[megoldva] SSD élettartama magas DWPD-vel

Sziasztok,

Vettem egy felbontott 1TB-os Samsung EVO 860 SSD-t  a zöld manós boltban. Gondoltam, habár felbontott, talán csak nincsen "széthajtva". Otthon Crystal DiskInfo-val ránéztem, mielőtt használatba vettem volna. Meglepetésként ért, hogy habár csak 5 indítást élt meg, és 122 órát üzemelt, de 42 TB körül írtak rá. Azaz kb. 8-as DWPD-vel kezdte az életét. Ezt kicsit soknak találom.

Feleslegesen aggódom, mert valójában a TBW számít, és a 600-at úgysem fogom 5 év alatt elérni (elméletileg ennyi garanciát vállal a Samsung), vagy mégiscsak a számít a kiugró DWPD "terhelés"?

Minden választ előre is köszönök.

megoldva: csereként kaptam egy újat

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 13., v – 19:23

A 42 TB nagyon durva. Főleg 5 indításhoz képest. Próbáld megnézni legújabb verziós HD Sentinellel vagy Samsung Magician-nel. Fontos, hogy új verzió legyen! A régi progik hajlamosak a kiolvasott SMART adatokat rosszul értelmezni, így tévesen hibásnak mutathatják a jó SSD-t, meg irreális adatokat közölhetnek le (túl alacsony kondíció, túl sok írás, stb.).

A 4-5 indítás az nem irreális, sok SSD gyártó alap tesztelésnek veti alá a termékeket (tipikusan Adata), így egyes SSD-k már gyári, bontatlan csomagolásban úgy jöhetnek hogy 4-5 indítás, 100-400 giga írás, de ez csak tesztjáratás. De a 42 tera az már tartós használat, és nem csak tesztjáratás.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Akkor jól tetted. Nem is azért, mert a drive használhatatlan, mert ennyi írással is valószínű sokat bírná még nálad, de ha „új” árban adták el, akkor átcseszés. Használtként elment volna, mert akkor nyilván nem is fizetsz érte annyit.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Bontottként vettem, kevesebbért. Az árukereső dobta ki találatként, és elsőre nem vettem észre, hogy bontott, csak annyit láttam, hogy olcsóbb, mint máshol. Gondoltam a 860-as széria kifutóban van, és a 870-es az újabb, ezért a kedvezmény. Most kipróbáltam egy másik terméknél, és azt látom, hogy korrektek, mivel a kosárba rakásnál figyelmeztet arra, hogy nem új a termék. Tehát én voltam a h.ly..

De a bontott az még mindig „új”, csak értékcsökkentett. De amit te vettél, az nem új, hanem használt. Én kb. 4,5–5 éve használok SSD-ket, és az összes gépemen, az összes SSD-met együttvéve, összesen nem írtam rájuk 42 terát, valami 12 tera körül vagyok (hét darab SSD-ről van szó, 5 belső, 2 külső), igaz ebbe az is belejátszik, hogy lightweight linuxos felhasználásom van (bár egy másodlagos gépemen van Win10 is, meg torrentezek is), de cserében HDD-ket sem használok egyik gépemben sem már belsőleg (csak külső meghajtóként, archiválásra). De egy átlag Win7-10-es felhasználónak is kb. 4 éves összeírási mennyisége, ha mindent arra az SSD-re ír, és az OS is arról fut neki. Ez a szint már nem „bontott”, hanem majdnem rojtosra használt kategória. Ne a 600 TBW-hez mérd, hanem a felhasználói átlaghoz.

Summa summárum, nem te voltál hülye, hanem simán át próbáltak cseszni. Nyilván előre nem látod, amit veszel, ezért is van online rendelésnél az elállás. A bontott dobozos az, amit én vettem, pl. HyperX Alloy billentyűzetnél, ami Amazonon volt bontott dobozos, mert valaki megvette, kibontotta, de nem tetszett neki, hogy UK-ben német kiosztás, ezért visszaküldte (nekem nincs gondom a német kiosztással, mert gépírok, és csak az a fontos, hogy ISO kiosztás legyen, az mindegy, hogy mi van a billentyűkre írva). De 0 használat volt rajta, nejlonjában, dobozában, mindenében, mikor kibontottam, még az arcomat is megcsapta az újtermék/műanyagszag, egy szem por vagy karc nem volt rajta, lényegében teljesen új állapot. Na, ez a bontott.

Egyébként még azzal sincs baj, hogy a bolt ez próbálta neked eladni, de nem bontott dobozosként, hanem használtként kellett volna, feltüntetve, hogy 42 tera írás van rajta, de a SMART még hibamentes, és ezért nem bontott dobozos kedvezményt, hanem annál is nagyobbat kellett volna adniuk. Így lett volna tisztességes.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

 Én kb. 4,5–5 éve használok SSD-ket, és az összes gépemen, az összes SSD-met együttvéve, összesen nem írtam rájuk 42 terát, valami 12 tera körül vagyok (hét darab SSD-ről van szó, 5 belső, 2 külső)

Az egyik gépembe 1,5 éve lettek az SSD-k (970 EVO Plus NVMe) cserélve, az egyik 26 TBW a másik 40 TBW. Hála a gamingnek, docker és egyéb buildeknek, videó renderelésnek stb. Valamint nem ez az egyetlen gépem. Persze a pár nap alatti 42TBW-t én is kissé erősnek érzem, de azért kicsit a te eseted meg a másik véglet, legalábbis számomra.

Az egyik gépembe 1,5 éve lettek az SSD-k (970 EVO Plus NVMe) cserélve, az egyik 26 TBW a másik 40 TBW.

Én 2019 októberben cseréltem 512 GB SSD-re, (970 PRO), 16 TBW körül járok, pedig nem kímélem, munkára használt gép... és kb. egy éve minden héten Windows 10 full update van az Insider build miatt.

Persze a pár nap alatti 42TBW-t én is kissé erősnek érzem

Ez az új crypto őrület, a proof of storage alapú, viszont akkor jön belőle pénz, ha a storage gyors... 4-6 hónap alatt ki lehet fektetni egy SSD-t ezzel, a HDD jóval tovább bírná, csak jóval lassabb is, kevesebb pénz jön abból. És akkor itt jött be az "okosság", hogy 14 napon belül visszaküldik 10-15 százalékos állapotban... :/

Tudom, hogy az enyém végletesen kevés, azért írtam Win10-es átlagot, meg most te írtál egy átlagosnál nagyobb, de még mindig nem túl durva irásmennyiséget. Csak azért hoztam ezt fel, hogy az 5 indítás alatt 42 terát perspektívába tegyük. Meg azért is írtam, hogy az én felhasználásom minimalista, van gaming, akár 90+ gigás is, de akkor azzal sokáig játszok. Meg általában Linux, minimalista, terminálos alkalmazások, videókban csak 720p-1080p, a 4K az ritka, így nem írok rá sokat. Ráadásul egy bizonyos irásmennyiség megoszlik több gép több SSD-je között, ami tovább csökkenti az egy drive-ra jutó terhelést. És én nem az SSD-t kímélem, hanem a felhasználásom ilyen, ezzel nem csak kopást, hanem betöltési sebességeket, stb. is nyerek általában, hogy nem kerül sok szutyok irkálására, nem kell a rendszernek ezzel időzni, stb.. Letöltésnél, meg mint írtam, hogy ha nagy is egy játék, azzal sokáig játszok, sok napra oszlik szét, ha meg filmet, sorozatot töltök, az meg általában max. 1080p, mert nincs jobb kijelzőm úgy se, hiába töltenék orrba szájba UHD, 4K anyagokat, max. lassabban érne le, meg a helyem pocsékolnám, de minőségbeli különbséget nem nagyon látnék.

Az a 42 TBW még a 600 TBW-s garilimithez képest sincs sehol, inkább csak úgy meredek, hogy mindössze 5 indítás, és 14 nap alatt hozták össze. Pofátlanság, akárhogy nézzük, a jogával visszaélő vevő részéről is, meg az ezzel nem foglalkozó és újként értékesítő kereskedő részéről is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Az alzanal a bontott termek az a termek lesz, amit valaki megvett, majd az elallasi idon belul visszavit. Az alza ezt olcsobban probalja ujra ertekesiteni. Itt is ez tortent. Nincs itt atbaszas, siman vissza kell vinni, az alzaba es kesz. Raadasul naluk ezt meg tudod tenni ugy is, hogy nem a neten vasarolsz, hanem bemesz ott megveszed es ezt is vissza fogod tudni vinni. En rendszeresen elek ilyen "bontott" termek vasarlassal naluk, foleg kabeleknel, de en is vittem mar vissza pl BT vevot es CPU coolert is. A coolert raadasul ugy, hogy mar megprobaltam felhelyezni, igy a gyarilag rajta levo kenoanyag se volt rajta. A haz (amit nem az alzabol vettem) gyartoja elirta a mereteket (ami azota is igy szerepel a weboldalon, erdemes osszevetni a "Dimensions"-t es a "Free height from PCB to the top" erteket :D), tehat nem fert bele a kinezett ventillator... Azt pl nem tudom, hogy ezt hogyan ertekesitettek ujra, mert en ugyan vittem melle egy kis zacskoban kenocsot (azt a pici zacsit amit sokszor adtak/adnak a coolerek melle, ahol nincs felkenve), de azt nem vettek el amikor leadtam a ventillatort.

A 8-as DWPD kutyafüle ebben a formában, mert valszin ez nálad ki fog simulni. Ha erősebb terhelhetőségre van szükséged, akkor az SM883-as szériát javaslom 3,6-os átlagos DWPD-vel, csak győzzed fizetni.

A cellák irása számít. Azt nézd meg, hogy a reserved block count hogy áll, még bőven 0-nak kell lennie.

Itt még egy 64GB-s Samsung 470-es SSD megy az egyik gépben és semmi baja. Egy backup szerver 2db 64GB-os 830-asról bootol, azokkal sincs probléma, és csak bootol, de azért mindenféle Linux és Xen fordítások előfordultak rajta.

Esetleg "chia" bányászat lehet az oka?

A chia bányászatról nem hallottam, mindig tanul valamit az ember. Vélhetőleg igazatok van. Bányászott vele 5 napig. Aztán visszavitte.

Chia-t farmoltak vele. Neten rendelték, visszaküldték, te megvetted. 

Mennyivel volt olcsóbb, mintha bontatlant vetted volna? Érdekelne az árképzésük a kis aranyosoknak :)

40 990 helyett 34 324,80 Ft. Ez alapján tényleg én voltam a h.ly., aki nem gondolkodik, mert nyilván a 17%-os kedvezménynek oka van.

Ettől függetlenül vannak érdekességek az oldalukon. Pld. https://www.alza.hu/samsung-870-evo-4tb-d6489454.htm a felbontott 178 770, az új meg 167 390 Ft. Ki érti ezt... Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy a többi "Felbontott, újszerű és használt" SSD közül melyiknek jutott hasonló sors.

Alza is olyan, hogy a márkaneve alatt a webshopján mindenféle színvonalú (és akkor nagyon pc voltam) boltok cuccát árulja.

Ezt honnan lehet tudni? Mert nekem úgy tűnik, hogy csak saját cuccot árulnak, eddig arról tudtam, hogy az eMag az, amelyik ernyőként fogja össze a sok kis egyéb webboltot.
 

Kevered, az Alza nem ilyen. Egyébként szerintem megbízható bolt.

Az árazás meg azért ilyen, mert vélhetően teljesen más beszerzésből/készletből/országban (több országban is jelen vannak, viszont a készlet közös, ha rendelsz valamit, megesik hogy éjszaka küldik át pl. egy német raktárukból) került ki az a példány amit visszavitt valaki. A rendszer meg automatikusan áraz, így simán megtörténik, hogy az 1-2 hónapja drágán beszerzett és eladott cucc drágább lesz bontottként is, mint az új.

Erre nyilván vevőként figyelni kell, de azért nehéz nem észrevenni, nem arra játszanak hogy átverjenek, nem csak a keresőben, hanem az adott terméknél is mutatja hogy mennyibe kerül belőle az új, és a valaki által visszavitt.

[...] habár csak 5 indítást élt meg, és 122 órát üzemelt, de 42 TB körül írtak rá [...]

Crypto-bányászatra használták, ezek szerint beindult az az okosság, hogy online rendelik és 14 napon belül visszaküldik, közben meg "csapágyasra" hajtják crypto bányászattal és 0 forintba kerül. Szerintem szólj a boltnak, hogy figyeljenek erre, bár gondolom észre fogják venni ők is, amikor egyre többen kezdik játszani.

Nyilván még jó lehet hosszútávon is átlagos használattal...

fényképezőgépeknél is használták ezt a trükköt elég sokáig.
leszerveztek egy csomó melót, megfotózták pár nap alatt. majd 14 napos elállással visszaküldték.
na azóta nézik az expószámot a boltok, ha elállás van.
ami érdekes hogy használt cuccnál is megcsinálják, csak ott ugye a balekokat keresik:
vevő pár nap után reklamál hogy vmi nem jó a géppel és kéri vissza a pénzt, csak közben belenyomott 2000 expót. persze adásvételi nuku...

Szerkesztve: 2021. 06. 18., p – 18:31

mondjuk, még sok van a 600 TB-os TBW-ig... s a TBW után is szoktak működni a drive-ok... 

jó fél év használat után járok kb. 26 TB-nál a laptopomban. nem egy ördöngösség az a 47 TB.