IAAS hol?

Fórumok

Úgy tűnik nekem - nem csak a legutóbbi RackForest probléma okán -, hogy stabil szervert vason üzemeltetni nem éri meg. Minél nagyobb clustert alakítasz ki, valószínűleg annál inkább megérheti, de néhány gép esetén ezek rendelkezésreállását növelni drágább lesz, mint a felhőkben venni stabil szervert.

Az Arubánál találtam IAAS szolgáltatást, nem is megfizethetetlen árban, de amúgy az Arubával kapcsolatban elég rossz tapasztalataim vannak. Merjek IAAS-t venni ilyen helyen? Ez már tényleg redundáns és megbízható technológia? Vagy erősen függ még mindig attól, hogy ki mennyire figyel oda, és mit/kit tesz mögé? Ki, hol, miért, milyen tapasztalatokkal használ felhő alapú szervert?

Érdekelnének tapasztalatok IAAS-t használóktól, és azoktól, akik vasról IAAS-re váltottak. Vagy ha épp nem, akkor az is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 15., k – 10:40

AWS-sel és GCP-vel keresem a kenyerem.

Ha a stabilitás a legfőbb szempont, ezekkel semmiképpen se lősz mellé, a managed szolgáltatásaik stabilitásával nincsen probléma. Az infrastruktúrád stabilitása emellett nyilván függ attól is, hogyan építed meg, de ha jól csinálod, nem hiszem, hogy lesz gondod.

Ugyanakkor nagyon nem olcsó. Attól függően, hogy az infrastruktúráddal milyen egyéb managed szolgáltatásokat akarsz igénybe venni (SQL DB, load balancing, object storage, etc.) valószínűleg a stabilitás feláldozása nélkül is találsz olcsóbb, kevesebb szolgáltatást nyújtó szolgáltatót (Digitalocean, Hetzner Cloud, etc.). Ezekről nyilatkozni sajnos nem nagyon tudok.

A szükségleteid részletes ismerete nélkül nehéz eldönteni, hol lenne a legjobb helye a cuccodnak.

A szükséglet egyelőre csak annyi lenne, hogy legyen egy olyan stabil hardver, ami kevesebbet áll, mint a fizikai hardver, azaz nem kell tartani a közvetlen kiszolgáló hálózat hibáitól, karbantartási leállásoktól, és hardver meghibásodásoktól. Nem 99.9999% elérhetőségre törekednék, csak a fizikai vas problémáinak megúszására.

A szükségletek alatt azt is értettem, hogy milyen funkciókat, managed szolgáltatásokat vársz el a szolgáltatótól. Szükséged van ilyenekre, vagy csak egy nagy elérhetőségű virtuális szervert szeretnél?

Érdemes még a workload-ot is megvizsgálni, amit futtat az infrastruktúrád. Elképzelhető, hogy viszonylag kevés befektetéssel tudsz belőle serverless megoldást varázsolni,és akkor egyáltalán nem kell a szerver(ek) miatt aggódnod. (Lambda, ECS Fargate, Aurora Serverless, etc.)