Laptop billentyűzet csere

Sony Vaio VGN-FW21E

(az egyetlen laptop ilyen méretben amiben sikerült elhagyniuk a numpadot és a billentyűzetet meg a touchpadot nagyjából középre igazítani. Na ezeket az ergonómiai ficsőröket mára már képtelenek megugrani)

Előzmények: az "n" betű kezdett haldokolni elsőnek. Először abban reménykedtem, hogy csak ki kell pucolni. Na jó, rászántam magam és teljes fogalmatlanságban elkezdtem hátulról mindent lebontani, h eljussak a billentyűzetig. A végén már mindent kioperáltam belőle, de még mindig nem férek hozzá. Aztán volt két olyan csatlakozó amit képtelenség volt már roncsolás nélkül oldani. Ott feladtam a dolgot. Kipucoltam, lezsíroztam, összeraktam. Pár csavar maradt a végére fölösbe ugyan, de elindult, működött. Persze az n betű továbbra is haldokolt. Aztán pár héten belül kezdték más betűk is követni a példáját. Szinte használhatatlanná vált.  

Következő kör: találtam a yt-on egy videot: https://www.youtube.com/watch?v=8BEcX_0KYIE  ami megvilágosított, h nem hátulról kell közelíteni hanem szemből. Ok, Aliexpresszen találtam vicc árért cserebillentyűzetet. Szerencsére még ideért az ÁFA  + Kezelési költség bevezetése előtt. A yt-os video nem pont azt a típust mutatja.  Több csavart kell kicsavarni, de amúgy jól eligazít. 

Nem sikerült olyan szépen illesztenem a dolgokat, mint a gyári szerelés volt, de nekem jó lesz. Ezt már az újon írom. Kicsit hangos még, de remélem majd "bekopik". Sajna nem magyar rajta a szitázás, de már benne van az ujjamban  h mit hol kell keresni. Azért kicsit zavaró a felirat.  Az előző kb 15 évig bírta. Ha ez csak a felét fogja, már elégedett leszek vele!

Hozzászólások

Mindig érdemes disassembly videókkal kezdeni, szinte minden laptophoz van. :)

Igen, megtanultam! Sajnálom, h nem fotóztam le kibelezve a gépet! Eléggé úgy tűnt, h abból már nem lesz működőképes masina.  Nem árt szétszerelés közben is fotókat csinálni, mert később már nem biztos h emlékszik az ember ki-kivel, h volt összekötve, csavarozva; melyik lyukba milyen csavar volt és hasonlók.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ha bizonytalan vagy, akkor szétszedésnél sok hellyel dolgozz, és használj területi elrendezést. Azaz építsd fel gyakorlatban a robbantott ábŕát. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Igen ez teljesen logikus és jogos is! Csak amikor még szétfele szedi az ember akkor azt gondolja, h össze tudja majd rakni, mert nem olyan bonyolult. De aztán amikor ténylegesen össze kell szerelni, csak akkor szembesül vele, hogy mégsem olyan egyszerű meg egyértelmű. Főleg ha szétszedés és az összeszerelés közt eltelik egy-két nap, akkor már totál nem fog emlékezni semmire. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Egy idő után rájöttem, hogy bár a szakmámban tudok valamit, de kurva sok dologhoz hülye vagyok*. Ezért alapból jellemzően a legtöbb olyan dologhoz amit még szedtem szét, így állok hozzá. Ha már látom a felépítését, akkor már magabiztosabban szoktam akár arról is nyilatkozni, hogy én olyat mégegyszer biztos nem szedek szét.... :D Na jó. Vicc volt a vége, tudom, hogy sok dologhoz hülye vagyok, és amiatt is szétpakolom területileg, hogy átlássam a működést.

*Na ez egy szerkesztés. Pár esetben a saját szakmámban elért szakmai magabiztosság miatt régebben olyan létidegen dolgokat is megpróbáltam amiket nem kellett volna.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Sztem jó a módszered - persze némi rutint azért alapból igényel, h miként alakítsd ki a robbantott ábrát. pl. ha van összesen 4-5 féle csavar a szerkezetben, akkor elvileg elég 4-5 elszeparált tartó ezeknek, és az "ábrán" csak hivatkozol a csavar típus- és darabszámára (nem kell őket minden ábra-nodehoz elkülöníteni). Nem hülyeségre, hanem ellenkezőleg bölcsességre utal, ha valaki így áll hozzá a szétszedéshez :-)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Tapasztalat:

Szedem ki a csavarokat, rakom be őket szépen egy dobozkába, hogy ne vesszenek el. Olyan egyértelmű mi hova, hogy nem lehet eltéveszteni. Az alkatrészeket is bontom lefele egymás után, logikus sorrendben. Szétszedtem, kicseréltem amit kell, raknám össze. Még ezt a helyére teszem, és kész. Na ez meg hogy volt berakva? Ja nem, azt kellett volna legelőször, szedjük szét megint. Hoppá, ez a csavar hosszabb egy picivel, nem baj, húzzuk meg jól, majd a helyére megy. Hm, beszakadt... Nem baj, úgysem volt nagyon fontos, tartja még másik három azt az izét. A másik meg csak forog, de nem kap rá a menetre, ki lehet hagyni. Mindegy, össze van rakva. Nyertem néhány csavart, majd a legközelebbi szétszedéskor helyrerakom, addig is jól elteszem, hogy meglegyen. Egy-két műanyag köröm letört a ház szétszedésekor, de úgysem látszanak, felejtsük el. Affene, nem működnek a funkcióbillentyűk...

Ez jó! :) Magam is hasonló stációkon mentem át! Szerencsére VAIO még "békebeli" darab, az nem törik olyan könnyen! Van egy HP-m is, amikor HDD->SDD cseréltem akkor ott [túl] könnyen megadta magát egy-két karom.  Mán eleve bad-design h ehhez szét kell szedni a gépházat! A Vaio-nál pl. külön kis ajtó van, h hozzá lehessen férni a diskhez.     

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

az egyetlen laptop ilyen méretben amiben sikerült elhagyniuk a numpadot és a billentyűzetet meg a touchpadot nagyjából középre igazítani. Na ezeket az ergonómiai ficsőröket mára már képtelenek megugrani

Őőő, nem...

https://www.apple.com/uk/macbook-pro-16/

Ja igen, hát nem lepne meg ha kiderülne, h az Apple keze van a dologban, és valamilyen szabadalom akadályozza a többi gyártót az ilyen elrendezés kialakításában. Mert egyébként nem értem, h miért erőltetik általánosan a numpadot meg a jobb-kezesekre "optimalizált" aszimmetrikus elrendezést! Totális bad design!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"