2025-ben megy nyugdíjba a Windows 10

2025-ben megy nyugdíjba a Windows 10

Legújabb operációs rendszerének bejelentése előtt publikálta a Microsoft, meddig lesz támogatott a Windows 10.

A redmondi vállalat 2025. október 14-ig biztosan támogatja a Windows 10 Home, Pro, Pro Education, illetve a Pro for Workstations verzióit - derült ki a frissen közzétett adatokból. Ez bő 10 éves életciklust jelent, a Windows 10-et ugyanis immár lassan hat éve, 2015. július 29-én mutatta be a Microsoft. Mindez immár egyértelműen alátámasztja, hogy nem a Windows 10 a Microsoft utolsó (konzumer) operációs rendszere.

Hozzászólások

Én már több helyen hangot adtam annak a képzelgésemnek, hogy a Microsoft idővel az otthoni felhasználóknak saját Linux disztribúciót fog kínálni. Profitorientált szempontok alapján nézve kifizetődőbbnek tűnik. Elvégre a saját Win32 kompatibilitási rétegük valószínűleg nagyobb népszerűségnek örvendene, mint a WIne, pláne ha Rosetta szerűen az esetleges architektúraváltást is el tudná fedni. Viszont cserébe egy rakás olyan terület fejlesztésére nem kellene költeniük (pl fájlrendszer) ahol -nekem úgy tűnik- már kezdenek rendesen lemaradni.

Bár abból ítélve, hogy ilyen közeli időpontról beszélünk, én inkább arra mernék következtetni, hogy pár hónapon belül nagy csinnadrattával eldobják a számot a Windows név mögül és kötelezően mindenki rolling alapon kapja majd a frissítéseket, ezzel biztosítva a vállalati ügyfelek számára az előtesztelést. 4 év iszonyatosan rövid idő egy még be sem jelentett nagyobb váltásra.

az esetleges architektúraváltást is el tudná fedni

Hát nem. A fájlműveletek szemantikailag annyira különböznek, hogy azt semmilyen réteg nem tudja elfedni (lásd megnyitott fájl átnevezése/törlése). A "dehát minden fájlrendszer case insensitive a világon, ugye?" c. windows-programozói alaptételről nem is beszélve. Elég nehéz/költséges case-sensitive fájlrendszer felett ezt emulálni...

de ezt default nem kapcsolták soha be - egy registry értékkel meg lehet tenni

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha átbillented a registry-ben, akkor hány 3rd party program fossa össze magát abban a pillanatban. :)

(Bár tegyük hozzá, nekem a case sensitive fájlrendszer eleve egy rejtély, egyszerűen nem találok olyan use case-t, ahol szükség lenne a C:\Valami és C:\valami megkülönböztetésre.)

ahol szükség lenne a C:\Valami és C:\valami megkülönböztetésre

Például Base64 fájlnév, amikor cache-t építesz fel. Vagy bármilyen algoritmus szerint kódolsz valamit a fájlnévben, aminél több lehetőséged van és tömörebb az elnevezés, ha case-sensitive a fájlrendszer. Webkiszolgálás esetén is adódhatnak különbségek. Nyilván ezekre mind lehet workaround.

Például Base64 fájlnév, amikor cache-t építesz fel.

És mit kezdesz a /-rel? :) Én Base32-ben csinálnék ilyet.

Vagy bármilyen algoritmus szerint kódolsz valamit a fájlnévben, aminél több lehetőséged van és tömörebb az elnevezés, ha case-sensitive a fájlrendszer.

Ez technikailag igaz, de ha mondjuk (Windows-on) a 259 karakteres path limit lenne a szűk keresztmetszet, akkor azért átgondolnám, hogy biztos jó-e az irány. Nem mondtam, hogy lehetetlen erre valami értelmes példát találni, csak annyit, hogy nekem még nem jutott eszembe. :)

Webkiszolgálás esetén is adódhatnak különbségek.

Ennek csak akkor van jelentősége, ha direktben mappeled a URL-t a fájlrendszerre, nem? Azzal szerintem semmi baj nincs, ha Base64-ben jön a payload, és ezért érzékeny a kisbetű-nagybetűre. Arra viszont továbbra sem találok racionális érvet, hogy a HTTP://VALAMI.HU/EXAMPLE.JPG ne működjön, de a http://valami.hu/example.jpg meg igen.

Ezt értem, viszont én nem a webről kérdeztem, hanem a fájlrendszerről. Sőt, nem is kérdeztem semmit, csak megjegyeztem, hogy nem jut eszembe olyan eset, amikor a case sensitive fájlrendszer valódi megoldás lenne, egy létező problémára.

Tudok olyanról, aki a valami.jpg + valami.JPG használatával jelzi, hogy melyik fájl az eredeti, és melyik a szerkesztett. Ilyeneket én is ki tudok találni, de szerintem ez nem egy probléma racionális megoldása, hanem gányolás, amivel előbb-utóbb megszívod.

Ezt értem, viszont én nem a webről kérdeztem, hanem a fájlrendszerről.

A kettő között általában elég nagy az átfedés, te például hogy tudnál kiszolgálni statikus Base64 fájlneveket?

Sőt, nem is kérdeztem semmit, csak megjegyeztem, hogy nem jut eszembe olyan eset, amikor a case sensitive fájlrendszer valódi megoldás lenne, egy létező problémára.

Mondtam több esetet is, amikor hasznos, valódi megoldás létező problémára.

Tudok olyanról, aki a valami.jpg + valami.JPG használatával jelzi, hogy melyik fájl az eredeti, és melyik a szerkesztett. Ilyeneket én is ki tudok találni, de szerintem ez nem egy probléma racionális megoldása, hanem gányolás, amivel előbb-utóbb megszívod.

Én nem gányolást írtam példának...

A kettő között általában elég nagy az átfedés, te például hogy tudnál kiszolgálni statikus Base64 fájlneveket?

Ha az az igény, akkor természetesen kiszolgálom, én azt kérdőjeleztem meg, hogy tényleg az-e az igény.

Mondtam több esetet is, amikor hasznos, valódi megoldás létező problémára.

Egy másik absztrakciós szinten gondolkodtam. Azt értem, hogy ha az a cél, hogy minél több fájlt lehessen ugyanabban a mappában tárolni, akkor a case sensitive nagyobb mozgásteret ad. Ezt nem vitatom. Azt nem tudom, hogy melyik az a kérdés, amire ez a legjobb válasz.

Nekem is kellett már olyat csinálnom, hogy rengeteg kis fájlt kellett FS szinten tárolni, én inkább csináltam hozzá egy faék egyszerű sharding algoritmust. Egyrészt sokkal kezelhetőbb volt így, másrészt kevésbé függ a megoldás a környezettől (lásd fentebb az ominózus registry kapcsolót).

Ha az az igény, akkor természetesen kiszolgálom, én azt kérdőjeleztem meg, hogy tényleg az-e az igény.

Hogyne lenne igény, ha tudod, hogy lehet ilyet. Ha olyan a mindset nálad, hogy nem lehet, akkor nem is gondolsz ezekre, rögtön mész egy workaround felé.

Azt értem, hogy ha az a cél, hogy minél több fájlt lehessen ugyanabban a mappában tárolni, akkor a case sensitive nagyobb mozgásteret ad.

Nem arról van szó, hogy több fájl, hanem arról, hogy valamilyen algoritmus szerint vannak a fájlnevek létrehozva, aminek byte array a kimenete és erre megy a Base64. Egyszerű statikus fájl alapú kulcs-érték adatbázis, ahol a generált Base64 path- és fájlnév a kulcs vagy az index, ami mutat a tartalomra, ami egy hardlink, ugyanazzal az adattal. Vannak esetek, amikor a fájlrendszer tudása kihasználható egy gyors rendszerhez és nem kell mondjuk adatbázissal lassítani egy speciális igényt.

Tehát ha jól értem, úgy megcsinálni valamit, hogy az ~minden környezetben működjön (pl. base32-vel), az workaround

Hogyne lenne workaround, mert figyelembe kell venned minden környezet sajátosságot és a közös halmazra tudsz lőni, mert történelmi okokból szűk egy platform. Például tipikusan Base64 a 128 bites UUID sok adatbázis esetén, amit plusz munka átforgatni Base32-re, csak mert van egy olyan platform, amelyik történelmi okokból nem case sensitive és ugyanakkor figyelni kell a path hosszúságára is... és akkor jön a kérdés, hogy melyik lábad lődd meg?

de a base64 outputjában cserélgetni a slash-eket, hogy fs-kompatibilis legyen, az megoldás? :)

Nem kell, mert mint írtam, van URL safe Base64, RFC 4648. És meg játszod a sértettet, aki nem tudott kitalálni saját kútfőből olyan eseteket, amikor hasznos a case sensitive fájlrendszer, de egyszerűen az van, hogy vagy nem jött szembe ilyen feladat vagy szembejött, de nem merült fel megoldásként, mert nem gondolsz rá...

nem jut eszembe olyan eset, amikor a case sensitive fájlrendszer valódi megoldás lenne, egy létező problémára

Valódi és létező probléma, hogy egy locale-aware szoftverben

- n-szeres idő a case insensitive compare (mert ugye karakterenként függvényt hívunk, szemben a pár utasításból álló byte compare kóddal)
- vagy pl. egy fájlnévvel indexelt tömbnél lehet azt játszani, hogy minden fájlnevet kisbetűsre konvertálok, és az lesz az index, de akkor meg jellemzően külön el kell tennem valahová az eredeti fájlnevet is (mert ugye ha a közlöm a program kimenetén a felhasználóval, hogy az X fájl feldolgozása közben ilyen és ilyen hiba lépett, akkor abból általában fura nézés van, ha az X a paraméterként megadott fájlnév helyett annak a kisbetűsre konvertált verziót tartalmazza), szóval csupa szopás az élet programozóként ezekkel a case insensitive fájlnevekkel.

"Ez technikailag igaz, de ha mondjuk (Windows-on) a 259 karakteres path limit lenne a szűk keresztmetszet, akkor azért átgondolnám, hogy biztos jó-e az irány. Nem mondtam, hogy lehetetlen erre valami értelmes példát találni, csak annyit, hogy nekem még nem jutott eszembe. :)"  - mert nem R=1 user vagy: valamidoksi.210412.bea_ok.210413.geza_jav.210503.bela_rev_bela_ok_pub_satöbbi.docx

gyakorlatilag a doksi "életútja" van a nevében... (nem, én nem láttam ilyet, csak hallottam olyanról, aki beszélt valakivel, aki már látott olyan embert, akinek volt ilyen doksihoz szerencséje...)

Néhány évre végül feladták ezt a köcsög 259 karakteres limitet. Most meg nem mondom pontosan melyik verzió vette ki, de elvileg már követelik meg az ősi dos-sal kompatibilitás miatt ezt.  A régi programok a régi apikkal persze még ráfuthatnak.

Bár lehet külön kell engedélyezni
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/fileio/maximum-file-path…

Hopp, közben látom más is írt ilyesmit már. Bár lehet ő a case sensitivityre gondolt.

Előtte emlékszem, hogy cygwines change dir-t használtunk win-es webkit buildben, mert másképp nem ment a könyvtárváltás abban a fosban.

A Windows NT nagyon régóta case sensitive, de ezt default nem kapcsolták soha be - egy registry értékkel meg lehet tenni.

Ja, nem is ezzel az oldalával van a gond, hanem hogy a windowsos alkalmazások feltételezik, hogy márpediglen case insensitive a fájlrendszer. Ergó random módon esnek hasra, ha case sensitive fájlrendszert találnak maguk alatt.

Többfajta file lock mechanizmus van Windows-ra API szinten, megnyitott fájl is törölhető.

És az az adminisztrátor döntése, hogy az alkalmazások milyen mechanizmust kapjanak - transzparens módon - maguk alá? Vagy megint csak az alkalmazásokra mutogatunk, hogy demárpediglen nekik más nem jó, ezért nem is tudnak samba file share fölött menni zéró lock és case insensitiveness emuláció mellett futni?

Most viccen kívül, nem is a Linux desktop éve fog eljönni, hanem a Windows desktop éve fog elmúlni, ahogy lesz egyre gyopárabb és használhatatlanabb. Vagy a Linux kernel jön meg a Windows desktop alá, és itt nem a WSL-re gondolok, hanem a Windows natív kernelt lecserélve.

Az új kiadást szeretettel várjuk, mert ez a 10-es egy nagy kaksihalmaz, és még nagyobb update-ekkel is egyre rosszabb. hajbazer nem hiszi el nekem, hogy a végére már csak a Linux marad, és hiába próbál menekülni, meg az XP-be kapaszkodni foggal-körömmel, egy idő után nem ússza meg a Linuxot. Ha tetszik neki, ha nem, ha kész van rá, ha nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A microsoft sosem fogja Linux kernelre cserélni a windows kernelét, mert azzal a rössel kinyírnák a saját szoftverparkjukat és saját magukat is. Nem, a WINE nem megoldás; a windowsos cuccoknak csak egy részét tudja futtatni, azt is ad-hoc módon eltörve/megjavítva, azonfelül a hardwareközeli dolgokat egy userspace program sose fogja tudni rendesen implementálni, ergo a Linux kernelre váltással a windows búcsút inthetne a hardwarei jelentős részének is.

Ami azt illeti, a BSD-k még mindig élnek, az Apple még mindig él, a Haiku/MorphOS/ReactOS triumvirátus jön fel használhatóságban, mint a talajvíz; ha a windows ki is pusztulna (nem hiszem, de remélem), akkor sem csak a Linux marad.

Ez nem lenne akkora issue, mint írod. Ahogy az Android tudja kezelni a Java réteget, vagy ahogy az M1 Mac kezeli az x86-ot Rosetta segítségével, úgy a MS is tudna egy saját Win32 API layert kidolgozni, ami nem Wine, de ahhoz hasonló. Ne feledd, ők a Wine-hoz képest előnyben vannak, mert a saját zárt rendszerüket jól ismerik, nem kell reverse-engineerkedniük! A driverek sem akkora ász, mert ha Windowsról van szó, azért sok gyártó elég gyorsan összekapná magát. Nem mondom, hogy nem lenne azért meredek váltás, de nem annyira valóságtól elrugaszkodott, mint azt sokan 10-20 éve vagy még akár most is gondolnák. Nézd meg, ha akarnak, tudnak, a WSL-t is milyen simán beillesztették az ökoszisztémájukba.

A BSD-k tényleg jönnek fel, de túl lassan, főleg a driverhiány sújtja őket. Az Apple is mindig fog élni, mindig is lesznek hipszerek, akik eltartják. MorphOS-t nem próbáltam (tudtommal x86-ra nincs is), de a Haiku, ReactOS nagyon instabil, nagy pre-alfa-analfabéta még, alap dolgoktól irgalmatlan gyorsan meg tudnak borulni, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, nem tudna. Olvasd el megint. Egy userspace wrapper nem fog neked hardwareközeli dolgokat megoldani. Összeszedték a ReactOS-esek, hogy mit nem fog tudni sosem a WINE. A WSL meg virtualizáció, köszi, virtuális windows-t most is lehet futtatni Linux alatt: a programok lehet, hogy futni fognak, de mi lesz a sebességgel?

A driverhiány a Linuxot is sújtja. A MorphOS készülőfélben lévő 4.0-ás verziója jön x86-ra. A Haiku meg a ReactOS meg a jövőben lesz alternatíva, nem most, nem is azt mondtam.

Érdekes, a ballib-náci koalíció még át sem vette a hatalmat, de még választási kampány sincs hivatalosan de ezt a kommentet máris cenzúrázva lett természetesen a szólásszabadság jegyében:

" a kor trendjeinek és igényeinek megfelelően"
Az "ablak" logót lecserélik szivárványos zászlóra.
Minden ikonod lehet fekete vagy barna, de fehér nem.
A bejelentkező ablak fekete alapon fehér BLM felirat.
Fehéreknek kamerás arcazonosítás/beléptetés csak akkor működik ha letérdelsz.
A nem térdelés illegális szoftverfelhasználásnak minősül.
Jelszóemlékeztető kérdés-válaszok (mert hát nehogy te adj meg egyedi kérdést):
1) az első homoszexuális élményem dátuma
2) mikor jöttem rá hogy az ősmagyarok is feketék voltak
3) karigeri vezette főv. önkormányzat érdemei (ez a legrosszabb biztonsági kérdés, mert a válasz egyértelműen nulla)

Én amondó vagyok hogy nem a trendiséget hanem a valódi használhatóságot kellene előtérbe helyezni.
De bilibe lóg a kezem.
Ez a világ már régen nem erről szól.
Fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni. Főleg ha működik valami, akkor azonnal fejleszteni. A működő dolgokról az ember hajlamos elfeledkezni, mert csak úgy vannak, teszik a dolgukat."

Szerintem vicces és semmi bántó nincs benne. Ízelítő abból mi várható. Egyébként nem én írtam. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Van. Kb. az összes unity-s/gnome-os Ubuntu lila szutyok háttere és témája. Utoljára az Ubuntu a Gnome2-időszakában nézett ki valahogy, azzal a barna témával és narancsos-barnás hátterével. Onnantól az ízlésficam letaszította a lejtőn nagyon durván. Az is igaz, hogy ez csak a default kinézet, értelmes ember az első percben lecseréli.

Nálam tiling WM-en még téma sincs. Egy szál háttér, felül meg egy fekete polybar-sáv (ami ha akarom átlátszó, ha akarom, nem) és ennyi. Nincs tálcatéma, nincsenek ikonok, nincs ablaktéma/díszítés, se ablakkeret, se semmi. Ezt nagyon egyszerű témázni, csak hátteret cserélek, de a hátteret is csak addig látom, amíg az adott virtuális asztalon el nem indítok egy alkalmazást, mert akkor az az egész képernyőterületet hasznosítja, vagy maximális méretben, vagy tiling-ban. Rendszerinstallkor sem kell átállítani semmit, mert eleve a ~/.config/*/*.conf fájlokban beállítva jön. Az is igaz, hogy az Ubuntu-hoz képest negyede erőforrást kér az egész rendszer, talán még annyit se, és megy, mint a szél, eleve a boot is 4× olyan gyors legalább. De van fent tartalékben, poénnak egy IceWM, default szürke Win95-ös témával, Win95 default teal háttérrel (egyszínű, zöldes), de azt nem nagyon használom, néha retrózáshoz röffentem be. Vagy anno volt fent Openbox, klasszik, fekete-fehér, MacOS1 témával, és ff háttérrel vagy egyszerű egynemű szürkével. A grafikus felület cicomázása még a KDE-s korszakomban volt utoljára szempont nálam, amikor még hagyományosabb desktopos felületeket használtam, meg nem érdekelt a hardverigény, futási teljesítmény.

Én egyébként dizájnban azért nem ekézem a MS-ot, mert nem nagyon lehet már GUI-ban mit kitalálni. Vagy most ez a modern tablet/Pure/Mac kinézet, de az a Windows hagyományos desktop metaforához szokott, laikus célközönségének nem járható út. Ami gáz, hogy ha nem tudnak jobbat, akkor ne reformálgassanak. A Win7 témájánál kellett volna maradniuk, az elfogadhatóan nézett ki, szolidan, kicsit régimódiasan, de még szépen, ahhoz kellett volna nagy és szép wallpaper/theme pakkokat leszállítani per default (nem az egységsugarúaknek kelljen keresgetni, hogy hol lehet letölteni), meg többféle testreszahatósági beállítást adni hozzá a usernek, és azzal ellettek volna 1000 évig, azzal már úgyis mindenki megbékélt, megszokta. Jó, unalmas, konzervatív, de ha bevált, meg kinéz valahogy, akkor annál kell maradni, és csak a kakakeverés kedvéért nem kell reformálgatni hülye irányokba. Nagyon sok konzervatív és változást nem tűrő egységsugarú felhasználónak még selling point is lehetne a Windowsnál, hogy a grafikus felület konzisztens évtizedeken át, nem kell új dolgot megszokniuk, megtanulniuk, szemben a többi OS felületével. Mert ne feledjük, hogy a legtöbb Win user annyira laikus, hogy ha arrébb kerül egy ikon pár pixellel, vagy át van színezve, akkor már nem találják meg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem nem. Amit betettél, az engem igazol. Létszik, hogy a korai hátterek szebb, színátmentes-effektes képek voltak (ez főleg akkor szembeötlő, ha nem csak a hátteret nézzük, hanem ablaktémástól az egész rendszer megjelenését). Ha jól megnézed, még az első 1-2 lilás háttér még elment, de a mostani utolsó néhány Ubuntu háttere végocsmányság. Flat dizájnos, egyenes vonalas, meg óvodás vonalrajzos, állatos lámaság, nem csak ronda, de béna is. Mintha valaki általános iskolással rajzoltatták meg volna. Hányinger, na. És még az se baj, ha valakinek nincs vizuális meg esztétikai érzéke, csak akkor ne dizájnoljon rendszert, hanem hagyja meg az általa használt rendszerkomponensek default témáját, vagy maradjon egy jobban sikerül régi dizájnnál, és ne akarjon félévente meg kiadásonként vizuálisan reformálgatni. A MS-nak sem megy, ahogy a sok évtized példája is mutatja. Az Apple sem tudja már megújítani kinézetileg a MacOS-t az X-es korszak óta, nem tudnak újat kitalálni, dokk, felső panel, ablakmenük a felső panelen, mást nem is tudsz vele csinálni, néha ikonméretet szabnak át, ablakot kerekítenek, majd következő kiadásra visszaszögletesítik, majd megint kerek, meg a háttérképet cserélik, kifogytak ötletileg. Már csak ilyen izzadtságszagú az egész, hogy máshogy nézzen ki az új rendszer, hogy a felhasználóknak el tudják adni olyan címen, hogy felületében sem azonos az előző rendszerrel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezt nem akarod megkérdezni azon hupperektől is, akik minduntalan totál random topicokba rotyognak be rajtaütésszerűen valami hótt irreleváns "kormánykritikát"? Ja nem. Az nem számít "ócska politikai agitációnak".

Disclaimer: még mindig nem.

ti'tsuk be!
a hozzászólásokat. :))
pl kell egy bot, ami cenzúrázza az összes 'm$ magyarország'/4ig/t-istennyila - közbeszerzés kombinációt, és irja be helyére fakenews- de úgy hogy ne lehessen látni az eredetit, csak azt hogy nem is igaz.

hiphup máris ner kompatibilis.

Egy T-Systems überfail topicba nem írhatod be a kérdést, hogy hány milliárd Ft-ot baszott ki a kormány erre a szarra -> cenzúra.
Egy USB-s modemek BSD alatti életrelehelésével foglalkozó topicba nem írhatod be, hogy 0rbán hülye -> moderáció.

Jelen pillanatban mindkettőt megteheted és speciel te folyamatosan meg is teszed, holott az utóbbit kurwára nem kéne. Feel the difference.

Nem, a bányászlónak a szénporos faszát nem.

Itt a garázskapu vezérlés topicban a miniszterelnök nem tesz logikát sehová sem; izzadtságszagúan erőltetett fideszezős hasonlat a fideszezés kedvéért.
Aztán, az Ubuntus-óriásrobotos topicban stadionozás, felcsútozás, ismét zéró relevanciával a témához, csak beleerőltetted, csorog az izzadtság a monitoron.
De a csúcs az a vega topicban elsütött három hozzászólásod volt; Habony, dakota közmondás, tirpák fideszesek, ultra-totál-brutál-giga-offtopic mind a három, úgy, hogy szóba sem került, senki nem utalt rá, semmilyen összefüggésben, ráadásul kettőt nem is valakinek válaszolva írtad, hanem bele a vakvilágba.

Tudod ám, hogy kinek magyarázd a bizony-hitványt...

(BTW, az "iliberalitás" két l-lel írattatik; legalább tudnád leírni, amivel szúrkálni akarsz.)

aaaaz csak véletlen, és egyedi eset, a dakota közmondásokkal meg mi a baj? ki tehet róla hogy a közmondásokat - még a miniszterelnök szerint is - az indiánok gyártják?

ha valami kétértelmű, nem biztos hogy én is úgy értelmezem ahogy te :))
rossz az aki jóra/rosszra gondol.

arról nem is beszélve, hogy ha egyszer elkezded, nincs megállás.
ha valamit letiltasz, akkor jön egy más valaki aki szerint azt még azt meg azt is le kell, és így tovább. a vége pedig egy agyonmoderált/cenzúrázott sehova sem vezető dögunalom lesz, ami aztán a szakimai részt ugyanúgy megöli, mint bármi mást.

Bullshit. Tizensok évig trey zéró toleranciával kezelte a politikát az oldalon. Mégsem volt agyonmoderálva/cenzúrázva. Ráadásul az még mindig nem cenzúra, hogy nem böfögheted be mindenhova szabadon, hogy 0rbán. Nincs tiltva, hogy egy kocsmában szidd a kormányt, ha épp a politika a téma, de ha odatolakodsz egy asztalhoz, ahol épp az ívhegesztés a téma és elkezded az arcukba mászva hörögni, hogy deazóóóóórbáááán, akkor ne csodálkozz, hogy elhajtanak a halál pikkelyes faszára rothadt répával ívet hegeszteni.

Nem tudom. Lehet, hogy kell hagyni neki valamennyi penetrációt, biztos van, amikor az átfedés miatt elkerülhetetlen. De akkor a politika az adott topic "falain" belül releváns csak, nem mindenütt is. Az nem állapot, hogy egyes krónikus 0rbánitiszben szenvedő elemek a seggfájásukat könnyítendő mindent vastagon telefosnak a kutyát nem érdeklő ideológiájukkal és semmi és senki sem szab nekik gátat. Megy az eszmecsere az SSD-k trim-eléséről és hirtelen derült égből 0rbán, mert csak. Valaki megkérdezi, hogy mi van elkefélve az nginx konfigjában, mire jön a válasz, hogy Lölő stadiont épített bele. És a többi kúrmányfóbiás libtard meg ugrik és rájátszik, még több baromságot szarik oda. Jó eséllyel triggerelik a túloldalt és kész, a topic szét van baszva. Köszönjük Emese.

Pl. te itt és most. De egy rakás más topicban az első/második hozzászólás egy homofób vagy SJW-fób baromé, tök mindegy ,milyen témában. Sőt, sok esetben már a témanyitás is erről szól.

(nem érdemes válaszolnod, vannak emberek, akikkel nem szállok vitába, mert azelvakultság  miatt felesleges)

A politikát jevgenyij kezdte, nem én, de övé a topic. (Egyébként ne zavarjon, hogy én eddig szinte egyáltalán nem szóltam hozzá semmilyen politikai témához.) "SJW-fób barom"??? Ez komoly? Aki utálja az SJW-ket, az neked barom? Ez kb. ultimate fail kategória.

Aki bárkit képes SJW-ként címkézni, és innentől már nem számít, hogy mi a téma, és ezt ultimate érvnek haszanálja, az bizony barom. Egyre gyakoribb jelenség. Lényeg, hogy lehessen címkézni, onnantól nem kell gondolkodni, nincs vita, kész.

Tudod, apuka,  a statuálás a lényeg.

Ne terelj. Nem arról volt szó, hogy te náciztál volna; te azt állíottad, hogy kurwa könnyű mindenkit SJW-nek titulálni és ezzel skippelni a gondolkodást (ebben egyébként van is némi igazad, de egyelőre itt éppenhogy te vagy az, aki ebbe az általánosító csapdába beleesel), csakhogy, amikor valaki pont, hogy gondolkodik, csak éppen a gondolatmenetének a végén a konklúzió nem mainstream-compliant, akkor egyes "vitapartnerektől" megkapja a "náci" (homofób/transzfób/whateverfób/rasszista/fasiszta/soviniszta/whateverista) jelző(ke)t és ezek az elemek utána megpróbálnak ott kibaszni az illetővel, ahol tudnak.
Na, ezeket az elemeket, te minek neveznéd, ha nem SJW-nek? Hogy megfordítsam az állításodat, kurwa könnyű mindenkit nácinak (és a többinek) titulálni és ezzel skippelni a gondolkodást.

Összefoglalva: nem az a barom, aki utálja az SJW-ket, hanem az, aki gondolkodás/indoklás nélkül címkézi fel a másikat, bárminek.
Én viszont speciel vastagon definiáltam, hogy kit tartok SJW-nek és még vastagabban megindokoltam, hogy miért is utálom őket (olvass vissza, tele vele a topic). Te viszont mindennemű indoklás és egyéb nélkül rámragasztottad a homofób és a - kétszázezres röhejfaktorú - "SJW-fób" (LOLWUT) címkét. Ezek után áll a kérdés: ki itt a barom?
(BTW, most akkor mégis vitábaszállsz velem? Csak mert azt mondtad, hogy annyira "elvakult" vagyok, hogy felesleges. (Mindezt úgy, hogy az itteni 4 éviem alatt kb. hozzá sem szagoltam a politikai topicokhoz/threadekhez, csak most már az én tököm is vastagon megtelt a liberálfasiszták erőszakoskodásával.))

Na akkor menjünk sorban. Egy. Nem ragasztottam rád azt, hogy SJW-fóbiás lennél, lévén általánosságban beszéltem. Azt is megmondtam, hogy kit tartok annak (stílus alapján). Ha ezt magadra vetted esetleg, amiatt ne engem hibáztass. A belinkelt hozzászólás épp nem SJW-fóbiáról szólt, hanem arról, hogy te ideológiát viszel szakmainak szánt topicba.

És igen. ha valaki gondolkodás nélkül címkéz, az barom, akkor is, ha gondolkodás nékül nácizik, akkor is, ha gondolkodás nélkül SJW-zik. Ebben legalább egyet tudunk érteni.

Menjünk. Hogy szerinted a belinkelt hozzászólás nem SJW-fóbiáról szólt, az vicces, mert szó szerint azt írtad le, hogy "Pl. te itt és most. De egy rakás más topicban az első/második hozzászólás egy homofób vagy SJW-fób baromé". Ezt azért bőven lehet úgy érteni, hogy itt és most én vagyok az, de egy rakás más topicban meg az első/második hozzászóló a homofób, meg SJW-fób.

Viszont, ami tuti baromság, az az, hogy én bármit behoztam volna ide. Sem az ideológiát, sem a politikát. A politikát jevgenyij hozta be, de sajátja a topic, azt csinál vele, amit akar. Ezt is leírtam, de úgy látszik, nem sikerült elolvasni. Ideológiát meg pláne nem vittem sehova. Az ugyanis nem ideológia, hogy nem kérem, hogy a libtardok rámerőltessék a sajátjukat. Csak kérdeném, hogy mi is az én politikai ideológiám, amikor 4 évig hozzá sem szagoltam itt politikai topichoz? Pont a liberráltak azok, akik mindenhova beviszik a politikát, pl. az én topicomba is. Próbáltam elkerülni a politikát, nem sikerült. Utánamjöttetek, megpróbáltátok rám is rámerőltetni. Mi a probléma? Hogy visszaszóltam?

Az ex-vip ms jómunkásember bedobta a mindeféle kártyát és az indiaiak látták gépi fordítóval, hogy csúnya szavak is szerepelnek benne. Gondolom ennyi a történet.

Szvsz: Két tahó egymásra talált.

Abban viszont igaza lehet, hogy tenyérbe mászó, kikerülhetetlen, adatbekérő és gyűjtő fiókkezelés párosulhat egy még rosszabb ui-val, mert agyhalottakhoz igazítják a rendszert és szakemberekre sajnálják a pénzt.

Politikai állásponttól függetlenül akkor fogjuk fel viccként, viszont akkor nézzük a másik oldalról is:
Az ablak logót lecserélik keresztre

A bejelentkező ablakban az értesítések helyett bibliai idézetek és uszító szövegek jelennek meg

Nincs sötét/éjszakai téma, csak fehér

Beléptetés és kamera csak fehéreken működik

A rendszer automatikusan beépített AI tanulással cenzúrázza az aktuális hatalom elleni kommenteket rendszer szinten

Jelszóemlékeztetők új lehetőségei (Kubaula-ba rögzítve hogy bármikor felhasználható):

1. Az első szavazatának leadásának napja

2. Pártállása és hatalomellenes törekvéseinek terve

3. Telefonszáma amivel felhívhatjuk a választások előtt ha esetleg a rendszer AI-ja úgy látja hogy csökken a szavazati kedve vagy rossz helyre húzná az x-et

 

Amúgy a többi jogos, tényleg a használhatóságot kéne előtérbe helyezni és az egész politikai baromkodást elengedni ha szoftverekről van szó, mint pl a master-slave bohóckodás volt nemrég.

Illetve fejlesztések kapcsán ez lehet hogy nem lesz népszerű, de szerintem a desktop és a tapicskolós felhasználást nem lehet összeegyeztetni akármennyi erőforrást raknak bele (szvsz feleslegesen). Ugorjanak neki és csináljanak egy teljesen táblás módot ha mindenképp mennek ezek a forgatható dokkolható tabletek, kb mint anno a win media center volt a távirányító miatt. Amíg próbálják ezt a kettőt összecsiszolni addig mindig lesz aki anyázni fog, tipikusan a senki nem nyer vele helyzet. Közbe meg olyan fejlesztések amiknek valóban hasznuk lenne nem jut erőforrás.

a másik

szerinted mindössze két lehetséges (és ráadásul egymáshoz képest kizáró és szemben álló) "oldal" van:

  • LGBTQI hirdető
  • keresztény

?

Vagy te a kultúrkört felcseréled a -magyarországi- pártokkal  2db politikai csoporttal amik magukat kultúrkörök részeiként rosszabb esetben képviselőiként(reálisan inkább fel és kihasználói)ként definiálják magukat?

Szerintem az általad vázolt két csoport kisebbségben van a harmadik: egyikbe sem :) katagóriával szemben. Főleg, ha a csoportokba csak az így vagy úgy elkötelezetteket sorolod, azokat már nem aki el&/megtűri esetleg rokonszenvezik vele, de aktívan nem tagja.

Pláne, hogy az általad vázolt szembeállítás helyből kizárja a magát egyidejűleg LGBTQI és keresztényként definiáló személyeket  (ilyen felállásból is akad bőven)

Na én pont ebben az "egyikbe sem" csoportban vagyok, pont ugyanannyira idegesít a békemenet mint a pride. Amíg épp nem arra járok tökre nem érdekel, de ha amiatt nem jutok el időben valahová a lezárások miatt ugyanannyira fog felcseszni mindkettő.

Én a "hagyjuk éni a másikat" elvet vallom, ugyanúgy elfogadom ha valaki szereti a hazáját mint aki inkább külföldre vágyik, tökre megértem ha valaki vallásos csak ne erőltesse rám, valamilyen szinten itt is kompromisszumot tudok találni az "Isten megteremtette a világot, tudósaink megmutatják nekünk hogyan" elvvel. De ugyanezt a középpályát képviselem kb mindenhol.

Ja és várom az összes többi nézetes verziót is, nyugodtan elő lehet venni a kreatívat a mélyről és kiadni magunkból.

tökre megértem ha valaki vallásos csak ne erőltesse rám

Ezzel elég sokan vagyunk így. Én pl. kifejezetten rámerőltetésnek érzem, hogy felmegyek a linkedinre és a githubra (ha már mikiszoft) és ömlik rám a szivárvány...

(Bár igazából szinte bárhova megy az ember a neten, ömlik rá, ha kéri, ha nem...)

Ha egy szivárványt látnék valahol, azt én se érezném rámerőltetésnek, de mindenütt ezt látom. Egyébként, ha célzás volt, akkor szokás szerint totál mellément; ha mindenütt keresztek lennének, engem az is bosszantana. Semmilyen ideológiából/vallásból nem kérek.

"Egyébként, ha célzás volt, akkor szokás szerint totál mellément;"

Nem, arra céloztam, hogy a rámerőltetés alatt én nem azt értem, hogy valaki más saját magáról (/cégéről) elmondja (/vizuálisan jelzi), hogy micsoda, és bizonyos dolog fontos neki. Annak úgy semmi köze hozzám. De lehet hogy más a stabilitásunk ezen a téren.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az a baj, hogy itt nem csak arról van szó, hogy valaki kirak egy csipszar szivárványt az avatárja sarkába egy fórumon, mert ha ennyi lenne az egész, ezt én is tőből leszarnám. Itten kifejtettem kissé bővebben.

Viszont, ha már a cégek is szóbakerültek, hát nem; egy cég ne politizáljon. Ha meg erre az a válasz, hogy a cég azt csinál, amit akar, akkor az meg vonatkozzon mindenkire, mert az baromira nem fair, hogy a tvitter/kúgel/frászbúk és a többi mass-comm-platform a saját politikai szájíze szerint moderálja és bannolja ki azokat, akiknek nem tetszik a véleménye, azzal a felkiáltással, hogy "magánterület" és azt csinálnak, amit akarnak, viszont a szivárványtorta elkészítését megtagadó cukrászt meg megbírságolják/meghurcolják. Ez akkora kettősmérce, hogy árnyékba borítja a Jupitert.

Én meg egyiket sem érzem annak, de ha mondjuk a weben érdemi fejlődés lenne bloat szar weboldalak helyett és arra koncentrálnának hogy villámgyors kevés adatforgalmat generáló weboldalak lennének akkor még inkább hidegen hagyna, de helyette ezek arányaival és a rajtuk való veszekedéssel megy el az idő.

A web tényleg egy bloat szar lett, ebben teljesen egyetértünk...de ami az arányokat illeti, hol jön veled szembe minden pillanatban kereszt? Jó, persze, direkt keresztény weboldalakon igen, de minek mész oda? Én sem látogatok direkt "szivárványos" oldalt, csak éppen az - elméletileg - "semleges" - tehát ideológiamentes, szakmai és egyéb reál - helyeken is úthengerrel vasalják az ember arcába.

Most éppen ennek van divatja. A kereszt csak egy kiragadott példa volt, ezért is írtam hogy én nem pártolom egyiket sem, egyszerűen megtanultam átnézni rajta és ignorálni.

A cégek meg azért csinálják mert nagy felhajtás van belőle és ezzel népszerűséget/piacokat tudnak nyerni. Ha nem lenne az uszítás (akármelyik oldalról) akkor nem beszélne erről senki és nem lenne tömve vele a linkedin sem. Ez már egy következmény.

Ha nem lenne az uszítás (akármelyik oldalról) akkor nem beszélne erről senki és nem lenne tömve vele a linkedin sem. Ez már egy következmény.

Ez a tévedés. Mielőtt ennyire erőltették volna a legtöbb ember úgy volt vele, hogy leszarja, mert magánügy, ezek viszont közügyet csinálnak belőle és ebből most már nagyon sok embernek elege van. Erő-ellenerő. Minél erősebben tolják, annál nagyobb lesz az ellenállás. Az erőszakos hittérítés mindig ellen-erőszakot szül; nézd csak meg a vallási háborúkat.

De ha a legtöbb ember leszarná és át tudna nézni rajta akkor nem lenne ereje. Menne hogy xy pride, a nép meg mondaná hogy le vagytok szarva, csináljátok amit akartok csak minket hagyjatok békén ahelyett hogy romlott parizerrel diszkoszvetőznek a széléről.

Nekem van iszonyat durván hazafi kollégám és meleg is. Mindkettő jól dolgozik, sőt kávézés közbe szakadunk rajtuk ahol többnyire magukat parodizálják. Minden helyzetben a szélsőségesség a baj legyen az akármelyik oldalon és ugye ezek a hangosak. A nagy többség igazából totál leszarja.

A nagy többség igazából totál leszarja.

attól függ mennyire van közvetlen életedre gyakorolt hatása. pl kell-e céges tréningeken ilyesmikről hallgatnod, pláne "vizsgáznod". :) amíg annyi a tennivalóm, hogy ignoráljam addig nem érdekel. amikor viszont folyamatos aktivitást igényel tőlem, hogy pl kerülgessem meg tanulgassam az élőszavas tartalom&kifejezés szűrésüket stb akkor nagyon is zavar mivel a mindennapjaimba akarnak közvetlenül beavatkozni és energiákat kell rájuk pazarolni. Ez az erőszakos nyomulás zavar elsősorban.

Ha csak festett üveg lenne az egész, hogy át lehessen rajta nézni, akkor még lehetne is egy taktika ez, de itt konkrétan már a többséget diszkriminálják számos esetben a szivárványfasiszták kénye-kedve szerint. Szerinted, amikor valakit kitúrnak a nyílt forrású projektjéből, mert addig nácizzák, amíg elmenekül, annak utána olyan egyszerű lesz átnézni rajta? Vagy annak, akit kirúgnak, mert kellett a helye egy szivárványkvótásnak? Ez az egész erőszakos mozgalom nem áll meg ott, hogy zászlókat lengetnek és bannereket rajzolnak. Szó szerint közösségeket, cégeket vernek szét a hülye ideológiáikkal; követejjükhoty, aztán meg jön a gumiszabályokból összerakott kódofkondákt, mert negyűlőköggy és utána már lehet is "gyűlöletbeszéd" miatt bannolni azokat, akiknek nem tetszik, hogy a projekt/fórum/közösség/cég/whatever döntéshozói pozícióiba ennek a mozgalomnak a strómanjai ültek... Nézd csak meg lentebb, már itt is van egy példa erre; nézzünk át rajta?

Éppen ez az, hogy itt egy baromi hangos és sajnos baromi nagy befolyással bíró szélsőséges kisebbség hergeli az embereket, szándékosan.

"Szerinted, amikor valakit kitúrnak a nyílt forrású projektjéből, mert addig nácizzák, amíg elmenekül, annak utána olyan egyszerű lesz átnézni rajta?"

Ezért kell GPL licencet választani saját nyílt forráskódú projekthez a gonosz Gúgli által hypeolt Apache licenc helyett! GPL licenc + copyright átadás a hozzájárulóktól. Így ha el akarnak űzni a saját nyílt forráskódú projektedből te vagy helyzetben és ők kiabálnak be a partvonalról. Ha az egy valóban értékes szoftver számtalan lehetőséged van:

- bezárod a kódot és elkezded kereskedelmi licenccel árusítani. 

- marad a nyílt kód, de saját git-re költözöl ahonnan kiraksz minden aktivistát. Mellette elkezded kereskedelmi licenccel is árusítani. 

- vállalkozást alakítasz és munkatársnak felveszed azokat a hozzájárulókat, akik addig érdemi munkát végeztek. programozni valóban tudó csoport és sjw netaktivisták csoportjainak a metszete általában üres halmaz. 

GPL licenccel és saját copyright-tal te maradsz a nyeregben. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

GPL licencet választani saját nyílt forráskódú projekthez

vs.

bezárod a kódot és elkezded kereskedelmi licenccel árusítani

WTF? :)

A GPL nem teszi lehetővé, hogy bezárd a kódot. Amit GPL alatt kiadsz, az onnantól kezdve nem a tiéd, hanem mindenkié, de nem úgy mindenkié, mint a Public Domain, hogy mindenki azt csinál vele amit akar, hanem úgy mindenkié, hogy bármit csináltál vele, azt közzé kell tenned.

BTW, sokra mész a saját vállalkozással és a többivel, ha az SJW-k twitterkommandója letiltatja a bankszámládat.

Ha tied a copyright úgy és annyiszor változtatod a saját szoftvered licencét amennyiszer akarod. Többféle licencet is használhatsz párhuzamosan. Ezért fontos a copyright átadása a hozzájárulóktól, amit el is várhatsz ha komoly munkát fektettél bele. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Hát én máshogy tudom. Persze lehet én tévedek, mert a GPL túltesz agyonbonyolításban még az MS-EULA-n is. Amúgy nem a szerzői jogról volt szó, hanem a tulajdonjogról. A szerzői jog továbbra is a tiéd, de a tulajdonjog már nem. Ha egyszer publikáltad a cuccodat GPL alatt, akkor mindent, amiben azt felhasználod (értsd: a következő verzióját is a szoftvernek) publikálnod kell.

Elolvastam a linkel hozzászólásodat is, érem amit írsz de ez inkább egy elméleti megközelítés. A gyakorlat teljesen más. 

Pár 10 soros GPL-mérgezés még a Ballmer féle Microsoft FUD kampánya volt. Teljesen életszerűtlen, mert nyilvánvalóan újra-írják azt a pár kódsort és nem fognak azért licencet változtatni. Egyébként már komolyabb hobbiprojekteknél is tudni szokták melyik licenc mivel jár. 

Saját szellemi tulajdonod védelme esetében a következő a sorrend:

minden esetben saját copyrightból indulok ki

1. kereskedelmi EULA, ezekből több is van. itt nem mondasz le semmiről, minden licencelt példány után kérheted a licencdíjat. konstrukciótól függően egyben vagy akár előfizetéses rendszerben

2. GPL licencet választva a tied a kereskedelmi verzió készítésének monopóliuma. Minden példány után nem tudod kikényszeríteni a licencdíjat a júzereidtől, forkolhatják is a te projektedet, de a te engedélyed nélkül más nem csinálhat belőle kereskedelmi terméket, ez megmarad a te előjogodnak. 

3. MPL/CDDL licenc nem túl jól sikerült licencek. A lényegük, hogy a forráskód fájlok hasonló védelem alatt állnak mint GPL esetében de a projekt más forráskódfájljaira ez nem vonatkozik. Azok akár más licenc alatt is állhatnak. A saját forráskódod továbbra sem zárható be akaratod ellenére, de simán kiegészíthető funkciókkal és azzal készíthető zárt szoftver ami után nem te szeded a pénzt. Hozzá kell adni nyílt kóddal a te forráskód fájljaidat ami nem nagy előny neked. Sem az OpenSolarisnál sem a Mozillának nem hozott nagy sikert. 

4. Apache 2 licenc egyetlen előnye, hogy legalább szoftverszabadalmazást korlátozza. Egyébként simán forkolható és más által bezárható a te munkád úgy, hogy abból más szedi utána a pénzt. A szoftverszabadalmakba nem megyek most bele. elég drága, minden országban be kell jegyezni és fenn kell tartani ahonnan pénzt remélsz belőle. drága polgári peres illetve annak megfelelő eljárásokban kell érvényesíteni az érdekeidet. 

5. MIT/BSD licencek választása esetén ugyanaz van mint Apache2 licencnél, csak itt még szabadalmak sincsenek bevédve. Amerikai jogban egyébként prior-art miatt érvényteleníthető ha más szabadalmaztatja a te ötletedet, európai jogban ez már problémásabb. copyright oldalról bármikor forkolhatják a te projektedet, úgy csinálhatnak kereskedelmi terméket a te munkádból, hogy abból te nem látsz pénzt. 

Eddig évtizedekig volt egy gentlemen's agreement, nem volt jellemző más nyílt forráskódú projektjének a lenyúlása. A Gúgli és multi társai természetesen a nekik kedvező MIT, BSD, Apache2 licenceket propagálták, hogy ők minél több nyílt forráskódból bármikor tudjanak bármikor ingyen saját kereskedelmi szoftver csinálni.

Szoftverként nem terjesztett netes szolgáltatásoknál, ez a Gúglinál nagy specialitás még GPL licencű kódra is lehet úgy szolgáltatást építeni, jellemzően webszolgáltatást, hogy ebből az eredeti fejlesztője ne lásson pénzt. Ez ellen az AGPLv3 licenc jelent védelmet. 

Még1x nem volt ebből eddig probléma. Az SJW idióták rohama viszont most sajnos sok mindent megváltoztat. Nem árt észnél lenni! 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nana, abból már bőven volt probléma, hogy GPL kód került a kódbázisba. Az LGPL-t pont azért hozták ki, mert a GPL esetén még akkor is ki kellett volna adnod a saját forrásaidat, ha egy betűnyit nem használtál fel semmilyen GPL-es cuccból, csak linkeltél hozzá. Az is baromi jópofa bír lenni, amikor kiadod a forrást, de rossz license alatt, mert ugye a GPL megköveteli, hogy a kiadott forrás GPL-kompatibilis license alatt legyen kiadva. Fogsz egy GPLv2-es és egy GPLv3-as forrást, belerakod a kódodba, akkor az egészet milyen license alatt kell kiadnod, ha egyszer a GPLv2 és a GPLv3 nem kompatibilisek egymással?

Én amúgy mindig Public Domain alatt adok ki mindent, akár forrást, akár programot, mert ha egyszer odaadtam a júzereknek, akkor nem fogok baszakodni azon, hogy mit csinálnak vele.

Az utolsó mondatra nagy +1.

Ott a linkelt hozzászólásban pár (10) soros GPL hozzáadott kódról volt szó. Simán újra lehet írni egy ilyen részt ha probléma van belőle. Ha jelentős mértékű kódfelhasználás van, akkor viszont jogos a GPL tiszteletben tartása.

Itt nulláról írt saját nyílt kódra fókuszáltam végig. 

Public domainnel az a probléma, hogy az első dolog az, hogy átírják a copyrightot saját névre, később még tőled követelhetnek licendíjat a saját kódod után. Az ősidőkben voltak ilyen esetek. A MIT vagy BSD licencet minimum érdemes használni, úgy legalább az rögzítve van, hogy a kód amit írtál tőled szármaik. Még ha később más csinál is is belőle zárt kereskedelmi szoftvert. Legalább téged nem lehet teljesen kizárni a saját szoftveredből. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Jó, de mi a helyzet az egyszerre felhasznált GPLv2-es és GPLv3-as kódokkal? Azt milyen license alatt adjam ki, ha ezek nem kompatibilisek egymással?

Public domainnel az a probléma, hogy az első dolog az, hogy átírják a copyrightot saját névre, később még tőled követelhetnek licendíjat a saját kódod után.

Sok szerencsét hozzá, ha egyszer bizonyítani tudom, hogy én előbb töltöttem fel, pl. webarchive segítségével. Egyébként a copyright-ot nem tudják átírni, mert nincs is benne. Az, hogy "written by TCH" még nem copyright.

Ott a linkelt hozzászólásban pár (10) soros GPL hozzáadott kódról volt szó. Simán újra lehet írni egy ilyen részt ha probléma van belőle.

Nem ez a baj. Hiába van mondjuk jogilag igaza a kódot újraíró félnek. Ha bíróságra kerül az ügy, és évekig megy a pereskedés, miközben a bíróság a per lezárásáig megtiltja a terméked forgalmazását, akkor beszoptad.

Egyébként ha kellően specifikus dolgot csinál a kód, akkor az újraírás is problémás lehet, lásd https://en.wikipedia.org/wiki/Clean_room_design

"Ha tied a copyright úgy és annyiszor változtatod a saját szoftvered licencét amennyiszer akarod. "

Igen, de amit egyszer kiadtál GPL alatt, azt nem veheted vissza, hogy innentől kezdve nem használhatja bárki, mint eddig.

Ami csinálhatsz, ha tied a kód, hogy kiadod más licenc alatt _is_. Esetleg változtatsz rajta, és azt már nem adod ki GPL alatt. De ettől függetlenül a forráskód abban a verzióban, ahogy az egyszer már kiadtad GPL alatt, az GPL-es is marad.

(jogilag ez kicsit bonyolultabb, de ez a lényeg :) )
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Én úgy tudom, hogy ha fogsz egy GPL-es forrást és változtatsz rajta, azt is közzé kell adnod. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy van egy GPL alatt kiadott forrásod, amibe beleraksz egy új feature-t, vagy bugfixet, hiszen egy GPL alatt kiadott forrást módosítottál, nem?

"Én úgy tudom, hogy ha fogsz egy GPL-es forrást és változtatsz rajta, azt is közzé kell adnod. "

Igen, ha máshonnan szerzed.

A GPL egy plusz licensz. Ha te írsz valamit, annak x verzióját kiadod GPL alatt, attól te magadnak még írhatsz hozzá amit csak akarsz, és azt meg kiadhatod más licenc alatt is, mert te saját magadtól nem a GPL licencen keresztül szerezted.

Ellenben ha valaki más beleír, az GPL alapján szintén kiadja, azt te visszaportolod, onnantól kezdve az már csak GPL alatt adhatod ki, mert ő a saját kódját GPL licencel adta neked.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nagyon fontos GPL tulajdonság, hogy szoftver kiadásra vonatkozik.
Ha tehát fogsz GPL-es könyvtárakat, abból készítesz egy cégen belüli szoftvert, amit senkinek nem adsz oda vagy el, akkor nem kell kiadnod semmilyen változtatásodat senkinek.

Ez természetesen saját nyílt forráskódú projektre vonatkozik amit te indítottál és az ötlet után jelentős munkát tettél bele. Ez esetben valóban okkal sérelmes ha sjw aktivisták ki akarnak túrni a te projektedből. Ha más projektjéről van szó, amire egyébként sem szántál sok időt, ilyen esetben célszerű otthagyni és nem pazarolni rá az időt. 

Szóval nem fogod a GPL-es forrást hanem te magad írod a forráskódot, még nincs licence és git push előtt licencet választasz hozzá. Így kell értelmezni amit írtam. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ez így van nagyjából ahogy írod. De nem kell "is". Simán csinálhatsz zárt, kereskedelmi kiadást a következő verziótól. Eddig ez nem volt szokás, bár volt rá példa (racer.nl) Arról volt szó, hogy TCH írta aktivista pistikék kiútálnak a saját nyílt forráskódú projektedből ha nem bégetsz együtt velük. Ehhez kapcsolódva írtam, hogy már az elején jól kell licencet választani. Mivel a sjw pistikék a legritkább esetben tudnak programkódot írni, általában csak a közösséget mérgezik. Szóval az ő "elvesztésük" csak haszon a projekt oldaláról. Ami probléma, hogy ha durcásan otthagyod a saját projektedet vagy valami módon kiraknak belőle akkor mi történik. Ha tied a teljes copyright GPL licenc mellett is azonnal kereskedelmi szoftvert tudsz csinálni belőle és egyből van bevételed. Amennyiben ez egy valóban hasznos szoftver, erről már írtam, egyébként meg mindegy is. Rajtad kívül senki más nem tud kereskedelmi szoftvert csinálni belőle, mert a GPL licenc azt másnak nem engedi meg. Másoknak csak GPL licence van neked meg szellemi tulajdont jelentő copyrightod is. Apache2 (vagy BSD, MIT) licencek mellett mások is csinálhatnak kereskedelmi terméket a te nyílt forráskódú szoftveredből ami nem szerencsés. 

GPL licenccel és copyright átadással ez a jog csak téged illet meg. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Itt nem erről van szó. Természetesen bárki fordíthat forrásból egy fizetős bináris kereskedelmi kiadást, de kötelező minden vevőjének odaadnia a forráskódot szintén GPL-lel. Ha fejleszt hozzá extrákat akkor ezeket az extra kódokat is oda kell adnia. Így bármelyik vásárlója egyetlen példány megvétele után maga is csinálhat saját kereskedelmi verziót valamivel olcsóbban. 

Ha viszont te vagy a nyílt forráskódú programod egyetlen copyright tulajdonosa az egyébként GPL licenccel forrással kiadott programodat magad láthatod el extra funkciókkal és abból úgy tudsz zárt kereskedelmi kiadást csinálni, hogy senki nem konkurálhat veled. Az extra forráskódokat pedig nem kell átadnod a vásárlóidnak. Fontos különbség, hogy a GPL licencelt forráskódot más is kiegészítheti extra funkciókkal de azokat az extra kódokat neki mindig át kell adnia még neked nem kell. Sőt dönthetsz úgy is, hogy következő kiadástól kezdve csak zárt kód van kereskedelmi licenccel. Ezt szintén csak te, a GPL licencelt kód tulajdonosa teheted meg. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

GPL licenccel forrással kiadott programodat ... abból úgy tudsz zárt kereskedelmi kiadást csinálni, hogy senki nem konkurálhat veled.

A még GPL alatt kiadott változatot viszont bárki árusíthatja, módosításokkal vagy anélkül. Kellően népszerű szoftver esetén létre is jöhet egy ingyenes/olcsó változat, ami konkurens is lehet.

 

a GPL licencelt forráskódot más is kiegészítheti extra funkciókkal de azokat az extra kódokat neki mindig át kell adnia még neked nem kell.

Rád is és rájuk is igaz, hogy ha nem adjátok ki a módosításaitokat, akkor megtarthatjátok magatoknak, de ha kiadtok binárist, akkor a forráskódhoz is hozzáférést kell adni.

Azért vannak kiskapuk... mármint a forrás lehet nyílt és át kell adni továbbadáskor, de nem használhatják a védjegyeket. Iceweasel, android... :D

Az extra funkciókat meg esetleg library-ba tehetik, elszeparálhatják úgy, hogy ne kelljen közzétenni. A raspberry pi alapítványék csinálták azt, hogy a zárt binárisok elé tettek egy wrappert és a wrappert adták közzé, mint nyílt forrású szoftvert. De lehet a zárt gpu driverek esetén is valami hasonló játék van.

Amit GPL alatt kiadsz ... bármit csináltál vele, azt közzé kell tenned.

Lehetőséged van megtartani magadnak, de _ha_ kiadod/tovább adod, akkor a forráskódhoz is hozzáférést kell adnod. Egyébként magánszemélyként és cégként/szervezetként is fejleszthetsz/módosíthatsz GPL-es programot belső használatra, ebben az esetben nem kell semmit közzé tenned.

"befolyással bíró szélsőséges kisebbség hergeli az embereket" -  Azt hiszem, ez a család-kötelezettség hiányával is magyarázható. Az átlag munkavállaló családban élve esetleg több gyermeket is pátyol, harmonikus családi életet szervez, azaz rendesen elfoglalt.  - Ezek a "mások" időgazdálkodása felszabadultabb, és többet foglalkoznak magukkal, hobbijaikkal, munkájukkal, esetleg hatalmi-politikai karrier szervezéssel, pozíció-szerzéssel. Egyszerűen nincs más időtöltésük, mint önmaguk nárcisztikus létének folyamatos bizonyítása. (Persze a munkáltatók "szeme is felcsillan" erre a buzgó bizonyítási kényszerre.) Ez viszi abnormálisba az életüket, és a végén ezzel teszik tönkre a normális többség életét is.

Most éppen ennek van divatja.

nem divat. Erőszak hullám. Ha nem vagy az explicit támogatók listáján akkor potenciálisan ellened fordulhat a gépezet. Tudják, hogy milyen pénzügyi(és egyéb) következménye lesz, ha (vélt vagy valós ez lényegtelen) sérelmek kapcsán hírbe hozzák őket. Ezért rohan elébe minden nagy cég az ilyesmiknek.

Ha zavaros erőltetett bibliai hasonlatot akarok mindenáron ide citálni ( :) ) akkor a céges ajtófélfát páska bárány vére helyett pl szivárvány zászlóval 'kell'/lehet védeni az öldöklő angyalok(helyett magukat annak képzelő pc swj hordák)tól.

Örömteli, ha személy szerint még nem találkoztál a jelenséggel, kicsit irigykedek rád :).

Találkoztam vele csak úgy vagyok vele hogy van nekem ennél jobb dolgom is. Megszoktam a flat designt is pedig továbbra is szarabbnak tartom, de ez van, most éppen ez megy, majd elmúlik.

Bármelyik szélsőséges kicsapongást hülyeségnek tartom tök mindegy hogy jobbról vagy balról vagy egy másik dimenzióból jön. Mindig lesz egy hangos vékony réteg aki tolja aztán egyszer csak kikopik, addig meg nekem van ezermillió más dolgom mintsem hogy ezeken fennakadjak. Szeretnék szakmailag fejlődni, családommal jókat kirándulni, egyre jobb videókat és képeket szerkeszteni, mindenre is befogni a kis rpi-met itthon amire csak tudom, körbejárni a világot vagy épp megnézni MO nevezetességeit. Nincs nekem arra időm hogy netre hányt .jpg-ken vagy .png-ken háborodjak fel :D

"de ami az arányokat illeti, hol jön veled szembe minden pillanatban kereszt?"

A való életben sokkal gyakrabban jön szembe (különösen ha hozzávesszük a többi keresztény jelképet is, mint pl. autókon tipikusan a hal, ami nem azt jelenti, hogy horgász a tulaj), mint a szivárvány.

Vagy nem tudom láttál-e már hatalmas épületeket, egy nagy kereszttel a tetejükön, hogy messziről is jól látszódjon... mert ilyen is van :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

láttál-e már hatalmas épületeket, egy nagy kereszttel a tetejükön, hogy messziről is jól látszódjon... mert ilyen is van :)

Az kb olyan mint amikor helyi szivárványcsoport irodájára ki van tűzve a zászló. Abba akadna bele szerintem a legkevésbé is bárki.

Arra a kérdésre válaszolj, hogy mikor cserélte le pl a céged a logóját keresztet tartalmazóra?

"Az kb olyan mint amikor helyi szivárványcsoport irodájára ki van tűzve a zászló. Abba akadna bele szerintem a legkevésbé is bárki."

Érdekes taktika, hogy először megkérdőjelezed, hogy kereszttel gyakrabban lehet találkozni, mikor meg példákat hozok, akkor meg azzal jössz hogy az nem is számít :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mondjuk speciel az enyém se szivárványosra, se keresztesre nem variált, de még a fb-ot meg instát meg tökömtudja most épp mi a trendit se hányta tele.

Lehet csak jól kéne munkahelyet választani?

Mondjuk azért egy templomot ami amúgy egy gyönyörű építészeti alkotás, "az Úr háza" összevetni egy belvárosi random irodával amire felnyaltak egy matricát... Hátőő izé... nálam nem biztos hogy ugyanaz a kategória.

Mert egy fényfestés ami tart x ideig az pont ugyanaz mint egy -szerintem gyönyörű- építészeti alkotás? Nemá.

ESB tetejére meg majd rajzolnak mást ha épp annak lesz divatja, sőt egy jelképes sörbe mernék fogadni hogy volt már neki jó pár cifra festése ezek kívül. Ellenben egy templom ritkán vált nézőpontot.

Akkor már előrébb vannak, mint a dregkvínek...

Igazából csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a templomok már sokszáz éve ott "rohadnak" és pont azért vannak ott, hogy akik oda tartoznak, azok odamehessenek. Ha neked nem tetszik, nem mész oda. Buzibárba se kötelező járni (még). Viszont ők már kiviszik az utcára, ami viszont mindenkié és nem mindenki kíváncsi rájuk. Meg be az informatikába. És máshova. Pl. mindenhova, ahol embereket érnek el vele. Hittérítenek, agyat mosnak.

Buzibárba se kötelező járni (még). Viszont ők már kiviszik az utcára, ami viszont mindenkié.

Régen templomba volt kötelező járni, legalábbis ez volt az alap kultúra meg az elvárás. Ehhez képest szerintem a buzibárba kötelező járni az egy légből kapott baromság nulla alappal.

Illetve utcára járás témakörében már nyilatkoztam, amíg nekem nincs útban addig csinálják, majd leboxolják azokkal akiknek arra van dolguk és útba vannak nekik. De ez ugyanúgy áll minden felvonulásra felfogástól függetlenül.

Hittérítés és agymosás is megy mindenhol, vagy nálad még soha nem kopogtak jehovák? Vagy öreg nénik akik bibliát akartak elsózni neked? Főtéren/aluljáróban nem akartak elkapni hogy támogasd ezt meg azt, vegyél könyveket léciléciléci?

Régen sem volt kötelező templomba járni. A zárójeles "még" csupán szarkazmus volt.

Leragadtál az utcánál, mint példánál. Mit csináljon az, akit kirúgattak az állásából, kitúrtak a projektjéből, stb. ?

De, találtak már meg mindenféle hittérítők. El is küldtem őket a devnullba. Nem történt semmi. Viszont, ha egy lilahajú ágenst küldtem volna el a picsába a githubon, hogy itt ugyan nem lesz szexuális preferenciák alapján kielégítve semmilyen követelés sem, már nem lenne github accountom se. Remélem nem akarsz párhuzamot vonni egy buggyant nénikommandó és egy irdatlan média és egyéb befolyásal is bíró nemzetközi szervezet között?

Keressen másik melóhelyet. Lehetőségekkel tele a világ, főleg az informatikában, de bárhol meg fogják becsülni ha jól csinálja a dolgát, teljesen mindegy. Ha meg nem akkor alapból már hiba hogy nincs készülőben egy B terv. Szerencsére elég színes az ismeretségi köröm, van mindenféle mentalitás, mégse vesztette el egyik sem az állását ilyesmi miatt. Egyrészt értékes munkaerők és a munkáltató szopna vele ha kivágná őket és behelyettesítené egy random formával mert az épp trendi, másrészt a munkájukkal foglalkoznak és a fejlődés a fő céljuk, a politika meg max kávé/cigiszünetbe kerül elő.

Én nem internetről egy monitor elől hozom ide amit mondok hanem a saját tapasztalataimat osztom meg. Ezt az arcomba nyomják ezt és azt dologgal se futottam még össze, legalábbis olyan szinten nem hogy bármiben is módosítsa az életemet. Munkahelyem normális és a teljesítményt nézi nem az aktuális propagandát, témakörből meg van ezer másik amiről el lehet beszélgetni órákon-napokon keresztül anélkül hogy szóba jönne a politika.

Keressen másik melóhelyet.

Az igen...az igen... Igazán kegyes vagy, hogy legalább ezt megengeded neki. Tényleg, ez aztán a nagylelkűség, lévén végülis le is lőhetnénk, nem? Jó ég...

Lehetőségekkel tele a világ, főleg az informatikában, de bárhol meg fogják becsülni ha jól csinálja a dolgát, teljesen mindegy. Ha meg nem akkor alapból már hiba hogy nincs készülőben egy B terv.

Áldozathibáztatás. (BTW, biztos baromi könnyű a COVID zrí közepén állást találni.)

Szerencsére elég színes az ismeretségi köröm, van mindenféle mentalitás, mégse vesztette el egyik sem az állását ilyesmi miatt.

És ha téged/haverjaidat nem érint, akkor senkit se?

Én nem internetről egy monitor elől hozom ide amit mondok hanem a saját tapasztalataimat osztom meg.

Amik ugyebár extrapolálhatóak a globális lakosság egészére...

Ezt az arcomba nyomják ezt és azt dologgal se futottam még össze, legalábbis olyan szinten nem hogy bármiben is módosítsa az életemet. Munkahelyem normális és a teljesítményt nézi nem az aktuális propagandát, témakörből meg van ezer másik amiről el lehet beszélgetni órákon-napokon keresztül anélkül hogy szóba jönne a politika.

Ezt rossz embernek mondod, én az elmúlt 4 évben, amióta itt vagyok, konzekvensen kerültem a politikát, mert utálom. De a liberálfasiszták most már szinte minden topicba behozzák a keresztes hadjáratukat.

Akkor ne keressen másik munkahelyet, viszont akkor fogadja el. A választás lehetősége adott, tudod megszoksz vagy megszöksz. A le is lőhetnénk meg nem tudom hogy jött ide, de a szélsőségekről már leírtam a mondókámat párszor. Neki lehet állni tanulni, új vizekre evezni, követni a munkaerőpiacot. Ha meg nem megy akkor el kell fogadni hogy ennyit tudsz, ezt ilyen körülmények között tudod végezni, de tanulni és fejlődni szerintem mindig van lehetőség, leginkább az akarat hiányzik.

COVID közben mi éppen bővülünk és alig találunk embert, aki bejön pedig hamar kiesik ha meglátja hogy mit kell csinálni mert még sosem csinált olyat még akkor is amikor step-by-step leírások vannak, épp csak az nincs oda írva hogy mikor hova kattintson. Pedig nem egy nehéz meló, kb minden automatizálásra kerül amint lehet és csak felügyelni kell meg megbökdösni ha hibára fut. Igazából akkor van sok meló ha új ügyfél jön és azt bedrótozni elég komoly meló, de megéri a belefeccölt idő.

Én csak a saját tapasztalataimról tudok írni, de nagyon szívesen meghallgatom a másik nézőpontot is ha konkrétumokat tud hozni, nem pedig a szokásos unokanővérem húgának a szobatársának a leánykori szerelmének gyermekének apjával is ez történt lenne, vagy a neten olvasta és... kategória.

A politikát én is kerülöm, látod hogy a leszarom pártot erősítem, de ugyanúgy észreveszem a nyomást a másik oldalról is. Amúgy ha már irónia, mókás hogy pont kereszteshadjáratnak hívod.

Akkor ne keressen másik munkahelyet, viszont akkor fogadja el. A választás lehetősége adott, tudod megszoksz vagy megszöksz.

Na, csak kibújt a szög a zsákból. Magyarán szólva el kéne tűrnie, hogy nyugodtan kiszexuáldiszkriminálhassák bárhonnan és akkor még ő a náci... Gratulálok.

A le is lőhetnénk meg nem tudom hogy jött ide, de a szélsőségekről már leírtam a mondókámat párszor.

Pont így.

Neki lehet állni tanulni, új vizekre evezni, követni a munkaerőpiacot. Ha meg nem megy akkor el kell fogadni hogy ennyit tudsz, ezt ilyen körülmények között tudod végezni, de tanulni és fejlődni szerintem mindig van lehetőség, leginkább az akarat hiányzik.

Hát persze, aztán ha minden munkahelyéről kitúrják, akkor az azért van, mert nem értett hozzá. :)

Én csak a saját tapasztalataimról tudok írni, de nagyon szívesen meghallgatom a másik nézőpontot is ha konkrétumokat tud hozni, nem pedig a szokásos unokanővérem húgának a szobatársának a leánykori szerelmének gyermekének apjával is ez történt lenne, vagy a neten olvasta és... kategória.

Miért, ha azt citálja be valaki, ami mással történt az nem számít?

A politikát én is kerülöm, látod hogy a leszarom pártot erősítem, de ugyanúgy észreveszem a nyomást a másik oldalról is.

Mint mondtam: erő-ellenerő. Egyébként szerintem te nem a leszarom pártot erősíted, mert ha tényleg leszarnád, akkor nem vitatkoznál, hanem leszarnád. Csak összehasonlításképpen felhívnám a figyelmedet rá, hogy ameddig én leszartam, mert le bírtam szarni, addig én tényleg nem vettem részt itt politikai csetepatékban. Nyugodtan visszanézheted.

Amúgy ha már irónia, mókás hogy pont kereszteshadjáratnak hívod.

Nem mondod... Igen, direkt használtam a "keresztes hadjárat" kifejezést.

Magyarán szólva el kéne tűrnie, hogy nyugodtan kiszexuáldiszkriminálhassák bárhonnan és akkor még ő a náci... Gratulálok.

Nem, egyáltalán nem, kérlek ne forgasd ki a szavaimat. Nem kell senkit lelőni, ha nem tetszik hogy otthon beszólnak mindenért te is elköltözöl nem? Ha nem érzed jónak a munkahelyedet mert nincs előrelépési lehetőség nem lépsz le? Ugyanígy ha látod hogy szivárványködösödik el a vezetőség akkor nincs B terved? Lehet az én gondolkodásommal van baj, simán benne van, de én úgy látom hogy ha egy cég nagyon elmegy bármelyik szélsőség irányába akkor az már bizony lejtmenet mert a szakmaiság kárára fog menni, onnantól meg már nem kár érte kategória.

Egyébként szerintem te nem a leszarom pártot erősíted, mert ha tényleg leszarnád, akkor nem vitatkoznál, hanem leszarnád.

Szerintem meg csak jobban tudom :) Vitatkozni és értelmesen vitázni miért baj? Pont ez a baj amúgy a politikával, vagy ide húzol vagy oda, nincs konstruktív vita, egyezkedés, arany középút megtalálása. Valahogy mindig az a vége hogy valakinek a qrva anyját és sose a vállalható kompromisszum.

És amikor globálisan szivárványosodik az egész világ, akkor hova menj? Egyébként ki mondta, hogy neki baja volt a szivárvánnyal? Ő leszarta! Aztán egyszercsak mennie kellett, mert kellett valakinek a hely.
De az állás is csak egy példa, aminél megint leragadtál. Van egy nyílt forrású projekted, le sem szarod a szivárványosdit, de aztán megjönnek az SJW-k és követelőzni kezdenek. Leszarod azt is, elhajtod őket a francba és megindul a lejáratás, meghurcolás, ellehetetlenítés. Na. Szard le azt is.

Bajnak nem baj, de az ember nem vitatkozik olyan témában, amit leszar. Erre céloztam.

Én úgy látom hogy ez csak a felszín, de mondom megint csak saját magamból tudok kiindulni. Eddig volt 7 melóhelyem, sehol se jött elő a szivárványosdi. Ha meg mennie kell mert kell valakinek a hely akkor keresni kell másikat, ez van, a cég majd rádöbben hogy elbaszott egy jó munkaerőt, az illető meg örüljön hogy megszabadult egy idióta cégvezetéstől.

Aki meg opensource ilyenekkel foglalkozik githubon... Haver, van köze a kódhoz? Jövőbeli funkcióhoz? Bugreport? Feature javaslat? Nem? Akkor mit keres itt? Ha karenkedni akar akkor menjen egy másik fórumba és ne szemetelje össze a munkakörnyezetet.

Idehaza ez nem jellemző, még. De az, hogy te mit tapasztalsz, az miért érv és azt, hogy mi történt mással, az miért nem? Egyébként nem biztos, hogy a cégvezetés idióta volt, lehet, hogy kényszerítették őket.

Na, hát pont ez az. Ha ezt előadod egy ilyen esetben, akkor téged is nekiállnak kicsinálni. Jön a twitterkommandó, rátelefonálnak/ráírnak a bankodra, a munkahelyedre, a főbérlődre, hogy náci vagy, a számládat zárolták, a melóhelyről kirúgtak, a lakásodból kitettek, le vagy nullázva egy pillanat alatt, mehetsz egy szál faszban amerre akarsz. Persze, legyen erre is B-terve az embernek, amikor örül, hogy megél. Nem egy ember volt már aki öngyilkos lett, mert a különféle SJW bandák a halálba kergették. (Igen, idehaza ezt nem tudnák eljátszani, még.)

Persze, de ezzel egyet is értünk hogy ez idiótaság. Szélsőséges viselkedés --> csak a baj van vele, mindegy merről jön.

Nekem a gendervita is magas, szerintem is csak lány és fiú van, meg oké, előfordul egy nagyon minimális számú egyén akinek születési rendellenességből valami máshogy alakult, de azok tényleg orvosi esetek, ott esetleg lehet vita ebben a témakörben, de szerintem ezen a fórumon többen vagyunk mint ahány embert ez globálisan érintene.

Amúgy erre is van egy jó viccem, doktornál behívják a pácienst:

- Jó napot uram...

- Cöhh, hát nem látja hogy hölgy vagyok???!!!

- Rendben van hölgyem, szóval van egy kis gond a prosztatájával...

Nekem bevallom az is magas ha valaki nemet változtat műtéti úton, de amíg ezt ő azért teszi mert orvosilag igazolhatóan más hormonszintjei vannak vagy tényleg krónikus depresszióban él vagy bármi ilyesmi akkor csinálja. De ez a réteg nem is fog hangoskodni hanem próbálja megtalálni a megoldást.

Látod, még mindig relativizálsz. A végeredmény szempontjából valóban mindegy, hogy merről jön a baromság, de amúgy nagyon is fontos, hogy merről jön, mert arrafelé kell fordulni, mielőtt a hátadba kapod. Ez ugyan generikusan alkalmazandó, viszont jelen pillanatban a szélsőséges baromság a szivárványos/erőltetett diverzitásos irányból jön.

Az, hogy valaki azért vált (felnőttként) nemet, mert neki így jobb, az az ő dolga és ennek semmi köze ahhoz, hogy hány embert csinálnak ki mindenféle mondvacsinált baromság miatt a szivárvány és egyéb mozgalmak képviselői.

Továbbra is azt látom hogy alapvetően egyetértünk, csak a mértékekben nem.

Túl van tolva a szivárványosdi? Igen, mint a szar és ez sokszor destruktív.

Ugyanakkor szerintem túl van tolva a másik oldal is aki azzal hogy felháborodik ellene pont csak gerjeszti a problémát és még több feszkót szül ezzel.

Ha mindenki legyintene rá akkor előbb vagy utóbb lenne rakás munkahely ami szép színes de munkára alkalmatlan, szépen felfalná őket a valóság hogy márpedig nagypofájúságból meg karenkedésből nem lehet megélni, így piacképtelen csőd lesz az egész. Idővel be fog ez állni, anno a nőket nézték le melóhelyen, nemrég még a kilátszódó tetoválás is tabu volt, majd szépen beáll ez is, egy idő után egyszerűen ciki lesz emellett harcolni ha mindenki annyit reagál rá hogy mehh, sooo 2020.

És szerinted az, ha valakit az SJW-k kitúrnak a projektjéből, vagy az, ha valakit a twitterkommandó lenulláz és a halálba kerget, az ekvivalens azzal, hogy valaki ezen felháborodik és egy fórumon ennek hangot ad? Szerinted ez egy olyan probléma, amire legyinteni kellene?

Nem tűnik fel, hogy egyre inkább az összes nagy cég "szép színes" lesz, munkára alkalmatlan, amit meg kiadnak az egy nagy fos és mégsem falja fel őket a valóság, nem lesznek piacképtelenek, mert az embereknek nincs választása, mint használni a szemetüket?

Ez a relativizáló bagatellizáció is baromi veszélyes bír lenni...

Nem tűnik fel, hogy egyre inkább az összes nagy cég "szép színes" lesz, munkára alkalmatlan, amit meg kiadnak az egy nagy fos és mégsem falja fel őket a valóság, nem lesznek piacképtelenek, mert az embereknek nincs választása, mint használni a szemetüket?

Mármint konkrétan mi az amire rá vagy kényszerítve és szét van SJW warriorkodva?

Meló pedig mindig lesz amit el kell rendesen végezni és megfelelően fejleszteni előre. Az egyik előző munkahelyem is beleesett ebbe a szivárványos vonalba meg a női kvótába, el is vesztették az ügyfélkörük jelentős részét és nem egy részleg ment a levesbe meg leépítés lett vége mert az ügyfél talált jobban működőt mert nyilván a minőség lezuhant mert nem szakmai alapon kerestek embert hanem amit a divat diktált épp. Mentek is a nagy rendrakások, túlélte a dolgot de jóval vékonyabb profittal és alacsonyabb létszámmal, kevesebb ügyféllel.

Mi is abból élünk hogy ezeket az elégedetlen ügyfeleket szipkázzuk fel jó pénzért és megfelelő minőségi szolgáltatást adunk el nekik és nem divatos bullshitet.

Én azért veszem félvállról mert nem jön szembe sehol pedig elég széles az érdeklődési köröm, sok portált olvasok, hajlamos vagyok elveszni a netbe órákon át és mégsem azt érzem hogy le lenne nyomva a torkomon bármi is. Az életben nem találkozom hangoskodó emberekkel akik tukmálnák belém a mondandójukat, legalábbis nem jobban mint amennyire bármely más elképzelés/ideológia tolja.

 

Most éppen rohadt nagy médiavisszhangja van, lehet vele hergelni az embereket, most ez megy. Majd lesz más, lehet rosszabb, lehet jobb, de mindig lesz egy réteg aki utálni fog valahol valakit, sajnos ilyenek az emberek, "sosejó".

 

ps: előbb írtam hogy nem találkoztam ilyen melóhellyel, aztán itt a példa. Félreértés elkerülése végett, akkor zuhant ebbe az állapotba amikor már nem dolgoztam ott, de nyilván jött a drót a régi ismerősöktől.

Mármint konkrétan mi az amire rá vagy kényszerítve és szét van SJW warriorkodva?

Én semmire, de az átlagjúzer mit csináljon? Egyébként minden is szét van SJW-skedve. (A warrior már benne van a betűszóban.) Mire váltson pl. oprendszer terén a júzer, ha a mikiszoft, a kúgel és az epül is ezen a vonaton ül?

Előző munkahelyem is beleesett ebbe a szivárványos vonalba meg a női kvótába, el is vesztették az ügyfélkörük jelentős részét és nem egy részleg ment a levesbe meg leépítés lett vége mert az ügyfél talált jobban működőt mert nyilván a minőség lezuhant mert nem szakmai alapon kerestek embert hanem amit a divat diktált épp. Mentek is a nagy rendrakások, túlélte a dolgot de jóval vékonyabb profittal és alacsonyabb létszámmal, kevesebb ügyféllel.

Álljunk már meg egy pillanatra, itt még azt mondtad, hogy "Eddig volt 7 melóhelyem, sehol se jött elő a szivárványosdi.", most akkor mégis előjött?

Sz*rk: Alámszerkesztettél. Nos, az, hogy azután jött elő, hogy kiléptél, az nem változtat a tényen, hogy előjött.

nem jön szembe sehol pedig elég széles az érdeklődési köröm, sok portált olvasok, hajlamos vagyok elveszni a netbe órákon át és mégsem azt érzem hogy le lenne nyomva a torkomon bármi is

Hát az előző fordulat után ezt valahogy kétlem; majd mindjárt jön az, hogy ma is láttál egy genderfasiszták által szétalázott csávót, dehát van másik open source projekt is? :P
Just for the record: épp az előbb linkeltem be neked egy ilyet. Nem érzed, hogy le lenne nyomva a torkodon? Nos, az azért lehet, mert nem érted meg, hogy egy nap te is lehetsz majd annak a csávónak a helyében.

Az életben nem találkozom hangoskodó emberekkel akik tukmálnák belém a mondandójukat, legalábbis nem jobban mint amennyire bármely más elképzelés/ideológia tolja.

Itt még azt mondtad, hogy "pont ugyanannyira idegesít a békemenet mint a pride. Amíg épp nem arra járok tökre nem érdekel, de ha amiatt nem jutok el időben valahová a lezárások miatt ugyanannyira fog felcseszni mindkettő." Akkor pedig mégis találkoztál hangoskodókkal, akik tukmáltak, nem?

Most éppen rohadt nagy médiavisszhangja van, lehet vele hergelni az embereket, most ez megy. Majd lesz más, lehet rosszabb, lehet jobb, de mindig lesz egy réteg aki utálni fog valahol valakit, sajnos ilyenek az emberek, "sosejó".

Relativizálás, már megint? Eddig se működött, miért erőlteted?

Előjött, de addigra már rég nem voltam ott és meg is lett a következménye.

Valóban, SJ Warrior, sorry. OS-ből ott a csillió linux disztró, ha dolgozni akarsz akkor meg munkaeszközt kapsz amin dolgozol, a privát életedben tiéd a választás. Ennyi erőből lehet lázadni hogy miért van mindenhol Win, szembe megy a nyílt forrással, mégis melóhelyek jelentős részében az megy pedig minőségben azért nem éppen fénykorát éli.

Az életben nem találkozom hangoskodó emberekkel akik tukmálnák belém a mondandójukat, legalábbis nem jobban mint amennyire bármely más elképzelés/ideológia tolja.

Itt még azt mondtad, hogy "pont ugyanannyira idegesít a békemenet mint a pride. Amíg épp nem arra járok tökre nem érdekel, de ha amiatt nem jutok el időben valahová a lezárások miatt ugyanannyira fog felcseszni mindkettő." Akkor pedig mégis találkoztál hangoskodókkal, akik tukmáltak, nem?

Mondat második fele, "legalábbis nem jobban...". Jó, az életemben nem találkoztam vele nem volt pontos,de akkor úgy mondom hogy semmivel nem kaptam jobban az utcán az arcomba mint bármi mást. Így oké?

Relativizálás: Mert én így látom, ezt tapasztalom. Ettől függetlenül lehet hogy ez egy probléma, nyilván vannak túlkapások mint mindenből, csak engem egyáltalán nem érint akkor meg miért akadjak fent rajta?

 

Amúgy ez az ikonpack meg szép és jó, ebből konkrétan egy sem került elém, pedig kint van a spotify ikonja az asztalomon. De akkor most oltsuk le a VLC-t is mert karácsonykor mikulássapit kap és ez sért valakiket? Vagy csak legyintünk rá és ez ment valamennyit aztán utána eltűnt?

Előjött, de addigra már rég nem voltam ott és meg is lett a következménye.

Mondom: az, hogy azután jött elő, hogy kiléptél, az nem változtat a tényen, hogy előjött.

OS-ből ott a csillió linux disztró, ha dolgozni akarsz akkor meg munkaeszközt kapsz amin dolgozol, a privát életedben tiéd a választás.

Mondom: átlagjúzer. Nem belőlem élnek meg a multik. Az átlagjúzernek hiába mondod, hogy tegyen fel egy Linux disztrót. BTW, a Linux disztrók is szivárványosodnak. Nahát.

Ennyi erőből lehet lázadni hogy miért van mindenhol Win, szembe megy a nyílt forrással, mégis melóhelyek jelentős részében az megy pedig minőségben azért nem éppen fénykorát éli.

Ami azt illeti én "lázadtam" is egész életemben a windows ellen; nekem mindegy volt, csak ne windows...de ugye nem akarsz egyenlőségjelet tenni a kettő közé? A multik meg még mindig az átlagjúzerekből élnek, azok meg használnak windows-t/PC-t, iAkármit, illetve droidos cuccokat.

Így oké?

Nem. :(

Mert én így látom, ezt tapasztalom. Ettől függetlenül lehet hogy ez egy probléma, nyilván vannak túlkapások mint mindenből, csak engem egyáltalán nem érint akkor meg miért akadjak fent rajta?

Nem kötelező fennakadni rajta, csak ha esetleg sorrakerülsz, akkor ne csodálkozz:

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Hát ma a "nácikat" viszik, te pedig hallgatsz, mert nem vagy "náci". Sebaj, holnap már az leszel és visznek.
Egyébként ahhoz képest, hogy "nem érint", meg "leszarod" elég kitartóan próbálod mindenáron elbagatellizálni az egészet.

Csak szerettem volna konstruktívan vitatkozni ezen a téren, ettől függetlenül ugyanaz az álláspontom mint reggel.

Előjött? Előjött, igen, meg is lett belőle a baj. Mi ez ha nem tanulság? Aki túltolja bajba kerül, nem azért mert ne lenne elég píszí, hanem mert első a tudás és a minőség, utána jöhet a többi agybaj. Ha nem ezt követed akkor előbb vagy utóbb lemaradsz mert pénzből élünk és pénzt annak fognak fizetni aki stabil és innovatív szolgáltatásokat kínál.

Átlaguser: Nagymamám tök jól elvan egy minttel, anyósom detto. Nővérem szintén linuxon él. Mi ez ha nem átlaguser? Gémer? Mai árak mellett aki PC-n gémerkedni akar az nem átlaguser.

KB OS ma már átlagusernek nem számít, fusson egy böngésző és jóccakát, kutyát nem érdekli már mi van alatta. Esetleg menjen a torrent meg legyen egy vlc. Amúgy melyik disztró szivárványosodik? Mármint miben változtat ez a programok funkcióján? Át tudom állítani úgy hogy ne legyen szivárványos? Mert akkor nem értem a dolgot.

Pont azt mondod hogy túl van tolva a net a szivárványtémával és kapásból a post bedobása után 5 perccel toltad be a szerinted vicces listát ami nyíltan ment neki ennek a "közösségnek". Erre próbáltam rávilágítani hogy pont ugyanannyi véres szájú van mindkét oldalon és mindenki csak a saját igazát fújja, egyáltalán szóba se állnak egymással.

De ha úgy érzed hogy falnak mentünk részemről elengedhetjük.

Oké, de minek, ha leszarod? Enyhe ellentmondást érzek a dologban

Ez a kis magyar cég lehet, hogy ráfaragott, de a legnagyobbak nem faragnak rá, még mindig nem tűnt fel? Az emberek továbbra is megveszik a szarjukat, mert nem tehetnek mást; az összes mérvadó szereplő beszivárványosodott.

És feltételezem ők rakták fel maguknak, sőt a vasat is ők választották, mert akkora cyberpunkok. :P
Az átlagusernek az kell, hogy tudja használni, fel tudja tenni, meg menjen mindenen, ami azért a Linuxnál kisebb eséllyel lesz meg, mint a windows alatt, illetve, hogy választ kapjon a kérdéseire, ami megint annál valószínűbb, minél mainstream-ebb a platform. Aztán, akinek még van PC-je, az valami szoftvert is futtat, az is nagy valószínűséggel windows-ra lesz. Nézd meg a piaci részesedéseket; a desktop Linux 1%, a nem Android alapú mobilos Linux még annyi se; mind a desktop, mind a mobil piacot ugyanaz a három óriásvállalat uralja; csak az egyiken szemüveg vagy alma, a másikon meg ablak vagy alma. Az átlagjúzer ezt választja és ezt is fogja.
Melyik disztró szivárványosodik? Ez most komoly? Ennyire lusta vagy keresgetni? A Debian még itt is volt téma... Nem az a kérdés, hogy át lehet-e állítani egy rohadt témát valami másra, hanem, hogy kik kerülnek döntéshozói pozícióba. Ennyire nem érted, hogy ez az egész egy politikai takeover a szakma felett? (Hogy csak az informatikánál maradjunk, mert egyébként kb. minden felett.)

Micsoda? Milyen vicces listát toltam én be? Hova toltam én be? Erről lenne szó? Ha igen, nézd már meg lécci, hogy ki írta azt a kommentet, mert ez baromira mellément...
BTW, én nem vagyok "a másik oldalon", bármit is jelentsen az a másik oldal és bármennyire is ezt szeretnéd sugallani, mert én nem vagyok sem ilyen, meg sem olyan oldali, csak most már rettenetesen tele a tököm a végtelenül erőszakos liberálfasisztákkal; nem csak a szivárvános divíziójukkal, hanem az összessel.

Bocsánat, a kommentet valóban elkevertem, my bad.

Azért mert a véleményekre kíváncsi vagyok, a motivációkra, de a seggrázásra nem. Mi ebben az ellentmondás? Meg akarom ismerni más gondolatait a témakörrel kapcsolatban és alapvetően a hup egész kulturált közösség legalábbis egy random fórumhoz képest.

A másik oldal mindig az ami az éppen adott témakör ellen van, utálni mindig fog mindenki valakit, mindig lesznek ellentétek. Az én fő problémám amit már kommentek óta próbálok átadni pont az hogy a szemben álló felek mindig a saját mondókájukat fújják és eszükbe sem jut hogy kompromisszum vagy közös cél, csak hogy szintén megemlített példáknál maradjak:

Webfejlesztő LMQBTQXtökömtudjami oldalról: Te, figyu már, tök szar a technológia és amúgy valamiért az anyádat mert nem támogatod az én nézetemet.

Webfejlesztő konzervatív oldalról: Te figyu már, tök szar a technológia és amúgy neked is az anyádat mert hogy van pofád mást gondolni mint én.

Azt a net meg közbe ugyanúgy bloat szar marad.

 

Telepítés: Nyilván én raktam fel nekik, de szerinted a fenti körből melyik tudna windowst telepíteni? Súgok, ugyanúgy közük nem lenne hozzá. Amúgy egy wint is tök jól be lehet lőni, itt inkább az volt a gond hogy updatet szétcseszték na meg a gépigényből is több kell az ablakok tisztán tartásához.

 

Az meg hogy melyik disztró szivárványosodik... open source, csinálhatsz magadnak saját disztrót és olyan motorra építed fel amilyenre akarod. Tömve van a net pistikelinuxokkal, még csodálatos állami mintünk is lett.

Nem akarok sugallni semmit. Nekem teljesen mindegy hogy ki melyik oldalon van és én is igyekszem pártatlan maradni. Őszinte leszek, minden oldalról van szimpatikus és kevésbé szimpatikus dolog, valakivel itt értek egyet, valakivel ott.

 

Ha politikai takover van a szakma felett én eddig ezt elkerültem. Mármint nem a neten, ott nyilván jönnek-mennek ezek a dolgok (csak megtanultam átnézni rajtuk), de munka terén szakmailag nem ütköztem divatdöntésekbe csak szakmaikba, kivéve a fenti példa de az szarul is jött ki, szóval pont hogy azt az álláspontot erősíti hogy baromság.

Eddig azt hangoztattad, hogy az egész kérdést leszarod. Abban a vélemény is benne van. Folyamatosan próbálod relativizálni, bagatellizálni (most is), mutogatsz "a másik oldalra", hogy "azok is"; azok is mi? Kik azok az azok és ők is mit csinálnak? Globálisan alkalmazott erőszakos agymosást és status quo-t? Hát azt nehezen hinném, bárkikre is célozgatsz...

Áruld már el nekem, hogy miféle kompromisszum lehetőségét látod te akkor, amikor egy csávó leírja twitteren, hogy attól még nem lesz nő valaki, hogy annak mondja magát és erre odazúdul a githubra többtucat SJW és követelik a kitiltását azokból a projektekből, ahol tag, meg a Code of Conduct bevezetését a projektekben (hogy később is legyen lehetőségük bárki is kitiltani), meg leginkább azt, hogy mindenki kussoljon és csinálja azt, amit ők mondanak, mert kurwa erősnek érzik most magukat a politikai hátszéllel? Miféle kompromisszumra van lehetőség akkor, ha a másik fél nemhogy kompromisszumokra nem hajlandó, de még arra sem, hogy meghallgasson; kussolj és csináld amit mondanak, pont? A kompromisszumhoz két kompromisszumkész fél kell.

A webfejlesztői példád azért sántít, mert ezt a szarhulladék dzsuvaszkript über alles mentalitást pont ezek a pszeudoprogresszív retardáltak hozták be a szakmába; tőlük nem hallasz olyat, hogy szar a webkettő.

windowst talán nem tudnak a nagyik felrakni maguknak, az lehet, de esetleg a férjük, fiuk, szomszédsrác igen, nem kell, hogy "Linuxos" legyen a családban. A windowst valamikor be lehetett lőni úgy, hogy elviselhető legyen, de ez már a múlt; a windows 10 totál használhatatlan. (Hacsak nem túrod szét olyan szinten, hogy a végén már köze nem lesz a windows 10-hez; kb. kiirtod belőle a windows 10-et.)

Jajbazmeg, ez a leggázabb replika, amivel Linux fronton elő lehet jönni, hogy csinálj saját disztrót; igen, hogyne, mindjárt tegyem is mögé az infrastruktúrát is, a szervereket, az üzemeltetést, a csomagkarbantartást, a levlisták/fórumok moderációját, mind-mind egymagam, mert olyan kurwa sok pénzem és időm van...hát hogyne. És akkor azt meg szépen kihagytad a számításból, hogy Linuxot ugyan még csak összerakhat magának az ember, de az alapanyag ugyanaz lesz. És az alapanyagot pedig akik előállítják, azok egyrészt azok a nagy elszivárványosodott cégek, mint a RedHat, a Google és társaik, valamint azok a fontosabb nyílt forrású projektek, amiket szintén becsicskítottak az SJW-k. Ott vagy a saját disztróddal, ahol a part szakad.

Hát nem tudom, hogy sikerült elkerülni...ha pl. azt látod, hogy a net szarrá vált, akkor hogyhogy sosem tetted fel a kérdést, hogy ki ezért a felelős és mi érdeke fűződik hozzá?

De könyörgöm, olvasd már el az egész mondatot amit írok, ne csak az elejét. A másik oldal mindig más, vallásosak vs ateisták, lmbtq vs konzervatív nézetűek, AMD-sek vs NVIDIA-sok, pc-sek vs konzolosok, intelesek vs AMD-sek, mindig vannak ellentétek. Itt most éppen ebben a szálban a konzervatív nézeteket ütjük a szivárványossal ha konkretizálni akarom, de reméltem nem ragadunk meg ezen a vonalon.

Twitter, code of conduct vonal:

Mindig van valami rák ami eszi a rendszereket, most éppen ez. Az én tapasztalatom azt mutatja hogy ez csak egy hangos médiafelszín, szakmai körökben ez egyáltalán nem elterjedt, ott továbbra is a stabilitás és a megbízhatóság a cél. Nem akarom elbagatellizálni mert nyilván gáz, de nem gázabb mint bármelyik másik szélsőség. Aki meg beszopja az szívni fog mert lesz nála egy csapat agyhalott de legalább népszerű álláspontú ember akik szarul csinálják a dolgukat.

A webkettő annyi volt az elején hogy interaktív web, lehessen hozzászólni, ne csak egyoldalú leírom-elolvasod legyen hanem legyen benne valamiféle interakció. Ennek semmi köze ahhoz hogy a net egy szenny, de ettől még ez továbbra is probléma amit meg lehetne oldani ha a tehetségesebb fajta emberke aki mondjuk szakmailag rendben van (legyen bármelyik oldalról) abba fektetné az energiát hogy javít rajta és nem azon hogy a másikba álljon bele valami random indok miatt. Szar helyzet? Az. De azzal hogy hangoskodunk bármelyik oldalon attól az alapvető probléma ugyanúgy nem oldódik meg.

Linux telepítősdi: Telepítettél te mostanában wint és linuxot? Kb mindkettő next-next-finish.

Saját disztró: Nem azt mondtam hogy építs belőle szoftverbirodalmat és gyalázd szét a canonicalt, hanem hogy rakj össze magadnak egy saját disztrót és válogasd össze a forrásokat magadnak aztán használd egészséggel. SJW döntések: Miben lesz neked más emiatt? Rózsaszín lesz az MC? Szivárványos a bootlogó? Reminder feldobja neked hetente hogy meleg vagy már?

 

Net szarabb lett szerintem mezei lustaság és pénz kérdése: Ma már a konzumernél többnyire elég erős vas van, optimálisabb kódot pedig több fejlesztőóra alatt lehet csinálni ami meg többe kerül. Így olcsón megúsztuk, mancika laptopja meg had süvítsen amikor tekeri a fészbukot.

Itt most éppen ebben a szálban a konzervatív nézeteket ütjük a szivárványossal ha konkretizálni akarom, de reméltem nem ragadunk meg ezen a vonalon.

Látod, megint tévedz, skatulyázol, szalmabábot csépelsz. Én nem vagyok konzervatív. Semmi konzervativizmus. Felhozta itt bárki azt? Én biztos nem. Ti jöttetek a kereszténységgel is, az is mellément.
Itt a szivárványfasizmus erőszakos térhódításáról van szó, ehhez nem kell konzervatívnak vagy kereszténynek lenned, hogy ellenezd.

Az én tapasztalatom azt mutatja hogy ez csak egy hangos médiafelszín, szakmai körökben ez egyáltalán nem elterjedt, ott továbbra is a stabilitás és a megbízhatóság a cél. Nem akarom elbagatellizálni mert nyilván gáz, de nem gázabb mint bármelyik másik szélsőség. Aki meg beszopja az szívni fog mert lesz nála egy csapat agyhalott de legalább népszerű álláspontú ember akik szarul csinálják a dolgukat.

És még én nem olvasom el, amit te írsz... Megnézted te, amiket belinkeltem? Átment, hogy konkrétan tettek már tönkre projekteket, embereket így? Átment, hogy az összes nagyobb cég és fontosabb open source projekt SJW befolyás alá került? Ez neked "csak egy hangos médiafelszín"?

A webkettő annyi volt az elején hogy interaktív web, lehessen hozzászólni, ne csak egyoldalú leírom-elolvasod legyen hanem legyen benne valamiféle interakció. Ennek semmi köze ahhoz hogy a net egy szenny, de ettől még ez továbbra is probléma amit meg lehetne oldani ha a tehetségesebb fajta emberke aki mondjuk szakmailag rendben van (legyen bármelyik oldalról) abba fektetné az energiát hogy javít rajta és nem azon hogy a másikba álljon bele valami random indok miatt. Szar helyzet? Az. De azzal hogy hangoskodunk bármelyik oldalon attól az alapvető probléma ugyanúgy nem oldódik meg.

Már megint a nemlétező másik oldalra mutogatsz. Itt nincs két oldal. Voltak a pszeudoprogresszív idióták, akik ezt az egyszerű interaktivitást - amihez elég volt pár sor JS és alapvetően nem is lett volna vele baj - több MB-nyi bloated "framework"-ökkel "oldották meg"; valójában nyilvánvalóan mesterséges igénykeltés volt a cél erre a szarra, hogy ez legyen a hivatalos irány, mert így nekik van munkájuk, a hardwaregyártók meg el tudják adni a gépeiket.

Linux telepítősdi: Telepítettél te mostanában wint és linuxot? Kb mindkettő next-next-finish.

Telepítettem. A túrót next-next-finish. A disztrótól is függ, de amúgy is a hardware terén még mindig a windows áll jobban, pusztán a driverek mennyisége miatt.

Saját disztró: Nem azt mondtam hogy építs belőle szoftverbirodalmat és gyalázd szét a canonicalt, hanem hogy rakj össze magadnak egy saját disztrót és válogasd össze a forrásokat magadnak aztán használd egészséggel.

És még én nem olvasom el, amit te írsz... Helló, szó szerint leírtam, hogy: "És akkor azt meg szépen kihagytad a számításból, hogy Linuxot ugyan még csak összerakhat magának az ember, de az alapanyag ugyanaz lesz. És az alapanyagot pedig akik előállítják, azok egyrészt azok a nagy elszivárványosodott cégek, mint a RedHat, a Google és társaik, valamint azok a fontosabb nyílt forrású projektek, amiket szintén becsicskítottak az SJW-k. Ott vagy a saját disztróddal, ahol a part szakad." Miből rakjak össze másik disztrót?

SJW döntések: Miben lesz neked más emiatt? Rózsaszín lesz az MC? Szivárványos a bootlogó? Reminder feldobja neked hetente hogy meleg vagy már?

Hiába próbálsz fölényeskedve buta, paranoid homofóbnak beállítani, mert akár ez is elképzelhető; tudod miért született meg a "super straight" nevű "szexuális preferencia"? Azért, mert a buzik a párkereső oldalakon rámásztak heterókra is, hogy de, ők nőknek vallják magukat és ezért kötelező őket annak tekinteni, különben rohadt homofób transzfób vagy és egy ilyen kitekert "szexuális preferenciát" találtak ki, hogy leszereljék őket. Nem sok sikerrel, erre is megkapták, hogy transzfóbok.

De ez csak a kisebbik fele, a fontosabbik fele az a nagy cégek és az amcsi titkosszolgálatok befolyása a projekt felett. A szivárványfront csak egy hadoszlop, ahogy a BLM és a többi is. Mindenféle jóemberkedős indokokkal mindenkit befenyítenek, döntéshozó helyzetbe kerülnek, majd belerakják/belerakatják a szoftverekbe azt, amit a szponzoraik akarnak.
Neked nincs meg ami pl. Ted T'so-val történt? Az intel megpróbált egy hátsóajtót bevinni a Linux kernelbe, Ted T'so nem hagyta (#1, #2), aztán - hogyhogynem - jöttek az SJW-k, bekerült a Linux kernelbe is a CoC és az SJW-k nekiálltak tisztogatni; note: az egyik leading SJW (Sarah "Sage" Sharp) az intelnek dolgozott és amúgy transgender. No comment.
Még mindig nem érted, hogy ez egy irányított politikai takeover? Az összes ilyen pszeudoliberális baromság az; náci kártya mindenféle ízben és színben. Eszköz a megfélemlítésre, a kontrollra, a megsemmisítésre. Mi az, hogy a nagy cégek és pénzemberek akarata ellen szegülsz és nem vagy hajlandó belerakni a programba amit mondtunk? Jönnek az SJW-k és szétbasznak. Tényleg nem értem, hogy mi nem érthető és miért próbálod ilyen vehemensen elbagatellizálni, ha te leszarod, mert semleges vagy.

Net szarabb lett szerintem mezei lustaság és pénz kérdése: Ma már a konzumernél többnyire elég erős vas van, optimálisabb kódot pedig több fejlesztőóra alatt lehet csinálni ami meg többe kerül. Így olcsón megúsztuk, mancika laptopja meg had süvítsen amikor tekeri a fészbukot.

Bullshit. Töredékidő alatt meg lehet csinálni, töredék erőforrásért egy jó, interaktív webes felületet, mint amennyi időért és erőforrásért ezek a webkettes lamerek összefossák.

Látod, megint tévedz, skatulyázol, szalmabábot csépelsz. Én nem vagyok konzervatív. Semmi konzervativizmus. Felhozta itt bárki azt? Én biztos nem. Ti jöttetek a kereszténységgel is, az is mellément.
Itt a szivárványfasizmus erőszakos térhódításáról van szó, ehhez nem kell konzervatívnak vagy kereszténynek lenned, hogy ellenezd.

Nem írtam hogy konzervatív vagy, senkire nem akarok ráhúzni semmit, annyit írtam hogy -szerintem- ebben a beszélgetésben az alapvető konzervatív nézetet raktuk szembe az LMB...mittomén, IDDQD ellen.

Tettek tönkre projekteket: Opensource, új néven viszed tovább, ha nagyon kötekednek akkor meg bezárod vagy kiadod más licensz alatt és akkor már te döntöd el mi kerül bele. Ettől függetlenül persze káros az SJW túlpörgés, de ebben is egyetértünk, ezt már szerintem tisztáztuk.

valójában nyilvánvalóan mesterséges igénykeltés volt a cél erre a szarra, hogy ez legyen a hivatalos irány, mert így nekik van munkájuk, a hardwaregyártók meg el tudják adni a gépeiket

De akkor itt most a gyártók a genyók, kellett ami megegye a gépeket és emiatt új gépet kelljen venni? Mert akkor elég szarul csinálják, 10 éves gépekkel kényelmesen el lehet cirkálni a neten, persze nem lesz smoothasfck, de messze van a használhatatlantól ami szerintem egy 10 éves gépnél bocsánatos bűn. Mármint persze a trend nem jó, de ebben a távlatban már nem tragédia.

Win-Linux vitát szerintem engedjük el mert külön háború és békét lehetne írni belőle, én igyekszem céltudatosan HW-t venni és ez ki is fizetődött, illetve a levedlett gépek amiket szereztem többnyire irodai konfigok, azok is pöccre mentek, de ettől függetlenül igen, szarabb a driver helyzet. Mondjuk van fordítottja is, nyomtató/scanner ami utoljára XP alatt ment linux alatt plágenplély, de valószínűleg ez a ritkább.

SJW döntések:

Nem fölényeskedés, csak tényleg érdekel hogy téged mint enduser a mindennapi használatban miben befolyásol? Mert oké, politikai nézetei és felfogása/mentalitása alapján nem értesz vele egyet, de ettől te mint linux user hol érzed ezt meg a mindennapokban?

Tim Cook is meleg, mégis most az új M1-es macec kevésbé melegszenek mint az elődeik ;) Mármint hülye példa, de ugyanúgy hangoztatja az apple hogy ő mennyire elfogadó és mégsem tapasztalom azt hogy emiatt szar lenne a macos/ios.

 

Nem akarom elbagatelizálni, annyit írok hogy én a saját bőrömön nem ezt tapasztalom. Ennyi. Ettől még lehet ez hiba és rossz irány, de konkrétan én nem érzem és nem befolyásolja az életemet.

 

Ha irányított politikai takover akkor meg olyan politikusokat kell megszavazni akik ez ellen fellépnek és jónapot, de ez már megint mindenkinek a saját nézete/magánügye, csak ezzel fog bárki bármit is elérni, nem azzal hogy egy fórumon hőbörög szivárványra színezett ikonok miatt.

 

Bullshit. Töredékidő alatt meg lehet csinálni, töredék erőforrásért egy jó, interaktív webes felületet, mint amennyi időért és erőforrásért ezek a webkettes lamerek összefossák.

Akkor meg azt kell elővenni aki átvette így az alkotótól. Ha ő azt mondaná hogy lónakaf.szát, ez lassúszar és nem ezt kértem a szerződésben akkor nem lenne ótvar a net.

annyit írtam hogy -szerintem- ebben a beszélgetésben az alapvető konzervatív nézetet raktuk szembe az LMB...mittomén, IDDQD ellen.

Pontosítsunk: ebben a beszélgetésben te akarod mindenáron az alapvető konzervatív nézetet szemberakni a betűlevessel. Holott ahhoz nem kell konzervatívnak lenned, hogy ne kérj abból, hogy megmondják neked, hogy hogy gondolkodj, vagy, hogy teletömjék szarral a gépedet és megfigyeljenek.

Tettek tönkre projekteket: Opensource, új néven viszed tovább, ha nagyon kötekednek akkor meg bezárod vagy kiadod más licensz alatt és akkor már te döntöd el mi kerül bele.

Jajj... Mert ez ugye csak így megy. Szerinted csak a kód számít? A név az smafu? A júzerek a nevet keresik, nem a kódot. Persze, forkolhatja, aztán onnantól kezdve kb. a kutyát nem érdekli, hogy mit csinál. A projektjét elvették tőle és akkor még olcsón megúszta.

De akkor itt most a gyártók a genyók, kellett ami megegye a gépeket és emiatt új gépet kelljen venni?

Benne vannak ők is. De benne van a kugli is, az ő JS motorjuk a leggyorsabb, nekik az a jó, ha egy weboldal sokkal lassabb a többi browserben.

Mert akkor elég szarul csinálják, 10 éves gépekkel kényelmesen el lehet cirkálni a neten, persze nem lesz smoothasfck, de messze van a használhatatlantól ami szerintem egy 10 éves gépnél bocsánatos bűn. Mármint persze a trend nem jó, de ebben a távlatban már nem tragédia.

Már megint bagatellizálsz. Ugyanezeket a weboldalakat úgy is meg lehet csinálni, hogy 20 éves gépeken is elfussanak, de nem teszik.

Nem fölényeskedés, csak tényleg érdekel hogy téged mint enduser a mindennapi használatban miben befolyásol? Mert oké, politikai nézetei és felfogása/mentalitása alapján nem értesz vele egyet, de ettől te mint linux user hol érzed ezt meg a mindennapokban?

Te tényleg nem olvasod el, amit írok? Mondom: telepakolják a kódot olyan szeméttel, ami a nagy cégeknek és az amcsi titkosszolgálatoknak kell. Szerinted hol érzem a mindennapokban? És ugye a bloatosítás is, nem csak a weben létezik, ld. GTK3.

Mármint hülye példa, de ugyanúgy hangoztatja az apple hogy ő mennyire elfogadó és mégsem tapasztalom azt hogy emiatt szar lenne a macos/ios.

Hát pedig már a Catalinát is elátkozták a felhasználók, még a legmeggyőződésesebbek is. És ahogy hallom a Big Sur nem javított a helyzeten.
https://forums.macrumors.com/threads/anyone-else-think-big-sur-mail-sucks.2267752/
https://youtu.be/KEQdCJiW1rI
https://sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/
Mondjuk saját tapasztalatom nincsen az új Apple rendszerekkel, itt csak Tiger, meg Snow Leopard van, az újabbakat maximum screenshoton tudom nézni, de ha már nézés: a Tigerre vagy a Snow Leopardra ha ránézek, akkor azt mondom, hogy faszán néz ki, ezekre az újakra meg ha ránézek, akkor nem tudom megkülönböztetni egy szar linuxos GTK3 theme-től. (Tudom, hogy az utóbbit másolták az Apple-ről, de elég sokat elmond, hogy le tudták másolni...)
Egyszóval minőség terén hanyatlás van ott is.

Nem akarom elbagatelizálni, annyit írok hogy én a saját bőrömön nem ezt tapasztalom. Ennyi. Ettől még lehet ez hiba és rossz irány, de konkrétan én nem érzem és nem befolyásolja az életemet.

És ignorálsz minden becitált forrást, logikai levezetést, mindent.

Ha irányított politikai takover akkor meg olyan politikusokat kell megszavazni akik ez ellen fellépnek és jónapot, de ez már megint mindenkinek a saját nézete/magánügye, csak ezzel fog bárki bármit is elérni, nem azzal hogy egy fórumon hőbörög szivárványra színezett ikonok miatt.

Jó ötlet, szavazz Trumpra vagy Sandersre, mert mind a kettő a nagy cégek szopatását (utóbbi még a feldarabolását is) ígérte. Aztán utóbbinál az előválasztást csalták el (kétszer is), az előbbinél meg az éleset. Konkrétan a nagy cégek kitiltották a netről. Szavazz meg olyan politikusokat, lol... :)

Akkor meg azt kell elővenni aki átvette így az alkotótól. Ha ő azt mondaná hogy lónakaf.szát, ez lassúszar és nem ezt kértem a szerződésben akkor nem lenne ótvar a net.

Miközben neki ki van adva, hogy legyen kész tegnapra, minden is le van szarva? És mindenütt ez megy? A mentalitást rombolták le.

hogy ne kérj abból, hogy megmondják neked, hogy hogy gondolkodj, vagy, hogy teletömjék szarral a gépedet és megfigyeljenek.

Snowden ügy óta tudjuk hogy ez elég régóta így megy. Régen titkosszolgálat volt, most digitális megfigyelés. Alapvetően az emberek jelentős százaléka kiteregeti a netre a dolgait, le se szarja a privacy fogalmát. Nem mondom hogy ez jó -sőt- de ez nem az iddqd népség hozadéka, így van amióta világ a világ. Az információ hatalom és mindig lesz valaki aki szeretne belőle még többet, manapság nincs is túl nehéz dolga. De nem azért mert kernel szinten kiskapu lenne a rendszerbe, hanem azért mert ő maga szórja magáról ahol csak tudja. Ettől függetlenül továbbra is nyilván kurvagáz a történet, de hogy most erre épp ezt a sapkát húzták mert ez a hangos.

Már megint bagatellizálsz. Ugyanezeket a weboldalakat úgy is meg lehet csinálni, hogy 20 éves gépeken is elfussanak, de nem teszik.

Mármint ebben mi a bagatellizálás? Designból is lehetne frankót csinálni, mégis ez a lapos hányadék hódít évek óta és a legtöbben még tapsikolnak is neki. Amúgy melyik az a weboldal szerinted ami olyan szinten bloat szar hogy egy 10 éves gépen nem lehet olvasni/használni és mindenképpen musthave?

Almából én perpill Mojave-n vagyok hacklin, szóval lehet hogy innen romlik. Ellenben M1-es maceket amik nyilván big sur-el mennek mindenki dicséri és imádja, szóval annyira nem lehet tragédia. Nem mellesleg a linkelt videódat 2020 nov 16-án töltötték fel, az OS-t pedig 12-én hozták ki, nyilván előkerült benne rakás bug miután kidobták a nép elé. De karácsonykor többet tudok majd mondani, szerintem ott meglepem magam vagy egy air-el vagy egy minivel.

Amúgy a kinézettel kapcsolatban is egyetértek veled, szerintem is a snow leo volt az osx csúcsa, mind tempóban, mind pedig kinézetben és stabilitásban.

Jó ötlet, szavazz Trumpra vagy Sandersre...

Hogy tudnék rájuk szavazni kis hazámból? Itt tudok a családját tömő kisgömbőc csapatra meg az összefújja a szél a szemetet maradékra, egyik jobb mint a másik.

Miközben neki ki van adva, hogy legyen kész tegnapra, minden is le van szarva? És mindenütt ez megy? A mentalitást rombolták le.

Ez már megint cége válogatja, mi rendszeresen dobáljuk vissza az ótvar munkákat. Vagy minőséget ad és akkor jó pénzt kap, vagy ha szemetet hoz akkor megmutatjuk neki a szerződésbe hogy hol csúszik el és megkérjük hogy dobjon újra. Ezt írta alá, ezt vállalta, tartsa magát hozzá.

 

De amúgy mindezek ellenére mondom: Tökre egyet tudok érteni azzal amit mondasz és szerintem is káros az iddqd. De nem károsabb mint bármi más ami eddig volt vagy lesz, csak most épp ez a leghangosabb.

Snowden ügy óta tudjuk hogy ez elég régóta így megy. Régen titkosszolgálat volt, most digitális megfigyelés. Alapvetően az emberek jelentős százaléka kiteregeti a netre a dolgait, le se szarja a privacy fogalmát. Nem mondom hogy ez jó -sőt- de ez nem az iddqd népség hozadéka, így van amióta világ a világ.

Generikusan nem a betűleves hozadéka, de ebben az esetben ez is egy támadási vektor; azokat fel szokás számolni, nem baj?

Az információ hatalom és mindig lesz valaki aki szeretne belőle még többet, manapság nincs is túl nehéz dolga. De nem azért mert kernel szinten kiskapu lenne a rendszerbe, hanem azért mert ő maga szórja magáról ahol csak tudja.

Azért is. Már megint relativizálsz, hogy de amúgy is...és ha amúgy is? Az mindenkire vonatkozik talán? Kell még több? Arról nem is beszélve, hogy a super straight részt egy-az-egyben skippelted.

Ettől függetlenül továbbra is nyilván kurvagáz a történet, de hogy most erre épp ezt a sapkát húzták mert ez a hangos.

Nem. Te tényleg semmit nem olvasol el, amit belinkelek. Nem sapkahúzogatás van, ezek embereket, cégeket, projekteket tesznek taccsra.

Amúgy melyik az a weboldal szerinted ami olyan szinten bloat szar hogy egy 10 éves gépen nem lehet olvasni/használni és mindenképpen musthave?

Csúsztatás, mert semmi sem musthave, tehát akármit is mondanék, abba bele lehet kötni, hogy anélkül is lehet élni. De ha már kérdezed, a tecső teljesen hulladék egy 10 éves gépen, amióta minden is JS-ből renderelődik rajta.

Ellenben M1-es maceket amik nyilván big sur-el mennek mindenki dicséri és imádja, szóval annyira nem lehet tragédia. Nem mellesleg a linkelt videódat 2020 nov 16-án töltötték fel, az OS-t pedig 12-én hozták ki, nyilván előkerült benne rakás bug miután kidobták a nép elé.

"Mindenki?" Azok is, akik a linkelt fórumtopicon panaszkodnak? A cikk írója is? Keresgetsz egy kicsit és lesz sok panasz.

Hogy tudnék rájuk szavazni kis hazámból?

Szarkazmus volt...

Itt tudok a családját tömő kisgömbőc csapatra meg az összefújja a szél a szemetet maradékra, egyik jobb mint a másik.

Akkor ennyit arról, hogy "ha irányított politikai takover akkor meg olyan politikusokat kell megszavazni akik ez ellen fellépnek és jónapot".

Ez már megint cége válogatja, mi rendszeresen dobáljuk vissza az ótvar munkákat. Vagy minőséget ad és akkor jó pénzt kap, vagy ha szemetet hoz akkor megmutatjuk neki a szerződésbe hogy hol csúszik el és megkérjük hogy dobjon újra. Ezt írta alá, ezt vállalta, tartsa magát hozzá.

Általános tendenciák okozta hanyatlásról beszélgettünk, nem arról, hogy van, ahol még adnak a dolgokra. Mit ér a világ azzal, hogy nálatok nem szarják le, ha az esetek 99.99999%-ában igen?

De nem károsabb mint bármi más ami eddig volt vagy lesz, csak most épp ez a leghangosabb.

Azt senki nem mondta, hogy ez a legkárosabb dolog ever, de most ez az egyik fő szabad akarat megsemmisítő hadművelet, szóval elbagatellizálni, hogy ennél voltak már veszélyesebbek is, az nagyon nagy hiba. Mindig az aktuálissal kell szembenézni és most ez az egyik aktuális.

Mondjuk azért egy templomot ami amúgy egy gyönyörű építészeti alkotás, "az Úr háza" összevetni egy belvárosi random irodával amire felnyaltak egy matricát... Hátőő izé... nálam nem biztos hogy ugyanaz a kategória.

Nálam sem egy kategória, a példát odafent más hozta fel, de nem akartam kibújni az összehasonlítás alól :). Látod, így se érti, hogy kvázi székhelyen kint van, hogy mit tartalmaz az épület..

Sajnos amúgy nyugati irányba haladva egyre sűrűbben találkozol az üresen kongó templomokkal amiknek a fő értéke tényleg "csak" az építészeti műalkotás: pl nemrég sörfőzdét telepítettek be az egyikbe. Sűrűn előfordul, hogy az akusztikájuk miatt koncerttérként alkalmazzák őket (nem csak egyházzenében :) ). Bár extrémebb helyzetekkel is találkoztam már pl kocsmát nyitottak benne (némi átalakítás után). Szerencsére amiket láttam ott az új tulajdonosok értékelték az épületet és annak múltját így törekedtek a funkcióváltás kapcsán a botránykeltés elkerülésére...

ez is egy szóba jövő irány: akkor a funkció még egészen hasonló is lehet, attól függ, hogy melyik irányzat képviselője foglalja el :).

Ha történetileg tekintünk vissza akkor az ilyesmi kevésbé volt jellemző: veszélyes, beszennyezett helyként tekintettek rá. Hogy "helyi" példát említsek pl pécsi székesegyház a törökök alatt: raktár ill. istálló funkciót kapott :).

Persze ott van amúgy rögtön ikonikus ellenpéldának a Hagia Szophia, de ott ez szimbolikus/politikai jelzés is egyben.

Ma más világot élünk. Tömegkultúra van. Bár a kultúra itt eléggé ironikus. Tömegeknek pedig minden kisvárosban demonstrálni kell, hogy mostantól a sharia törvényei az elsődlegesek. Nincs kurvás öltözködés nőknek, nincs alkoholizálás, napi 5 ima stb. Ezt az elfajzott nyugati csürhét erőteljesebben kell motiválni. :-) Ahol korábban keresztény templom volt az most mecset, egy elég erőteljes üzenet. 

Nem értem miért nem akarta felvenni az EU Törökországot tagnak. Még az lett volna a legbarátságosabb iszlám amit a törökök képviselnek. Most kapnak egy sokkal keményebb iszlámot helyette. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A kocsira pakolt hal ugyanaz a kategória, mint az avatárba csempészett szivárvány, ami mint mondtam, a leszarom kategória. Nem ezzel van a baj.

A templomot azért érzed, hogy elég erős csúsztatás, nem? Emelt itt valaki szót a buzibárok ellen? Én nem emlékszem rá. Nem azzal van a baj, hogy vannak direkt olyan helyek - virtuálisak vagy igaziak - ahol adott embercsoportok összegyűlhetnek és örülhetnek maguknak. A baj a többség szívatásával van.

"Vagy nem tudom láttál-e már hatalmas épületeket, egy nagy kereszttel a tetejükön, hogy messziről is jól látszódjon... mert ilyen is van :)"

Sorold fel azokat az országokat ahol nem látsz hasonló mennyiségben épületeken:

félholdakat

vagy

vörös csillagokat - esetleg sarlóval kalapáccsal

vagy 

vallási jelképet magába foglaló nemzeti zászlókat

vagy

szivárványt esőben, napsütésben, éjjel, nappal mindig!

“Az ellenség keze betette a lábát”

Mint említettem, az engem kicsit sem érdekel. Ha akarják csinálják (akár ezt, akár azt, akár bármilyen random menetet), akit meg nem érdekel az ne menjen oda ha nincs arra dolga. Ha meg van akkor jogosan anyázhat a lezárások miatt legyen az hülyén öltöző melegek, kántáló nyugdíjasok, ökumenikus apacshelikopter pártiak vagy ami éppen jólesik.

Magamfajta átlagpolgár csak azt fogja látni hogy szarabbak a közlekedési lehetőségek, innentől meg egykutya.

Mondjuk én ilyen szempontból inkább a sétáló város felé húzok. Évek óta hatékonyabban lehet közlekedni kerékpárral, rollerrel, sőt ha kötött pályán megy akkor tömegközlekedéssel is mint autóval.

Ellenben abból nem hiszem hogy komoly felháborodás lenne hogy a belváros utcái nem kipufogógázban úsznak vagy épp araszoló autók tömik el a tömegközlekedés elől a teret.

Parkolási helyzet is amióta világ a világ úgy szar ahogy van, egyre több az autó, mindenki csak szív vele. Szvsz egyszerűbb lenne ha autóval el lehetne jutni a város széléig, rendes P+R lehetőségek és vállalható 21. századhoz méltó pontosságú és tisztaságú tömegközlekedés.

Home officeban vagy munka nélkül bizonyára jó szórakozás lehet ez a sétáló Budapest, de ha naponta be kell járnod munkába a város másik felébe akkor már nem annyira. 

Ha pedig állandóan otthon vagy akkor is kell néha vásárolnod, a sarki kisboltban pedig addig van áru, amíg el tud jutni oda reális áron. Egy idő után a kisbolt áraiban megjelenik a napi sok extra órás áruszállítási idő, amíg az egészet meg nem unja a kisbolt tulajdonosa és be nem zárja az üzletet. 

Amerikában ezt például egészen másként látják ez a városi autózás dolgot. Tudom a szuperfejlett kínai városok mellett a megkopott Amerika már nem a régi, de azért talán 21. századi civilizációnak lehet még tekinteni Amerikát is. Az autózás nem a sátán találmánya. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Én járkáltam is be HO előtt, konkrétan MÁV+villanyroller kombóval, szerencsém volt mert végig volt bringaút, 10 perc alatt bent voltam nyugatitól a Clarkon. Ezt csúcsidőben semmivel nem fogod tudni megugrani, se autóval, se tömegközlekedéssel (jelenleg).

Az áruszállítási forgalmat meg ne keverjük össze azzal hogy egy autóban csak egyedül ülő emberek foglalják az utat, pöfögnek és még lassan is haladnak mert sok van belőlük.

"szerencsém volt"

Budapesti munkahellyel nem mindenkinek van ilyen szerencséje. Az áruszállítás pedig abszolút ide tartozik. Jelenleg 3-4 órára is felment az áruszállítás ideje. Ugyanúgy araszolni kénytelenek a fővárosi méretű dugóban. Naiv vagy ha azt képzeled ennek nem lesznek következményei a belső városban levő boltokra nézve. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Na várj, picit most elcsúsztam a logikában:

Jelenleg --> Sok autó --> sok áruszállító --> dugó
Sétáló belváros --> Kevesebb autó --> ugyanannyi áruszállító --> ?dugó?

Nyilván aki árut szállít annak lenne külön engedélye de nem látom hogy miért lenne az az ő szempontjukból rossz hogy kevesebb sima autóst kell kerülgetniük?

Ahogy írtam is, sétáló város mellé kell egy rendes tömegközlekedés ami pontos, tiszta és lehet rá számítani. Random melós se gondolkodna sokat ha lehetne választani a kocsival bemegyek és szopok a dugóban vs lerakom a kocsimat egy tömegközlekedési hub mellett egy erre kialakított részen és autóhoz képest töredéke idő alatt beérek egy kulturált tömegközlekedéssel.

Pedig nagyon egyszerű!

Tarlós: Sok autó + sok áruszállító --> nincs dugó

Karácsony: Sok autó + sok áruszállító --> hatalmas dugó

Nyilván egyszerűsítettem, de ami ma Budapesten van az botrányos. Szó szerint lassabban lehet autóval haladni mint gyalog, a dilettáns városvezetés miatt. Ettől csak nagyobb a légszennyezettség. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Tarlós: Sok autó + sok áruszállító --> nincs dugó

Ugyanabban a városban éltünk? Nekem nem így rémlik. Nekem az rémlik hogy édesapám elindult reggel fél 6kor hogy beérjen korábban, mert ha már 6-kor indult el akkor a 40 perces autóútból 2 óra lett. Hazafele detto, inkább később jött haza de nyugodtan mintsem a dugóban ülve anyázott volna. Cserébe volt sok túlórája meg szabad hétköznapja amikor nem kellett bemennie.

Nekem sem az rémlik hogy tarlós alatt jó lett volna a közlekedés, ugyanolyan szar bedugult volt a belváros.

Lehet ilyen viccet is írni, csak mi az alapja, ami miatt röhögni lehet rajta? Oké, az AI által cenzúrázott kommentek stimmelnek, de a többi? Hol támogatta a microsoft a kereszténységet, a szélsőjobbot, a fehér sovinizmust és a feketék diszkriminációját? Ez így erőltetett fals "tükör", semmi több.

Lehet ilyen viccet is írni, csak mi az alapja, ami miatt röhögni lehet rajta?

Az előzőn lehetett röhögni?

Nekem egy borzasztóan erőltetett, izzadtságszagú törekvésnek tűnik arra, hogy valaki levezesse az őt ért vélt vagy valós frusztrációkat. Ilyen értelemben lehet létjogosultsága, de hogy "vicces", azt egy pillanatra sem gondolnám. Ha a keresztényes változatot cenzúrázták volna, az is egykutya, btw.

Szóval ez a poszt igazából nem is a hírről szól, hanem az igazságtalanul megsemmisült kommentedről? :D

Egyébként a mondanivalójával egyetértek. A Microsoft tényleg egy ideje inkább csiricsáré fejlesztéseket nyom és arroganciában sincs hiány, mikor a felhasználók helyett hoznak meg döntéseket. Viszont, hogy ebbe miért kellett aktuálpolitikát keverni, azt nem igazán értem. Tudom, hogy a hwsw-n már egy ideje divattá vált minden cikk alatt politizálni, de azért egy hup-felhasználótól csak többet várnék.

Hát azért várható, hogyha valaki ilyen politikai tartalmú baromságot ír be akkor előbb utóbb csak csak kinyomják.  Értem én, hogy téged nem zavar ami ide van írva, engem sem. Sőt talán úgy gondolom talán halovány igazság is van benne, de mi lenne aha kicserélnénk valami másra ami téged bántana? 

Abban a kommentben mi a bántó szerinted, amit nem én írtam és hwsw cikk oldaláról törölték? 

A ballib-náci koalícióról már én írtam külön bekezdésben itt. Nos a Jobbik jelenlegi partnerei maguk állították pár éve, hogy a Jobbik újnyilas, náci párt. Gyurcsány még MSZP politikusaként be is kívánta tiltani. A ballib meg már régóta ballib, csak a zászlóját vivő pártocskák osztódnak és néha cserélődnek mögötte. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Akaratod ellenére beletaláltál a lecsóba! A Fidesz egyike a kevés megmaradt valódi liberális pártoknak, amennyiben a liberalizmus eredeti értékeit vesszük. A Fidesz politikája a legjobb biztosíték a középkort visszahozó Saría törvények európai bevezetése ellen, a nők jogainak és biztonságának megőrzése mellett. Általában az eurábiai agybaj disztópia ellen a Fidesz áll ki legmarkánsabban. A szólásszabadságnak, ami szintén egy klasszikus liberális érték szintén a Fidesz a legkövetkezetesebb védelmezője. Nem véletlen, hogy Magyarországon még szabadon kritizálható az LMBTQ poszt-marxista ideológia. Németországban már csak régi emlék a szólásszabadság. Abszurd az egészben, hogy majd az iszlám helyrerakja a dekadenciát, így ez a nagy nyugati társadalmi kísérlet egy nulla összegű játszma. De én abból a világból sem kérnék inkább. Szóval igen a Fidesz a liberális európai értékek legkövetkezetesebb képviselője. 

A Fidesz egyike a kevés megmaradt valódi liberális pártoknak, amennyiben a liberalizmus eredeti értékeit vesszük.

antiszemitizmus, nőgyűlölet és protekcionizmus mint valódi liberális érték?

A Fidesz politikája a legjobb biztosíték a középkort visszahozó Saría törvények európai bevezetése ellen

azzal hogy bevezeti a középkori spanyol inkvizíciót?

A szólásszabadságnak, ami szintén egy klasszikus liberális érték szintén a Fidesz a legkövetkezetesebb védelmezője. Nem véletlen, hogy Magyarországon még szabadon kritizálható az LMBTQ poszt-marxista ideológia.

szólásszabadság olyan mint az m1-m99 fake közszolgálati adókon meg? lmbtq mint marxista ideológia?

ki vagy te szájer józsi főideológus és légtornász álnéven?

Nem tudom, hogy melyik fogalomkorlátos kezdte ezt az antiszemita vádat, de a Fidesz a legkisebb mértékben sem antiszemita, ez a feltevés úgy baromság, ahogy van. Szinte több zsinagógát újíttattak fel, mint amennyi van és ha nem vetted volna észre, a jobboldali izraeli pártokkal is rendkívül jóban vannak.

A nőgyűlölet is egy marhaság. Sőt, ennyi blődséget, amit itt összehordasz, még a 444 meg a kuruc.info kommentelői együtt se szoktak összehozni, pedig azok tudnak cifrákat - pár feles után gondolom.

Kellemetlen, hogy a sikertelen emberek frusztráltságukban téveszmékkel egészítik ki és cserélik le a valóságot, hogy másokat hibáztassanak a saját problémáikért, a média meg minden oldalról rásegít nekik.

Ja, egyébként sosem a Fideszre szavaztam, mielőtt valaki még jól megmondja, hogy fideszbérenc vagyok.

"Fidesz a legkisebb mértékben sem antiszemita"

Ez azért erősen attól függ. A vezetőseg tartózkodik az antiszemita megnyilvánulásoktól, és még a kirakatzsidói is megvannak, ugyanakkor kicst lejjebb a csicskák szintjén már nem nehéz fideszes antiszemita polgármestert, médiamunkást találni, aki egy kicsit sem zavarja a főnökséget...

Színház az egész :)
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A kormányt is szabad kritizálni. Nem látom a liberráltakkal teli börtönöket, pedig hatvannyolcezer "független" médium teszi minden nap és még innen sem vittek el senkit, pedig egyeseknek minden második szava valami 0rbánozós kiszólás.

Miért, pénzbírságot ki kapott innen, mert szidta a kormányt? Schiffer mondta egyszer, hogy a progresszív körök szerint idehaza minden héten megszűnik a szólás és sajtószabadság.
BTW, börtön, 2006-ban szép számmal szedegették össze a "szélsőjobboldali" bloggereket, mert olyat írtak, amit "nem kellett volna"... Na, így néz ki liberálfasisztáéknál a szólásszabadság.

Érdekes, a keresztény-kommunista, kína szopó koalíció 11 éve van hatalmon, és mindent cenzúráznak amit csak tudnak.

https://www.szabadeuropa.hu/a/mti-foto-fenykep-cenzura-mtva/31042333.ht…

https://egriugyek.hu/media/pic/editor/dde3bdfe6e9b7b1315ca31b22a054e30_…

Már csak abban bízhatnak a keresztény-kommunista kína szopó koalíció ősmagyar, nyilas, faszista, ávós ( mikor melyik egyenruhára volt szükség ) szavazói , hogy mivel mélyszaros lőre okosabb mint cukiberg, bill gates, steve jobs, wozniak , együttvéve, péntekre elkészül a mocskos buzik,pedofilok ( szegény szájjer, csokis máté, kaleta, s a papság jelentős része ) számára használhatatlan Trulldóze operációs rendszer, ami jövő hétfőre csútisztán számítógépeinek és okos eszközeinek 99.99% futni fog.

Nem úgy volt, hogy a W10 az utolsó számozott release? :)

Egyszer megveszi a Win10-et és használja a júzer örökké. Nem gondolták át ezt rendesen a Microsoftnál. Vagy úgy látták, hogy a PC-nek már annyi meg egy bambi. Most a Covid miatt újra erőre kapott a PC, megint érdemes pénzt keresni rendszeres Windows kiadásokkal. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ötletem sincs, hogy miért hoztad ide a karantént.

A Windows licensz bevételeinek döntő többségét az Enterprise ügyfelek Subscription-jei adják.

Ők nem release-re, hanem időszakra fizetnek.

Nyugodtan adhatá a Microsoft ingyen is a Windows 10-et az otthoni felhasználóknak, vagy KKV-knak, alig látszódna a bevételi oldalon. 

Pedig már az előbb is írtam amire válaszoltál.  A Covid karantén miatt nőttek a PC eladások. A növekedés pedig jellemzően nem Enterprise előfizetésekkel párban jött. Konzumér PC-t vettek az online oktatáshoz, a kicsiktől a nagy cégekig konzumért PC-ket adtak home office-ba kényszerült munkatársaknak. Ahol már korábban is volt home office vagy irodait kiegészítő otthoni munka, ott már volt a dolgozóknak céges notebookja, nem kellett gyorsan beszerezni nekik a karantén elején. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

kicsit off: Akkor eljött a linux destop éve, csak nem vettük észre? Személyes tapasztalat, vagy statisztika, hogy mennyit nőtt a linux userbase covid alatt? Csak azért gondolom relevánsnak, mert ingyen is tudnak tanulni a szegény családok… erre itt van redmond és kiad egy win11-et, pedig megmondták, hogy utoljára fizettem win licenszt, jah nem…

Én inkább arra tippelnék, hogy amikor megszülték a 10-est úgy gondolták nah ezt érdemes görgetni frissítésekkel. Aztán lett egy jobb ötletük a 10X-el, amit végül elkaszáltak, de most ugyanaz a felkiáltás mint annó a 10 kapcsán volt. Egyszerűen sikerült (egy szerintük, mert majd meglátjuk az e) jobbat kitalálni és azt akarják tolni tovább. 

-42-

Ez is lehet. Mondjuk pont ezért a görgetésért a cikk marhaságokat beszél az életciklus alapján, hiszen egy mostani win10 kiadásnak már nem túl sok köze van egy 2015-öshöz; félévente egy teljesen összetúrt új windows 10-et kap a jónép. :P

Megidézném trey szellemét, hogy fontolóra vegyen egy voteban funkciót. Óriási szükség lenne rá

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

"A sokkal zavaróbb +1 -ezés kiváltására lett bevezetve"

whut?

Ez most így különösen vicces ezen komment tükrében: "A ballib-nácik funkcionális analfabéták, láthatóan nem is értik mit olvasnak"

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

"Legújabb operációs rendszerének bejelentése előtt"

wsl 2 után ez az amiben már linux kernel lesz?

Csak egy pár gondolat, hogy miért is ne lépnék meg.

-UEFI only (Legacy és CSM dobása),
-A warez példányok és mókolt liszencek kiírtása (sokkal nagyobb mértékben, mint a W10-re átállással),
-Valós havidíjas szolgáltatásként történő értékesítése (ez volt tervben),
-Még dinamikusabb Linux integrálás.
Nem látunk bele az üstbe, nem tudjuk mit forralnak.

sajnos ha havidíjasat akarnak, vagy igazából bármi amit akarnak az emberek nagy többségén erővel keresztül tudják vinni, még akkor is ha az új rosszabb lesz mint a régi, csak akarat kérdése

összekötik más nagy szolgáltatásokkal, pl netflix, facebook, insta, office, enterprise license-k, AAA játékok

eltelik pár év és bizonyos feature-ok csak az új verziókon fognak már futni, aztán jön hogy a régi verziókra nincs support, egyre bugosabbak lesznek

pár százaléknyi ember aki technikailag ért hozzá pedig majd marad a réginél, vagy alternatív megoldásoknál
 

Régebben az volt a mondás, hogy a Windows 10 lesz az utolsó Windows...

Szerkesztve: 2021. 06. 15., k – 10:05

Ahha szóval ez volt a 10 a Windows 10-ben... 10 év.

Ha havidíjas lesz a windows akkor szerintem ez nagyon sok helyen motiválni fogja az alternatívák keresését.

Szerintem nem. Egyrészt 2025 még nagyon messze van, másrészt szerintem nagy céges ügyfeleknek lesz utána is még pár évig extra fizetős support, mint most Win7-hez, szóval akár 2028 is lehet belőle. Plusz a Win10 nem lesz sokaknak olyan nosztalgikus sem, meg gépigénye is nagy, meg ×4r is, szóval a legtöbben cserélni fogják. Főleg, ha a MS valami értelmesebbet hoz ki, ami nem lenne nehéz, mert ez a Win8-8.1-10 igaz mélypont volt. Vagy csak a mélyebb része ezután jön, ki tudja, hogy mit alkot össze a MS, összeszedik magukat vagy még mélyebbre süllyednek. Az a baj, hogy nincs semmi infó, csak egy évszám, amit akár később ki is tolhatnak, ha csúsznak az új rendszerrel. Magyarán ez is olyan hír, hogy valami lesz, valamikor.

Mindenesetre egy új Win főverzió jó esély a MS-nak az újrakezdésre, valami jó is kisülhet belőle, de majd meglátjuk. Én nagyon nem bízom benne, de ki tudja, az új vezér vezetésével mit alkotnak össze, itt most csak elméleti szinten latolgatom a fő lehetőségeket. Egyébként ez linuxos szemmel nekem már nevetséges, hogy állandóan kihozni 5-10 évente új főverziót, csak hogy csörögjön a kassza. Mikor Linux alatt (főleg ha rolling) meg elég a kernelt frissíteni, nem hiába, ott nem akarnak x időközönként újabb bőrlehúzást, újabb vevőket. Meg bleeding edge linuxos rollingnál nem kell várni semmilyen új főverzióra, mindig jönnek az újdonságok a rendszerbe, szép apránként, sőt, ha testing tárolókra vált az ember, akkor azonnal látja, amin a fejlesztők dolgoznak, nincs az, hogy majd a következő főverzióban, majd 2029-re gyerekek, tartsatok ki, addig már csak 500-at kell aludni, majd csak 99 dollár lesz, majd ez meg az kell hozzá, majd csak figyeljétek, és csak állandóan várni a következő verzióra, nagy „bejelentésre”, meglepire. Ez a 90-es években, meg a kora 2000-esekben lehet menő volt, de ma már szerintem ciki, épp olyan elavult, mint ma már OS-t fizikai adathordozón árulni, meg nyomtatott kézikönyvet mellékelni hozzá.

Ami pláne nevetséges, hogy Win fanok meg egyenesen vallási fanatizmussal várnak, használnak egyes verziókat, mintha valami szentély vagy szentség lenne, néha egész kultusz alakul ki köré. Közben meg csak egy x. termék, egy firmware egy használati tárgyon. Mert még Linuxnál érteném, hogy 1001-féle disztró, meg grafikus felület, frissítési mechanizmus, extra tárolók, de egy olyan zárt forráskódú, kereskedelmi terméknél, amiben nem nagyon tudsz annyira semmit testre szabni, kiherélni, stb., hanem létezik 1-2 stock verzióban, azon sose értettem, hogy mit lehet rajongani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Viccnek kicsit erős, 6 mag 12 szál és DX12 iGPU, mindenféle hw gyorsítással, még jó hogy szalad, mint a meszes :D, amúgy nekem régebbi hardveren sincs gond, de HDD-vel használhatatlan egy Win7-hez képest (na de ki akarja azzal használni :D) valamint a lassan a 8Gbyte az alap, mert 4 az csak az OS gördülékenységéhez elég, komolyabb app-okkal terhelve már kevés. 

Ja, az a Ryzen Pro egy elég bika procinak számít, hiába az alacsony órajel. Jó architektúra, energiatakarékos, csomó cache, új utasításkészeltek, modern GPU, stb.. A nagy gépigényt most ilyen AMD A6, Intel C2D, Celeron, stb. rendszerekre írtam, amiken a Linux repül, a Win7 elfogadható sebességgel megy, a Win10 viszont gyászosan vánszorog. És nem, nem nosztalgikus, utálják az emberek, tele van nyomva reklámokkal, kikapcsolhatatlan update (jó, ezt ki lehet hekkelni, de nem az átlag jóskáéknak), állandóan eltörő update-ek. Sem nem szép, sem nem szuper, semmiben nem egyedülálló. Kutyának nem fog hiányozni. Még a Win7-nek vannak fanjai, a Win8-10-nek nem lesznek.

És még mielőtt valaki félreértené, nem azért ekézem, mert nálam nem menne. Jól futott i5-3340M, i7-2620M, i5-2520M, Ryzen 2600, Ryzen 4700U alatt, 4-8-16 giga RAM-mal is, de ettől még szar, meg relatív gépigényben igenis nagy. SSD meg kötelezően kell alá, HDD-vel felejtős. SSD minden rendszer alatt meghálálja magát, de csak opcionális, Win10 alatt kötelezőnek mondanám, aki HDD-vel próbálja az mazohizmus a köbön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tetszik. Dobjál össze egy eladható desktop "Linux" disztrót, és évtizedeken keresztül add el olyan haszonnal, hogy marketingre – és korrumpálásra – is bőven jusson lóvé. Legyen pszichológusra is, mert kelleni fog, amikor nem mennek a dolgok, de a felhasználók és a befektetők várnak valamit a pénzükért.

A "linuxbuzi" Windows körüli kultuszról beszél. Mialópikula?!

Mostanában annyi baromságot írsz, hogy ha a háziorvosod értené, azonnal neurológushoz küldene.

:)

akkor hajbazer 10 év mulva elkezdheti nyomatni a szöveget, hogy ez volt a világ legfaszább operációs rendszere és a leváltásával 100+ millió PC-t kellett a kukába dobni. :( kötsög ms.

ROFL, a hozzászólásod kb. semmilyen építő jelleggel illetve relevanciával nem bírt, csak beszóltál hajbazernek a beszólás kedvéért, mint egy dacos kisgyerek és én dedózok? Reparon a patikában. A hajbazeritisz egyébként gyógyítható, csak le kell venni a pszeudoprogresszív szemellenzőt hozzá.

Hol mondtam, hogy ideges vagy? Most már olvasni sem tudsz? Egyelőre te erőlködsz, mint egy eldugult szivattyú; először egy kis hajbazerezés, most meg megint ez a görcsös fölényeskedés, hogy te csak röhögsz... Szerinted ki hiszi ezt el?

Nem, az egy sima vállvonás volt, hogy égj csak, ha jól esik. A kérdés csak annyi volt, hogy mi lesz, ha hajbi 10 év múlva is szidni fogja a winfostizet, azaz, hogy hogy jött ez neked ki, egyáltalán, hogy sikerült őt csak így idekapcsolni egy kis rugdosódás erejéig, amire mi is volt az okod, dehát erre azóta sem tudtál egyetlen épkézláb választ sem adni, csak hajtogatod ugyanazt, mint egy beakadt lemezjátszó, vagy piaci kofa. Hát...egészségedre; burn baby, burn.

de hát, ha csak egy vállvonás lett volna akkor nem vergődnél itt. ha nem érted, hogy hogyan sikerült ide kapcsolni, azon nem tudok segíteni. az oldal logolja ezeket pedig, utána tudsz járni, hogy vajon hogyan történhetett meg ez a rendkívűl meglepő senki sem számított rá hogy ilyen megtörténhet a hupon dolog.

 

és amúgyis ... ki hiszi el neked, hogy ez csak egy vállvonás volt? szerinted elhiszi valaki? én elhiszem neked!

Én vergődök, amikor te ismételgeted ugyanazt, mert mást képtelen vagy kicsiholni magadból? Ennél jobban meg kell erőltetned magadat, ha ezt be akarod valakinek mesélni.
Én nagyon is értem, hogy hogy sikerült idekapcsolni: fáj a segged, mert hajbazer szétrúgta pár vitában, ezért dacosan ott próbálsz beleszúrni egyet, ahol tudsz, csak kiváncsi lettem volna, hogy milyen kamut találsz ki álindoknak...csak éppenséggel még erre sem voltál képes, inkább játszod az eszed, hátha beveszi valaki, hogy van mit játszanod.

Te egyébként tudsz mást, mint megpróbálni visszafordítani rám, amit mondok neked? Ez annyira szánalmas. hajbazer is ezért picsáz el mindig, mert érveid nincsenek, csak rigolyáid.

na jólvan, nyugodj meg most már. igazad van! megmondom őszintén hajbuzul múltkor is nagyon erősen szétrugta a seggem abban a vitában amikor azt próbálta elhitetni itt az emberekkel, hogy egy lockolt iPhone feloldása után az Apple újra megveteti veled a telefont. nem hittem el, de kipróbáltam és másnap Tim Cook személyesen adta át a számlát a kezemben!!! sőt, a cégünk elkezdett újra Windows XP-t használn.... ja nem, most éppen már a Windows 7 az aktuális legjobb OS a világon. teljesen el vagyok picsázva mán.

talán ~2030-ban majd születik egy olyan topic, hogy: Windows 10 - Az informatika józan érájának vége.

jobban is a szádba tudnám rágni, de olyan jó nézni ahogy kínlódsz és próbálod hajbit védeni (és tövig benyalni a nyelveddel az seggébe) :D 

Nyugodt vagyok, mint egy döglött kecske. Az, hogy most mondtál valamit, amit hajbazer rosszul tudott, az nem cáfolja azt amit mondtam, hogy több vitában szétrúgta az valagadat. Ami a windows 7-et illeti, állításod hamis: nem mondta, hogy az az aktuális legjobb OS a világon, azt mondta, hogy az az utolsó használható windows. Ez elég nagy különbség. Hogy sikerült ezt benézni? Az olvasás megy ennyire nehezen, vagy direkt csináltad? Én hajlok az utóbbi felé, hiszen ebben a topicban már ugyanezzel a loser taktikával nyitottál...

Nem hajbazert védem, téged támadlak, mert hülyeségeket beszélsz. A topicra bezzeg emlékeztél, de arra a részre, ahol ezt elmagyaráztam neked, arra meg nem.

érdekes, azelőtt meg a Windows XP volt az utolsó használható Windows, de akkor azt mondod itt megálltunk? 

engem támadhatsz, de csak az idődet pocsékolod, ugyanis nagy ívben leszarlak. ez nem azt jelenti, hogy nem válaszolok, de akár az anyámat is szidhatod nyugodtan: lepereg.

(Megint alámszerkesztettél, mert már azt sem tudod, hogy mit hordj össze...) Szóval, hiába is próbálsz itt nyalást, meg akármit belemagyarázni a dolgokba, hogy elterelhesd a témát és véletlenül se a kérdésre kelljen válaszolni: fekete fehéren leírtam, hogy nincs közöm a keresztes hadjáratához.

Mikor mondta, hogy a windows xp volt az utolsó használható windows? A vista idején? Vagy akkor, amikor a hetesből még nem pofozták ki a bugok nagy részét? Forrás?

És megint alámszerkesztettél; mi van, tényleg nem tudod mit mondj? Az anyját meg még senkinek nem szidtam itt a hupon. Veled ellentétben. Látom, hogy leszarsz, azért válaszolsz ilyen lelkesen, hiába magyarázod az ellenkezőjét.

Van egy ilyen "enyém az utolsó szó" dolog. Anno szegény nagymamámat idegeltem halálba vele amikor valamin összemorogtunk és direkt csomó ideig nem hagytam hogy övé legyen az utolsó szó, majd utána hangosan felcsattantam hogy jó, akkor legyen a tiéd az utolsó szó. Na onnantól számítva még morgott magában egy jó órát.

Random emberi bug, valakinél előjön, valaki leszarja.

az vagyok, én nem tudok ilyen szövegeket fogalmazni:
 

Te egy überláma-wannabehaxor, tróger csicska script-kiddie vagy, nem hacker, úgyhogy teljesen feleslegesen erőlködsz, maximum beszarsz. Remélem megdöglesz veserohadásban és beleszakad a faszod a porszívóba, mert neked pina sosem fog jutni. Ahelyett, hogy ilyen dedós próbálkozásokkal égeted magad, inkább ugorj seggest egy kád fluor-antimonsavba. Mondanám, hogy előtte gyújtsd fel magad, de ez szükségtelen, mert olyan égő vagy, hogy öngyulladsz...te génhordalék fostalicska.
Ne másoknak a honlapját törögesd, hanem inkább a fejedet egy nyélgázzal tépő V63-as ütközőjén, mert az talán még sikerülni is fog, te szuperlamer-hiperpancser. Így csak egy dolgot fogsz elérni a jobb sorsra érdemes adminoknál: hogy meg fog fájdulni az oldaluk a röhögéstől. Javaslom, húzd le magad a slozin, a szarnak odalent van a helye.

Hát ha ez volt a cél, akkor baromi bénán csinálja, mert amikor én ilyeneket húzok elő, akkor azzal a túloldal valamelyik állítását szoktam cáfolni, vagy csak simán az önellentmondásra mutatok rá, vagy szakmai baromságra. Mit volt itt cáfolni? Mit akart ezzel cáfolni? Mi köze volt ennek a szakmához? Szándékosan kiragadott a kontextusból egy kommentet, amit viccből írtam. Még linket sem adott, én adtam egyel lejjebb.

A cél az volt, hogy bemutassam számodra, hogy te sem vagy szent + Te is túl tolod néha. Az első hozzászólásom egy trollkodás volt, személyesen nincs semmi problémám hajbazerrel, hiszen nem ismerem. Simán lehet hogy személyesen el tudnánk jól beszélgetni. Egyébként is alapvetően egyetértek vele pár dologban, de nem olyan szélsőségesen elvakultan ahogyan azt Ő teszi. Szerintem nincs szüksége rá hogy megvédd, ha akarta volna megtehette volna. Engem is és másokat is szoktak így megidézni más topicokban, ez van. Én senkire nem haragszom és nem utálok itt senkit. Ez így van a magánéletemben is, nem cipelek béklyókat. Nem zavar ha nem érted ezt meg hiszen veled sincs semmi bajom, ez csak egy online fórum. 

Én sosem állítottam, hogy szent volnék, nem is játszottam sehol sem a szentet; egy olyan állítást akartál cáfolni, ami el sem hangzott... Biztos nekem is lehet olyan posztot kaparni, amiben szakmai baromság van, vagy amivel rá lehet világítani egy ellentmondásra az érvelésemben, de itt hol volt szakma, vagy érvelés? Akár ebben a szálban, akár a - link nélkül - citált posztban? Mit akartál bizonyítani egy script-kiddie-nek szánt trágársághalommal? Hogy szoktam káromkodni? Ennyi erővel bizonyítsd be, hogy a víz vizes. :P
Ami a másik felét illeti; még egyszer: nem hajbazert védtem, meg tudja ő magát védeni; viszont teljesen szükségtelen volt az a beszólás és ráadásul még alaptalan is, két szempontból is: hajbazer tuti nem fogja a windows 10-et éltetni, még 10 év múlva sem (összehasonlítási alap: élteti talán a vistát?), másfelől meg a windows 10-en nincs mit védeni, tényleg az egyik - ha nem A - legrosszabbul sikerült windows.

És egyébként, ha mást nem is, de az ms szavahihetőségét megint megtapasztalhattuk, hiszen azt mondták, hogy ez az utolsó számozott windows (a hathavonta új STS windows részét most ne piszkáljuk), ehhez képest annyi kellett (?), hogy az Apple is odébbléptesse a 20 éve konstans 10.x-es verziószámát és máris jön a windows 11...

 Mi köze volt ennek a szakmához?

Hát, témába vágóbb volt (de minimum olyan szinten azért biztosan volt) mint ez

viszont teljesen szükségtelen volt az a beszólás

Ahogy a "script-kiddie"-nek szánt hangnem is szükségtelen volt igazából a részedről. Úgy írod ezt a scriptkiddiet mintha lenéznéd, most akkor fölényeskedünk? 

Itt ezt az egymásnak ugrást be is fejezhetjük szerintem. Túl komolyan vetted a fenti hozzászólásom, dugjál egyet. Innentől kezdve túráztatlak.

élteti talán a vistát 

Élteti azt bárki egyáltalán?

másfelől meg a windows 10-en nincs mit védeni, tényleg az egyik - ha nem A - legrosszabbul sikerült windows.

Nálam jól működik, igaz én egy 2021-es EliteBookon használom. 

de az ms szavahihetőségét megint megtapasztalhattuk, hiszen azt mondták, hogy ez az utolsó számozott windows

Számítani lehetett rá, hogy nem így lesz, de ezt valóban elbukták.

Hát, témába vágóbb volt (de minimum olyan szinten azért biztosan volt) mint ez.

Nem az eredeti poszt a hajbazeres beszólással, hanem ez a thread, ahol csak a fospingpong ment oda-vissza; itt szakma sehol nem volt, ahogy azt meg is jegyezték.

Ahogy a "script-kiddie"-nek szánt hangnem is szükségtelen volt igazából a részedről.

Igen, nem volt szükséges, nem is szükségből csináltam, hanem élvezetből; nem tűnt fel a végén a magamat elmerokkantként feltüntető aláírás?

Úgy írod ezt a scriptkiddiet mintha lenéznéd, most akkor fölényeskedünk?

Ugye nem akarsz a védelmedbe venni egy olyan alakot, aki nem elég, hogy kárt akar okozni másnak, de ráadásul azt még iszonyatosan röhejesen is csinálja?

Innentől kezdve túráztatlak.

Szerepet cserélnél? Nem fog menni.

Élteti azt bárki egyáltalán?

Hajaj... :(
(Igen, éltetésnek ezt erős túlzás hívni, de a vista is baromi messze volt a tökéletesen jótól. :P)
Mondom én, hogy te vagy az anti-hajbazer; te először dícséred a windowsokat, aztán amikor van újabb, akkor már szidod.
(Na, látod, így kell a múltidézős túráztatást csinálni. ;) )

Nálam jól működik, igaz én egy 2021-es EliteBookon használom.
export WORKSFORME=42

Szerepet cserélnél? Nem fog menni.

ez nem így működik. de továbbra is azt hiszel amit akarsz :D 

a Vista jól működött aktuális business notebookon amin kijött, nekem különösebb bajom nem volt vele. tény, hogy a tökéletesen jótol messze volt, de a Millenium Edition szerintem sokkal rosszabb tudott lenni mint a Vista. nálam. ez nem éltetés. egyik Windowst sem tudom éltetni sajna, nekem ez egy lelketlen ipari munkaeszköz, semmi több.

export WORKSFORME=42

akkor segítek: aktuális 2021-es támogatott hardveren futtatom, valószínűleg jobb élményt kapok mint azok akik 10-15 éves gépekről okádják tele a fórumot azzal hogy szar, lassú, instabil. (a gép pedig nem az enyém, jelenleg nincs saját számítógépem. felesleges hiszen a munkáltatóm biztosít egy számomra elégséges teljesítményű gépet)

ez nem így működik. de továbbra is azt hiszel amit akarsz :D

Aha... Ld. a példát az előző postban.

a Vista jól működött aktuális business notebookon amin kijött, nekem különösebb bajom nem volt vele. tény, hogy a tökéletesen jótol messze volt

Hát másoknak meg volt vele baja. Bőven.

de a Millenium Edition szerintem sokkal rosszabb tudott lenni mint a Vista.

Ebben konszenzus van. A Millenniumot elég nehéz alulmúlni. A 10-esnek azért sikerül néha...

ez nem éltetés.

Ld. a zárójeles részt.

egyik Windowst sem tudom éltetni sajna, nekem ez egy lelketlen ipari munkaeszköz, semmi több.

Védeni sem nagyon van rajtuk mit.

akkor segítek: aktuális 2021-es támogatott hardveren futtatom, valószínűleg jobb élményt kapok mint azok akik 10-15 éves gépekről okádják tele a fórumot azzal hogy szar, lassú, instabil.

Akkor én is segítek: a stabilitás vagy a sebesség a legkisebb baja a windows 10-nek. Annak a legnagyobb baja, hogy ott szívatja le a júzert, ahol csak tudja. És nem csak a windows update-tel.

Apropó lassúság: mivel tud többet a windows 10 a windows 7-nél, ami indokolja, hogy lassabb legyen a windows 7-nél egy 10-15 éves gépen? Mert ameddig arra kényszerültem, hogy windows 10 alá fejlesszek, addig volt időm felmérni és messze butább, mint a windows 7. Folyamatosan butítja a microsoft az egészet.
Már a windows 8-ban is butítottak egy jó adagot, miközben az új feature-ök nagy része ilyen - a normál júzereket vajmi kevéssé érintő - cloud-os, meg tabletes/metro-s izé, kb. egyedül az infrastruktúrában vannak ténylegesen hasznos újítások (pl. PowerShell), a 10-est pedig azóta is folyamatosan butítják, az új "feature"-ök nagy része bullshit; oké, végre van használható browser, meg van DX12 (amik egyébként folyamatosan csak veszítenek relevanciájukból), meg van WSL (ami a normál felhasználásban nem oszt nem szoroz, vajmi kevés eséllyel lassíthat), de ezzel kb. ki is merült azon feature-ök listája, ami vagy nem bullshit, vagy nem egyenesen a júzer ellen van, max. pár apróság van még (pl. cca. negyed évszázad után végre át lehet méretezni a parancssor ablakát, mint bármelyik másik rendszerben kb. a '80-as évek óta, meg végre kezeli a Notepad a UNIX-os/Mac-es sortöréseket; hihetetlen mire képes manapság a tudomány :))) ).

Lehet, hogy a hardware-eket jobban kezeli, esetleg többet ismer belőle, de ez nem indokolja, hogy lassabb is legyen. Azonfelül nem csak 10-15 éves gépeken lassú, hanem mai, de gyenge gépeken is. (Ahogy Linuxon is, a GTK3 nem csak egy Core-on lassú, hanem egy RPi-n is.) A bloat nem csak a régi gépeket sújtja.

tehát butábbb a vindóz mert nincs aero glass meg flip3d meg sakk meg mahjong. ja meg a dialup is butább lett. mondjuk én olyat nem használtam már 20-22 éve, de biztos rengetegen vannak a bolygón akik 56k-znak... (nekik gondolom kurva mind1 ha Windowst 7et használnak esetleg a mai napig is) olyan dolgokat látok itt amik le lettek cserélve másra, vagy a kutya sem használja már. nyilván megéri fejleszteni olyan dolgokat amiket senki nem használ. (nem)

nálam nagyon gyors a windows 10 20h2 ssdvel 8gb rammal és egy ryzen 5 mobil cpuval. (4650u) semmi bajom a sebességgel. teljesen leszarom hogy a tescos intel celeron fosokon lassú. nem vennék ilyen fos gépet, aki meg ilyet vesz az legyen vele tisztában hogy nem lesz olyan gyors. nálam a Vista sem volt lassú aktuális csúcs közeli business notin.

attól még hogy 2021-ben eljutottunk oda hogy egy 10 ezer forintos RPi-al is be lehet szállni az internetbe meg lehet kapni 80 ezerért újonnan laptopot a normális számítógépek normális teljesítménnyel most is ugyanúgy sok pénzbe kerülnek mint 20-30 évvel ezelőtt.

Aha... Ld. a példát az előző postban.

nem tudom, neked feltűnt-e, de kb copy-pasteztam az igazad van szöveget te pedig ezekre reagáltál folyton én meg röhögtem :D innen nézve nem úgy tűnik mintha te játszottál volna velem, de mind1, ez már nagyon unalmas.

tehát butábbb a vindóz mert nincs aero glass meg flip3d meg sakk meg mahjong. ja meg a dialup is butább lett. mondjuk én olyat nem használtam már 20-22 éve, de biztos rengetegen vannak a bolygón akik 56k-znak... (nekik gondolom kurva mind1 ha Windowst 7et használnak esetleg a mai napig is) olyan dolgokat látok itt amik le lettek cserélve másra, vagy a kutya sem használja már. nyilván megéri fejleszteni olyan dolgokat amiket senki nem használ. (nem)

Nahát, tényleg senki sem használta a Start menüt, a legutóbb kinyitott fájlok listáját, a desktop gadgeteket, a kinézet egyénileg testreszabhatóságát, a wireless hálózatok beállítását (!), a Windows Media Centert, a Shadow Copy browsing-ot, a DirectDraw-t, a súgót (!), a reklámok (?!) kikapcsolhatóságát (!!!), az AGP kártyák támogatását en-bloc (tudom-tudom, kapja be hajbazer, meg mindenki akinek régebbi gépe van), a frissítések elhalaszthatóságát (?!), az SMB1-et (igen, sok helyen használják, hiába tiltakozik a microsoft), a registry automatikus backupját, a HomeGroup-ot, az USB-ről való bootolhatóságot (LOL 2019!) és a sysbackupot? Ezek egyikét se? Csak mert ezeket nem lecserélték, hanem kidobták. Dehát go for it, bagatellizáld el, hogy csak a floppykat, a betárcsázós modemet, meg a játékokat dobták ki...

nálam nagyon gyors a windows 10 20h2 ssdvel 8gb rammal és egy ryzen 5 mobil cpuval. (4650u) semmi bajom a sebességgel. teljesen leszarom hogy a tescos intel celeron fosokon lassú. nem vennék ilyen fos gépet, aki meg ilyet vesz az legyen vele tisztában hogy nem lesz olyan gyors. nálam a Vista sem volt lassú aktuális csúcs közeli business notin.

Látod, ez a WORKSFORME attitűd, amikor neked megy, mert úgy állnak a csillagok, a más nyomorát meg leszarod, ha neki van baja, akkor biztos az ő hibája, mert neked megy.

a normális számítógépek normális teljesítménnyel most is ugyanúgy sok pénzbe kerülnek mint 20-30 évvel ezelőtt.

Bullshit. Of the decade. Valójában a programok erőforrásigényének ilyen mértékű növekedése egyáltalán nem indokolt. Főleg mivel egy jó részük éppenhogy kevesebbet tud, mint a korábbi verziók. Nem csak windowson, nézd csak meg a GTK3-at... De egyébként amelyik többet is tud, ott is szeretik egyre több és több absztrakciós réteg felhalmozásával megoldani és a kaszkádolt rétegcsillapítás mértéke rétegenként exponenciálisan eszkalálódik amíg a gép meggebed a gecibe. És ezt egyébként még csak nem is a desktop környezetekben lehet leginkább tettenérni, hanem a weben. Long liev teh JavaScript...

nem tudom, neked feltűnt-e, de kb copy-pasteztam az igazad van szöveget te pedig ezekre reagáltál folyton én meg röhögtem :D innen nézve nem úgy tűnik mintha te játszottál volna velem, de mind1, ez már nagyon unalmas.

Értelmesebb folytatást próbáltam kicsikarni, azzal, hogy próbálgattam mi lendít ki erről a holtpontról. Amint látod, sikerült, szóval erről ennyit, hogy ki játszik kivel... :P (Egyébként komolyan képes voltál copypastelni két szót, ahelyett, hogy beírtad volna?)

- nálam volt start menü a Windows 8-nál. bal lentre kelett kattintanom és megjelent. pont ugyanúgy ahogy addig is, lehet nem ncoreról kell leszedni a warez fosadékot miközben szarérhugyér vágják hozzád a legális kulcsot.

- a kinézetet most is testre tudom szabni, minden olyan színű amilyennek akarom hogy legyen. ez nem volt jobb az XP alatt sem. 

- wireless hálózatok egyéni beállítása most is játszik a gépház alól. (értsd: máshol van és más köntösben, ennyi történt)

- windows media center LOL. erre nem tudok mit mondani haver, egy szar buta szoftver volt alapvetően. nekem van egy plex szerver a gépemen meg netflix előfizetésem, inkább 50 inchen nézek ilyen körülmények között bármit, mint 14-27" inhcen windows media centert használjak. ISTEN MENTS.

- shadow copy nálam ugyanúgy ott van ahol eddig is. 

- súgot kb sose használtam, nem tudom mire kell, általában véve szar volt. az expternek kevés, akik meg nem értenek hozzá a hibaüzenetet se olvassák el, nem hogy a súgót. egyébként online rendelkezésre áll minden információ. kb az egész világ online van már.

- reklámokat sehol nem látok a saját Win10-em alatt, max a böngészőben. továbbra sincs fogalmam róla miről beszélsz. sehol nem láttam a windowson belül emag reklámot vagy egyéb bármilyen reklámot ami ne lenne a Windows rendszerrel releváns.

- AGP... miért nem kéred rögtön a Win11be vissza a 30 éves pci kártyák támogatását? kíváncsi lennék hány mai játék fut el szépen egy utolsó AGP kártyán. :DDDDDDDD

- SMB1 -> van rá újabb alternatíva.

- biztonsági mentés van a Win10-ben is. az általad ide rakott wikipedia oldalon is ez szerepel: Included with: Windows 10

Látod, ez a WORKSFORME attitűd, amikor neked megy, mert úgy állnak a csillagok, a más nyomorát meg leszarod, ha neki van baja, akkor biztos az ő hibája, mert neked megy.

veszek egy 20 éves 40 lóerős kocsit és kezdjek hisztizni amiért nem lehet vele autópályázni? a te nyomorod hogy ezer éves foson akarsz új windowst futtatni. gondolom a kurva anyját a rockstarnak is mert nem optimalizálta le pentium 2 + riva tnt párosra a GTA5-t!444

Valójában a programok erőforrásigényének ilyen mértékű növekedése egyáltalán nem indokolt.

szoktam 4k videót vágni, valamint van egy 25 megapixeles DSLR-em amiben RAW-ba fotózok. (30-35MB/kép) gondolom indokolatlan a számítási teljesítmény igény 500-1000 kép raw kép feldolgozása során, csak a hülye gyártók nem optimalizáltak eléggé hogy mindezt egy c64en is megtehessem. :D

Egyébként komolyan képes voltál copypastelni két szót, ahelyett, hogy beírtad volna?

2 billentyű lenyomás vs. 11-14 billentyű lenyomás. nem érdemeltél többet, optimalizáltam a folyamatot. :(

 

változik a világ, változnak a szokások, sajnos nem lehet örökké támogatni az elavult régi technológiákat. ha itt ennyire fájlalod tényleg ne menj az Apple környékére se. :D 

ui.: bocs az esetleges elgépelésekért, remélem érthető a szöveg. 

nálam volt start menü a Windows 8-nál. bal lentre kelett kattintanom és megjelent. pont ugyanúgy ahogy addig is, lehet nem ncoreról kell leszedni a warez fosadékot miközben szarérhugyér vágják hozzád a legális kulcsot.

Arról a csempés fosról beszélsz, amit mindenki rühellt? Az nem start menü, az egy nagy lószar... :/

a kinézetet most is testre tudom szabni, minden olyan színű amilyennek akarom hogy legyen. ez nem volt jobb az XP alatt sem.

És windows vista és 7 alatt? Emlékeim szerint azok aztán olyan eyecandy áradatot zúdítottak az emberre, a windows 8-ban meg minden flat lett, mint egy szar webpage.

wireless hálózatok egyéni beállítása most is játszik a gépház alól. (értsd: máshol van és más köntösben, ennyi történt)

Pontosítsunk: ezt a windows 8-ban teljesen kiszedték és csak a windows 8.1-ben jött be a PC Settings app, ami egy részét pótolta. Magyarul a microsoft képes volt egy teljes windows verzió erejéig kirántani a vezetéknélküli hálózatok konfigurálhatóságát a júzerek lába alól és utána is csak egy részét adta vissza.

windows media center LOL. erre nem tudok mit mondani haver, egy szar buta szoftver volt alapvetően. nekem van egy plex szerver a gépemen meg netflix előfizetésem, inkább 50 inchen nézek ilyen körülmények között bármit, mint 14-27" inhcen windows media centert használjak. ISTEN MENTS.

Te valamit nagyon benéztél: nem az a kérdés, hogy a WMC szar volt-e (én elhiszem neked, hogy az), hanem az, hogy használták-e!

shadow copy nálam ugyanúgy ott van ahol eddig is.

Mert a windows 10-ben nagy kegyesen visszaadták. Ld. a wireless részt; komolyan szerinted elfogadható, hogy csak úgy kirángatnak az emberek lába alól dolgokat, aztán majd pár év múlva visszaadják (egy részét)?

súgot kb sose használtam, nem tudom mire kell, általában véve szar volt. az expternek kevés, akik meg nem értenek hozzá a hibaüzenetet se olvassák el, nem hogy a súgót. egyébként online rendelkezésre áll minden információ. kb az egész világ online van már.

Ez WORKSFORME pepitában: IDONTNEEDIT. Szerinted más sem használta?

reklámokat sehol nem látok a saját Win10-em alatt, max a böngészőben. továbbra sincs fogalmam róla miről beszélsz. sehol nem láttam a windowson belül emag reklámot vagy egyéb bármilyen reklámot ami ne lenne a Windows rendszerrel releváns.

Ne már...

http://www.howtogeek.com/269331/how-to-disable-all-of-windows-10s-built-in-advertising/
http://www.theverge.com/2017/3/17/14956540/microsoft-windows-10-ads-taskbar-file-explorer
http://www.gfisk.com/ads-in-windows-10-wtf/
http://www.pcmag.com/how-to/how-to-remove-the-most-annoying-ads-in-windows-10
http://tech.slashdot.org/story/19/12/17/2249238/microsoft-starts-showing-non-removable-ads-in-windows-10-mail-calendar-apps
http://www.reddit.com/r/technology/comments/5yff84/microsoft_now_puts_ads_in_windows_10_file/
http://mspoweruser.com/ads-in-windows-10-mail-and-calendar-app/
http://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-is-showing-inline-ads-in-their-windows-10-mail-app-message-list/
http://www.techadvisor.com/how-to/windows/remove-ads-windows-10-3669292/
http://www.malwarefox.com/remove-adchoices-pop-ups/

Lécci ne...

AGP... miért nem kéred rögtön a Win11be vissza a 30 éves pci kártyák támogatását? kíváncsi lennék hány mai játék fut el szépen egy utolsó AGP kártyán. :DDDDDDDD

Jó reggelt, még lehet kapni AGP-s alaplapokat. Nem csak játék létezik. Ami pedig a PCI-os kártyák támogatását illeti, miért, azt is kidobták? Csak mert Linux alatt még működik. Nekem is van a gépemben kettő darab PCI-os kártya, egy ASUS My Cinema-P7131 és egy Gembird SPC-1 és használom is őket. Ez utóbbit még gyártják is. Hogy is van ez? Látod, erről beszélek. Ami neked nem kell, arra ráfogod, hogy nemlétező igény, pedig másnak kellhet.

veszek egy 20 éves 40 lóerős kocsit és kezdjek hisztizni amiért nem lehet vele autópályázni? a te nyomorod hogy ezer éves foson akarsz új windowst futtatni. gondolom a kurva anyját a rockstarnak is mert nem optimalizálta le pentium 2 + riva tnt párosra a GTA5-t!444

Higgadj már le. Egyrészt mert már habzik a szád, másrészt meg almát hasonlítasz körtével: a 3D-s játékok megnövekedett igénye magától értetődően azért van, mert a feldolgozandó és renderelendő anyagmennyiség a sokezerszeresére növekedett, viszont egy operációs rendszer felületére ez egyáltalán nem igaz; az emberek magával az operációs rendszerrel nem csinálnak sokkal többet, mint 30 éve. (Hangsúlyozom: az operációs rendszerről beszélünk, nem az egyes programokról, amik az azóta megjelent technológiákat kezelik.) Újabb és más hardware-ek vannak, pár szokás megváltozott, de még mindig fájlokat kezelünk, hálózatokra kapcsolódunk, ablakokat használunk, programokat indítunk, stb. Ezt, még ha valamivel bonyolultabb is lett, mint volt, nem lehet összemérni a 3D-s játékok fejlődésének görbéjével. És éppen ezért nem is indokolt ez az erőforrásigény-növekedés, amit tapasztalunk. A legkevésbé a weben, ahol a fasza design-okat leváltották a flat szarok, úgy néz ki, mint 1996-ban, csak CSS-sel, meg gusztustalan - rikító egyszínű, mezei tégla - gombokkal és ennek ellenére az erőforrásigény a sokszorosára nőtt.

szoktam 4k videót vágni, valamint van egy 25 megapixeles DSLR-em amiben RAW-ba fotózok. (30-35MB/kép) gondolom indokolatlan a számítási teljesítmény igény 500-1000 kép raw kép feldolgozása során, csak a hülye gyártók nem optimalizáltak eléggé hogy mindezt egy c64en is megtehessem. :D

Ez már megint almát a körtével. De igen, a sokszorosára növekedett felbontás, a metaadatok és még a jóég tudja mi minden indokolja, hogy a videóvágód, rajzprogramod többet zabál. De ez megint egy célprogramnak a célfeladata. Ha a videovágó szoftver úgy eszik meg 10x annyit a 10 évvel korábban megszokotthoz képest, hogy 10 éve 720p-s videót vágtál vele, most meg 8k-sat, akkor no problem: az adatmennyiség indokolja. De ha úgy, hogy csak épp elindítottad és még semmit sem csináltál vele, vagy akár úgy, hogy mind a kettőben ugyanazt a 720p-s videót vágod, azaz nem a feldolgozó algoritmusok és a feldolgozandó adatok igénylik az extra CPU-t és RAM-ot, hanem maga a program, az absztrakció miatt, akkor az bloat, akár tetszik, akár nem.

2 billentyű lenyomás vs. 11-14 billentyű lenyomás. nem érdemeltél többet, optimalizáltam a folyamatot. :(

Plusz keresgetés, kijelölés, tabváltás, kattintás, vagy ahogy átmásoltad...ha újból beírod, gyorsabban megvagy, hacsak nem 1 billentyű per perccel gépelsz... Na, hát így néz ki az "optimalizáció" a modern szoftverekben is.

változik a világ, változnak a szokások, sajnos nem lehet örökké támogatni az elavult régi technológiákat. ha itt ennyire fájlalod tényleg ne menj az Apple környékére se. :D

Először is, attól, hogy régi valami, még nem elavult. A kés a világ egyik legrégebbi találmánya, de mégsem avult el; ha lehet vele vágni, a mai napig betölti funkcióját: never fix the unbroken. Azonfelül nem csak az számít, hogy mi avult el, hanem az is, hogy mit használnak a júzerek. A júzerek használtak egy csomó mindent, az ms meg elvette, mert majd ő eldönti. Azért a ménkű sok pénzért cserébe, amit a júzerektől kap, nem ad, hanem elvesz funkciókat abból, amiért fizetik a júzerek, hogy csinálja. Egyébként olyan dolgokat is kiszórt, amik nem is avulhattak el, hiszen az előző verzióban debütáltak (ld. USB boot).

Azért azt még megjegyezném, hogy ezt a szálat érdemes lenne folytatni. Külön öröm 10k px magas, egy karakter szélesre tördelt hozzászólást oszlopban olvasni, mintha az ember újraszületnek kínainak.

Win8-ban meg nem volt Start Menü. Csak MetroUI csempeképernyő. Meg 3rd party megoldás. Amivel a kolléga keveri, az a Win 8.1, amibe visszahozták, de ott is csak csempésített formában. Nem avult ezen el semmi. Mindig is szar volt ez a tabletes UI koncepció desktopra, de a MS azt hitte, hogy ha nagyon kemény gerillamarketinggel lenyomja az emberek torkán, akkor elterjed. Elszámították magukat, beégtek, de mindenképp bepróbálkoztak, erőfölényüknél fogva megtehették.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy script-kiddie megpróbált HTML/JS injection-t csinálni az oscomp vendégkönyvében, én meg vicces kedvemben voltam (meg ez a fail is vicces volt) és vicces dolgokat írtam neki. Hogy mennyire vehető komolyan ez a komment, az az aláírásból pontosan látszik, amit vonyi direkt nem copyzott be, ahogy az előzményeket sem, de még csak linket sem adott, hanem csak kiragadta az egészet a kontextusból. Tőle csak ilyen sunyi tempó tellik.

Lehet, hogy részletekben megy nyugdíjba? Nekem a jobb alsó sarokból eltűnt az óra, a hangerő, a hálózat meg a többi kis ikonosztáz. Talán majd a következő frissítésnél visszajönnek.

Egy kezemen nem tudom megszámolni hány olyan hibátlan állapotú hardver van otthon (nyomtató, webkamerák, scanner) ami támogatva volt még Windows 7-en kb, és itt a vége. Bár műszakilag működik, csak porfogó. És egy-egy ilyen Windows verzió váltással tonnaszám kerülnek szanálásra ezek a működőképes eszközök. Szóval ez emiatt is szomorú. Meg tényleg azt ígérték, hogy a Windows 10 lesz az utolsó, és ez lesz frissítgetve.

Igerni soha nem igertek semmit :D
Marketing bullshit az volt boven, de az mashol is van.
 

Windows 10 was released in July 2015 and dubbed "Windows as a service", which meant the software was gradually updated at no extra charge, rather than the company releasing a new version of its OS every few years.

At the time, chief executive Satya Nadella said it marked a "new era" for personal computing.

Developer evangelist and Microsoft employee Jerry Nixon went further, describing it as "the last version of Windows".

https://www.bbc.com/news/technology-57443598

A masik kerdes, hogy honnantol szamit egy oprendszer kovetkezonek?
mert pl Ubuntu is felevente hozza ki az ujabbakat, a rolling disztroknal meg nincs explicit verziozas, ettol fuggetlenul ott is szepen tunnek el a regi HW support dolgok idorol idore, csak ott breaking change, es mas neveken kerul be.

Következő az, amit Windows esetében újra meg kell venni, meg ami azt eredményezi, hogy az „előző” verzió hardverei nem támogatottak. Tényleg óriási pazarlás. És mondanám, hogy ez így járás, de pl. Stallman ezért tépi a száját már 4. évtizede, hogy GNU ide, szabad szoftver amoda, mert pont erre figyelmeztet, vendor-lock-in, hardverkidobatás, biztossági-bizalmi kérdések (telemetria, spyware, állandó sechole-ok, multikra várás, hogy foltozzák a proprietary szutykukban). Csak senki nem figyel rá, leintik, hogy pedó zsírhippi, nem tudja mit pofázik, kussoljon, kövek alatt él, mondjon le, a Mekk meg a Nyílászárók meg legalább desktop éve. Amikor meg kiderülnek a dolgok, akkor meg megy a sírás, hogy szemét profitmultik, kidobatják, támogatást megszüntetik, 400 millió user, brühűű, ideálkapitalista, fejlődésmániás babzsákfejlesztők bloat, Electron-web-JS szutyka már csak lassan vánszorog rajta, de azért megveszi a következőt is (következő zárt, proprietary OS, szoftver, vagy Win only hardver, nem támogatott androidos teló, stb.), és lelkesen felülnek az újabb szopórolleres körre.

Az a legszomorúbb, hogy már a Linux is qrvul el ilyen szempontból. Régen arra mentek, hogy egzotikus architektúrák meg nagyon gyenge gépek is támogatva legyenek, erre most meg mindennek a támogatását vezetik ki (előbb 386, majd 486-586, de már a 686-os disztrók is PAE-vel nyomorgatva, de általában már a 32 bit is megszüntetve), nyomják a corporate bloatot, systemd, Pulseaudio, Gtk/Qt-sokakárhány.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 06. 20., v – 22:03

Pár gondolat néhány videót megnézve: azt nem írta egyik cikk sem, hogy nagyon közel van ennek a megjelenése. 4 nap múlva. Én a 2025-ös dátumból arra következtettem, hogy ez még odébb lesz. Plusz nem véletlen szivárgott ki, hanem a MS szándékosan szivárogtatott, hogy visszajelzést kapjon.

A videókról az látszik, hogy ez lényegében továbbra is egy Win10 lesz, Win10 kernelen, csak pár új feature lesz hozzáadva, meg áttervezték kicsit a felületet, de még azt is vissza lehet kapcsolni Win10-es kinézetre. Tehát egy Win10 nagy update-ről van szó, amin léptették a fő verziószámot.

Pozitívum is van. Nem jó, de nem rosszabb, mint a Win10. Legalább nem rontottak rajta, nem használhatatlanabb, nem nagyobb erőforrás-igényű, Win10 drivereket is eszi. De nem is jobb. Egy feature van, amit tetszett, hogy ha az ablakmaximalizáló gombra kattint valaki jobb egérgommbal, akkor feljön egyfajta tiling-snap opció, amivel szépen tiling sémákba rendezhetők az ablakok. A másik, hogy a Start Menü továbbra se jó, de elfogadhatóbb, mint a Win10-é, meg nincs reklámcsempékkel telenyomva. Ergo akinek a Win10-zel nem volt baja, annak a Win11 is meg fog felelni, aki meg a Win8-10-est utálta, az továbbra sem fogja megszeretni, mert kb. ugyanazt kapja. Semmi látni való nincs ezen, a MS-nak kellett a pénz, és a következő nagy Win10 update-et átszámozták, hogy új termékként tűnjön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)