Melyik WiFi routert ajánlanátok?

Kezd elegem lenni a szolgáltató modem+WiFi router kombójából. Nem túl gyakran, de azért időnként úgy gondolja, hogy akkor ő most újraindul. Vagy azért, mert épp gyenge a jel az upstream irányból, vagy valami zajt érezt a kábelen, vagy mittudomén épp szoftvert frissített rajta Kumar és akkor egyben újra is indítja. A lényeg az, hogy a routerre kapcsolódó eszközök se tudnak egymással beszélni ilyenkor, szóval hiába, hogy épp a NAS-ról játszik egy mesét a TV, megáll az egész, és percekig megy a várakozás, hogy mikor lesz már rendben.

Megtartanám a szolgáltató eszközében csak a modem funkciót, és mellé tennék egy routert, ami stabil.

A következőket szeretném:

  • kell legalább 4 gigabites ethernet port, de nem bánnám, ha legalább 5 lenne (viszont sok eth portra nincs szükség, 8-nál több már csak feleslegesen pazarolja a helyet)
  • Minimum 2,4GHz-es és 5GHz-es WiFi, ideális esetben 6GHz is (a telefonjaink Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, a laptopom Wi-Fi 6: 802.11ax-ig támogatja, szóval nem lenne baj, ha ezeket 6e / ax tudná). széles csatornák (nem tudom, ennek mi a neve, amikor egy SSID egyszerre sok egymás satornát használ egymás mellett)
  • Minimum 2 SSID-t kellene tudnia (jelenleg van egy család és egy vendégek), de szeretnék egy harmadikat is.
  • A különböző SSID-khez különböző IP cím tartományok tartoznak (DHCP), VPN-ként egymást nem látják (ha nem állítok be valami olyan tűzfal szabályt, ami átenged ezt-azt)
  • az ethernet portokat is szeretném hozzárendelni egyik vagy másik VPN-hez.
  • Nem bánnám, ha valami olyan Linux alapú rendszer lenne rajta (vagy lenne rá egyszerűen telepíthető), amiben pl. a tűzfalat parancssorból iptables parancsokkal is tudom piszkálni, ha épp azt akarom, de nem kizáró ok az, ha csak grafikus felület van.
  • Tudja a szokásos dolgokat, IP címet MAC címhez rendelni, MAC feketelista (van olyan MAC, ami csak az egyik VPN-hez kapcsolódhat, és még a helyes jelszóval se mehet a másikra). Csomagszűrő szabályok, logolás (nem mindent, csak amit beállítottam)
  • Ne legyen nagy (a mostani kb. 1 arasz magas, mondjuk 6 centi vastag és kb. 3/4 arasz mély; ne fogasszon sok áramot, ne legyen hangos, ne legyen nagyon meleg.

Hozzászólások

hAP ac² szupi, ha a keret engedi (30k) én ezt javaslom, megéri a felárat:

- MikroTik hAP ac³

- ezért

 

*** Bocs, nem figyeltem, méret elvárásod miatt, neked nem jó! ***

- Dimensions    251 x 129 x 39 mm

# RHE, Rocky, NethServer, MBP14

- Dimensions    251 x 129 x 39 mm

A mostani doboz 22 x 16 x 5 cm és az extra 3 centi magasság simán belefér.

Csak az szomorú, hogy a 2012-es Wifi5-öt (802.11/ac) támogatja csak, a Wifi6-ot (802.11/ax) és Wifi6e-t nem, mert egyébként ügyes. Nem szívesen vennék olyan routert hosszú távra, ami már most kevesebbet tud, mint a kliensek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát, ha jobban utána olvasol, akkor láthatod, hogy a Wifi6 (802.11ax max. képesség) leginkább nem sávszélességben vagy lefedésben hozott újat, hanem abban, hogy mennyi eszközt tud kiszolgálni egy időben. Otthoni felhasználás esetén szerintem egy jó Wifi5 (801.22ac max. képesség) eszközről váltva nem vennél észre semmi különbséget.

Véleményem szerint e miatt is van az, hogy nem igazán terjednek futótűzként a piacon a SOHO kategóriás, Wifi6 szintű kiszolgáló oldali eszközök (a kliens oldalon persze terjed, mert a kliens oldali eszközök gyártói mindig az aktuális tömegtermelt csippet használják fel).

Nem próbálok úgy csinálni, mintha értenék ehhez a területhez, de a leírások alapján magasabb _elvi_ átviteli sebességet tesz lehetővé az ax, a 6GHz-es kiegészítés meg ad legalább 3 új csatornát (ahogy nézem, Európán kívül hetet). Ezek alapján pl. olyan helyeken, ahol sok szomszéd használ WiFi-t, a 6GHz előnyös lehet.

Simán lehet, hogy nálam nem lenne nagy különbség most, mert csak kb. 5 szomszéd Wifijét látom, és csak kb. 15 eszközünk van, ami wifit használ, de úgy vagyok vele, hogy nem akarok pár évente új routert. A naszta által ajánlott Asus router pl. tudja az ax-et (ahogy nézem, a 6e-t nem). Szóval ha van lehetőség ilyen eszközt is venni meg olyan eszközt is ami nem tudja, akkor inkább azt veszem majd meg, ami tudja, mert ki tudja, hogy mi lesz 2 vagy 5 év múlva. Future proof. Ennyi.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyenkor mindig mosolygok. Mérlegeljük, hogy hoz-e előnyt a csendesebb 6 GHz a részben már használt 5 GHz-es sávhoz képest. Mindeközben a paneles környezetben élők jól megküzdenek egymással a túlzsúfolt 2,4 GHz-en és még az 5 GHz-es sávra sem akar a legtöbbje továbblépni.
Ennek tükrében a piacképessége a wifi6e-nek amíg drágább, addig csekély az egyéb 5GHz-eshez képest. Végülis a Facebook nézegetéséhez mindegy.

Mérlegeljünk. Tervezzünk 4-5 évre a routerrel.

Jelentősen gyorsult, gyorsul az otthon elérhető net sebessége. Lassan mindenhol elérhető lesz az optika is Mországon.

Egyre több wifis eszköz van. Notebookok, mobilok, tabletek, okos TV, világítás, hűtés, fűtés,... ma már egyre több SOHO környezetben előfordul a 20 feletti wifis eszköz, és némelyiknél a sebesség is számít.

Egy darabig védhető, hogy a minőség fontosabb, mint a legújabb technológia, de a Mikrotik Hap ac3 aránylag új darab, a Wifi 6 pedig jó ideje elérhető sok gyártónál. Szerintem ebben már a legtöbben vártuk az újabb wifi szabványokat is.

A Mikrotik célközönsége szerintem nem a csak facebookozni kell a net.

Van az a helyzet, amikor a gagyi kevés, a több AP meg tényleg felesleges/drága/probléma kiépíteni.

Az már igaz, hogy a MikroTik előreléphetne a wireless driver-ekkel. Igazából nem csak a wifi6-ot nem támogatja a rotueros 6, hanem a 802.11 AC -t se tudja teljes mértékben. A routeros 7 -ben van olyan driver ami elvileg teljes wifi 5 -öt tud, de az még béta verzió (az egész OS az) és nem igazán megbízható.

Szóval igen, itt lenne bőven fejleszteni való. Viszont más szempontból meg SOKKAL jobb a MikroTik mint más consumer termékek, és ahhoz képest nagyon jó áron van.

Ha nagyon nem akarsz kompromisszumot, akkor vegyél külön router-t és külön access point-okat. De persze az meg drága.

Ez van!

Nálam is ilyen ketyeg, és egyáltalán nem melegszik. Viszont több helyen olvastam panaszt, hogy hajlamos melegedni. Nektek mi a tapasztalat?

Egyébként az összes fent említett kritériumot simán hozza. Nálam a digi netet kábelen 850-900MB/s sebességet tud. A wifi pedig meglepően erős.

és képes már az USB-vel végre rendes external storage módra működni, vagy még mindig csak backupra szolgál a disk?

"There is a 128 MB NAND and a full-size USB port that you can use to add extra storage" ebből nem lettem okosabb

~ubuntu, raspbian, os x~

Őszintén szólva a VPN-t sose használtam rajta. Static routing van, azzal gondolom menne a VPN is. Egyébként mintha merlin-nel lenne VLAN is. Guest wifi-ből lehet több is és elég masszívan lehet korlátozni. Amit én nagyon szeretek benne külön, az a smooth átjárás 2.4 és 5 GHz között.

Milyen az a 6GHz-es wifi? Tudtommal vagy 2.4, vagy 5Ghz.

5GHz-nél rövidebb a hullámhossz (~12,5cm vs. ~6cm), ebből fakadóan nagyobb csillapítást szenved a jel. Cserébe kevésbé zsúfolt, enterprise felhasználáson túlmenően városi környezetben vagy lakótelepen kimondottan ajánlott a használata.

Az AP-nál pedig sokat számít az elhelyezés, nem mindegy, hogy a szoba sarkában van a földön a kanapé mögött, vagy a lakás középpontjában például a mennyezeten. (Én többek között ezért nem preferálom otthonra azt a megoldást, hogy mindent a router biztosítson, a Wi-Fi-t külön eszközzel/eszközökkel oldom meg.)

 

Megj.: 802.11ax nem egyenlő a 6GHz-es tartománnyal, az ax szabvány mindhárom frekvenciatartományban képes működni.

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

Ki kell játszani hogy az adott helyen mit szól az 5Ghz a falakhoz, illetve hogy mi az igény. Én laktam olyan helyen ahol extrém zsúfolt volt a 2,4-es sáv (60-70 AP is látszódott), mégis simán elhaszáltam mert nekem elég volt 40-50 mbit és ~10msec környéki ping. Tehát arról szó sincs, hogy használhatatlan lenne, hanem ezek az értékek csökkennek, de stabil és jól használható. Akinek ez meg kevés, az kábelezik, vagy ha olyan a lakás, 5Ghz-ezik, csak hát azt meg minden lefogja.

ne kapcsolódjon egyszer a 2.4-re, utána az 5Ghz-re, közben meg várnom kell

Mi miatt kell várnod? Gondolom az enyém is vált egyik frekvenciáról a másikra, de sose vettem még észre váltást (mondjuk azt se tudom, hogy mikor épp melyik frekvencián van, csak a routeren látom ha ránézek, hogy mondjuk a telefon 5G-n van, ha meg kimegyek a ház elé, akkor feltételezem, hogy ott már csak a 2,4GHz ér el).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Gondolom, hülye a telómon az android. Video megakad, ha ránézek, látom, h nincs térerő, és várni kell, míg lejár vmi timeout. Meg eleve, két fallal odébb már gyorsabb a 2.4-es wifi. Ismétlem, nálam. Másnál elhiszem, h hozza az üvegszál sebességét 100m-ről, mert ugye azt szokták mondani. :)

Nem vagy egyedül. A kliens oldali eszközök jórészt nagyon szarul kezelik az ugrabugrálást a wifi ap-k között. Érdemes mindig csak egy AP-re lőni (fizikailag is), ha ez lehetséges egy otthonban vagy irodában.

Ha jól tudom léteznek mindenféle profi roaming megoldások (jártam olyan bankban ahol laptoppal sétálhattál és még a liftben is utazhattál szakadatlan tcp kapcsolataiddal együtt) de szerintem ahhoz olyan cuccot kell venni. Én legalábbis nem ismerem ezeket.

Szerkesztve: 2021. 06. 21., h – 10:52

Én sok külön wifi router után most 1-2 hónapja rollbackeltem a UPC saját eszközére, mert _mindig_ előbb vagy utóbb valami szar került a levesbe. Volt vagy 10 különböző routerem, közte drágábbak is (pl. WRT 1200AC), és akárhogy igyekeztem, mindig valami probléma kibukkant a stabilitás vagy a sebsség terén hosszú távon. Próbáltam a gyári szoftvereket is, meg az OpenWRT -t is.

Az elmúlt 60 napban egyszer sem döccent meg. Én lehet hogy a szolgáltatónál rinyálnék egy sort hogy valami szaki jöjjön ki és mérje meg itt a dolgokat, mert lehet hogy a kábelezésed szar, és a plusz router nem fog semmit segiteni. És egyébként nem csak a stabilitása hanem a teljesitménye is teljesen rendben van. Tudni kell jó helyre tenni. Használjuk két telefonnal, egy ipaddel, két laptoppal, egy media playerrel wifin, egy media playerrel vezetéken, illetve vezetéken nassal meg két PS-sel. És elég sokat home office-olunk. Tudja, ami egy átlagos otthonba/irodába kell.

Én lehet hogy a szolgáltatónál rinyálnék egy sort hogy valami szaki jöjjön ki és mérje meg itt a dolgokat,

Hát, sajnos a szolgáltatóval már nagyon sok kört futottam, mire sikerült számottevő javulást elérniük. Nincsenek pontos feljegyzéseim, hogy mikor kezdődött a hiba, ha tippelnem kellene, akkor kb. egy éve. Novembertől vannak feljegyzéseim, akkor már azt írtam fel magamnak, hogy az első szaki látogatása után is újra jelentkezett a dolog. Végül márciusra sikerült valamit változtatniuk, és míg addig havi 7-8 bejegyzésem van, áprilisban és májusban 0. Csak aztán most júniusban megint lett 3.

mert lehet hogy a kábelezésed szar, és a plusz router nem fog semmit segiteni.

Szerintem másról beszélünk. Én azt mondom, hogy a NAS-ethernet kábel-router-WiFi-TV útvonalnak mennie kellene akkor is, amikor mondjuk a szolgáltató szar kábele miatt az ő routerük épp újraindul. Nem érdekel az, hogy internet nincs 5 percre, a belső hálózatom ne omoljon emiatt össze ezalatt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az lehetett a gond, hogy consumer grade, aránylag olcsó berendezéseket cserélgettél. Ha veszel valami kicsit komolyabb, irodai, üzleti felhasználásra szánt eszközt, és rendesen bekonfigurálod, akkor soha nem lesz vele gond.

Én "budget" vonalon Mikrotik router (Wifi nélküli) és Ubiquiti AP (router nélküli) konbinációt szoktam javasolni. Persze jóval drágább, mint egy akármilyen csili-vili Asus 8 antennás húdeszuper wifi router, de cserébe soha nincs vele sem műszaki, sem teljesítmény gond. Ha 5 meg 6 GHz-ben gondolkozik az ember, mert kell a sebesség wifi-n, akkor úgy is oda jut gyorsan, hogy helyiségenként kell egy AP, és akkor már akár rendes AP is lehet, nem ezek a kombinált konzumer szappantartók. UBNT-nek vannak is elérhető Wifi6e AP-i már, így lehet aktuális technikai is így otthon.

Elképzelhető, bár a wrt 1200ac már veri az 50 ezret újonnan. Amiket előtte szereztem be, jellezően a 8-15 ezer ft közötti kategória volt. Naiv elvárásom hogy nem kell csillagrombolós képesség, csak az alapok, de az stabilan. Ezt a upc doboz amúgy simán hozza, szóval kihagynám a nagybevásárlást, hiszen szükségtelen :)

Amit javasolsz az is biztos egy működő opció, de furcsa módon a upc doboza tökéletesen teljesiti a feladatát most, mind sebességben mind megbizhatóságban. Felesleges plusz két eszköznyi komplexitás, de ha valakinek szar a standard doboza, biztos megéri neki.

Pont az a baj a konzumer cuccokkal, hogy nem olcsóak (pláne, ami kurrens techológiát kínál), ellenben ugyan olyan kiforratlanok, mint a töredék összegbe kerülő kistestvéreik az adott gyártón belül. Az újdonságot fizeti meg a vevő (meg a dizájnt és a hype-ot), nem a minőséget, kiforrottságot. A legdrágább Asus, TP-Link meg mittudomén milyen Xiaomi router-be is ugyan olyan kétfilléres kondi kerül, mint az 5e Ft-os modellbe és pont ugyan úgy kiszárad/kipukkad 2 év után (persze, tudom, van akinek 15 éve megy - örüljön neki). És akkor nem beszéltünk a sokszor nagyon korlátozott SW képességekről (ilyenkor meg jön az OpenWRT mindenre is jó - de akkor minek veszek kész eszközt, ha hekkelni kell?). Meg arról, hogy mágikus módon sokkal nagyobb a wifi lefedésük, mint a márkás wifi AP-knak. Nyilván nem ekkora zsenik a konzumar cuccok fejlesztői, hanem olyan paraméterezéssel dolgoznak, amik kívül esik a szabványon, megengedett tartományon.

Ráadásul ha jön az igény, hogy legyen már minden helyiségben 5G-s gyors wifi, akkor mi jön? Minden helyiségbe 60 ezerért Asus router, és menedzselgetjük egyesével? Ez pedig már nem olyan nagy truváj, simán lehet egy 60-80 m2-es magánlakásba is igény gyors wifi-re több helyiségben.

Én egyenesen rosszul vagyok már attól, hogy (az írásaik alapján) szakemberek is azt javasolgatják itt, hogy vegyél ilyen meg olyan konzumer router-t, és tegyél rá OpenWRT-t és akkor az milyen szuper lesz... Ha kapásból SW cserével kell kezdeni, mert a gyári szar, és a HW-ről meg tudjuk, hogy 2-3 év alatt elfárad (olcsó kondik, rossz szerelési minőség), akkor minek megvenni egyáltalán? És onnantól, hogy FW-t kell cserélni már nem is egyszerűbb a telepítése, beállítása mint pl. egy Mikrotik vagy UBNT Edgerouter cuccnak. És utóbbiak hardvere azért sokkal időtállóbb azon felül, hogy az SW is teljesen jó gyárilag...

"ilyenkor meg jön az OpenWRT mindenre is jó" - Képes már gigabitet natolni PPPoE-vel súlyosbítva?

"legyen már minden helyiségben 5G-s gyors wifi, akkor mi jön? Minden helyiségbe 60 ezerért Asus router, és menedzselgetjük egyesével" - Nem menedzselgetjük egyesével, ebben az árkategóriában már bőven ott vannak az AIMesh-képes eszközök.

Szerintem a Gbit NATolás PPPoE uplink esetén nem az OpenWRT szűk keresztmetszete, hanem az őt futtató hardvereké. Én különben nem vagyok OpenWRT ellenes (játszósnak csináltam RPi3B-ből kétlábú router-t, hogy woreguard-ot teszteljek, tök jó), engem az zavar, hogy az a javaslat sokszor, hogy vegyünk egy alapból drága eszközt, és kapásból szoftverezzük át.

De úgy lesz mesh, hogy vezetéken megy az AP-k közötti komminikáció és az adatforgalom a router felé, és helyben csak a klienseknek wifi-zik, vagy rádiós a kapcsolatuk is? Nem mindegy teljesítményben. Megaztán hiába tud akármit, egy UBNT AP AC Lite fele annyi pénzért van darabonként.

Pedig de. Adott hardveren gyári OS használja a hw-es lehetőségeket (NAT), az openwrt meg a legtöbb esetben nem.
Az AIMesh-t összelőni WiFi-n kell, ha jól tudom, de utána a backbone-t lehet (javasolt...) rezesre cserélni. Egyébként hevenyészett, nem reprezentatív keresgélés alapján a legkedvezőbb áron kínált AIMesh-képes Asus eszköz harmincegynéhányezer Ft...

Az OpenWRT esetében akkor csak igaz, hogy nem elég erős a hardver. Ahol HW gyorsítás kell a rendes sebességű NAT-hoz, ott egy gyenge rendszer van célirányosan felspécizve. Na persze költséghatékonyságból ez a jó megoldás, de akkor nem OpenWRT kell rá, hanem a gyári szoftver, ami kihasználja (a gondolom semennyire sem szabvány és semennyire sem dokumentált) HW NAT gyorsítást.

Az Asus megoldása árban akkor ott van, ahol az UBNT, csak az UBNT-ben van 10 évnyi szoftveres tapasztalat is mellé. :-D Tény, hogy UBNT-nél még kell egy kontroller (ami lehet UBNT hardveres, vagy PC-n futó szoftver, de akár egy RPi-n is elmehet költséghatékonyan). Azt nem tudom, az Asus megoldása olyan-e mint az Aruba Instant vagy hasonló termékek, hogy nincs külön kontroller, hanem az AP-k szoftverében van benne ez a funkcionalitás.

Nem akarok az Asus ellen vagy az UBNT mellett beszélni, amit írok tisztán szakmai tapasztalat. Én az egyszerű dolgoknál már kerülöm a kísérletezést, a "hátha jó lesz" feltételezést. Mindenol használom azt, ami az adott feladatra már bevált.

Gigabitet natolni cpu-ból khm. baromság. És most finom voltam - ugyanúgy az, ahogy checksum-ot számolni ahelyett, hogy a hálókártya csinálná.

"(a gondolom semennyire sem szabvány és semennyire sem dokumentált) HW NAT" - vannak dokumentációk itt-ott, és a *wrt családban is vannak már hw-natot tudó 3rd party buildek, de igen, ezeken a céleszközökön illik a rájuk készült célszoftvert használni.

"Az Asus megoldása árban akkor ott van, ahol az UBNT, csak az UBNT-ben van 10 évnyi szoftveres tapasztalat is mellé. :-D" - Asuswrt-nek hívják az Asus eszközök szoftverét. vajon miért...? Szóval ott is megvan a sok éves múlt, maradjunk annyiban.

" Asus megoldása olyan-e mint az Aruba Instant vagy hasonló termékek, hogy nincs külön kontroller, hanem az AP-k szoftverében van benne ez a funkcionalitás." - fogsz legalább két darab AIMesh képes Asus routert, összelinkeled őket, és megy. Mindenféle harmadik eszköz (na jó, azért egy rezes backbone-t adó ethernet kábel javasolt hozzá) nélkül.

 

Az Openwrt-sek addig nem foglalkoztak az HW NAT-al amíg nem volt API erre a mainline Linux kernelben. A random chipgyártó random minőségű kernel hackját ami random verziójú (általában sok éve nem karbantartott) kernelen ment csak nem akarták/tudták felvállalni több tucat targeten szerintem érthető okokból.

Most hogy van már flow offload API, csak a chipgyártóknak kéne átpakolni a tákolmányaikat az API-ra. Amíg ez nem történik meg az Openwrt-ben nem lesz értelmes HW offload. Az MT7621 támogatott jelenleg egyedül.

https://www.kernel.org/doc/Documentation/networking/nf_flowtable.txt

https://openwrtsummit.files.wordpress.com/2018/11/hauke-mehrtens.pdf

Az elvet értem, de én special a Ruckusokon futó (nem-)OpenWRT-vel (*) tapasztaltam azt, hogy azért gyenge volt a Digis PPPoE-hez, ha kellett NAT-olnia. Amióta nem kell, azóta nem rossz. Pedig náluk majd' havonta jön frissítés.

(*) a nyomokat látom, de azért kevésbé open.

Ott a 100 pont.

kb. 30 eszkozos (11-12 fos) irodaban volt olyan sok eve mar (6-7) hogy mar az agyverzes kerulgette a fonokot mert 60-80e forintos felsopolcos Asus, TPlink, miegymas routereket vasarolgatott, (kinjaban mar felevente 1 ujat hatha az jo lesz) es mind szar volt. Hol reset, hol ezen a telon dobalja a wifit, hol azon a laptopon szakadozik a net, stb. Mindig volt valakinek valami baja.

Kidobtam az egeszet a francba, mikrotik router (wifi nelkuli) + unifi ap, azota soha senkinek semmilyen panasza nem volt es eszkozcsere se volt azota. Azhiszem ez sokat elarul ezekrol a csillivilli soho szarokrol :)

Ezt az irodai wifi témát én is el szoktam már hessegetni, vegyenek profi eszközt és béreljenek fel valakit egy napra hogy rakja össze (olyan embert aki ért is a jobb cuccokhoz, ne engem, aki már látott openwrt -t).

Én is próbáltam ezt támogatni régebben, működött is, de amikor olyanok voltak hogy lejött a macos beta és 10 ember tartotta a fejemhez a pisztolyt hogy a régi router megy, az új meg nem, ott feladtam lelkiekben az ilyesmit. Berakott vmi wifi driver updatet az apple ami nem szerette a tplinkeket... Próbáljon minden ilyesmire válaszolni és segiteni az akinek ez a szakmája :))

Na pont az ilyenekből nem csinálunk problémát, simán megmondjuk az ügyfélnek, hogy aki Mac-et használ, az vegyen olyan (ár)színvonalú körítést is mellé. Nagyon sokan addig jutnak, hogy az Apple termék a non-plus-ultra, de nem fogadják el, hogy nem olyan szintű a kompatibilitása a világgal, amilyent szeretnének (amilyen Windows környezetben megszoktak, hogy minden szarral működik valahogyan, valamilyen minőségben). Háklisabb, hogy az ígért magasabb felhasználói élmény hozni tudja. Pl. UBNT AP-k Apple wifi kompatibilitására még nem hallottam rosszat.

Jó tapasztalatok vannak a Mikrotik routerekkel, nem vitás. Nagyon az jó ár/érték arány.
Engem inkább az zavar, hogy bonyolultnak tűnik. Külön tanfolyamokat rendeznek a konfiguráláshoz.
Mennyire lehet elmenni a dokumentáció alapján?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A videókkal nem megyek sokra, sajnos a kopott angol tudásommal sokszor nem értem mit beszél (még az írottnál is előfordul hogy keresgélnem kell).
Adjanak jól megírt, áttekinthető dokumentációt, egy-két egyszerű példával, amivel már el lehet indulni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azért én láttam olyan mikrotik terméket amit jobb ha soha nem is csinálnak meg (hap lite). Körülbelül 10 mbitnyi wifit tudtam belőle ott kifacsarni ahol egy hasonlóan olcsó tplinkből 60at. Pedig kitartó voltam (hard resetek és sw updatek tömkelege). Oké hogy olcsó mint a szemét (5k), de a másik gyártók olcsó mint a szemét eszközei simán rávertek.

Azért bármilyen vadi új cuccal is előfordul, hogy hibás. Kezdőként, végképp nehéz ilyet kideríteni, esetleg a google találatok segítenek, de van hogy nem.
OFF: A maga idején az én WR1043 routereim OpenWrt -vel nagyon tuti cuccok voltak, talán a legolcsóbb ami tudta a Gbit -et. Nagyon megbízhatónak tartom ezeket a darabokat.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mióta az OpenWRT ráállt erre a dual-rootfs (2db root partíció van: master; backup) azóta ezek az eszközök használhatatlanok, mert felmegy az alap rendszer és a FLASH-be maradt 1mb hely, amire nem tudsz felrakni semmi "extrát" ami az OpenWRT lényege lenne.
 

Lehet neked kicsit kevés, talán van már "nagyobb" is, de én egy Strong 1200-vel nagyon jól elvagyok, openwrt tökéletesen fut, egyszerűen előcsalható belőle a 2ik cpu mag is, szóval gyors is.

FathoM

Szerkesztve: 2021. 06. 22., k – 00:12

A leírtak alapján ez szerintem 2db eszközzel lehetne megoldani:
1db WIFI-AP ( pl.: UNIFI ; Mikrotik; egyéb )
1db mini-PC ( pl.: HP Thinclient T610 Plus + Intel PRO/1000PT Quad-Port Gigabit )

Mini-PC-re feltennék egy PFSenese / Opnsense - disztrót tehát ez lenne Tűzfa/VPN/DHCP/Egyéb.
WIFI-AP az meg csak a rádiót szórna, más dolga nem lenne ( bridge ).

https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t610/plus.shtml
https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t620/plus.shtml

"1db mini-PC ( pl.: HP Thinclient T610 Plus + Intel PRO/1000PT Quad-Port Gigabit )"

Nem értek ezzel egyet, nem kell ide mini pc, szerintem a legtöbb ember a háta közepére sem kiván egy újabb eszközt amit gondozni kell. Sw updatek, security, hűtés, takaritás, mi van ha lefagy, stb stb. Inkább egy dedikált eszköz.

Én tudom hogy poén ezekkel szórakozni, láttam is elég ilyesmit, de már a céleszközöket keresem, mert az mindig megbizhatóbban megy. Mini pécéket, laptopokat és mindenféle nem odaillő eszközöket konfigolgattam már össze házi Linuxokkal ilyen-olyan feladatokra, de ma már nincs erre időm. Rpiket bevittem az irodába, hátha valakinek kell, a kutya se viszi el, pedig ingyen van. Helyette synologym van és android tv-s dobozaim. Ugyanaz a Kodi fut rajta, csak mivel dedikált eszköz, mindig megbizhatóbb lesz, mint az összetákolt. Ugyanez igaz a NAS funkciókra is. Nem értem, hogy hálózati célokra minek odatenni egy általános PC-t, még akkor is, ha többé kevésbé passzivált/kis méretű eszközről van szó. Akkor sem lesz annyira integrált, mint a céleszköz. Elég, ha hiányzik a biosból a restore power loss funkció, és ha elmegy az áram, mehetsz hátra kapcsolgatni. És akkor még bele se kezdtem a lehetséges problémák felsorolásába.

Routing-ra egyértelműen Mikrotik, de WiFi-re külön Unifi (már csak azért is, mert a router marad a sarokban, ahol bejön a net, a WiFi AP-t meg berakhatod optimálisan a lakás közepére)

ps.: VPN != VLAN ;)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Dehogy randa. Az egyik félreeső helyiség falára fúrva szépen elvannak.
Az viszont tény, hogy az eszközhalmozás azért sem éri meg, mert minden eszköz 5..10 watt éjjel-nappali fogyasztása összeadva szép villanyszámlát és egyúttal a sok háztartást nézve sok felesleges környezetszennyezést (többlet CO2 az erőműnél) okoz.

Nem akarok én környezetszennyező lenni, sem a lelkesedést letörni, de pár watt megtakaritása azon kivül hogy látszólag részt vettél valami fontos ügyben, harmatos kerek lófaszt nem ér. Főleg, hogy Magyarországon nagyrészt atomenergiából jön a delej, vagyis mindegy a CO szintnek, hogy mennyit termelünk és fogyasztunk, a maghasadás ugyanis nem égés-oxidáció (afaik, de javitsatok ki).

Egy csomó más dologban lehet jeleskedni (pl. a fűtés lecsavarásában), de ebben szerintem teljesen értelmetlen.

Egyrészt tényleg teljesen elhanyagolható az 5-10 W plusz fogyasztás, ahhoz képest, hogy mennyi felesleges terméket veszünk meg, pazarlunk, ......

Másrészt baromira nem mindegy, hány atomerőmű blokkot kell üzemeltetni. Minden blokk plusz kockázat, és azért a paksi erőműnek is van bőven környezetszennyező hatása.

pár watt megtakaritása

x Európa lakosságának valahány %-a (+ többi kontinens lakossága).
Abban igazad van, hogy ugyanez elmondható a gépjármű (felesleges) használatának mellőzésétől kezdve a felesleges "megveszem mert van pénzem" szemléletig. Ez utóbbiaknál még több földi erőforrás (nyersanyag) lenne átmenthető az unokáink számára.

Atomerőmű: Paks fullban jár 7/24-ben a karbantartást leszámítva. A visontai ligniterőmű és szenes társai vannak szabályozva a fogyasztás függvényében. Továbbá a gyors reagálású gázturbinás erőművek.
Megjegyzem, Paks hazánk villamos energiafogyasztásnak csak töredékét biztosítja. Lásd: https://www.portfolio.hu/img/upload/2019/02/hazai_aramtermeles_2018_mav… + jelentős import

Értem, hogy a sokszor pár watt az sok watt, de ha tenni akarunk a környezetünkért, akkor a sok watt x EU lakossága még sokkal több watt, azaz nem a lelkünket megnyugtató spórolásra kellene koncentrálni, hanem aminek gyakorlati haszna is van. Ez utóbbiról kevesebbszer esik szó.

Ettől függetlenül örülök, hogy valaki a pár watt spórlásra is figyel, és tudja mi az a QRP ;)

De épülnek (épülnek?) az új atomerőmű blokkok, és annak is vannak közvetlen, közvetett, és hosszú távú negatív hatásai a környezetre, azaz arra hivatkozva nem spórolni az energiával, hogy atomerőmű termeli, szerintem rossz hozzáállás.

Egy átlag SoHo router-be 4-6 vezeték megy (WAN, LAN, táp), egy AP-be csak 1 - nem mindegy, mennyit húzol keresztbe a lakáson a WiFi számára optimális helyre (pláne, adott esetben plafonra)!

FTTH HGW, Router, NAS, miegymás mind elvan a sufniban/szekrényben, és senkit nem érdekel, hány doboz.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"