Karikó Katalin állambiztonsági ügynök volt?

Fórumok

Szakértői nyomok Karikó Katalin ("Lengyel Zsolt" titkos megbízott?) állítólagos állambiztonsági múltjában
Forrás: https://kuruc.info/r/2/228737/

Hozzászólások

Ott van az aktája a fideszeseké mellett biztos :)

Na jó, rakjuk helyre a dolgokat. Abban az időben mindenkit - mindenkit - aki csak külföldivel találkozhatott, beszerveztek. Nem is véletlen, hogy 3/2-es ügynökként (kémelhárítóként),

mert mi a csodát kémkedett volna az egyik magyar a másik ellen egy zárt rendszerben? Nyilván semmit. Hogyan is sikerülhetett a beszervezés? Nos, volt egy apukája, aki 56 után nem kapott 4 évig munkát, mert részt vett az forradalomban, és akkor még olcsón megúszta. Vajon egy akkor a szakmai karrierjét kezdő ember mennyire mondhatta azt, hogy ő ezt nem vállalja, 78-ban? Pontosan tudjuk, semennyire.
No, ezt jelenti a "hazafias alapon".

> Na jó, rakjuk helyre a dolgokat.

Már bocsi, de ezt nem neki - az érintettnek - kéne megtennie? 

> mert mi a csodát kémkedett volna az egyik magyar a másik ellen egy zárt rendszerben? Nyilván semmit.

Dehogynem, pontosan arra vették rá az embereket h egymás ellen "kémkedjenek"! Azzal, h jelentsenek a másikról. Maga a beszervezés intézménye része volt az elnyomásnak, több értelemben is: 1) nem tudhattad, h ki van rád állítva aki jelent rólad; 2) pszichikailag azzal semmisítették meg az embert a saját maga szemében, hogy rávették olyan dolog elvégzésére, amitől minden porcikája irtózott és amit szégyellt - a jelentésre.   
Feltehetően esetünkben a kémelhárítás nem ezt a fajta megbízatást jelöli - bár nem vagyok annak a tudója, hogy most melyik csoportfőnökség pontosan mit is csinált. Azaz, h mennyivel jobb a 3/2-es mint 3/3-as? 

Nem akarok pálcát törni emiatt (az oltásban való szerepe miatt annál inkább) az érintett felett, de azért nem ártana ha előadná a saját verzióját! 
Az a narratíva, hogy az ilyen-olyan módon külföldre került és "sikereket" elért magyarok visszatérve megmondják a maradottaknak a tutit, akár politikai, akár szakmai, akár bármilyen értelemben nem először bukna már meg - politikai oldaltól függetlenül. pl. Róna Péter is tudna erről beszélni éppen! 

Úgy látszik a Fidesz stratégái elfelejtették átvilágítani az illetőt mielőtt futtatni kezdték. Találkozott Orbánnal is! Nem tudhatjuk milyen lehallgatót ragasztott az íróasztala aljára ;-D 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Úgy látszik a Fidesz stratégái elfelejtették átvilágítani az illetőt mielőtt futtatni kezdték."

Aha, persze :)

A kérdés inkább az, hogy miért pont most hozták nyilvánosságra.... (nagyon kényelmes a kormánynak, hogy nem nyilvánosak az ügynökakták, de ők akkor tudna előhúzni egy adatot, amikor csak akarnak, és mikor az pont jó valamire)

Valószinűleg az asszonyság nem fogadott szót :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A Mi Hazánk kormánypárt lenne? Na ne röhögtess! 

Azért is remélem, hogy 2022-ben újra a Fidesz-KDNP nyeri a választást, mert az új-nyilasoktól a gyurcsány-fasisztákig terjedő zavaros fejű összeborulás esetleges győzelme azt a káros politikai konklúziót hozná, hogy az antiszemitizmus kötelező eleme a választási sikernek. 

A centrális erőtér eddigi három 2/3-os választási győzelme egyszerre tartotta ellenzékben a nemzeti-szocikat és a bolsevik-szocikat. Az antiszemitizmus kizárása a kormányzatból eredményes volt úgy, hogy a két banda nem fogott össze egymással. A vírus-koalícióban most először fog össze ez a két kártékony társaság. 

Butaházy, 444, LOL! :D

A Jobbik politikai sikerének genezise 2006-ra tehető. Teljesen nyilvánvaló, hogy a gyurcsány-fasisztákkal való összeborulást árulásnak tekinti sok jobbikos. Innen egyenes út vezetett a Mi Hazánk megalapításáig.  

A Fidesz nem kért sem a 2018 előtti Jobbikból, sem a 2018 után osztódással szaporodó Jobbikokból. 

Az eddigi választási eredményekből látható, hogy ha a Fidesz összefogott volna a Jobbikkal, akkor úgy 2050-ig nemcsak a választási győzelem de a stabil 2/3 sem lenne kérdéses. 

Érték-elvű politikát folytatva nem akarta koalíciós partnernek a Jobbikot a Fidesz. Természetesen a Mi Hazánkkal való koalíció sem lesz. 

A Vírus-koalíció tárt karokkal fogadta, az új-nyilas Jobbikot. Az antiszemita nézőpontot már sikeresen adoptálta a többi kollaboráló pártocska is. Legutóbb rendesen ment az Izrael-ellenes anticionista propaganda a Jobbik partnereitől.

"Természetesen a Mi Hazánkkal való koalíció sem lesz. "

Persze hogy nem lesz. Csak épp továbbra is azt fogja csinálni a Mi Hazánk, amit a főnök mond. Ha pont az hiányzik odaszavaz, ha valaki támadni kell faszságokkal, megírja a kuruc.info, ha támogatni kell valamit, támogatják, amúgy meg ha lényegtelen dolgokról van szó, eljátszák a kis független pártot az idióta választóiknak.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A Mi Hazánkban a főnököt úgy hívják Toroczkai. Természetes, hogy azt csinálja a párt amit a főnök mond. A pártok többsége így működik. 

Ha hozzád hasonlóak a konteók világában tengeti napjait valaki azt is gondolhatja, hogy Karikó Katalin találkozott Orbán Viktorral, nosza egyből ír a Jobbikos kuruc.info egy lejárató cikksorozatot, amit érdekes módon azonnal át is vesz a ballib média. Korábban ennél finnyásabbak voltak. 

Az a szép a konteókban, hogy bárki bárkinek a főnöke lehet. És még a legszürkébb átlagember is lehet _valójában_ az ember mögött álló, és a mögötte álló ember. 

Gyurcsány Ferenc például személyesen jelent Orbán Viktornak. Általában teliholdfénynél éjszaka egy nagyon titkos volt szovjet atomrakéta támaszponton. Annyira nagyon titkos a hely, hogy egyből stackoverflow-t okoz bármilyen eszközön, legyen mobil, tablet vagy PC ha csak közelíteni próbálod térképen a helyet. Szóval eddig is minden választásra szétverte gyurcsányunk az ellenzéket Orbán parancsa szerint. Most viszont egy még nagyszabásúbb titkos terv részeként az ellenzék teljes önfelszámolásán munkálkodik Gyurcsány. Már láthatóak a _jelek_! Sorban csinálnak hülyét magukból az előválasztási kabarén a megmaradt ellenzéki vezetők, miközben nincs is elnöki rendszer. A csavaros terv végső nagy célja, hogy mostani ellenzék megsemmisülése után egy még ennél is hülyébb ellenzék lépjen színre, akik Monty Python csoport képzeletét is felülmúló parlamenti haknikkal halálra röhögtetik Orbán Fideszen belüli ellenfeleit. 

mar eloadta amugy.

https://telex.hu/belfold/2021/05/22/kariko-katalint-beszervezettkent-ta…

Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani.

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.

hát @sz332 elfelejtette megjelölni a forrást és  belinkelni! 

Vegyük észre az ellentmondást szövegben! Több is van!

Jó lenne megérteni, h kerülhetett az '56-os "bűnös" gyereke egyetemre népköztársasági ösztöndíjjal?

Azt nem tartom elképzelhetőnek h fenyegetéssel szervezik be, de a kartonjára olyan megjelölést tesznek, ami ezt a tényt nem megfelelően jelöli. A "hazafias alapon" és "fenyegetés hatására" lényegesen eltérő motivációk, amik az ügynök operatív tevékenységének szempontjából nem megengedhető eltérések. Konklúzió: tehát vagy az van, hogy a "hazafias alapon" minden esetben a "fenyegetés hatására" kódjele, vagy Karikó ténylegesen hazafias alapon (önként és dalolva) írt alá. 

Ennél komolyabb ellentmondás, h nem érthető h miután megfenyegették a munkája akadályozásával és ezért aláírt, miért kényszerül a munkája akadályozása miatt távozni az országból? Tehát ha aláír, h folytathassa a munkáját, akkor ugyanennek az érdekében miért nem ír jelentést? (mert kimondatlanul arra van utalva, mintha azért akadályoznák a munkáját mert nem tesz írásos jelentést és nem árt senkinek) Itt némileg felbomlik a logikai lánc! Ami azzal lehetne magyarázható, h esetleg abban reménykedett, h a kecske is jóllakik meg a káposzta is megmaradt, ha aláír, de nem ad jelentést. Hogy valami bürokratikus hanyagságból v.ki tudja milyen okból um. radar alá kerül és nem fognak belepofázni a munkájába, ha nem ír jelentést. Hááát a fene tudja, mind ez egy olyan valakitől aki arra hivatkozik, h ismerte rendszer működését mennyire fogadható el valós magyarázatnak? 

Mennyiben teszi bocsánatos bűnné az aláírást a szakmai ambíciója esetleges karriervágya? Úgy van tálalva, mintha ez valami magától értetődő dolog lenne - hja a munkája miatt, akkor minden bocsánatos...

Semmilyen írásos jelentés vs. jelentés - hát ugye ezzel a szóbeli jelentés nem lett tisztázva. Rémlik h az gyakorlat volt, h az ügynök személyes találkozón szóban számol be rendszeresen a tartótisztjének a kapott feladat elvégzéséről.  Amit ő állít azt h kell elképzelni? Megkapta a feladatot, de amikor be kellett számolnia akkor azt mondta, h nem végezte el?  Ez mennyire reális? 

'56-os család sarjaként, együtt nem működő ügynökként mégis, hogy juthatott útlevélhez amivel külföldre távozott családostul? 

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.

LOL

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nézd, az a baj, hogy nem végezted el a házi feladatod, nem néztél utána, hogy az akkori (meg úgy egyáltalán) egy ilyen rendszer hogyan működik, és a saját prekoncepcióid alapján próbálsz valami koherens világképet összerakni. Ezt lehet, csak éppen semmi értelme. Tessék olvasni szakirodalmat, és utána térjünk vissza a beszélgetésre.

Értem. Hát ezt jól helyreraktadmegérdemled az ebédet! A jövőre nézve: akkor majd jelzek itt, az általam nyitott topikban, hogy mikor végeztem a szakirodalommal, addig maradj néma készültségben, oké? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

mert mi a csodát kémkedett volna az egyik magyar a másik ellen egy zárt rendszerben? Nyilván semmit.

Dehogynem: a reakciós elemekről pl akik veszélyesek voltak mert pl közösséget szerveztek :). Meg mindenféle veszélyes sajtó anyagokat terjesztettek.. Persze aki külföldiekkel találkozhatott annak kevésbé volt nagy szám, hogy a "másik" világ híreiről is értesülhet..

és akkor még olcsón megúszta

tényleg..

mennyire mondhatta azt

mondhatta, csak éppen akkor nem lehetett belőle semmilyen módon közép, pláne felső vezető se. sőt: kvázi kubikus / betantított munkási szintjén robotolhatott:értelmes tevékenyésget, szakmai elismerést stb biztosan nem kaphatott bármit is csinált.

Kémelhárítás. Emlékezzünk Csurka Pista bácsi örökérvényű szavaira ("Lehet, hogy rajta leszek").

> Sol omnibus lucet.

Lehet, hogy fedőneve "asszonyság" volt?

trey @ gépház

Újabb mesterséges vihar a biliben.

"Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélést követően a következő nyilatkozatot tett:

- Értékes megbeszélést folytattunk Köves Slomó főrabbival a család és konzervatív értékek helyzetéről korunkban, a 21. században.

A rövid Orván nyilatkozatot Para Zita nyelv-Ész elemezve megállapítottak, hogy a miniszterelnök burkolt antiszemita nézeteinek adott hangot amikor a "rabbi" szóval lényegében lezsidózta Köves Slomót."

Szerkesztve: 2021. 05. 23., v – 07:12

Az eset semmit sem jelent, ezért nem osztottam meg sehol idáig.

- a gépelt levéltári papírokat látni kellene

- meg legalább egy kompromittáló jelentést

Sokan jelentgették a másik emberről, hogy piros szoknyát viselt és hasonló értékes, jól használható információkat.

Kiről, mit jelentett. Amíg ezt nem tudjuk, semmit sem tudunk.

 

Ami rosszabb, hogy amennyiben jelentgetett, úgy zsarolható is, így bármire képes lehet. Az mRNS nem életbiztosítás.

III/II ügyosztálynál volt nem a III/III-nál. Piros szoknyázás az utóbbinál volt. A III/II kémelhárítással foglalkozott. Ipari kémkedés pedig abban az időben is volt. Teljesen elfogadható még egy kádári országban is ha kémelhárításban részt vesz valaki, nincs ebben semmi szégyellnivaló. Az is teljesen hiteles, hogy egy 23 éves fiatal lány, aki nem nemzetvédelmi egyetemet választotta ebben önszántából nem akart részt venni. 

A tények _nem_ ismeretében való kacsabeszélés persze az egyik legfontosabb hupu erény. :) Végülis Ignorance is bliss!
(* ez utóbbi nem neked szólt)

Gondolom a tények ismeretéről legfeljebb a szolgálat vezetői, illetve a kutató levéltárosok beszélhetnek - a többiknek, beleértve téged is, marad az általad használt kacsabeszéd kifejezés. 
Abban h valaki kémkedik a társai után nagyon is van szégyellni való. Igen rossz néven venném, ha kiderülne valamely ismerősömről, hogy szolgálati megbízással rám lett "állítva"! 

Fentebb meg lettek téve a releváns felvetések az érintett nyilatkozata kapcsán, azokra érdemi reakció nem érkezett eddig. 

Miután - a fentebb részletezettek alapján - nem igazán logikus a narratíva, h a beszervezett és aláírt ügynök munkáját a továbbiakban ellehetetlenítsék (hisz épp ezzel fenyegették az elmondása szerint, ha nem írna alá), és létszám leépítéssel elbocsássák, melynek következtében családostul külföldre távozik, az ember kénytelen alternatív narratívákon gondolkodni: pl nem éppen az húzódik meg az események mögött, hogy az illető, mint kém kompromittálódott a társai körében, ami a magyarországi további működését szakmai körökben ellehetetlenítette, és ennek következtében juttatta ki a szolgálat nyugatra őket, a férjével és a gyerekével, h immár ott folytassa a szolgálati tevékenységét?  Ugyanis ahogy fentebb is írtam, az sem logikus narratíva, hogy  '56-os családot, együtt nem működő ügynököt, állami ösztöndíjjal egyetemet végzett kutatót csak úgy kiengedjenek az országból!
Ez a narratíva a nyilvánosságra került tényekre ráfeszíthető és - számomra legalábbis - logikusabbnak tűnik, mint amit Karíkó előadott! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Már megszoktam, hogy a hupu-k fogalom nélküli grafománok, de ez azért már eléggé gáz! 

Hogyan tudtál leérettségizni töriből, hogy még az sem tudod mi a különbség III/I. III/II. és III/III. között?! 

Ezek nem titkos információk amint csak a "szolgálat vezetői" ismerhetnek. 

"Abban h valaki kémkedik a társai után nagyon is van szégyellni való."
Újabb fogalmatlan kacsabeszéd. A III/II. kémelhárítással foglalkozott. Amire te gondolsz az a III/III.

"h immár ott folytassa a szolgálati tevékenységét?"
III/II. nem foglalkozott külföldön hírszerzéssel. Ez is benne van a linkelt cikkben. Talán előbb el kellene olvasni. 

"Ugyanis ahogy fentebb is írtam, az sem logikus narratíva, hogy  '56-os családot, együtt nem működő ügynököt, állami ösztöndíjjal egyetemet végzett kutatót csak úgy kiengedjenek az országból!"
Fogalom és ismeretek nélkül minden konteó reálisnak tűnik. 

> Már megszoktam, hogy a hupu-k fogalom nélküli grafománok, de ez azért már eléggé gáz! 

Valószínűleg sok mindent meg kellett már szoknod, ideértve h legfeljebb a közlésed kellemetlenkedő formája, semmint annak tartalma ingerli válaszra azt akivel kommunikálni próbálsz. 

> Hogyan tudtál leérettségizni töriből, hogy még az sem tudod mi a különbség III/I. III/II. és III/III. között?! 

Kiválóan.

> Ezek nem titkos információk amint csak a "szolgálat vezetői" ismerhetnek. 

Érted miről van szó?  Kémekről, ügynökökről, titkosszolgálati tevékenységről, jelentésekről. Te miről beszélsz? Wtf "ezek"? 

> Újabb fogalmatlan kacsabeszéd. A III/II. kémelhárítással foglalkozott. Amire te gondolsz az a III/III.

Nem lehet másról szó, mint a munkatársai megfigyeléséről. Tőlem aztán 3/3 meg 3/2-eshez itt napestig ostoba módon - magadnak követelve a fogalommal rendelkező státuszt - én arra csak legyintek. 

Karikó, mint érintett arról, h mennyire vállalható beszervezés (ahogy te próbáltad azt az előzőkben láttatni egyébként): Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam...Többé soha, senki nem tudott megtörni

Azért ilyenkor felmerül benned, h idézem nincs ebben semmi szégyellnivaló véleményeddel szemben maga az érintett speciel eltérőn ítéli meg a dolgot, akkor esetleg te vagy az akinek fogalmi problémái lehetnek?

> III/II. nem foglalkozott külföldön hírszerzéssel. Ez is benne van a linkelt cikkben. Talán előbb el kellene olvasni.

Ez akkor pl. egész meglepő számodra, mint annak aki a linkelt cikkből nyeri állítólagos fogalmait: 

A kémelhárítással megbízott ügynökök tevékenysége a gyakorlatban ugyanakkor időnként keveredett a belső elhárítással és a hírszerzéssel is. A kutatók tartós kiküldetésbe is kerülhettek, de arra is van példa, hogy külföldi hivatalos tárgyalásaikon, konferenciákon, tanulmányutakon, közös projektekben időnként hírszerzési feladatot is elláttak, ipari kémkedéssel kapcsolatos feladatokat is kaphattak.

Karikó külföldre távozása után az aktájába azt írták, h pihentetve. Nyilvánvalóan idő kellet míg megtalálta a helyét külföldön és olyan pozícióba kerülhetett, ahol érdeklődésre számottartó információkhoz fért hozzá.  Ez valószínűleg mindig így van az operatív munkával megbízottak esetében. Közben jött a rendszerváltás, ki tudja mi minden történt. Én csak azt állítom, h az általam felvázolt narratívának a nyilvánosságra került tények nem mondanak ellent. Azokra az elmélet ráfeszíthető. És logikusabb, mint amit Karikó előadott. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Kiválóan."
Gondolom az nem mostanában volt. Ez esetben le lehet állni a mai közoktatás kritizálásával, mert a magyar közoktatás régóta mély válságban van. :) Egyetlen mentséged az lehet, ha nagyon régen volt az az érettségi.

"Érted miről van szó?  Kémekről, ügynökökről, titkosszolgálati tevékenységről, jelentésekről. Te miről beszélsz? Wtf "ezek"?"
Láthatóan ismereteid James Bond filmekből származnak. Elég gyerekes és naiv elképzeléseid vannak a témáról. 
Ha vetted volna a fáradtságot, hogy elolvadt a témabeli cikket, ott szerepel a könyv címe ahonnan az infó van. Megvásárolhatod te is:
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Balint_Laszlo_A_halozati_nyi…
https://www.awilime.com/webshop/konyv/a_halozati_nyilvantartas_szereplo…
Még az oldalszám is ott van a cikkben, 112. oldal. De vigyázz! Csak CIA vagy MI6 igazolvánnyal lehet megvásárolni és már a webshop ajtajában lelő a biztonsági őr ha nem vagy kém! (ez vicc volt, nálad ezt nem árt leírni:)

"Nem lehet másról szó, mint a munkatársai megfigyeléséről. Tőlem aztán 3/3 meg 3/2-eshez itt napestig ostoba módon - magadnak követelve a fogalommal rendelkező státuszt - én arra csak legyintek. "
Nem lehet másról szó mint, hogy megint teljesem fogalmatlanul tolod a kacsabeszédet. 

"A kémelhárítással megbízott ügynökök tevékenysége a gyakorlatban ugyanakkor időnként keveredett a belső elhárítással és a hírszerzéssel is. A kutatók tartós kiküldetésbe is kerülhettek, de arra is van példa, hogy külföldi hivatalos tárgyalásaikon, konferenciákon, tanulmányutakon, közös projektekben időnként hírszerzési feladatot is elláttak, ipari kémkedéssel kapcsolatos feladatokat is kaphattak."

Ez a Telex újságíróinak a magánvéleménye. Az Index-nél ezt másként látják: "A Magyar Hang által megkeresett szakértő is azt hangsúlyozta, hogy Karikó Katalin a kémelhárításhoz, a III/II-es osztályhoz tartozott, aminek pedig nem sok köze volt a belügyekhez,  hazai állampolgárokhoz. A feladata szerinte elsősorban az lehetett volna, hogy a szegedi magyar biotechnológiai kutatások iránt érdeklődő kémekről jelentsen. 
Karikó azonban 1985-ben végleg elhagyta az országot. A dokumentumokban hivatalosan úgy tüntették fel, hogy ezután „pihentették” őt, de mivel a III/II jellemzően nem folytatott külföldi tevékenységet, ezért ezt követően szinte biztosan nem volt semmi köze a kutatónőnek az állambiztonsághoz."
https://index.hu/belfold/2021/05/22/kariko-katalin-beismerte-hogy-besze…

"Karikó külföldre távozása után az aktájába azt írták, h pihentetve. Nyilvánvalóan idő kellet míg megtalálta a helyét külföldön és olyan pozícióba kerülhetett, ahol érdeklődésre számottartó információkhoz fért hozzá.  Ez valószínűleg mindig így van az operatív munkával megbízottak esetében."
Teljes tévedést, lásd az előzőleg idézett szakértői véleményt. 

"Én csak azt állítom, h az általam felvázolt narratívának a nyilvánosságra került tények nem mondanak ellent. Azokra az elmélet ráfeszíthető. És logikusabb, mint amit Karikó előadott."
Mivel a tényeknek láthatóan nem vagy ismeretében, a következtetéseid törvényszerűen tévesek. 

Jó, én ezt befejezem! Nincs értelme olyan valakivel társalogni aki iratellenesen állapít meg dolgokat; kényszeresen fogalmatlansággal vádolja a másikat, míg magát a fogalmak birtokosának gondolja. A párbeszédnek vannak kritériumai, ilyenek: feleljen meg a formál logikának; törekedjen a racionális érvelésre; a közlő a mondandóját ne a fejét falba verő kos módjára hajtogassa; azonos mércével mérje a dolgokat és hasonlók - ezeknek a fentiek tanulsága szerint te nem tudsz v. nem akarsz eleget tenni - ami egyfelől sajnálatos, másfelől meg hülyékre is szüksége van a világnak!  Nem gondoltam, h summerhez hasonló kretén létezhet még a világban, de erre sikerült rácáfolnod! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> A III/2-t és a III/3-t összemosni nagy fokú tájékozatlanságról tanúskodik. Nem szoktál te ennyire felületes lenni.

És hol történt ilyen szerinted? Konkrét idézetet várok, linkkel! 

A tájékozatlanság, fogalmatlanság egyszerű és üres minősítések, amik mögött nincs semmi, ami ezek érvényét igazolná jelen esetben!  

Karikó ügynöki tevékenységére vonatkozó felvetéseimet kellet volna cáfolni, vitatni - amihez érdemben hozzászólni sem tudtatok. Helyette jött ez a minősítgetés. 

Tehát pl  konkrét kérdés volt részemről (többek közt):  Jó lenne megérteni, h kerülhetett az '56-os "bűnös" gyereke egyetemre népköztársasági ösztöndíjjal?

Vitatta bárki a kérdés jogosságát? Megválaszolta bárki? 
Akkor ki is itt a fogalmatlan valójában?  Nem attól lesz fogalmad bármiről, mert elolvastad a wikipédián az állambiztonsági hivatal szervezeti felépítését! Szánalmas elképzelés! Hanem h annak ellenére tudsz érdemben hozzászólni, kérdezni h nem olvastad el!  

A részemről kifogásolt tevékenység az állambiztonsági hivatallal történő együttműködés, és a munkatársak megfigyelése, róluk történő jelentéstétel.  Teljesen mindegy, hogy ezt melyik szervezeti egység alatt végezte.  Az a próbálkozás, hogy a kémelhárítás tetszetősebb színben kerüljön feltüntetésre, mint a belső-elhárítás, ott vall fellebbezhetetlenül kudarcot, hogy maga Karikó beszél megtöréséről, illetve másoknak való ártásról (mint felmerülő elvárásról) - mint szégyenteljes dolgokról, és nem mint olyanról amire büszke lenne.  

Nem szerepel a terveim közt, h felesleges dolgokból készüljek fel a szórakoztatásod érdekében! Anélkül is vitaképes vagyok - szemben a falkabeli kollégáiddal! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Tehát pl  konkrét kérdés volt részemről (többek közt):  Jó lenne megérteni, h kerülhetett az '56-os "bűnös" gyereke egyetemre népköztársasági ösztöndíjjal?"

Ezt még megválaszolom. Úgy, kedves Zoltán, hogy Karikó Katalin kiemelkedően jó tanuló volt. A kemény tudományok területét választotta, kiválóan teljesített. A szociban is szükség volt komoly K&F munkára. Tudod volt egy hideg háború és ott kiemelt szerepe volt a technológiai, tudományos versenynek a két blokk között. Ha minden 56-os forradalmárt krumplit kapálni és kukoricát címerezni küldtek volna, sőt még a gyerekeiket is, akkor egész ország egyetlen nagy összefüggő termelőszövetkezet lett volna. Még a Városligetben is kukorica nőtt volna. Göncz Árpád szerinted hogyan fordíthatta le a Gyűrűk urát?! Hogyan kaphatott József Attila díjat 1983-ban?! 

Tulajdonképpen itt a lényegre tapinthattál! Persze nem úgy h értenéd mit csináltál, hanem csak véletlenül, vagy inkább bután. Valóban lehetséges narratíva, hogy Karikó úgy került az egyetemre, ahogy Göncz megúszta dolgokat és vált mindannyiunk Patkányává - akit (skinheadeknek látatott) volt '56-os társai fütyültek ki a Kossuth téren '92-ben miután először elszabotálta a Zétényi féle igazságtételi törvényt. Sikerült olyan személy pályájával összefüggésbe hoznod Karikót, akinek beszervezése annak ellenére ismert, hogy minden kompromittáló iratot eltüntettek, és akinek gerincére misem jellemzőbb jobban, mint amikor az SZDSZ az MSZP-vel lép koalícióra, ezzel cáfolhatatlanul leleplezve komcsiellenes retorikájának mindvégig hamis voltát. Így végre ő is nyilvánosan ölelhette meg egykori fogvatartóit, későbbi tartóit [ezúttal már fogva-jelölés nélkül]. És akinek köztársasági elnökként az első hivatalos útja a Nemzetközi Újságírói Szövettségbe vezetett  - ami mindig is titkosszolgálati fedőszervezet volt. A könyvei pedig részben annál a Magvető kiadónál jelentek meg aminek igazgatója egykori katonai politikai osztályos tiszt volt. Mely KatPol szervezettel Göncznek már jóval '56 előtt és később is voltak zavaros ügyei, ahogy ezt Ilkei Csaba illetve a KurucInfo és általad is említett Bálint László jegyzi  

Visszatérve Karikóra, nos hát akkor ő lehetett az a kivétel, akinek a családi háttere ellenére nem csak egyetemre történő bejutást, hanem még kimagasló állami ösztöndíjat is biztosított a kommunista hatalom - amit hát meglehetősen furcsának találhatnak azon '56-osok gyerekei, akik viszont nem mehettek egyetemre, lehetett bármilyen jó a tanulmányi eredményük. De aztán jön az újabb furcsaság a beszervezése körül, h aláír de nem jelent. Aztán megint az újabb furcsaság, hogy csak úgy családostul lelép az országból dacára állami ösztöndíjnak/nem jelentő ügynöki voltának/'56-os családjának...Kicsit sok itt a furcsaság! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ez nem így működött! És nem ez a kérdés! Hanem az h miként kaphatott útlevelet az egész család? Ennek meg kellett jelennie a nemzetbiztonsági hivatalnál, h az egész család útlevelet kért, meg hogy eladták a kocsijukat. Erről tudniuk kellett! Nem képzelhető el, hogy csak úgy elutazik egy ügynök! Az egész előadott sztorinak szinte minden egyes eleme furcsa valamiért! Ez nem egy kerek történet! 
Én azt a kérdést egyáltalán nem vizsgáltam, h általában véve előnyösebb helyzetben volt egy kutató kint, mint itthon! De ez sem úgy van ahogy képzeled! Nem kint volt a több lehetőség! Éppen h itthon volt a csúcstechnika és Amerikában meg el voltak maradva fényévekkel. Engem is meglepett, de ezt Karikó mondta.  Ne kérj linket, már nem tudom, h olvastam vagy hallottam! 
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Világos volt! Az elképzelésed szerint a kém az olyan valaki, aki külföldről jön ide kiszimatolni a dolgokat és véletlenül sem olyan aki eleve itt él. Gratulálok! Ennek fényében, h kéne értékelnem azt a fölényeskedést, h a szakirodalom olvasására buzdítasz?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Kém lehetett külföldről érkező személy vagy helyben beszervezett állampolgár. Ha CIA beszervezett egy magyart, azt joggal lehet ellenséges kémnek tekinteni. 

Jópár éve láttam egy dokumentumfilmet egy magyar CIA hírszerzőről. Szülei külügyesek voltak és ő gyerekkora nagy részét egy észak-afrikai országban töltötte. Elég sokat járt moziba, ahol sok amerikai film ment, kornak megfelelően szabadság nemzete Amerika megmenti a mocsok komcsi elnyomás alól az embereket történettel. Ő maga kereste meg a CIA-t azzal, hogy tenni akar valamit Magyarország felszabadításáért. Gyanakodtak kicsit, de végül beszervezték. Igen hasznos ügynökük lett. 

A kommunikációs módszer az volt, hogy kitaláltak egy képzeletbeli nagybácsit aki Amerikában lakik, vele levelezett. Mivel az addigra felnőtt srác jól beszélt arabul, egyenes út vezetett a külügybe, ahol diplomáciai iratok arab-magyar fordítása volt a feladata. A legnagyobb fogása mégsem innen származik. De előbb a kommunikációról. A "nagybácsi" által írt levelek nyolcadik (vagy hasonló, pontos számra már nem emlékszek) 'O' betűjénél úgy fél 2 óra helyen el volt rejtve a mikrofilm, ezen kapta az üzeneteket. A posta soha nem szúrta ki. A válasz úgy történt, hogy titkosítva és szteganográfiával elrejtve simán tollal papírra megírta az üzeneteit. Ezt celofánba csomagolva rácelluxozta egy tenyérben elférő mágnesre. Volt egy megbeszélt utcai villanyáramelosztó doboz. Munkába menet útba esett neki. Ha üzenni akart krétával húzott egy ferde vonalat. Tele volt graffitival a környék így nem szúrt szemet. Ha a kontaktja meglátta áthúzta X-re. Innentől folyamatosan figyelte a kontakt a villanydobozt. Emberünk a következő útja során alulról a dobozhoz pattintotta a mágnest az üzenettel. Azt a lehető leghamarabb levette a kontakt. A nagybácsinak írt válaszleveleiben semmilyen érdemi titkos üzenet nem volt. 

Természetjáróként belépett valami korabeli szövetségbe is. De igyekezett úgy szervezni a túráit, hogy amikor csak lehet egyedül járhassa az erdőket. Egyik ilyen útja alkalmával látott egy nagy tizenvalahány tengelyes szovjet járművet, amiről a CIA kiképzésen azt tanulta semmi másra nem való mint ICBM szállítására. Le is rajzolta a helyszínen. Megüzente a CIA-nak. Ott annyira meglepődtek, hogy egy előnyös üzletet szerveztek, ahova sanszos volt, hogy az emberüket is elküldik tolmácsnak. Szintén észak-afrikai országba. Ott a helyi CIA irodában minden részletről kikérdezték, először nem akarták elhinni. Számtalanszor le kellett rajzolnia újra emlékezetből amit látott. Végül ők is arra a következtetésre jutottak, hogy valóban harcrendben tart a Szovjet hadsereg Magyarországon interkontinentális ballisztikus rakétákat. 

Később lebukott és börtönbe került, de nem végezték ki mint azt a szovjet tisztet, akit megvesztegetéssel beszervezett. 

Igazságtalanságnak tartotta, hogy a rendszerváltás után nem rehabilitálták. Az ő nézőpontja szerint ő Magyarország szabadságáért harcolt CIA ügynökként. 
Szerintem nincs igaza. Egészen biztosan további atomcsapási célpontokat rajzolt Magyarország térképére. Ezt sehogyan nem tudom hazafias tettnek tekinteni. 

Kémelhárításra minden magára valamit adó országnak szüksége van. A Csehek a rendszerváltásrkor rendesen lefejezték a saját komcsi titkosszolgálatukat. Azóta sincs hatékony nemzetbiztonsága Csehországnak. Külföldi titkosszolgálatok rángatják az országot különböző ügyekbe, ami nekik érdekük, Csehországnak már kevésbé nemzeti érdeke. 

"Ezt sehogyan nem tudom hazafias tettnek tekinteni"

Ez egy érdekes kérdés, hogy valami hazafias tett-e azért, mert az elkövetője annak gondolja? Szerintem nagyjából igen (bár kitüntetni nem kell azért érte), mint ahogy fordítva sem igaz, ha olyat csinálsz véletlenül, ami valamiért jó az országodnak, azt sem lehet hazafias tettnek hívni, hiába olyan a végeredmény....

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szórakoztató a filmélményed, talán egy vontakozó topikban jobb helyen lenne: pl itt
Amennyiben szeretnéd tudni, h kik voltak "külügyesek" akkor érdemes dr. Borvendég Zsuzsanna történész könyveit, előadásait tanulmányoznod. Neki a Nemzetbiztonság Hivatal levéltárosaként ez a kutatási területe. Nagy fogalmatlanságomban már írtam róla korábban blogbejegyzést is!  

Hogy mit hogyan értékelsz - az tekintve az elmúlt napokban előadott ámokfutásodat - pontosan annyi relevanciával bír, mint amikor a kényszerzubbonyos elmebeteg a diliház udvarán azt kezdi kiabálni h ő római pápa, pedig annak előtte sokáig Napóleonnak képzelete magát. Tök mindegy! Ezért nem fognak változtatni a gyógyszerelésén sem! 

És hogy most meg csehországi nemzetbiztonság hatékonyságát illetően exponálod magad, azzal totálisan áteveztél az irracionalitás óceánjára. Én ezt nem kívánom kommentálni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Thx! Hát Ungváry azon történészek közé tartozik, akikre nem szoktam odafigyelni. De azért azt megerősítésként értékelem, hogy másokban is hasonló gondolatok merültek fel mint bennem - mondjuk elég nyilvánvaló dolgok ezek, teljesen logikus h az ügynököt külföldre kémkedni engedik/küldik ki. 

De azt elfogadom, h amennyiben igaz az, h ezen a bizonyos kartonon szokás volt jelölni, h az ügynök külföldi megbízatást kapott, akkor az egy olyan dolog, ami ellentmondani látszik az általam [is] korábban vázolt narratívának. Ez lenne az első ilyen, ellentmondó tény. De azért ezt hiba lenne olyanként tekinteni ami cáfolatot jelentene egyben. Ez nem annyira komoly dolog. Számomra kérdéses, hogy egyáltalán ennek tényleg így kell lennie - Ungváry mondja ezt az akta átvezetést, pláne kételkedem benne. De még ő is utal rá, h hát ez akár adminisztrációs hibaként is elmaradhatott. 

Sztem logikus annyira a felvetésem, hogy elbírjon bizonyos mértékig neki ellentmondó dolgokat, anélkül h megcáfolódna. Persze felvetődhet olyan dolog, ami megcáfolja, ez nem kérdés. Nem okozna problémát ilyen esetben elállnom tőle, mivel ezt egyáltalán nem kudarcként élném meg. Sosem állítottam, h mindenképpen úgy kellett történnie, csak annyit, h történhetett úgy - és az logikusabb lenne annál, mint amit Karikó mondott.  De itt nem tartunk egyelőre!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az van, hogy nem tudjuk innen ezt megítélni. A Kádár-rendszerhez relatív egyszerű volt idomulni az "Aki nincs ellenünk az velünk van" jelszó mentén. Ugyanakkor egy izgalmasabb március 15 után az illetőkkel elbeszélgettek, hogy hogyan gondolják a gyerekük továbbtanulását, mert ahhoz nem illik a forradalmi hangulat. Jelen esetben könnyen lehet, hogy pont azért építették le "véletlenül", mert nem jelentett és ezt azért tudták.

Az 56 utáni felpuhulásban messze bennevolt, hogy a módszerek finomodtak. Nem volt már szó verésről, meg elzárásról. Egyszerűen az egzisztenciálisan támadták az illetőt, és inkább a rokonokkal zsarolva. Senkitől se várd, hogy büszke lesz rá, hogy akár egy III/2-es kémelhárítós papírt aláírt. Ugyanakkor aki nem volt hithű, vagy nem volt pénzzel megvehető, illetve nem volt igazán rászorulva a BM, azokat hagyták végülis.

Óriási szerencsénk, hogy annyira nem voltak átfonva a mindennapok, mint az NDK-ban a Stasi által.

Relativizálni sem szeretném ezt, de egy aláírt papírból nem kéne rögtön mindenre is következtetni és kigondolni, hogy mi minden lehetett.

Oké én ezt elfogadom. Tulképp benne van sztoriban, hogy azért 70-es évekre már puhultak a dolgok annyira h mehetett egyetemre. De azért akkor is sok a furcsaság! Túl sok! Ez a sztori biztos, h több annál mint amit Karikó előad belőle!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

trey @ gépház

Ez a brigád, kiegészülve az új-nyilasokkal, akik verbális primitívségük hangsúlyozásával kívánják megújítani úgy saját mozgalmukat mint a teljes összefogást. Például az "Éljen a Nemzetvezető!" köszöntés helyett ma már "Na mi van te Geci!" köszönést alkalmazzák. 

A többi újoncnak is megvannak a maguk "erősségei". Például "falusi vagyok ám" Karácsony Gergely szuperpasszív™ angol nyelvtudását, most úgy magyarázza, angoltanára középsuliban rájött diszlexiás lehetett (de már elmúlt) azért nem megy neki az angol. Jogsija nincs mert utálja az autózást és autóbalesetben halt meg az apja, de azért 4x nekifutott a jogsinak csak nem sikerült megszerezni. Valószínűleg kiváló miniszterelnök lenne belőle. Bár még csak miniszterelnök jelölt-jelölt, de már tudjuk milyen lenne a helyreállított szólásszabadság. Amelyik újságíró nem neki tetsző kérdést tesz fel az "szégyellje magát!"

Szerencséjére ott van még Fekete Győőőőőőőőőőőr András, aki állítólagos jogi végzettsége ellenére, nem igen képes összefüggően beszélni. Ezekhez képest Dobrev Klára kiemelkedik a mezőnyből. Ő csak egy gyurcsány pinával és cicikkel. :)

Magyarország hivatalos nyelve a magyar.

Karácsony Gergely van olyan pozícióban, hogy megfizessen angol, vagy német tolmácsokat főállásban.

Rohadtul mindegy, hogy ki milyen szinten beszél egy idegen nyelvet.

Ennyire csórikám ország nem vagyunk, hogy a villanyszereléshez is érteni kelljen a miniszterelnöknek, meg a csempézéshez.

Az az érzésem, hogy a videót készítő személy eléggé alap szinten beszél angolul. Ez inkább róla mond véleményt. Angol nyelvű újságot valószínűleg életében nem olvasott. 

Akcentusa az van, de amit mond az rendben van. Angolok között is ügyesen csinálja, hogy rövid twitter-szerű válaszokat ad. Ez a mai média-kompatibilitás kritériuma. 

Akcentusa az van, de amit mond az rendben van.

:D :D :D

"Is there any question?"

https://www.youtube.com/watch?v=w49JXAY3jV4

Nem túl érdekes egyébként, hogy mennyire beszél jól, ez huszadrangú a személye megítélésekor. Vehetné (vagy vehette volna, amikor még fiatal volt) a fáradságot, hogy kicsit művelje az angolját, de ez van, ezt kell "szeretni". Az angolul jól vagy jobban tudók azért elég rendesen kiröhögték :)

"Nem túl érdekes egyébként, hogy mennyire beszél jól, ez huszadrangú a személye megítélésekor."
Most épp ez volt a téma. Kiderül, hogy Orbán jól beszél angolul -> már "nem túl érdekes egyébként". 
OK

Orbán Viktornak van angol nyelvvizsgája -> Tény!

Karácsony Gergelynek nincs angol nyelvvizsgája -> Tény!

Orbán Viktor doktor -> Tény!

Karácsony Gergelyt csak bekamuzta a nem létező doktori címét -> Tény!

Karácsony Gerely angol nyelvtudása saját maga szerint szuperpasszív angol -> Ciki!

Karácsony Gergely azzal magyarázza, hogy nem beszél angolul, mert tanára szerint diszlexiás lehetett -> Vérciki! 

"Az angolul jól vagy jobban tudók azért elég rendesen kiröhögték :)"
Azok vagy nem tudnak olyan jól angolul, vagy politikai okokból nem kedvelik és a szokásos zárt osztályos röhögés megy. 

George Soros is akcentussal beszéli az angol nyelvet, pedig ő már ott él vagy 7 évtizede. Karácsony Gergelyt hiába támogatná. Van egy diszlexia felmentő-kártyája angol nyelv ismerete alól. Szegény Soros előbb szerelne fel egy kéziféket egy vadászkutyára, minthogy angolra megtanítsa Karácsonyt. Nincs annyi pénz, angoltanár aki erre képes lenne. 

Jakab Péterrel jobban járna az ellenzék. Ő csak simán adja tapló faszparasztot, de legalább ebben hiteles. 

Szerintem a diszlexia nem felmento-kartya. Az csak egy nehezites. Ha szellemi fogyatekosok meg tudnak tanulni egy nyelvet, akkor egy diszlexiasnak is menni fog.

Mivel nem tervezek visszakoltozni, ezert engem nem erint a dolog, de ettol meg Karacsonynak drukkolok, mert kedvesebb a feje.

"Az csak egy nehezites. Ha szellemi fogyatekosok meg tudnak tanulni egy nyelvet, akkor egy diszlexiasnak is menni fog."
Elég ciki akkor, hogy Karácsonynak 10 év alatt sem sikerült. 

Most csak az a kérdés, hogy a magát naponta beégető Karácsony Gergely kell-e még lúzer miniszterelnök-jelöltnek, hogy majd ő legyen a bűnbak a választási vereségért?
vagy

Úgy érzi az ellenzék, hogy van még esélye, akkor nagyjából két reális jelöltjük maradt: Jakab Péter és Dobrev Klára. 

Hát gyönyörű választék!

Sajat hibait felvallalo ember szimpibb, mint egy sertodos telibeszart buvarruha :)

De igazabol barmi jobb, mint a 2/3. Ugyan ugy lesznek tolvajok mind2 oldalon, ugyan ugy lesznek buzik es pedofilok, ugyan ugy vannak regi ugynokok is. A kul. az, hogy egy "moslekkoalicio" eseten, egymast is bemoszeroljak elobb-utobb, ahelyett, hogy bevedenek. Igy nagyobb az esely arra, hogy a tolvajok bortonbe mennek vagy kenytelenek lesznek visszavonulni, akkor is ha nem kapnak semmi buntetest. Vagy legalabb kenytelenek lesznek eltitkolni, hogy ok tolvajok. Nagyon nem tesz jot az Magyarorszagnak, hogy nyiltan szetlopja az egeszet Orban es csaladja meg haverjai.

Ne viccelj már! 

Nem a balettba keresünk vezértáncost. Ami az utóbbi napokban Karácsonyról kiderült, hogy egy idegileg labilis szerencsétlen ember. Hogy korrekt legyek hozzá, nem tartom ostobának. De aki képtelen megszerezni egy jogosítványt négyszeri próbálkozás után annak komoly pszichológiai problémái vannak. Szegény Karácsony még itt a hupu trollok között sem bírná a nyomást és összetörne. Miniszterelnöknek nem való. 

Igen van jobb mint a Fidesz 2/3, egy 2/3 alatti sima Fidesz többség. A rendszerváltáskor ugye az volt a szlogen, hogy minden jobb mint a szocialisták, az állampárt. Majd jött a szupernaív és vezetésre alkalmatlan Antall József, dilettánsok és cinikus tolvajok keverékésből álló kormányával. Úgy szétlopták az országot 4 év alatt, hogy a visszatérő szociknak már csak a közművek maradtak mint nagyobb konc. A visszatérő szocik pedig rosszabbak voltak mint a távozók. A másodvonal lépett első helyre. Ők inkább végrehajtani tudák a kapott utasításokat, amiket a kicsi SZDSZ adott.

Lehet nem vezertancost keresnek, de legalabb ne kover torpe legyen miniszterelnok. Mert az ilyen csoppsegek kompenzalni akarnak meretuk miatt. valszeg mind beteg. Engem ugyan nem zavar, hogy jogositvanyt mikor nem szerezte meg, ahogy az sem, hogy angol vizsgat mikor szerzi meg. Ugy teszel , mintha neked is lenne megsem lattad a linkelt videoban a hibakat. Orbannak is van elvileg regota, aztan megsem ment az neki. Tanulni meg tud az ember ha akar. Orban is fejlodott. Angolbol is utobbi 2-3 evben. Meszaros Lolo is hirtelen gazszerelobol penzugyi zseni lett.

--

Mindegyik orszagvezetes egy kicsit rosszabb volt. Beszarnak, hogy semmi nem marad amit el lehet lopni, ezert rekordsebesseggel lopnak. A mostani kormany meg mar nem is probal ugy tenni, mint aki nem lop. Legalabb tenne ugy. A legnagyobb kart azzal teszik, hogy nyiltan teszik.

Egy visszafogott lassu lopas az, ami jobb lenne. Ezert is jobb barmi, mint a mostani rendszer. Szal fidesznek menni kene es kovetkezo lopasok johetnenek 2/3 nelkul.

Nincs semmilyen hiba Orbán beszédében. Természetesen azóta sem érkezett válasz a kérdésre. Nincs mit válaszolni. Nem ezen nevettek, hanem Orbán poénján. Vannak kérdések? (mintha nem lenne itt semmi érdekes) Naná, hogy vannak kérdések. Szóval itt te nem érted az angolt, ami korosodó hupuknál nem meglepő. Vagy csak szerinted az angolt nem értő hupuk nem értik a kérdést és meg lehet etetni őket egy ilyen csúsztatással, azaz inkább hazugsággal. 

Jah nem kerdes volt, hogy hibas-e amit ideztem peldaul. Ez teny. Nagyon nehezen lehet helyesseget raeroszakolni a mondandojara az altalam linkelt videoban.

"Szóval itt te nem érted az angolt"

Az nem kerdes, hogy megertem mit szeretne mondani, annak ellenere, hogy tisztaban vagyok vele, hogy hibas. A kiejtes kifigurazasa meg normalis. Hogy a faszba lehet ilyen retekul beszelni 30 evnyi angoltudas utan es Oxfordban utan!!! :D Ez amit tol, nem akcentus. Csomo esetben ez angol szoveg magyarul felolvasasa szinten van.

Mivel azt mondjak csomoan, hogy kell a munkajahoz, ezert 30 evig folyamatosan kellett az angolt hasznalnia, tehat 30 evig tanult/gyakorolt angolul. Vagy ha csak miniszterelnokseg alatt kell, akkor 10 eve mindenkepp tanul/gyakorol angolul. 10 ev alatt ennyire futotta. :)

De (fel ev?) Oxford utan is jobban kene, hogy menjen legalabb a kiejtes :)

Ja, hogy már gyakorolja! Egyre jobban belezavarodsz ebbe. 

Annyira futotta Orbán Viktornak, hogy akcentussal mint George Soros de tökéletesen beszél angolul. Ezt eléggé szánalmas csúsztatással próbálja a magadfajta troll tagadni bízva abban, hogy a még nálad is hülyébb trollok már semmit nem értenek angolul, illetve a pórnépnek, akik csak azt értik a videóból, hogy nevetnek az elején. Orbán poénján nevettek. 

Semmi belezavarodas nincs. Kotekedes van. Te lovagolsz egy elirason(Oxfordban) vmelyik commentemben. Ennyire futja.

De masik szalban inditottam egy mondattal. Gondoltam egyenkent vegigmehetunk majd elhangzott mondatokon. De ugye arra erdemben nem reagaltal. Nem is vartam amugy mast. Azt vartad, hatha lesz egy eliras valahol abban amit irok vagy egy ketertelmu mondat. Nem is akartal erdemben ervelni.

Te ugy veled, hogy a video alapjan helyesen beszel Viktor. En pedig ugy velem, hogy nem. Csak ez az egy video alapjan alapfokra lottem be a tudasat. Nem azert mert nevetnek a hatterben, hanem azert mert nem jol hasznalja a szavakat. Ennyi az egesz. Tudom, hogy 2021-es videoban mar jobban beszelt es aranyaiban kevesebbet hibazik.

Gondolom tanultal regen vmi kozepfokot, amiben hallottal par dolgot szalagcimekrol, majd probalod rahuzni orban beszedjere, hogy neki szalagcim a stilusa :D

"Is there any questions?"

Ha ebben szerinted bármi nevetnivaló van, akkor te nem tudsz angolul -> Tény! 

A kérdés tartalmán nevettek. Azaz mintha lehetőség lenne az, hogy nincs is kérdés pedig volt ezer. Mivel a hupu-k mellett az balliberált ellenzék tele van tanulatlan, magyart is csak proli szinten beszélő véglényekkel, már egy közepesen képzett troll is lazán megvezet titeket. 

"Is there any questions?"

Gratulálok, már idézni sem tudsz, de amit leírtál, az is helytelen :D

 

Ha ebben szerinted bármi nevetnivaló van, akkor te nem tudsz angolul -> Tény! 

Egyre nevetségesebb vagy, ez egy elég egyszerű nyelvtani anyag, legalább vedd a fáradságot, és nézz utána, hogy mi vele a baj, ha már magadtól nem megy :)

Vagy adod a cinikus opportunistát vagy valóban nem tudsz angolul. 

Ha azt képzeled, hogy "do you have any questions?" kellett volna mondania, akkor pedig nem érted az finom anglicizmusokat. Ez ugyanis olyan értelemben feltett kérdés, hogy "valami probléma van?" konfliktushelyzetet feltételezve. Ez az adott szituációban udvariatlan lett volna. 

Nagyobb a baj, mint gondoltam...

Úgy tűnik, az internetes keresők sem tudtak neked segíteni, pedig biztosan találhattál volna olyan oldalakat, ahol az "any" használatával foglalkoznak... mindegy, ha ez sem megy, akkor ez sem megy. Végül is a nagy példaképed sem tudta (azóta neki talán elmagyarázták, de az se biztos, lehet, hogy nem volt senki ilyen bátor).

Szerk.: Látom, azóta írtál még hozzá, és az angol rész éppen jó lett nyelvtanilag, de ettől még az eredeti és az általad korábban írt szöveg hibás :)

Köszi de nem érdekelnek az áltudományok! :) 

De ha majd nagyon sok felesleges szabadidőm lesz, tudományos szocializmus, marxizmus-leninizmus, eugenetika és hasonlók mellett majd szánok idők az aktuális társadalmi elmebajra is. :P

A társadalmi nem (gender) nem tudomány, hanem " olyan tanult (nem biológiai) tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján."

A társadalmi nemek tudományával (gender studies) keverted össze, ami viszont a szociológiának egy része.

Kb. olyan, mintha összekevernéd a matematikát, mint tudományt a számokkal, mint mennyiséget jelölő fogalommal. 

Nem a gender jelentése változik, hanem neked nincs fogalmad róla, hogy mit jelent.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nagy marhaság az egész gender.

Azt gondolom magamról, hogy elefánt vagyok, az állatkertnek meg kötelessége lenne rólam gondoskodni és berakni az elefántok közé? Emellett szürkére is tetoválhatnának TB támogatással, hogy jobban beilleszkedjek az ormányosokhoz.

Pszichiáterre van szüksége annak, aki nincs tisztában a nemével, a fajával, vagy aki esetleg Napóleonnal gondolja magát, nem toleranciára.

Ne kelljen már minden elmebetegnek tapsikolni, hogy örülünk, hogy felvállaltad, hogy mekkora barom vagy...

Minek olvassunk utána egy nyilvánvaló áltudományos faszságnak?! Annyi szabadidőm azért nincs. 

Már írtam korábban: tudományos szocializmus, marxizmus-leninizmus, eugenetika ... komoly áltudományos tanulmányok voltak ezekből is. Hónapokig lehetne olvasgatni a sok megtermelt áltudományos értekezést. Sokan szereztek doktori címet ezekből. Cserébe oldalszámra meg kellett legyen a disszertáció. De nem volt ettől értelme, és ezt általában azok is tudták akik megírták. A könnyű előmenetel érdekében megírták. 

"Minek olvassunk utána egy nyilvánvaló áltudományos faszságnak?! "

Hogy képben legyél, miről beszélsz.Az úgy nem rossz dolog.

Illetve ha a társadalmi nem szerinted egy tudomány (még ha ál is :) ), akkor a biológiai nem miért nem az? Vagy az? :)

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Képben vagyok: áltudományos hülyeség. 

Laposföld elméletről is tengernyi irodalom van. Ott is el kellene olvasnom minden butaságot, hogy valóban, a laposföld elmélet összes írásának ismeretében mondjak róla véleményt?! 

A biológia tudományának kigúnyolása ez a gender hülyeség. 

Brian élete szerinted a gender áltudomány előfutára volt? Vagy gúnyolódó pamflet, amit ma már be kell tiltani káros társadlami következményei miatt? :)

"Képben vagyok: áltudományos hülyeség. "

Fenét, ha képben lennél, nem írtál volna ilyet: 

"Az egy elég veszélyes szó mostanában. A napi dátumtól de néha az órától is függ, hogy épp mit jelent,"

Ugyanis a társadalami nem definíciója nem hogy nem változik dátumtól vagy órától függően, de kb. azóta ugyanaz, hogy megfogalmazták. És ugyanaz, amit fentebb linkeltem. És aki nem segghülye, és beszél róla, az ezt érti alatta. 

Létező dolog? Persze, hiszen léteznek a társadalom által elvárt, nemtől függő, viselkedési normák, szerepek (ezt jelenti a ugyanis a társadalmi nem). (Talán még te is tudnál ilyen tulajdonságot, videlkedésmódot mondani, ha kicsit hosszabban elgondokodnál rajta). 

De ha szerinted a társadalmi nem (gender) nem ezt jelenti, akkor mit? 
Illetve ha szerinted nem létezik, akkor miért gondolod úgy, hogy nem léteznek ilyen, társadalom által elvárt normák?

"Brian élete szerinted a gender áltudomány előfutára volt?"

Nem. A Brian élete "csak "egy nagyon jó film. 

"Vagy gúnyolódó pamflet, amit ma már be kell tiltani káros társadlami következményei miatt? "

Nem, szerintem akik eddig betiltották a Brian életét, vagy támogatták azt bármilyen módon, mind rettentő ostoba faszfejek voltak.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mennyi angyal fér el egy tű hegyén?

Lehet furán hangzik de egy időben ez komolyan foglalkoztatott hittudósokat, sőt rajtuk kívül is embereket. 

Miért ne mondhatnám, hogy hülyeség már a kérdés is, meg egyébként is nem érdekel?

Ezután jogosan kapok pejoratív jelzős véleményeket? 

Magyar nyelven egyes szám harmadik személyre sem használunk nemeket. Orosz nyelvben minden szónak van neme: férfi, nő és semleges. A "társadalmi nem" már szóhasználatában is idegen számomra. Ha társadalmi elvárásokról akarunk értekezni akkor beszéljünk "társadalmi elvárásokról". 

Ha jól megfizetnek bizonyos érdekcsoportok majd alkotok elméletet a "társadalmi árjákról". Ami a társadalmakban szellemi vezetőszerepet betöltő, kisebb, nagyobb kulturális egységet képező közösségek nézeteit, világképét erőteljesen formálni képes, átlagnál jobb képességű embereket és társadalmi tevékenységének hatásait vizsgálja. Írok több tanulmányt a magas iq-val rendelkező "társadalmi árjákról", akik intellektusukkal tudják jelentősen befolyásolni az emberek egy meghatározott csoportját. Külön megvizsgálom, hogy ezek az magas iq "társadalmi árják" különleges genetikával rendelkeznek-e. Majd más tanulmányokban az átlagos intellektusú, de meggyőzően kommunikáló "társadalmi árjákat" tanulmányozom. Valóságshow hősök, akik egyszerű nyelvhasználatukkal valahogy mégis befolyást képesek gyakorolni. Majd a különc "társadalmi árjákat", akik sajátos mentális rendellenességeik ellenére, van pont annak köszönhetően bírnak átlag feletti véleményformáló erővel (Greta Thunberg). 
Ha valaki véletlenül valami áthallást vélne felfedezni a " társadalmi árja" tudományban és az neki nem tetszik, az természetesen nem érti az egészet. Számon kérem miért nem olvasta el a tudományos értekezéseimet. 

Szintén ha jól megfizetnek "szociális embertípus" tudományát is megalkotom. A társadalom különböző pozícióin saját helyét megtaláló embertípusról, akik harmóniában élnek az embertársaikkal és a társadalommal. Legyen akár segédmunkás vagy vakcinakutató, egyformán a "szociális embertípushoz" tartoznak, akik pont a rájuk jellemző legjobb képességekkel építik a közös társadalmi célokat. Nem is lehet más embertípus a jövően mint a "szociális embertípus". 

Van egy ELTE-BTK-s bölcsész, most nem írnám le a nevét, aki több mint 2 évtizeden át a Vörös hadsereg által elkövetett nemi erőszakok témájával foglalkozott. Az áldozatok normális, konzervatív, biológiai értelemben vett nők köréből kerültek ki. Nem volt nagy fogadókészség a munkájára. Nyilván anyagilag sem hozott sokat neki, pedig ő lelkiismeretesen sok idejét és energiáját fektette a munkájába. Miután 2010 után sem változott a helyzet elég csalódott lett. Ezután váltott és genderelméletekkel kezdett foglalkozni. Anyagilag is jobban megérte neki. Én megértem. De a területről továbbra is az a véleményem, hogy áltudomány. 

Természettudományos szemlélettel egyik sem létezik.

Társadalomtudományos szemlélettel bármelyik létezhet. Nagy tömegek számára léteznek angyalok, tehát vannak. Sok évszázadig jól elvoltak vele. Társadalmi nemek fogalmát most találták ki. Szeretnék ha sokak számára ez létezne, egy soha ki nem próbált társadalmi kísérlet részeként. Ez lényeges különbség. 

"Természettudományos szemlélettel egyik sem létezik."

Bevallom férfiasan, ebből nem értettem meg, szerinted miért nem léteznek elvárt viselkedésmódik az emberek neme alapján (=társadalmi nem). Pl. miért nem létezik szerinted az, hogy egy nőtől (bizonyos emberk) elvárják, hogy legyen feleség és szüljön gyerekeket. Miért nem létezik szerinted olyan, hogy valami egy férfitól elfogadott, egy nőtől nem.

Akkor amikor én ilyennel találkoztam, azt csak kitaláltam? :) 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Oké, 

nem vagy képes leírni, szerinted miért nem léteznek nemek alapján elvárt társadalmi minták (=gender), csak ismételgeted, hogy áltudomány-áltudomány.

Ha esetleg össze tudod foglalni két mondatban, folytathatjuk, addig tényleg loop.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Legalább próbáld meg a saját állításodat alátámasztani 2-3 értelmes mondattal. 

Ami eddig kiderült:
- nem érted mit jelent az, hogy gender
- valamiért nem tetszik, hogy van ilyen, de nem tudod leírni miért
- minden áltudomány, amivel nem értesz egyet
- ha konkrét kérdést kapsz, maszatolsz.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az egész gender egy mondvacsinált baromság.

Ha történetesen nőnek születtem volna, akkor minden további nélkül férjhez mentem volna, az ég világon a legkisebb fennakadást sem okozná bennem a történet. Vannak nőies férfiak, férfias nők, azt hú, lehet belőle 10.000 oldalas disszertációkat írni, miközben egy általános iskolás is tisztában van az egésszel.

Alkalmazkodóképesség. Te alkalmazkodsz a lehetőségeidhez és nem próbálsz mindenáron szembe menni az autópályán.

Aztán meg nekem kellene toleránsnak lenni, miközben hasonló esetben, simán le tudnám nőként élni az életem. Mintha az egyik nem rosszabb lenne a másiknál.

"Ha történetesen nőnek születtem volna, akkor minden további nélkül férjhez mentem volna, az ég világon a legkisebb fennakadást sem okozná bennem a történet. "

Igen, de egyrészt nem mindenki ilyen konformista megalkuvó, másrész ezt is lehet vizsgálni, hogy miért vannak ilyen külső vezérésű emberek, akik kérdés nélkül elfogadják a társadalom által diktált normákat.

Szerintem ez egy teljesen érdekes téma.

Például ilyenekkel foglalkozik a társadalmi nemek tudománya.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Senki nem diktál semmilyen normát.

Tudod, én le tudok élni egy életet úgy, hogy nem veszek fel miniszoknyát. De ha felvennék, akkor sem rekesztene ki senki, max hülyének néznének. Ehhez pedig joguk van.

Teljes képzavarban vannak. Szabad országban élünk, olyan hülyék lehetnek, amilyenek csak akarnak.

Nem tiltják meg, hogy zöld hajuk legyen, kanárinak öltözzenek, piros zoknihoz kéken villogó LED-es cipőt húzzanak. Szabad.

Csak ne várják tőlem, hogy elismeréssel adózzak, már elég bolondot láttam életemben rajtuk kívül is, nem nagy szám.

 

Vannak emberek, akik okosak, mások ügyesek, valaki szorgalmas, jóindulatú. Akinek meg semmi sem sikerül, az Borat fürdőgatyában Mikulás sapkával a fején mutogatja magát, hogy mennyire progresszív...

"Senki nem diktál semmilyen normát."

de, pont ezzel támasztod alá:

"Ha történetesen nőnek születtem volna, akkor minden további nélkül férjhez mentem volna, az ég világon a legkisebb fennakadást sem okozná bennem a történet."

Számodra az a norma, hogy a nők férjhez mennek a legkisebb fennakadás nélkül -> ezért te ezt csinálnád. Eszedbe sem jut esetleg szembenni ezzel. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem látom az átutalt pénzt. :) Szóval csak címszavakban. A társadalom emberekből áll, akik számára a Föld amit látnak, ahol életüket élik lapos. Továbbá a laposFöld egy szimbólum, minden ember egyenlő, ugyanazon a szinten éli az egyenlők életét. Senki sem állíthatja például Európában, hogy az ausztrálok 10 ezer méternél lejjebb élik életüket alattuk. Ez társadalmilag káros, lealacsonyító az ausztrálokra nézve. Az európai kolonialista felsőbbrendűség szemléletének káros csökevénye. :)

Meg az sem jutott idáig eszembe, hogy bevonuljak az állatkertbe az elefántok közé.

Nem gondolom magam István király reinkarnációjának sem, Napóleonnak sem képzelem magam, sőt a macskámat sem akartam feleségül venni.

Nem azért nem szeretkezek a macskámmal, mert maradi szabályokkal megmételyeztek. Szimplán gusztustalannak tartom az egészet.

 

Attól meg, hogy T-Rexnek képzelem magam, még nem leszek az.

Hiába állítanak ki hivatalos papírt róla gittegyleti nyomásra, a kromoszómáim nem fognak tőle megváltozni.

"Hiába állítanak ki hivatalos papírt róla gittegyleti nyomásra, a kromoszómáim nem fognak tőle megváltozni."

Kevered a biológiai nemet a társadalmi nemmel. 

Legalább az alapfogalmaknak nézzetek utána, mielőtt elkezdek írni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ammeg kiapicsa már megint? 

Bár, ha már Orbánnal van egy mondatban, akkor nem is lányeges. Lop, csal, hazudik biztos!

Érdekes, hogy van, akin számonkérik azt, hogy negyvenhárom évvel ezelőtt mit írt alá, anélkül, hogy tudnák, hogy ténylegesen tett-e valamit vagy sem. Ugyanezek pedig arról, hogy a jelenlegi kormánypárt vezető személyiségei harminc évvel ezelőtt kőkemény liberálisak voltak, azt mondják, hogy 'az ember változik, ez teljesen természetes'.

Arra vagyok kíváncsi, hogy ennek a hírnek a lehozásával és a felszínen tartásával ki mit szeretne elérni? Hogy hathat például a vakcina választásra?

$ grep -c egy$ word.list
100

Igen, ha választanod kell, hogy Karikó Katalin ügynökmultjával, vagy a baloldal oltásellenességével foglalkozol, akkor te ismét a "kettő közül" az én személyem ócsárlását választod egy rendkívül értelmes™ hozzászólás formájában.

Egyébként, nem a szakértelme volt a téma, hanem az ügynökmúltja és az oltásellenes baloldal keleti vakcinák elleni ámokfutása. Így nem világos, miért hasonlítgatsz hozzá.

Szerencsétlen valószínűleg azért nem kapta meg a Nobel-díjat, mert szóba állt a diktátorral.

Azért találom jónak a kérdést, mert ez egy olyan dolog, amit én magamban nem tudok érzelmileg teljesen rendbe tenni. Nyilván itt a szálban valami vulgáris kontextusban merült fel a balkániság  - amit tett szellemesen helyre @hajbi - és valóban intellektuálisabb megközelítést igényel a dolog! pl Theo Angelopulosz filmjei eligazítanak valamelyest. Ő mondta h az egész 20. században egyetlen háború zajlott, ami Szarajevóban kezdődött és ott is ért véget. 

"Az Odüsszeusz tekintete nagyon szép film. És nem a Dél festői tarkaságától, fotogén külsőitől az. Angelopulosz filmjeiben sosem a nyugati fogyasztásra előcsócsált, prospektusból kivágott Görögországot látni, hanem a belső Balkánt, Dél-Európa északi tájait. A világ csúnya. Minél erősebben vetette meg valahol lábát az ember, ott annál csúnyább lett minden. De ez az egyetemes csúfság nem egyöntetű, más a nyugati, és megint más, nekünk bántóan ismerős a balkán. Theo Angelopulosz gyönyörű filmeket forgat erről a csúnyaságról. Ködös tájak, páragomolyba vesző tenger, hófödte pusztaság, esernyőerdő a gyéren világított kisvárosi téren. A hó betakarja a boszniai városok lőtt sebeit, a szakadó eső elmossa az utcák mocskát, a köd eltemeti a halottakat. Az Angelopuloszra jellemző, extrémül hosszú beállítások nagy fegyelmet és koncentrációt követelnek a rendezőtől, a színésztől, az egész stábtól. Talán ennek köszönhető a lassan hömpölygő, álomszerű képek belső feszültsége, erős atmoszférája. Az Odüsszeusz tekintete road movie a Balkánon, ahol állni látszik az idő. Egy Milorad Pavić-történet szerint errefelé másképp járnak az órák. Sokáig dermedten állnak vagy a szemnek láthatatlanul másznak a mutatók, aztán egyszerre visszafelé kezdenek forogni, vagy vadul űzik előre egymást, és ilyenkor a Balkán, ha nem az egész világ, vérbe és lángba borul. Ötszáz év török hódoltság – ki méri meg a hosszát? A Szovjetunió nem érte meg a nyolcvan évet, a szovjet rendszerek csak negyvenet bírtak, mégsem tudjuk őket kiheverni. Mit jelent félezer év török uralom a Nyugat szemében? Hiszen Törökország ma minden téren szalonképesebb, mint a Balkán. És mit mond nekünk az ő ötszáz évük? Ránk jutott százötven, nekik meg valamivel több? Elképzelhetjük-e úgy a magyar XIX. századot, hogy reformkor, kiegyezés, iparosítás helyett még mindig a török kiűzésével vagyunk elfoglalva? Hol tartanánk, ha a mi történelmünkből is kimarad egy egész korszak, a szerves, ráérős nemzetté válás szakasza, és a középkor után szinte minden átmenet nélkül a legújabb korban találnánk magunkat? Ott, az „érthetetlen”, „vad” Balkánon az idegen elnyomás meg a saját bejáratú diktatúrák folyton elodázták a belső viszonyok tisztázását."

Bűnbeesés közben - Bori Erzsébet

De mára a létrontás fokozódásával minden felborult. Ma már egyre egyértelműbb, hogy épp a nyugati "kultúra" az ami széthullik és agóniájában mérgezi a korszellemet. És a lenézett kelet és a Balkán lép rá a beképzelt nyugat romjaira. Csak mert itt azok a mérgek nem hatottak a lakosságra amik a nyugatot tönkretették. Itt mások valahogy az emberek - szerencsére :-)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hja pedig az itthoniaknak sem sikerült a méregkeverő Zsolti nénit eladni, mint csodatevő orvosdoktort! Pedig minden igyekezet megvolt erre a kormányzati részről. Ez a külföldön befutott-hazatérő narratíva egyébként sem szokott működni, pláne Zsolti néni múltjával volt halott elképzelés. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"