Passzív POE tápos IP kamera + NVR, milyet?

 

  Sziasztok!

Be kellene szerelnem 3 kamerát meg egy rögzítőt egy helyre. Már van kiépítve gigabit ethernet hálózat, és vannak MikroTik-es passzív POE switch-ek is. Keresek olyan IP kamera típust (meg hozzá rögzítőt), amit meg lehet hajtani ilyen tápról. Jelenleg 24V van a POE-n, de ha kell akkor azt tudom módosítani 12V-ra.

HD felbontás (2MP vagy több) kellene, egy nagyobb látószögű (120 fok vagy több) meg kettő kisebb látószögű (folyosóra). Meg hozzá való NVR. NVR-ből olyan lenne jó ami tud kezelni több (legalább 6) kamerát, bővítés várható. Ezen felül jó lenne ha olyan webes szoftver lenne hozzá, amihez nem kell internet explorer-t futtatni, ActiveX -et telepíteni meg ilyen hülyeségek. (Volt szerencsém olyan HKVision NVR-hez ami csak IE-ben megy.)

Sajnos ezekben a dolgokban nulla tapasztalatom van, és egy napon belül elő kell állnom egy tervvel. Szóval ha van valakinek tapasztalata ilyenre ami megbízhatóan működik, akkor szívesen fogadnék tippeket.

Köszönöm!

Hozzászólások

Szia,

nem ismerem az összes gyártót, és azok termékeit, de én eddig csak 48 V-os PoE-s kamerákkal találkoztam. Ha a kamera nem PoE-s, akkor lehet PoE splitterrel is játszani (tegnap vettem, még nem volt időm tesztelni).

Irodai folyosóra szerintem elég a 2 MP (FHD) felbontás. Nagyobb látószögű: 2,8 vagy 3,2 mm, kisebb látószögű: 4 vagy 6 mm fókusztávolságú.

Az NVR csatorna számát úgy kalkuláld, hogy a bővítést is elbírja, 6 kamera esetén a 8 csatornás elég lesz. Azt javaslom, hogy ne PoE-s NVR-t vegyél! Ha már úgy is van kiépített hálózat.

Az activex-et tudtommal nem úszod meg sehol, ha böngészőből akarod a kamerákat/NVRt menedzselni, de pl a Hikvision-höz le lehet tölteni windowsra kliens programot, amivel mindent meg tudsz csinálni. Amúgy, ha az NVR-t TV-re vagy monitorra kötöd, ott is be tudsz állítani kb mindent.

Én a Hikvisiont javaslom, hazai boltból, garanciával. (saját használatra már kínai beszerzést mondanék, esetleg más márkát, harmad áron, ha nem érdekel a garancia)

Egyébként nem ördöngösség, könnyebb konfigurálni az IP kamerákat, mint a Mikrotik routereket :-)

Szerkesztve: 2021. 06. 16., sze – 09:38

UniFi protectnek vannak 24V-os kamerái, és a UniFi+MikroTik kombináció jól szokott működni. Csak a saját NVR-jével működik (dream machine vagy cloud key 2) viszont a szoftvere modern és jó minőségű. Mindezekért cserébe arányaiban drága.

Magyarországon tényleg a Hikivision a legelterjedtebb, de az igénytelen f*shalomnál nyomdafestéket tűrőbb kifejezéssel nehéz jellemezni. Rájuk is igaz - mint a legtöbb biztonságtechnikai márkára - hogy a létező legolcsóbb dologra lőnek ami még működik. Olyan az IT világban megszokott szempontok mint kezelhetőség, kompatibilitás, szoftver minősége, kinézet, backup, ... hát szóval fel sem merül hogy érdekelné őket.

Szia! Megnéztem unifi poe kamerákat, pl. UVC-G3-Dome vagy UVC-G3-bullet. Egy kicsit drágábbak, de szerintem ez beleférhet. A saját honlapja szerint  https://store.ui.com/collections/unifi-protect-cameras/products/unifi-v… tudja a 24V passzive POE-t.

802.3af PoE or 24V Passive PoE

Bár az nem teljesen világos, hogy ez melyik verzió. Úgy látom hogy van egy PRO verzió ami már majdnem 100 ezer forint, meg van a sima ami 30-50 ezer között van.

A teljes kamera termékcsaládot nem ismerem, de ellenőrizd 2x hogy pontosan a kiválasztott modell milyen PoE-t támogat. Az UniFi hagyományosan a kinézetre és funkcionalitásra nagyon hasonló eszközök között is variál néha a PoE szabvánnyal. Ez a legfrissebb adatlap azt hiszem: https://dl.ubnt.com/datasheets/unifi/UniFi_Video_G3_DS.pdf

Emlékeim szerint 24V-os mikrotikhez bármelyik 802.3af-es vagy 24V passzív eszköz jó lesz, tehát a G3-Bullet és a G3-Dome mellett akár a G3-Flex és G3-Micro is működhet, de felelősséget nem vállalok érte, nem próbáltam.

A szabványok kompatibilitásáról azt kell tudni hogy aktív PoE eszközt meg lehet táplálni passzív feladóval, tehát ezek működnek:
Feladó -> Eszköz
24V passzív -> 802.3af
48V passzív -> 802.3at

Fordítva (passzív eszközt aktív feladóval) nem fog menni. Nyilván a passzív PoE tápfeladó óriási hátránya a védelem/ellenőrzés hiánya, szóval ha véletlenül nem-PoE eszközt dugnak rá az elpukkanthatja az eszközt is meg a tápfeladót is.

BI + DeepStack van itthon. Nem mondanám túl megbízhatónak a DeepStack-et, elég gyakori a fals pozitív felismerés, viszont a BI önmagában működik szépen. Annyi hátránya van, hogy nem túl egyszerű konfigurálni, illetve van pár érthetetlen limitációja, például:

  • API nem tud valami long-lived tokennel autholni, így ha scriptből piszkálod, a legegyszerűbb basic auth-ra állítani
  • kamera snapshot API-nak nem tudod megmondani, hogy main vagy substreamet használjon, ezért általában kis felbontású képet ad vissza, de néha nagyfelbontásút (ez külön vicces)
  • nem tud a webes UI-nak transcode nélkül közvetlen streamet passzolni a kamerákból, mindenképpen újratömöríti
  • Windows-only

Alternatívának a frigate-tel szemezek, de nem árt hozzá dedikált Coral hardver, és még az időt sem tudtam rászánni, hogy tüzetesebben megvizsgáljam.

Szerkesztve: 2021. 06. 16., sze – 10:33

ha van kábelezés, és a kamerák 95%-a támogatja a poe  (802.11af) akkor miért  veszed el magadtól a lehetőséget, esetleges távoli újraindításra? venni egy managelhető 8 portos switchet  aminek vagy webes, vagy cli felületen keresztül tudod birizgálni. Ha és amennyiben jól gondolom nem akkorra kell a kamera rendszer, ha otthon vagy, hanem akkor ha nem, ennek fényében jó kis öntökönlövés ha lefagy/megáll a kamera és épp < 300km-re sütteted a hasad, sőt egyes  eszközökben van  lehetőség arra is, h.  watchdog  ping, tehát ha nem éri el az eszközt  akkor szépen csinál egy power cycle-t és megy tovább a buli.

ha már költesz rá akkor  olyat érdemes csinálni ami  távolról is  birizgálható (legalábbis ez az én véleményem) ha nem  akkor használj  passzív poe-t  24V --> 12V konverzió. Vagy lesz felvételed vagy sem.

a 4db kamera esetén  kb  1,5-2 kamerányi összeg egy minőségibb poe switch. no meg azok túlfeszültség védelemmel is el vannak látva, mostanság eléggé viharos  időket élünk, jönnek a semmiből, nekünk a múlt heti viharnál kb 200méterre csapott be a villám, majd minden újraindult egy rövidke áramszünetet követően. Két switch port  elment végleg downba +  egy hálózati kártya mínusz.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Nos az a helyzet, hogy nincs teljesen központosítva a hálózat. Van egy szoba ahol összefut több vezeték, és ott van egy POE switch. De sajnos van olyan, hogy átmegy egy szobába egy vezeték, és ott van egy másik POE switch amiből más szobákba mennek a vezetékek. Tudom hogy ez nem ideális, de ez egy kész épület amit nem fognak szétfúrni, újravezetékezni és újra festeni. Mivel az access point-ok is ezen a hálózaton vannak, ezért van mindenhol passzív POE, és ezekre a switch-ekre vannak dugva azok is.

A switch-ek menedzselhetők távolról. Sőt, vlan-ok is vannak és a kamerák külön vlan-on lesznek. Nem ezzel van a baj, hanem azzal hogy nem tudok erre az egy hálózatra egyszerre kétféle POE-t tenni, és mivel nem teljesen van központosítva, ezért olyan opció nem igazán van, hogy az egyik fele passzív a másik fele meg af.

De még gondolkozom rajta. Lehetséges, hogy tudok olyan helyet találni, ahová be tudok tenni egy vagy kettő "rendes" POE switch-et saját táppal (de ugye azt még meg kell néznem hogy ott van-e konnektor), és akkor lehet "rendes" POE-s kamera is. Átgondolom és még írok.

Sőt most látom hogy HAP AC2-nél még annyi se.

https://mikrotik.com/product/hap_ac2

Ott valami miatt 18-28 V  közé van írva a POE in. Ezek szerint mégse tudok átállni 12V passzívra. És 48V-ra se.

Nem fogom megúszni hogy extra switch-eket tegyek be, ami teljesen pazarlás lesz, mert af -es switch-ből nincsen 2-3 portos változat, és sajnos a megváltoztathatatlan topológia miatt nem tudom helyettesíteni a 3 darab 3 portosat egy darab 8 portossal. ;-(

Értem, ezzel biztos megy a 48V. Az én problémámra ez azért se lenne megoldás, mert egyetlen POE out portja van, és az meg kevés. A másik hogy már be vannak téve a HAP AC2-ők, akkor most cseréljek router-eket is?

Úgy tűnik ezt megszívtam, ebből már jól nem jövök ki. :-)

Szerkesztve: 2021. 06. 17., cs – 02:45

Hikvision kamerákon van 12 Voltos jack táp aljzat is , az utp aljzat mellett. Utp végére poe leválasztót teszel  jack dugóval, ami megy a kamera tápdaljzatába, az injektor nem kell.  A Hikvision kicsi,  kerek szerelődobozába nem fog elférni a kébel , csak a  nagyobb szögletesbe. Van 100 megás és Gigabites. A 100 megás azon alapul, hogy 2 -barna és kék- érpár nincs használva, üres , a gigabites meg galvanikusan leválasztott, ( egy villamosmérnök pontosabban fogalmazna nálam ) . Kameráknak 100 megabit bőven elég. 12 Volt-hoz a  tömör rézvezetékes utp kábel célszerű , 30 méter távolságnál is 2-4 ohm az ellenállása, ami még elmegy 12 Volthoz. Ha van kedved forraszatni jack dugót , akkor helyproblémád se lesz a szerelődoboznál.

DE a lényeg, hogy a barna - kék utp érpáron olyan feszültséget tudsz vinni az utp kábelen a kamerához  amilyet akarsz.

https://images.app.goo.gl/AUz2Xaj12JKtF4Yk7

https://www.wireless-bolt.hu/38699-poe-tapfelado/119814-poe-kabeles-szett-

https://img.addel.hu/termekfotok/348/nagyarufotok/poe_kabeles_szett_x45bc2.jpg

Így néz ki a jack aljzat:

https://www.onlinecamerashop.nl/eng/hikvision-2mp-ip-security-camera-with-30-meter-night-vision.html

 

Ha nincs rögzítő , érdemes kipróbálni a Millestone Xprotect-et. 8 kameráig ingyenes. Böngészővel a szerver telepítése után a 8081 -es porton nézhetőek, visszajátszhatóak a felvételek,  de van smart client is és  mobil app is. 

Oké, szóval találtam egy ilyet:

https://www.hikvision.com/mena-en/products/IP-Products/Network-Cameras/…

* Ez a leírása szerint 802.3af -en 12V -on  működik, +/-25%. hzsolt94 leírása alapján ezt passzív POE-ről is meg lehet táplálni (csak elmarad a handshake és nagyon kell figyelni hogy melyik porton kapcsolom be a kimenetet).
* A már meglevő HAP AC2 eszközök is működnek 11-30V között, és a már meglevő RB260GSP switch-ek is.
* Ráadásul a RB260GSP tud olyat, hogy tovább osztja azt a tápot az összes POE out portján, amit a POE in portján megkapott. Tehát a jelenlegi nem központosított hálózatba bárhová be tudom illeszteni úgy, hogy nem kell külön tápot odavezetnem. (Csak megszakítani az ethernet kábelt és berakni oda egy switch-et).

Akkor így teljesülnek a következők:

* Egyetlen POE betáp a központi switch-től, és oda akár tudok tenni szünetmentes tápot is. (Praktikusan felső határon, 15V)
* Az összes switch, router és AP működni fog ugyan arról a feszültségről.
* Tudom használni a már meglevő eszközöket, csak kevés dolgot kell hozzáadni.
* Minden switch okos, tudom külön vlan-ra tenni a kamerákat, és távolról újra tudom indítani őket.
* Nincs szükség külön POE feladóra és splitter-re sehol.
* Kevés változtatás kell, keveset kell szerelni utólag, és könnyen fogom tudni bővíteni is.

Ez így egész jónak tűnik!

Akkor most már csak egy olyan NVR-t kell keresni, ami képes kezelni legalább 6 (de inkább több) kamerát, és esetleg az se lenne hátrány ha az is működne 12 (vagy 15?)V feszültségről, hogy az is mehessen a szünetmentesre - de úgy látom ilyen nem nagyon lesz.

Pl. ez jó lehet? DS-7608NI-Q1/8P https://www.hikvision.com/sg/products/IP-Products/Network-Video-Recorde…

Bármit, ami nem PoE-s, már az első hozzászólásomban mondtam, hogy NE vegyél olyat.

Konkrét modellt nem tudok ajánlani, mert kb annyit tudtam meg, hogy 6-8 kamerád lesz. Nem tudom, hogy lesz-e monitor vagy TV kötve az NVR-re, ha lesz TV, akkor a 4K-s HDMI kimeneteseket javaslom.

Nekem ilyen van, ha ez segít: DS-7608NI-K1(B).

Ne értsd félre, nem a PoE NVR ellen vagyok, csak az azt feltételezi, hogy az összes kamera kábele oda van húzva az NVR-hez, ami sok esetben (pl nálam is) lehetetlen és vagy sokkal drágább megoldás, mint egy vezetéket kihízni a legközelebbi switchből.

Hol latod ezt, hohy poe-n 12V-val megy? Az van odairva, hogy 37-57V. Nem is lattam meg hikvision kamerat ami tudna ilyet (mas lehet tud). Ha 12V-ot kuldesz ki, akkor ksll splitter a kameranal ami leveszi az utp-rol a villanyt es jack dugora rakja.

nem lenne egyszerubb egy rendes poe-it (es passzivat is) tudo switch? Pl. CRS112-8P-4S-IN, ez tud mindent (a 57V adaptert kulon kell megvenni hozza), aztan minden eszkoz azt kapja amit ker. A 4 sfo portba meg lehet dugni S-RJ01-et es akkor van meg negy gigas rezes port pluszba.

 

A hikvision nem poe-s nvr-ei 12V adapterrel mennek, pl: DS-7608NI-K2

Oké értem, szóval mindenképp vagy POE splitter kell, vagy egy másik POE switch.

> nem lenne egyszerubb egy rendes poe-it (es passzivat is) tudo switch? Pl. CRS112-8P-4S-IN, ez tud mindent (a 57V adaptert kulon kell megvenni hozza), aztan minden eszkoz azt kapja amit ker.

Sajnos nem. Ahogy korábban írtam, nincs központosítva a hálózat. Nincs olyan hely, ahová egyetlen ilyen switch-et be tudnék tenni, és "mindenkinek azt adnám amit kér". Mivel van olyan kábel ami átmegy egy másik szobába, és ott van egy másik switch...

Persze azt is lehetne hogy vennék három darab CRS112-8P-4S-IN switch-et, és mindegyiknél a 8 portból nem használnék csak egyet kettőt. Ráadásul ennek a switch-nek csak DC jack in csatlakozója van (POE-ről ezt nem lehet táplálni), tehát akkor a plusz falra szerelt switch-ek mellé még kellene 220-as kábel és plusz tápegység is. Ez nyilván baromira drága, csúnya és fölösleges is lenne.

Akkor már jobb az, ha minden kamerán POE splitter van. Az se annyira szép, de akkor legalább az egész hálózat lehet 12V (vagy 15), nem kell még külön a falra is szerelnem dolgokat, és nem kell egyszerre 2 féle tápot használnom.

Azt ne nagyon próbáld ki, ha a kamera 12 V-os, hogy 15 Volttal táplálod , szerintem veszélyes a kamerára. 6 w-os kamera 12 V/ 0.5 amper. Legyen 4 ohm az utp kábel az 4*0.5=2 V . 2 V esik a kábelen, kap 10 V-ot a akmera , az még elég. Tömör vezetékes utp-vel nem lehet gond 30 méterig. Ha csavart rézszálas  a  kábel és nagyon hosszú akkor célszerű lemérni az ellenállását. 

Azért ezt szerintem mérd le, lehet kiadja a 12V-ot is az 5-ös porton, csak forceolni kell.

Az ac2-kön minden portot használsz?

 

szerk.: ja, most esik le, hogy az ac2-t poen táplálod meg? Mert akkor kell neki a legalább 18V igen. Vagy ott is használsz ilyen splittert. Van gigabitesre is: RBGPOE

Nos igen, azt is POE-n hajtom meg. A hálózat nem csillag alakú, hanem van benne 2 helyen olyan elágazás, ahol HAP AC2 van betéve, illetve a fő router is egy HAP AC2. Praktikusan ezeken a helyeken switch-ként (Access portokkal PC-k felé) és wifi AP-ként is funkcionálnak. Ezekről a helyekről kellene továbbvezetni a kamerák felé a vezetékeket, de ezt ugye nem lehet az említett okok miatt: a HAP AC2 POE betápja minimum 18V, max 28V. A kamera meg vagy 12V, vagy  48V.

Ez itt a nagy szívás!

1. POE splitterekkel és feladókkal sehogy nem fogom tudni elérni azt, hogy a router is kapjon tápot meg a kamera is, mert pont nincs olyan  közös feszültségszint, ahol mindkettő működni tudna.

2. másrészt meg ha ezekre a helyekre egy rendes CRS112-8P-4S-IN switch-et teszek be, akkor egyből kell belőle három. És ezzel nem csak az a baj, hogy kifizetnék 180k forintot 36 olyan portért, amiből jó esetben használni fogok 8 darabot, hanem az is hogy még PLUSZBAN oda kellene vezetnem 230V-os kábelt és még PLUSZ 57V-os tápot. Ugyebár akkor ezekből is három kellene, és ráadásul pont olyan helyekre, ahol már jelenleg is azért vannak POE-ről táplálva a router-ek, mert nincs még véletlenül se 230V-os konnektor. Ezeknek az összköltsége több lenne mint az NVR meg a kamerák együtt, és akkor még arról nem is beszéltünk hogy miféle security az, ahol nincs szünetmentesen az egész rendszer? Vagy abból is vegyek hármat? És hová teszem???

Most még olyanon agyalok, hogy esetleg hagyok mindent passzív 24V-on amit továbbküldök a kamerák irányába is, a kameránál meg leszedem splitterrel, és egy DC-DC konverterrel konvertálom 12V-ra. Ez még esetleg működhet, de ehhez meg akkor saját dobozt kell építeni minden kamera mellé a konverternek. :-( De mondjuk így legalább maradhatna a helyén az összes jelenlegi router meg switch, nem kellene 230V-os kábeleket se behúzogatni, és egyetlen egy szünetmentessel le lehetne fedni az egészet. De ez meg barkácsolás.

Vagy utolsó lehetőség, minden 12 V-os mikrotik router is, a kamera is. A mikrotik router saját  passziv poe-ja  nem kell.  A 12 Voltokat meg viszed a routerekhez gigabites,  kamerákhoz 100 megabites  injector/splitterrel.  

Persze figyelni kell a távolságokra, és lehet hogy forrasztgatnod és  heggesztened kell. A 100 megás paszív  poe   megoldható "villanyszerelési"  munkaként. Splitterek , jack dugók meg eg 20-30 wattos táp, pl valami régi monitor tápja.

Dahua nvrek között van olyan ami külső 12V tápos 5208-4KS2 pl
Dahua kameráknak van 12V  dugasztáp a poe képesség mellett.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Akkor ami itt kamerában hasonló mint a fenti HKVision, az ez: https://www.dahuasecurity.com/products/productDetail/19987 Ez is 802.3 af, és 12V akkor ez jó. Viszont a 5208-4KS2 legalább kétszer annyiba kerül mint a DS-7608NI-Q1/8P. Bár az is igaz, hogy 320Mbps-t tud, és két lemezt is lehet bele tenni, és ha minden 12V-on lesz, akkor hatékonyabb szünetmentest lehet hozzá találni.

Bocs , nem irtam de feljebb már belinkeltem, ez a kamera bemeneti kábele. Vagyis amit te is irtál, meg többen. Vagy poe 48V vagy jack 12V. Nem poe 12 V. Az adatlapon ugyan egy sorban írják a két dolgot , nagyon szigorúan véve így nem teljesen egyértelmű az adatlap.

Megnéztem a honlapjukat, és az ottani POE-s kamerák is így vannak a specifikációban:

> DC 12V±25%, PoE (IEEE 802.3af)

És megint egy sorba írták, de most már nem téveszt meg. :-) A PoE bemenete nem 12V-os hanem 48V-os. Szóval ugyan az mint a Dauha meg a HkVision, pepitában.

A saga folytatódik! :) Úgy döntöttem hogy mindenhol 12V lesz, és splittert meg feladót teszek be oda ahová kell. Így el tudnám látni táppal a router-eket is.

Már egy jó ideje keresgélek a neten, és nem találok gigabit POE splittert.

Feladó az van (MikroTik RGBPOE), de splittert szinte sehol nem látok.

Eddig egyetlen egy típust sikerült találni: http://www.premiertek.net/products/networking/PT-POE-GSPK.html

de ezt meg nem fogom tudni beszerezni 1 héten belül.

Esetleg tud valaki passzív gigabit poe splittert ami könnyen beszerezhető?

Nincs szerencséd, tényleg ritka. én úgy emlékszem, amit egyszer megnéztem, hogy kondenzátorokkal van leválasztva, akkor viszont szimmetrikus a dolog, csak fordítva kötöd be  és splitter lesz  . De egy elektronikávl foglalkozó talán többet mondhatna, illetve bele kellene nézni egybe , ha nincs kiöntve.  Én a trafóst is szimmetrikusnak tippelem.  Forrasztanod valószínüleg  úgyis kell, pl. nem biztos hogy a jack dugók mérteben passzolnak majd.

https://community.ui.com/questions/UniFi-AC-Lite-Access-Points-24V-Passive-PoE-vs-Gigabit-Ethernet/0210610a-2875-4fc2-92ba-c433c6e6d08b

Vagy ha 1 heted van, akkor addig 100 mega , amig megjön a gigabites.  Krimpelsz rj 45-öt, a kék, kék/fehér , barna , barna/fehér  kábeleket kihagyod , ezeken aztán azt vezetsz amit akarsz, mert a 100 mega nem használja ezt a 4 vezetéket, csak a gigabit.

B terv, ha sürgős :   ha megoldható, akkor egy új  utp kábelen elviszed a 12 voltot a routerig, ezen csak a a 12 volt menne . ha nem túl macerás.  onnan meg 100 mega poe injector/splitter a kamerákig. Vagy beforrasztod saját magad a kábeleket. Mind a 8( 4/4)  kábelt használd az ellenállás csökkentése miatt.

Amit kipróbálnék , az összes mikrotik router, switch aminek az adatlapját megnéztem , hex-ek,  rg260 switchek,  stb, azt a feszültséget adják ki amivel táplálod, 12 -24 Voltig,   kivéve ezt az egy típust , de azért én kipróbálnám 12 Volttal táplálva a routert meg egy kéziműszrrel , mit ad le. Illetve a poe táplálásnál is mind 12 Volt-tól indul nem 18 -tól mint ez a tipus. Hátha. 

 

/off

Remélem nem szoktál kaparós sorsjegyet venni. 

Oké, szóval a következő lesz:

* Ahol kritikus hogy gigabit legyen, ott beteszek a router elég még egy RB260GSP switch-et. Az le tudja venni a 12V-ot ethernetről, és az egyik szabad POE out portján még én tudom levenni róla 100Mbites splitterrel. Egy másik szabad portjára meg rákötöm a router-t, és így 100% minden gigabites marad, és semmi forrasztás nem kell bele. Bár így a latency egy kicsit nő, meg be kell építeni +1 switch-et, de ezek nem annyira számítanak se sebességben se összköltségben, és egy napon belül be tudom szerezni.

* Ahol meg nem annyira kritikus a gigabit (2 ilyen hely van), ott úgy lesz ahogy írtad: induláskor berakok 100Mbit-es splittereket, és amíg nem érkezik meg a gigabites splitter, addig a router is 100Mbit-et kap. Ezt ki fogják bírni 1-2 hétig.

Egyébként tényleg érdekes, hogy az RB260GSP  a spec. szerint ugyan azt a feszültséget adja le a kimenetein, mint amit befelé kapott. Ráadásul ezeket szoftverből ki/be lehet kapcsolni, és nincs benne reed relé (mert akkor hallanánk hogy kattan). A táp ki/be kapcsolását valami nagyon spéci FET-re bízhatták, aminek bekapcsolt állapotban az Rdson értéke milliohm nagyságrendű; és az átfolyó áramot meg azon a mini ellenálláson kell megmérnie. Valószínűleg van egy kis feszültségesés a bemenet és a kimenet között, de elhanyagolható. Szuperül meg van tervezve! :-)

Másik érdekesség RB260GSP -ben, hogy a sima passzív POE szabvánnyal ellentétben (ahol nincs semmi védelem), ez valamennyire mégis intelligens. Ha egy portot "auto" módba kapcsolsz, és rádugsz egy olyan eszközt ami rövidzárat csinál, akkor ezt felismeri és lekapcsolja az áramot róla. Ezt véletlenül vettem észre egyszer, amikor egy USB3-mas ethernet adaptert dugtam rá, és közben néztem az SwOs felületét. A rövidzár elleni védelem elég hasznos tud lenni, pl. meg tudja akadályozni hogy kigyulladjon az épület. El tudom képzelni, hogy van néhány kínában gyártott cucc ami rövidzár kíséretében halálozik el élete utolsó napján.