Xiaomi vs. Sony

Fórumok

Hány évig működik egy beépített akkumulátor? A mostani Samsungom már 4 éves, előbb-utóbb megérik a cserére. Ha eljön az ideje, akkor mit ajánlotok? A főbb szempontjaim:

Ne legyen nagy. 6" vagy ez alatti lenne nekem optimális.

4GB memória, 128GB tárhely (ha SD-vel bővíthető, akkor lehet 64GB)

5GHz WiFi

OLED kijelző

Tehát főleg telefonálás, web böngészés, néha fotózás, semmi extra.

Amire nincs feltétlenül szükségem (legfeljebb jó, ha van):

FM Rádió, NFC, dual-SIM, spéci kamera, 5G, gyorstöltés, arcfelismerés, vízállóság, bika nagy akku...

Ez a címben szereplő két márka szimpatikus. Sony-m volt régebben, nem volt rossz. Jó márka még a Sony okostelefonok terén? A Xiaomi valamelyik MI vagy Redmi biztosan megfelelne, de túl nagyok.

Hozzászólások

Természetesen pixel 4a , 4a 5G vagy 5 pénztarcától függően :>

Fedora 38, Thinkpad x280

Volt egy Doogee telefonom. Nem tudom mit lehet benne szeretni. Talán egyszer jött rá valami wifi hardver frissítés, a kamerája használhatatlan volt, és tűzfallal kellett megfognom az eltávolíthatatlan, letilthatatlan alkalmazások kommunikációját. Ürültem neki mikor összetört. Egyébként egész fürgének tűnt, de soha többet. Én csak Android ONE vagy Lineage OS-el használható telefont vennék.  

A Xiaomi-féle MIUI -ban számos hozzáadott ficsőr (mi cloud) és alkalmazás van (köztük néhány eltávolitható, a többi eltávolithatatlan, egynémelyt még letiltani sem lehet).

Itt egy szép lista a csúnyaságokról: https://technastic.com/xiaomi-bloatware-list-miui

Nem lebeszélésképpen, csak nem árt tudni róla.

Nem belekotyogásként, de onnantól kezdve, hogy kvázi minden *.google.android.* alkalmazásra azt írja, hogy "bloatware", aztán a MIUI launcher-t magát is belerakja a listába... (Való igaz, egy jelentős részét ezeknek ki lehet váltani más alkalmazással, és van, amit nem, vagy csak extrém ritkán használ valaki) De a hab a tortán az, hogy a lista a szerinte bloatware-eket készítő Google által szolgáltatott google drive-on érhető el... Mondjuk úgy, hogy ez utóbbival duplán szembef0sta és erősen hiteltelenné tette saját magát....

"minden *.google.android.* alkalmazásra azt írja, "

Nem mindegyikre. (lásd "Google Bloatware on Xiaomi Phones" lista) Nálam a Duo, Play Music, Wellbeing, AR Lens, Feedback, Docs, Photos mind felesleges, nem használt alkalmazás. Tudjam letörölni.

Ne gyertek a toolkitekkel meg ADB parancsokkal.

iOS -on ahol ez kulturáltabban van kezelve, tök kevés gyári app van, ami meg nem tetszik, arra megy az X és törölve van. Ennek igy kell kinéznie.

Többször került már szóba, én is többször írtam már.

Az 'eltávolíthatatlan' alkalmazások is eltávolíthatóak, nem túl nagy erőfeszítés árán.

How to Uninstall Carrier/OEM Bloatware Without Root Access (xda-developers.com)

(ha elég sokáig görgetsz az általad linkelt oldalon, ott is megtalálod, hogy hogyan lehet eltávolítani őket)

Szerintem.

Xiaomi bloatware eltávolitásra és egyéb dolgokra van egy magyar srác által készitett grafikus alkalmazás.

Nálam bevált, nagyon jól működött.

Szaki/XiaomiADBFastbootTools: A simple tool for managing Xiaomi devices on desktop using ADB and Fastboot (github.com)

Ezeknek a módszereknek, trükköknek, leirásoknak már a léte is azt bizonyitja, hogy jobb elkerülni az ilyeneket. És ez nem csak MIUI specifikus.

Rendes mobil oprendszeren nem léteznek felégetett, nem kivánt/felesleges/kémkedő alkalmazások. Ami esetleg mégis fent van (például Részvényfigyelő, Apple Maps) arra rányomom az X-et és törölve van.

Miért fektetnek energiát az Android vendorok system-appként felrakni egy csomó hülyeséget? Némelyiket még letiltani se lehet.

(Maradjunk a felületen elérhető megoldásoknál, a hackelést sokan megunták már telefonon, engem is beleértve)

Az Apple néha benyom egy bocsikát, amikor már megint lebuknak, hogy kémkedtek az ügyfeleik után:

 

https://www.digitalinformationworld.com/2019/08/apple-apologizes-users-…

Szóval ennyit a nemkémkedő Apple meséről.

 

A telefon egy hardver, amire a megfelelő szoftver kell telepíteni. Ez Andorid vonalon operációs rendszer szintig lehetséges, az Apple vonalon meg nem.

Ne áltassuk magunkat. Rendben van hogy az AOSP nyilt forráskódú, de:

- ha gyártói szoftvert teszel fel, arra rámegy a gyártói cucc plusz a zárt forrású google cucc (gapps)

- ha esetleg LoS -t használsz vagy egyéb open source Androidot, akkor is rá kell tenned a zárt forrású google cuccot (gapps)

- ha nem teszed fel a gapps -t, kb használhatatlan lesz a telefonod (de legalább elméleti szinten megteheted, hogy a kezedbe veszed az irányitást, csak az eredmény nem lesz túl rózsás)

A hirre pedig, hát igen, az apple is követ el hibákat, de pl. a Siri engem pont nem érint, mert abszolút le szoktam lőni.

Ez nem hiba votl, hanem tudatos kémkedés és tele vani lyennekel minden Apple termék.. Egészséggel használd őket egyébként. Én egy sokkal funkciógazdagabb, nagyságrendekkel testreszabhatóbb telefont vettem feleannyiért, mert a 7 és fél éves, legfrissebb LOS-sel használt telefonom  csereérettnek nyilvánítottam.

Jelenleg egy Redmi Note 8-at használok LoS-al és minimális gapps -al. Kábé elégedetten, bár nem teljesen. Ha véletlenül a wcben landol akkor nem fogok sirni az Android után. Most adtam el a régi iphone SE-ket, van egy ipad air 2-m. Láttam mindent, amit az android nyujtani tud. Gyártói fost is, olcsót is, drágát is, AOSP -ot is, microG -t is, gapps -ot, mindenféle okosságokat és hackeket. Amiért sok androidos küzd azt tálcán kinálja az apple. Ez van.

Ez aranyos. Hány évig működik? Kb. olyan kérdés, hogy mekkora szakálla van öreganyámnak? Várj, a kistálygömböm azt mondja, hogy attól függ, hogy melyik modell, hány mWh, mennyit van használva, hányszor volt kisütve, mit futtatsz a telón, stb.. Szívesen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Sony is tele van bloatware-al... még csak az van tele igazán. Az más kérdés, hogy egyelőre nem hozott ilyen listát senki.

Nálam bloat elsősorban az ilyen Tripadvisor, Facebook, Instagram, Szellemes üzenetküldő és társai

Ha már a MIUI Launcher a listán van, akkor ott az Xperia UI szintén. A google "bloatware-ek" pedig javarészt minden androidos telefonon megtalálhatók kisebb-nagyobb mértékben. Ott van pl az Xperia mail. Minek? Van gyárilag gmail mindegyiken és mindent is tud, exchanget is.

Xperia keyboard... minek? Az ilyennel tudnak a legjobban kiakasztani. Az ember megszokott egy valamilyen billentyűzetet az idők során. Legyen az a Gboard, AOSP billentyűzet vagy valami "általánosan elérhető" pl. anysoft. Erre itt gyárilag jön valami hulladék, amivel szintén lehet foglalkozni ha le akarod cserélni.

Akku üzemidőben szerintem nagy csodák nincsenek. A 4000 mAh az 4000, a 3000 az meg annyi. Leginkább a használati szokásaidtól függ. Nyílván több az üzemidő, ha a telefont soha nem hordod zsebben (nincs állandóan 36 fokon az akku), figyelsz arra, hogy a vezeték nélküli kapcsolatok kizárólag akkor legyenek bekapcsolva amikor használod (nálam állandóan be van kapcsolva minden), éjszakára kikapcsolod-e a készüléket vagy repülőgép üzemmódba teszed akár automatizálva. Oled kijelző esetén használod-e a sötét módot, játszol, böngészel, kizárólag telefonálsz. Telefonálsz de sokat,  hotspotot használsz vagy sem... szóval nagyon sok a lehetőség.

 

A Redmi 4x annó egy nagyon jó széria lett. Dual sim, 2/3/4 GB ram, 16/32/64 GB belső tárhely, 5" kijelző, kényelmesen elfér a zsebben. 4100 mAh akku. Nincs benne 5 GHz-es wifi, viszont van infra, jack. Sebességre is tökéletesen használható. Használtan sem könnyű hozzájutni, mert nem igazán adja el akinek van. Sajnos létezik belőle olyan kínai verzió ami nem tudja a B20 LTE-t de szerencsére itthon ritka. Sokáig nyúztam én is. Van rá xiaomi.eu, LoS, Ubuntu Touch, egy csomó féle fajta ROM. Több kollégám a mai napig megelégedetten használja. Már nem bír ki nekik 3 napot, csak 1-et de egy akku kb. 3500 Ft bele és nem nehéz kicserélni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ha ez így lenne, szerintem nem nagyon lenne LoS, AOSP és társai :D

A gond az, hogy pl. sem a google search, sem a play services nem törölhető, az áruház is legfeljebb tiltható. Nem próbáltam végig őket, de ezek kritikus dolgok a normál működéssel kapcsolatban. Egyébként ebben a fejlesztőknek is van felelőssége, mert egy csomó app csak úgy hajlandó elindulni, ha van play store. Szerencsére vannak egész jó megoldások már AOSP alapú romokra is. Mondjuk ezekkel kapcsolatban nekem mindig az az érzésem, hogy google-féle os-t akarunk használni a házigazda nélkül.

Emiatt preferálom inkább az Ubuntu Touch-ot. Elméletileg azon is megoldható android appok futtatása, de még nem volt lehetőségem azt a részét kipróbálni. Egyelőre várom a hozzá való telefonjaim :) 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A play services mondhatni esszenciális. Nem úszod meg. Ha csak a városi navigációra gondolok, ahol a wifi alapú location services helyettesiti az árnyékolt GPS-t, máris ott tartunk, hogy kell. Szóval azt nem törölném le, de a többi raklap google appot igen.

Az ubuntu touch jó lenne, ha nem egy komplett android felett futna (halium). :(

Ha csak a városi navigációra gondolok, ahol a wifi alapú location services helyettesiti az árnyékolt GPS-t, máris ott tartunk, hogy kell

 Igen.

UBTouch-al kapcsolatban ezt még nem hallottam, hogy android van alatta. Nekem teljesen úgy tűnt, mint egy régebbi arm architektúrájú ubuntu LTS. Állítólag az első androidok is ubuntura épültek. Szóval ez lehet, hogy a tyúk meg a tojás esete, de nincsenek mélyreható infóim róla.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2021. 06. 10., cs – 12:42

Szépek nagyon a sonyk, tetszenek még mindig. De miutan jól beszopattak a p-vel engem, u-val rokont, így nem bízok bennük. Konkrétan az u-ban sose ment a GPS, a p-ben meg olyan frissítéssel hagyták magára a telefont amiben nem lehetett telefonálni. Felvetted és még random csengett három másodpercig!

Uh... Sonyból telefont soha többé...

Ha eljön az ideje, akkor mit ajánlotok?

Ha telefonod még megfelel, akkor akkumlátor-cserét. Több beépített akkus telefonon is cseréltem már akkut: kb. 20 eurós tétel, és általában szerszámot (gagyi, de egyszer használható) is csomagolnak mellé, ha nem lenne otthon. A hogyanra pedig ott a youtube ("replace [modell] battery"); videónézéssel együtt egy fél óra alatt megoldható. Ha nem csináltál még ilyet, akkor az első alkalommal lehet, hogy kicsit remeg majd a kezed :-) De ha nem mered bevállalni, akkor valószínű akármelyik gsm boltban/szervízben megcsinálják neked párezer Ft felárért.