KDE Plasma 5.22

Címkék

Megjelent a KDE desktop környezetének, a Plasma-nak 5.22-es kiadása.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Vajon mekkora hardveres teljesítmény kellene ahhoz, hogy úgy fusson egy DE, ahogyan a videóban "villant"..?

Én kb. másfél éve néztem utoljára. Akkor is egyre karcsúbb volt a KDE5, valami 450 megával beírte stock változatban Archon, de egyre lebutítottabb is, és egyre bugosabb. Nyomtam pár évet Openboxon is, az sokkal jobb, pattogósabb. De kb. 6 havonta váltogatok felületet, volt már mindenféle más is, LXDE, Xfce, Gnome3.x, IceWM, i3wm, SwayWM, dwm. Jelenleg bspwm. Volt még fent anno fvwm, JWM, 2bwm, Berry is, de azok nem éltek sokat. Legjobban eddig a SwayWM tetsztett, de nem akarok egynél leragadni, hátha találok jobbat. Ilyen KDE5 féle hagyományos desktopra már nem térnék vissza. Tele van számomra felesleges kacattal. Ezek a tiling WM-ek iszonyat gyorsak, sallangmentesek  (se téma, se ikonok, se dokk, se semmi), bootidő 3-4 mp, azonnal vágódik minden a képernyőre (login manager sincs, konzolon jelentkezek be, és bashrc/zshrc-ből indul a startx felparaméterezve), minden a kezem alatt van egy billentyűnyomásra, szinte 0 függőség, kis kódbázis, nincs nagyon, ami eltörjön rajta frissítéskor.

Ilyen KDE5-öt max. kezdőnek tennék fel, aki Windowsról jön, és ragaszkodik az eye candy-hez, meg hogy hagyományos tálcás, indítómenüs, ikonos, egerészős, desktop filozófiás legyen a rendszer. Bár ma már a legtöbb asztali környezet nem is ezt célozza, hanem Mac-pótlék akar mindegyik lenni (Gnome, Budgie, Pantheon, Unity), ez lett most menő, meg a tabletes filozófia.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ja en is igy voltam vele. Imadtam az openboxomat. Aztan fel eve valahogy egyre gyakrabban boot-oltam a KDE-t. Ne erts felre most is inkabb virsh-et hasznalok mint virt-managert :D, meg foleg terminalos app-okat (awscli, azurecli, ansible, terraform, es python-t is inkabb vi-ban irok, stb.) , a KDE-t meg vegletekig lecsupszitotta, de valahogy most ez is gyors es kenyelmes (no eyecandy; minden ilyen turned off). Persze akkor meg kerdezheted hogy mi a pocsomnek nem inkabb openbox, de kicsit eluntam az osszes mindenfelet osszevadaszni, ami meg egyszeruen es jol bele van integralva a kde-be (csak nyissa ki az ember egyszer a systray-t).