Fedora 34

Itt a Fedora 34! Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

:( 

Wayland  egy vicc

Xorg - Intel vga meg ugyan úgy szemetel mit F33 5.9-es kerneltől.

Tovább nem is jutottam ezek miatt pedig biztosan van egy csomó jó dolog és újdonság.

:(

Van újdonság bőven, csak nekem kicsit keserű szájízem lett, mert a stabilitással vannak még problémák. Gjs összeomlások, evolution-data server crash, nem ment az X11 ssh Forwarding az egyik androidos appomra, stb. Viszont tetszik a Pipewire és a Gnome 40, a BTRFS compression, stb. De az említett dolgok miatt Debian 11 RC1 lett, amivel elégedett vagyok. Az legalább nem f*ssa össze magát. :) Viszont kellenek ezek az újdonságok, mert majd innen szép lassan bekerülnek a dolgok a nagyobb disztrókba is ha kellően stabilak lesznek.

"Wayland  egy vicc"

Az, pl. Audacious ablak Winamp bőrrel beragad, jobb gombos menü nincs...

Telepítéskor beállítom a meghajtókat, rebutul, adat SSD sehol, fstab kézzel szerkeszt...

Gnome 40 is egy vicc, legalábbis nekem...

Gnome kiterjesztések kezelése külön flatpak csomagban, miért is...?

Miért nem jön el soha a Linux desktop éve (költői kérdés)...?

> BERUS
Motor: Mageia 8

Eddig nem jutottam el. KDE-vel használom. Azt értem, hogy a fejleszések eleinte mindig rosszabbak és csak később lesznek a tervezett és elvárt minőségűek.Kicsit emlékeztet a XFree86, Xorg váltásra a Wayland esete. Hibajelentések sora  van Xorg-intelre. 5.9 kernellel még jól futott aztán 5.10-től tele van csíkokkal hibásan kirajzolt ikonokkal, csak pontokból álló QR-kód. Majd lesz 5.12-kernel. Lesz Fedora frissítés rá. Kíváncsi vagyok, hogy tovább hanyagolják az Intel drivert KDE-vel a Wayland miatt, vagy feltűnik, hogy gond van.

Én ezt úgy mondanám, hogy minden egyre szarabb. Mintha eltűnt volna a világból az az alap, hogy megvizsgáljuk, mire is van az embereknek VALÓBAN szükségük.

Sajnos a 21. századra az emberek elérték azt a szellemi szintet, hogy mindent megesznek, amit eléjük raknak. Ez nagyon nem jó így.

Nem csak az operációs rendszerekre igaz, hanem általánosságban mindenre.

robyboy

Úgy. Még a kávéfőző is bugos. Van hogy random hibákat ír (pl. kifogyott a kávé, pedig nem is), de van hogy pl. ledarálja a kávét, de a szivattyút nem indítja el. Hard reset (hátulján billenőkapcsoló ki-be), és minden jó.

Az a baj, hogy túl sok olyan ember programoz "bármit", akit géphez se kéne engedni.

Biztos vagyok benne, hogy ha most találnák fel a digitális számológépet, néha félreszámolna. És abban is, hogy ha most kéne holdra szállni, vagy fel, vagy leszállásnál tuti felrobbanna a rakéta, vagy út közben tuti megmurdelnének valami bug miatt.

"Sose a gép a hülye."

Nem olyan régen kudarcba fulladt egy küldetés, mert a gép órája elszámolta magát, rosszkor történt a pályakorrekció, aztán elszállt az egész cucc iszonyú sog pénzt megsemmisítve ezáltal. Régen tényleg sokkal fegyelmezettebben programoztak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az Audacious bőrözése bugos, minden disztró alatt. Próbáld helyette a QMMP-t, az is Winamp/XMMS klón, és épp úgy kezel hagyományos Winamp skineket.

Gnome tényleg egy vicc. Flatpakk nem minden disztrón kötelező. Elég sokunk számára eljött már a Linux desktop éve, jó régóta.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Remek, pár hónap és distupgradelhetek  :>

Fedora 34, Thinkpad x280

Vagy feltehetsz már ma egy full rolling disztrót, amin soha többé nem kell külön distroupgrade-et csinálni, meg kövektező kiadásra meg jövőbeli feature-ökre, release party-kra várni, hanem minden szépen, csomagonként, kis adagokban frissül, „normál” csomagkezelős frissítés keretében, és mindig megkapod az aktuális legújabb verziókat mindenből. Engem ez tartott vissza mindig is a Fedorától: 1) csak félig rolling, nem teljesen 2) corporate, 3) bloat default DE-k és beállítások. Full rollingnak nyilván hátránya, hogy semmilyen manager, öltönyös-nyakkendős akárki nem támogat neked semmit corporate szinten, hanem nekem kell megtanulni dolgokat supportálni magadnak, de nem olyan nagy meló, mint azt sokan gondolják.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Háát, kinek mi. Én nem vágyom rollingra. Nem akarok egy csomag update utan azzal szarakodni, hogy downgradeljek. Néha még fedorában is előfordul, pl.: a minap is csak a gns3-server frissült újabbra a gns3-gui nem, így nem is működött, ma úgy kerestem vissza az 1el előbbi csomagokat, hogy tudjak dolgozni.

Én ráérek 1 hónap de akár fél év múlvva is upgradelni, még ígyis bőven újabb csomagjam vannak mint mondjuk egy debianban. Ennyi nekem elég is :>

Fedora 34, Thinkpad x280

Így van. Én csak 6 éve használom, de már az 5. gépen, mindenféle kiszerelésben, netbook, szubnoti, laptop, desktop, Intel és AMD GPU-val, HDD-vel vagy SATA SSD-vel, vagy NVMe SSD-vel, titkosítottan vagy titkosítatlanul, azaz tényleg nem egyforma környezet. Semmilyen instabitás nincs, amiről itt sokan panaszkodnak. Az is igaz, hogy főleg nem bloat DE-ket használok, bár használtam azokat is a múltban, KDE5, Gnome3, stb..

Arch alatt elég ritkán törik el valami, általában akkor a csomagkezelő maga is írja a hibát, hogy valami fájlt nem tudott felülírni, ilyenkor ezt kézzel kell javítani. Az, ha csomagdowngrade-re van szükség, az meg tényleg kb. szökőévenként egyszer. Pont az a jó a rollingban, hogy egyszerre csak kevés csomag változik, nem az egész rendszer hirtelen, így fájdalommentesebb a változás, kisebb eséllyel törik el valami, ha mégis eltörik, könnyebb visszakövetni, hogy mi okozta a gondot. De akinek sok az Arch, az feltehet Manjaro-t is, az kicsit visszatartja a csomagokat, de nem jelentősen.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Én ilyenkor szoktam kettővel lentebbről upgradelni. Most fog majd jönni a fedora 32 -> 33, ha ráérek.

Még így is szoktam belefutni szarságokba néha, de egyébként stabilnak mondható. Nekem ez így megfelel. Friss csomagok nem érdekelnek.

"Sose a gép a hülye."

Nálam sajnos nem volt stabil. És én is futottam már bele olyanba, hogy eltörik a rendszer, mert nem egyidőben frissülnek a szükséges csomagok. Én emiatt inkább a Debian-t válaszottam, ott nincs ilyen probléma. A Bullseye amúgy nem olyan régi, és sokkal stabilabb mint a Fedora. A Flathub és Snap miatt meg egyes programok frissek is maradnak. :)

Amiatt, hogy törlik a régebbi csomagokat a repóból, elérhető az aktuális, az előző, meg nagyon max. az azelőtti, és jónapot. Pl. kernel esetén, ha 5.8.13-ról frissítesz 5.10.21-re, és szar, akkor az 5.10.20-szal sem vagy kisegítve, mert valszeg az is szar lesz, meg jó eséllyel az 5.10.15 is (de már az se lesz), 5.9 meg 5.8-as kernelt meg esélytelen visszarakni, mert nincs repóban.

A már említetett intel vga szarság miatt kernellel többször jártam így, azon kívül virtualbox-szal is, hogy épp pont szar volt és pont kellett volna, más is volt 1-2x, de azokra nem emlékszek.

"Sose a gép a hülye."

Ez nagyszerű, csak:

- ez fedora 8, szerintem le se fordulna már anélkül, hogy hozzá kéne valamihez nyúlni

- nem akarok kézzel fordítani

- nem akarom a függőségeit levadászni, esetleg azokat is fordítani

- eszembe sem jut csomagkezelő nélkül bármit is telepíteni

- a kernel csak egy példa volt, akármilyen csomagról szó lehet

"Sose a gép a hülye."

Lehet, félreértettél. Arra utaltam, hogy a build szerveren a nagyon régi csomagoktól kezdve a frissen fordítottig, ami még nincs is az update repóban, minden megvan. Nem kell attól tartani, hogy nem tudsz downgrade-elni, mert a build szerveren megtalálod, ami kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Onnan indult ez a beszélgetés, hogy azért használsz lokálisan saját repót, mert egy idő után nem elérhetők egyes régi csomagok, amelyekre ilyen-olyan okok miatt szükséged van. Erre írtam, hogy de, elérhetők.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megvolt az upgrade mindkét gépen. Ez a 33 kifejezetten kellemes, minden működik, teljesen problémamentes, ami nálam nagy szó. Minden téren tényleg javulás történt, szebb és/vagy jobb... Egyre kiforrottabb a KDE5. Már attól félek hogy elértük újra azt a fejlettségi szintet, hogy valaki gondol egyet, kihajítja az egészet a kukába, és kezdjük elölről.

"Sose a gép a hülye."

:) Nem igazán értem, hogy miért Fedorát használsz, ha a szemléleted alapján inkább a régebbi, teszteltebb csomagok jönnek be neked. Debian volna jó szerintem. Már a Fedora 34 is két hónapos, szóval kifejezetten újnak azt sem mondanám.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem a kikapcsolás tart jó sokáig, kábé 45-50 másodperc.

Xfce spint raktam fel. Jól működik, csak a boot lassú egy sikertelen mountolás miatt (a kikapcsiolás gyors: 4-5 mp, ellentétben ddmb fenti posztjával).

Hogyan lehet egy mount-ot letiltani a boot során? Van valakinek ötlete?

:(

Köszönöm, ez segített!

Az 1perc 30mp-es várakozás így elmarad. Az az érdekes, hogy én egy másik meghajtóra gyanakodtam, de a logból egyértelműen kiderült az uuid alapján, hogy a swap-partíciót akarta csatolni. Nem nagyon értem, hogy ez miért nem ment eddig, meg hogy most nincs swap-em?!

:(

Elvileg elég, de ha egy rendszernek valami baja van, ne félj a logok olvasásától, a világ forgásán való eltöprengéstől, aztán a különféle config file-ok szerkesztésétől, illetve parancssoros eszközök használatától.

Használd az lsblk, blkid, mkswap, swapon, free parancsokat, meg a /etc/fstab szerkesztését!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt az lsblk kimenete:

[f34@fedora ~]$ lsblk
NAME    MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda       8:0    0 931,5G  0 disk
├─sda1    8:1    0   2,2G  0 part
├─sda2    8:2    0   513M  0 part /boot/efi
├─sda3    8:3    0    33G  0 part
├─sda4    8:4    0 871,7G  0 part /home
├─sda5    8:5    0     8G  0 part [SWAP]
└─sda6    8:6    0    16G  0 part /
zram0   252:0    0   3,3G  0 disk [SWAP]
nvme0n1 259:0    0 238,5G  0 disk

Én semmilyen zramot nem állítottam be!

 

 

 

 

 1Súgó   2NemTör 3Kilép  4Hex    5Ugrás  6       7Keres  8Nyers  9Formáz10Kilép

:(

Ettől nyilván nem lassulna a boot, csak a konfigod ütközött azzal, amit az oprendszer akart, aztán gondolom, a systemd valami timeout-ra várt. De igen, ezért. Én használok zswap tömörített swap-et, de háttértárra, kernel paraméternek mondom meg neki, s valódi swap partícióm van.

Az egy dolog, mit akarnak a Fedora fejlesztői, az meg egy másik, mit szeretne a felhasználó. A kettő közti feloldáshoz kell dokumentációt olvasni, config file-t szerkeszteni, bűvös parancsokat mondani.

Ja, és a 90 s tipikus default systemd timeout.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam nem lett hosszú életű. Upgrade után fejre állt képernyő fogadott. Ment vissza a 33. Ja és közben megtanultam, hogy Fedora alatt ne akarjam szerkeszteni az /etc/enviroment-et. Jól megszivatott.