Mutt 2.1

Címkék

Megjelent a 25 éves, text-alapú e-mail kliens, a Mutt 2.1-es kiadása. Eredetileg Michael Elkins írta, majd adta ki 1995-ben GPLv2 alatt. A Mutt szlogenje: All mail clients suck. This one just sucks less.

Újdonságok a kiadási megjegyzések dokumentumban.

Hozzászólások

Emlékszem, sokáig ez volt az elsődleges mail kliensem.

Linus tenyleg ebbol commitol meg mindig?

Azt hittem, az (al)pine a leggagyibb, de van még lejjebb...

Nem, ebben nincs igazatok. Zseniális, terminálos, keyboard driven kliens, nagyon könnyen és gyorsan használható. Használtam is egy időben, de csak kényszer miatt váltottam vissza Thunderbirdre. Az oka: rohadt Google ragaszkodott hozzá, hogy a neomutt nem biztonságos alkalmazás, mert profitmultik nem hitelesítették, és nem babzsákfejlesztők (©® by hajbazer) írták. Engedélyeztem, hogy ilyen alkalmazások is hozzáférjenek a fiókomhoz (eleinte csak a neomuttot adtam hozzá biztonságosként, majd minden alkalmazást), de ezt rendszeresen elfelejtette, ami odáig fajult, hogy naponta visszaállt blokkolásra. Így meg nem tudtam használni, más bajom nem volt vele. Levél szerkesztésénél a vim-et hívta meg.

Nekem minden alkalmazásom ilyen terminálos szinte, 1-2-őt leszámítva (Firefox, Thunderbird, Steam, játékok, Goldendict, de ez utóbbit váltom kifelé saját fzf-es megoldással, ha összejön). Gyorsak, egyszerűek, 0 erőforrásigény, 0 ms betöltési idő, nincs komplexitásuk, így nincs ami eltörjön meg biztonsági lyukas legyen rajtuk, gyorsan frissülnek, nincs bloatság, átlátható, multiplatformos, stb.. Pl. vim/neovim (retró rendszereken, mint pl. DOS inkább elvis editor), Vifm (jó még lf, nnn, ranger, mc), calc/python, saját scriptek, btcli/transmission-cli, cal/calcurse, htop-vim-git, mpv, zathura, imv, cmus/ncmpcpp, ffmpeg, sox, imagemagick covert/display, cli audio encoderek és cli tömörítők, youtube-dl, redshift, light, a bspwm-et is bspc CLI progival irányítgatom, képernyővédőnek + lockernek asciiquarium alock-kal, XeTeX fordító, pandoc, táblázatos feladatokhoz vagy sc-im vagy R interpreter, irssi, gnu gpg vagy pass jelszómenedzsernek, qemu-kvm, tmux vagy byobu, de még prezentációt is lehet csinálni lookatme markdown + figlet/toilet, stb.. Primitívnek, meg elavultnak tűnhetnek, de nagyon hatékonyak. A titkuk a billentyűzetes irányítás (sok közülük vi/vim-es irányítású, ami Bash-ban, zsh-ben, readline-ban, stb. is beállítható, sőt még böngészőben is), mert teljesen eltérnek az egerészős filozófiától, de pont ez a lényeg, hogy ha gépírásmódban használja az ember, akkor a billentyűzet hatékonyabb, nem kell kinyúlkálni egérért, tapipadért, nem kellenek dokkok, menük, ikonok, témák, stb.. Plusz külön hasznos, hogy szerveren is használhatók meg olyan egyéb gépen, ahol nincs grafikus felület, vagy van, de pl. el van törve és nem működik, ezek a minimalista progik többségében mennek konzolból is, ha csak konzolod van (akkor is, ha valami ócska serial debug konzol áll csak rendelkezésre valami embedded eszközhöz vagy régi géphez). Elsőre kontraproduktívnak tűnhetnek, míg az ember nem tanulja meg a használatukat meg nem szokik hozzájuk. Sokszor saját scripttel tovább szelídíthetők, meg nagyon részletesen konfigurálható a működésük (de ezekkel a konfig könnyen menthető is, és többet nem kell konfigurálgatni az életbe, hanem új rendszerre is átvihetők könnyen a beállítások), könnyen bővíthető a funkciójuk. Plusz a kinézetük sem olyan rossz ám ezeknek, mint per default egy 16 basic color konzolos screenshotról tűnnek, 256color, truecolor terminálban, rendes színtémával, modern fontokkal, nagy felbontásban, Unicode grafikus szimbólumokkal nem is néznek ki rosszul, modern, minimalista, distraction free kinézetet lehet csiholni alájuk, egyáltalán nem olyan primitív, hányinger, mint azt sokan tapasztalják első nekifutásra.

És még mielőtt mondanátok, hogy ezeket csak ilyen retrózó divatember, hobbisták és őskövületek használják, csak mondom, hogy elég sok híres nagy is ezekkel tolja, pl. Kroah-Hartmann vim/neomutt, Torvalds uemacs/neomutt, de a neten is ha rákerestek ilyen vim-es előadásokra, látszik, hogy milyen sok coder, előadó, stb. használja, még sokszor Mac-esek is! Igen, ki vannak menve a divatból, mert a legtöbb fejlesztő GUI editorokat használ (Visual Studio Code, Atom, Sublime, Notepad++/notepadqq, Emacs), de ez nem azt jelenti, hogy nagy öregek elavultak, csak hogy nem favorizálják már őket.

Az Emacs határeset, mert az GUI-s, de van TUI módja is, ami megy grafikus felület nélkül is, és minden bele van építve, így aki nagy emaxxxer, ki sem kell lépjen belőle, beépített fájlkezelő (dired), terminál (term), prezentáció/doksiszerkesztő (org-mode), git-kliens (magit), böngésző (eww), mail kilens (mu4e), news/RSS feed olvasó (gnus), SSH kliens, stb.. Így ha belép akár egy konzolon, szinte mindent megold belőle. Én nem használom, de el kell ismerni, hogy ez sem annyira rossz workflow, igazi svájci bicska, értő kezekben csodafegyver. Megtanulni ezeket eleinte meredeknek tűnik, de megtérül később. Plusz ezek régi, bevált, bizonyított toolok, nincs az, hogy most hype-je van, így most ezt kell tanulni, de 1-2 év múlva lesz helyette más. Ezek már ilyen 30-40 éve jelen vannak, nem mennek sehová 10-20 év múlva sem, el nem avuló tudás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> Az oka: rohadt Google ragaszkodott hozzá, hogy a neomutt nem biztonságos alkalmazás [...]

Nekem az mbsync (isync) siman szinkronizalja a gmail postafiokom is, a mutt csak a maildirt olvassa.

Munkaban outlook helyett hasznalom, mert azt nem birom hatekonyan kezelni (minden csak egerrel elerheto, nagyon lassu, allandoan megakad, font scaling teljesen ossze vissza, levelek sorrendje erthetetlen, datumformazas hasrautesszeru, stb)

Kösz az infót, ezt én is ki fogom próbálni. Konfigfájlokat tudsz hozzá adni? Mert még nem mondtam le teljesen a neomuttról, egyelőre csak jegeltem a projektet, vissza szeretnék hozzá térni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Annó a komplett kiadói levelezést pine-nal intéztem.

Tekintettel arra, hogy a teljes kommunikáció szöveges, szerintem ez tipikusan az a terület, ahol nem igazán van szükség grafikus felületre. Hihetetlenül gyorsan lehet mozogni a funkciók között anélkül, hogy az egérhez kellene kapkodni.

90es evekben en is. aztan ramszolt a rendszergazda, hogy nagyon leterhelem a szervert (foleg ram tekinteteben) a pine-al, meg a sok 10ezer mailemmel. kenytelen voltam irni egy sajat konzolos levelezot, ami takarekosabb volt a memoriaval, es gyorsabban kezelte a nagy meretu mailboxokat.

A mutt zseniálisan jó mail kliens, egyetlen hibája, hogy az IMAP kezelése elég nehézkes. Érthető, a mutt tipikus MUA, az IMAP pedig ebbe nem teljesen fér bele. Sok évig használtam, jelenleg már nem.

Aki nem használja, az mivel küld szerverről leveleket scriptelve? Pláne, ha csatolmányt is küld?

Kliensként én sohasem használtam, de küldésre jobbat nem ismerek. (régebben a mail-t használtam, de emlékeim szerint az új disztrók kivezették, és azzal nem tudtam fájlokat csatolni a levélhez, így váltottam muttra)

Mivel a mutt nem mindenhol elérhető és - ha jól emlékeszem - az akkor épp aktuális verziónak gondjai voltak az S/MIME-al, ezért én írtam magamnak egy kis scriptet ami képes csatolni, HTML levelet küldeni és S/MIME-al aláírni vagy titkosítani. A standard toolokon felül csak file, openssl és sendmail kell neki így elég csak felmásolnom a legtöbb esetben.

Ez nagyon erdekes es olcsonak hangzik.

A legtobb helyen havi 100usd nagysagrend, hogyha sajat ip cimrol +domainrol szeretned a levelet kikuldeni, azaz szamit az is, hogy kb. meg is erkezzen.

 

A gmail for business (gsuite) is mar alkalmatlan 10k level kuldesre, mert letiltanak.

 

Ugye ennek van valosagalapja?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A legtobb helyen havi 100usd nagysagrend, hogyha sajat ip cimrol +domainrol szeretned a levelet kikuldeni, azaz szamit az is, hogy kb. meg is erkezzen.

A saját IP cím eddig nem volt követelmény, de SES-ben mondjuk kemény 25 dollár egy dedikált IP. Amúgy borzasztóan sok emailt küldtünk már SES-ből, dedikált IP nélkül sem szokott probléma lenni.

A gmail for business (gsuite) is mar alkalmatlan 10k level kuldesre, mert letiltanak.

A lényeg nem a tízezer email, ötvenet sem küldenék már ki úgy, hogy egy scripttel piszkálok egy levelezőklienst. 

Ugye ennek van valosagalapja?

Nem értem a kérdést. Melyik részének?

  • Outlookot lehet scriptelni? confirmed
  • Fillérekbe kerül egy normális megoldás? confirmed
  • Létezik a kliensoldali scriptelés helyett normális, dokumentált, feature-rich megoldás? confirmed

Annyi apro kiegeszitest tennek ha mar feljott a tema, hogy havi par tizezer level alatt nem javaslom az AWS SES dedikalt ip-t. A kozponti regios pool-ok teljesen jok, sot, ha valami felremegy az ip warmup soran, inkabb problema lesz ebbol a "kulonckodesbol", es csak a munkaorak fognak elegni feleslegesen :)

Aki nem használja, az mivel küld szerverről leveleket scriptelve? Pláne, ha csatolmányt is küld?

 

A legtobb programnyelvnek van konyvtara erre. Es valamelyik szolgaltaton (akar sajaton) keresztul kuldesz felh/jelszo vagy apikey-jel levelet.

 

Ha lokalis szerveren keresztul kuldod a levelet, akkor ott akarva-akatatlanul email szervert uzemeltetsz annak minden nyugjevel egyutt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A legtobb programnyelvnek van konyvtara erre.

elhiszem, de nem vagyok programozó, a mutt meg egy kész termék, ami elérhető Red Hat Linuxokon

 

Ha lokalis szerveren keresztul kuldod a levelet, akkor ott akarva-akatatlanul email szervert uzemeltetsz annak minden nyugjevel egyutt.

sok-sok évig én üzemeltettem, de tavaly ezt is kivitték az USA-ba, szóval ez nem probléma, a lokál postfixnek csak azt kell tudnia, hogy ki a relayhost