Mozilla Firefox 89.0

Címkék

A Mozilla kiadta Firefox webböngészője 89-es kiadását. Benne:

  • Simplified browser chrome and toolbar: Less frequently used items removed to focus on the most important navigation items
  • Clear, streamlined menus: Re-organized and prioritized menu content according to usage. Updated labels and removed iconography.
  • Updated prompts: Infobars, panels, and modals have a cleaner design and clearer language.
  • Inspired tab design: Floating tabs neatly contain information and surface cues when you need them, like visual indicators for audio controls. The rounded design of the active tab supports focus and signals the ability to easily move the tab as needed.
  • Fewer interruptions: Reduced number of alerts and messages, so you can browse with fewer distractions.
  • Cohesive, calmer visuals: Lighter iconography, a refined color palette, and more consistent styling throughout.

Részletek a kiadási megjegyzésekben.

Hozzászólások

apt-mark hold firefox

 

Egy kicsit pihenjen még a régi.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Vajon a mozillások milyen böngészőt használnak?

:)

Kipróbáltam, elsőre nem is vészes. Rosszabbra számítottam.

Viszont semmit nem hozott át a régi profilból, accounttal akarta volna szinkronizáltatni.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ennek még utána fogok járni alaposan. Szerencsére előtte mentettem a ~/.mozilla könytárat és nem engedtem automatikusan frissülni. Majd a tarball segítségével tesztelem, talán addig az extensionok is frissülnek.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Kipróbáltam, elsőre nem is vészes. Rosszabbra számítottam.

+1 a rosszabbra számítottamra. Szerencsére Tree Style tabsszal együttműködik továbbra is, kicsit vastagabb lett a felső sáv, meg hiányzik az, hogy rendesen elkülönüljenek az egyes mezők, de ez van. Meg ugye ott a hányás módon mindent lekerekítünk őrület. De legalább funkcionálisan működik minden.

(Nekem nem volt gond a régi profilból, igaz nincs mozilla account vagy hasonló online cucc.)

Engem is leginkább a tabok elválasztásának hiánya zavar. Illetve a világos téma túlságosan fehér lett, ezt a Firefox Color extensionnel orvosoltam, visszaszíneztem olyanra, amilyen volt.

Ahhoz képest, hogy be lett harangozva a világvége, szerintem megszokható. Az eszköztárakat én elég alaposan átkonfigurálva használom, azt nem rontotta el. Emiatt a menüt nem is használom (mivel ami rendszeresen kell az kint van az eszköztáron), így annak az átrendezése nem érint.

Szerkesztve: 2021. 06. 01., k – 22:40

Less frequently used items removed to focus on the most important navigation items

 

Menüt már eltüntették, lenyíló gombot az URL edit boxból kiirtották, marad még valami? Ha már fejleszteni nem tudnak semmi értelmeset hozzá, akkor a visszafejlesztés megy.

 

Lighter iconography, a refined color palette, and more consistent styling throughout.

 

A monochrome 3 vonalas ikonokon még mit lehet könnyíteni, meg palettát változtatni?

És ebben mi a jó? A feladatra szeretnék fókuszálni, nem a böngésző állandó újratanulására, ami elviszi a fókuszt a feladatról. A mentésnél is a szokásos jobb alsó sarokból felmászott a gomb a jobb felsőbe, ami nagyon frusztráló, szokatlan, egész egyszerűen rossz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Menüt már eltüntették"

Nem tüntették el. Az alt billentyűre megjelenik. Sőt, a nézet menüből fixen be is kapcsolható.

"lenyíló gombot az URL edit boxból kiirtották,"

Ezt nem igazán értem. Rákattintok egyet az url sávra, és már írhatom is át az egészet, nem kell egy pici gombocskát keresgélnem a szélén.

Az ikonok, a tab-sor meg olyanok, amilyenek, eddig sem a kinézet miatt használtam a rókát. Egyébként nekem frissítéskor minden beállításom megmaradt, a kiegészítőkkel együtt. Ráadásul kifejezetten gyorsabbnak is érzem az oldalak megjelenítését, szóval nekem eddig bevált.

Na most volt alkalmam Win10-en megtapasztalni.

Ja, menü valóban van, ha bekapcsolod, fent a titlebaron. Ami azért jó, mert ablakméret váltáskor rögtön el is tűnik. Az egész titlebarral együtt (és ilyenkor az elbaszott tab bar lesz fent, ahol ha arréb akarod vonszolni az ablakot, kereshetsz egy picsányi üres területet, hogy megfogd. De még ez is kihívás, mert persze kerete már semminek nincs (vagy legalább egy pszeudo-3D-s kiemelés), úgyhogy csak tippelhetsz, hogy ez valóban üres, vagy csak annak látszik).

De ezt még egyszer le kell írnom, annyira röhej, ha kint van a menü, akkor a maximalizáló gomb első dolga, hogy eltüntesse a menüt (na jó, ha permanensen bekapcsolod, akkor nem). De ha akarsz egy titlebar-szerűséget (amin már csak title nincs), akkor az csak menüvel megy.

 

"Rákattintok egyet az url sávra, és már írhatom is át az egészet, nem kell egy pici gombocskát keresgélnem a szélén."

Végül is gombok se kellenének, meg felirat rájuk, úgyis tudod, hol a helyük, csak odakattintasz, és kész.

A monochrome 3 vonalas ikonokon még mit lehet könnyíteni, meg palettát változtatni?

Ki lehet őket venni, ahogy kivették az összes ikont a hamburgermenüből, hadd olvasgassuk a szövegeket újra és újra, nehogy véletlenül az ábráról megjegyezzük a funkciót. Cserébe billentyűparancsok (menu accelerator key-k) sincsenek oda.

Most vagy durva optikai csalódás, de minta nekem kevesebb hely maradt volna (nem mértem le).

Ha meg értelmes interfészt akarnak, akkor a hamburger menüt kellene már végre kukázni. A régivel sem volt sok baj, de akár még a ribbonban is el lehetne gondolkodni.

Ha pedig valódi user choice-t akarnak, akkor csinálják végre meg a self hosted account szervert.

Eltűnt a sűrűségnél a kompakt lehetőség, „normál" van meg „érintés”.  Before-after, mint-cinnamon:

Új firefox

szerk: megvan, a „browser.compactmode.show”-t true-ra állítva visszajön a kompakt mód. Bár mellé van írva hogy (nem támogatott). A tabok ettől még gombok maradnak, de visszajön az a tíz pixelnyi sáv, amit a normál mód elvesz.

Clear, streamlined menus: Re-organized and prioritized menu content according to usage. Updated labels and removed iconography.

Már "csilligány" ikonok sincsenek, de legalább meg is kell szokni az új sorrendet.

fostalicska ChrEdge-t kell használni a cégnél, mert a többi böngésző insecure és sátánhalál. Abban a szarban is összenyomorintja a tabokat csak h. kiférjen a window szélességében az összes, ahelyett h. meghagyná olvasható méretűre és scrollozni kéne vízszintesen a ki nem férőkhöz. Pusztuljon el a kóder aki elkövette, és a menedzsere is.

FF zsugorít is meg scrollozik is :D

Egyébként az egy dolog, hogy az új "gomb" tabok idiótán néznek ki, azt még le tudnám nyelni. De tiszta bug az egész, nálam indítás után 2-3 másodperccel ugrik egyet a tabsor és dupla magas lesz (lásd screenshotom). Ez így használhatatlan konkrétan.
Egyelőre visszaálltam a régi kinézetre (about:config -> browser.proton.enabled -> false), ha kiszedik ezt az opciót és addig nem javítják szignifikánsan a fosukat, akkor szépen állok át Chromiumra. Kisebb-nagyobb hibákkal ugyan, de már az is tud natív Waylandot, gyorsabb is, meg (még) az emberien néz ki.

Rengeteg értelme volt szélnek ereszteni a Rust teamet, hogy helyette ilyen "fejlesztésekre" verjék el aztán az alapítványi lóvét. Annyi esze van a Mozilla vezetőségnek, mint egy marék húgynak.

about:config
browser.compactmode.show true
browser.proton.enabled false

Szerkesztve: 2021. 06. 03., cs – 20:46

Na most frissült nálam is ubuntun. Az első reakcióm erre a tab design-ra ez: https://youtu.be/3LwM6Hv_WJQ

Viszont hogy valami pozitívat is nyilatkozzak, elég gyorsnak tűnik.

Á megvan, emiatt: "WebRender is now enabled on Linux with the NVIDIA binary driver and on all desktop environments"

:)

Érdekes, hogy a smooth scrolling mellett pártolsz, miközben az ugyanaz a kategória, mint az animált menük és más UI widgetek. Ugyanúgy érezhető késleltetéssel jár, ami nem az optimalizáció hiányából ered, hanem egy 0 ideig tartó eseményből (egy lépcsős függvényből) kell egy animációt képezni, ami definíció szerint 0-nál hosszabb ideig tart.

Ha nem használod, honnan tudod, hogy akadozik, meg bloat?

Nem kell napi szinten használnom mindenhez, hogy észrevegyem. Találkozom vele itt-ott.

A milliós kérdés, hogyan lehet a smooth scrolling bloat?

Több erőforrást zabál scrollozás közben, cserébe jobban akadozik, cserébe késleltetve jelennek meg az egyes képek, vagy más elemek a weblapon, amire rágörgetek.

Értem, tehát ha látod, hogy másnál akadozik a görgetés, akkor abból levonod a nyilvánvaló következtetést, hogy a smooth scrolling bloat. Mert más oka biztosan nem lehet, hiszen olyan nincs, hogy a háttérben fut valamilyen CPU intenzív folyamat, vagy csak rossz az egér görgője.

késleltetve jelennek meg az egyes képek, vagy más elemek a weblapon, amire rágörgetek

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Performance/Lazy_loading

ha látod, hogy másnál akadozik a görgetés, akkor abból levonod a nyilvánvaló következtetést

Ha látom (akár más gépén, akár egy én általam feltelepített, nem saját gépen), akkor levonom a nyilvánvaló következtetést, hogy ha a Firefox 50-100% CPU-t zabál és közben akadozik a görgetés, akkor a Firefox bloat.

Mert más oka biztosan nem lehet, hiszen olyan nincs, hogy a háttérben fut valamilyen CPU intenzív folyamat, vagy csak rossz az egér görgője.

Igen, mert mindig más oka van, sosem az, hogy babzsákfejlesztőék elfelejtették normálisan optimalizálni a 12. generációs, 8 CPU magos, 1 TB SSD-s, 64 GB RAM-os kényelemerőművükön. Meg rakd újra a drivereket, meg frissítsd a Windowst és akkor nem fog akadni, ahogy ezeket a szövegeket megálmodták a gyártók, hogy elsüssék tíz a huszonharmadikonszor is a support fórumokon.

Szerkesztve: 2021. 06. 04., p – 11:09

Na, lefrissült magától. Nem tudom, hogy a böngésző vagy a csomagkezelő.

A tabsor megváltozott, #comment-2637919 visszaváltoztatta, szóval a kinézet maradt. Nem örülök annak, hogy magától elváltoztatják a kinézetet a rendszeremen.

Szerintem a firefox megoldja maga, és a beállításokban nem állítható.

A háttérben frissíti magát, ami úgy nyilvánul meg, hogy elcrasheli az új tabokat. Ezért már akartam morogni egyszer hogy mi van ha írok valamit, beküldeném, de elcrasheli. Hogy utálok én mindent, te jó ég!

Nem hinném, hogy így lenne. A Firefox hogyan szerez magának root jogot? Ez az autoupdate Linuxon tiltva szokott lenni, s a csomagkezelő frissít, ha megjelenik az update repóban az újabb változat. Ettől persze a tabjaid elhasalhatnak, ha a csomagkezelő kihúzza alóluk a talajt, s lecseréli a binárist, a libeket a háttértáron, miközben a memóriában még a korábbi változat fut.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gyakorlatilag meggyőződésem, csak udvariasan fogalmazok, meg el tudok képzelni olyan megoldást, amelyet nem ismerek. Fedorán biztosan csomagkezelő. Én nem fogom visszatartani, mert ez a fejlődés iránya, s akkor mikor gondolom meg magam? 1 év múlva, 5 év múlva? Addig meg biztonsági frissítések sem lesznek? Mi lesz a https-sel, a kulcsokkal?

Jelenleg csak a conky-t tartom vissza, mert azt úgy elszúrták, hogy elhasal az újabb változat. Fedora maintainer csak lefordítja, a kódba nem néz bele, így a bugreportomra sem reagált. Magán a conky project-en belül, az ottani bugzillában kellene jeleznem a hibát, de nincs kedvem oda is regisztrálni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, a csomagkezelő tette. Biztonsági frissítések megkérdezésem nélkül felmennek, és annak van beállítva.

Mármint nem várhatom el, hogy örökkön örökké lássanak el biztonsági frissítésekkel minden kinézetet (egyébként de, változtathatnák ritkábban, lehetnének főverziók, meg több supportált ág, ráfrissítés helyett meg letilthatná a csomagkezelő a programot, hogy eldöntsem hogy mit akarok vele), de akkor is bosszantó, hogy eltörik a kinézetet, meg a futó munkamenetet.

Akkor meg a frissítés nem sikerül. Ha én terveznék oprendszert, lokkoláspárti lennék, viszont az a tapasztalatom, hogy a linuxos megoldás, amikor legtöbbször megnyitott file-ok is felülírhatók, kellemesebb használatot tesz lehetővé, mint a windows-os megközelítés.

A fenti talán ellentmondásosra sikerült. Tehát lokkoláspárti lennék, de a szerzett tapasztalatok miatt már kihevertem, s jobban tetszik, ha nem lokkoljuk, amit nem muszáj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bevallom, ennek nem néztem utána, s szerintem ez függ a konkrét software-től is. Egyrészt, ha valamit betöltünk RAM-ba, az már ott van, bátran lecserélhető a háttértáron. Fedorán futó Samba szerver frissíthető, a post install script újraindítja majd, s a friss fut tovább.

Másrészt viszont, ha van egy dinamikusan linkelt könyvtár, s futás közben tölti be azt a memóriába, de közben lecserélték, s már az új van ott, abból lehet baj.

Harmadrészt erre a problémára mindenféle rafinált pre és post install scriptek megoldást jelenthetnek. Negyedrészt van az, amit itt valaki érintőlegesen felemlegetett, hogy akár virtualizált környezetben futhat, s ez is leküzdheti az eredeti kórságot. Ellenben a lockolás a problémára adott legprimitívebb válasz, ami sok sebből vérzik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na ilyen szempontból nekem a tinycore csomagkezelése sokkal szimpibb, csak azt nem tudom hogy ez milyen szinten van optimalizálva a kernelben, hogy rendes asztali környezetben is megfelel-e?

Egyébként ha én fejlesztenék OS-t, akkor erősen elgondolkodnék azon, hogy egy tetszőleges processnek miért kell látnia a teljes fájlrendszert. Lényegében minden processz futhat chroot jail-ben, onnan csak jól meghatározott interfészeken kilátva.

Egy csomó szívással együtt egy büdös életre megtanultam, azért kell dolgoznom és elég sokat, (mert, fejlesztők szívatnak anyám stop..,) hogy a gépeken megakadályozzam az "autoupdate"-t. (Szerintem, - soha, sem Windows-on, sem más rendszeren.., - nem akarhat ember olyat!!!) - A frissítést csak körültekintéssel, a tapasztalatok megkeresése után!

Szerkesztve: 2021. 06. 05., szo – 01:16

Rövidtávú megoldás: about:config -> browser.proton.enabled -> false

Hosszútávú megoldás: https://github.com/black7375/Firefox-UI-Fix

Alternatívák: Pale Moon, Basilisk, Bővebben...

Véleményemet az elsilányított felületről leírtam részletesebben a szomszéd topikban.

Egy biztosan kiderült: A Firefox eltökélten és magabiztosan halad afelé, amit én már csak iWiW-szakadéknak szoktam nevezni. Ehhez természetesen értelmezési és hozzállásbéli hibák sorozata vezet. Az első, hogy a sikerességet népszerűségben, a népszerűséget a felhasználók számában méri. A második, hogy valamilyen oknál fogva nem képes elfogadni, hogy nem ő a legnépszerűbb, sőt folyamatosan alulmarad. A harmadik, hogy a legkisebb ellenállás felé tendálva, elkezdi a végletekig majmolni azokat, akik mellett alulmarad, ezzel végérvényesen felhelyezkedik arra a pályára, amelyiken esélye nincsen, viszont hátrahagyja azt a felhasználóbázist, akiknek ért is valamit. Végül beleáll a földbe és mivel az alapítványi bevételek megcsappannak, a fejlesztőgárda szétszéled.

A Firefox a Quantum-idealizmus beerőltetése óta gyakorlatilag a tudatos és/vagy haladó felhasználókat köpi szembe. Azokat, akik eddig életben tartották a böngészőjük felhasználóbázisát azzal, hogy a cégnél ahol dolgoznak, ezt deployolták le a hálózatra automatikusan. Azzal, hogy mivel open-source, ezt teszik bele alapból a Linux disztribúciójukba. Aki Chrome-kinézetre, színtelen szagtalan, tapicskoló, tablet-idealista, helypazarló felületre vágyik, az már rég Chrome-ot, meg egyéb divatböngészőket használ. Aki konfigurálhatóságra vágyik, az eddig Firefoxot használt, de a konfigurálhatóság is egyre inkább kikerül belőle, sajátos, illetve manipulált telemetria-adatokra hivatkozva, a felhasználók felett pálcát törve, az arrogáns "majd mi tudjuk, nektek mi lesz a jobb" gondolkodásmód égisze alatt.

5 év. Ennyit adok a Firefoxnak, az 1% alá zsugorodásig. Hacsak addig nem kezdenek el hallgatni a felhasználóikra és csinálnak egy valódi desktop böngészőt, ami konfigurálható és hozza azokat az eredeti, a Netscape-Mozilla által két évtized alatt lerakott normákat és teremtett értékeket, amik a Chromium-alapúakból már rég kivesztek vagy soha nem is voltak bennük, a Firefoxban pedig már csak nyomokban lelhetőek fel.

3,91 %-on áll a firefox statcounter szerint 2021. júniusban a világon. Nem hiszem hogy bárkit is érdekel már, hogy mikor esik 1%-ra. Nálunk több éve nem támogatott böngésző, pedig azelőtt csak ezen mentek a cuccok. 

Nyilván hátrányban van egy olyan böngésző ellen, ami mögött egy giga tech cég áll. Talán ezért nem tudta lenyomni az Internet Explorert sem. Évekig vártuk, hogy na majd mindjárt, aztán jött a Google és letarolta a böngésző piacot Firefox-ostúl. Most vele kellene versenyezni, de nyilvánvalóan nem jól nyomják ezt a versenyt a Mozilla-nál, erre nekik is rá kellene jönni ennyi idő alatt. 

Megjött Fedorára is. Nagy változást nem érzékelek, az innováció kimerül abban, hogy a tabok önállóan keretezett nagy vackok lettek, és ezzel elszúrtak egy rakás helyet fent. Sejtem, miért csinálták így. Valamelyik következő verzióban elő fogják majd adni, hogy sokkal laposabbak lesznek a fülek, így milyen jó, több hely marad a renderelt tartalom megjelenítésére. Csak akkor lehet valamit megjavítani, ha előbb elrontják. Az uncsi, ha úgy marad, hogy jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fantasztikus. Kiszedtek a cimsorbol a menut, ahol eddig a screenshot bujkalt. Az elmult evek egyetlen ertelmes UI fejlesztese, amellyel vegre le lehetett menteni egy weblapot kep formatumban, ha mar egy rendes PDF export nem sikerult.

Fel oramba telt, mig megtalaltam, hogy hogyan is tehetem elerhetove (customize tool bar).

A csodalatosan lathato es megkulonboztetheto tab-okat mar masok megenekeltek...

Nincs rendes UI fejleszto (nem az aki a GUI kodot gepeli) a Mozilla kornyeken?!

Amúgy meg Firefox ESR, aztán mire oda megérkezik, remélem finomodik a koncepció.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nemrég frissítettem 90-re.

A lapfülegombok összefolynak, mint a moslékos fos (különösen, ha nincs ikonjuk). A betöltött és be nem töltött (suspend) lapok gombjai egyformán néznek ki, csak az aktív lapé megkülönböztethető a többitől. Sötét téma esetén világos a címsor/gombsáv (W7). Ablakszínű baszott tér van a gombok alatt és felett, de ott nem az ablakot lehet megfogni, hanem a lapgombokat. A bezáró "X"-eket és az új lap gombon a "+" ikont olyan vékony vonalakból "tervezték", hogy a használt renderelő megoldással le sem tudják képezni rendesen. Olyan okádék hányás az egész, mint ami a moslékos fos kényszerű elfogyasztása közben jön ki az emberből. Mint ez a hozzászólás. Szar. Ahogy a felület összes átrajzolgatása is az volt az elmúlt években. Lassan kezdem elhinni, hogy ezek tényleg gyűlölik a felhasználókat.

:)

Én lockoltam a 88-as verziót, de ideje lenne valamerre továbblépnem. Azt még nem tudom, hogy ESR lesz-e a nyerő, mert alapvetően nincs gondom az FF-fel, csak ez a GUI.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.