APC SmartUPS 1500 battery hotswap?

Üdv.

Érdekelne, hogy jól emlékszem-e, a címben szereplő UPS akkupakkja cserélhető bekapcsolt, terhelt állapotban? 

Hozzászólások

Nem tudok olyan verzióról ami nem hotswappes lenne, de azért a "apc smartups 1500" az elég sok típust lefed a kínálatból....

Természetesen cserélhető.

(A '90-es évek közepéig voltak olyan BackUPS-ek, amiket atomjaira kellett szedni az akkucseréhez. Technikailag azokban sem lehetetlen menet közben akkut cserélni, csak vigyázni kell, hogy ne markolj rá közben a 230V-ra.)

Pár hete csináltunk ilyent. A mieink hátulján van egy kupakszerűség, azt ki kellett húzni a csere idejére.

Lehet, de nem javasolt mert akku csere után kalibrálni szükséges, meg áram alatt lévő eszköz kellemetlen mellékhatásokat okozhat hiába csak 24volt, sok az amper. Én leállítanám akku csere megvárnám amíg minimum 50%ra felkúszik az akku csomag töltöttsége, majd utána terhelném. Hiba esetén nem döglik le a mögötte lévő infrastruktúra... egyébként ha a régi fajta sua1500 akkor arra akár tehetsz nagyobb akku csomagot, mi 45Ah pakkal használjuk 30%os terhelés mellett bírja több mint 2 órát :)

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Ez nem egy ilyen egyszerű kérdés. A kikapcsolás és az akkucsere lehet teljesen alternatív kérdés. A redundancia biztosítása esetén ez nem szempont.

Az említett eszköz XL verziója támogat ilyen mértékű emelést (1x17Ah helyett 3x17Ah) , a sima berendezésre nem teljesen jó megoldás, de nem fog extra problémát okozni amennyiben a csatlakozások szabványosak. 

Lehet, de nem javasolt mert akku csere után kalibrálni szükséges, meg áram alatt lévő eszköz kellemetlen mellékhatásokat okozhat hiába csak 24volt, sok az amper.

Ezek az eszközök kifejezetten úgy vannak kitalálva, hogy üzem közben cserélhesd benne az akkumulátorokat. Ha az UPS hálózati betápról megy, akkor az akkumulátoron csak töltőfeszültség van, ami nagyon kevés Amper. Bármikor bonthatod és újra csatlakoztathatod az akkumulátorokat az áramkörhöz, a legkisebb szikra is alig lesz.

A kalibrálás végezhető az APC saját szoftverével is, vagy Linux alól pl. az apcupsd csomag apctest programjával is.

Én a kalibrációra a saját tapasztalataim alapján, a következő metódust javaslom:

  1. Csatlakoztasd az új akkumulátort.
  2. Várj 1-2 órát, hogy az új akku (látszólag) teljesen feltöltődjön.
  3. Csinálj egy pár perces átterhelést az akkura (mondjuk, kb. 50%-ra merítésig), hogy a kémiai folyamatok meginduljanak benne. A polcon tárolt akkumulátor ugyanis "ellustul", meg kell néha dolgoztatni.
  4. Várj sok időt (kb. 12-24 órát), hogy az akkumulátor teljesen feltöltődjön, majd eltöltsön egy kis időt a feltöltést követő csepptöltésen.
  5. Csináld meg a kalibrációt.

Tapasztalataim szerint, ha a 3-4. pontok kimaradnak, akkor kb. 30-40%-kal rosszabb kalibrációs eredmény is előfordul.