open document formátum törvény ?

Űdv

Van olyan magyar törvény, szabály ami kötelez önkormányzatot, bankot, hivatalt, hogy elfogadjon egy pl: *.odf doksit tőlem? Vagy kérhetem nyílt szabványú dokumentum formátumba a vackaimat (számla, szerződés...) ?

Pusztán tájékozódni szeretnék a témában, nem találtam ezzel kapcsolatban hivatalos infót. Ha van törvény a témában kérlek linkeld be vagy másold be.

 

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Nem a digitálisan aláírt PDF az, ami inkább erre alkalmas? Illlletve akár digitális aláírás nélküli PDF akár.

ha törvény van is rá, úgyse fog működni... mindenhol office van, jó esetben 2013, 2017 de sokszor 2007.

Állami oktatási rendszerben tanuló feleségemnek telepítettem a laptopjára a windowst, miközben a linux ezerszer jobban kézreállt mindenben, de az iskola elkezdete küldeni az xlsx és docx formátumokat, amik szétcsúsztak, valamint _szigorúan_ docx-ben kell beadandód leadni. direkt rákérdeztem, nincs odf, nem is tudják mi az, "word formátum". Persze a sablon, amit küldenek libreofficeban úgy szétcsúszik, hogy használhatatlan.

Ez csak egy friss példa, ha visszanéznék egy évtized távlatára, lenne még belőle 100. A legfőbb gond a mentalitással van, "működik ez, minek más" valamint a feldolgozó emberanyag minőségével, számítógépes szaktudásával van. 

20 embernek kiküldtek egy .zip-et (ezek 20-40 év közöttiek, közigazgatási emberek lesznek!) nagy százalékban jött vissza, hogy nem tudják megnyitni, ki kell küldeni külön doc-ban xls-ben jpg-ben csatolgatva. Az elején külön oktatás volt arra nézve, hogy kell levélhez dokumentumot csatolni, nagyrészt freemailben és citromailben, mert ugye...................

Ez elég gáz. Ráadásul sok helyen simán elfogadhatnák a pdf formátumot. Épp úgy megnyitja minden. Én ezért sem szeretnék sehová docx-et, xlsx-et küldeni, ha fent is lenne a rendszeren, nem akarom, hogy a fogadó fél belegányolja az én dokumentumomba a saját szájízes szutykát, és szétcsessze az egész doksit. Kapja csak szépen pdf-ben, csak megnézni tudja, átszerkeszteni nem. Ha nem tetszik neki valami, szól, újraküldöm neki átszerkesztve.

Ez is nagyon gáz, hogy .zip-et nem tudnak megnyitni. Az XP óta minden Windows kinyitja külön szoftver telepítgetése nélkül, és már jó egy évtizede minden Linux desktop disztróban van olyan tool alaptelepítésben, ami megnyitja, vagy fájlkezelő, vagy archívumkezelő, de valami mindig fent van, gondolom MacOS-en is alap min. egy évtizede. Aki nem tudja megnyitni, az echte gyépés, nincs mit rajta szépíteni.

Ami meg külön kínos, hogy még meg is indokolják, hogy nem ért hozzá, mert ő bölcsész meg jogász, meg nincs informatikai diplomája (ja, mert biztos kell hozzá), meg nincs neki ideje ilyen „műszaki” dolgokat tanulni, macska, gyerekek, bezzeg egész nap a Facebook csoportokban tobzódni, meg hülyeséget lájkolgatni-megosztani, arra van ideje. És még nem csak ez a laikus, ECDL Mancika réteg, még informatikai fórumokon is belefutni olyan szakavatottabb trollokba, hogy nekik csak is Win vagy csakis Mac, mert jajj, nekik működjön, nincs idejük vele foglalkozni, mert nekik életük van, meg drágaazideje, mérnökóra+fa, és a Linuxot reszelni kell, szar, soseleszdesktopéve, halottplatform, hagyjukmegszervernek. Bezzeg fórumon órákat trollkodi 500 topikban, meg híreket kommentelni, arra van ideje dögivel, te tanulni meg szakmailag fejlődni, azt nehogy már, mert elviszi a mentő.

Még néhány gondolat: ez nem annak a függvénye, hogy mi itt ezen az oldalon Linux meg opensource kockák vagyunk. Hivatali meg oktatási intézményes ECDL Mancikáknak azt kéne érteni, hogy a windowsos világ már nem olyan domináns, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ma már pl. sok embernek nincs is PC-je, csak teló, táblagép, azon neteznek, néznek mindent, és erre nincs Mikorfost Word. Van webes verzió, meg fingóapp szint, de ilyen szinten meg alternatíva Linuxon a LibreOffice, meg webes MS Office is. De mindenképp lehetőséget kéne biztosítani mindenkinek, mindenféle elterjedtebb formátum használatára. Leginkább pdf, és azért, mert akkor mindegy milyen programmal kreálják a doksit, az mindenütt megnyitható lesz és nem fog szétesni a formázás sem.

A másik, az az oktatási oldala: eleve sok helyen szövegszerkesztés címén Word-öt, táblázatkezelés címén Excelt, adatbázis-kezelés címén Access-t tanítanak. Ehelyett általános elveket és technikákat kéne, eleve minden órán más szoftvert és verziót használni, vizsgán meg random szoftver random verzióját. Azért, hogy a mechanikus bemagolásokat, betanult szokásokat (értelmetlen oda kell kattintani, nem értem miért gondolkodást) megakadályozzák, és inkább elvi gondolkodásra és gyakorlati problémamegoldásra menjenek. Ilyen beküldendő feladatmegoldásoknál is, ha az elbíráló csak docx-et tud megnyitni, odt-t, pdf-et, zip-et nem, akkor az már jó indikátor, hogy nincs azon a szinten, hogy szakmailag feladatmegoldásokat fogadjon és bíráljon el, inkább valaki hozzáértőbbre kéne bízni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem akarom, hogy a fogadó fél belegányolja az én dokumentumomba a saját szájízes szutykát, és szétcsessze az egész doksit. Kapja csak szépen pdf-ben, csak megnézni tudja
 

Az megvan, hogy egy PDF fájl is szerkeszthető? Ha nem túl bonyolult akkor még akár ms word segítségével is. 

Tudom, szerkeszthető, de általában nem nyommentesen, rondán, nagyobb munka, átlag Mancikának nem éri meg. Ha MS Office, LibreOffice formátumban küldöm, az csábítás rá, hogy belegányoljon. Dolgoztam én is közigazgatásban, és rendszeresen kellett küldenünk doksikat a felettes szervnek, ezek közigazgatási határozatok voltak felülbírálásra. Választani lehetett, hogy MS Word vagy LibreOffice Writer formátumban, minden gépen, Windowson, fent volt mindkettő. Mindenki MS Wordben küldte, eleinte én is. Csak aztán meguntam, hogy állandóan átszerkesztve jött vissza, szétgányolva, ezért elküldtem odt-ben, szépre megcsinálva tipográfiailag is (meg kitöltendő dinamikus nyomtatványként is működött a doksi, sőt, még egységesített, profi stíluslap is volt mögötte), a doksi sok részét meg levédtem, hogy ne legyen szerkeszthető (isten áldja a Libre-seket, ez egy állati jó funkció benne). Perceken belül hívtak is Mancikáék, hogy mi ez a szar formátum, nem tudnak beleszerkeszteni. Mondtam is, hogy nem a progi szar, ne féljenek, ez szándékos, nem akarom hogy beleszerkesszen. Persze addig sírt, meg el kellett küldeni docx-ben. Persze nem úszták meg ennyivel, kicsit szopórollereztettem őket portable MikTeX-es XeLaTeX-kel készült pdf-ekkel is, természetesen azon is ment a toporzékolás, hogy nem tudja szerkeszteni, küldjem már „rendes” formátumban. Mindegy, egy idő után meguntam, aztán küldtem docx-ben. Az a baj, hogy ilyen userekkel nem tudsz csinálni semmit. Egy félét ismernek, ahhoz ragaszkodnak, azért mert abban szabadon gányolhatnak.

Egyébként ez a baj ezekkel a laikusbarát toolokkal, hogy gányolósak. Nem csak a Word, Excel, hanem minden, sőt, a „könnyített”, könnyen tanulható prognyelvek, fejlesztői környezetek is (könnyű bennük pár klikkre összedobni formokat, GUI-t, meg prototípusok és projektsablonok alapján egyszerű progikat). Könnyen össze lehet bennük gányolni valamit, ami első ránézésre egy laikusnak hibátlannak és működőnek tűnik, közben egy nagy rakás fos, de legalább a userben azt a tévbenyomást teheti, hogy ő ért hozzá, meg tudja kezelni, meg elég jól tudja megcsinálni. Közben meg minősíthetetlen gányolás, ami miatt meg másoknak kell szívni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miről is beszélünk? A MS Office támogatja az opendocument formátumot.

Ha alapbeállításokkal használják a windowst, akkor a kiterjesztést meg nem is látják.

Hogy ez a támogatás milyen szintű, az egy másik kérdés. Én egyébként világ életemben mindent csak pdf-ben küldtem el, senki nem reklamált még.

"a Kormány irányítása alatt álló szervek (a továbbiakban: a Kormány irányítása alatt álló szervek)"

----------
Were antimatter present, its detection would be quite simple and straightforward. The most rudimentary detector suffices: simply place it down and wait. If the detector disappears, antimatter has been discovered - get out fast!

"a Kormány irányítása alatt álló szervek (a továbbiakban: a Kormány irányítása alatt álló szervek)"

----------
Were antimatter present, its detection would be quite simple and straightforward. The most rudimentary detector suffices: simply place it down and wait. If the detector disappears, antimatter has been discovered - get out fast!

A téma nem ismerőjeként félve kérdezem: mi lenne, ha a Libreoffice-t olyanra fejleszenék, hogy pontosan ugyanúgy jelenítse meg a MS Word dokumentumokat, mint maga a MS Word? Vagy ez nem akarat kérdése?

Igazolni tudom, hogy ez igy van.

Probalj meg elmenteni egy xls-t (nem xlsx) soksok karakterrel az egyik cellaban.

Office2003 siman elmenti, de az Office2010 mar levagta a karaktereket. Kiderult, hogy az Office2010-ben levo xls driver limitalta a cellakban a karakterszamot, mig a regi verzional ezzel nem nagyon foglalkoztak.

Az mas kerdes, hogy az excel nem erre valo, de hat no. ;)

Lambda calculus puts the fun into functional programming

A LibreOffice (leánykori nevén OpenOffice, született StarOffice) saját dokumentummodellel rendelkezik, tehát ki van találva, hogy hogyan ír le egy dokumentumot. Ez nem azonos az MS Office modelljével, ezért mindig konvertálni kell, ami a modellek különbözősége miatt mindig veszteséges lesz.

Ha valaki pontosan akarja az MS Office formátumokat támogatni, akkor azt kell használnia saját, natív formátumként. Ezzel próbálkozik pl. az OnlyOffice webes csomag , ami pont emiatt a tapasztalatom szerint jobban tud kommunikálni Office dokumentumokkal, mint a LibreOffice (biztos lehet ellenpéldát is találni rá).

Egyszer röviden beszéltem erről Vajna Miklóssal - LibreOffice fejlesztő -, és úgy emlékszem, azt mondta, hogy az a baj, egy rakás dologról a szabvány nem rendelkezik, hiszen van egy csomó speciális eset. Úgy emlékszem, a margón túlírást hozta fel példaként. Ami meg nincs szabályozva, arra olyan implementációt csinál az MS, amit nem szégyell, majd ezeket a szabványon kívüli dolgokat el is kezdi aktívan használni. Ezek után megint marad az intuíció, reverse engineering, próbálgatás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

MS a saját szutykai közötti user-friendly használhatóságot sem tudja megoldani. Próbálj egy meglévő táblázatot bemásolni a Word-be. Ha túlnyúlik a lap szélén, akkor az ott van, de nem láthatod, nem tudod lekicsinyíteni. Szétszenveded magad, hogy begyömöszöld a látható területre.