Eladták a Stack Overflow-t

Címkék

Egy profitorientált befektetőtársaság tulajdonába került a méltán népszerű tudásmegosztó portál a Stack Overflow. A vételár 1.8 milliárd USD. A bejelentés szerint a következő hetekben, hónapokban semmi nem fog változni.

Hozzászólások

A volt kommunista blokkban az így magánkézbe kerülő gyárak vezetői "kenőpénzt" kaptak.

Feltételezem ez az úriember nem kenőpénzt, hanem "bónuszt" fog kapni ezért...

Kár a StackOverFlowért, remélem nem az OpenOffice sorsára jut majd...

Arra szerettem volna utalni, hogy ezzel a SO CEO ján kívül senki más nem jár jól, ezt 2 példával próbáltam alátámasztani,

a kommunista gyárak eladásával (ami kevés kivétellel azok csődbe juttatásához vezetett), illetve az OpenOffice körüli mizériával.

Egyébként itt kíváncsi vagyok, hogyan képzelik a monetizálást, felvesznek x fejlesztőt, akik teljes munkaidőben az ő topicjaik kérdéseire válaszolnak?

És az téged zavar, hogy valamilyen módon pénzt csinálnak belőle?

A felhasználók is sokszor pénzt keresnek vele, mert megtalálják a kérdésükre a megoldást. Vagy mert munkahelyváltásnál jól mutat egy erős SO reputáció. Gondolom a tárhely sincs ingyen, a használt szoftver fejlesztése, karbantartása sem.

Te hogyan, mivel támogatod őket?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

És az téged zavar, hogy valamilyen módon pénzt csinálnak belőle?

Az zavar, ha ez a szakmai pártatlanságát befolyásolja. Nem nagyon lehet már úgy tovább monetizálni, hogy ne befolyásolja. Tudni illik, eddig is monetizálva volt, hirdetéseken, állásajánlatokon és privát stackexchange-ek telepítésén keresztül.

A felhasználók is sokszor pénzt keresnek vele, mert megtalálják a kérdésükre a megoldást.

Ez idealizmus. Ezek a felasználók olyan más felhasználók válaszát olvassák, akik ingyen és bérmentve osztották meg a tudásukat egy közösséggel.

Te hogyan, mivel támogatod őket?

Köszönöm, de a személyeskedő e-pénisz méregetős kört most is kihagynám.

Egyrészt honnan tudod, hogy milyen tervek vannak a monetizációra? Másrészt pedig ha te ezután is ugyanazokat a válaszokat fogod megtalálni, mind eddig, akkor neked mindegy?

Nincs ebben semmi idealizmus. Ha egy felhasználó egy munkahelyi feladatot azért tudott megoldani, mert az SO-n megtalálta a megfelelő választ, akkor pénzt keresett vele.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Egyrészt honnan tudod, hogy milyen tervek vannak a monetizációra?

Egyrészt, nem tudom, csak vannak rossz előérzeteim, és nézz szét, nem csak nekem.

Másrészt pedig ha te ezután is ugyanazokat a válaszokat fogod megtalálni, mind eddig, akkor neked mindegy?

Nem mindegy, mert nincs még a világ összes kérdése megválaszolva rajta, és nyilván lesznek új kérdések, új válaszokkal. Ezeknek a sorsa most az, ami a kérdéses.

Ha egy felhasználó egy munkahelyi feladatot azért tudott megoldani, mert az SO-n megtalálta a megfelelő választ, akkor pénzt keresett vele.

Szóval ha egy haverod ad egy jó tippet a munkádhoz Facebook Messengeren, akkor a Facebookot megilleti a fizetésed bizonyos százaléka, mert közvetítette. Ez semmi több, mint szélsőséges üzleti idealizmus, demagógia, amit nyerészkedők szoktak önigazolásnak használni. A szakmai tudást ingyen és bérmentve vitték oda, többnyire olyanok, akik a szakma (és nem a pénzszerzés) iránti elkötelezettségükből tették, így az ingyen és bérmentve illet meg bárkit, aki felkeresi az oldalt.

Az, hogy mit te mit nevezel fejlesztésnek, a te bajod.

Nem a bajom, hanem a véleményem. Amit fenntartok és semmivel nem ér kevesebbet a te véleményednél.

Amúgy meg a legtöbb kód hosting rendszerben olyan nevet adsz az alapértelmezett Git branchnak, amilyent akarsz.

Tudom.

Egyébként az állításod sem állja meg a helyét, mert nem cserélték le a már meglévő repok Master branchet és az újonnan létrehozott repok esetén is továbbra a Master a default.

Egy guidancet adtak ki, hogyan lehet lecserélni, ha valaki ezt szeretné.

Szerintem ez teljesen korrekt eljárás. 

Au új repók esetében már main-nel jön létre. A meglévőket nem cserélték. Ez alapján érvényteleníteni az állításom szerintem szőrszálhasogatás és nem állja meg a helyét. Szóval itt abba is hagyhatod a GitHub-buziskodást.

Szerintem ez teljesen korrekt eljárás. 

Nem inkorrektnek neveztem, hanem feleslegesnek. Az inkorrektség ott kezdődik, amikor ideológiában, marketingben, kommunikációban bármiben alsóbbrendűnek éreztetik azokat, akik önként és dalolva nem cserélik le a master-t main-re.

Nekem a Code Scanning, vagy Code Spaces, vagy éppen a jelszó kivezetése és MFA bevezetése az SSH alapú git operációhoz sokkal jobban tetszik. 

https://github.blog/2020-09-30-code-scanning-is-now-available/

https://github.com/features/codespaces

https://github.blog/2021-05-10-security-keys-supported-ssh-git-operatio…

Egyrészt hajbazernek ment a kérdés, másrészt pedig az „ingyen” szabadon értelmezhető. Pl. tudok olyan céget, ahol nem kérnek önéletrajzot, hanem egy SO vagy drupal.org profil-linket. És ha ezekkel bejutsz egy jól fizető helyre, akkor mégsem ingyen dolgoztál egy kellően erős profil felépítésénél.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Remélem, te is érzed, hogy nem a fizetős vs. ingyenes síkon megy a vita. Hanem azon, hogy kellően pénzéhes-e az új tulajdonos, hogy a jelenlegi üzleti modellt felforgassa, megfosztva ezzel a teljes közösséget egy kiváló szakmai fórumtól, ezzel szembeköpve azokat, akik az eladható értéket adták nekik. Mert szakmai értéket a közösség tett bele, nem a tech-multik, meg a befektetők.

Most nem azért, de ezek a tulajdonosváltások a legritkább esetekben zajlanak úgy, hogy a felhasználók ne lássák kárát, már csak azért is, mert az új tulajdonosok a lehető leghamarabb szeretnének megtérülést látni a dologból. Ezért is volt jó példa lejjebb a CentOS esete, a felvárlás után nagyon gyorsan beindult a meglevő közösség és felhasználóbázis szétbomlasztása és agresszív terelése a fizetős licenszek felé (és nem, ezen az utólag sietve kiadott "16 licenszig jó vagy" sem segített).

Tehát erre inkább lenne érdemes számítani, és legfeljebb nagyon pozitívan meglepődni, ha mégsem ez történik (az agresszív monetizáció a közösség kárára), de erre nagy összegekkel nem fogadnék.

a következő hetekben, hónapokban semmi nem fog változni

Na majd utána..biztos teljesen megalapozatlan, de rossz előérzetem van.

Siman fizetosse tehetik. Van is benne racio, hiszen egy csomo ember hasznalja a munkajahoz.

Ha elakadok valamivel, az esetek 80% -aban egy google kereses utan a stack overflowon megtalalom a valaszt, sot, az esetek feleben meg olyan pelda kodot is, ami csabit a copy-paste -ra. 

Ha most megszunne szamomra ez a tudastar, az visszautne a munkamban. Emiatt jo esellyel fizetnek erte havi dijat. Remelhetoleg nem a nyugati keresetekhez fogjak igazitani a dijszabast.

En ezt latom a jovojenek.

Igazad van, de pszichológiai oldalról se lenne bölcs döntés. Ami egyszer ingyenes volt, az ugyanúgy közösségi alapon létrejöhet más néven újra, és hogy ez nem történik meg, abban egyetlen befektető sem lehet száz százalékig biztos, különösen, ha felbosszantja a célközönséget.

Most erre persze mondhatod azt, hogy de a vezetők között sok a pszichopata, és hát ebben is igazad lesz (:-)), de az események várható dinamikáján ez nem sokat változtat. 

mostanában sok új dolognak kellett utánanéznem

a legtöbb dokumentációtól felrobban a fejem mert csak felfoghatatlan rizsa és nem értem. Első körben inkább rákeresek stackoverflow-n, ahol sokszor 3 mondatban "magyarul" leírják és egyből el tudom helyezni mi merre.

Én is kétlem fizetőssé tennék a végfelhasználói szintet. Céges vonalról vagy job recruitment témában azért bőven van ott potenciál. Csak ügyesebben kell eladni a felhasználók adatait. :P

>Ha elakadok valamivel, az esetek 80% -aban egy google kereses utan a stack overflowon megtalalom a valaszt

Érdekes mennyire különbözőek vagyunk. Régebben nekem is első helyen szerepeltek a SO-s találatok a megnézendők között, de manapság már sokadik helyre szorultak vissza.

Alap kérdésekre doksi, különböző szakmai blogokról tutorialok, hibákra github issue tracker találatok szerintem informatívabbak, feltéve ha vannak (mondjuk olyan eszközzel/könyvtárral nem is szívesen foglalkoznék, ahol ilyenek nincsenek...)
Ráadásul a SO-s válaszok nagyon sokszor elavultak, míg egy doksinál, hibajegynél jobban látod, mennyire releváns az általad használt verzióra.

Példakódok kérdése külön érdekes, egy github issue trackeren vagy eleve a fejlesztőtől kapod a workaround példakódot, vagy legalább látta ő, illetve más skillesebb felhasználók akik a ticketeket bújják és az ő feedbackjük azért értékes. SO-n valami kevésbé "népszerű" kérdésnél amit bemásolt Kumar a saját alkalmazásából részletet az sokszor olyan, hogy bárcsak inkább ne is lenne. :D

nalam inkabb a kulcsszo vagy a merre induljak a kereseshez jo a SO. ha csak kozelitoleg tudom mit keresek, (pl nem tudom annak a valaminek a hivatalos megnevezeset), ottani talalatokbol mar meglesz hogy mire kell pontosan keresni.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nos, én szerencsés vagyok, mert nem bleeding edge eszközökkel dolgozom, így a nálam felmerülő problémákat mások már tuti megszívták. (Muhaha, gonosz kacaj emotikon)

Egyébként sokszor én is iránymutatásra használom. Például van egy feladat, mittudomén hogyan cseréled le bash alatt egy szöveg harmadik szavát egy másikra. Oké, erre mindenkinek van egy jó megoldása, de melyik megoldás a legjobb? A legelegánsabb? A leggyorsabb? A legolvashatóbb?

Ilyenkor végigolvasom a SO -ra felrakott összes megoldást az elmúlt 10 évből, és megértem az eltérést a sed, az awk, a grep, a rekurzív paraméter expanziós és és egyéb string varázslásos megoldásokat, és így több nézőpontból vizsgálva rá tudok jönni, hogy nekem az adott helyzetben melyik lenne a legjobb.

Én elég sokat tanultam mások kódjaiból, még ahogy írod Kumar -éból is, mert szokás náha rámutatni, hogy igen, igen, ez jól megoldja a problémát, de ha csak egy kicsit is máshogy néz ki a bemenet (mondjuk egy helyett több szóköz, vagy szóköz helyett tab van) akkor a te regexped már nem annyira jó.

Szóval a SO emiatt is hasznos, nem csak "megoldás szállítás" -ra, hanem egy probléma körüljárására. Ezt egy adott doksi (mondjuk a grep vagy a sed manualja) nem tudja pótolni.

Szerkesztve: 2021. 06. 06., v – 13:06

azert remelem elkezdik lefetchelni a tartalmat valahova archivalas neven... kar lenne elvesznie

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Most még Creative Commons alatt van, holnaptól pedig mondhatják azt, hogy a mainál újabb bejegyzések már nem creative commons alatt mennek. Később ezt megspékelhetik azzal, hogy a felületükre csak és kizárólag felhasználónévvel, jelszóval és előfizetéssel lehet belépni. Na, hol lehetne akkor egy egy-az-egyben, folytonos archívumot fenntartani úgy, hogy multiék nem DMCAzzák le minden hónapban? A dark weben.

Szóval igen, tisztában voltam vele, hogy Creative Commons, hiszen ott is le van írva, amit én magam linkeltem be, így félreteheted nyugodtan a felesleges hangulatkeltő megbélyegzésed. Vagy legközelebb inkább kérdezz, hogyan értettem, leminősítés előtt.

visszafele nem lehet atminositeni

Ki mondta, hogy lehet?

tehat a mostani anyagot lehet bongeszni barhogy

Ööö nem.. Ha az új tulajdonos pénzéhesebb és zárttá teszi a logint, akkor valakinek hostolnia kell a StackOverflown kívül is ezeket, mert ők ugyan nem fogják ingyen, mindenki számára elérhetően hostolni, tehát böngészni sem lehet.

nemkell ahhoz darkweb

Dark web ahhoz kell, hogy a fizetőssé tétel utáni válaszok is legyenek valahol hostolva, mert azokat egy licencváltás után már le tudják DMCAzni a hivatalos helyekről.

amugy se kell darkweb, eleg csak a fetchelt adatokat felrakni torrentre es kesz.

Fent van, csak mi van, ha valaki nem akarja mind a többszáz gigabájtot tárolni a notebookján és saját maga megoldani, hogy kereshető legyen? Gondolod, hogy ez az igény nem merül fel, ha holnaptól fizetőssé tennék a StackOverflowt?

Remélem, ha a darkweben lesz másolata (akár tőled, akár mástól), akkor betartja a CC vonatkozó megkötéseit is. Bár tudom, hogy téged nem akaszt meg a tartalmak lopkodása „másolása”, de a határokat illik tiszteletben tartani.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nem értem a parát. A Linkedint megvette a Microsoft és alapvetően semmi olyan nem változott, ami a magánemberként használatot befolyásolná. Úgy tudom, hogy az SO eladása már régóta tervben volt és itt is a cégek felé várható fizetős csomag plusz dolgokkal.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nem csak a gitlab.com van (gondolom arra gondoltal, mert a gitlab maga egy szoftver csak, ott magaban nehezen ertelmezheto a rendelkezesre allas fogalma). Releases-el meg nem tudom mi a baj, lehet irni szoveget hozza meg lehet csatolni fajlokat hozza, mi kell ezen kivul? De mondjuk en pl. egy sajat hostolt gitea-val teljesen jol elvagyok, a gitlab csak egy mirror, de ott van a sourcehut is ha valami meg minimalisabb kell.

I hate myself, because I'm not open-source.

Stack Overflow-nak már most is vannak fizetős szolgáltatásai, abból tartották fenn magukat. Egyrészt vannak álláshirdetések cégeknek, másrészt van on-premise termékük, nagyobb cégeknek telepítenek stack exchange jellegű siteokat. Lehet, hogy más fizetős termékük is van, egy ideje nem néztem utána.

Ez elég rossz hír. Amire így profitmultik (by hajbazer ©®) ráteszik a kezüket, annak reszeltek, jó még nem jött ki belőle. Ahogy a MS kinyírta a Skype-ot, meg egy csomó más technológiát, Oracle kinyírta a jó Sun-os termékeket, Bittorrent inc. kinyírta az uTorrentet, meg most pl. ahogy a freenode-ot is átvették, meg jelenleg is futó botrány, hogy az új tulaj, a Muse Group hogy cseszi szét az Audacity-t, ezekből jó még sose sült ki. A Stack Overflow-t egyébként nem szeretem, sok az önjelölt, meg admingod mentalitású felhasználó, hogy ők majd megreguláznak meg kijavítanak mindenkit, mert ennek így meg úgy kell lennie, így off topik, úgy duplikált kérdés, stb., de azért kár érte.

De nem baj, majd forkolják. Egy egyszerű kérdezz-felelek, pontozzuk a válaszokat jellegű oldal, amiből tucatszám lehet létrehozni klónokat. Igaz ha nagy méretben kell, akkor kell mögé a szerveres infrastruktúra, de az is megoldható, profitmultik nélkül is. A SO ebből a szempontból nem volt speciális, csak a legnagyobb volt, meg volt már mögötte kinőtt infrastruktúra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)