JingPad A1 Linux Tablet - "A világ első fogyasztó-szintű linuxos tabletje"

Címkék

Használat közben:

Linux alkalmazás-kompatibilitás:

Részletek a tablet IndieGoGo projektoldalán.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 16., sze – 19:49

De hát ez egy kínai nő! Nyilván kémkedik utánam! Nem is kell!! Ahh nem vagyok ám rasszista. 

Ha valaki iróniát vélne felfedezni a fenti sorban az nem a véletlen műve. :D

“Az ellenség keze betette a lábát”

Én rasszista vagyok abszolúte, de szerintem aranyos nő, angolja is egész jó a kínaiak átlagangoljához képest. Amit én nem értek, hogy egy ilyen sovány, apró nőre minek kellett ráadni ezt az egy színű, szürke, XXXL-es piaci pólót. Lóg rajta, mint a gatya, még a rövidujja is túl hosszú, fel van hajtva. Gondolom arra mentek, hogy ne öltönyös-nyakkendős marketingagymosásnak érződjön (nem sikerült), hanem legyen casual hipster.

A tabletről: ez lehet akármilyen, jó és rossz is. Ami engem zavarna benne, az a custom OS, fene tudja mennyire bugos, kap-e frissítést, hány app érhető el hozzá. Az oké, hogy linuxos eszköz, de akkor rakhassak rá olyan Linux disztrót, amilyet az architektúra támogat, és azon belül, amit akarok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem nem akarod te ezt.

Én épp most váltottam vissza - legalábbis egy időre - Windowsra. Tableten sajnos visszajönnek a régi idők gyerekbetegségei. Nem működő hardverelemek. Hiányos szoftverkínálat. Pocsék ergonómia.

Próbáltál már CSAK érintőképernyővel használni bármilyen linuxot? Elég kínszenvedés tud lenni. Pláne tablet méretben. Egyedül a gnome3-t találtam használhatónak valamennyire.

A képernyőbillentyűzet azon is szar, még úgyis hogy van hozzá olyan kiegészítő, ami már használhatóvá teszi, de nem jóvá. És persze a rendszer időről időre meghülyül.

Fedora 33-t használtam eddig. Az egyetlen linuxot, amin csak a kamera nem működött. Nemrég tanulni akartam rajta pdf-s doksikból. Épp csak az evince erre már messze rosszabb mint az Adobe Reader Touch, pedig azt nem fejleszti az Adobe szerintem évek óta. Meg persze a rendszer is meghülyült. Belassult és nem működött a virtuális billentyűzeten az "Enter" gomb. Hogy tud elromlani egy virtuális billentyűzet? Fedora 34 nem opció, frissítve nincs hang és fekvő nézetben fordított a kijelző. A xrandr parancs nem csinál semmit. Úgyhogy ment vissza a Windows.

Úgyhogy hidd el jobb az, ha olyan rendszerrel veszel ilyen tablet, ami rendesen működik rajta. Hacsak nem vagy saját magad ellensége.

Szerkesztve: 2021. 06. 17., cs – 00:15

iPad Air + iPadOS 14.

Azért durva, hogy az Apple-n kívül senki sem bír innoválni, mindenki csak őket másolja...

Egy tablettől nem azt várom el hogy legyen rajta egy chrome meg egy raklap nem is tabletre tervezett Linux desktop app, hanem hogy pl legyen rá messenger app, de az nincs. Vagy akkor mire kéne ezt használni?

Asszem tud Android appokat futtatni, úgyhogy invalid. Akkor már annyira nem szar. (bár megjegyzem hogy ha anbox alapú akkor eléggé ótvaros ám a történet, ne úgy képzeljük el hogy 10ből 10 app minden hiba nélkül tökéletesen fog futni)

Elsőre csak az alsó videót nyitottam meg, abból nem derült ki sok, csak az iOS koppintott felület, a chrome meg a gimp.

Nem, az Apple sem tud innoválni, baromságokkal hipszterkednek. Abba egyetértek, hogy nem kéne másolni senkinek a facepalm megoldásaikat, mégis mindenki őket másolja. Elég szomorú.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

<off>Én azt nem értem miért kellet a linux kernel fölé helyezni az android nevezetű bloatware-t, leszámítva azt, hogy G mindent lát.</off>

sudo mount -o ro /hup.hu

Mert a Guglinak így volt olcsó. A Linux kernel már meg van írva, bele van téve sok emberóra, nyílt a kódja, használják, ha már van, és nem akarják saját költségen feltalálni a kereket. Egyébként meg nem az a baj az Androiddal, hogy Linux kernel van alatta, hanem ennek ellenére egy zárt rendszer, a felhasználónak semmi joga nincs benne, meg az egész javás szutyok.

Ugyanígy a ChromeOS-ük is azért Gentoo Linux alapú, mert az már kész van, és használják, ami van. Lustaság.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az, hogy ha a kis hw gyártó nem adja ki rá a drivereket akkor rohadtul nem tudod ugyanúgy frissíteni az eszközt, hiába tudnád elvileg. Ez így baromi zavaró és egyben környezetszennyező is, mert fizikailag használható hardvert tesz használhatatlanná - mondom ezt úgy, hogy nem vagyok legújabb kell és csak az a jó mániás. 

Ezért! Az eddigi 6 év Linux LTS-nél 2 évre változik. Eddig az ment, hogy átlagban már az eszköz megjelenésekor 2 éves LTS Linux kernel dolgozott benne, a gyártó blob szarjaival, ami csak azon az LTS verzión működött megbízhatóan. A 6 éves LTS-ből így is volt még 4 év hátra ami bőven elég volt a max 3 éves garanciára amit az eszközhöz adott a gyártó. Mostantól az van, hogy a gyártók vagy csinálnak normális nyílt forráskódú és verzióról verzióra karbantartható kódot az eddigi blob helyett, vagy maguk oldják meg a kiválasztott Linux kernel supportálását további 3-4 évre amire nem valószínű, hogy képesek. A harmadik lehetőség, hogy fizetnek GKH-nak, hivatalosan a Linux Alapítványnak a 6 éves supportért a jövőben, ami viszont nem lesz olcsó. Szóval jobban megéri blob helyett normális nyílt kódot pusholni a Linux kernelbe.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szerinted a mostanában mindenre ugró és rutinból milliárdos bírságokat kiróvó amerikai és európai fogyasztóvédelem mennyi időn belül csap le a lehetőségre, amint hónapok óta javítatlan kernel sebezhetőséget találnak valamelyik még hivatalosan garanciális mobilon? Miközben hónapok óta kint van a javítás a következő kernel verzióban. Korábban is bírságoltak de most a covid miatt kiürült kasszába kell a pénz nagyon. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A büdös életben nem pereltek be/büntettek meg hatóságok sem hardver sem szoftver gyártót amiatt, mert security issue volt ... legalábbis a consumer piacon. Gondold csak el, az agreementek első mondatai között szokott lenni a felelősségelháritás. Használod, saját felelősségre. Az összes EULA kötelező tartozéka.

Arról nem is beszélve, hogy pár emberen kivül a kutyát se érdekli hogy az Android mélyén 3-as, 4-es vagy 5-ös Linux fut-e. Totálisan irreleváns.

Szóval pont az Android töredezettségén EZ nem fog semmit javitani. Régen is valamelyik 3-as kernel futott nagyjából az összes telefonon vagy 8 évig, az se érdekelt senkit.

Eddig se az LTS kernelre építettek a készülékgyártók, hanem arra, amit a SoC gyártó adott. Minden SoC gyártónak van saját kernel karbantartó csapatuk, ők döntik el, hogy hogy követik a verziókat a saját preferenciáik (kb. mennyi pénzt kapnak) alapján. Ha én SoC gyártó lennék, akkor se a GKH féle LTS-t követném, ha Androidhoz akarnék SoC-ot eladni, hanem a Google hivatalos Android kernel forrását.

De ez konkrétan nem az Android problémája, hanem a konkrét HW gyártójáé.

Nem ismerem ennyire mélyen az ökoszisztémát, de Lineage pl. hogy oldja meg, hogy open source az egész, és mégis legyen drivere?

Másrészt, mi a helyzet azokkal az android eszközökkel, amiket a Google csinál? Az ő saját androidos készülékeiknek is zárt a forráskódja? Ezt leginkább azért kérdezem, mert abból az image-ből, amit felépítettek magukról, azt gondolnám, hogy legalább a saját cuccaiknak (pl. Pixel-ek) minden egyes apró vacak benne open source driverrel rendelkezik.

Oké. Ezt elfogadom, hogy ez van a piac nagy részére, de:

1. továbbra is áll a kérdésem, hogy ez áll a Google-s készülékekre is?

2. Biztos jó ötlet Linus részéről ez a enforce-olunk mindent a saját módszerük szerint ahelyett, hogy lenne pl. stabil kernel API? Valahogy pl. S*larish kerneleknél ez egészen jól ment. Konkrétan emlékeim szerint annyira, hogy még az illumos kernelek a kezdetben simán be tudtak tölteni és használni Solarishoz való drivereket.

Milyen jo is egy olyan driver, ami nem kap bugfixet tobbet.

Ott van pl. a pinephone. A modem drivere blob. Borzaszto bugos.

Most RE utan kompletten ujrairjak, hogy hasznalhato is legyen.

Azt a modemet nem a pinephone kedveert fejlesztettek ki. Ok csak levettek egyet a "polcrol".

Rengeteg bug van egy androidos telefonban is. Csak addig reszelgetik (workaroundoljak), hogy ne fuss bele napi hasznalat alatt. Csak nehogy android foverziot frissits, mert akkor jajj a kameranak, a kamera kepminosegenek, akksiidonek, rosszul hall a masik oldal, stb, stb.

A solaris egy igazi sikersztori egyebkent. Milyen jo is lenne windows-hoz hasonlo driverellatottsag. Csak ott is visszanyalt a fagyi (windows xp->7->8->10). Mindenkinek akad legalabb egy cucca, ami valamelyik valtaskor elmaradt.

Nalam van nyomtato, lapszkenner, es nevjegykartya szkenner is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1. igen, mert a SoC gyártók üzleti modellje miatt van. Pl. egy Qualcomm chiphez nem fogsz open-source drivert GPU drivert kapni, amíg a Freedreno projekt nem reverse engineereli. És sok esetben ez nem azért van, mert a SoC gyártók hülyék / gonoszok, hanem pl. mert ők is licencelik a technológiák egy részét, ami megakadályozza, hogy open-source-ként kiadják.

2. A Google most csinálja meg az Androiddal a stabil kernel ABI-t, amit már messiásként vár sok mindenki, aki a Solarissal példálózik: https://source.android.com/devices/architecture/kernel/generic-kernel-i…
Ezt upstream Linux esetében "nem lehet" / nem akarják megcsinálni.

De, ez igenis az Android problémája, hogy lehetővé teszi, hogy a gyártók gátolják a frissítést, meg szándékosan nem támogatással mesterségesen avultassanak el még teljesen jó készülékeket, csak azért, hogy vegyél újat. Ha az androidos ökoszisztéma jól lenne megtervezve, ilyen elő sem fordulna.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Nem ismerem ennyire mélyen az ökoszisztémát, de Lineage pl. hogy oldja meg, hogy open source az egész, és mégis legyen drivere?"

Device függő. Egyes telefonoknál a blobok dedikált partición vannak, és ROM cserekor azt nem bántjuk, hanem a helyén hagyjuk. Más telefonok esetén nincs dedikált particiója, ilyenkor általában a LoS a saját installer zipjében tartalmazza a blobokat. Pl. a Nexus 5 biztosan ilyen, abban az esetben nincs legal problem, de más telefonnál/gyártónál lehet, hogy van.

a legfajobb a camera driver.

 

Persze jo lenne, ha menne az ujjlenyomat is, meg a videokartya driver, de a camera driver az olyan show stopper.

 

Nem latok egyebkent rengeteg Linux projektet, ami levedlett telefonokat sbc-kent hasznalnanak. Pedig a hardver, a sebesseg ott van, a fogyasztas se rossz...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azzé 550$ várható ár egy kicsit sok. Szerintem.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Pontosan mennyiért is vársz egy 11"-os, 8G RAM-os, 256G háttértáras, 2Ghz-es 4db A75 és 4db A55 CPU-maggal ellátott tabletet?

Itt most beböktem egy currys.ie-t (Igaziból google-t kerestem, a google adta a currys-t), és csak a 256G-re rászűrve, a legolcsóbb iPad mini 5, €599-ért. És ez csak 7.9"-os. Gyanítom a ram se pont 8G benne...

És akkor nézzük inkább a €400-€550 kategóriát, ez közelinek tűnik:

https://www.currys.ie/ieen/computing/tablets-and-ereaders/tablets/samsu…

Igaz, ram csak feleannyi van benne, sd meg negyede, de legalább 10.5"-os.

Ugyanennek a nagytesója, 128G SD-vel, 6G RAM-mal, már €520:

https://www.currys.ie/ieen/computing/tablets-and-ereaders/tablets/samsu…

És itt még mindig híján vagyunk 128G storage-nak, és 2G RAM-nak.

Nekem nem tűnik ez annyira elszállt árazásnak.

Kérlek mutass egyáltalán bármilyen értelmesen használható tabletet ebben az árkategóriában!

Kicsit megkopott a Forint-pénz konverzióban a rutin, de azért megpróbálkozok vele: Ha jól számolom, akkor olyan 100-150 usd árat lőttél be, ami európában fog olyan 100-150eur-ba kerülni. Vagyis akkor inkább a 85-140 eur sávot és ezzel a 85-140 usd usa fogyasztói árat lőtted be. Ebben a sávban lenne fair, ha tudnál mutatni valamit.

En vettem tavaly egy tabletet 35khuf-ert : Samsung SM-P615 van rairva a hatuljara.

Adtak hozza tollat, festegetni hasznalom, amikor olyanom van (havonta egyszer-ketszer). Mas usecase-t nem talaltam. Ha nagy kepernyo inkabb a laptopot veszem elo.

Nem neztem mennyi ramja van, jo a kepernyoje, akksiideje, es a festegeto programot szepen (lag nelkul) viszi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

35kHUF-ért az nagyon jó vétel volt. Hol vetted annyiért? Utcán kézből VIII-kerben?

Itt kb: €380-at írnak: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_tab_s6_lite-10158.php

De még itt is, egy százassal felette van annak, mint amit írtál: https://tablet-pc.arukereso.hu/samsung/p615-galaxy-tab-s6-lite-10-4-64g…

 

És akkor még arról nem beszéltünk, hogy a speci szerint ebben ram fele annyi, és a belső tárhelyet is erősen fel szokták árazni, az meg negyedannyi...

 

De szép próbálkozás volt!

A probléma az, hogy ennél a célközönségnél pont nem számít, hogy szerinted az OS-nek mire van szüksége, vagy mire nincs. Általában a linux-poweruserek a végletekig és azon túl is szeretnek minden erőforrást kifacsarni a gépükből. Itt ugye az egyik selling point az, hogy natívan a 20.04-es bantura épül.

Szóval inkább az iMac/MBP OS-ének való összehasonlítás lenne a korrekt, vagyis a MacOS X-el.

És egyébként azoknál is, mindig elborzadok, mikor meglátom az árcímkét, hogy még most is mennyi pénzt kepesek vadi új gépekért elkérni 8GiB rammal szerelve, 16GiB már egy vagyon, 32-vel meg szinte nem is látni.

Pedig ha az új M1-ekből értelmes áron árulnának 32GiB ram-mal, és esetleg még bővíthető is lenne, elgondolkodnék rajta. Így köszi, meghagyom a saját valláskárosultjaiknak.

2021-ben meg már egy beugró laptop is 32GB ramnál kezdődik. Legalábbis IT mérnöki jellegű feladatokra biztosan. A linuxos "pad" pedig lássuk be, valószínűleg nem az androidos közönséget célozza elsősorban.

Bocs, de:

1; Honnan is kellene nekem "szövegértés" képsségként kitalálni, hogy amikor te azt írod, hogy "kínai szutyok", az a te szlengedben azt jelenti, hogy "nulla minőségellenőrzés"? (Ezt felénk gondolatolvasásnak hívják! ;-) )

2; Ezt honnan tudjuk, hogy ennek a terméknek "nulla minőségellenőrzése" lesz?

Na... akkor gondolatolvasásul: mivel NEM írtam hogy gyártott -> így nem vonatkozik minden ott gyártottra. Kizárásos alapon tehát....

Így már menni fog?

2; közösségi gyűjtésből gyártani kezdett, (valószínűleg) párezer darab legyártása mellet egy névtelen cég olyan nagyon rá fog feküdni a minőségi, tartós tervezésre/gyártásra.... ahhhaaaa.. biztos így lesz.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Határozottan érdekes és a kivitel is szép. Kár hogy a logója első blikkre az Apple almájára hajaz.
Maga a kezelőfelület szerintem rendben van. Most egy Fedora 34-ről írok az is majdnem ilyen leszámítva a tablet specifikus dolgokat.
Szóval ez a JingPad  nem egy rossz kezdés, csak kellenének a versenytársak is.
Jelenleg Lenovo tabletet használok amivel elégedett vagyok, gyakorlatilag egy nagy képernyős telefon.
Azonban ez a linuxos vonal tetszene nekem.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Na de a lényeg, hogy milyen aranyosan hunyorog a kiscsaj. Amúgy nem láttam, xterm van benne?

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Megnéztem, szerintem tökéletesen jó cucc ha valóban tudja amit reklámoz. Pláne ha a driverei nyíltak lesznek és bármilyen Linuxot is rá lehet tenni.

Az Android kütyükben számomra az a rossz, hogy az Android bekorlátoz, ilyen "walled garden"-ekbe akar terelni. Vagy simán írnék rá programot, de csak Android-osat lehet, ahol pedig egy rakás korlát van.

Venni persze nem fogok, mert nincs tabletre szükségem. De attól még örülök neki, hogy létezik. Talán egyszer használtan veszek például HMI-nek (Human Machine Interface - kis beágyazott felhasználói felület valami konkrét célra).

" Pláne ha a driverei nyíltak lesznek és bármilyen Linuxot is rá lehet tenni."

Az a baj hogy ha értelmesen akarod használni akkor laptopot kell belőle csinálni egérrerl és billentyűzettel, mert ugye tabletre alkalmas appok nem nagyon lesznek rá. Leszámitva azt hogy állitólag elfuttatja az Android appokat, ami lehet hogy 10 app esetén 3nál sikerül. Az Anbox sem tud ám csodát tenni, az is beindit egy komplett Androidot a sima Linuxod felett, szóval viszi szépen az erőforrást, mint a gép.

"Pláne ha a driverei nyíltak lesznek és bármilyen Linuxot is rá lehet tenni."
Azzal a megkötéssel, hogy ARM-re sokkal szűkebb a kínálat mint X86/x86_64-re!!
Például Google Chrome sincs, de legalább van Chromium.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egyetlen port ? komolyan ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Csak nekem tűnt fel, hogy a rendszer x86 only?

Vagy csak én vagyok vak és nem találom a 64 bites telepítőt?

With "Android Apps on JingOS" (AAJ), you can run most Android apps on JingPad A1. This makes the JingPad A1 the first Linux tablet which can also be used for your daily tasks.

:)

Két baj van ezzel: az hogy beröffent egy komplett androidot és lassú lesz mint a szemét, a másik meg hogy egy rakat app nem fog működni vagy fura hibákat dob.

Ez egy kisérleti eszköz geekeknek, egyáltalán nem tud kiszolgálni úgy egy szélesebb réteget mint egy ipad.

Nem mondtam hogy kockázatos. Ismert korlátos képességei vannak. Egy öreg ipad air2-vel többre mész. A kisérletit úgy értettem hogy mivel nincsenek rá appok, oda van toszva az anbox hogy "de jóóó tud viszont android appokat futtatni", de az a technológia egy kábé pre-alpha minőségét hozza.

Rákérdeztem a fórumon, hogy mennyire lesz fejlesztőbarát a cucc, azt mondták, hogy nagyon :)

 

És lesz hozzá hivatalos Android ROM is, ami szintén open-source lesz.