Althea: DIY decentralizált internet szolgáltató

Egy érdekes projekt jött szembe: https://althea.net/

Szerintetek Magyarországon van még ennek létjogosultsága, vagy már olyan jó a 4/5G lefedettség, hogy a legtöbb helyen jó a mobil is, ahol meg az sincs, ott meg már vannak "hagyományos" WLAN / Wimax alapú szolgáltatók?

Mindenestre érdekes koncepció, a kód úgy látom fent van a Githubon.

Hozzászólások

van még ennek létjogosultsága, vagy már olyan jó a 4/5G lefedettség, hogy a legtöbb helyen jó a mobil is, ahol meg az sincs, ott meg már vannak "hagyományos" WLAN / Wimax alapú szolgáltatók?

Gyors ránézés alapján ennek nem az a lényege, hogy internetet hoz olyan helyre, ahol még nincs (persze arra is jó), hanem a többi szolgáltatóval  versenyezve olcsóbban gyorsabbat ígér.

Persze nagy kérdés, hogy ha már van, ahogy írod, működő infrastruktúra megfizethető áron, akkor mi motiválná arra az embereket, hogy belépjenek a rendszerbe. Ahogy látom, csak úgy van ennek értelme, ha többen használják. Ha az én továbbító állomásomat nem használja senki, akkor nem keresek pénzt, ha az én antennám nem lát másik antennát, akkor nem tudja kinek továbbküldeni a csomagokat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez olyan mint a fizikai mesh halozat, de itt business mesh is van benne. Ami kis hazankban gaz, mert dogoljon meg a szomszed tehene az akap felfogas. Kell hozza kritikus tomeg, illetve a hivoszo nem a penz keresés hanem a kozossegert tenni akaras lenne. Szoval bukta.

Asszem a hazai internet elofizetesben benne van hogy nem adhatod el/át/tovabb, szerintem jogilag is nehezkes. De nagyon vidéken, tanya szinten biztos csinaljak 1-5km-es wifi atjatszoval a nat-olast. Mar ha jol ertem az egeszet. 

csak mondom, hogy az üzleti hozzáférés nem azzal több a lakosságinál, hogy azt továbbadhatod - mert NEM adhatod tovább.
Ha netet akarsz továbbadni, ahhoz olyan szerződést kell kötni ami erre feljogosít.
Mégpedig azért mert a lakossági ill. közületi szolgálatások NEM arra vannak "méretezve", hogy folyamatosan 10-30-50% kapacitással kihajtsák őket.

csak mondom, hogy az üzleti hozzáférés nem azzal több a lakosságinál, hogy azt továbbadhatod - mert NEM adhatod tovább.
Ha netet akarsz továbbadni, ahhoz olyan szerződést kell kötni ami erre feljogosít.
 

Ezt elfogadom, de akkor magyarázd meg az éttermi/bevásárlóközponti, üzleti netet is.

Sőt, ezzel az erővel akár az iskolai, diákoknak továbbadott net is szóba jöhet..

(Meg, akár, még a BIX free-peering is.)

 

Mégpedig azért mert a lakossági ill. közületi szolgálatások NEM arra vannak "méretezve", hogy folyamatosan 10-30-50% kapacitással kihajtsák őket.

1.) Tudom, hogy mi az az Erlang, meg így van/(volt, főleg az internet hajnalán), de azért röhögnék azon a szolgáltatón, aki ezt 1-1ben, szó szerint venné, a mai torrent divatvilágában...

2.) Megnéztem, valóban benne van az ASZF-ben, hogy nem adhatom tovább, de az nincs, hogy én ne használhatnám 100%-on, koppanásig 24/7-ben, az év egészében, (elvégre ettől korlátlan), tehát ez pusztán piacvédelem, és nem kapacitás kérdése. (Jó, nyilván nem fogja az egész utca 24/7-ben tolni.)

Ezt elfogadom, de akkor magyarázd meg az éttermi/bevásárlóközponti, üzleti netet is.

Azért étterembe, plázába (általában) nem netezni járnak az emberek. Ritkán van az, amikor ott töltenek le 1-2 ISO-t (a mobilra). Jobb helyeken hotspot-ot üzemeltetnek ami azért beletesz némi korlátozást is a dologba.

tehát ez pusztán piacvédelem, és nem kapacitás kérdése

Mondjuk GPon esetén egy szál kapacitása 2.5G le és 1.5G fel. Szerinted ezen a szálon mennyit adnak ki szerződés szerint?

Mondjuk GPon esetén egy szál kapacitása 2.5G le és 1.5G fel. Szerinted ezen a szálon mennyit adnak ki szerződés szerint?

Szerződés szerint a garantáltat.

(Diginél ez 300/75Mbps)

De én küldhetném ezen felül is, ami a csövön kifér, akár 0-24-ben is!  Igen, szerződés szerint!

Miután a "korlátlan"-nak nevezett csomagot választottam.

(Szeretnék emlékeztetni arra, amikor ez még nem így volt a Diginél, amolyan "torrent védelem" kulcsszóval, hogy micsoda harcai voltak az NMHH-val, meg a fogyasztókkal, mert addig nem hívhatta a csomagjait "korlátlan"-nak.)

 

De, amúgy a fenti állítás is csak úgy állja meg a helyét, ha hozzáteszed, hogy a GPON melyik verziója szerint, ugyanis vannak már 10G-sek is:
https://www.swisscom.ch/en/residential/plans-rates/inone-home/internet…

(mire ez elér hozzánk is...)

(Nem mellesleg egyszer egy Digi-s szerelő megsúgta nekem, hogy olyan 8-16 fogyasztót hegesztenek egy szálra (amire a szabvány szerint 128 férne fel), a TV jel miatt.)

Amikor te vásárolsz egy hozzáférést, azt a hozzáférést hivatalosan te használhatod a te céljaidra, az adott helyrajzi számon. Ezt alapban kutya sem vizsgálja, de ettől még ez kvázi szabály. 

Ami szót te keresel nagykereskedelmi hozzáférés, vagy hurokátengedés. (ha megnézed a "how it works" kezdetű linket a hivatkozott lapon elég hosszan, de elég optimistán írnak arról milyen könnyű lesz ilyen hozzáférést szerezni, de ugye ők is azzal felütéssel, kezdik ez a legnagyobb kihívás.)

Az egész $TOPIC elképzelés arról szól, hogy _senki_ meg nem akarja oldani a hozzáférést és az emberek jelenlegi ellátása nehézkes. Nem mondom, hogy nincs Magyarországon olyan hely ahol ez így lenne, de azt szinte biztosan állíthatom, annak oka van. Pl. üzletileg nem éri meg. Ha megérné van olyan aki oda vinne internet hozzáférést. 

Aztán beszélhetnénk a szabályozásról. Onnantól, hogy te ezt eladod, vagy viszonteladóvá, vagy hálózati szolgáltatóvá válsz, az ezzel kapcsolatos adminisztratív munkát és követelményeket teljesíteni kell. Ha ezt egy ilyen fedőszervezet megteszi helyetted működhet.

Aztán jöhetnénk a működési biztonsággal szünetmentes áramforrás, hogy ha napközben mikor Józsi nincs otthon és elmegy az áram valaki megoldja. Vagy ha bármilyen probléma van valaki megértse mi a műszaki gond és tegyen érte.

Ahogy én látom a $TOPIC projekt amit biztosít az a  know-how. Ez rohadt kevés EU-ban. Itt többet kellene letenni az asztalra ahelyett, hogy megmondjuk hogy csináld. Itt van tucatjával olyan aki megoldja ezt.

Szóval Magyarországon ez felejtős, van olyan hely ahol működhet (tipikusan ott ahol elindítottak), de ez egy ilyen ideiglenes megoldás ott is.

Ja és csak jelzem, amit a 10G-ről meg az utolsó km felhordókapacitásáról beszélsz figyelmen kívül hagyja a hálózati tervezés részt. Magyarországon is van 1Gb/s+ publikusan elérhető szolgáltatás, és  használható is, ettől jelentősen nem fog rá megnőni az igény.  

Azért ezt ide is beteszem, mert a másik fórumon felmerült.

2003. évi C. törvény 128. §

128/A. § *  (1) Az elektronikus hírközlési szolgáltató és az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője nem akadályozhatja meg és egyoldalúan nem korlátozhatja, hogy az előfizető vagy a végfelhasználó választása szerinti, harmadik személy által üzemeltetett rádiós helyi hálózathoz csatlakozzon.

(2) Az előfizető és a végfelhasználó jogosult - a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló NMHH rendelet szerint - a rádiós helyi hálózatához és azon keresztül az elektronikus hírközlési szolgáltató, illetve az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője által üzemeltetett hálózathoz viszonossági alapon, vagy szélesebb körben hozzáférést nyújtani más végfelhasználó számára. Ezt a jogosultságot az elektronikus hírközlési szolgáltató és az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője egyoldalúan nem korlátozhatja.

 

Tehát (az én értelmezésem szerint) a Freifunk oké, az Althea határeset, de elfogadom, ha nem oké.

Ez csak egy szempont a sok közül amit leírtam, de legyen nézzük ezt. Bár nem hiszem, hogy ez a fórum lenne az ahol a jogi részét kellene kitárgyalni.

Nem, teljesen félreértett szándék. Eltekintve attól, hogy a legtöbb esetben (különösen a $TOPIC esetén) a vállalkozó is szolgáltatóvá válna (bejelentés nélkülivé első körben) figyelmedbe ajánlanám a következőket (igen az ingyenes továbbszolgáltatás is továbbértékesítésnek minősül): 

134. § (6) A szolgáltató az előfizetői szerződés megszegése esetén az előfizetői szerződést a (3)-(5) bekezdésben meghatározott feltételek szerint 15 napos határidővel mondhatja fel, ha

a) az előfizető akadályozza vagy veszélyezteti a szolgáltató hálózatának rendeltetésszerű működését, és az előfizető ezt a szerződésszegést a jogkövetkezményekre figyelmeztető értesítéstől számított 3 napon belül sem szünteti meg,

....

c) az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő előfizető az előfizetői szolgáltatást a jogkövetkezményekre figyelmeztető értesítését követően is harmadik személy részére továbbértékesíti,

d) az előfizető a szolgáltatást törvénybe ütköző módon vagy célokra használja.

 

137. § (1) Az előfizetői szolgáltatás igénybevételének korlátozására, így különösen az előfizető által indított vagy az előfizetőnél végződtetett (az előfizető hozzáférési pontjára irányuló) forgalom korlátozására, az előfizetői szolgáltatás minőségi vagy más jellemzőinek csökkentésére a szolgáltató az előfizető értesítésével a következő esetekben jogosult:

a) az előfizető akadályozza vagy veszélyezteti a szolgáltató hálózatának rendeltetésszerű működését, így különösen, ha az előfizető az előfizetői hozzáférési ponthoz nem megfelelő interfésszel rendelkező végberendezést csatlakoztatott;

b) a szolgáltatást igénybe vevő előfizető az előfizetői szolgáltatást a szolgáltató hozzájárulása nélkül harmadik személy részére továbbértékesíti, vagy azt hálózati szolgáltatás céljára használja;

Már régen nem a torrent felelős egyedül kizárólag a nagy internetforgalomért. Youtube, Netflix, nettévé, tiktok, HBO Go/Max, Stadia. Utóbbinál 1 órányi játék 20GB 4k felbontással. 1080p felbontással is több mint 12GB óránként. Az online oktatás is annyira megterhelte az internetforgalmat, hogy még a nagy szolgáltatóknál is visszaesett a maximális adatforgalom. 

Szerkesztve: 2021. 04. 26., h – 10:28

Ha jól tudom, Montenegrót építették így ki annak idején (még a WiFi őskorában). Manapság egy olyan jó infrastruktúrával ellátott országban, mint Magyarország (igen, itthon még Nyugat-Európa sok országához képest is jobb az internetes ifrastruktúra) nincs ennek létjogosultsága. Ezt főleg olyan ellátatlan területekre találták ki, mint pl. Ausztrália, meg Texas hatalmas farm-vidékei. De lassan ott is kiváltja a Starlink az ilyen házibarkács megoldásokat.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Várható, hogy a jövőben komolyabb kalamajkák esetén a netet fogják támadni. Ilyen ellen ésszerű volna elosztott módon üzemelő hálózatokat építeni, erre a célra jó lehetne ilyesmi. De ehhez hosszútávú stratégiával kellene rendelkeznünk.

Emlékszem mikor volt valami háború talán Líbiában, akkor voltak cikkek, hogy Wifi routerekkel csináltak az emberek ad-hoc hálózatokat. Na, ehhez hasonlót lehetne - de profibbat - ilyenekkel csinálni.

Nézzétek meg ezt: https://www.youtube.com/watch?v=0DKRvS-C04o "Klaus Schwab: Cyberattack Worse than COVID-19 Crisis - Power Grid Down, Banking Offline"