Android telefon, fénykép GPS adatai

Fórumok

Egy DIGI R1 telefonnal a következő a probléma:
 - Ha fényképeket a telefonon nézem meg, megvannak a GPS hely adatok.
 - Ha letöltöm a fényképeket egy PC-re akkor nincsenek meg a GPS hely adatok.
Többféle módon próbálkoztam először Linuxon, de aztán megnéztem Windowson is.

1. Lehet, hogy az Android nem a jpg file-ban tárolja a GPS hely adatokat? Ha igen, akkor hol?
2. Lehet, hogy nem az Exif speckó szerint tárolja? Akkor hogyan?

Hozzászólások

Exifben szokta. Viszont amiota sok hulyenek van telefonja, es mindenhova kepeket toltoget fel, elterjedt az a szokas, hogy a feltoltott jpg mas legyen, mint ami ott elerheto, hogy ne lassa mindenki, hogy hol keszult. Ezt par esetben maga a telefon vegzi. Szoval nezd meg, hogy ugyanazt a file-t nezed-e a ket esetben! Hogy kerult at a telefonrol a gepre?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Kérdés: hogy töltöd le PC-re a képeket?

Hülye kérdés, de valóban be van kapcsolva a kamera szoftverben a gps adatok mentése, vagy esetleg a Google a miatt látod csak a gps infókat? Nagyon nem mindegy.

Mindent végigpróbáltam újra. Ha a fényképezőgép app-ban be van kapcsolva a helyadatok rögzítése, akkor és csak akkor a fotók app mutatja a helyet. A régebben készült fényképek hely adatait is mutatja, tehát azok valahol el vannak tárolva, de a JPG fájlokban a GPS hely adatokat nem találom. A fentebb említett NgXim app képes még a telefonon megjeleníteni azokat, de nem találja. (Más (régebbi) telefonon is ki lett próbálva és ott működik.)

Letöltöm a képeket a telefonról (openSUSE 15.2 KDE) Linux alatt, és nincsenek meg a GPS adatok. Windows alatt sincsenek meg.

Hol lehetnek eltárolva az adatok?

Nem tudom más telefonoknál hogy van ez, de nálam a másolásnál, képmegosztásoknál megkérdezi, akarom-e a helyadatokat is továbbítani. - Bocs, de most csak felületesen emlékezem... - (Ezért úgy gondolom, hogy a biztonsági(?) beállításoknál kéne keresgélned, ez egy opció lehet.)

Nekem a syncthing szinkronizálja le a képeket, azokban benne marad a gps adat. Arra már nem emlékszem, hogy állítottam-e be erre valamit, vagy sem. Már évek óta így van.

Nem vagyok biztos bene, hogy nincs koordináta a jpg-ben. Inkább azt mondanám, hogy Exif speckó szerinti módon nincs benne.

A telefonon lévő jpg, és a PC-n lévő jpg bitről bitre azonos, mert az USB-n keresztül letöltött, és a saját Androidos app által a lemezről direktben olvasott, majd Wifin átküldött fájl azonos.

Az ng-xim program, aminek linuxos windowsos és most már androidos változata is van, ugyanazt csinálja meg mint az exiftools. Az androidos változat ugyanazt olvassa ki még a telefonon mint ami itt fentebb szerepel.

Ötletek:

1 - Kapcsold ki a GPS-t, majd a telefont. indítsd újra.
2 - Felvétel készítése előtt kapcsold be a GPS-t, ellenőrizd, hogy működik-e akár 3. fél alkalmazásával. - geotag...
3 - Nincs-e az akkumulátor kímélő mód bekapcsolva?
4 - Ha van MS felhőd, próbáld meg beállítani az ottani szinkronizálást, és nézd meg ott mit mutat.
5 - Az én telefonom A-GPS, GLONASS, BDS támogatással bír. A Digi-R1 csak A-GPS. https://hu.wikipedia.org/wiki/AGPS - Talán itt a gyenge pont. Kevés az idő a helymeghatározáshoz. S a Google a készüléken egy becsült értéket ad meg, mely ugye a letöltött képen nem fog látszani.