Éjjel a mobiltelefonom ... tartom.

Általában hol és milyen állapotban tartod éjjel a mobiltelefonod, avagy hiszel-e abban, hogy a mobiltelefon közelsége, állapotba kihatással lehet az alvás minőségére?

teljesen bekapcsolt állapotban, tőlem pár méterre
59% (544 szavazat)
csak telefon állapotban, tőlem pár méterre
12% (108 szavazat)
airplane állapotban, tőlem pár méterre
8% (75 szavazat)
teljesen kikapcsolt állapotban, tőlem pár méterre
2% (17 szavazat)
teljesen bekapcsolt állapotban, távolabb, de egy szobában
5% (42 szavazat)
csak telefon állapotban, távolabb, de egy szobában
2% (17 szavazat)
airplane állapotban, távolabb, de egy szobában
1% (6 szavazat)
teljesen kikapcsolt állapotban, távolabb, de egy szobában
1% (12 szavazat)
teljesen bekapcsolt állapotban, másik szobában
7% (65 szavazat)
csak telefon állapotban, másik szobában
1% (10 szavazat)
airplane állapotban, távolabb, másik szobában
0% (3 szavazat)
teljesen kikapcsolt állapotban, másik szobában
1% (13 szavazat)
Egyéb, leírom
1% (11 szavazat)
Összes szavazat: 923

Hozzászólások

Do Not Disturb mod on, fontosabb telefonszámok és fontosabb értesítések engedélyezve vannak, a többi némítva. Tőlem pár méterre/centire.

Nálam az összes némítva van. „Fontosabb” telefonszámok és értesítések is. Majd várnak, míg felkelek, ne rityegjenek fel (kivéve az alarm, amire kelek). Az se érdekel, ha kitör a 3. világháború, hagyjanak dögleni. De ettől függetlenül ott a bekapcsolt telefon tőlem pár méterre. Így semmit nem befolyásol az alvásminőségen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért van akiről értesülni szeretnék amilyen hamar csak lehet, ha gond adódik. Pl szülők, vagy ha párom valahol külföldön ragad (légiutaskisérőként), gyerek nincs, de ha lenne, és olyan korú lenne akkor nyilván azt is szeretném, ha nagy baj van, bármikor el tudjon érni. Na én ilyenekre gondoltam fontosabb fontosabb számok és ertesítések alatt.

Látod, mennyire nem törődsz a barátaiddal, a családoddal és mennyire nem lehet rád számítani? Tessék nem lenémítani a telefonod éjszakára, hadd hívhassanak fel a bajtársak, akiken csak te tudsz segíteni, senki más. [1] Máskülönben olyan leszel, mint én és fel kell raknod az XP-t. :(

Teljesen bekapcsolva, de do-not-distrurb beállítással, plusz ott az alvásfigyelő a karórában és akkor kelek fel, amikor magamtól felébredek, nagy általánosságban kipihenten ébredek.

A do-not-distrurb jól kimaradt a lehetőségek közül. Nálam is az játszik.

Kénytelen bekapcsolva maradni, mivel van kivételkezelés, van aki éjjel is elérhet.
Viszont az, hogy a közelemben van, bekapcsolt rádióval, az nem zavar, ha viszont csipog, villog, stb. az annál inkább.

Egyébként kíváncsi vagyok bölcsebbek véleményére, hogy egyáltalán van-e bármi értelme kikapcsolni / messzire tenni.
Mert ha nem netezel, nem hívsz senkit, nem generálsz forgalmat, akkor a telefon feltételezem nem küld jelet kifelé, nem sugároz. A telefon-torony meg ugyanúgy sugároz akkor is, ha nincs is telefonod.

Nem tudom, hogy aktualis 4g/5g halozatokban ez hogyan mukodik, de ha jol emlekszem, gsm korban nem is tudta a halozat, hogy pontosan hol vagy. Nehany cella volt osszevonva egy location area-ba, es a keszulek csak akkor jelzett, ha atlepte ezek hatarat. Ez is csak arra kellett, hogy a pagingek ne az egesz bolygon menjenek ki, csak abba az LA-ba, ahol a halozat utoljara latta a keszuleket.

3g-ben meg talan ugy volt, hogy csak akkor tartottak cella szinten nyilvan a helyed, ha epp volt elo adatkapcsolatod.

Szerintem biztosan nem egészséges az elektroszmog amiben élünk, mi vagyunk az első, talán a második generáció akik ebbe születtünk.

Ugyanakkor miután semmit nem lehet tenni ellene, ezért nem spilázom túl a dolgot, azt teszem ami kényelmes, tehát "ébresztőlenyomási" távolságban van tőlem.

Szerkesztve: 2021. 06. 09., sze – 09:13

elektroszmogról jut eszembe volt egy több éves időszakom amikor éjjel nem tudtam jól aludni, reggel pedig totál fáradt voltam

kínomban kartonból és alufóliából 100x70cm alufólia paneleket készítettem és körberaktam az ágy alját illetve az ágy oldalsó részeket, mindezt igényesen hogy nem látszanak, társasházban lakom

az alvásom azóta rendeződött, főleg más okokból, de az alufólia azóta is ott van
 

Placebo hatas. Nem tudni miert van, de merheto, es van hatasa. Van, akinek a desztillalt viz vagy a hatoanyag nelkuli "gyogyszer" segit, van, akinek Istenben valo hit, megint masnak az alufoliasapi (vagy panelek).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hát ha ez tényleg elektroszmogos kérdés akkor szerintem kb. tényleg tökmindegy. Sokat már nem oszt, nem szoroz amikor vagy 50 wifi hálózat szórja az áldást körülöttem a panelházban.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Sokan az elektroszmogra (magára az elektromágneses sugárzásra) fogják azt, hogy fáj a fejük, pedig sok esetben szarul működő tápok hangját hallják, magas frekvencián és ez készíti ki őket. Csak épp nem olyan a hatás már (főleg időseknél), hogy tudatosan észleljék a hangot.

15 évvel idősebb ismerősöm szobjába lépve egyszer nagyon zavaró, magasan hangot hallottam, ő észre se vette. Egy fos táp volt, persze. De minél idősebb az ember, annál kevésbé érzékeli a nagyfrekvenciás hangokat. Én még hallottam, ő már nem. De attól még ugyanúgy hatással volt rá, csak nem tudatosult benne.

A fület bántja valószínűleg, mert mechanikailag működik, csak a folyamat végén a konkrét érzékeléssel van baj.

Én pár éve a bal oldali fülemben egy gyulladás miatt elvesztettem a hallásom 5500 Hz felett, viszont a magas frekvenciás erős zajok ugyanúgy megviselik, mint a jobb oldali fülemet, annak ellenére, hogy a bal oldali fülemmel nem hallom.

Számítástechnika szakkörön anno kísérleteztünk ezzel.

Volt a teremben jópár számítógép, írtunk rájuk programot, hogy a legmagasabb frekvencián sípoljanak, amit még valamelyikünk hallott. Több órán teszteltük a tanárt, ha be volt kapcsolva, idegesebb volt. Aztán rá is kérdeztünk, és mondta, hogy mostanában sokat fáj a feje. Aztán elhagytuk, és állítása szerint megszűnt. :)

A füled, a dobhártyád, a három kis csontocska (kalapács, üllő, kengyel) felveszi a folyamatos zajt, továbbítja is a csiga - Corti-féle szerv - felé, csak éppen az idegrendszered már nem érzékeli, mert a csigában elhaltak azok az idegsejtek, amik a magas hangok szenzoros érzékeléséért felelnek.

Teljesen bekapcsolt állapotban de automatikus do not disturb van minden nap 22-07 között. Ebben az időszakban minden el van némitva, kivéve a csillagozott névjegyek (közeli családtagok, legközelebbi kollegák) hivásai. De erre évek alatt egyszer sem került sor, csak a biztonság kedvéért van :)

Az anyám 93 múlt. A vészhívója megcsönget. Tehát telefonállapot és bekapcsolva pár méterre.

Korábban: reggel nyolckor bekapcsolatam a telefont, este nyolckor meg ki.

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2021. 06. 09., sze – 11:27

Mellettem van, kizárólag airplane módban.

Teljesen bekapcsolt állapotban, tőlem pár centire. A teló lemegy automatikusan Alvás üzemmódba, bár azt vettem észre, hogy semmi értelme... Mindegy. 

Hétvégére átcsapom repülő üzemmódba, hogy hagyjanak aludni 10-ig. :->

Egyébként nem alszom se jobban, se rosszabbul. Az egész életemet wifi és bluetooth hullámai között töltöm, ahogyan szerintem ma már mindenki.

Másik szobában van letéve mind az elektroszmog, mind az állandó lehallgatás miatt. Ha bármelyik nem létezik/nem gond, akkor sem árt az óvatosság, bajt nem okoz.

Az elektroszmogot kifejtem pink kedvéért, aki fentebb kérdezte: az emberi test is antennaként működik, azaz vannak olyan frekvenciák a kommunikációra használtak közül is, amikkel reakcióba lépünk. Az egyik, hogy melegít minket a rádióhullám, az közismert és kikezdhetetlen tény. Ezt mérik és ez alapján határozzák meg az egészségügyi limiteket. De ez a melegítés nem túl lényeges, kivétel talán azt az esetet, amikor közvetlenül bázisállomás mellett állunk, vagy a fejünkhöz szorítjuk a készüléket.

Azonban erős a gyanú - habár nehéz bizonyítani, hogy az ember belső jelzőrendszerére is hatással van, azaz vannak olyan rendszerek az emberi szervezetben, amik jelzésként tudják értelmezni a rádió jeleket. Ezek miatt is ésszerű volna ezeket csökkenteni. Egyébként vannak erre nézve valódi kutatások valódi tudósokkal is, de persze nem találom a linket, nem tudom most idézni nektek.

Telejesítményben a legközelebbi adó a legnagyobb, ezért sokat tehetünk magunkér, ha ezeket messzebb visszük, a távolsággal négyzetesen csökken a teljesítmény ugye. De nem volna ellenemre Faraday kalitkát építeni sem, de az ingerküszöbömet még lépte át a probléma, hogy meg is tegyem.

Pláne amióta az 5G tornyokat gőzerővel telepítik, azóta ésszerűnek tartom a lakásunk védelmét.

De nem volna ellenemre Faraday kalitkát építeni sem,

 

Megcsinaltam*. Sokkal nagyobb szivas kijarni esoben-szelben-fagyban telefonalni az ajto ele.

 

*: felig cel volt az epitoanyagok valasztasanal, de nem gondoltam hogy ennyire jol mukodik, hogy nem tudnak epuleten belul felhivni:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Minosegibb anyagok:

Pl. hotukros (aluminium) folia a teton

 

Esztetika: monolit vasbeton latszobeton fodem

 

Egyedi igenyek: zoldteto 40-60cm foldboritassal.

 

Mondjuk a szabadba se a legjobb a terero, de a szomszedoknal ennyire szisztematikus arnyekolas nincs, ha bemegyek a hazukba.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az alvásom akkor lett minőségi, amikor megvettem a jelenlegi ágyamat, normális szivaccsal. Korábban összetörve ébredtem fel minden reggel az ipari hulladék rugós ágyon. Az is sokat segít, hogy a hálószoba a kertre néz, halálos csend van, nyugodtan lehet pihenni. Korábban egy utcára nézett az ablakunk, állandó volt a gyalogos, autós jövés menés.

A telefon karnyújtásnyira van tőlem, mert vész esetén felhívhatnak. Ez egy ilyen szakma :-)

Mivel a kókusz rost maga túl kemény, ezért a kókusz matracokat úgy készítik, hogy a szokásos szivacsból és a kókusz rostokból szendvicset készítenek és az ember a szivacs tetején alszik, így én nem nagyon tudom, mi lehet a különbség. De mondjuk nem is próbáltam.

Esetleg leírnád pár szóban, hogy miben tér el? Akár érzésre, akár az elméletet, hogy mitől más, mitől jobb vagy rosszabb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mivel a kókusz rost maga túl kemény, ezért a kókusz matracokat úgy készítik, hogy a szokásos szivacsból és a kókusz rostokból szendvicset készítenek

Így van.

így én nem nagyon tudom, mi lehet a különbség.

Rá kell feküdni. Nekem aszimmetrikus van, eleve a két oldala közt is van különbség. Egyik fele keményebb, mint a másik.

trey @ gépház

Konkretan milyet valasztottal? En is lecserelnem az agyat. Eddig egy labonallo matrac volt az Ikeabol a legkemenyebb rugoval.

Sajnos ilyet mar nem arul/gyart az ikea.

Megvettem ott a legkemenyebb matracukat, de szerintem baromi puha, es fajt benne a derekam (fel ev utan elajandekoztam).

Vettem egy masikat is (nem ikeas), de az is rossz.

 

Igy ezt hasznalom, par dolog van benne:

- regi lakasban megpeneszedett az alja, es neha erezni, megha a mostani lakasban semmi penesz sincs.

- eltort a keret vaza kozepen -> meg lett csavarozva

- eltort benne egy rugo (szurt) -> megforditottam az agyat, a labamnal nem szur:)...

- kicsi (olyan 240*240cm-est szeretnek)

- nyikorog. Mondjuk nincs szomszed, hogy zavarja....

 

Igazabol ha kapni lehetne meg, akkor vennek 2 ilyen matracot az ikeabol es csinalnek egy nagyobbat, es tartalek rugom is lenne.

 

Probaltam kokuszrostost is, az emlekeztet amikor dinnyet oriztem nagyapammal es szalmazsakon aludtunk.

 

Kene egy ki milyen matracon alszik szavazas is...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mióta az eszemet tudom, mindig volt valami ok amiért bármikor elérhetőnek kell lennem. Tehát folyamatosan bekapcsolva.

(Lehetne szűrni telefonszámokra, de nem látom értelmét. Nem szoktak felébreszteni ok nélkül.)

Nem különösebben foglalkozom az elektroszmoggal, egyszerűen a töltő nem abban a szobában van, ahol alszom, hanem ahol a számítógépeim vannak, és a telefon vagy töltőn van éjszaka, vagy egyszerűen csak oda rakom le.

Telefon, WiFi kikapcsolva, tőlem karnyújtásnyira, mivel a telefon az ébresztő órám és kell hogy gyorsan odalehessen neki baszni :D

Mellettem van, elérhető módon. Teljesen jól alszom. Akkor van baj, ha hülye vagyok és reggel csak megébredek, vissza tudnék aludni, de ránézek a telefonra van-e valami fontos mail. Már két napja csesznek így fel kora reggel. Le fogom tiltani a kedves kollégát a levelező szerveremen és újra rendesen fogok aludni és napközben sem hergel fel.

Valaki mondja már el, mi értelme van airplane állapotban bekapcsolva tartani éjjelre a telefont.

Ha olvas / filmez rajta valaki airplane módban, azt még megértem. De alváshoz miért nem kapcsolja ki inkább?

Airplane-mode, a fejem mellett az éjjeli szekrényen, kb már 20x éve... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 06. 10., cs – 12:55

Füldugóval alszom, a karomon okosórával, szóval ha felhívna a szomszéd, hogy ég a ház és keljek fel, akkor nem baj, ha működik a hívás, meg a bluetooth. Net az nem kell éjjel.

Az alvásminőséget inkább a forgalmas út távolsága, zajszigetelés, az ablakok tájolása, a kibaszott téli időzóna, a függönyök sötétítése, a szemtakaró és a füldugó hatékonysága befolyásolja, meg persze hogy mit fogyasztottál korábban és mikor. Meg hogy valaki felbaszott-e aznap.

Ceges mobil munkaido vegen nemitva (kivetel keszenlet), par meterre.
Privat mobil allandoan felhangositva, karnyujtasnyi tavolsagra, bármi baj lehet.
Utobbi szamot ismeri a csaladom, a barataim, meg negy olyan ember a melohelyrol, akik csak akkor hivnak, ha _tenyleg_ baj van.
Es azert ket keszulek, mert dual SIM telefonnal nem sikerült a ket szam tokeletes szeparaciojat megvalosítani, igy egyszerubb.

Nincs telefonom, egy szigeten  elek egyedul, barlangban, es a gyertyat is eloltom ejjelre.

Szerkesztve: 2021. 06. 11., p – 21:31

Lesújtó eredmény.

Hupuék közel kétharmadának az élete 0-24 online csüngésben-lógásban megnyilvánuló, menedzsermódban élt élet.

airplane állapotban, tőlem pár méterre

airplane állapotban, távolabb, de egy szobában

Az a 69+4 ember, aki ezekre szavazott, leírná, hogy mi értelme, az energiapazarláson és az akkumulátor szándékos merítésén (tehát elavultatásán) kívül?

Mert van, amelyiken ugy nem menne az ebreszto. Plusz egy rakas masik dolog sem (IM, levelezes, meg egyebek, ha valami surgos - Androidon pl. airplane modban is visszakapcsolhato a wifi+bt). Esetleg van valami alvasfigyelo kutyuje is, amivel a telefon kommunikal.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Mert van, amelyiken ugy nem menne az ebreszto.

Ez a szánalmas kategória. Többet nem tudok hozzáfűzni.

IM, levelezes, meg egyebek, ha valami surgos

Mi sűrgős lehet éjszaka, amikor amúgy is félreraktad már a telefont? Ja tényleg menedzsermódban éled az életed, nem tudsz aludni és pattognak a fejedben a gondolatok, hogy kinek nem válaszoltál még, de azért ámítod magad az airplane móddal, hogy nem vagy elérhető. Oké, szarkazmuson túl: Miből áll, ha valami "sűrgős", odamenni és bekapcsolni az éjszakára kikapcsolt telefont?

Ha átmegyünk a technikai oldalra, akkor egy alvásnyi idő alatt 0,3 Wh energiát fogyaszt kikapcsolt rádióval egy telefon, ami annyi energia, amennyivel többet az ikonikus 200 wattos izzód 6 - azaz hat - másodperc alatt elfogyaszt, mintha LED világítást használnál. Szóval szerintem a pofádat nyugodtan tedd takarékba, mielőtt újra nagy erőkkel nekilendülnél, hogy rajtad kívül mindenki pazarló.

0,3 Wh energiát fogyaszt

Telefonja válogatja. Nem mindegyik ennyit fogyaszt, csak általánosítasz, mint mindig.

Mondok jobbat. Vegyünk egy viszonylag nagy okostelefon-akkumulátort, mondjuk 4000 mAh-ásat. Ebből 3,8 V-on 15,2 Wh az elfogyasztható energia. 15,2 Wh-t a 200 Wattos izzó 5 perc alatt fogyaszt el, mintha LED világtást használnék. A pofámat azért nem fogom mégse befogni, mert..

  • Egyáltalán nem az elektromos hálózatból való energiafelhasználás oldaláról fogtam meg a dolgot és nem is emiatt tettem fel a kérdést.
  • Az okostelefon újravásároltatása, az ezzel járó évenkénti legyártása (annak minden fázisát figyelembe véve, a bányászattól a legyártáson át a csomagoláson keresztül a szállításig), 6000 km-ről idepöfögtetése jóval nagyobb környezetszennyezést okoz, mint a 200 W-os izzó használata.
  • Az akkumulátorból elfogyasztott energia jóval több környezetszennyezés, mint a hálózatból elfogyasztott, ugyanis az az akkumulátor élettartamát csökkenti és közelebb hozza az újravásárlást. Emellett a feltöltésnél is van némi veszteség.

Szóval, a pofádat most inkább te tedd takarékba.

mielőtt újra nagy erőkkel nekilendülnél, hogy rajtad kívül mindenki pazarló

Nem hiszem, hogy rajtam kívül mindenki pazarló. Azt gondolom, hogy a 60% (ami bár a többségmániás, fősodratú szemellenződnek lehet, hogy mindenkivel egyenlő, de számomra nem jelent mindenkit) egészségtelen always-online menedzsermódban éli az életét, ami sokkal inkább a saját mentális egészségükre veszélyes, mint okoz árampazarlást.

Telefonja válogatja. Nem mindegyik ennyit fogyaszt, csak általánosítasz, mint mindig.

Van, amelyik ennél is kevesebbet fogyaszt, például a Note 2 telefonom egy töltéssel airplane módban 23 napig működött.

egészségtelen always-online menedzsermódban éli az életét

Nem éli abban az életét, hanem vagy azért hagyja airplane módban, mert nem akar a ki-be kapcsolással törődni és ébresztőt viszont használ vagy azért nem vált airplane módba, mert vannak gyerekei, rokonai és/vagy barátai, akik adott esetben éjszaka kérnek segítséget tőle. Te vélhetően annyira el vagy szigetelve a magányodba, hogy olyan alapvető dolgokkal nem foglalkozol, ami másoknak az életük természetes része.

Ja, volt vezetékes telefonod? Kihúztad minden este és reggel visszadugtad? Vagy "egészségtelen always-online menedzsermódban élted az életed"?

Van, amelyik ennél is kevesebbet fogyaszt, például a Note 2 telefonom egy töltéssel airplane módban 23 napig működött.

Igen, ismerem a sztorit. Úton-útfélen szoktál vele dicsekedni. Más kérdés, hogy semmi értelme nem volt airplane módban használni azonkívül, hogy néha kivetted airplane módból. Amit egy ki-be kapcsolás is megoldott volna.

hanem vagy azért hagyja airplane módban, mert nem akar a ki-be kapcsolással törődni

Tehát mindent azonnal akar, tehát menedzsermódban él.

és ébresztőt viszont használ

Tehát százezreket költött egy olyan újrafeltalált kerékre, ami képtelen magát időzítve bekapcsolni, mivel annyira 0-24 csüngésre-lógásra tervezték. A szakma szégyene, hogy léteznek ilyen okostelefonok.

Te vélhetően annyira el vagy szigetelve a magányodba, hogy olyan alapvető dolgokkal nem foglalkozol, ami másoknak az életük természetes része.

Aha tehát ha valaki mindent a maga idejében szeret intézni, az már elszigetelt™. Csodálkozom, hogy a többi marketingkiközösítést nem dobtad be. Nekem is az életem természetes része, hogy beszélek másokkal. Ezt viszont nappal teszem meg, amikor ébren vagyok.

Ja, volt vezetékes telefonod? Kihúztad minden este és reggel visszadugtad? Vagy "egészségtelen always-online menedzsermódban élted az életed"?

Tudod, a jobb típusoknál ki lehet kapcsolni a csengőt és volt üzenetrögzítő. Ugyanez történik a mobiltelefonon is. Aki hív, arról kapok SMS-t, mikor bekapcsolom a telefont és képzeld, annyira nem™ törődöm™ az™ emberekkel™, hogy saját költségen visszahívom őket.

Igen, ismerem a sztorit. Úton-útfélen szoktál vele dicsekedni. Más kérdés, hogy semmi értelme nem volt airplane módban használni azonkívül, hogy néha kivetted airplane módból. Amit egy ki-be kapcsolás is megoldott volna.

Viszont halomba dönti az elméletedet arról, hogy mennyire sokat fogyaszt és mennyit lehet növelni az élettartamán a kikapcsolással... hozzátenném, hogy csak telefonként használva (hang- és SMS) 21 napot bírt egy töltéssel. Ha rendszeresen ki-be kapcsolnám, akkor nem bírna ennyit, mert a boot és shutdown jóval erőforrásigényesebb folyamat, mint az, amikor a legkisebb CPU mag megy csak nagyrészt idle módban és be van kapcsolva a rádió chip.

Tehát mindent azonnal akar, tehát menedzsermódban él.

Nem, nem akar mindent azonnal, ez csak a rögeszmés világodban van így, mert mindig bele kell szólnod mindenbe és át kell húznod a témát a rögeszmés világodba.

Tehát százezreket költött egy olyan újrafeltalált kerékre, ami képtelen magát időzítve bekapcsolni, mivel annyira 0-24 csüngésre-lógásra tervezték. A szakma szégyene, hogy léteznek ilyen okostelefonok.

Mivel adtam gyakorlati példát arra, hogy egy töltéssel 23 napot bír airplane módban egy telefon, nem spórolsz semmit azzal, hogy kikapcsolod és csak annyi része működik, hogy legyen ébresztő funkció, egyszerűen annyira jó az energiamenedzsmentje a telefonoknak szoftveresen és hardveresen is ehhez, hogy nincs értelme kikapcsolni.

Aha tehát ha valaki mindent a maga idejében szeret intézni, az már elszigetelt™. [...] Ezt viszont nappal teszem meg, amikor ébren vagyok.

Neked egyszerűen nincs családod, gyereked, barátod, aki éjjel hívna adott esetben, mert segítségre szorul és/vagy tudják, hogy tőled bizony nem számíthatnak segítségre. Engem hívtak már több alkalommal is éjjel, hogy segítsek.

Aki hív, arról kapok SMS-t, mikor bekapcsolom a telefont és képzeld, annyira nem™ törődöm™ az™ emberekkel™, hogy saját költségen visszahívom őket.

Amikor például éjjel tizenegykor hív fel egy közelben lakó jóbarátod, hogy kizárta magát véletlenül a lakásából, akkor nem igazán vigasztalja, hogy reggel megkapod az SMS-t és visszahívod, mert neki éjjel tizenegykor kellene a segítséged, hogy legyen hol aludnia. Ja, valószínűleg nincs ilyen barátod, nekem meg van.

Tudod, a jobb típusoknál ki lehet kapcsolni a csengőt és volt üzenetrögzítő.

A kérdésre nem válaszoltál, nem az érdekelt, hogy mit lehet a jobb típusoknál, hanem az, hogy minden nap megtetted-e akkurátusan.

Viszont halomba dönti az elméletedet arról, hogy mennyire sokat fogyaszt és mennyit lehet növelni az élettartamán a kikapcsolással...

Nem mondtam, hogy sokat fogyaszt, ahogy azt sem, hogy sokat lehet vele spórolni. Azt mondtam, hogy energiapazarlás. Aminek eddig csak anekdotikus érveléssel "bizonyítottad" az ellenkezőjét.

hozzátenném, hogy csak telefonként használva (hang- és SMS) 21 napot bírt egy töltéssel.

Hozzátenném, hogy semmi értelme nincs egy alapvetően elavulásra tervezett okostelefont bevásárolni, ha csak telefonként használod.

Ha rendszeresen ki-be kapcsolnám, akkor nem bírna ennyit, mert a boot és shutdown jóval erőforrásigényesebb folyamat, mint az, amikor a legkisebb CPU mag megy csak nagyrészt idle módban és be van kapcsolva a rádió chip.

Oké, jöhetnek a konkrét mérések erről, mert eddig csak egy 0-24 csüngésre-lógásra ösztönző marketinganyag hasábjai.

Nem, nem akar mindent azonnal, ez csak a rögeszmés világodban van így, mert mindig bele kell szólnod mindenbe és át kell húznod a témát a rögeszmés világodba.

De igen, akar. Máskülönben megvárná, amíg bebootol a készüléke. Vagy nem venne bloated szoftverrel okostelefont, ami sokáig bootol.

Mivel adtam gyakorlati példát arra, hogy egy töltéssel 23 napot bír airplane módban egy telefon,

A saját példádat elfogadom, elhiszem, hogy nálad így működik. Azonban ez nem vonatkozik univerzálisan az okostelefonokra, amíg be nem bizonyítod.

Neked egyszerűen nincs családod, gyereked, barátod, aki éjjel hívna adott esetben

De igen, van, és tekintve, hogy én se vagyok szupermen, én is kerülhetek "adott esetbe", ugyanakkor nem várom el senkitől, még a családomtól se, hogy éjnek éjjelén felcsörgethessem őket emiatt. Felnőtt ember meg tudja oldani a problémáit saját maga.

Amikor például éjjel tizenegykor hív fel egy közelben lakó jóbarátod, hogy kizárta magát véletlenül a lakásából, akkor nem igazán vigasztalja, hogy reggel megkapod az SMS-t és visszahívod

És ha már a közelben lakik, nem tud hozzád elbattyogni, és becsöngetni, hogy hadd aludhasson nálad egy éjszakát? De igen. Csak egyszerűbb másra hárítani a problémát, mint felelősséget vállalni érte és megoldani, ha már volt olyan balfasz, hogy kizárta magát.

A kérdésre nem válaszoltál, nem az érdekelt, hogy mit lehet a jobb típusoknál, hanem az, hogy minden nap megtetted-e akkurátusan.

Azt hittem, egyértelmű a válasz. Igen, lekapcsoltam a csengőt, az üzenetrögzítő ment csak. Ha valakinek nagyon kellettem, az eljött hozzám és becsöngetett éjszaka. Volt ilyen is.

Nem mondtam, hogy sokat fogyaszt, ahogy azt sem, hogy sokat lehet vele spórolni. Azt mondtam, hogy energiapazarlás.

Tudod, a 200 wattos izzód az energiapazarlás, amivel 6 másodperc alatt égetsz el szó szerint annyi energiát, amennyin most épp rugózol.

Aminek eddig csak anekdotikus érveléssel "bizonyítottad" az ellenkezőjét.

Nem anekdota, hanem tény.

Hozzátenném, hogy semmi értelme nincs egy alapvetően elavulásra tervezett okostelefont bevásárolni, ha csak telefonként használod.

Hozzáteheted, viszont én meg akartam mérni, hogy mit tud. Meg is mértem, hogy mit tud. Amúgy megvan még, fejlesztéshez használom, még ugyanúgy működik, mint új korában, pedig már 9 éves, ennyit a tervezett elavulásról...

Oké, jöhetnek a konkrét mérések erről, mert eddig csak egy 0-24 csüngésre-lógásra ösztönző marketinganyag hasábjai.

Nagy szerencsétlenségedre ezt is megmértem már, 5 százalékos töltöttséggel 24 órát bírt a telefon, mielőtt teljesen kikapcsolt, viszont csak 8 teljes ki és bekapcsolást telepített alkalmazások nélkül és 4 (!!!) ki és bekapcsolást  a szokásos alkalmazásokkal együtt, szóval ez azt jelenti, hogy egy átlagos ki és egy bekapcsolás energiaigénye 4-6 órányi idle energiaigény, amit amúgy Android fejlesztőként teljesen meg tudok érteni, mert rendkívül energiaigényes folyamat a boot. Teljesen értelmetlen kikapcsolni teljesen, mert alig spórolsz.

De igen, akar. Máskülönben megvárná, amíg bebootol a készüléke. Vagy nem venne bloated szoftverrel okostelefont, ami sokáig bootol.

Ha egyébként nem jár semmi hátránnyal - csak a rögeszmés világodban, akkor mégis miért?

A saját példádat elfogadom, elhiszem, hogy nálad így működik. Azonban ez nem vonatkozik univerzálisan az okostelefonokra, amíg be nem bizonyítod.

Hát pedig ez univerzálisan vonatkozik az okostelefonokra, nézd meg a készenléti idejét a specifikációban, minimum 3-4 hét szokott lenni. A Note 2 esetén a Samsung gyári specifikáció szerint a stand-by idő "Up to 980 h (2G) / Up to 890 h (3G)", ami 37-40 napot jelent és vélhetően gyári állapotban, telepített alkalmazások nélkül és új akkuval ezt hozta volna, két év intenzív használat után nálam már csak 21 napot bírt készenlétben és 23 napot airplane módban.

Felnőtt ember meg tudja oldani a problémáit saját maga.

Igen, a gyerek az egy felnőtt ember... :D

Ha valakinek nagyon kellettem, az eljött hozzám és becsöngetett éjszaka. Volt ilyen is.

Ó, baszki, hát a csöngőt is ki kellene kötnöd alvás előtt, nem? Különben "egészségtelen always-online menedzsermódban élted az életed", nem? Vagy csak szimplán laggard vagy ismét és magadat tartod etalonnak valami furcsa ok miatt, amihez képest mindenki ismét hülye.

Tudod, a 200 wattos izzód az energiapazarlás, amivel 6 másodperc alatt égetsz el szó szerint annyi energiát, amennyin most épp rugózol.

Egészen odáig nem pazarlás, ameddig kevesebbet fogyasztok összességében, mint az átlag. Márpedig kevesebbet fogyasztok.

Nem anekdota, hanem tény.

Igen, mert amit te bemondásra mondasz azt kötelező tényként elfogadnom, miközben amit én mondog azt önhatalmúlag laggard™ balfaszságnak™ titulálod.

ennyit a tervezett elavulásról...

Ennyit a szerencsédről, meg arról, hogy minél régebbi egy készülék, annál kevésbé érinti a költségoptimalizáció™. Vajon egy mai Note 20 is ilyen jól fog szuperálni 9 év múlva?

Ha egyébként nem jár semmi hátránnyal - csak a rögeszmés világodban, akkor mégis miért?

Nálad nem jár, de az, hogy te mit méricskéltél otthon, nem alkalmazható minden egyes okostelefonra, sem a 60+ okostelefonját éjjel airplane-módban tartó okostelefonjára. Ha mégis, kéretik bizonyítani. Legalább egy Phoronix grafikonos mérés vagy valami.

Igen, a gyerek az egy felnőtt ember... :D

A közelben lakó barátod is gyerek volt? Nem tudtam, hogy gyerekekkel barátkozol. Szörnyű lehet, ha a felnőttek nem értenek meg. Lehet, hogy nem kéne annyit elitkedned?

Ó, baszki, hát a csöngőt is ki kellene kötnöd alvás előtt, nem? Különben "egészségtelen always-online menedzsermódban élted az életed", nem? Vagy csak szimplán laggard vagy ismét és magadat tartod etalonnak valami furcsa ok miatt, amihez képest mindenki ismét hülye.

Megint tanúbizonyságot tettél arról, hogy csak feketén-fehéren vagy képes gondolkodni, két végletben. Gyakorlatilag ugyanaz az érvelés, mint amikor egy 10 éves számítógépet már az őskorba sorolsz. Próbálj meg a kettő között árnyalatokat is látni, bár tudom nehéz a fősodratú szemellenződ mögül.

Úgy gondolom, hogy a csengőt nem kéne kikötnöm, mivel ha valaki megteszi azt, hogy eljön hozzám, és éjjel becsönget, akkor ott biztos vagyok benne, hogy olyan probléma van, amihez konkrétan én kellek és nem tudja egyedül, vagy másvalaki segítségével megoldani. A kizárom magam otthonról című probléma az minden csak nem ez a kategória.

Egészen odáig nem pazarlás, ameddig kevesebbet fogyasztok összességében, mint az átlag. Márpedig kevesebbet fogyasztok.

És miből gondolod, hogy azok nem fogyasztanak nálad is kevesebbet, akik nem kapcsolják ki a telefonjukat? Szimpla előítélet?

Igen, mert amit te bemondásra mondasz azt kötelező tényként elfogadnom, miközben amit én mondog azt önhatalmúlag laggard™ balfaszságnak™ titulálod.

Akár utána is nézhetnél.

Ennyit a szerencsédről, meg arról, hogy minél régebbi egy készülék, annál kevésbé érinti a költségoptimalizáció™. Vajon egy mai Note 20 is ilyen jól fog szuperálni 9 év múlva?

Hogyne, a Nexus 5X is megvan, az 6 éves. Lehet, hogy csak tudok vigyázni a cuccaimra? Az előző laptopom 10 éves, a szüleim használják napi szinten. A jelenlegi laptopom 5 éves lesz, még mindig használom. Az autóm 15 éves, az előző 22 éves és még mindig járja az utakat az utánam következő tulajdonos alatt... a szerszámgépeim nagy része 5 évesnél idősebb és házat újítok fel... Lehet, hogy tudok vigyázni a dolgaimra és nem a legolcsóbbat veszem meg? Tudod, ez a tervezett elavulás és költségoptimalizáció egy bullshit, amikor az ember megveszi a piacon a legolcsóbbat és elvárja, hogy annyit bírjon, mint egy minimum középkategóriás.

A közelben lakó barátod is gyerek volt?

Nem, de a felsorolásomban ott volt a gyerek is, idézném: "nincs családod, gyereked, barátod, aki éjjel hívna adott esetben". Másrészt ez a dolog kölcsönös, tudják, hogy számíthatnak rám és én is tudom, hogy számíthatok rájuk. Ez lehet, hogy neked meglepő, de az emberek többsége ilyen.

Megint tanúbizonyságot tettél arról, hogy csak feketén-fehéren vagy képes gondolkodni, két végletben.

Mondja ezt az, aki szerint "egészségtelen always-online menedzsermódban élted az életed", ha airplane módba kapcsolod a telefont és nem kapcsolgatod ki-be. :D

Úgy gondolom, hogy a csengőt nem kéne kikötnöm, mivel ha valaki megteszi azt, hogy eljön hozzám, és éjjel becsönget, akkor ott biztos vagyok benne, hogy olyan probléma van, amihez konkrétan én kellek és nem tudja egyedül, vagy másvalaki segítségével megoldani.

És mi van, ha más erre úgy gondolja, hogy a telefon pont erre szolgál?

És miből gondolod, hogy azok nem fogyasztanak nálad is kevesebbet, akik nem kapcsolják ki a telefonjukat? Szimpla előítélet? 

Lehetne akár az is, de ez most szimpla matematika. Ha az átlagnál kevesebb villanyáramot fogyasztok és 82% (59%+11%+8%+4%) valamilyen módon bekapcsolva tartja a telefonját egész éjszaka, akkor bőven lesz köztük olyan, akinél kevesebbet fogyasztok, a mobiltelefonjuktól függetlenül.

Lehet, hogy tudok vigyázni a dolgaimra és nem a legolcsóbbat veszem meg?

Lehet.

Tudod, ez a tervezett elavulás és költségoptimalizáció egy bullshit, amikor az ember megveszi a piacon a legolcsóbbat és elvárja, hogy annyit bírjon, mint egy minimum középkategóriás.

Nem bullshit, a legolcsóbb termékeket például kőkeményen érinti a tervezett elavulás, amit te magad is elismersz azzal, hogy drágább, jobb minőségű termékeket vásárolsz, amik sokáig bírják és általában több garancia is van rájuk. Mindeközben meg úton-útfélen ellene vagy annak, hogy hosszú élettartamú termékeket gyártson az ipar. Elég csak az általad is belinkelt izzós témában megtekinteni a válaszaid. Mai napra az álszentséget is kimaxoltad.

Ez lehet, hogy neked meglepő, de az emberek többsége ilyen.

A nap 16 órájában számíthatnak rám. Ez az időm kétharmada. A maradék 8 órában is számíthatnak rám, ha fontos nekik annyira a dolog, hogy eljöjjenek hozzám és felcsengessenek az álmomból. Ne próbáld már meg könyörgöm ezt úgy beállítani, mintha senki az ég világon nem számíthatna rám és én se másokra. Undorító, ahogy manipulálsz.

Mondja ezt az, aki szerint "egészségtelen always-online menedzsermódban élted az életed", ha airplane módba kapcsolod a telefont és nem kapcsolgatod ki-be. :D

Azt csak felesleges pazarlásnak mondtam, nem always online menedzsermódnak. Always online menedzsermódnak azt az 59%-os többséget mondtam, aki minden funkciót (beleértve az addiktív appokat is) bekapcsolva tart éjszaka. Nem csak flame-elni jársz ide, hanem csúsztatásokkal vitát "nyerni" is.

És mi van, ha más erre úgy gondolja, hogy a telefon pont erre szolgál?

Az "csak telefon" módban bekapcsolva tartja a telefonját. Aki még mindig csak 11% és még mindig nem őróluk van szó, ha azt mondom, hogy always-online menedzsermódban élik az életüket. Csak te szeretnéd rámolvasni ezt a szalmabábot, hogy könnyebben megtámadhasd a véleményem.

Lehetne akár az is, de ez most szimpla matematika. Ha az átlagnál kevesebb villanyáramot fogyasztok és 82% (59%+11%+8%+4%) valamilyen módon bekapcsolva tartja a telefonját egész éjszaka, akkor bőven lesz köztük olyan, akinél kevesebbet fogyasztok, a mobiltelefonjuktól függetlenül.

A szimpla matematika az, hogy a 200 wattos izzóddal 6 másodperc alatt elhasználod azt az energiát, amit szerinted azok pazarolnak, akik nem kapcsolják ki a telefonjukat éjjelre. Minden más egy csúszós lejtő nevű érvelési hiba a részedről és persze a szokásos relativizálás.

Nem bullshit, a legolcsóbb termékeket például kőkeményen érinti a tervezett elavulás, amit te magad is elismersz azzal, hogy drágább, jobb minőségű termékeket vásárolsz, amik sokáig bírják és általában több garancia is van rájuk.

Nem a tervezett elavulás miatt olcsó, hanem azért, mert abból az árból azt lehet kihozni... az adott árból ugyanis kihozzák a legjobbat, amit csak a jelen technika képes. A 10 ezer forintos termékek piacán ugyanúgy verseny van, mint a 100 ezer forintos termékek piacán, csak más ligában játszanak. Az a fogyasztói hozzáállás okozza a félreértést, hogy az egy év garanciás 10 ezer forintos terméktől ugyanazt az élettartamot, kényelmet és teljesítményt várja el, mint az egy év garanciás 100 ezer forintos terméktől.

A nap 16 órájában számíthatnak rám.

Na, vannak emberek, akik úgy élnek, hogy a család, a gyerekek és a barátok a nap 24 órájában számíthatnak rájuk. Always online menedzserek? Nem. Egyszerű emberek, akik törődnek másokkal.

Azt csak felesleges pazarlásnak mondtam, nem always online menedzsermódnak.

Aham, tehát a the 200 wattos izzód 6 másodperce az nem pazarlás? Mások 8 órája pazarlás? Ugyanannyi energiáról beszélünk ugyanis. Nálad a pazarlás egy ideológiai hátterű valami, ami nem számszerűsíthető, mert mindig találsz valami kifogást, hogy a te pazarlásod miért indokolható.

Csak te szeretnéd rámolvasni ezt a szalmabábot, hogy könnyebben megtámadhasd a véleményem.

Te váltogatsz a pazarlás és a always online menedzsermód között, éppen milyen kedved van, illetve mivel tudsz jobban terelni.

A szimpla matematika az, hogy a 200 wattos izzóddal 6 másodperc alatt elhasználod azt az energiát, amit szerinted azok pazarolnak, akik nem kapcsolják ki a telefonjukat éjjelre. Minden más egy csúszós lejtő nevű érvelési hiba a részedről és persze a szokásos relativizálás.

Telefonja és embere válogatja, hogy pazarolnak-e. Ha többet fogyaszt a telefonjuk éjjel bekapcsolva, mint kikapcsolva + reggel bekapcsolva, akkor pazarolnak. Addig viszont nem jöhetsz a 200 Wattos izzóval, amíg az átlag villamosenergia fogyasztónál kevesebbet fogyasztok.

Az a fogyasztói hozzáállás okozza a félreértést, hogy az egy év garanciás 10 ezer forintos terméktől ugyanazt az élettartamot, kényelmet és teljesítményt várja el, mint az egy év garanciás 100 ezer forintos terméktől.

Szerintem ilyen nagyságrendű félreértés nincs a fogyasztóknál. Nagyjábók 30-10 ezer vagy 20-10 ezer forintos arányban van. Az pedig annak köszönhető, hogy a reklámok lehazudják a csillagokat az égről és mindig a 10 ezer forintos kínai hulladék megvásárlására ösztönzik az átlag fogyasztót. Pláne, ha akciós, akkor még maga a kiskereskedő is ezt teszi.

Na, vannak emberek, akik úgy élnek, hogy a család, a gyerekek és a barátok a nap 24 órájában számíthatnak rájuk. Always online menedzserek? Nem. Egyszerű emberek, akik törődnek másokkal.

Rendben. Én is egyszerű ember vagyok, aki törődik másokkal. Emellett viszont magammal is törődöm, ezért a pihenőidőmet tényleg pihenéssel töltöm, nem telefonügyeletben.

Aham, tehát a the 200 wattos izzód 6 másodperce az nem pazarlás? Mások 8 órája pazarlás?

Ha nem nyúl a telefonjához, akkor igen. Én világítok az izzómmal és lekapcsolom, amikor nem kell. Pazarlás az lenne, ha bekapcsolva hagynám az izzót a másik szobában úgy, hogy közben elmegyek aludni.

Nálad a pazarlás egy ideológiai hátterű valami, ami nem számszerűsíthető, mert mindig találsz valami kifogást, hogy a te pazarlásod miért indokolható.

Jelenleg azért, mert az átlag okostelefontapicskolóknál (meg úgy az átlagembereknél) kevesebbet fogyasztok. Ha többet fogyasztanék az átlagnál, akkor valóban el kéne gondolkodnom rajta, hogy szükség van-e 200 Wattos izzóra, illetve hol máshol lehet lefaragni a fogyasztást.

Te váltogatsz a pazarlás és a always online menedzsermód között, éppen milyen kedved van, illetve mivel tudsz jobban terelni.

Két különböző dolog. Azért váltogatok közötte, mert összemosod őket.

Telefonja és embere válogatja, hogy pazarolnak-e. Ha többet fogyaszt a telefonjuk éjjel bekapcsolva, mint kikapcsolva + reggel bekapcsolva, akkor pazarolnak.

Lámpája és embere válogatja, hogy pazarolnak-e. Ha többet fogyaszt az izzójuk bekapcsolva, mint egy LED világítótest, akkor pazarolnak. Látod, milyen egyszerű ez?

Addig viszont nem jöhetsz a 200 Wattos izzóval, amíg az átlag villamosenergia fogyasztónál kevesebbet fogyasztok.

Mi van, ha ők így éjjel bekapcsolt telefonnal is kevesebbet fogyasztanak az átlagnál? Másrészt, ha az év minden napján be van kapcsolva a telefonjuk és nem kapcsolják ki éjjelre, az annyi energiatöbblet, mint amennyit te 36 percnyi világítással elpazarolsz a 200 wattos izzóddal. Más szemében a szálkát minősített esete.

Szerintem ... [...]

Na, ebből ennyi a tény.

Én világítok az izzómmal és lekapcsolom, amikor nem kell. Pazarlás az lenne, ha bekapcsolva hagynám az izzót a másik szobában úgy, hogy közben elmegyek aludni.

Nem, ez pazarlás, mert kényelmi és ideológiai okokból ragaszkodsz egy pazarló technológiához.

Jelenleg azért, mert az átlag okostelefontapicskolóknál (meg úgy az átlagembereknél) kevesebbet fogyasztok.

Erre kérlek az égvilágon semmi bizonyítékod nincs, csak vakon vádaskodsz a torz értékrended mentén.

Két különböző dolog. Azért váltogatok közötte, mert összemosod őket.

Te hoztad be a témába a telefonügyeletet, pedig csengőügyeletet azt tartasz, alapvetően a pazarlástól indultunk, görgess vissza, ha nem hiszed.

Lámpája és embere válogatja, hogy pazarolnak-e. Ha többet fogyaszt az izzójuk bekapcsolva, mint egy LED világítótest, akkor pazarolnak. Látod, milyen egyszerű ez?

Ha többet fogyaszt a LED világítótestjük, mintha fel se kapcsolják, akkor pazarolnak. Látod, milyen egyszerű ez? Nem ilyen egyszerű, hanem ennél sokkal egyszerűbb: Ha az adott világítótest (akár LED, akár izzó) úgy van bekapcsolva, hogy számodra nincs értelme, hogy menjen, mert nem tartózkodsz a helyiségben, akkor pazarolsz. Én 200 W-ot, te meg annyit, amennyid a kínai szar LED-jeid fogyasztanak, meg amennyibe az új széria legyártása kerül, amikor majd nekiállnak villogni a tervezett elavulás miatt kiszáradt tápegység kondenzátorok miatt.

Ha van értelme, hogy világítanak, akkor nem pazarolsz, hanem esetleg többet fogyasztasz. Ehhez nem kell egyetértened semmiféle ideológiával, csak a józan eszedet kell használnod, hogy megértsd. Ugyanez a helyzet a telefonokkal és ezért tettem fel a kérdést és kerestem az értelmét annak, hogy miért vannak bekapcsolva éjszaka repülőgép üzemmódban. Amire részben kaptam is értelmes választ.

Mi van, ha ők így éjjel bekapcsolt telefonnal is kevesebbet fogyasztanak az átlagnál?

Akkor nem pazarolnak. De nem fogyasztanak kevesebbet az átlagnál, mert ha kevesebbet fogyasztanának, akkor én fogyasztanék többet az átlagnál. Azt meg már megbeszéltük, mi van akkor.

Másrészt, ha az év minden napján be van kapcsolva a telefonjuk és nem kapcsolják ki éjjelre, az annyi energiatöbblet, mint amennyit te 36 percnyi világítással elpazarolsz a 200 wattos izzóddal.

Mondta Frankó Mérnök Úr, aki a számítógépét is 0-24 járatja, igencsak sajátos kényelmeskedő "indokolásával".

Zabál mondjuk 50 wattot a gép alvó monitorral dolog nélkül, az 16 óra alatt 800Wh, az 30 forint... a melós meg eltököl legalább öt percet, amíg a gép elindul és megnyitogatja mindenét, ahol tartott, az mérnök óradíjjal minimum 600 forint.

Jó, nincs ennyire kicentizve a munkaidő, de én például rühelltem mindig mindent újra megnyitni, szerverekhez kapcsolódni és a többi, teljesen kiestem a feladatból, amit tegnap otthagytam. [1]

Vagyis 8 órás munkaidőt feltételezve évente 292 kWh-t pöfögtet el a semmibe, 16 órát járatja a gépét értelmetlenül, csak azért, hogy a kis ötpercét megspórolja. Ebből én napi 4 órát tudnám égetni a 200 Wattos izzóm, teljes fényerőn, az év minden napján. A valóságban viszont kb. napi 1-2 órát van felkapcsolva és akkor sem teljes fényerőn. A számítógépemet viszont lekapcsolom éjszakára. Tehát pazarló Frankó Mérnök Úr számonkéri a pazarlást olyan példát emlegetve, ami nem pazarlás.

Nem, ez pazarlás, mert kényelmi és ideológiai okokból ragaszkodsz egy pazarló technológiához.

Részedről jóval nagyobb pazarlás, mert az ötperc hidegindítás megspórolása által adott kényelm illúziója miatt ragaszkodsz a számítógéped 0-24 járatásához és te éjszaka nem használod a számítógéped. Én viszont a szobában tartózkodom, amikor megy a 200 W-os izzó.

A valóságot önmagából kifordító logikáddal végiggondolva az sem pazarlás, hogy a kocsid motorját is járatod éjszaka, valamilyen gyártói vagy Totalcar-on látott idealizmussal megmagyarázva, hogy akkor kevésbé kopnak az alkatrészek, mintha reggel hidegen elindítod. Pedig ez is ugyanúgy benzinpazarlás lenne, mivel nem ülsz az autóban és nem mész vele sehova. De te szeretnéd azt a 10 percet megspórolni reggelente, amíg átmelegszik a motor és elindulhatsz azonnal, mert mindent azonnal akaró óriáscsecsemő fogyasztót neveltek belőled a reklámok és egyébként is az órabéred több az alatt a 10 perc alatt, mint amennyibe az éjszaka alapjáraton elfogyasztott benzin kerül. Akinek meg ezzel problémája van, az irigy™ a magas órabéredre.

Ha többet fogyaszt a LED világítótestjük, mintha fel se kapcsolják, akkor pazarolnak.

Ha kicserélheted egy kevesebbet fogyasztóra, de nem teszed, akkor pazarolsz. Látod, milyen egyszerű ez? De valahogy mindig más pazarlása szúr szemet, a sajátod pazarlást meg kimagyarázod.

Mondta Frankó Mérnök Úr, aki a számítógépét is 0-24 járatja, igencsak sajátos kényelmeskedő "indokolásával".

Jajj, Hajbazer™ Balfasz™ Úr™, elfogytak az érvek, jön a személyeskedés? Igen, én vállalom, hogy kényelemből pazarlok annyit, amennyit te pazarolsz a 200 wattos izzóidal, mintha LED-re cserélnéd.

Vagyis 8 órás munkaidőt feltételezve évente 292 kWh-t pöfögtet el a semmibe, 16 órát járatja a gépét értelmetlenül, csak azért, hogy a kis ötpercét megspórolja. Ebből én napi 4 órát tudnám égetni a 200 Wattos izzóm, teljes fényerőn, az év minden napján. [...] A valóságban viszont kb. napi 1-2 órát van felkapcsolva és akkor sem teljes fényerőn.

Na, egy nappali lámpa átlagos éves használata errefelé 1500 óra, a 4 órával nagyon jól közelítetted, az 1-2 óra azért nem stimmel, mert télen van a világítás nagyja... 1500 óra szorozva 180 wattal, amennyivel több a fogyasztásod az ideológiád miatt, az 270 kWh, ennyit pöfögtetsz el a semmibe. Egy nagyságrend? Igen. Tudnál rajta változtatni? Igen. Ideológiai és kényelmi alapokon nem változtatsz? Igen. Mivel vagy jobb, mint én? Semennyivel. De mindenki másnak a fogyasztásában turkálsz, csak a saját fogyasztásodat magyarázod ki, aztán amikor nem tudod tovább magyarázni, akkor jössz azzal, hogy de kevesebbet fogyasztasz, mint a hipotetikus átlag.

Annyi a hibás kiinduló állapotod, hogy mindig más okozza a bajt, a te életed tökéletes és te vagy az etalon.

Részedről jóval nagyobb pazarlás, mert az ötperc hidegindítás megspórolása által adott kényelm illúziója miatt ragaszkodsz a számítógéped 0-24 járatásához és te éjszaka nem használod a számítógéped. Én viszont a szobában tartózkodom, amikor megy a 200 W-os izzó.

És te milyen kényelmi illúzióddal magyarázod, hogy nem cseréled le LED-re? Azt miért tartod totálisan érvényesnek, míg mindenki más kényelme puszta illúzió?

A valóságot önmagából kifordító logikáddal végiggondolva az sem pazarlás, hogy a kocsid motorját is járatod éjszaka, valamilyen gyártói vagy Totalcar-on látott idealizmussal megmagyarázva, hogy akkor kevésbé kopnak az alkatrészek, mintha reggel hidegen elindítod. Pedig ez is ugyanúgy benzinpazarlás lenne, mivel nem ülsz az autóban és nem mész vele sehova. De te szeretnéd azt a 10 percet megspórolni reggelente, amíg átmelegszik a motor és elindulhatsz azonnal, mert mindent azonnal akaró óriáscsecsemő fogyasztót neveltek belőled a reklámok és egyébként is az órabéred több az alatt a 10 perc alatt, mint amennyibe az éjszaka alapjáraton elfogyasztott benzin kerül.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Ha kicserélheted egy kevesebbet fogyasztóra, de nem teszed, akkor pazarolsz. 

Értem, tehát eljutottunk oda, hogy ha nem veszem meg minden évben a legújabb™, legnagyobb lumen/wattos termékét multiéknak, akkor pazarló™ vagyok. Miközben meg telibe szartad, hogy a LED-gyártás milyen bányászati tevékenységgel, energiafelhasználással, környezetszennyezéssel jár, nem beszélve a 6000 km-ről idepöfögtetését a kínai szar LED-eknek. Ehhez képest kutyahúgy, amit a magyar gázturbinás erőművek szennyeznek, hogy járassák a 200 W-os izzómat.

De valahogy mindig más pazarlása szúr szemet, a sajátod pazarlást meg kimagyarázod.

Az a különbség köztünk, hogy te az átkozott befektetőlogikád mentén értelmezed a pazarlást, én pedig az adott energiát felhasználó eszköz adott időben működtetésének értelmét tekintve. Ha ezt képes lennél megérteni, akkor nem kimagyarázásnak tekintenéd, amit mondtam és lehet, hogy nem is vitatkoznánk egymás mellett elbeszélve.

jössz azzal, hogy de kevesebbet fogyasztasz, mint a hipotetikus átlag

Mert kevesebbet fogyasztok, tehát teljesen értelmetlen azon rugózni, hogy milyen energiahatékonyságú lámpával világítok.

És te milyen kényelmi illúzióddal magyarázod, hogy nem cseréled le LED-re? Azt miért tartod totálisan érvényesnek, míg mindenki más kényelme puszta illúzió?

Leírtam a 200 W-os izzós topikban, hogy miért nem szeretnék kínai szar LED-et. A kényelemnek ehhez max. annyi köze van, hogy a meleg fényű világítást jobban szeretem, hangulatosabbnak tartom, de ez is inkább ízlés és nem kényelem kérdése. A fő érv a kínai szar LED-ek ellen a tervezett elavulásuk, a silány alapanyag, amiből készülnek, az emisszióvesztés (igen, a LED-eket is érinti, azon belül a fényporos-foszforos fehér LED-eket) és az, hogy 6000 km-ről kell őket idepöfögtetni. A tápegységeikkel szándékosan túlhajtják őket, hogy hamarabb tönkremenjenek, ezért látható Budapest minden utcasarkán legalább egy kirakat, ahol legalább egy LED villódzik. Ellenben, egy 2000-es években gyártott 200 W-os Tungsram izzó, ha találsz a retro piacon, köszöni jól van, nem ég ki, főleg ha dimmerrel használod. Ez nem ideológia, hanem tapasztalat.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem szalmabáb, mert nem állítottam, hogy te valóban ezt csinálod. Bemutattam az átkozott befektetőlogikád egy példán keresztül, aminek talán jobban érezhető az abszurditása.

Értem, tehát eljutottunk oda, hogy ha nem veszem meg minden évben a legújabb™, legnagyobb lumen/wattos termékét multiéknak, akkor pazarló™ vagyok. Miközben meg telibe szartad, hogy a LED-gyártás milyen bányászati tevékenységgel, energiafelhasználással, környezetszennyezéssel jár, nem beszélve a 6000 km-ről idepöfögtetését a kínai szar LED-eknek. Ehhez képest kutyahúgy, amit a magyar gázturbinás erőművek szennyeznek, hogy járassák a 200 W-os izzómat.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Az a különbség köztünk, hogy te az átkozott befektetőlogikád mentén értelmezed a pazarlást, én pedig az adott energiát felhasználó eszköz adott időben működtetésének értelmét tekintve. Ha ezt képes lennél megérteni, akkor nem kimagyarázásnak tekintenéd, amit mondtam és lehet, hogy nem is vitatkoznánk egymás mellett elbeszélve.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

Mert kevesebbet fogyasztok, tehát teljesen értelmetlen azon rugózni, hogy milyen energiahatékonyságú lámpával világítok.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot

Leírtam a 200 W-os izzós topikban, hogy miért nem szeretnék kínai szar LED-et. A kényelemnek ehhez max. annyi köze van, hogy a meleg fényű világítást jobban szeretem, hangulatosabbnak tartom, de ez is inkább ízlés és nem kényelem kérdése. A fő érv a kínai szar LED-ek ellen a tervezett elavulásuk, a silány alapanyag, amiből készülnek, az emisszióvesztés (igen, a LED-eket is érinti, azon belül a fényporos-foszforos fehér LED-eket) és az, hogy 6000 km-ről kell őket idepöfögtetni. A tápegységeikkel szándékosan túlhajtják őket, hogy hamarabb tönkremenjenek, ezért látható Budapest minden utcasarkán legalább egy kirakat, ahol legalább egy LED villódzik. Ellenben, egy 2000-es években gyártott 200 W-os Tungsram izzó, ha találsz a retro piacon, köszöni jól van, nem ég ki, főleg ha dimmerrel használod. Ez nem ideológia, hanem tapasztalat.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Nem szalmabáb, mert nem állítottam, hogy te valóban ezt csinálod. Bemutattam az átkozott befektetőlogikád egy példán keresztül, aminek talán jobban érezhető az abszurditása.

Hát, ezt nevezzük szalmabábnak, úgy látom, te azt se érted, hogy mi az érvelési hiba, amiket oly szeretettel mások orra alá dörgölsz...

Akkor is elismertem, még be is idézted, többször írtam is, hogy az ilyen dolgok kerekítési hibának sem számítanak az adott főre eső összes energiafogyasztáshoz képest, aminek a nagy hányadát a lakóhely energetikája adja, ezt követi az étkezés és a közlekedés, húsfogyasztás és autózástól függően, minden más messze ezek után következik. Ha érdemben akarsz tenni valamit a pazarlás ellen, akkor ezekkel kellene foglalkozni, nem olyan sor végi faszságokkal, amelyekkel szoktál.

Amúgy meg te is nyugodtan elismerhetnéd a pazarlásod tényét, bár szerintem az nem fog menni könnyen, mert identitásodat érintő mélyen gyökerező beismerés lenne, ami sok mindent magával rántana a gyökerekkel.

Amúgy meg te is nyugodtan elismerhetnéd a pazarlásod tényét, bár szerintem az nem fog menni könnyen, mert identitásodat érintő mélyen gyökerező beismerés lenne, ami sok mindent magával rántana a gyökerekkel.

Nem a 200 W-os izzó vagy a pazarlás-nempazarlás adja az identitásom, így ismételni tudom csak magam.

Az a különbség köztünk, hogy te az átkozott befektetőlogikád mentén értelmezed a pazarlást, én pedig az adott energiát felhasználó eszköz adott időben működtetésének értelmét tekintve.

Az a különbség köztünk, hogy te az átkozott befektetőlogikád mentén értelmezed a pazarlást, én pedig az adott energiát felhasználó eszköz adott időben működtetésének értelmét tekintve.

Nem, én beismerem, hogy a kényelmem miatt van energiafogyasztásom. Azért van évente 10 MWh energiafogyasztásom, mert sokkal kényelmesebb melegben élni és meleg vízben fürdeni. Azért van további 8 MWh energiafogyasztásom évente, mert nem gyalog járok, hanem kényelmesen vonattal, busszal és időnként autóval. Azért van további 10 MWh energiafogyasztásom, mert mások által termelt és feldolgozott ételeket eszem, nem magam gyűjtögetem össze (bár most már majdnem 400 négyzetméteren termesztek növényeket, szóval jelentősen kisebb már ez a szám) és azért csak ennyi és nem 30 MWh feletti, mert nem eszem húst, vegetáriánus vagyok. Ez eddig 30.000 kWh éves energiafogyasztás, amihez képest az, hogy lecsukom-e a laptopot éjjelre, kerekítési hiba, aminek majdnem a százszorosát megspórolom azzal, hogy nem eszem húst és otthonról dolgozom.

Update: most konkrétan megmértem a laptopom fogyasztását, mert a 2017-es idézet egy hipotetikus céges gépről szólt, 11 wattot eszik úgy, hogy nem szakadnak meg a nyitott hálózati kapcsolataim és egérmozgásra azonnal használható, szóval évente 64 kWh pazarlásnál tartunk, amit te ~400 óra alatt elérsz azzal, hogy a kényelmed és ideológiád miatt ragaszkodsz a 200 wattos izzódhoz.

Az is kerekítési hiba, hogy te épp mivel világítasz és ezt már többször leírtam: ha tenni akarsz valamit a környezetért, akkor nem ilyen apró faszságokkal törődsz, hogy kikapcsolja-e valaki a telefonját éjjelre, ami évente nincs 0,1 kWh energia megspórolása, hanem kiköltözöl a kényelmes távfűtéses panelből egy vidéki vályogházba, amit fával fűtesz, leszoksz a húsról és magadnak termeled a zöldségeket, ezzel nagyjából megspórolsz évente 30-40 MWh energiát és nem a fingot reszeled, mint most is. De te túl kényelmes vagy ahhoz, hogy kiköltözz vidékre egy vályogházba és túlságosan arra épül az identitásod, hogy te energiatakarékos vagy és mindenki felett állsz, mindenkire ráfoghatod, hogy pazarol, csak magadnak adsz felmentést, holott ugyanúgy a kényelem vezérel abban, hogy mennyi energiát fogyasztasz évente.

"én pedig az adott energiát felhasználó eszköz adott időben működtetésének értelmét tekintve"Az a baj, hogy ez egy hibas ertelmezes. Ha egy celt tobb.modon elerhetsz (legyen feny a szobaban), de te a nagyobb energiafogyasztasu modot valasztod, akkor pazarolsz. Tokmindegy, hogy ott vagy-e vagy sem.

Masik pelda: napelemeseknel divat ujabban elfuteni a tobblettermelest. Mivel ezt jellemzoen telen teszik, az energia, amit erre hasznalnak joreszt fosszilis eromuvekbol jon. Ez nalunk mostanaban 230 g CO2 / kWh kibocsatassal jar.

Hosugarzoval, pufiba tekert futopatronnal 1kWh elektromos energiabol nagyjabol 1kWh-nak megfelelo mennyisegu hoenergiat lehet nyerni. Ez minden szempontbol pazarlas: a villamosenergiaert kb. 14 Ft-ot adna az aramszolgaltato, egy jo kondenzacios gazkazannal ez az energiamennyiseg 11 Ft korul jon ki, a hozza tartozo CO2 kibocsatas pedig 155g. (Ok, egy helyen csusztatok, egy hosugarzo vagy egy futopatron olcsobb, mint egy gazkazan). Azt' a vegen a csoka pont ugyanannyit tartozkodik az ingatlanban, fuggetlenul attol, hogy mivel fut.

De mondok jobbat: lehet kapni magas COP erteku hoszivattyut, ami egy kWh arambol akar 4kWh hoenergiat is bepakol a hazadba. Na az kb. annyival jobb a futoszalnal, mint a led az izzolampanal.

Tessek, egy tanulmany a kulonbozo fenyforrasok energiaigenyerol, beleertve a gyartast, pofogtetest es hasznalatot is:

https://www1.eere.energy.gov/buildings/publications/pdfs/ssl/2012_LED_L…

Ha jol ertem vegen a tablazatot, akkor meg a leggagyibb led is jobban teljesit a legjobb izzonal. Raadasul te a dimmelessel meg tovabb rontod az izzod hatasfokat, ami pedig jelentos problema, mert annak nem a gyartasahoz, hanem az uzemeltetesehez kell sok energia. Errol ennyit...

Ha az a bajod a kinai szar ledekkel, hogy hamar tonkremennek, akkor jo hirem van szamodra: lehet minosegit is kapni. Sot, vehetsz 20W-os dimmelheto led kortet is, ami mukodni fog a meglevo dimmereddel, es jarathatod fel teljesitmenyen, ezzel "letrehozva" egy olyan fenyforrast, aminek boven tul van meretezve a tapegysege es a hutese is, igy potencialisan hosszu lesz az elettartama. Es az izzoddal szemben nem romlik jelentosen a hatasfoka sem a dimmelestol.

Tehát százezreket költött egy olyan újrafeltalált kerékre, ami képtelen magát időzítve bekapcsolni, mivel annyira 0-24 csüngésre-lógásra tervezték. A szakma szégyene, hogy léteznek ilyen okostelefonok.

Bármely eszköz, amely kikapcsolt állapotban képes időzítve bekapcsolni saját magát, az kikapcsolt állapotban nincs kikapcsolva.

Mint feljebb irtak, airplane modbol gyorsabban lehet ujra mukodo allapotba hozni. Egyebkent siman lehet, hogy egy egyejszakas airplane mod kevesebb energiat emeszt fel, mint egy teljes shutdown - boot ciklus. Ugye ket nagy fogyaszto, a kijelzo meg a radio kiesik, a cpu energiagazdalkodasa meg azert eleg jol meg van oldva mobilokban, a leallitas es ujrainditas viszont cpu intenziv es egy csomo hattertar hozzaferest general - ezzel avultatva a beepitett flash memoriat ;)

Butatelefonoknal regen javasoltak is, hogy ha nyujtani szeretned a keszenletet, akkor kikapcsolas helyett tedd repulos uzembe.

teljesen bekapcsolt állapotban, általában mellettem az ágyon, vagy rajta alszom

Teljesen bekapcsolva karnyújtásnyira.

De azt tegyük hozzá, hogy rendszeresen vagyok készenlétes, és olyankor nincs is más választás.

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."