Bekapcsoltam , elment az áram , Mi lehet a táppal ?

Fórumok

Sziasztok,

Most szereltem össze életem első gépét , a gond csak az hogy nem indul el. Tudom sok tutorial van a neten , de szerintem minden helyesen csináltam mégis valami gond van. Amikor bekapcsolom akkor elkezd világítani a billentyűzet , az egér , a processzor hütő is, a tápban lévő propeller viszont nem. (850w)

https://ibb.co/28XF9rX
https://ibb.co/cT35wG5
https://ibb.co/Qn0wnfn

Csatoltam a képeket hogy hogy néz ki a dolog. Az alaplap egy számítógépház oldalán csücsül . a négy csücske pedig alá van támasztva egy egy csavarral , tehát az alaplap alsó pinjei nem érintkeznek a földel. 

24 pin alaplap-táp

8pin-8 pin processzor mellé

6 pin sata ssd-be

ram pontosan a helyén

processzor hűtő alaplapon

 

Tehát amikor bekapcsolom nem kapcsol ki be ki be mintha valamelyik eszköz nem lenne jól bedugva , szimplán minden elkezd világítani pörögni , kivéve a tápban lévő propeller , és képet sem kapok a monitorokra , se hdmi-n se vga-n.

Összeérintem a 2 pin power sw így indul el. 

Az alkatrészek mind kompatibilisek egymással ez tuti.

Az elején még nem vettem észre hogy nem pörög a táp ezért párszor indikáltam a bekapcsolást , akkor ment el az áram. Lehet valahol vezeti az áramot vagy mi lehet a gond ? Lehet jó az egész csak addig nem pörög az fel a táp amíg nem érzi hogy kellene ? De akkor miért nem kapok képet?

Ha bárki tudna segíteni nagyon hálás lennék.

Hozzászólások

Most az jutott eszembe , hogy hallottam már olyan alaplap/processzorról , ami el sem indul , ha nincs betéve egy videókártya. Ez lehet gond ?

Jól át kell nézni az alaplap manualját, benne a képekkel. Én általában új gépnél 30-60 percet simán eltöltök azzal, hogy összedugdosom, megkeresem mi hova egy pontosan. Nem lehet kapkodva bedugni mindent valahova.

Elment az áram, azaz lebaxta a biztit? Akkor valszeg rövidzárlatot csináltál valamivel.

A bekapcs pin-eket is a helyére kéne dugnod a házban inkább.

Jól nézzed meg az alaplap leírását ahol mutatja melyik pin micsoda, könnyű összekeverni őket, ahol sok van egy helyen.

AMD... barmi lehet:

1) alaplap bios nem tamogatja ezt a cpu-t, biost kell frissiteni 

2) soha soha soha ne fémen rakd ossze, ha ott leert a lap akkor lehet kivegezted az alaplapot 

3) bios reset 

4) valami szornyen furan nez ki az alaplapi 24 tus tapcsatival azt ellenoriznem, mintha a fele felig lenne radugva. ez lehetetlen :)

5) ram kompatibilitas 

6) lehet ha 1 ram van benne akkor nem mindegy melyik slotban van nezd meg a manualt lehet a 4. helyett az 1. be kell tenni 

elsore ennyi....a cpu biztos jol van belerakva?  ;)

Üdv köszi a választ.

az összes alkatrész kompataibilis az összessel ez 100%

ha meghalt volna az alaplap , amikor bekapcsolom , hogy lehet hogy elkezd pörögni a proci venti , és az egér+billentyűzet is világit. Ha a monitor nincs bedugva a gépbe akkor azt írja hogy no signal , ha bevan dugva az alaplapba akkor pedig csak simán fekete , tehát biztosan érzékeli hogy kap áramot. 

Az első asrock alaplapom amikor bekapcsoltam hasonlóan nem csinált semmit , aztán 1 óra ki be kapcsolás után egyszer már csak adott képet. Én egy perc inaktivitás után már félek kicsit megmondom őszintén.

Ohh, attól simán lehet halott a lap.
Nekem is halt meg úgy alaplapom, hogy felpörögtek a ventik, de ettől még meg sem nyikkant.
Az hogy fekete kép van a monitoron, az csak azt jelenti, hogy van kontakt a VGA-val, de ettől még nem kell hogy érdemi jel is jöjjön át.

A CPU tipust megadnad?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nincs integrált VGA! A Ryzen 3 1200-ban nincs, az alaplapokon régóta nincs! Az hogy az alaplapon van csatlakozó, az nem azt jelenti, hogy van integrált VGA. A Ryzen processzoroknál a G-re végződők (Ryzen 3 2200G, 3200G, stb.) tartalmaznak integrált videót.

Sokan esnek ebbe a hibába. Az kékek elkényeztettek bennünket, hogy szinte az összes processzorukban van integrált. Aki platformot vált, annak újdonság lehet, hogy a Ryzen procikban többnyire nincs, elvétve azt a pár G-s verziót. De valahol láttam már egy figyelmeztető szöveget, hogy adott procihoz kell külön videókártya.

Ilyenkor érdemes lenne kirakni a MEGOLDVA jelzést a téma címébe és röviden az indító bejegyzés végére írni, hogy mi volt az ok.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

a gond csak az hogy nem indul el

vs.

Amikor bekapcsolom akkor elkezd világítani a billentyűzet , az egér , a processzor hütő is

Sikerült azóta eldöntened, hogy elindul vagy nem? Remélem, az összerakásban nagyobb körültekintéssel jártál el, mint a megfogalmazásban.

Analóg VGA-n kellene képet adnia. Triviális, de be van kapcsolva a monitor? Ilyen hülyeségekbe rutinosan is könnyen belefut az ember, nem gúnynak szánom.

párszor indikáltam a bekapcsolást , akkor ment el az áram. Lehet valahol vezeti az áramot vagy mi lehet a gond ?

Nincs semmi baj, csak a tápban az egyenirányító híd után lévő kondenzátor bekapcsoláskor nagyon nagy árammal töltődik - kondenzátor árama i = C * du / dt -, s jó eséllyel ettől konyult le a kismegszakító. Ne kapcsolgasd azt a tápot, hagyd bekapcsolva!

Lehet jó az egész csak addig nem pörög az fel a táp amíg nem érzi hogy kellene ?

Ez a legvalószínűbb, de azt csak remélni merem, hogy nem várod tőlünk, hogy helyetted dokumentációt olvassunk. Persze akár össze is rakhatjuk neked a gépet, de akkor mérnök óradíjban lesz kiszámlázva.

De akkor miért nem kapok képet?

Lelkesen nyomkodd a DEL billentyűt, esetleg az F2-t bekapcsolás után, hátha lehet ezt konfigurálni a BIOS setup-ban. Szerintem az én alaplapomon lehet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan utána néztem mindennek , és ha lenne bármi ötletem nem írtam volna.

Pontosan elolvastam a manualt , mindhez azt dugtam amit kellett , az egyetlen megválaszolatlan kérdésem az hogy a táphoz egy olyan cpu kábelt kaptam aminél 8 pinből egyik üres , de ezt betudtam annak hogy biztos én nem tudok valamit és ez így normális. Nem most látok először számítógép belsőt , sokszor szereltem már , éppen nulláról még nem raktam össze gépet. 

A gondom annyi hogy nem kapok képet illetve hogy a táp nem pörög fel de írtad az akár lehetséges is. Elolvastam a táp manualt is de ott ilyenről nem írnak. 

Elképzelhető hogy ha elkezdem bekapcsolás után nyomogatni a delt akkor bejön bármi is ? Eddig csak olyannal találkoztam hogy legalább az alaplap menüje bejött.

Tehát igazából az a kérdés hogy a felsoroltak közül valamit láttok e ami hiányzik vagy rosszul van ? Azt gondolom minden jó helyen , és már akkor is képet kellene adjon ha csak a táp illetve proci csati van az alaplapba dugva. Ezért bosszant a dolog , hogy kettő kábel és nem kapok képet.

Szerkesztve: 2021. 05. 18., k – 21:43

Egyébként egy RAM modult - hacsak a leírás másképp nem rendeli - a CPU-tól legtávolabbi foglalatba tenném, mert ellenkező esetben a szabad, szakadással lezárt vezetékvégekről totális reflexió lép fel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Huh bazz, eddig azt hittem nem szabad nebetni. De szabad.

Tök sokan segitettek eddig, de talan itt a vege. A holdraszallast sikerult tavolrol megoldani, mert helyben nem lehet. De ott volt egy csomo mérnök. Itt ugy erzem ilyen bonyolultsagu dolgot varsz tavolrol.

Adj egy teamviwert vagy rdp-t, akkor megoldjuk. :) 

Ne haragudj nem teljesen mi az összefüggés egy bekapcsológomb módja és eközött. Nagyon hálás is vagyok értük , de ezeket már mind kiszűrtem. Milyen teamvivwerről beszélsz , végigolvastad az egészet vagy csak ezt az utolsó kommentet láttad? 

Én csak egy kis segítséget kértem , mivel még nem raktam össze gépet nulláról , és nem tudom hogy 2 kábel helyes betételénél mit lehet hibázni , mert a gép még ígyse kapcsol be. Ebben kértem segítséget hogy valami nagyon triviális dolgot nem látok-e.

Annyit szeretnék még mondani, hogy óvatosan a szereléssel. Egyrészt, ha ki van kapcsolva a gép, de a tápegység működik, akkor az alaplapon van a standby +5V, s ha ilyenkor raksz be vagy veszel ki egy modult egy slotból, akkor tönkremehet az is, az alaplap is. A másik, hogy mindig hozd magad azonos potenciálra az alaplappal, mielőtt beteszel valamit, pl. RAM-ot. Az elektrosztatikus feltöltődésből adódó potenciálkülönbség töltésének levezetése ne a behelyezendő modul csatlakozóján, s a félvezetőkön keresztül történjen, mert tönkremehetnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem , köszönöm a javaslatot. Odafigyelek rá mindenképp ! Neked volt már alkatrészed ami így ment tönkre? 
Egyébként az 5 pin to 2 pin megoldás bevállt. Szerencsére nem kellett újat vegyek , régi gép power buttonja jó volt , igaz a maradék 3 pin lelóg de nem akadályoz semmiben!

Nekem nem ment így semmi tönkre, mert ezekre mindig figyelek, például a ház fém részére támaszkodom ruhátlan alkarral, s úgy szerelek. Vagy amikor lézerdiódát forrasztottam nyákba, akkor csuklómon volt a pánt, ami egy ellenálláson keresztül azonos potenciálra hozott a forrasztópákával és a munkaasztallal.

Abban viszont légy bizos, hogy így sérülhet alkatrész. Télen, száraz levegő esetén különösen nagy eséllyel vagy több kV-ra feltöltődve, s igen nagy áram indul meg kisüléskor. Rövid ideig tart, de igen nagy az áramimpulzus, ami tönkreteszi a félvezetőt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Teamviewert es rdp-t viccnek irtam (irónia) mert ha nincs kepe a gepednek, akkor egy tavoli asztal nem segit.

Az egesz azert fura, mert nem vagy gep osszeszerelo es velunk egyutt akarod megtanulni. Az ilyenre szoktak mondani hogy miert nem kerted +5k Huf-ert a boltban hogy szereljek ossze?

Ugye nem vettel ma ikea szemelygepjarmuvet, amit szinten velunk akarsz osszerakatni "mindem megvan, de nem indul" jeligere? (segítek, ez a mondat is ironia, nem fontos hogy voltal-e ma ikea-ban) 

Szereld fel a zümmögőt, hátha elfütyüli a bánatat! (Úgy hívják: speaker.)

Ott fent jó a képlet (kondenzátor árama i = C * du / dt), csak kifelejtődött belőle az ntc. ;) Ennek ellenére nem kapcsolgatjuk sűrűn a tápot!

Nem felejtődött ki, mint ahogyan az sem, hogy feszültség nullátmenet közelében bekapcsolva szerencsésebbek vagyunk, mint a csúcsérték előtt annak közelében, de van az a helyzet, amikor a kérdező kérdéseiből fel lehet mérni, hogy nem érdemes bőrzekés kemény szakmaisággal nekiállni a válasznak, mert elviszi a kérdésről a fókuszt, illetve valószínűleg nem fogja megérteni a kérdező a választ, valamint semmi szüksége a részletes kifejtésre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vajon mi késztet téged arra, hogy belém kössél? Azt írok egy hozzászólásomba, amit helyesnek gondolok. Most is így tettem. Remélem, nem kell egy gépészmérnökkel lektoráltatnom a hozzászólásaimat, különösképp olyan kérdések vonatkozásában, ami a szakmám. :P

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

de van az a helyzet, amikor a kérdező kérdéseiből fel lehet mérni, hogy nem érdemes bőrzekés kemény szakmaisággal nekiállni a válasznak, mert elviszi a kérdésről a fókuszt, illetve valószínűleg nem fogja megérteni a kérdező a választ, valamint semmi szüksége a részletes kifejtésre.

Nyilvánvalóan a du / dt az beállította a fókuszt, már csak azért is, mert nem volt elég részletes a kifejtés. ;)

Ha a szakmád abból áll, hogy a hozánemértő kérdezőnek gimnazista képleteket szúrsz be - mintegy fenyegetésképp... na nem, inkább a szakmai fölényedet fitogtatva...

Hát ehhez semmi köze sincs a gépészmérnöki diplomámnak.

Természetesen ez itt egy fórum, tehát bármilyen dolgot leírhatsz. Sőt, ha helyesnek gondolod, akkor méginkább! :-D

Én is így teszek, még akkor is, ha csak 35 éve kezdtem a villamosmérnöki pályát. Igaz, szakirányú végzettség nélkül - bár ezt megelőzően még  a villamoskar évfolyamelsőjét is korrepetáltam egy szigorlat előtt. ;) Akkoriban a szakma öregjei igen hamar egyenrangúnak tekintettek, de ezt egyáltalán nem várom el tőled!

Ha meg úgy érzed, hogy állandóan csak beléd kötök, akkor a heves reakció helyett próbálj meg inkább gondolkodni!

Rendszeresen belém kötsz, de nem tudom, hogy miért. A hozzászólásaid értelmesek, tartalmasak, de kellemetlenkedő figura vagy tapasztalom szerint. Fogalmam sincs, mivel vívtam ezt ki. Nem lenne egyszerűbb, ha a kérdezőnek írnál, s nem a hozzászólásaimra reflektálnál kényszeresen?

villamosmérnöki pályát. Igaz, szakirányú végzettség nélkül

Ebben csak én érzem az ellentmondást? Mert nekem úgy tűnik, ez így vagy nem igaz, mert nem lehet igaz, vagy kinevezted magad villamosmérnöknek. Ha ezt lehet, akkor szabad a tánc, kinevezhetem magam orvosnak, jogásznak, okleveles látnoknak. Ettől függetlenül nem a tudásodat vonom kétségbe, Orosz László például mérnökből lett fizikus, bár ő meg is szerezte belőle a végzettséget.

A kérdezőről feltételezem, hogy érettségizett, akkor viszont jó eséllyel hallott a deriválásról. Ha így van, akkor még az sem kizárt, hogy megérti, hogy a kondenzátor árama egyenesen arányos a feszültségének változási sebességével, az arányossági tényező a kapacitás. Aztán ha bekapcsolod a tápot, s nem lenne ott az általad említett NTC, ellenállás, bármi, a hálózat impedanciája, akkor ez egy ronda kapacitív hurok lenne, s dirac-delta áram folyna. Nagy, de legalább rövid, már amennyiben a végtelent elég nagynak, a nullát meg elég rövidnek gondoljuk. Még szerencse, hogy a valóság nem csupa idealizmus, így aztán lesz egy lórúgásnyi áramunk. NTC esetén póniló.

Ha a szakmád abból áll, hogy a hozánemértő kérdezőnek gimnazista képleteket szúrsz be

Nem egészen. Műszerfejlesztésből áll mostanában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lenne egyszerűbb, ha a kérdezőnek írnál

Dejszen annak írtam! :-D Aztán Te köttöttél belém mindenféle tereléssel.

Ez a diploma kérdés utoljára pályakezdőként merült fel. Amint kinyitottam a pofám, rögtön megfenyegettek, hogy mint nem szakirányú végzettséggel  rendelkező lejjeb sorolnak a bértáblában. ;) Könyörögtem, hogy legalább egy pár hetes céges tanfolyamot elvégezhessek, de mindig volt valami projekt határidő, ami miatt nem értem rá. Tehát dolgoztam tovább, (gépész) gyártmánytervező (==fejlesztőmérnök) beosztásban, de villamosmérnöki feladatokon. Pl. a Videoton lézernyomtató első változatában én terveztem (a lézer platformon és tápegységen kívül) az öszes analóg és nagyfeszültségű részt. A másodiknál a program továbbfeljesztést is. Éppen ekkor volt némi villongás a prémiumok pofára történő elosztása miatt. Aztán az öregek az elvégzett munka arányában nekem 90%-ot szántak. Persze ebből nagy balhé lett és termeszetesen nem ez lett az elosztási arány. ;) Utolsó munkám az országban első és utolsó CDROM-vezérlő volt. (Akkor még nem volt ATA, ezért a CDROM saját interfészen keresztül kapcsolódott a host-hoz.) Ezekből a munkákból következően a fő szakterületem a (mechanika-)vezérlés. Az mindegy, hogy asm vagy shell, mechanika vagy adatgyűjtés, de azóta is ebből élek.

A diplomáról.

Egy férfi és egy női villamosmérnök kolléga elvégezte a szakmérnökit (táltosképző) digitális áramkörök tervezésével kapcsoltatban. Kettőjüket - mint egy csapat - kihívta versenyre három másik kolléga - ők külön-külön indultak. Mondanom sem kell, hogy mindhárom induló egyenként főlényesen legyőzte a táltos csapatot. :-)

A mechanika gyakorlatvezetőm (BME) véleménye szerint a here villamosmérnökök abszolút feleslegesek. (A nők meg méginkább! :-D) Hiszen egy gépésznek teljes mértékben értenie kell a villamossághoz, a finomabb dolgokhoz meg úgy is csak a fizikusok értenek.

Mellékesen a diplomamunkám (1983) egy diesel-fékpadi tüzelőanyag fogyasztásmérő volt: digitális elektronika optikai érzékelőkkel. Valójában mindig villamosmérnöknek készültem, de apám nem volt partizán, anyám nem kapált a téeszben, én meg néha trehány fickó voltam. ;) Viszont pályakezdőként gyakran istápoltam az amatőrőket. Különösen azért, mert 120 mérnök között dolgozva elborzasztott, hogy a villamosmérnökök egyike-másika (tudod, akiknek VAN diplomájuk) milyen kutyaütő a szakmájához.

Jelenleg éppen hozzád hasonló munkát végzek: Motor(kerékpár)diagnosztikai műszereket tervezek, gyártatok. (némelyik autóhoz is jó) Van olyan konstrukcióm, amit másik cég is gyárt - a software/firmware-t tőlünk kapják. (Mi ebben a buli? ;)) Ezek persze nem hitelesített műszerek, de két eladott példány mindig ugyanannyit mér és mindig elegendő a pontosságú a feladathoz - illetve ami az adatlapon kifér. ;) Jutalomként még a C# programozókat is én konzultálom. :(

Szóval nem vagyok villamosmérnök, de létezik olyan szakterület, amit régebben vagy jobban csinálok nálad. És természetesen van olyan is, amihez egyáltalán nem értek. Gondolj bele, hogy annak idején a tipikus téesz melléküzemág - mainframe számítóközpont - főnöke mindig gépészmérnök volt! ;) Úgy látszik a tanárom nem beszélt hülyeséget! :-D

Mibe kötöttem bele? A du / dt maradjon meg érettségire! Utána úgyis elfelejtik. Szakember meg nem beszél így. ;)

A mérnök, ha kíváncsi a csúcsáramra, akkor a worst case-t + peremfeltételeket + a valós áramkört berakja pl. egy szimulátorba és megnézi.

A fenti kis töredékét meg hiába közlöd - a mégoly érettségizett - abszolút kezdő delikvenssel. Az információ hiányos, ezért félrevezető, de végképp nem mond semmit. A hozzánemértő számára tudományosnak tűnő, de érthetetlen. Konkrétumot nem közöl, de még a szakemberrel sem. Röviden: Mindenki számára csak zavaró és felesleges.

A mechanika gyakorlatvezetőm (BME) véleménye szerint a here villamosmérnökök abszolút feleslegesek. (A nők meg méginkább! :-D) Hiszen egy gépésznek teljes mértékben értenie kell a villamossághoz, a finomabb dolgokhoz meg úgy is csak a fizikusok értenek.

Közismert, hogy a BME-n a Villamosmérnöki Kar a Gépészmérnöki Kar egyik ágából jött létre. Régen nem voltak elektronikák, elsőként a villamosgépek, a mágneses problémák voltak azok, amikor megjelentek a villamos jelenségek az iparban. Ami a hímsoviniszta oktatókat illeti, ismerjük az alábbi anekdotát is.

Beadandó géprajz feladat, hallgató hölgy az oktató elé teszi a rajzot, oktató a rajzot nézi, de nem néz fel a hallgatóra. Az alkotás nem tetszik, puha ceruzával, vastag vonalakkal lett készítve, mire megszólal az oktató:

- Maga ezt a faszával rajzolta?

Hallgató leányzó megszeppenve nem szól semmit, oktató a csend hatására felemeli tekintetét a nőre, majd így folytatja:

- Ja, vagy magának még az sincs?

:D

Az egymáshoz méregetős dolgokat azért engedjük el, mert nyilván kinek-kinek azon a területen mélyebb az ismerete, amellyel foglalkozott illetve foglalkozik.

A du / dt maradjon meg érettségire! Utána úgyis elfelejtik. Szakember meg nem beszél így.

Ezzel nem értek egyet. Sokan mondják, mennyi felesleges dolgot tanítanak az egyetemen, aminek semmi értelme, gyakorlatiasabb oktatás kellene. Igen, igaz ez a BSC képzésekre, meg azokra a favágó munkát végző mérnökökre, akik MSC-vel is BSC szintű munkát végeznek. Kutatás-fejlesztésen dolgozom, van fizikus, villamosmérnök, gépészmérnök, vegyészmérnök, programozó matematikus kollégám is, és egyáltalán nem érzem feleslegesnek az egyetemen tanultakat, mert nem elszeparáltan dolgozunk, hanem együtt kell megalkotnunk meglehetősen precíz mérési elrendezéseket. Lehet, hogy viszonylag kevesen, de azért vagyunk mérnökök néhányan, akiknek szükségünk van az elméleti ismeretekre is. Tekintve, hogy fiatalon tanítottam, valóban felismerhetsz bennem egyfajta küldetéstudatos mentalitást, amelyben benne van, hogy egy-egy általam fontosnak gondolt, mégis egyszerű összefüggést megmutassak annak aktualitása esetén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ezzel nem értek egyet. Sokan mondják, mennyi felesleges dolgot tanítanak az egyetemen, aminek semmi értelme, gyakorlatiasabb oktatás kellene. "

Oldalágról talán ide illik a sztori, amiben a matematikust, a fizikust meg a mérnököt megbízzák azzal a feladattal, hogy határozzák meg egy pöttyös labda térfogatát. A matematikus több irányból, több helyen megméri a labda körfogatát, és kiszámolja. A fizikus lenyomja víz alá, méri a felhajtóerőt, és több ilyen mérésből meghatározza a térfogatot. Ja, a mérnök meg előveszi a pöttyöslabda-katalógust, és megnézi, mennyi :-D

:-D Ezt a leányzósat nem ismertem. Ha érdekel, elmondom hogyan mérünk oktánszámot. ;)

Szóval Tanár Úr, lehet másképp is csinálni. Tudom, mit beszélek, mert egy időben a családunkban 150 év élő pedagógiai tapasztalat volt. :)

Kezdőnek lehet mondani egy száraz tényt: A töltetlen kondenzátor bekapcsoláskor rövidzárként viselkedik. Ez majdnem olyan pontosan elmondja a képletet, csak nem kell magyarázi "ahol a C..." és különösen nem kell értelmezni. Legalábbis egy kezdőnek, aki nem a tanítványod.

Amikor egy motor indítóáramát mértük, még az önindítózás előtt relatíve bazinagy áramlökések jelentek meg. Még nekem is gondolkoznom kellett, hogy válaszolhassak a szoftveresnek: Ott töltődnek a kondenzátorok. Először az ECU és utána a HIFI! ;)

Két mérnök meg azért nem beszél így, mert mindkettő tudja az elméletet. Ahogy zeller is írja, inkább katalógusból dolgoznak. ;)

Hasonló kollégákkal dolgoztam, csak vegyész nem volt. Egyes méréseket a KFKI végzett, de csináltunk hozzá segédeszközöket. Egyik beszállító meg a MOM volt. Öreg kollégánk korábban a MN nukleáris műszereit tervezte és helyezte üzembe. Főnököm Rákóczi Feri pedig a Rákóczi Túrós fia volt! ;)

Szerkesztve: 2021. 05. 19., sze – 08:28

Csak a "G" jelzésű ryzenekben (ryzen APU) van integrált vga a többi mellé kell, vagy nem lesz képed....

Szerkesztve: 2021. 05. 19., sze – 17:26

A táp magában beindul? Vagy minimális ismert terheléssel (SSD, vinyó stb.). Amúgy a francnak kell alárakni a fémet, véletlen leér valami aztán kuka az egész, ott az a műanyag asztal azon is lehetne.

ez nem ilyen félpasszív táp? mert akkor rendben van hogy nem pörög a venti, csak terhelésnél, még a levágás is rendben lehet ha olyan (szar) a kismegszakító

No rainbow, no sugar

Pontosabban olyan vezetékkel kellene bekötni, amire rakható 16A-es túláramvédelem. Mert lehet, hogy kisebb keresztmetszetű vezetékkel van behúzva, vagy úgy van elhelyezve a vezeték/olyanok a körülmények, hogy 13A-es, vagy szélsőséges esetben 10A-es kismegszakítót kell, hogy kapjon.
Az viszont igaz, hogy a 10A-t azonnal leverő PC-s tápnál ez khm. nem üzemszerű állapotra/működésre utal.

A félpasszív tápban igazad van, az lehet ok. De a levágásra nekem más tippem van. Írta, hogy kézzel zárta rövidre a power sw pineket. Lehet hozzázárt valami másik pint is, ahhoz is véletlenül hozzáért, a zár miatt a táp levágta a megszakítót. Ez elképzelhető. Ha most megy a gép, akkor tesztelni kéne, egy kis CPU és GPU benchmark, esetleg Furmark, Prime95, hogy fagy-e a gép, vagy levágja-e még egyszer a megszakítót.

Egyébként nem hibáztatom a kollégát, mert tényleg megtévesztő az AMD-s alaplapokon a HDMI csati, tényleg azt hiheti, aki nem jártas a témában, hogy van integrált GPU benne. Közben meg nincs a lapon, max. a prociban lehet, ha G-re végződik, egyébként kell videókártya.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván ezt itt mi tudjuk, kézikönyvbújás nélkül is. De aki nincs annyira otthon a mostani hardverekben, az simán meg szokta ezt szívni. Még akkor is, ha dedikált kártyát tesz a gépbe, de a monitort véletlenül az alaplapi HDMI-be dugja be, és azt hiszi, hogy elromlott a gép.

Modern lapokhoz általában semmit nem adnak. Kézikönyvet sem, drivert sem, semmit. Nyilván a neten el lehet érni, de azt meg kevés ember tölti le. De ez addig is úgy volt, amíg adtak papír alapú manualt, az első volt, amit az emberek vágtak ki a szemétre, dobozzal, pótkábelekkel, pótcsavarokkal együtt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

amíg adtak papír alapú manualt, az első volt, amit az emberek vágtak ki a szemétre, dobozzal, pótkábelekkel, pótcsavarokkal együtt

Hülyének lenni állampolgári jog. Én sem kezdek fogalmatlanul haszonállat tartásába, mert nem értek hozzá. Vagy, ha hozzákezdenék, elolvasnám a hozzájuk mellékelt dokumentációt. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha leverte a biztosítékot is, akkor ott csak kellett legyen valami zárlat.

Elvinném egy DominikMűhelye jellegű helyre:

https://www.youtube.com/channel/UCHhjzdsx2tONc0vXRHXznTw

Hátha tud rajta segíteni.

Egyébként a táp ventinek nem kell feltétlen forognia, viszont ha a CPU hűtő pörög, az egy jó jel.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ha a kismegszakítót levágja akkor a tápon belül van a hiba. Ha rövidre zárod valamelyik ágat normális táp egyből lekapcsol. Ha kifele van zárlat az a tápon belül lesz.

Nem az ÉV-relét nyomta le?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A fórumtárs írta, hogy a jó kis vékony hajlós nyákot(alaplap) csavarokra téve egy fémlemezre rakta. Gondolom a táp is csak úgy ott ment az asztalon mellette. Ez bőven elég ok egy biztosítéklevágásra.

Hozzátenném hogy árammal működő bármilyen eszközt szigetelés nélkül fémlábakon fémlemezre téve bekapcsolni irtó nagy marhaság...

A "de nem is, meg a nyákon ott nincs rézfólia" marhaságok nem érdekelnek, mert egyfelől de is, másfelől meg a nyákon van ott rézfólia, és néha egy-egy trehányabb gyártásnál bezony még bekötve is marad... Vagy eleve ezen keresztül van megoldva fémház földelése. Vagy kisnyúl.

Egyszerűen nem csinálunk ekkora marhaságot és pont.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

a jó kis vékony hajlós nyákot(alaplap) csavarokra téve egy fémlemezre rakta. Gondolom a táp is csak úgy ott ment az asztalon mellette. Ez bőven elég ok egy biztosítéklevágásra.

Maximum arra elég, hogy ne zárhassuk ki egy pillanatnyi zárlat lehetőségét. Meg arra is jó, hogy saját magunkat megnyugtató magyarázatot adjunk a történtekre. ;D

:)