Soron kívüli javítást adott ki az Apple két aktívan kihasznált iOS hibára

Címkék
Apple on Monday shipped out-of-band security patches to address two zero-day vulnerabilities in iOS 12.5.3 that it says are being actively exploited in the wild.

Érdemes mielőbb frissíteni az iOS 12.5.4-re! Részletek itt.

Hozzászólások

Nem vagyok rutinos iPhone felhasználó, így már vettem is elő az céges SE-t hogy frissítsem, aztán meglepődve tapasztaltam, hogy azon már 14.6-os iOS fut.

Azt hittem, hogy az Apple ökoszisztéma legnagyobb előnye az az, hogy mindenki a legfrissebb iOS-t futtatja. Hogy van az, hogy pár régebbi modell megmaradt a 2 fő verzióval ezelőttin?

A lent említett eszközöket is rendszeresen frissíti az apple security pacth-ekkel, esetleg csak akkor, ha több exploit is megjelenik? Feature update és a security update szétválik Apple-éknél is?

 

Az érintett készülékek amúgy:

iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3, and iPod touch (6th generation)

Apple security updates - Apple Support

Semmiképpen sem vágyom 5-6 éves telefoncsere ciklusra

Én viszont úgy vagyok vele hogy amíg működik és tudja azt amire kell addig minek lecserélni és ez minél tovább tart annál jobb. Még volt is téma a telefonos költözködés nemrég hogy sok szopás van a 2FA cuccokkal oprendszertől függetlenül.

De persze kinek pap, mindenesetre örömteli hogy van lehetőség elódázni a rendszeres telefonváltogatást ha valóban teljesen elégedett vagy a jelenlegivel.

Nem tudom mennyi iPhone 6 meg a többi van még forgalomban, de az iPhone 6s megkapja az iOS 15-öt.

https://www.theverge.com/2021/6/8/22523351/ios-15-iphone-6s-plus-se-com…

6 éves telefon, 7 évig támogatva a legújabb OS-sel...? A 7+ éves készülékek még mindig kapnak biztonsági frissítéseket...?

Nem rossz, na.

iOS 12-höz még jön secu update. Édesanyám az általam levedlett 5S-t használja, szépen frissül is neki.

És igen, 2013-as telefon és még mindig van rá gyártói támogatás, még ha nem is ficsúr, de secu update. Ez pedig példaértékű.

 

Én azon is meglepődtem hogy SE/mini4 kombóra is jön az iOS15, sőt még választási lehetőség is lesz (egy darabig, nem derült még ki hogy meddig) hogy maradsz-e a 14-en vagy frissítesz.

Tehát nem az a kérdés hogy szar-e a oneplus support timeline (egyébként 3 év) hanem hogy téged nem érdekel. Persze, érthető, nem mindenkit érdekel. De akit érdekel azok szerint ez szar. :)

Ahhoz képest hogy nem érdekel, az előbb még mitoszoztál. Döntsd már el, hogy érdekel, vagy nem :)

Azt hittem, azt mondod, hogy igazad van, "tapsikolja bele a következő tulaj". Az én szempontból az életciklusa alatt teljes támogatást kap. utána legyen a többi a következő tulaj problémája. Érdekes, hogy autóknál vallod ezt, telefonoknál nem.

Ahhoz képest hogy nem érdekel, az előbb még mitoszoztál. Döntsd már el, hogy érdekel, vagy nem :)

El kéne újra olvasni, hogy mire írtam.  Pedig még idéztem is:

Azt hittem, hogy az Apple ökoszisztéma legnagyobb előnye az az, hogy mindenki a legfrissebb iOS-t futtatja.

trey @ gépház

Ha nálad az autófenntartás költségeinek tervezése és a vásárlási döntések meghozatala meg a telefonok szoftveres támogatottságának kérdéskörének van bármi köze egymáshoz, akkor én kérek elnézést.

A másik gondolatra meg igen, keress utána hogy mennyire szénné van töredezve az androidos piac Android 7-10 között, és mennyire az iOS. Ég és föld.

Ahhoz képest hogy téged mennyi minden nem érdekel, egyre többet tudsz róla irogatni. Úgy érzem meglehetősen feleslegesen.

Összefoglalom a tényeket.

Az android vendorok jórésze, beleértve a oneplus -t is, nevetségesen szar supportot ad a telefonokra, mellette az apple több mint dupla ideig támogatja a régi készülékeit, egy teljesen más minőséget adva ebben a kérdésben.

Egy kicsit plasztikusan fogalmaztam, odairhatnám hogy mondjuk 3 év és 7 év, csak a korrektség kedvéért. Ja, és counting, mert a 7 év még csak major frissitéseket jelenti, minorral együtt lehet hogy a 10 is meglesz.

De ez téged nem érdekel, és ez a lényeg.

Korrekt? :)

Ha igen, akkor már csak az a kérdés, hogy mi a 'sznak irogatsz olyasmiről, ami állitólag nem érdekel. Amit te védeni próbálsz (?) az számszerűen a kanyarban sincs, az álláspontod meg állitólag a "nem érdekel".

Szóval tegyük rendbe, hogy miről is beszélgetünk, mert nem értem.

Írtam feljebb egy példát a turbóval, bízva abban, hogy átmegy a lényeg. Felesleges volt ezek szerint. Nem selling point nálam a 2-3 évnél további támogatás, ahogy egy autónál sem lenne, 5 évnél hosszabb garancia.

Ha igen, akkor már csak az a kérdés, hogy mi a 'sznak irogatsz olyasmiről, ami állitólag nem érdekel.

Elütöm az időt pl. olyan Android szidalmazó, wannabe Apple userrel, mint te. Ebéd utáni flame. Látom, hogy beszippantott a világ, a kérdés az, hogy mikor jutsz el oda, hogy a pénztárcád is kinyisd.

Egyébként, teljesen más témában szóltam hozzá először, csak amikor az kellemetlen lett, Hevi elkezdett terelni a szokásos recska témára: mennyi ideig támogat. Pedig nem erről volt szó. Arról, hogy valaki azt hitte, minden iPhone felhasználó a legfrissebb verziót futtatja. Erre írtam, hogy mítoszok.

trey @ gépház

Nevethetsz rajta, de sokkal jobb lenne, ha reagálnál az eredeti felvetésre. Arra, amiről tereltél. Ideidézem az eredeti felvetést:

Azt hittem, hogy az Apple ökoszisztéma legnagyobb előnye az az, hogy mindenki a legfrissebb iOS-t futtatja.

trey @ gépház

A "mindenki" szón mit nem értesz? Mármint, hogy a mindenki mítosz, ahogy feljebb írtam.

Egy for-profit vállalat nem csinál olyasmit, ami pénzébe kerül és felesleges. Tehát, az adatok azt támasztják alá, hogy messze nem mindenki a legfrissebbet használja.

trey @ gépház

Örülök hogy jól mulatsz :)

Nem vagyok wannabe apple user, macbook, iphone és ipad is van a háztartásomban, ebből az egyiket minden nap használom, üzleti és szórakozás céljára is.

"Egyébként, teljesen más témában szóltam hozzá először,"

slightly related. Az hogy mennyi ideig támogatott egy-egy készülék és hogy általában az userek real life eszközei mennyire követik a frissitéseket, valamilyen szinten egyazon téma, csak másik szempont. Mindkettőben szarul/szarabbul áll a droid, mint az ios. Nem mitosz, tény. Grafikonokat, számokat tudok róla mutatni, ha érdekel.

Nem vagyok wannabe apple user, macbook, iphone és ipad is van a háztartásomban, ebből az egyiket minden nap használom,

De nem az iPhone-t, ugye?

slightly related

Teljesen related volt arra a felvetésre, amire válaszoltam. Onnan jött a szokásos terelés.

Nem mitosz, tény. Grafikonokat, számokat tudok róla mutatni, ha érdekel.

Már megint abba az irányba terelsz, amiről beszélni szeretnél. Ne számokat mutass, hanem válts végre. Az lenne itt a bizonyíték, nem az, hogy folyamatosan a szádat jártatod róla. 

trey @ gépház

"De nem az iPhone-t, ugye?"

Az iPad -et, de azon ugyanaz az iOS fut.

"Ne számokat mutass, hanem válts végre"

Amint racionális lesz, váltani fogok. A következő telefon amit vásárolok biztosan nem android lesz. Mondhatni kiismertem ezt a világot :)

Az én szememben az androiddal az a probléma hogy a gyártói ROM-ok, beleértve az android one disztribúciót, problémásak, kerülendők, rosszak. (erről beszéltem egy csomó másik threadben, hogy miért).

Számomra elfogadhatók a custom romok közül a jobbak (pl. LoS), használom is őket minimális gapps csomaggal. Minden fajin, csak az a probléma hogy a google egyre szélesebb körű device tampering ellenőrzésekre ad lehetőséget a safetynet apin keresztül, igy fokozatosan egyre több app kiirja, hogy ez a telefon módositott/rootolt, és az app rögtön letiltja, leállitja magát (banki illetve hasonló appok szokták tolni, de néha meglepő appok is dobják, pl telekom appja). Ezeket az appokat nem tudod használni, csak gyártói ROM-on, amiket meg nem szeretek.

Csiki-csuki, egyértelmű hogy a custom romozás napjai számolva vannak, hiszen a custom romhoz bootloader unlock kell, amit a safetynet kiszúr, az app meg közli, hogy nem akar működni. Erre most jöhetne az hogy na de bakker, a telekom appja egy szar, töröld és és örülj neki hogy nem működik, pedig én szeretném használni, van olyan funkciója ami már jól jött (csak akkor még iphone -om volt). Plusz semmi garancia arra, hogy egy random napon az OTP, Revolut, bármilyen fontos app pont ugyanezt fogja kiirni, és ott állok majd mint a fakutya, mert nálam ezek az appok szolgáltatásokat valósitanak meg, vagyis nem véletlenül és poénból vannak a telón, hanem használva is vannak.

Ezzel ellentétben az iOS úgy van összerakva gyárilag, ahogy számomra elfogadható, és nem érzem a kényszert a módositására. De egyébként is, 30-40 éves korom környékére elértem oda, hogy jobban szimpatizálok egy olyan telefonnal ami gyárilag az én értékrendem szerint néz ki/működik/csinál dolgokat, és nem óhajtok most már órákat/napokat abba feccölni, hogy az aktuálisan menő hacking toolokat és eljárásokat végigszopkodjam a telefonon. Kimúlt ennek az érdekességfaktora számomra.

A gyári Androidok meg szarok, egy csomó bajom van velük.

Kb. ez a story, nem egészen részleteiben kifejtve.

Írtál 14 sornyi seggfájást, de nem válaszoltál a kérdésemre. Azt írtad akkor váltasz, ha:

Amint racionális lesz, váltani fogok.

A kérdésem az volt, hogy mit jelent az, hogy akkor váltasz, amikor racionális lesz? Mitől lesz racionális? Én azt hittem, hogy ennyi jóság mellett bemész a boltba, kérsz egyet és egy fél délután alatt váltasz. Én ezt így csinálnám. Mire vársz?

trey @ gépház

A seggfájásaim leirták az androidos világgal szembeni (jelenlegi) ellenérzéseimet. Aktuálisan a Redmi Note 8-am amin LoS van, működik és elfogadható használati értékkel bir, de ez változhat az alábbiak szerint.

Lehetséges okok:

- fizikailag probléma van a telefonnal (eltört kijelző, nem működő gomb, szétesik, elázik)

- megszűnik a LoS támogatása a telefonhoz, azaz elapadnak a security updatek

- tovább terjeszkedik a safetynet-es probléma, és valamilyen fontos alkalmazás elköszön tőlem

- ha egyik sem, akkor x évnyi használat után a fiókba kerül mert el fog avulni a technológia, és már nem éri meg tartani (bár ez nem ma lesz)

De biztos hogy valamilyen iphone lesz az utód. Az nem feltétel hogy a legújabb/legjobb. Valószinűleg egy jó állapotú vagy új SE 2020. Az van a nejemnek is, ismerem.

Nem igy mondanám. Működik és jó is. Tehát jelenleg nem racionális pusztán fanboiságból váltani. Nem is tartom annak magam. Szeretem őket kiröhögni. De a tényeket már szeretem védeni ;)

De a szoftverrel kapcsolatos kockázatok ott vannak és ha eljön a napja, akkor viszlát. (LoS support megszűnik, safetynet beszopat).

Egymás mellett minden nap használom az iOS -t és az Androidot is (ipad + android telefon). Ez nem rendelkezés vagy használat? Ezen kivül nemrégiben 1+ évig iphone -oztam is, csak különböző okokból leadtam (régi, kicsi kijelző, kicsi tárhely, egyébként jól üzemelt). Vagy a te szemedben valamiért kifejezetten csak az iphone érdekes és csak akkor ha most is használom? Az ipad-en pontosan ugyanaz a rendszer fut, csak nagyobb a képernyője és nem szoktam vele telefonálni.

iPhone SE 2020. A telefon, amit véleményem szerint nem érdemes 2021-ben megvásárolni, mondom ezt úgy, hogy egy középkategóriás Samsung a másik telefonon.

Ami szerintem 2021-ben nem megfelelő választás:

  • Túl nagy káva a kijelző körül
  • Túl kicsi kijelző
  • IPS LCD kijelző
  • Jack hiánya

Ezek annyira nem izgatnak fel. A telefon és a kijelző mérete nekem pont ideális lenne. A kijelző technológiája irreleváns nekem, működik. A jack nem fáj.

Akinek ezek szempontok, majd vesz mást. Fent beszélgettük hogy software support téren mennyivel nyerőbb az alma, azt is vedd az érték kosárba, ne csak azt, hogy hány centis káva van (=kit érdekel, nálam).

loop

Egyébként, teljesen más témában szóltam hozzá először, csak amikor az kellemetlen lett, Hevi elkezdett terelni a szokásos recska témára: mennyi ideig támogat. Pedig nem erről volt szó. Arról, hogy valaki azt hitte, minden iPhone felhasználó a legfrissebb verziót futtatja. Erre írtam, hogy mítoszok.

trey @ gépház

"A 7+ éves készülékek még mindig kapnak biztonsági frissítéseket...?"

Kapnak egy nagy szart. A OnePlus 3 évet vállal, az Andoid One (ami egy sikertelen történet amúgy, és csökkenő tendenciát mutat a készülékek száma) 2/3 évet. A legtöbb gyártó telibe leszarja a frissitéseket, vagy ha van, akkor esetleg 1-2 évig jön valami. Vagy az sem.

A supportált eszközöket lehet frissíteni a legfrissebb verzióra, de a felhasználót nem lehet kényszeríteni, hogy frissítsen. Ugyanakkor van olyan, hogy adnak ki javítást már nem supportált OS-re is. Így végül is az is kaphat javítást, aki már rég nem támogatott telefont használ.