most hogy jött ide, de mivel Bill Gates szexuális életének is igencsak marginális hatása lehet a Windows kernel fejlődésére éppenséggel elfér. :-)

És ha már itt tartunk, akkor a fenti a "nős Bill Gates titokban kurvázik" fordulatról nekem is beugrott valami.

Popper Péter valamelyik könyvében olvastam a sztorit. Poppert az egyik barátja/kollégája kereste meg azzal, hogy nem tudja ugyan biztosan, de szerinte csalja a felesége (mármint a kollégát). Popper miután jó pszichológushoz méltóan végighallgatta, csak annyit mondott neki:

- Nézz rá arra a nőre. 20 év múlva halott lesz. És te sajnálod tőle ezt a kis örömet?!

Az a baj az efféle megközelítésekkel, hogy ha valakiről a tömeg eldöntötte, hogy bűnös, akkor lehet akármilyen ártatlan, mindig lesz pár "jólértesült", aki a Daily Mail és egyéb autentikus híroforrások alapján tudni véli, hogy nem csak hogy pedofil, de kurvázik és embert is eszik, a Windows 11 fejlesztői pedig szűzlányok vérét itták, attól lett lekerekített az ablakok sarka. Megerőszakolta a munkatársnőjét, sőt az aranyhörcsögét is, bár ennek módja mind a tudomány, mind a rendőrség számára ismeretlen.

És a nyakkendője is milyen színű már!

Innentől bárki be tud lépni ott a felhőben a te MS accountodba, máris meglesz a bitlocker recovery kódja a te merevlemezedhez. Érted, hogy ez miért baj?

Tehát a támadónak szüksége van a titkosított eszközre, meg kell szereznie a jelszavamat az MS accounthoz, meg kell szereznie a telefonomat, amin az MFA token van, és fel kell tudnia oldani a telefon titkosítását? Asszem, én ezt a kockázatot vállalom. :)

Amikor bekapcsolod a bitlockert, akkor készít egy visszaállító kódot, amit kinyomtathatsz, elrakhatsz

Izé. Én nem kapcsoltam be. Nem is láttam a kódot, amíg a Linux telepítés után a felhőből meg nem kaptam.

Innentől bárki be tud lépni ott a felhőben a te MS accountodba, máris meglesz a bitlocker recovery kódja a te merevlemezedhez. Érted, hogy ez miért baj?

Igazság szerint, nem értem. Az egész bitlocker dolgot nem értem. OK, hogy titkosított az sdd tartalma, de mi a haszna, ha bárki, aki a laptopomat be tudja kapcsolni és be tud lépni, az titkosítatlanul lát mindent? Márpedig ha az MS accountomba be tud lépni, akkor tudja a jelszavamat, szóval a laptopba is be tud lépni. Sőt, a laptopba egyszerűbb, mert az MS accountba belépéshez 2FA is kell, szóval a telefonomat is meg kell szereznie és feloldania.

Ha minden egyes bootkor kérdezné a bitlocker jelszót, ahogy a LUKS teszi ugyanazon a gépen, akkor igen. Akkor érteném, hogy ez miért jó. De ez így max. az ellen véd, aki a laptopomat szétbontva az sdd-t leforrasztva próbálná máshol olvasni, vagy ha valaki orvul átpartícionálná a hdd-t és egy új OS-t telepítene (igazából nem tudom, hogy a Linux telepítés melyik mozzanata triggerelte a bitlockert).

De miért vacakolna valaki az ssd ellopásával, ha a laptopot felnyitva simán be tud lépni a jelszóval?

Másrészt az online fiók ugyanúgy gyűjti az adataid, mint mikor egy mac gépet használsz: logolja, hogy melyik alkalmazás van telepítve, mit telepítesz, mit és mikor indítasz el.

És? Egyfelől azt tudjuk, hogy a Windows 10 logol, mint az állat. Másfelől ha összegyűjti, hogy a gee@outlook felhasználó mit telepített, mit indít el, az mit zavar engem, ha egyébként a gee@outlook címet semmire se használom, soha egy email nem érkezett oda, senkinek az address bookjában nincs meg, semmihez nem köthető?

Ha az MS megfigyelni akarna, akkor azt nézhetné, hogy a telepített Chrome-ban vagy Firefoxban amikor belépek pl. facebookba vagy gmail-be, akkor milyen felhasználót használok. De ha ennyire meg akar figyelni, akkor ezt nyugodtan megteheti a gee@outlook online account nélkül is. Ugye nem azt akarod mondani, hogy ha csak LAPTOP\gee local user lenne, akkor nem tudná a telepített programok listáját vagy a bitcoin kulcsot eltárolni a saját titkosmegfigyelés szerverén későbbi felhasználásra?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Biztos így van, valójában nem néztem utána.

A laptop úgy jött, hogy volt rajta Windows és bitlocker. Nem emlékszem, hogy láttam volna bitlocker beállítási lehetőséget a beállítások között, de mondjuk nem is nagyon kerestem.

Egyébként túlságosan nem is érdekel, munkára a Linuxot használom, a windows-t játékra meg ha épp windowst indítottam akkor abból böngészek. A Dokumentumok mappa valószínűleg üres lehet, esetleg 1-2 screenshot lehet elmentve benne.

Vannak dokumentumaim, amiket win és Linux alól is piszkálok, ezek vagy Google docs / sheet és web alapúak (és nincs bennük védeni való titok), vagy Libreoffice doksik, táblázatok a Google Drive-on, amik közül bármit amit nem akarok, hogy mások egyszerűen piszkáljanak, titkosítás véd.

Valójában a windows partíciómon semmi olyan nincs, amit a bitlockernek védenie kellene, ezért nem zavar túlságosan, hogy esetleg nem tökéletesen véd.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Így van. Pontosan ez. Minden rendszerbeállítás, lényeges adat a MS kezében lesz. Még a telemetria elvileg anonim, és csak arról küld visszajelzést, hogy milyen GUI elemeket nyomkodok (bár ettől még spyware, hiába szépítjük), az online accounttal tényleg a MS-é mindene az embernek. Plusz ha épp nincs nete, hogy jelentkezik be? hajbi nem hitte el, hogy hosszú távon csak a Linux marad, hiába nem tetszik neki rajta ez meg az, a Windows egyre használhatatlanabb lesz. Sose bántam meg, hogy váltottam, csak azt, hogy nem előbb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Plusz ha épp nincs nete, hogy jelentkezik be?

Hát ezt valahogy már 20 éve is sikerült megoldani, hogy amikor a domain controller nem volt elérhető, akkor is be lehetett lépni a domain userrel az embernek.

Attól, hogy a felhasználónevem gee@outlook, attól még nem kell net kapcsolat a belépéshez vagy a windows használatához.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Semmi nagy szám, említésre méltó, egyszerűen csak egy rettenet genyó oldal, retardált, saját szájíz szerint intézkedő moderátorok és topikgazdák, és gerinctelen, besúgó, minden neki nem tetszőt jelentgető fórumozói réteg ilyen facebookos csoportos meg 444.hu szint. Mármint semmi rosszat nem kell írni, elég ha csak valami olyat ír az ember, ami teljesen semleges (értsd nem flame, nem poltikai, hanem szakmai), csak valamelyik retardált nem ért egyet vele, már tiltogatnak ki 1-2 hétre, a nyomokat meg eltüntetik, hogy mi is képezte tárgyát. Ráadásul adtam nekik több esélyt is. Tényleg csak egyszerűen felesleges rájuk 5 percet is pazarolni, legalja szint.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abban pont nem fordult elő, mert az túl szakmai, de a topik se annyira számít. És nem az hogy volt ilyen, hanem vagy 3-4× lefutottam velük ezt a kört. Sose tetszett a PH, de a hwsw fórumát bezárták (a főoldala meg átment ilyen Disqus kommentrendszerbe, ami követhetetlen, bugos, hozzászólásokat nem veszi be, válasz nem látszik), ezért a PH-n próbáltam fórumozni, próbáltam ott megszokni, minden hibája ellenére, nem élhető, és nem érdemlik meg nem csak a hozzászólást, regisztrációt, de a lapjaik olvasását se. Azóta is elvagyok nélkülük elég szépen, egyre ritkábban olvastam őket, úgyhogy a teljes blokkolás már nem tett hozzá sokat, ez csak olyan mihez tartás végett van, hogy úgy legyenek kezelve, ahogy megérdemlik.

Az a baj, hogy a fórumok amúgy is állnak bele a földbe, a Facebook, YouTube, *Exchange, Reddit öl meg mindent. Már talán csak a HUP maradt látogatható a magyar oldalak közül, meg legalább annyira égető problémáktól mentes. Jó, volt, ami itt se tetszett, ez a nagyon szigorú beajánlós-meghívós regrendszer, meg ezek a threadekre szétbontott topikszervezés se, meg egyre lebutítottab drupal (már a hupper addon se működik), de minden hibájával együtt ez még élhetőbb oldal maradt még. Jó, a PH-n kívül ott van még a prog.hu meg az Index, de azok megint vicc kategória mindenhogyan, nem csak szakmailag. Elég szomorú, hogy fejlődünk vissza ebben is. Ha ez ilyen ütemben megy, még pár év, és újra barlangban, mécsesnél tologatjuk az abakuszt, az talán fenntartható lesz. Vagy nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a vicces, hogy a Politika topikban is tiltanak flame-elés ürügyén, mikor a full kommancs moderáció mellett a hozzászólók 99%-a is kommancs. Nyilván ha nem kommancsként írsz bármit, lerohannak, mint a sakálok.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ja, ez ilyen. Persze a politikai topikok minden fórumon flame-topikok, és könnyű bennük pórul járni, moderációba futni. De a PH különlegessége, hogy teljesen semleges, flame-mentes hozzászólásokkal, akár szakmai topikokban is belefutsz. Gerinctelen mód, még csak ilyen moderátori intézkedés topik sincs, meg nyoma se marad, és a hozzászólás is törlik, ami alapján az intézkedés született. Viccnek is túl durva az egész lap/fórumcsaládjuk, blogrendszerük. Fekete listára meg azért tettem őket, mert nem érdemlik meg, hogy akár egy véletlen rákattintással, átirányítódással vagy valamivel is látogatói számgyarapodással támogassak ilyen felekezetet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pro-nál ki szoktam cselezni, hogy telepítés alatt nincs netkapcsolat, és akkor engedi a helyi fiókot.

Én még nem láttam olyat, hogy netkapcsolat mellett ne lehetett volna azt választani a telepítőben, hogy nem akarok online fiókot. Igaz, nem is telepítgetek függőségszerűen W10 Prókat.

:)

Szedj le egy új telepítőt, és meglátod. Úgy emlékszek, hogy a v1909 óta van ez, hogy ha netkapcsolatot észlel, akkor nem is lehet offline fiókot választani, hiányzik az opció. Agyrém. Most mondanám, hogy mit csináljanak az online fiókjukkal, de gondolom mindenki kitalálja anélkül is mire gondolok. Ezeket a multikat meg nem értem, hogy minden felhőbe, meg online akarnak kényszeríteni, mindenkiről mindent akarnak tudni. Tényleg nem is értem, hogy minek pocsékolják erre az erőforrásokat, hogy átlag Kisguczy Illésről meg nímand akárkiről tárolgatják a semmire nem jó adatokat. Ja, eladják marketingnek, de kötve hiszem, hogy az olyan sokat érne. Tényleg csak arra jó, hogy a felhasználói tábort elűzzék meg felbosszantsák. Persze meg sem lepődök ezen, mit várunk egy olyan OS-től, ami 30-80 ezer forintos hivatalos ár kifizetése után még tele van nyomva reklámokkal, meg telemetriás kémszoftverrel, visszamászó alkalmazásokkal, beállításokat visszacsináló, letilthatatlan update-ekkel (letiltható, de nem a laikus usernek, hanem a hekkelésre képes power usernek).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

20H2, 21H1 nem csinálta. Pár internetes írás alapján arra következtetek, hogy a Home esetén lehet az online fiókkal való szopatással találkozni.

Az online fiók azért kell, hogy az ember egy lépéssel közelebb kerüljön a Microsoft által kínált fizetős szolgáltatásokhoz.

:)

Nem tudom akkor, én utoljára 20H1-et telepítettem (újabbat még nem, mert a meglévő rendszereim frissítem), ott még csinálta. A Pro-nál is, egy gépet kivéve minden gépen, minden Windownál csak Pro-t használtam. Mondom, megkerülhető, a titka, hogy telepítés alatt ne legyen net, és mikor Wi-Fi-nál is feldobja telepítés vége felé, hogy csatlakozhatsz, ott kihagyást kell nyomni, hogy majd később állítod be.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szedj le egy új telepítőt, és meglátod. Úgy emlékszek, hogy a v1909 óta van ez, hogy ha netkapcsolatot észlel, akkor nem is lehet offline fiókot választani, hiányzik az opció. Agyrém. 
 

Agyrém, de #worksforme :D reggel készítettem friss ropogós telepítő készletet a saját alkalmazásukkal. A gép amire települt végig kilátott a netre, és mégis sikerült offline accounttal telepítenem és használatba vennem. 

Nem kell temetni, egyre mélyebbre ássák a sírgödröt maguk alatt, verzióról verzióra. Csak szép türelmesen kell várni, és mint szoktam írni, nem is a Linux desktop éve jön el, hanem a Win desktop éve fog elmúlni.

Az is igaz, hogy a Linux is züllik, bár azért ha valaki ért hozzá, akkor haladó disztróból lehet még sovány rendszert építeni, és el lehet kerülni a modern bloat és foshalmaz nagyját. De már előre látom, hogy a BSD napja is eljön egy napon, legalábbis nekem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Maga az OS elképzelés szinten jó, de frissítések miatt egy káosz az egész. W7 óta ugyanaz a konfigom van, 7-est telepítettem és konkrétan majdnem EOL-ig használtam, nagyon ritkán volt vele problémám.

Ellenben 10-es kolléga teszteletlen patchekkel simán teleszórja a gépet, volt már itt bootloop, kékhalál, FPS drop játékokban, kifagyó start menü, SSD/HDD gyilkos patch is. A legszebb az egészben az volt hogy miután kijött a patch hotfixének a javítása, utána teljesen jól működött.

Igazából ha kb 1 hónappal sikerül lemaradnod állandóan patchek tekintetében akkor egy betonstabil OS. De rohadtul érződik hogy nincs rendes tesztelőgárda és a plebsen tesztelnek.

Szerintem a "linuxbuzik" a Me, a Vista és a 8 idején is képesek voltak sok mindent felsorolni, mégsem döglött meg azóta sem a Windows és a Microsoft. Nem világos számomra, mi értelme évtizedeken keresztül olyasmit jósolni a közeljövőre, amiről ciklikus rendszerességgel bebizonyosodik, hogy még odébb van.

:)

Befejeződött. Kinőtt egy teljes univerzum, amit nem csak, hogy milliárdok használnak az MS-től függetlenül, de sokuk alig érintőlegesen használ asztali gépet. Ellenben a smart phone piac negyedéves eladási számai lassan elérik a pc/laptop piac éves adatait. És ebben az MS végre nincs benne. Az csak külön hab a tortán, hogy a helyzetet végül mégis a „rák” okozta.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

2007 körül lett volna rá jó esély

a Vista az XP után egy nagyranőtt szeméthalom volt, a többségnek nem tetszett az új felülete, az AAA játékok futásával is gond volt 1-2 évig

közben a linux-on:
3D compiz desktop-ok pörögtek, ami a mai napig super feature-nek tűnik
Wine játékok jöttek
mplayer-el minden videó hatékonyan lejátszható volt, miközben win alatt nem volt rendes videó lejátszó
berobbant a Firefox, az IE meg ledőlt
akkoriban robogott az OpenOffice, EU-s bíróságok is beálltak jogilag az open document formátumok mögé
stabil, nagyban customizálható gnome2 és kde futott, csilivili desktop theme-ekkel
bejött az Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu, a canonical révén reklámok marketing és sok pénz volt mögötte, már előretelepített laptop-okon is jöttek

de nem volt elég, nem sikerült, sztem az egyik fő oka a zárt bugos gyenge teljesítményű grafikus driver-ek voltak, és erre jött később a Fuck nVidia reakció

Szerintem itt csak a látszata volt legfeljebb az esélynek.

A Compiz egy látványos dolog, de az csak arra elég, hogy a nem-informatikus többség ámuldozzon egyet, aztán elfeledkezzen róla, mert eleve senki nem tudta, mi az, hogy több desktopod van. Az irodában 3 monitor volt, most itthon 2 + a laptop kijelzője.

A Wine-nal iszonyú kompromisszumosan lehetett csak játszani. 2007-ben jött ki a Mass Effect, nem volt hangja Wine alatt (már ha elindult). Assassin's Creed, Wine-ban főleg Bronze, de sokszor Garbage értékeléssel. Call of Duty 4, szintén 2007-es, Punkbuster telepítés alapből felejtős, tehát ha esetleg el is indult volna (nem, de mindegy), akkor is játszhattál volna a sok cheater nyolcévessel. 

Minden tisztességes warez Windows-on volt legalább 5 böngésző, 10 codec pack, és minimum két verziója az MS Office-nak, mindez beépítve a letorrentezett Windows .iso-ba, természetesen Windows Vista Ultimate-re építve, mert hát otthonra egyszerre kell a doman join képesség és a Windows Movie Maker.

Pár évig szórakoztattam magam a Linux (desktop) körüli önkénteskedéssel, de valójában már akkor sem tudtam megmondani, hogy az átlag, nem IT-ban dolgozó usernek miért pont ez kell. A desktop számítógép az emberek nagy részének csak nyűg, egy olyan tárgy, amin dolgozni kell. MacOS kapcsán merül fel mindig az (ál)naiv kérdés, hogy miért vesznek ennyi pénzért az emberek Apple gépet, amikor azt alig lehet testreszabni - miközben pontosan azért, mert azt alig lehet testreszabni.

Folyamatban. Ma már a plebs jó része telefonon és tableten él, géphez akkor ül ha sokat kell gépelni vagy valami office dolga van, esetleg torrentel vagy filmet néz.

Munkahelyen is erős átalakulások vannak, nyilván az ms a domináns de nálunk pl van linux desktop pilot group is, szóval erősen nézelődik a cég az alternatívák irányába. Persze ez csepp a tengerben meg egyedi eset, de van ilyen is.

Játékra is egyre kevesebben tolják a PC-t mert agyatlan árak vannak, egy jobb VGA árából kijön egy konzol (már ha épp lehet kapni, de ez áll a VGA-ra is) meg rakás játék amit utána akár el is adhatsz ha lemezes és akkor még nem építetted köré a gép maradékát.

Kreatív dolgokra meg most az M1-es mac vonulat volt hatalmas csobbanás az állóvízben. ARM-os windowst is toszigálja az MS de az az irányzék még erősen gyerekcipő.

Szóval alakul ez szépen. Nyilván nem lesz egyik pillanatról a másikra wintel crash, de soha nem volt még ennyi kihívója.

Persze ez az MS-t a legkevésbé sem zavarja, ott az azure meg az enterprise ami nyomtatja nekik a zsét. "Kis" túlzással a windows csak púp a hátukon.

„utoljára a Vista volt olyan, hogy teljesen újraírt kernel”

A fenét írták újra! :D Rengeteg kritikus hiba javítása jelent meg úgy, hogy még korábbi Windows NT verziókban is javították ugyanazt a hibát.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A Hardware Requirements-ben biztos nagy lesz a változás.

- Oremius

Tehát feltesznek hozzá egy új skint, amiből egyébként is le lehet tölteni egy csomót ingyenesen és kap újabb előretelepített appokat.

Engem nemrég az lepett meg, hogy a sokak által használt Teams meg átlag 1 GB RAM-ot zabál futás közben. Az egész op.rendszerem (Debian) nem eszik annyit.

Nálam az egész archos rendszer nem eszi meg annak a negyedét se, majdnem csak ötöde! De ez a Teams-nél nem meglepő, mert az is Electron app a szentem, Chrome-ba álcázott webszutyok, így egyértelmű, hogy kevesebbel nem éri be. És nem csak az, hogy egy giga, mert van elég memóriám, de amit nem szeretek a magas memóriafoglalásban, hogy akkor a betöltési idő, bezárási idő is lassabb lesz, mivel a procinak is dolgoznia kell többet mindenféle memóriába töltögetéssel. Ezért nem szeretem, ha mindenféle bloat fut, az ember csak azon kapja magát, hogy lomha a rendszere egy relatíve modern gépen is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Gyűlölöm a Teams-t, az elcseszett idióta felületét és hogy egy rohadt Chrome van alatta, 800+ MB-ot zabál és a 12 magos SSD-s gépemen hosszú másodpercekig tart neki elindulni, amikor minden más sw pillanatok alatt fut (még a bloatware-ek is). De sajnos munkára ezt kell használni.

A pidgin bezzeg gyors ;)

Nahát, nem írták nulláról újra? Skandallum! Ilyet a szoftveriparban még sosem láttunk, hogy a főverzió-váltás után a szoftver részben megegyezik az előzővel...

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mondjuk ez eros. A video, ami aszondja, nem valtozott semmi, es kizarolag a UI-t meg az eye candy-t nezi. Meg a HUP, ami ezt lehozza, es fel se merul benne, hogy ne adj' isten, a hatterben esetleg total mas lehet, vagy paradigmavaltas tortent es integraltak a mobil+tablet+surface+desktop -ot egy OS-be, vagy ilyesmi. Errol szo sem esik.

De persze, a lekerekitett ablak, NA amiatt van major verziovaltas. :/

Én azért nem látom ennyire sarkosan a dolgot. A win10-nek nagyon sokféle gépen kell jól szerepelni, a prémium cuccoktól kezdve a tesco-s dzsunkáig. Azt valahol megértem, hogy nem szenes lapáttal lapátolják át a feature-t mondjuk linuxból. És az is világos, hogy a win10 felülete nálam (és nem csak nálam) a "buta de legalább ronda is" kategória, k. ráfér egy reszelés már. (amúgy énis amit lehet macos külsőre faragok mert letszitult, egyszerű, és még normálisan is néz ki.)

A pénzügyi részét sem tudom egyértelműen kijelenteni ahogy többen megteszik, mert tök ingyenes updateként érkezik meg azoknak akik már rendelkeznek licenszel, az új vásárlók ,meg úgyis kicsengetik ha laptopot vesznek, akár 10 akár 11 az a windows.

Nincsen ezzel baj, hogy egy OS-t fejlesztenek. Visszautalnék a linuxos világra. Ott senki sem sír, hogy a kövi bubuntuban kb csak kernel verzió meg icon set változik leginkább, és a másik végleten sem sokan akadnak ki, hogy komplett hangrendszert cseréltek ki, vagy WM motort alatta és össze**arta magát egy csomó minden egyből. Most lehet jönni, hogy az legalább ingyenes, de ebből a szempontból tök mindegy fizetős OS vagy sem.

-42-