[megoldva] Linux desktop eve vs ket 4k kijelzo #rage

Fórumok

Sziasztok, 6 ev kihagyas utan gondoltam valtok macos-rol vissza linuxra. Mert mostmar biztos a desktop eve van. Hat nem :) De biztos csak nagyra vagyo vagyok, azt szeretnem, hogy a laptop csak a kulso kijelzot hasznalja lecsukott allapotban (ha lehuzom rola, akkor meg csak a beepitettet).

- Boot soran bekeri a decryptalashoz a jelszot, de azt csak a laptop kijelzojen hajlando, szoval nyithatom ki emiatt

- Ha le van csukva a laptop a login screen nem jelenik meg a kulso monitoron, ha vakon bejelentkezek nem kapcsol a kulso monitorra, ki kell nyitni a gepet, ha login kozbe lecsukom, akkor villog a kijelzo egy darabig mint egy stroboszkop

- Xorg nem kepes normalisan skalazni, waylanddel meg nem minden mukodik (pl screen share)

- Az, hogy a ket kijelzo elterő skalazas legyen ugy fest csak egy alom

- Van, hogy ketszer is ra kell dugni a kijelzot (persze csak nyitott allapotban mukodik), hogy meg is jelenjen valami kep, tehat eszreveszi, sot at is teszi a default screennek az externalt, csak eppen kep nem jelenik meg

- Neha a settingsbe csak siman felcserei a screeneket, es azonositas utan atallitok valamit es a masikon allitja at

- Vannak elemek, amik skalazodnak, vannak, amik nem (konkretan i3-al ujraolvastatom a konfigot, es van, hogy jol skalazza van, hogy nem)

- Az egerkurzort egyik app felett tarva eredeti meretben jeleniti meg, masik app folott meg skalazza

- Atallitottam a kurzort, azota van app, amelyiknel a regi jelenik meg, van ahol az uj (a fent nevezett dolgot nem oldja meg, szoval most mar a meretuk is osszevissza valtozik)

- Ha veletlen mukodik az external kijelzo, akkor 0.5 karakter / masodperccel gepeli a jelszavam

Hat gondoltam kisirom magam. Egyelore nem, hogy nem vagyok boldog, kifejezetten szomoru vagyok, mert ez igy alkalmatlan munkara (es meg sokat is fizettem erte). Gyakorlatilag a kijelzo mellett nem fer el a gep, szoval minden kinyitashoz ki kell szednem alola. Ez katasztrofa, es nem is latom egyelore hogy lesz ebbol egy kenyelmes fejlesztoi kornyezet, amihez odaulok, felebresztem, beloginolok, es dolgozok. Amikor meg el kell vinnem a gepet, akkor ott folytatom, ahol abbahagytam anlekul, hogy mindenfele profilokat kene betolteni, vagy allitgatni ezt a sz@rt.

 

Persze nem ijedek meg egy kis hekkelestol, szoval ha valakinek van mar egy bejaratott modszere, nagyon szivesen veszem, es elore is koszonom.

Hozzászólások

Próbálj ki egy gnome-os manjarot szerintem, desktopon sokat váltok monitort. Eddig max a gnome-ot kellett resetelni, de azt is be lehet ütemezni, hogy ha screent leszedsz, vagy csatlakoztatsz újrainduljon. A fentieket kde alatt tapasztaltam, ezért váltottam vissza gnome-ra többek között, i3-at annyira nem ismerem... Többiek tuti kérdezni fogják milyen gépen futtatod, milyen rendszert, azt esetleg még írd meg. :)

Manjaro vagy Arco. Mindenképp az Ubuntu helyett, ha a problémáid nem is oldja meg. Ha bejön amúgy az i3wm, akkor SwayWM-et ajánlom, az wayandes. Screensharingre lehet waylandes alternatívákat keresni. Talán a Sway a skálázással is jobban áll. Viszont a multimonitorról nem tudok nyilatkozni, olyat nem használok.

De amikre panaszkodsz, azok egy része nem bug, meg nem desktopévés bénázás, hanem a Linux természetéből adódik. Pl. a X.org-ra írt screensharing soha (!!!!) nem fog Wayland alatt működni, két teljesen eltérő protokoll. Meg pl. a LUKS decrypt jelszó bekérésekor, bootkor mindenképp csak laptop kijelzőn tudja bekérni, hiszen a bootnak ez egy nagyon korai szakasza, még a kernel se töltődik be rendesen, nem hogy grafikus felület, driverek, miegymás, ami tudná a külső kijelzőt hajtani. Hacsak a laptop UEFI BIOS-a erre nem kínál megoldást, hogy valahogy be lehessen állítani, hogy ha külső kijelző van csatlakoztatva, akkor azt használja a belső helyett, akkor buktad ezt a feature-t egy életre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem Lenovo T470-essel csak rátoltam a dokkolóra - mielőtt lett volna dokkolóm bedugtam egy USB-C -> DP átalakítót -, fel se nyitottam a gépet, bekapcsoltam és láttam mind a két képernyőn boot-ot. Megadtam a LUKS jelszót, bejelentkeztem (SDDM) és a KDE szépen megjelent a két monitoron ahogy beállítottam.

X-et használok, nem wayland-et. A 2db 4K-s monitor DP-n, daisy chainnel csatlakozik. Nem volt vele sok gondom, egy időben volt egy bugosabb kernel amivel néha elvesztette a távolabbi monitort, de azt sem olyan gyakran hogy nagyon idegesített volna.

Lehet hogy csak mázlim van, meg ez két teljesen ugyanolyan monitor, de azért nem annyira reménytelen a helyzet.

BTW amikor a LUKS decryptálna a root device-t, akkor már az initramfs-ben vagy, szóval a kernel már "betöltődött". Ha az initramfs-re felraktad a szükséges modulokat, akkor azokat is betölti - mondjuk minden disztró más initramfs-t generál(hat), de Gentoo alatt ez így megy, gondolom máshol is.

Azért írtam, hogy ha a BIOS nem támogatja. Vannak laptopok, amiken van ilyen opció, hogy ha külső rádugott monitort észlel, akkor kiteszi arra a képet.

A Linuxszal szemben a MacOS, és Windows teljesen grafikus OS, már a boot korai szakaszában kezeli ezeket. Ezt valóban lehet előnynek meg óriási hátránynak is felfogni. Tény, hogy itt kijön, hogy a Linux alapvetően szerver OS, de desktopon is jól használható szerintem. Lehet valahol igényektől is függ. Én már 7. éve használom kizárólagosan, nem is hiányoznak a mainstream kereskedelmi OS-ek.

Abban igazad van, hogy ha az initramfs betöltött, akkor már a kernel funkcionál, de ettől még más grafikus alrendszer még nem!

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vannak laptopok, amiken van ilyen opció, hogy ha külső rádugott monitort észlel, akkor kiteszi arra a képet.

Én még csak olyat láttam, ami az összes kijelzőn ugyanazt adta ki. Viszont olyat láttam, ami a bootolás közben bedugott kijelzőt már nem vette észre, csak ami a bootolás elején is ott volt.

de ettől még más grafikus alrendszer még nem!

Ha semmi nem indult el, akkor marad az, amit a BIOS adott. Másrészt a KMS drivereket szépen bele kell fordítani a kernelbe, és akkor bizony már initramfs alatt is minden kijelző aktív lesz (már persze ha nem bugos éppen a driver).

"azok egy része nem bug" pontosan erre szerettem volna utalni. Hogy a linux desktop 2021-ben modern hardverekkel ugy nez ki, hogy felrakod, nem megy, aztan par nap googlizas utan osszetakolsz valamit, amiben van egy rakas kompromisszum. Pot mint 15 eve, amikor a wifi meg hangkartya driverekkel bajlodtunk allandoan.

Szerkesztve: 2021. 06. 07., h – 17:14

Mar ossze se tudom szamolni, hany Linux usert lattam, aki inkabb megszokta a kisebb fontokat, mint ami kenyelmes lett volna neki. Az indoklas mindig ugyanaz volt: rajott, hogy egyszerubb, ha nem bant nehany defaultot (DPI, foleg ha masik kijelzon jo lenne a default). Az, hogy valasztani kell, hogy Waylanden legyen bugos A feature, vagy Xorgon B, es ebbol kelljen valasztani, az is klasszik, mar meg se lepodok. Bar KDE-n ugy remlett waylanden szamolja rosszabbul a pixeleket/DPI-t.

Mindenesetre elegge szurrealis nezni ahogy egy par ismeros 13-15 inch-en hasznalja a 4K laptopkijelzot, 30 inch-es kulso kijelzokkel. Aki a laptopjukon el tudja olvasni a betuket, azoknak 90 eves koraig megadnam a jogositvany orvosi engedelyenek a meghosszabbitasat.

Ja, ez elég nevetséges szerintem is. Még nagyon ilyen skálázás se kell, mivel a linuxos felületek eléggé testre szabhatók, így sokszor mindenféle speciális skálázás nélkül is be lehet állítani egyes környezetekben, egyes grafikus elemeknél és alkalmazásokban nagyobb pontméretű fontokat, nagyon ikonméreteket, stb.. Még konzolban (itt nem a terminálról van most szó, hanem a rendes szöveges konzolról, ami mindenféle grafikus felület nélkül van) is be lehet lőni nagyobb betűtípust, nálam valami 22-24 pontos Terminus font van, gépenként eltér. Terminálban sem vagyok szívbajos, akár 12-15-17 pt-s fontokat is benyomni, kijelzőtől, progitól is függ, és még erős hinting is van nálam (ebben is a Linuxot preferálom, a Windows, Mac túl vékony betűit nem szeretem). Ez a skálázás csak Windowson meg Macen nagy buzzword, ahol nem nagyon tudod testre szabni a rendszert, csak egy skálázási együtthatóval tudsz zsonglőrködni.

A másik, ami az apró betűket illeti, az valahol mánia és divat is. Mint nőknél szokás ragaszkodni a „kis” cipőhöz, hogy tipp-topp-nak nézzek ki a lába, az nem baj, ha fáj, meg hólyagosodik, járását tönkreteszi, akkor is belenyomorgatja a csülkeit a mini topánkába, csak hogy cuki meg nőies legyen. Nagyobb cipőt, ami jó lenne, akkor se vesz, mert akkor tramplinak fog kinézni, meg csónakban taposó vízilónak. Na, ugyanez van sok felhasználónál is, hogy már csak büszkeségből apró betűtípust használ, inkább hunyorog, minthogy be kelljen vallania, hogy nagyobb betűkre és UI elemekre lenne szüksége, mert akkor égő lesz, hogy öregszik, meg vaksi, meg négyszemű szódásüveg nerd, meg kisnyugger, Doro telefonos gyógyegér, és akkor mindenki rajta fog röhögni. Inkább hunyorog, meg nézi távcsővel, csillagvizsgálóval titokban, meg kontaktlencsézik, ő lúzer nem lesz, szemüveget nem húz, betűméretet nem növel, pont.

Ráadásul elég skilles felhasználóknál is látom, linuxos youtuberek és redditesek között is, hogy bolhafasz méretű betűk a videón, terminálban, screenshoton, de mindjárt azzal kezdi a videón, minden egyes terminálablak nyitása után, hogy lemmie zoom in a little bit. Csakis a „néző kedvéért”, hogy jobban lássák. A tököm. Ő se látja, majd kiesik a szeme a nagy hunyorgásban, csak ez jó kifogás neki, és inkább minden ablaknyitás után Ctrl + +++++  lemmie Ctrl ++++ ++++ on Intel 14 ++++++ nm ++++  + Ctrl + ++++++, minthogy bevallaná magának, hogy túl apró, és az alapbeállításokon kéne növelni. Pedig nincs abban semmi szégyen, kijelző méretétől és minőségétől is függ, nem csak életkortól. Azért van a gép, hogy kiszolgáljon minket. Sok weboldalon is indokolatlanul van erőltetve a bolha méretű betűtípus. Tipikus népbetegség ez most világszerte, ez a sikk, hogy apró legyen, mert akkor több fér ki, mert részletgazdagabbnak, modernebbnek, sleakebbnek tűnik, jobban néz ki 4K-ban, és ez számít, nem az, hogy lehessen valamit látni belőle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azert kell skalazni, mert van normal es nagyfelbontasu kijelzod is. A kettore eltero ertekeket kell beallitani. Pl, van egy 21.5" meretu 218 DPI-vel rendelkezo kijelzod (4096x2304) es melle szeretnel tenni egy kb szinten akkora (21"), de csak 105 DPI-vel (1920x1080) kijelzot esetleg radugnal egy harmadikat, szinten az elsonek megfelelo DPI-vel (218DPI), de 27"-es meretben (azaz a valosagban 5120x2880 pixellel). No ebben az esetben, a vak is latja, hogy ha 20px magas lesz a window titlebar, akkor ez csak a normal felbontasu kijelzon lesz "normalis" meretu. A nagyfelbontasu kijelzoiden ez kicsi lesz. Rendben, testreszabjuk az UI-t, megnoveljuk 40-42 px magassagura a window titlebart es a fontmeretet is felvesszuk 16-rol 32px-re. Mit latunk most? Ha athuzzuk ezt az ablakot a nagyfelbontasu monitorrol a kisfelbontasu monitorra, akkor minden gigantikusan orias lesz. Arrol nem is beszelve, hogy ahogyan elkezd atlogni az ablak tartalma az eltero felbontasu kijelzore, ugy kapsz sokkot ahogyan a teljesen mas dimenziokkal rendelkezo ablak, elkezd megjelenni a masik tipusu megjeleniton.

Az en notebookomban, a beepitett kijelzo 2560x1600 pixelt tud, hasznalok hozza kulso kijelzot, ami 2560x1440 pixel megjelenitesere alkalmas. A beepitett megjelenito 13", a kulso 27" meretu. Mind a ketto kijelzon kb ugyonakkora meretuek centimeterben az ablakok, azok is amiket elkezdtem athuzni es egyszerre lathatoak mind a ketto megjelniton. 

Ebben elvi síkon igazad van. De mint a te példád is mutatja, az emberek a gyakorlatban nem nagyon használnak annyira eltérő felbontású és méretű kijelzőket. Mert ha van egy 4K 27"-os kijelződ, akkor nem akarsz mellé egy bolha méretű, lowres akármit, hanem sanszos, hogy a többi rádugott kijelző sem lesz sokkal rosszabb, és fordítva is igaz. Eltérés lehet a kijelzők között, de nagyobb az esélye, hogy nem lesz jelentős.

Egyébként meg megoldható, hogy az x. monitoron megnyíló progik más beállításokat használjanak, más méretben, betűtípussal, témával jöjjenek elő. Ebben csak az a hátulütő, hogy ha nyitottad az x. monitoron, de átteszed menet közben az y. kijelzőre, akkor nem fog átskálázódni, ha a szóban forgó feature nem támogatott. Szóval nem azt mondom, hogy felesleges feature, mert ha lehet támogatni, akkor miért ne. Csak arra reagáltam, hogy ezt sokan akkor dealbreakerként adják elő, hogy emiatt halott a Linux, hagyjuk meg szerverre, gyújtsuk fel, soseleszdesktopéve, komolytalan, stb.. Meg azt parodizáltam, mikor ragaszkodnak a kis betűmérethez.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

FYI: Van olyan Linux disztribucio, ami jol kezeli a jelentosen kulonbozo kijelzo DPI-ket: az Android. Ott elegge megszokott, hogy egy 5-6 inch koruli kijelzo FullHD fole menjen, lekerekitett sarkai legyenek, esetleg "lyukas" is lehet (notch, hogy rohadna meg aki elterjesztette).

Egyebkent egyre elterjedtebb az az elrendezes, amit leirsz. Nekem is a laptopom 3200x1800-as felbontasu, de meretre pici (gyonyoru a kepe amugy). A kulso kijelzo ritkan nagyobb 1920x1080-nal, de jellemzoen nagyobb (atmeroben siman lehet a gep duplaja).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hat nekem a laptop is meg a kulso monitor is 4k, csak eppen a 15"on 200% skalazas melett olvashatok a betuk, de akar at is valthatok FullHDra, e akkor mondjuk 120Hz-es frissitest is kapok, mikozben ugyanugy nez ki. Ellenben a kulso 32" monitoron 1.25% skalazas mellett olvashatoak a betuk, 200%-on ugye lesz egy FullHd monitorom 32" meretben, ami nagyon nevetseges.

Workaround:

1. Felraksz Windows 10 Prót, majd virtualboxból indítod a dedikált particiokon futó Linuxot.

2. Felrakod a Macos-t

 

Megoldás lehet: grub -nak megadod a kulso monitort. Hatranya, hogy ha nincs kulso monitor, nem latod a kepernyot.

Nem másolom be ide, de hasznos:

 

Google: boot password external monitor linux 

 

Javaslom, hogy nezd meg a kubuntu legujabbat.

Scale font 144

Masoknak mukodik jol, sok keresgeles utan.

Koszi, a masodik mar megfordult a fejemben :)

Mivel nem csak monitorral hasznalom, ezert kb felejtos. Amugy lattam mar mukodni, hogy mindket monitorn van jelszokeres, csak nyilvan valamit buveszkedni kell vele. Meg valszeg a tobbire is van megoldas, csak ez az, amikor munka helyett azon dolgozom, hogy dolgozni tudjak :D

Az 1. nem lenne jo.

A laptopomnak 4k-s a kijelzoje, es dual bootos, az eredetileg rajta levo Win10 melle feltettem egy Ubit, KDE-vel (elobbi jatekokhoz meg par win-only dologhoz neha jol jon, utobbi az elsodleges). Minden Qt-s program szepen atveszi a KDE beallitasait, scaling szepen megy. A legtobb egyeb program is, talan az Arduino IDE az egyetlen kivetel, amit reszelni kell, hogy a menusor olvashato meretben jelenjen meg. Win10 alatt ehhez kepest sokkal tobb szivas volt, foleg regebbi jatekoknal. Ott egyszerubb volt visszavaltani 1920x1080-ra. (KDE-nel akkor szoktam ilyet, ha egy marhanagy, de kis felbontasu kulso kijelzot teszek ra pl. eloadashoz, igy ugyanazt latom, ami a nagyon van)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem megy winen, amit csinalni karok, de ha megis menne stabilitas es performancia problemak lennenek.

Nekem a StarCraft II és az Elite: Dangerous miatt van Windows 10 a laptopon, hetente egy-két alkalommal használtam korábban, ha játékra volt kedvem, de amióta van WSL2, azóta elvétve indult el a Linux és annak ellenére nem érzek stabilitási és performancia problémákat, hogy a WSL2/WSLg miatt Insider Preview Dev Channel kell, ami kb. a heti fejlesztői build... a WSL/WSL2/WSLg egy game-changer dolog, minden parancssoros dolgot ott csinálok, minden ott fut, ami a munkához szükséges, akár GUI is, az átlagos programok meg Windows 10 alatt és nincsenek driver hiányok.

Jah es akkor inkabb eladok mindent es veszek egy mac-et.

Nyilván ebből a szempontból neked ott a Mac, ami nekem viszont nem jó, mert nincs nekik 17"+ laptopjuk és játékok se nagyon vannak.

igaz, csak 16-os van nekik.

És ez csak egy olyan kritérium, amit nem teljesít a több közül, például 32GB feletti memória vagy SSD + HDD lehetősége, illetve mobile workstation jellegű gép, ahol nem az akkuidő és a súly a fontos, hanem a korrekt hűtés.

Amugy KVM-el virtualizalok, szoval a francnak sem hianyozna meg egy reteg :)

Vélhetően nem kellene KVM WSL2 esetén...

Ja persze nem hibatlan a mac, es nem valo mindenkinek. nem bantasbol irtam :)

 

A wsl2 kvm replace majd akkor fog menni, ha lesz olyan kind port, ami docker helyett wsl2-es virtualis gepekbe teszi a kube-ot, hogy minden node-nak sajat kernele legyen

Hányszor fejlesztettél 0 internettel? :)

Mert én utoljára valamikor 15-20 éve csináltam ilyet, nem tartok magamnál letöltött dokumentációkat, hogy offline tudjam olvasgatni, ha kellene valami... ha azt mondod, hogy lassú internet, akkor még meg tudnám érteni, de a teljes build környezet is mehet a VPS-re, akkor a géped és a VPS között csak a források közlekednek.

Hat en szoktam, mikor pl megyunk a csaladal valahova, es az asszony vezet. De rokonoknal sem mindig van internet. Dolgoztam mar erdo kozepen, amig a tobbiek turaztak (na jo az meg covid elott volt). De  igazabol akkor laptop sem kell, vegulis egy tablet plusz billentyuzet is eleg, ha minden a VPSen megy, akar feltehetnek web ide-t is.

Hat en szoktam, mikor pl megyunk a csaladal valahova, es az asszony vezet. De rokonoknal sem mindig van internet. Dolgoztam mar erdo kozepen, amig a tobbiek turaztak (na jo az meg covid elott volt).

Hát nem tudom, én ilyenkor nem dolgozni szoktam, de hát ízlések és pofonok.

De  igazabol akkor laptop sem kell, vegulis egy tablet plusz billentyuzet is eleg, ha minden a VPSen megy, akar feltehetnek web ide-t is.

Tableten nem feltétlen vannak meg ugyanazok a szoftverek, amelyek kellenek a munkához, de alapvetően akár még működhetne is.

Nyilvan ez az egesz topic izles kerdese kicsit, ki mivel szeret/akar sz0pni :) te szereted cipelni a boszme nagy laptopot (gondolom egyebkent lehetne desktop geped is), a masik szereti a tobb alacsony felbontasu monitort (sokan meg csak nem is ertik a prolemamat), megint masok windowsval szivatjak magukat (meg egy sz4ros basht-t is virtualizalnak). En meg valahogy osszekalapalom a rendszerem, ahogy tettem evtizedeken at (a linux desktop mindig s ilyen volt). Nekem maniam, hogy a gepemen menjen a fejlesztes, es meggyozodesem, hogy ez egy kapcsolo a fejelmben, amit nyilvan at is lehetne allitani :)

De ettol fuggetlenul en r1 usernek meg mindig nem tudnam ajanlani a linuxot desktop rendszernek (bar eszmeletlen sokat fejlodott az elmult 20 evben), mert mindig mire mar majdnem jo, akkor valtozik a felasznalok igenye/szokasa es megint evek telnek el, mire sikerul utolerni a dolgokat. Szoval meg ha epp aktualisan jo is minden, fel ev mulva vesz egy uj monitort, es azt fogjak neki javasolni a forumon, hogy menjen vissza winre :D

te szereted cipelni a boszme nagy laptopot

Ahja, mert több ügyfelem van, ahol dolgozok és általában nem használok másodlagos monitort, dokkolót, billentyűzetet, mert azt is vinnem kellene ugye, annak meg nincs értelme, hogy viszem az egy kilós laptopot, meg az öt kilós monitort, a nagy billentyűzetet és a többi kábelt, hogy ugyanott legyek, mint egy 17" laptoppal. Menet közben és akárhol is nem dolgozok, inkább olvasok és így sincs elég időm olvasni, több mint 200 könyv van a listámon...

megint masok windowsval szivatjak magukat (meg egy sz4ros basht-t is virtualizalnak)

Ahja, most épp amúgy Windows 10 + WSL/WSL2 a leggyakrabban használt környezetem, mert a jelenlegi munkámat ez szolgálja ki legjobban, de van egy viszonylag combos (8 vCPU, 32GB memóra, 800 GB SSD) VPS, ami a build és egyéb szerver, noha elférne a gépemen is.

De ettol fuggetlenul en r1 usernek meg mindig nem tudnam ajanlani a linuxot desktop rendszernek (bar eszmeletlen sokat fejlodott az elmult 20 evben), mert mindig mire mar majdnem jo, akkor valtozik a felasznalok igenye/szokasa es megint evek telnek el, mire sikerul utolerni a dolgokat.

Minden kompromisszumokkal jár, de a Linux laptopon jóval nagyobb kompromisszumokat igényel, mint bármilyen más rendszer.

a Linux laptopon jóval nagyobb kompromisszumokat igényel, mint bármilyen más rendszer

Nem érzem ezeket a kompromisszumokat. Csak akkor használok munkára windowsos gépet, ha Windows only software-t használok. De még munkára is inkább Linux, nem munkára meg kizárólag az.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem érzem ezeket a kompromisszumokat.

Jó neked, hogy nincsenek különösebb igényeid, de ez az egész téma arról szól, hogy milyen alapvető dolgok nincsenek készen és ezért milyen kompromisszumokat kell kötni. Engem például zavar, hogy teljesen lutri a sleep módja a laptopnak Linux alatt, és ha elviszem egy meeting-re a laptopot majd onnan vissza az asztalhoz, ahol éppen dolgozom, akkor tízből 2-3 esetben nem ébred fel, hanem újraindul... és jönnek hozzá azok a dolgok, hogy rádugom a tárgyalóban a kivetítőre és küzdeni kell, hogy legyen kép és az a kép jó legyen. Vagy egyik ügyfélnél van az aszalon egy 4k 27" monitor, amit opcionálisan tudok használni, a másiknál meg egy FHD 21", akkor nem igazán állítható be jól, hogy mind a két helyen megfelelő méretezése legyen a GUI-nak, mindig valamit állítgatni kell és sokszor ez az állítgatás minimum egy restart vagy legalább egy logout-login.

Mivel a picike linuxos notebook-omnak valami nagyon hülye felbontása van, talán 1366x768, így az biztosan nem kompatibilis a projectorral sem meg a full HD monitorommal sem. Ezért amikor HDMI-t dugok rá, a kijelző kiterjesztését választom, nem pedig a mirrort, ami nyilván lehetetlen, mert vagy alul-felül, vagy a két oldalon lesz fekete sáv, vagy ellipszis lesz a körből, lehet választani. Akkor legyen inkább mindkét kijelző natív felbontású, legalább meg tudok nyitni valamit úgy, hogy amíg ügyetlenkedek vele, addig nincs kint a projectoron.

Sleepet ritkán használom, de amikor igen, akkor mindig magához tér. Jó, tudom, a worksforme aligha segít azokon, akiknél meg nem jó.

Fedora 34, 5.12.10-es kernel, Xorg - úgy értem, nem Wayland -, Xfce, Compiz, Emerald a konfigom.

Azt ugyanakkor elismerem, hogy Linuxon vannak néha olyan dolgok, amelyek nem működnek jól. Épp a több monitor néhány éve elég megbízhatatlan volt, illetve tapasztalatom szerint képtelenek normális video drivert írni.

Az utóbbi két éven belül láttam csonttá vagyni különböző gépeken az nVidiához való nuveau drivert, AMD APU-khoz való amdgpu, vagy mi a fenét, az Intelhez való i915-öt. Ez valóban egyszerre kínos és kellemetlen. Volt olyan gép, amelybe betettem a vadonat új nVidia GPU-val szerelt VGA kártyát, 20 perc múlva egér kurzor sem mozgott, úgy meghalt a nouveau driver, adtam neki még egy esélyt. Akkor két óráig bírta. Itt feladtam, az alaplapi VGA-t konfigoltam be, az egyelőre radeon driverrel hibátlanul megy. Tegyük hozzá, ki tudja, melyik kernel verzióban lesz majd egy regresszió, amitől majd az is elhasal.

Na, ha valami, akkor ez frusztrál a Linuxban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2021. 06. 07., h – 20:01

balf*szoknak nem jó, pöcsömnek jöttök ide mindig trollkodni? Akkor menj oszt használj mást. Lubuntu 20.04 két monitoron ha a laptopomat használom akkor az egyik a laptop kijelző. Nem bugosabb mint a Windows. "Steammén" játszom is. Titkosított az OS-em, soha nem kellett felnyitni a laptopom. Igaz még nem a type-c dokkolót használom ami az "agyon támogatott" Windows környezetben is egy bughalmaz (legalábbis a Delleknél).

Két kijelző itthon az egyik 1680x1050 a másik meg 1900x1200.

Dugdosni sose kell semmit. Legalabbis a gépen.

Ez a "skálázást" nem is értem.

Kényelmesebb fejlesztői környezet? Mi nem fut rajta? github, visualstudio, docker, VM, rs232, telnet, ssh nem sorolom. De már a Teems is amúgy.

"Amikor meg el kell vinnem a gepet, akkor ott folytatom, ahol abbahagytam anlekul, hogy mindenfele profilokat kene betolteni, vagy allitgatni ezt a sz@rt."

Hát pedig ez így működik ha használod a hibernálás funkciót.

Azt jol ertem, hogy te most lebalfaszoztal? Te minek is jottel ide? meg a cimben is benne volt, hogy rage, megis mire szamitottal? Ha ket kijelzovel hasznalom nekem is jo, csak meg kene tanulni szoveget ertelmezni, hogy nem az a cel. Biztos azert mert a distrod ugy telepul, hogy mindket kijelzore kiteszi, csak nem minden desktop linux mukodik ugy, es amelyik nem ugy mukodik ott lehet buveszkedni. A szar monitorjaiddal meg hiaba jossz, es persze, hogy nem erted a problemat, azokon a vackokon en se akarnam skalazni. Az, hogy nativan tudom futtatni amire fejlesztek eleg kenyelmes, mert ezt semilyen mas oprendszerrel nem mondhatom el. Es ennek nem igy kene mukodnie.

tudom, hogy sovány vigasz, de a win10nél a rossz/random DPI scaling mellett néha még simán szét is fagy a window manager és lehet vakon restartolni hasonló setup mellett (1 4k és 1 HD monitor)

Na igen, és aki tényleg professzionálisan szeretné használni a 4K-HiDPI kijelzőit Linux-szal, annak a Windows 10 a reális alternatíva.

Ezért tényleg, valóban megérte a Red Hat-nak GTK3-at kifejleszteni és tucatszor szarrátörni az API-t minden kiadott verziójában. Megéri a Wayland-ot is úton-útfélen erőltetni, az X.org ellen meg riogatókampányt indítani az elméletben létező (és a gyakorlatban senki által ki nem használt) biztonsági hibái, sebezhetőségei miatt, csakhogy valaki kezdje már el használni a 10 év alatt béta állapotba gányolt szutykuk.

Tanulság: A Linux a Red Hat gondozásában soha nem lesz desktop. Tablet még talán, esetleg okostelefon is. Desktop a büdös életben soha.

Az eredeti kérdésre fogsz válaszolni?

A domináns fősodratú grafikus DE-k mind náluk vannak, GNOME, GTK3 stb.

Gnome - pipa

GTK3 - nem DE

A többi? KDE is tolja a waylandot (Qt5 is támogatja) Xfce is halad de ha továbbmegyünk wineba is fejlesztik, obs a legutóbbi verzióval kapta meg a wayland szupportot és lehetne tovább sorolni..

"KDE is tolja a waylandot"

Nem "tolja", hanem "azon is mukodik". Igazabol van rengeteg X-only es rengeteg Wayland-only KDE bug, valamint par Wayland-only feature es par X-only feature. Kicsit kaotikus most, ami ott megy, de nem mondanam, hogy "tolja a waylandet", ok az egyetlenek, akiket meg erdekel a systemd es wayland vilagtol tavol tartott desktop BSD kozosseg is.

Szerkesztve: 2021. 06. 07., h – 21:04

ha csak simán, asztali gépre kötve van 2 darab 1440p monitor, amiket csak együtt kapcsolok ki-be, akkor ilyesféle porblémák engemet nem fognak fenyegetni (főleg éjjel sötétben) ugye?

Azzal mindig windows-szerűen működni fog?

xfce

Nyilván nem értettem meg a problémát, valamint én nem vagyok ennyire kényes meg hisztis, bírom a rideg tartást, alacsonyak az igényeim, de nekem megy munkára a két monitor úgy, hogy lehúzom a külsőt, amikor elviszem a gépet egy asztallal odébb, mert valami hardware-en bűvészkedek, majd visszadugom a HDMI kábelt, ekkor feljön a monitor setup ablak, beállítom pár mozdulattal, s az alkalmazások helyére is emlékszik, minden desktopon minden alkalmazás azon a monitoron és helyen lesz, mint a monitor lehúzása előtt.

Fedora 34, Xfce, Compiz, Emerald.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilvan en csinalom rosszul, nem probaltam meg forditva bedugni a hdmi-t lehet azt baszom el. Nem tudom ez mennyire kenyesseg, de nativ felbontason olyan kicsik a betuk, hogy alig latom oket, pedig nem rossz a szemem, es indokolatlanul tavol kerulnek egymastol gui elemek.

De mondjuk erre kivancsi lennek: "ekkor feljön a monitor setup ablak" ezt mi csinalja egeszen pontosan?

Valamint, akkor megegyszer, ha ket kijelzovel hasznalom egesz mukodik, csak a) utalom ha egy kijelzonel tobb van es b) nem fer el az asztalon a ket kijelzo.

Sose néztem, hogy mi csinálja, de gondolom, a kernel, udev, Xorg, dbus lehet az a szörnyűség, ahol a megoldást érdemes keresni. Jut eszembe, lightdm-et használok, s arra a kijelzőre ugrik a login ablak, amelyikre az egeret húzom. Ha csak egy monitor van, akkor ott lesz. Bevallom, azt sohasem próbáltam, hogy egy monitor van, de az épp HDMI-n a külső. Én vagy a notebook saját belső monitorával használom, vagy rádugok egy nagy monitort HDMI-n.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2021. 06. 08., k – 00:54

6 ev kihagyas utan gondoltam valtok macos-rol vissza linuxra.
 

Őszintén. Normális, épelméjű (szak)embert mi visz rá ilyenre?

Egy percig sem allitom, hogy epelmeju vagyok :D. Az vitt ra, hogy baromira hianyzott a szabadsag, es a fennen nevezett problema bealltaig, nagyon boldog voltam az i3-al, rofival, hogy nativan tudom futtatni a kubernetest, amire fejlesztek. Aztan radugtam egy monitort a gepre... Tudom ez vilagi bun XD

velem ilyen csak akkor fordult elo ha nvidia sajat zart driveret haszaltam only. Mostanaban hybrid-ben megy (azaz default az intel visz mindent, ha meg kell akkor env-el megmondom hogy vigye az nvidia az inditott progit). Azota nincs gond az ebredessel, csikozo kepernyovel meg ilyenek.

Ha ez segit akkor szolok hogy macre is van "nativ" kubernetes, a docker for mac-ba be van epitve (defaultbol ki van kapcsolva) es egy tokeletesen mukodo single node clustert kapsz. Mi is igy toljuk, helm, miegymas, minden faszan mukodik. Az megint mas kerdes hogy utana bevadul a procihuto ventillator, de azt mar megszoktam :D

Hat gondolom az IO az eleg vacak koszonhetoen az xhyvenak (akkor mar inkabb win, ahol a wsl2-kozel nativ io-t tud). Abban a kubernetesben van egy par hekkeles, pl serviceaccountok korul is ki van egy par dolog kapcsolva (vagyi engedelyezett minden alapbol), A single node-ot a hajamra kenhetem, meg dockerben futtatott kubernets sem jatszik, mert kulon kernel kell minden node-nak. Plusz a jelenlegi megoldasban egy sajat kind-unk, van, ami ignite+kvm-el huzza fel a node-okat, szoval szeretnem nativan futtatni a virtualizaciot.

En rajottem, hogy a Mac melle egy Linuxos gep IS kell. De a PC laptopok kijelzominosege elegge kiegeto, a touchpad miatt meg keptelenseg teljesen visszaszokni.

De van par dolog, amit ma mar kenyelmesebb Linuxon reszelgetni. Beleertve a wine+90s games kombot. De mas 90-es evekbeli emulator is jo pelda (SNES, PSX, PS2, Dosbox).

Sajnos azt kell mondanom, hogy Linux legyalul, win10 pro felrak. 

Lol, értem én a viccet, csak most úgy érzem, feleslegesen szívatod magad. A fenti problémák jó eséllyel nem fognak megoldódni, te meg ideges leszel, hogy elnyomtál 1 millió forint+-t egy olyan konfiguráció, ami inkább csak működget. Én azt tudom javasolni, hogy win10 pro + WSL2 vagy hyper-v vagy virtualbox, és működni fognak a dolgok. Vagy add el az egészet a francba, és vegyél egy mac-et.

A hasznalt technologiak nagyvonalakban: Kubernetes on Ignite on  KVM, nem hiszem, hogy WSL-el nem fogok sokat szivni, mondjuk amikor 5 KVM virtualis gepet kell futtatni alola.

(Egyszer probaltam biztonsagi mentest kesziteni windowsrol, es visszaallitani azt, amikor realizaltam, hogy a home-omban levo appdata konyvtar ugy nez ki mintha az enyem lenne, de nem az, es rengeteg ido pazaroltam ra, hogy feloldjam ezt az egyszeru kerdest, es kb nem lehet, es koszonom ebbol nem kerek. Egyszeruen nem ertek es nem is akarok hozza erteni)

igen, a wsl-el ez nem fog menni sajna. Meg a wsl2-vel sem igazan. Aztan meg majd ugyanugy befagy minden win10pro-n is a ket monitoroddal mint a Linuxon. Meg esetleg bejon egy peccsszentszerda vagy mittomen es dobhatod a kukaba a gepedet.

Az en konfiguraciom szinten ket monitor, lecsukott laptop es minden megy szepen. Igaz nem 4K-s monitorok.

Boot time: állítsd be a BIOS-ban (Bocs, UEFI system setup hehe) hogy a külső monitor legyen az elsődleges. Így boot időben, ha van külső monitor, azon fog megjelenni minden, a GRUB is. Ha van HDMI-DisplayPort prioritás állítás is, akkor azt is állítsd a megfelelőre.

Más: korábban többször volt gondom azzal, hogy sleep után nem kapcsolt be a külső kijelző, illetve a fedél lecsukás-kinyitás során is voltak mizériák. Kiderült, hogy a szar minőségű HDMI kábel volt az oka, szimplán kispórolták a media sensing eret belőle. Több olcsó kábellel is tapasztaltam, hogy problémák lehetnek, szóval bármennyire is hülyeségnek tűnik (én annak tartottam korábban), igenis fontos tud lenni a minőség. Amióta jó kábeleim vannak, nincs gondom... Lehet, hogy te DisplayPort-ot használsz USB-C-n, ott nem tudom, mennyire él ez a jelenség, de talán ott is jelentős lehet.

Display managerek:

  • SDDM: több monitor esetén sajnos csak ott jelenik meg a júzer-jelszó páros, ahol az egérkurzor van. Ha nem látod az aktuális screen-en, mozgasd meg az egeret. Nekem nincs ezzel gondom, mert ha lecsukom a fedelet, a laptop kijelzője kikapcsol, és akkor csak a külső monitor lesz aktív.
  • LightDM: Ubuntu alatt mindkét monitoron egyszerre volt látható ugyanaz a kép.

Skálázás:

Xorg nem tud. KDE,Gnome / Qt/GTK tud, mindegyik kompromisszumokkal. Ebben a kategóriában a MacOS a legjobb. Win10-nél is vannak komoly gondok, főleg legacy alkalmazásoknál (UWP/WPF alkalmazások jók). Linuxok esetében a verzió is sokat számít, én pl. Kubuntu 20.04-et használok munkára, és itt Plasma/Xorg párosnál nem lehet per-display skálázást állítani, Plasma/Wayland esetén lehet, de az meg nem elég stabil. Szerencsére én most elvagyok ezzel is, így nem másztam bele mélyen, hogyan lehetne megoldani, de az ArchWiki elég jó kiindulási pont: https://wiki.archlinux.org/title/HiDPI

Display konfig megjegyzése:

Újabb KDE-vel ez teljesen problémamentes, még checkbox is van rá, hogy mentse-e a layout-ot. A régebbiek csak egy beállítást jegyeztek meg, ha másképp dugtad össze a kijelzőket, akkor összekeveredett. Gnome-nál nem tudom, régen használtam, de úgy emlékszem ott is ez volt.

Ne törődj a trollokkal. 

A jelenségek, amiket leírtál, eléggé furcsák. Jó ideje linuxozok már ThinkPad-eken, de ez a villódzó, nem kikapcsoló, stb. dolgok számomra ismeretlenek.

Hogyan van rákötve a monitor a gépre? HDMI? USB-C/DP vagy USB-C/HDMI? Nézz körbe a BIOS-ban, és állítsd ennek megfelelően. Nekem HDMI monitorom van, de most készülök újítani egy 4K monitorra, mindenképp USB-C-n, remélem nem a ThinkPad-ek firmware-e van elrontva... (sajnos mostanában már ezzel is számolni kell...)

HDMI-HDMI. Megtalaltam a biosban, hogy a kulso monitort hasznalja, ha van, de csak dedikalt GPU-val elerheto az opcio?? :D persze az biztos jot tesz az amugy is 2 oras aksiidonek, ami van a vadi uj gepnek :D

Persze a Samsung monitor meg 3s-es timeoutja van ha nem kap jelet, amit nem is lehet atallitani, szoval lattam a bootot a kulso monitoron, csak mire bejott a grub, addigra elsleepelt a monitor, es azota egyiken sincs kep. lassan kez komikus lenni a helyzet

az extrem elvarasaim miatt

Amúgy tényleg extrém elvárásaid vannak. Az a monitorméret, ahol a 4K-nak elkezd értelme lenni, valahol 30-40" környékén kezdődik. Az alatt Full HD, oszt csókolom. Amivel a skálázós problémádat meg is oldottad.

A "nem jön fel a külső monitoron ugyanaz, mint a belsőn", az distró probléma lesz (az 16 LTS Ubuntu is ragaszkodik ehhez a fassághoz), Gentoo alatt nekem végig ugyanaz van minden monitoromon. A bootolás elejétől, a KMS inicializálása után, az initramfsból futtatott LUKS login alatt, a konzol login alatt, az X login alatt, majd az az utáni részig (ott aztán már az xrandr megmondja a .xsessionrc-ből neki, hogy pontosan mit is szeretnék). Igaz, ilyen fancy szarok nincsenek a gépemen, mint wayland meg unity meg még kitudja, mit találtak még fel ezek a kutyaütők.

Szerkesztve: 2021. 06. 08., k – 10:25

Nem mindig sima ügy, de ez a hardveren is múlik. Például a T430-asom 4k monitorral nem mutatja a boot képernyőt vagy bios-t. Valószínűleg azért, mert displayporttal használom. De az is lehet, hogy csak a képernyőmmel nem tudja összefütyülni magát az a felület.

Két külső monitorral én azért szívtam, mert hivatalosan csak 2 kijelző támogat a régi intel gpu. Vannak bizonyos esetek, amikor 3at is, de annak több feltétele is van. Vagy natív dp kell legyen vagy pontosan egyforma paraméterezésű hdmi, hogy közös órajel forrást tudjon. Ennél a gépnél azért is volt ez lényeges, mert a belső kijelző még lvds csatis, aminek kell saját órajel, ha aktív, ezért mellette csak egy szabad órajel van külső kijelzőnek. 

Amivel annó szívtam: 3 egyforma monitornál mindig felcserélődött a sorrend kettőnél. A végén inkább a monitorokat fizikailag megcseréltem :D

Ja és van hogy külső gpu-t is kötök a gépre. A te gépedben két gpu is van gondolom. Nekem akkor volt nagyon lassú felület, amikor nem az a gpu renderelt, mint amire a megjelentő volt kötve. Nvdidia zárt driver segédprogija felületén lehetett állítani, hogy mi legyen a renderelő gpu. Ha nem az a renderelő, mint amelyik mutatja, akkor a képkockáknak át kell utaznia egyik videomemóriából a másikba. Nagy felbontású képnél ez azért dögletes teljesítményű is lehet. Lehet a gépednél valamelyik videokimenet fixen dedikált gpu-ra van kötve és azért jön ki.

Szerkesztve: 2021. 06. 08., k – 10:34

értem én hogy rage, meg desktop éve... de legalább az alapvető és releváns adatokat írd meg, ha segítséget vársz...

- pontos hardware tipus,

- BIOS/UEFI verzió, és display related beállítások?

- milyen GPU(k) vannak a gépedben?

- milyen csatlakozással kötöd öket össze a külső monitoral?

- pontosan milyen x drivereket használsz?

- pontosan milyen kernellel?

 

Én mondjuk várhatóan nem tudok ebben segíteni, mert ez mind a fent említett dolgoktól függ.

És - mivel még nem jött el a desktop éve - van olyan együttállás ami soha nem működött és várhatóan nem is fog.

 

Én már a kezdetek óta saját xrandr scripteket írok minden kijelző szetthez (otthon, iroda, kivetitő stb) amit használok, (persze ehhez is először össze kell raknom egy működő setupot)

Ezeket egy gyorsbillentyűvel aktiválom amikor kell. Mert hát a GUI varázslók és csúszkák bizony nem remekelnek ebben.

Igen, én is mindig az xrandr scriptek mellett kötök ki. Valamiért, ha telepítés közben nincs minden monitor rákötve a rendszerre, akkor később tud fura dolgokat produkálni. Az elmúl 5-6 évben ezt teszteltem OpenSUSE, Kubuntu, Ubuntu mellett. Mindig az volt a gond hogy valahogy a telepítéskori beállításokat erőltette, vissza ugrott rá, ilyesmi. Amit aztán a helyes állapotba visszarántani xrandr-el tudok a legkönnyebben.

Koszi a segitokeszseget. Igazabol mar kiprobaltam az osszes bios opciot, frissitettem firmwaret, nem tudom melyik verzio. Felraktam 15 distribuciot 13 fele kernelt, probaltam opensource es zard driverrel.

A kabelcseret javasoltak, azt meg nem probaltam, marmint probaltam masik kabellel, azt nem probaltam, hogy megveszem a legdragabb/legtobbet tudo kabelt, es azzal is megnezem. Bar csodalkoznek, ha egy szazakarhany ezrs monitorhoz olyan kabelt adna a samsunk, ami nem jo.

Most autorandr-al probalkozom, nem vagyok vele teljesen megelegedve, de ha meg a skalazast valahogy bele tudom venni, akkor jo is lehet. Jah persze ugy, hogy a laptop sosincs lecsukva, mert ahogy kiveszem az egy alom, hogy a laptopot osszecsukva workstationnek hasznalom.

Nekem is az a tervem, hogy gyors bill autorandr, nyitott laptop.

Amugy popos jott be a legjobban, van nekik sajat fejlesztesu hidpi daemonjuk, ami mintha csinalna valami ertelmes dolgot is, de amugy siman elofordul, hogy 3x kihuzom bedugom, es mindent elfelejt a cucc.

hogy a laptop sosincs lecsukva

Tapsztalataim szerint a 'lecsukott laptop mód' leginkább a BIOS/UEFI beállításain múlik. De mivel én ezt soha nem preferáltam, így nem tudom hogyan kell ezt kierőszakolni.

(Kollegák 2-3 külső monitorral mondjuk így használták sokáig a T430, T450 Lenovokat, de azokban nem volt dedikált VGA csak az integrált intel)

 

Az viszont biztos - és szintán tapasztalat - hogy ha van dedicated VGA is, az tovább rontja a helyzetet, mert van ameliyk csatlakozás az egyikre van amelyik a másikra van DRÓTOZVA. Ez konkrét típus függő. Ilyen esetben jönnek a "mikor melyik kártyát használjuk" driveres optimalizációk, ami sajnos windows only. (csak valami 5+ éve nem karbantartott driver ad részleges működést linux alatt)

Én ilyenkor valamelyiket letiltom (lehetőleg ne azt amelyikre a számomra érdekes kimenetek vannak forrasztva) BIOS-ból (már ha erre ad lehetőéget a gyártó) Jó esetben az integrált maradhat, és akkor már csak ahhoz kell egy működő driver + kernel kombót találni ;)

 

Szóval a rage érthető, de sajnos nem tudlak megnyugtatni, az általad vázolt fícsörök együttállása csak nagyon ritka esetben lehetséges egyátalán Linux alatt. Mindenképp kompromisszumot kell kötnöd - főleg ha a harvert nem is te választottad...

+1000 es ahogy irtam az sem segit, hogy a monitor standbyba megy boot kozben! ahonnan nem hajlando felebredni csak ki-be kapcsolas utan. ezt windowson is tobb kabellel is produkalja. Kuldjem vissza a gyartonak? Ok meg mondjak, hogy works as designed? Mindegy rendeltem usbc-dp kabelt. hatha DP-n mukodik ami HDMI-n nem

Tapasztalatom alapján a Samsung jó hardvert tud gyártani, de szoftverben/firmware-ben gyalázatosak. Már régen eldöntöttem, hogy nem veszek olyan Samu terméket, amiben firmware fut... Samu monitort pl. soha.

Lássuk a DisplayPort csatlakozást! Linuxon amúgy is jobb, mert pl. Intel GPU-n 1080p HDMI esetén buta TV módba kapcsol a driver, azaz korlátozott színteret ad csak. Windózon a driverben át lehet állítani, de linuxon mehet az xrandr baromkodás minden boot után. Ha jól tudom, 4K nem érintett. DisplayPort sem. (AMD-vel még rosszabb a helyzet, ha a monitor támogatja az YCbCr-t...)

Hardverben is láttam olyat tőlük, hogy ihaj - konkrétan a monitort tartó fröccsöntött műanyagba (ezen lehetett billenteni) persely nélkül volt két "facsavar" (oké, műanyagba való csavar, csak pont úgy néz ki, mint a facsavar) belehajtva, ami minimális (még simán rendeltetésszerű) mozgatás hatására is simán kitört. A workaround az volt, hogy takonyragasztóval az egész szart beleragasztani egy fix pozícióban a monitor burkolatának aljába...

Meg egy dolog: ha amugy is le van jelszavazva a HDD/SSD, mennyit ved pluszban a bejelentkezo kepernyo? Ha nem sokat, es problema van vele (rossz monitoron jelenik meg), be lehet kapcsolni az autologint.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hát, vannak bizonyos kompromisszumok, amelyeket be kell vállalni és pont azok az elvarratlan szálak, amelyeket felhoztál (+ a sleep és a 3D támogatás), cserébe kapsz előnyöket. :)

Nekem például az OpenSUSE valamiért a külső monitort preferálja, de ez szerintem a géptől is függ, mert a HDD unlock password is a külső monitoron jelenik meg, ha rá van dugva, dacára annak, hogy nyitva van a laptop...

Grat! Hát sok kitartást hozzá! Hátha összejön.

Én kb. 1,5 éve készülök rá, de még nem tudtam meglépni. Amíg a Catalina támogatott lesz valószínűleg maradok de a Big Sur-re már nem fogok upgrade-elni.

Nekem az egyik fő problémám az, hogy UI kezd iPhone-osodni, pedig ez egy desktop lenne.
Illetve hogy minél több fejlesztő céget betereljenek az Appstore-ba a még több profit érdekében az Apple már hajlandó feláldozni bármit a biztonságot is beleértve.

https://twitter.com/patrickwardle/status/1327726496203476992 

A váltást tekintve jó régi anyag de kb. ezen mentem végig én is. Annyi, hogy én sikertelenül.

https://bitcannon.net/post/finding-an-alternative-to-mac-os-x/

Az én ideálom is valami Elementary-s UI egy FreeBSD-n lenne mint a cikkben kiegészítve megfelelő driver támogatással. :)

Intel NUC külsö monitorral, HDMI-n keresztül: shutdown után a legtöbb distro nem kapcsolja le a HDMI jelet, miután a monitor bekapcsolva marad. Debian-nal müködik rendesen szerencsére (még?)

tl;dr Fontos a laptopot csukni-nyitnii? Nálam hasonló felhasználás van, mindig nyitva és gombnyomásra váltok a 2 kijelző között:

xrandr --output eDP-1 --off --output HDMI-1 --auto és fordítva, a hang miatt van még 1 sor, de hibátlan.

Igazabol egyelore ez az egyetlen, ami mukodik :D de amugy rohadt ocsmany, es igy bantja a szememet. Eleg kicsi a hely, ezert nem fer el mellette, szoval a nagy monitor moge kell belig betenni, kinyitva, raadasul a monitor labaval parhuzamos, es igy bal es jobb hatso sarka is lelog az asztalrol. Szoval jah eleg ocsmany, jo lenne inkabb becsukni, ha mar ugysem hasznalom. (es biosban nem talaltam erre utalo beallitast)

ja te a sima asztalodat toldottad meg egy emelhetovel, ami kicsi. Nekem maga a desznobonto emelheto. Kabel nekem is egy megy bele az asztalomba, a tobbi kabel (ket laptop, ket monitor, atkapcsolo, ket telefontolto, meg a tobbi) az asztal ala rejtve, osszebilincsezve. De nagyon kellene egy szep kabelrendezes azert :D. Majd ha lesz idom megejtem.

Miutan kiprobaltam mindenfele hidpid, ddcutil, autoranrd es egyeb szoftveres megoldasokat az attorest vegul egy usb-c -> diplayport kabel hozta meg. Visszacsinaltam szoftveresen mindent, amit a hdmi-vel vegigszivtam, es most ugy nez ki mukodik, felebred a gep (linux sleep modot atallitottam windows sleep modra biosban), csak a kulso kijelzon van tartalom, es megjegyzi a skalazast. Koszi mindenkinek a segitseget, jo menet volt :D