Az elsődleges számítógépem (vagy alkatrészeinek átlag-) életkora ...

Címkék

A fórumtémákat olvasgatva őszintén érdekelne, hogy a tisztelt HUP-társaság mit használ? A userek mekkora része retroista, vagy 32-bites luddita, vagy bleading-edge user?

még új autó szaga van
8% (106 szavazat)
1 év
9% (117 szavazat)
2 év
14% (187 szavazat)
3 év
12% (164 szavazat)
4 év
8% (112 szavazat)
5 év
10% (136 szavazat)
6 év
8% (116 szavazat)
7 év
7% (101 szavazat)
8 év
6% (88 szavazat)
9 év
3% (42 szavazat)
10 év
6% (76 szavazat)
10-15 év
5% (71 szavazat)
15-20 év
0% (4 szavazat)
20-25 év
1% (7 szavazat)
Commodore 64-ről olvasom a HUP-ot
3% (39 szavazat)
Egyéb, leírom kommentben
0% (4 szavazat)
Összes szavazat: 1370

Hozzászólások

2 éve beruháztam egy i9-9900K-alapú rendszerbe, mint az akkor kapható leggyorsabb single-thread lehetőségbe. Utólag visszanézve nem volt okos döntés. Azért kellemesen lehet vele dolgozni.

2 éve az i9-9900K a legjobb döntés volt. A legtöb feladatban az erős single-thread teljesítmény miatt ma is simán veri a többmagos, de egy magon lassabb procikat.

A 11. generációs i5-ök, i7-ek i9-ek elég jók lettek, csakúgy, mint az újabb Ryzen-ek. De ezek 2 éve még nem voltak.

Azért ne bánd, az i9-9900K egy ma is badass proci. Mondom ezt AMD-pártiként. Azért szép az, amit 16 szálon hoz, jó, ma már vannak jobbak ebben, de az csak nagyon spéci felhasználásnál jön ki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez saját, vagy céges gépet jelent? Saját gépre vonatkoztattam a kérdést, és az sokkal öregebb, mint a céges.

Többet használod, mint a cégest?

Mert én azért úgy értelmezném a kérdést, hogy ha egyébként az 5-10-15 éves vas elvan otthon, néha webezel rajta egy kicsit, vagy tök se tudja, de azért ha egész nap azon kéne melózni, akkor nem tenném, akkor "csalás" azt beikszelni  (ezt hogy kell leírni?).  Persze tényleg jó kérdés, hogy mennyire torzít, hogy gondolom nagy tételben vannak, akiknek az elsődleges gépe a céges, ahol egyébként akkor is cserés, ha te még nem cserélnéd. (Pl az én előzőm is, hát érdemben nem volt rosszabb mint ez, és azóta is rendben teszi a dolgát mint elsődleges gép)

Otthonra legalább 20 éve nem vettem új gépet. Általában használt Dell munkaállomást veszek, és kicsit bővítek rajta. A mostaniban i7-3770 van, ami 2012-ben jött ki, tehát 8-9 éves lehet a gép.

A céges laptop pedig 1 hónapos, és az előző is csak 3.5 éves volt. Eléggé nem mindegy, hogy melyiket x-elem be.

Nekem is megvan még az i7-3770-es desktop, csak nem brand, hanem sk összerakott, új volt, jó is, csak mostanában nem az az elsődleges gép, hanem a laptopom. A desktop olyan 6-8 éves lehet (a ház, táp, monitorok, billentyűzet persze régebbi, azok már kiszolgáltak egy P4-est is), a laptopot 3 éve vettem, refurbished, Dell, nincs vele gond, i5-4300U, mostanában a desktopot akkor használom, ha ez valamihez lassú.

Persze, hogy nem az. _Szerintem_ elsődleges az, amit jelentékenyen többet használsz, vagy ha egyébként pariban vannak, akkor nem ér a gyengébbet választani, ha azon nem tudnád (akarnád) megcsinálni a napi dolgaidat, hanem egyébként is upgadelnél, ha nem lenne a segged alá tolva

És persze, ez a céges dolog torzít, ha egyébként van saját is, amit használsz rendszeresen, de egyébként is torzít, gondolom azért jó pár ember van, aki remekül elvan a céges laposon a privát dolgaival is.

Desktopra értettem a kérdést, az kb 2 éves. Az előtte lévő, amit váltott is nagyjából annyi lehetett.

Nem érdekel, hogy a legújabb vas legyen alattam, az érdekel, hogy jól menjen (ez nekem egyszerre munka és hobbi gép), illetve hogy ne fájjon túl sokba. Ezért jellemzően pár évente cserélem az előzőt (amíg még van a használt piacon értéke) az aktuális újból a kifutó vonalra.

Laptopból, ahol kevésbé van szükségem "erőgépre", ellenben más faktorok is szerepet kapnak, egy x230-at nyúzok még. Amíg a Ryzenes chinkpadok ki nem kerülnek értelmezhető áron a használt piacra, addig szerintem nem is váltok, az x230 utáni generációkban leginkább csak a hibákat látom. De az is lehet, megvárok egy Apple M1-hez hasonlót PC vonalon, vagy átugrom almára laposon és elsózom az almás fejlesztéshez/teszteléshez fenntartott Mac Minim.

Ide biztosan rengeteg régi hardver fanatikus jár, de én nem tartozom közéjük, valami botrányos módon hidegen hagynak a régi vasak, sajnálnék bármennyi időt/pénzt elverni rájuk.

Lassan 9 év, diskből van régebbi is, VGA újabb, mert egy elhalálozott. De hajbinak mégis én vagyok a fejlődésmániás :D

Nem a 9 éves Xeonjaidtól vagy szélsőségesen idealista, fősodratú és fejlődésmániás, hanem egyrészt, a Windows 10-es lépjtovábbkodásod miatt, másrészt a .NET-bloat-buziskodásod miatt, harmadrészt az elvakult, vérszemes, vadkapitalista, profitprotektor, multimosdató véleményed és hozzáállásod miatt, amit a vitákban tanúsítasz.

Mindkét oldalnak igaza van most. Hajbi abban nem téved, hogy a .NET bloat. Abban nektek, hogy akkor a régen mindenhez hozzácsomagolt msvcr-akármik, meg Borland runtime-ok is ugyanazek voltak pepitában, ez az utóbbi esetben a híres CRT unit Error 200 Division by zero hibaüzenettel elszállva 200+ MHz-es procikon meg is bosszulta magát. „Babzsákfejlesztő”-ék mindig is hajlamosak voltak az ilyen keretrendszerekben és virtuális környezetekben (Java) elkényelmesedett lusta összeollózásokra. Már jóval az msvc és a Borland előtt is, pl. nemrég olvastam, hogy a korai Multiplan, Excel is ML köztes nyelven íródott, amit ML interpreter futtatott, kicsit az LLVM és JVM bájtkód keresztezésére hasonlított. Mielőtt valaki benézné, itt nem az Excel for Windowsról beszélek, hanem a legelső, DOS-on futtatott verziókról, amiket még 8088-as XT-kre meg 640 KB RAM-ra fejlesztettek. Már ott megengedték maguknak az ilyen háttérben pofátlan bloatosításokat, emiatt már forráskódból lefordítani sem könnyű, mert spéci, szabványokkal inkompatibilis, proprietary fordító kell hozzá. Csak azért nem mentek még túl messzire ebben, mert a korabeli hardver nem engedte, nem volt rá képes, hogy elereszkedjenek. Ma meg már az.

Más részről viszont az absztrakció is jó valamire. Példának tudom mondani a Quake 3 forráskódját. Tele van Pentium/x86 specifikus, low level ASM/C hekkekel, meg közelítő számításos fogásokkal, bittologatásokkal, csak épp a forráskód áttekinthetetlen spagettikód és gennytenger miatta, ami később megnehezítette a más platformokra átültetést, debugolást, stb., igaz anno is csak kényszerből kerültek bele, mert máshogy nem futott CPU renderben használható sebességgel. Ma meg már a mai grafikus API-kban ugyanezt meg lehet írni elegánsabbak, kivétel- és gányolásmentesebben, úgy, hogy könnyeben portolható, érthető, debugolható, bővíthető marad a kód. De még van jó pár ilyen gányolt progi a régi időkből, amikkel emulátorok is nehezen bírnak emiatt, sokszor elvéreznek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2 evet irtam, de a hattertarak vagy a bill joval regebbiek es a vga arch is kb. 5 mostmar.

Játékos és HO-nak hála egyben melós gép.

Az alapkonfig 2014 Decemberében lett véve (i5 haswell, 4690k) akkor még egy gtx 760-al és 8 giga rammal.

Később ez bővült 2016 év vévén egy gtx 1060-al, 2019-ben pedig a ram nőtt a duplájára.

Az alap konfigban csak egy 120-as ssd volt meg egy 1 terás winyó, jelenleg 2db 120-as, egy 512-es SSD, illetve 2 1 terás winyó van benne.

 

Attól függetlenül hogy régi paripa nem tervezem lecserélni. Mármint nyilván jelenleg halál a pc piac, de ha feltételezzük hogy nincsenek agyatlan árak akkor sem éreznék őrületes kényszert hogy költsek rá.

10.5 éves a házi desktop-om, annak idején kb 100.000 Ft-ból állítottam össze 

i3 550 - 30.000 Ft
asus P755D - 30.000 Ft
amd radeon 5700 (?) - 15.000 Ft
8 GB DDR3 ram
winyó
windows 7

és még mindig teljesen jól használható, lekopogom, én örülök neki

játszani új gépigényes játékokkal nem játszok rajta, ez igaz, illetve útközben ssd került bele

de gépezésre, enyhébb játékokra, programozásra (java eclipse) még mindig nagyon jó, lekopogom

>régen kétévente feleződtek az árak

Azok az idők rég elmúltak. Ebben nyilván jelentős szerepe van a kripto-őrületnek is, de szerintem leginkább kényelmes volt erre fogni a gyártóknak a régi világ végét. Pont kapóra jött, mint a HDD-knél az áradás. Ott is visszamérséklődtek ugyan utólag az árak, de a régi árcsökkenési tempó már nem tért vissza.

A VGA/processzor/stb. piacon pont erre számítok. A komponensek értékvesztése lassul, az új, jobb generációk a hardverekből pedig mindig érezhetően drágábbak lesznek az előzők megjelenési árához képest. Lásd mobilpiac.

Ez nem igaz. Ha most akarsz ilyen gépet venni, akkor 20k-ba se kerülne használtan. Most már nagyon ilyen gépet nem is kapsz, az újak mind min. 2 mag, 4 szál, DDR4, töredék fogyasztás, nagyobb IPC, több cache. Ez az árfeleződés régen sem volt igaz. Ma sem sokkal drágább, egyedül a GPU árak szálltak el, a többi hardver is drágább, de az még nem kibírhatatlanul.

Itt most nem is arról volt szó, hogy ha valaki ilyet vegyen. Hanem akinek ilyen még megvan, az ne dobja ki, ha még használható neki. Főleg most nem érdemes lecserélni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem kora 2011-ben volt egy nagyon hasonló konfigom, i3 540, Gigabyte H55M-ös alaplap, 4(!)×2 GB DDR3, Gigabyte Radeon HD5770 1 gigás kártya, 133k körüli áron, szegedi Edigitálban véve, ez ment a korábbi P4-es házikóba. Szerintem is használható ma is, de én azért az idők folyamán egy i7-860-at és egy RX570 szintű kártyát belepattintottam volna, meg +8 GB DDR3-at. Azzal a mai napig valóban alig éreztetné a korát. Win10 is simán szaladna rajta, ha feltenném egy ilyen gépre, de ugye Linux onlyságra álltam át már vagy 7 éve.

Az socket 1156 volt az első Core i platform, amikor a memóriavezérlő és a GPU integrálva lett a prociba, és akár az egy szálas erő, akár a gigahertzek, akár a cache, így ezek ma sem avultak el teljesen. Még az x86_64-v2-höz szükséges utasításkészletek is benne vannak (pl. SSE4.2), meg a szokásos egyéb, AES, VT-x, VT-d, szóval ma is használható. Jó, AVX, AVX2, AVX512 nincs, de azt még ma is nagyon kevés dolog használja.

Talán ahol mai szemmel nézve gyenge volt, az az i3-5xx és i5-6xx, ami csak 2 mag 2 szál volt, ez ma már sovány lehet itt-ott. De ezt az i5-7xx-nél megoldották, az i7-eknél meg sose volt gond. Nagyon sok ember használ még ilyen régi platformot, bár többségében inkább Sandy és Ivy Bridge népszerű, Core i 2-3. gen. Ezek mára már olcsóak, de még mindig sok mindenre elegendőek. Lényegében csak a legújabb AVX-es szoftverekre, meg a sok magot igénylő játékokra (4-6 mag 8-12 szálra is skálázódó, CPU gyilkos) nem ideális az 1. gen, a 2-3. gen még erre is elmegy, igaz az IPC meg a cache kezd egy kicsit soványka lenni, de még nem vészes. Nekem a mai napig hihetetlen, hogy már 8-11 éves platformokról beszélünk, és még mai napig használhatóak. Akár még egy erősebb C2Q is, bár az több mindenben korlátoz, de már 14 éves. Szemben a 80-as, 90-es évekkel, meg egészen a 2000-es évek közepéig, amikor olyan nagy ívű volt a fejlődés, hogy 1-2 év alatt kb. használhatatlanra avult a cucc, bár azért a 2000-esben már bírta 3-5 évet is kb., ha az ember nem játszott, de aztán lelassult a fejlődés. Igaz ebbe nem csak a Moore-törvény végének elérése játszott bele, hanem az Intel erőfölényében végrehajtott időhúzó tikk-takk-ozása, meg mindent a 2-4 magra korlátozása, meg az, hogy a játékok alapvetően már régóta konzolra készülnek.

Amivel még nagyon ki lehet tolni egy régi platform használhatóságát, az pont a Linux, azon belül is a soványabb megoldások. Az a tiling WM, terminálos CLI/TUI programok, amiket manapság használok, egy C2D-ón is elfogadhatóan mennének, talán P4-en is eldöcögne. Egyedül a böngészés, videók, FullHD, 4K, új codecek azok, amik nagyon kérik a hardvert, főleg a memóriát, de procit is térdeltetni tudja. Részben lehet ez ellen böngészőfronton védekezni védekezni, reklámblokkoló, NoScript, videóknál GPU-s besegítéssel.

Bár azért a Linux is relatív hardverigényre, mert egy Ubuntu Gnome, Mint Cinnamon, KDE-s disztrók hardverigénye majdnem a Win10 szintjén van, meg ha soványabb disztrót is nézünk, pl. Gentoo, de ha sokat pörög forráskód, akkor ahhoz kellenek a magok meg a 8-16 giga memória.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2010-ben vásároltam egy Asus K50ID laptopot, ami feltételezem 2009-ben lett gyártva. A CPU-t kicseréltem a legerősebbre, ami belemegy (használtan, E-bayről), DVD-író helyére SSD-t raktam. A 4 GB memóriát nem lehetett bővíteni. A Windows 10-re várni kell, de a Linux hasít. Mindennapi használatra reszponzív, megbízható gép. Mechanikailag azonban már kezd szétesni, a kijelzőnél szétnyílt a ház, elkezdett töredezni. Elsődleges otthoni gép a mai napig.

Szerkesztve: 2021. 05. 17., h – 10:59

Mindig darabokból raktam össze a gépemet és részenként frissítem, ha valami miatt úgy érzem. (Vagy ha az egy frissítéssel korábbi cuccok, amit a szüleim megörököltek már nálunk nagyon gázak náluk:-) )  C2D-t kb. 4 éve cseréltem egy használt 4.gen-es I5-re. 128GB-os SSD helyett most kapott egy friss 256-ost:-) (lényeges dolgokat NAS-on + egyéb mentésen tartom)

Kicseréltem az összes csavart vadi újra. Ezzel most felére csökkent az alkatrészek átlagéletkora. /troll

Szerkesztve: 2021. 05. 17., h – 11:58

i3 3220 (2 mag HT) - 8GB DDR3 - mobo - SATA SSD januárban  lett cserélve i5 10400F (6 mag HT) 16GB DDR4 - mobo - NVMe SSD -re

Ház, táp, GPU, HDD maradt a régi, 60k befektetés volt mert a régi félkonfigot eladtam. Érzésre olyan mintha egy  X-34 landspeeder -ből átültem volna egy TIE interceptor-ba.

sudo mount -o ro /hup.hu

Talán jobb lett volna úgy feltenni a kérdést, hogy átlagosan hány évente cseréled a számítógéped fő alkatrészeit és akkor én bejelöltem volna hogy 5-6 most meg be kell jelölnöm hogy 1 éves a gépem átlag életkora és ez nem mond el sokat arról mennyire cserélem gyakran.

Szerkesztve: 2021. 05. 17., h – 12:10

Két gépet használok, az egyiket inkább otthoni nyúzósnak, a másikat munkára. Az előbbi egy 8 éves HP EliteBook 8470p Intel i7-3720QM, 16GB RAM, 500GB SSD, 1TB HDD. A másik meg egy tavalyi Asus Zephryrus G14: Ryzen 9 4900HS, 24GB RAM, RTX2060, 1TB nvme SSD. Mindkettő abszolút destop replacement szerepet tölt be, azaz dokkolva vannak, külső egér/trackball, monitor, billentyűzet. A Zephyrust csak azért nyitom fel, hogy be tudjam kapcsolni. :) Amúgy legalább 5 évig meg szoktam tartani a gépeimet, nem szeretek gyakran cserélni vasat, max memóriát/háttértárat fejlesztek gyakrabban.

Amikor elkezdtem melózni megajándékoztam magamat egy géppel..

i5-3570K, 8GB RAM.. mostanában le szeretném cserélni..
A notebookom egy thinkpad x201s.. az is legalább 10 éves (az x200s-emet cserétem erre 2 éve kb :D)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Eloszor 5 evre saccoltam az asztali gepem aztan visszaneztem a megrendelesem az emailben :  24/08/2013, 8 evesek leszunk augusztusban! Szerintem siman kihuzza meg 2 évet akkor levaltom valami joformára megint.

Az alap:

----------------------------

Intel Xeon E3-1230 V2 - mert annyi volt mint az akkori i5 de cserebe tudott Hyper Threadinget

AsRock Z77 Extreme4 - mert jokat irtak rola, azota is megy szepen.

Corair RM750 mert tetszett a szine.

Amit Bovitettem azota:

------------------------------------

16->32GB RAM

Minden Drive SSD

GPU: Powercolor Radeon RX5700

---------------------------------------------------

Munkagep 1: Tinkpad p52S (saját) ~2 éves

Munkagep 2: Dell Precision 5510 (céges) ~5 éves 1x lett benne gariban akksi cserélve

 

Ugy tunik boldogan elvagyok 5-10 evig is a technikaval. 

Szerkesztve: 2021. 05. 17., h – 13:17

Épp most gondolkozom valami váltásban, mert ugyan a gépem viszonylag friss (Latitude 7490), kezdek belefutni az integrált Intel VGA hiányosságaiba. Minimálisan játszani is szeretnék, de elsősorban Photoshop, ilyesmi. Erre egy használt workstation épp megfelelő lenne.

Laptopot 3-4 év után szoktam cserélni, mert azoknál veszem észre leginkább a fejlődést. Hosszabb akksi idő, kisebb tdp, jobb gpu, jobb kijelző, kevésbé melegszik, stb.

A desktopom viszont 8 éves. Per pillanat nincs miért lecserélni, nem lassú, de a max. 16 gb ram miatt meg vannak számlálva a napjai.

A céges gépet meg garancia végénél cserélik, így volt ez a legutolsó 3 helyen ahol dolgoztam. Mázlim volt, eddig mindig újat kaptam.

"Everything fails, all the time."

egyelore 2014 MID MacBook Pro, remekul szolgal, de azert a hamarosan megjeleno 14"-os MBP-ra lecserelem most mar :)

Szerintem sem túl informatív amit ebből a kérdésből megtudunk. Az, hogy pillanatnyilag kinek mennyi idős gépe van, nem mond el sokat arról, mennyire konzervatív vagy újító. Egy most vett 8. generációs Celeronnal épített gép azért kurrens technikának, nagy újításnak nem adható el IT körökben. Pedig új...

Egy "mennyi időnként cseréled" és a "milyen kategóriás géped szokott lenni" kombinációja jobban mutatná ezt szerintem.

Én tavaly nyáron cseréltem a fő gépem, így most 1 évet jelöltem meg. De a cserélt gépem eredetileg 2012-13-as volt...i3-3220-szal indított anno, majd úgy 2 éve kapott egy i7-3770-et helyette, meg 16 GB memóriája lett az eredeti 8 GB helyett. Tehát a fejlesztés után is pont olyan öreg technika maradt, OT vizsgán plusz pont lenne a korhű tuning :-). Aztán tavaly nyárra kezdte megadni magát a Gigabyte alaplapja, sorban elmúltak a SATA portok, akkor döntöttem, hogy akkor új gép lesz, nem alaplapot cserélek, mert ez már ledolgozta az árát (néhányszor... :-)

Így vettem egy AMD 3800X/64 GB/csak NVMe gépet, új ház, táp, stb. Perifériák maradtak, mert azok nem a géppel együtt cserélődnek nálam soha, hanem a változó igényeim és ízlésem alapján.

Ráadásul az i3-3220 előtti gépre már nem is emléxem, mert az a csere is úgy zajlott, hogy fizikailag romlott meg valami az addigi gépben (ergo nem pár éves volt), azért kellett váltani. Azt sem tudom már, milyen CPU volt az elődjében, olyan régen volt. Szerintem még valami P4, nem HT-s hősugárzó. Az Intel Core vonalra én a 3. generációval léptem csak be.

Szóval a "szokásaimról" semmit sem mond el, hogy 1 éves a gépem. Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy valaki megvesz egy aktuális, elég jó gépet, és használja gond nélkül 10 évig, vagy vesz egy most éppen elindul gépet, és azzal kínlódik munkát szimulálva 10 évig (és ekézi a drágább gépet vevőt, vagy az olcsóbbat sűrőbben cserélőt, hogy minek az, ez is működik végül is).

Szerintem sem túl informatív amit ebből a kérdésből megtudunk.

Miert nem? Statisztikailag a gepcsereperiodusokalkatreszcsereperiodusok/2-re fog kijonni az atlag. Azert ez nem egy raketatudomany :D Az meg, hogy szemelyesen ki/mit/miert, az ebbol a szempontbol lenyegtelen.

Fogalmam sincs, a lapot használtan vettem, egy I5-6500 CPU-val (korábban Sandy Brige volt, amit nagyon frissen vettem), szóval beírtam öt évet, nagyjából megfelel a CPU korának. A ház régebbi, a video alaplapi, a diskekről fogalmam sincs, vegyesen van benne régebbi HDD és újabb SSD.

Szerkesztve: 2021. 05. 17., h – 18:43

A fő gépem egy Ideapad 15 Ryzen 4700U, egy fél éve váltotta a korábbi ThinkPad X220-at (amiben egy pót i5-2520M-es procis alaplap volt). A TP már kezdett szétesni, meg untam a fos kijelzőjét, meg az elavult intergált GPU-ját. Szóval ez nincs még egy éves, de új autó szaga sincs. A másodlagos gépem egy gaming desktop, Ryzen 2600 egy RX570 4 gigás kártyával, az pont 2 éves, igaz maga a hardver gyártási kora régebbi. De alapvetően ez nálam új, hogy ennyire „új” gépeim vannak, általában eddig sok éve levedlett őskövületeket használtam, amit vagy rám hagytak, vagy refurbként vettem. Talán életemben négyszer volt relatíve új, korszerű gépem (P4 NW, Core i 1. gen, Ryzen 2. gen, Ryzen mobil Zen 2. gen), abból is az első kettőnél úgy, hogy anyagi segítséget kaptam hozzá akkoriban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A válasz: 10-15 év. 12 éves HP-Compaq 6715B notebookom van 4 GB memóriával, dual boot Windows XP SP3-mal és Windows Server 2003-mal Windows XP x64 Edition-nel.

Szóval, évente minimum 120 (új autó + 1 év) számítógép kerül újravásárlásra és megy a régi a szemétbe hupuék részéről. 44%, vagyis a társaság közel fele 3 éven belül vásárolja újra a számítógépét és dobja ki a régit (minimum 306 kidobott számítógép évente).

Lesújtó. A szakma szégyene és gyalázata.

Aztán még nekem mondják egyesek, hogy túl én látom túl borúsan a helyzetet és csak én vizionálok mindenhová fejlődésmániát.

latjuk, te sem tudod ertelmezni amit latsz, leulhetsz, egyes.

hint: attol, h a mostani gepe valakinek 1-2 eves nem jelenti, hogy evente csereli

igy probald meg...

nezzuk forditva: lesujto, h a magyar geppark kb. olyan szinten van, mint az autoallomany... az emberek felenek 5+ eves kazan, rossz teljesitmeny/fogyasztasu a gepe. :(

Amit mondasz, bár lehetséges, de a valóságban leginkább csak idealizmus.

hint: attol, h a mostani gepe valakinek 1-2 eves nem jelenti, hogy evente csereli

Tekintettel arra, hogy egy szakmai fórumon a többség nem az elmúlt 1-2 évben látott vagy tulajdonolt először saját számítógépet, így több, mint valószínű, hogy de, igen, korábban már volt neki és kicserélte (tehát: újravásárolta). Ami közép- és hosszútávon egyenlő a régi kidobásával.

Vagy te most épp azt vizionálod, miközben egyeseket osztogató infotanárnak képzeled magad, hogy valaki 3 évvel ezelőtt még csak egy tablettel nyomult, számítógépe (desktop vagy notebook) nem is volt, aztán most hirtelen megsajnálta a PC-piacot és bevásárolt? Nem lehet, hogy neked kéne inkább leülnöd, még egyszer átgondolni ezt?

nezzuk forditva: lesujto, h a magyar geppark kb. olyan szinten van, mint az autoallomany... az emberek felenek 5+ eves kazan, rossz teljesitmeny/fogyasztasu a gepe. :(

Beleszámoltad a 2 évente cserélt számítógépek 6000 km-ről idepöfögtetését, a régi elszállítását és újrahasznosítását is, igaz? Mennyivel is fogyaszt kevesebbet egy 2 éves gép egy 5+ éves gépnél? Mondjuk asztali kivitelben. Nem, nem az a kérdés, hogy az idealista FLOPS/Watt/TDP vonalon mit ír a specifikáció. Hanem, hogy amikor be van kapcsolva és ugyanarra használják, mint más az 5+ éves gépet, akkor mennyit fogyaszt.

Amit mondasz, bár lehetséges, de a valóságban leginkább csak idealizmus.

Amit mondok statisztikailag igaz, itt van elotted. Amit az bizonyit legjobban, h 50+% 5+ eves vason tolja.

Beleszámoltad a 2 évente cserélt számítógépek 6000 km-ről idepöfögtetését

Nem, mert amit mondasz nem igaz.

Nem, nem az a kérdés, hogy az idealista FLOPS/Watt/TDP vonalon mit ír a specifikáció. Hanem, hogy amikor be van kapcsolva és ugyanarra használják, mint más az 5+ éves gépet, akkor mennyit fogyaszt.

Pontosan errol beszelek. Nezd meg egy modern (10+ ora) es egy regi (max 3 ora) laptop ujkori uzemidejet ugyanolyan akksival es workloaddal.

Addendum: meglepodnek, ha a mai magyar rogvalosagban sok PC kerulne kukaba meg mukododkepesen es hasznalhato teljesitmennyel.

Akik fejlesztunk gepet jellemzoen A: tovabbadjuk a regit csaladban B: eladjuk a hasznaltpiacon C: felhasznaljuk valami masra amire meg alkalmas (hazi szerver, nas, htpc...)

Amit mondok statisztikailag igaz, itt van elotted.

Itt van előttem, hogy 44% 1-2 évente cseréli a gépét. Erről beszéltem, csak te nem látod a szemellenződtől.

Nem, mert amit mondasz nem igaz.

Ja igen, tényleg, elnézést, az asztali számítógépek az asztaliszámítógép-földeken az Alföldön, a laptopok pedig a multik divatirodaházainak divatparkjaiba ültetett tech-divatlaptopfákon teremnek, ahonnan a tech-legmenőbb™ tech-divatstartupcég egyik tech-divatokoskonditeremben lábat edzett tech-divatbiciklisfutár tech-divatszüreteli, és tech-divatfutárkodja el fejlődésmániásék tech-divatokosotthonához. Még véletlenül sem 6000 km-ről, Kínából kell idepöfögtetni, újabb és újabb területeket bányászattal szétbarmolni, gyerekmunkával bányászott kobaltot és lítiumot szerezni az akkumulátorokhoz, mindezt elvinni a gyártósorra, ahol tizenkétórázó gazdasági rabszolgák összeszerelik, majd feladni légipostán vagy hajón a versenyképes™ Európába, ahol akkora a jólét™, hogy még a nyugatbuzi balliberálálomvilágban élők által hobbiból Kubához, Ugandához, meg Észak-koreához hasonlítgatott Magyarországon is megengedheti magának hupuék közel fele, hogy 1-2 évente új számítógépet vásároljon.

Pontosan errol beszelek. Nezd meg egy modern (10+ ora) es egy regi (max 3 ora) laptop ujkori uzemidejet ugyanolyan akksival es workloaddal.

Nem erről beszélsz. Én asztali gépekről beszéltem. Te laptopokról, mert abba jobban bele tudod magyarázni az újravásárlásbuzi idealizmusaid. Akkor beszéljünk először a laptopokról. Először is, valóban, laptopok terén lényegesebb a különbség. Én a HP-Compaq 6715B-men, ami maximum 80W-ot fogyast, ha 100%-on pörög a Turion 64 és a Radeon is kb. 1,5 órát tudok dolgozni, 3,5 órát, ha nem hajtom ki. Ez egy 12 éves gép, 5 éves akksival. Egy 2015-ös (6 éves, tehát az általad pazarlónak™ és ez által újravásárlandónak titulált 5+ éves kategóriába eső) Dell Latitude E7450 10 órát bír, ha nincs kihajtva, 8 órát, ha rendesen dolgozik rajta az ember és összesen 2 órát, ha 100%-on megy a CPU és a GPU, mert mondjuk videót renderel. A latpopoknál az agresszív CPU-scaling és a mindenféle perifériák aktív lekapcsolgatása (WiFi, HDD/SSD, fényerőbaszogatás, hangkártyapattogtatás power management-tel stb.) az, amivel ezt el tudták érni. Aminek jelentős árnyoldala is van, pl. a szarul-húgyul megírt, instabil driverek között nincs olyan, aminek valamelyik eltaknyolására ne a power management kikapcsolása lenne a gyógyír.

Visszatérve, az asztali gépekhez. Egy 10. generációs gép nem fog sem fele annyit, sem harmad annyit fogyasztani, mint egy 2. generációs, annyit meg végképp nem, hogy a villanyszámlán is érezni lehessen. Emellett (és ez igaz a laptopokra is), az azonos kategóriájú processzorok a 2. generáció óta gyakorlatilag képtelenek voltak nagyságrendi fejlődést produkálni számítási kapacitásban. 10 év alatt az i5-10400 mindössze 50-60%-ot képes ráverni multi-core kontextusban, és 28%-ot effektív sebességen az i5-2400-ra és azt is csak azért, mert kettővel több mag van benne. 2 évente újravásárolt számítógép az 10 év alatt 5 számítógép. Átlagosan 5-10%-ot nő a teljesítmény évente. Tényleg van értelme 5x újravásárolni a gépet ezek miatt? Pláne, hogy a számítógép bekerülési költsége, a szállítás, az üzemanyag, a rengeteg környezetszennyezés mellett eltörpülnek a valamivel kevesebb villanyfogyasztás wattórái. Az emberek ma divatból és lustaságból vesznek új számítógépet. Divatból, mert erre manipulálták őket a reklámok és a tech-lakájmédia bértollnokok által írt divathasábjai. Lustaságból, mert ha elromlik a laptopban az akksi, mert mindig az ágyon tespedve használta ahelyett, hogy odahúzott volna egy kibaszott tápegységet, hogy ne a merítési ciklusait használja el, amíg kényelmeskedik, akkor az első eszébe jutó megoldás a polcról levehető megoldás: venni™ kell™ újat™. A Tamásnak, meg a Pistinek is van már új. Akkor nekem is lesz. Szólal meg az egó és győzedelmeskedik a józan ész felett.

Itt van előttem, hogy 50% 5+ évente cseréli a gépét. Erről beszéltem, csak te nem látod a szemellenződtől. :)

a hasznalt gep meg nem e-waste, csak ezt jol esik ignoralnod.

ha kilepnel a szemellenzos intel buzulasodbol meglathatnad, hogy jelentos fejlodes van energiahatekonysag teren es nem csak 14nm van a vilagon.

Még mindig tévesen értelmezed a statisztikát. Az, hogy 44% 1-2 éve cserélte, az nem jelenti, hogy mindig 1-2 évente cseréli. Másrészt, meg a gép, amit lecseréltek, nem feltétlen kerül kidobásra, hanem sokszor családtagra, rokonra hagyományozzák, vagy befogják másodlagos, harmadlagos, háziszerveres, pót, stb. gépnek. Ezért felesleges az e-waste-tel jönni.

Azt viszont jól látod, hogy a laptopok azért mások a desktophoz képest. Mivel nem bővíthető, meg mobilisak, ezért egyrészt gyorsabban avulnak, másrészt meg kapnak hideget-meleget, le vannak ejtve, hátizsákban vannak nyomorgatva, stb., nyilván fizikailag jobban el vannak nyűve, mint egy desktop gép, ami nem csak bővíthetőbb, de csak ott csücsül egy sarokban, és az egyetlen károsító hatás rajta a por, amit összeszed. Laptopnál gyakran nem csak a bővíthetőség a baj, hanem a gazdaságos javíthatóság is, mire veszel hozzá alkatrészt, az sokszor annyira kijön, hogy akkor inkább érdemesebb egy kicsit többet költeni rá, és lecserélni.

Az i5-10400 nem csak 28-60%-ot ver az i5-2400-ra. Sokszor többet, de nem csak a +2 mag miatt, hanem a +8 szál, dupla akkora cache, magasabb órajel, jóval magasabb IPC, -33%-kal kisebb TDP, kisebb fogyasztás, könnyebb hűthetőség, újabb utasításkészletek, jobb integrált GPU, nagyobb memóriasávszél (DDR3 vs. DDR4, nagyobb RAM freki, stb.). Meg az egész platform újabb, PCIe újabb verzió, NVMe támogatás, USB 3.1, stb., néha SATA2 vs. SATA3 lehetőség. Azért 10 évente nagyot változik a világ, a PC-k, ennyi idő után váltani egyáltalán nem pazarlás, még ha az i5-2400 sem használhatatlan platform, el lehet vele lenni, lehet bővíteni extra RAM-mal, egy 2-3. genes i7-es használt procival, kicsit jobb/újabb dedikált GPU-val, SSD-vel, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tekintettel arra, hogy egy szakmai fórumon a többség nem az elmúlt 1-2 évben látott vagy tulajdonolt először saját számítógépet, így több, mint valószínű, hogy de, igen, korábban már volt neki és kicserélte (tehát: újravásárolta). Ami közép- és hosszútávon egyenlő a régi kidobásával.

Vagy te most épp azt vizionálod, miközben egyeseket osztogató infotanárnak képzeled magad, hogy valaki 3 évvel ezelőtt még csak egy tablettel nyomult, számítógépe (desktop vagy notebook) nem is volt, aztán most hirtelen megsajnálta a PC-piacot és bevásárolt? Nem lehet, hogy neked kéne inkább leülnöd, még egyszer átgondolni ezt?

Saját példán keresztül, jelenlegi konfig nagyjából:

  • Intel i7-8700 4.6 Ghz proci
  • 16GB DR4 RAM
  • GTX 1650 4GB videokártya
  • 480GB SSD

Ezt vettem tavaly decemberben.

Ez előtt egy refurbished Dell mini házas kisgép volt az elsődleges, CoreDuo procival, 4 GB rammal, integrált VGA-val, HDD-vel. Ezt használtam körülbelül 5-6 évig, és még mindig előfordul, hogy be van üzemelve.

Ez előtt egy Minix 1100 netbook volt az elsődleges gépem, ezt is használtam 2-3 (talán 4) évet, még mindig megvan, bár mindennapi használatra már nem igazán alkalmas. (nem bloat miatt, hanem 2-5-10-50-random percenként kép elmegy, és csak restart segít)

Röviden, attól hogy a jelenlegi konfigom nálam mindössze fél éves, az nem jelenti azt, hogy fél évente / évente cserélgetném a gépeket, és biztos vagyok benne, hogy ez a jelenlegi is ki fog szolgálni pár évig.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy ha még ma is működőképes a régebbi eszköz, akkor miért kellett az új?
A válasz erre csak az, hogy végre lehetőségem nyílt venni egy viszonylag normálisabb fényképezőgépet, aminek a 100 megás raw file-jaival, már a régi eszköz nem tudott mit kezdeni.

Tudom, vehettem volna kevésbé bloat gépet, esetleg fotózhatnék analógra, lyukkamerával, meg egyebek, meg persze lehet szidni a materialista fősodratú babzsákfejlesztőket, hogy b.sznak optimalizálni a programokat és ezzel vesznek rá az új(TM) eszköz vásárlására, de ezek a körök már jó párszor le lettek itt és máshol is futva. :)

Szerintem.

Nálam a sorozat: 286 (új, 1994), 386DX40 (új) - még megvan, össze van rakva, x éve nem volt bekapcsolva, P4 (128M RDRAM, eiz is újként vettem), Aztán egy cégtől leselejtezett Core2 duo (ha jól emlékszem), az a gép is össze van rakva, elég régóta nem kapcsoltam már be, azt követte a mostani, használt gépként hozzám került HP Elite 8300-as. Közben volt egy cégtől levetett Toshiba notebook-om (valami P1 CPU volt benne), meg egy Netbook, egymagos Atom CPU-val (ez is új gépként jött), illetve a mostani notebookom is letudta már a gyári garanciaidejét Finnországban, úgyhogy hájblézer kartács nem vádolhat azzal, hogy túl gyakran veszek új pécét...

Ezek elég fura adatok 1994-ben már nem nagyon vett senki újonnan 286-ost. Az addigra rég kifutott dolog volt. Akkoriban már 486 DX2, DX4-et vettek ez emberek, a burzsujok P1-et. A P4 népszerű volt, de a korai RDRAM-os modellek nem, mert túl drága volt, és nem nyújtott előnyt az olcsóbb P3-asok, P3 Cerkákhoz képest. Az s478 DDR1 időszakban lett népszerű a P4. Laptopból is, amiket írtál, az feltűnően legalsó kategória, igaz évszámokat nem írtál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam így alakult a sorozat:

ZX-81, C-64 (1986), Amiga 500 (?), Amiga 1200 (1992), PC: P1 (1995), 2001-től céges laptop céges laptop után, valahogy 2006/2007 környékén megvettem egy néhány éves leselejtezett céges laptopot (Core2Duo), aztán 2014-ben talán megvettem a leselejtezett 2011-es HP EliteBook 8440p laptopomat (i7-8GRAM), és SurfaceBook3 (2021).

A C-64 megvan még, a tápegysége szar, évtizedek óta nem volt bekapcsolva.

A P1-es gép megvan, működik (működött, amikor legutóbb 10+ éve bekapcsoltam), de elég lassúcskának számít a mai világban, meg nem is nagyon lehet a jelenlegi infrastrktúrámmal használni.

A C2D laptop összetört, képernyőcsere után működött még évekig, aztán valamikor 2012-ben egyszer csak amperszaga lett és se kép, se hang.

A HP laptop kiválóan működik, csak a 8G memória szokott időnként korlát lenni.

Ha valaki le akar cseszni azért, hogy a 10 éves de jól működő laptop helyett vettem egy újat, csak tessék!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Köztudott, hogy a médiában kialakult képet akarod magadról fenttartani és azért használsz retro cuccot :)
Én bátran adtam el a 8 éves félkonfigomat és amivel te nem számolsz, rendkívül örvendezett a vásárló.
Utózönge: P4 3.2E GHz Prescott fogyasztás/teljesítményt hasonlíts össze egy i5 10400 -al, egyből látni fogod, hogy aki zöld az fejleszt.

sudo mount -o ro /hup.hu

Helyesen: aki zöld az fejleszt nem dől be a gyártók azújabbazzöldebb marketing-idealizmusának, ami magasról leszar minden körülményt a TDP-n, meg akksiidőn való rugózáson és huszárkodáson kívül. Beleértve a nyersanyagok kibányászását, szállítását, feldolgozását, a kész termék legyártását, csomagolását, többezer kilométerre elszállítását, a régi eszköz elszállítását, újrahasznosítását.

Aki zöld, az napelemet rak a háztetőre, vagy szélkereket a kertbe és zölden termeli meg az energiát a számítógépéhez, ami így akár fogyaszthat többszáz Wattot is, nem szennyezi vele a környezetet.

Felrakhatsz annyi szélkereket, ami megtermeli az általad éves szinten elfogyasztott kilowattórát. Az annyival kevesebb károsanyag-kibocsájtást fog eredményezni. Ha épp otthon vagy, és használod, azért. Ha épp nem, akkor más elhasználja a szomszédból, azért.

Hát, eddig még nem válaszoltam egy hozzászólásodra sem. De:

1. igen, nekem is kb. egy évesek a mostani gépem fő komponensei

2. a régit a nagyobbik fiam kapta

3. az ő régi gépét az egyik nagyi

4. az ő régi gépét meghírdetem jelképes összegért, ha nem viszik, akkor elajándékozom

Tehát itthon három asztali gép és egy notebook ment folyamatosan a pandémia miatt kb. egy évig. A négy gépnél véleményem szerint naponta minimum fél-egy kilowatt-ot spóroltam. -> nem károsítottam a környezetemet ennek a fölösleges áramnak az előállításával. Arról már ne is beszéljek, hogy mennyivel nagyobb számítási teljesítményt nyertem a többszálú felhasználáskor (i5-6600k -> ryzen 7-3800x), főleg úgy hogy virtuális gépeket is használhatok már így a bővítés után.

Az, hogy kb. 5 évente cserélem a gépem főbb részeit (ház 5+ éves, táp szintén, vga is 2016-os, a régi ssd a virtuális gép(ek)nek adva, bill+egér szintén időtálló) éppen azt jelenti, hogy nem pazarlok annyi áramot. Lehet, hogy légkondit is kéne vegyek a nyári plusz fűtés miatt. Ezt is megspórolom a bolygónak és magamnak is. 

Jöhet, hogy miért vagyok hülye, mit gondolok rosszul és miért!

Engem azért ma már korlátozna a 2 mag, 2 szál, kevés cache, 4 giga RAM. Igaz én minimalista Linuxszal használnám, ami pattógosabb, mint az XP.  De a böngészés meg a HD/FullHD videók mindenképp leküldenék térdre, ez egy OS-független probléma.

Szerintem a gép lecserélése nem csak az életkorától függ, hanem, hogy újkorában is mennyire volt hulladék. Egy nagyon okádék, mindene odaforrasztott, ultra low kategóriájú gépet nem gáz már 2-3 év után se cserélni, azt inkább megvenni volt hiba. Egy középkategóriásat 5 évente. Egy felsőkategóriásat 8-10 évente. Átlag felhasználást, és sztenderd bővíthetőséget feltételezve. Azért néha nem ár, mert az újabb hardvernek a sebessége (bootidő, betöltési idők, frissülési idő), driverkompatibilitása és energiagazdaságossága is jobb. 10 év után már mindenképp spúrkodás, mert annyi idő alatt annyira kitermelil az árát, hogy még elégetett árammal együt is egy napi tekercs wc papír árának is a töredékére jön ki az összköltsége.

Abban viszont mindenképp tévedsz, hogy a szavazás arról szólna, hogy 44% 1-2 évente cseréli. Arról szól, hogy legutóbb, 1-2 éve cserélték ennyien, de lehet az előzőt lényegesen hosszabb ideig használták, meg a mostanit is elég hosszan fogják. Fejlődni önmagában nem mánia, ha tényleges fejlődésről van szó. Ami felesleges, az a pótcselekvés, mikor 1-2 éves csúcshardvereket cserélgetnek le, csak azért, mert már nem csillog szépen, nem trendie, nem a legutolsó gen, meg illik sorbaállni a legújabb iPhone megjelenésekor az Apple Store előtt, mert aki lemarad a legelső dobozokról, az lúzer. Meg amit a hardverbuzik csinálnak, hogy ki nem használt x giga RAM-ot bővíteni 2-4× mértékre, meg állandóan duplázni a magokat, ha kihasználják, ha nem, meg legújabb NVMe-k, mikor csak annyit nyer vele, hogy valami 4,2 helyett 4,1 mp. alatt töltődik be, meg jajj, 4K-ben nem tudja a legújabb AAA játékcímben maximumra tenni a grafikát, meg mi az, hogy beesik az frame rate 59-re, 60 fps alatt ugye minden játszhatatlan, de már kell a 8K meg a high refreshrate is, meg ki kell tenni a benchmarkokat a 6 gigahercre húzott cuccról, hogy lássák, hogy nem átlag ember. Ennek egy végextrimitási fokozata, amit sok techyoutuber művel, hogy ő szarral nem gurigázik, min. 32-64 magos Threadripper, meg 64-256 giga RAM, és hiába van már a munkahelyen meg otthon 100 ezer dollár értékű PC hardvere (minden szobában, mindenkinek külön gép, külön média PC, külön játék PC, külön szerver, minden zsebébe külön külön high end ultrabook, de ugye most a klotyóta is kell építeni egy 10 ezer dolláros, RGB-vel teleaggatott, vízhűtéses extrém PC-t, meg a 3 éves gyerekének is kell az i9 egy RTX3090-essel, mert nehogy ez hátráltassa a fejődését, hogy nem fut neki kellően jól a Roblox (ami egész szépen fut FullHD-ban egy 10 éves i5-2500-on 8 giga RAM-mal és egy GTX1050-nel, ami máris overkill neki).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

5-7 éve piacra dobott alkatrészekből áll az elsődleges gépem, beleértve a monitort is.

:)

2017 nyaran epitett 7820X procis (8 magos i7, 4.5ghz max) gep, ami hackintoshkent (imac pro-nak hiszi a macos) funkcional 2 eve.

Az elsődleges a munkelyi desktop, kb 6-7 éves. i5-4670 proci, 32GB ram, 2x512GB SSD, 5x4TB HDD

Csak egy hajszállal kevesebbet használt gép a notebook-om, az 3 éves, azóta csak az SSD-t bővítettem benne: i7-8650U, 16GB ram, 2TB SSD

A harmadik az otthoni gamer gép 10 éves: i5-2500, 32GB RAM, 120GB SSD, 2TB HDD, GTX 560Ti

 

Igazából, ha az ember nem spórolta ki az SSD-t és a RAM-ot, akkor többnyire semmi gond a régi vassal.

Szerkesztve: 2021. 05. 18., k – 10:31

8 éve,  i7-3770K 4.1Ghz OC , AsRock Z77 Extreme6/TB4, 4x4GB Kingston HyperX Predator Blue DDR 3 ( KHX24C11T3K2/16X ). Később lett bővitve: Samsung EVO 850 500GB, Asus Strix Nvidia 1060 6G, 

A célnak még mindig tökéletesen megfelel. Jelenleg Debian 9 van rajta és az elmult 8 évben szerintem a napi szintű átlagüzem 4-5 óra, tehat 12.000-15.000 órát üzemelt és hacsak valami nagy forradalom nem következik be a közeljöbőben, még marad is pár évig. 

Átlagfogyasztása 100 ± 20 Wh környékén, IPS 32" 2K AOC monitorral. Volt, hogy hónapokig bányászott éjjel (GPU), nappal meg meló és folding-olt  is össz-vissz 5-6  hónapot (CPU+GPU). Bányászáskor GPU 80% power limit volt beállitva igy az összfogyasztás 130Wh alatt volt, a folding változó, ha a GPU és CPU is dolgozott valamin akor elérte a 250Wh-t.

Gépház Fractal Design Define R5
Tápegység EVGA GQ 750W
Alaplap ASUS Z97-K
CPU Intel Core i5 4670K 3.4GHz
CPU hűtő Raijintek EREBOSS + ARCTIC Cooling fan
Memória 4gb Kingston 4 GBytes DDR3 SDRAM 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800)
Memória 4gb Kingston 4 GBytes DDR3 SDRAM 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800)
Memória 4gb Kingston 4 GBytes DDR3 SDRAM 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800)
Memória 8GB Kingston 8 GBytes DDR3 SDRAM 933.7 MHz (DDR3-1867 / PC3-14900)
Videokártya Gigabyte RX580 4GB GDDR5
SSD 1TB SAMSUNG 860 QVO
SSD KINGSTON SHFS37A120G 120 GB SSD Drive
HDD 1TB Hitachi HDS721010CLA332 1000 GB 7200 RPM 3.5"
HDD 3TB TOSHIBA DT01ACA300 3000 GB 7200 RPM 3.5"
HDD 4TB WD WD40EZRZ
HDD 4TB WDC WD40EFRX
ODD (kikötve) Optiarc DVD RW AD-5260S CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL
Kártyaolvasó Front panel, Noname USB multi card SD/xD/stb. olvasó
Monitor Samsung U24E590D (4K)
Billentyűzet CHICONY KB-0512 PS/2 Magyar Fekete-Ezüst
Egér TeckNet Genuine Wireless Bluetooth Mouse 2.4GHz 2000/1500/1000DPI
Hangfal Wharfedale Diamond 9.1 + sub + 2.1 class D erősítő

Ez megvolt táblázatban, évszámokat keressen hozzá, aki akar. Nagyjából alkatrészenként szoktam upgrade-elni, ha már valamit gyengének érzek. Régebbi konfig/alkatrész általában lecsorog rokonokhoz/ismerősökhöz ajándékba.

Szerkesztve: 2021. 05. 18., k – 16:14

Az korábbi elsődleges laptopom (HP EliteBook 8440p i7 8G RAM 42G ssd) pont betöltötte a 10. évét, amikor 3 hónapja egy újat vettem (Surface Book 3 i7 32G RAM 1T ssd)

A 10 éves még mindig aktív használatban van, ma pl. azt használom munkára, de február óta az új az elsődleges.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sajnos 16"-os nem volt elerheto M1-es procival, csak Inteles valtozatban. Es mivel szukseg volt ra, igy nem vartam meg amig elerhetove valik. Mindenesetre elso Mac-kem, es eddig oriasi megvaltasnak tunik 15 eve tarto Linuxos-fapados onszopatas utan :) 

Nekem a 2018-as gepen az SSD sem latszik :( A 2017-es gepen maga a device meg latszik, de az APFS kontenerhez mar buta a Linux. Kulso storagerol megy jol, de a Thunderbolt tamogatas pl egy katasztrofa, foleg ha az ember le akarja huzni. Thunderboltos lan, sata, usb kontrollerem van, ez 10-bol 9 esetben kernelpanicot okoz akkor is, ha egyik device sem volt hasznalva. Szoval, kb megy, de minek.

Hat, ebben egyelore nem vagyok biztos. A T2 2018-ban nagy pofont adott, de a Thunderbolt pl semmivel sem megy jobban a 2011-es gepen, mint a 2018-as gepen. Valoszinuleg a Linux alatt Thunderboltot hasznalo emberek szama kb annyi lehet, mint ahanyan Linuxot akarnak rakni a T2-es gepre. Szoval, nem is nagyon ertem, hogy miert ugrott mindenki ra ennyire az M1-es Macra Linuxot dologra, amikor az elmult 3 evben megjelent gepeken sem tudsz kulso periferia nelkul Linuxot inditani.

zart rendszer hatranyai...

en anno a G5-os mac pro-val jartam ugy, hogy linuxot nem igazan lehetett rajta hasznalni ertelmesen, annyira hogy pl. az osszes venti (abban volt vagy 12) max speeden ment, nem tudta a linux szabalyozni, igy kb nem lehetett megmaradni mellette :)  meg amugy se nagyon volt driver semmihez.

igy vegul ment ra a macos, aztan azota valahogy mar nem is akarok desktopra linuxot :)

Tegyel ra MorphOS-t (ha Radeon grafikus kartya van benne). :) Van ra up-to-date brozer is, amivel meg live streameket is lehet nezni, meg minden... Az egyetlen hatrany h. max 1 procit es max. 2GB RAM-ot kezel, szoval ha tobb van benne az nem jatszik.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

a ramra mar nem emlexem, de biztos tobb volt mint 2GB, procibol meg 2 van benne.

de ennyi erovel linuxot is tehetnek ra, mara biztos megoldottak hogy fusson rendesen...

de nem hasznalom, van itt masik 3 gepem, a 2010-es mac pro is csak pihen a sarokban, pedig azon meg a mojave is elfut...

sok eve el akartam adni, de annyira nincs erteke, kidobni meg sajnalnam.

Kétezer tizenötös MacBook Pro 15"... Eddig csak az aksi, a felső ház/keyboard, az alaplap, és a tápegység lett cserélve. A kijelző cseréről lecsúsztam, pedig most végre ennyi év után ez is elkezdtett foltosodni. A gumitalpak mostanában kezdtek leválni róla, mivel ennyi idő alatt degradálódik a ragasztó... De azért most éppen működik. Az SSD még eredeti! Backupolni kéne... :D Céges volt, végül két éve megvettem bagóért. Annyit megért. Ill. egy hónapja kb. újrapasztáztam benne a CPU-t meg a GPU-t, szóval most nincs folyamatos throttling és sugárhajtómű effekt. Mintha új lenne!

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A felső ház/keyboardot automatikusan cserélték a gyári aksivisszahíváskor egyben... Mert ugye ragasztva van hozzá az akis... De amúgy is ráfért mert már elkezdtett kihagyni, pedig ezen még a régi-új fajta billentyűzet van, nem a butterfly-mechanikás amit közben találtak fel és híresen szar volt.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Á, arra nem emlékeztem, hogy az akksi is hozzá van ragasztva.

Az asszony billentyűzetét a felső résszel együtt cserélték a butterfly miatt, gondolom akkor az akkuval együtt, csak nem figyeltem rá ennyire :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyen keményen elbánt az élet ezzel a géppel, vagy magától hullott atomjaira? Egy gépemnek sem volt még ennyi nyűgje, pedig a mostani az első business gép, az előző két laptop valami gyanús Clevo (desktop P4 processzorral, tojást lehetett sütni rajta) és egy IdeaPad U160 (első generációs i7-tel, i7-640UM, kutya baja, csak lassú, mint a csiga) volt.

Nekem is soknak tűnt, mert mindent felsorolt de gyakorlatilag csak egy akksi visszahívás, egy táp csere és a szétmálló lábak vannak, ami nem olyan sok.

Az én HP business laptopomban is kb. 3 évesen cseréltettem a hűtést (ventilátor, meg a hővezető csöves cucc (ennek biztos van valami neve)), de ez simán lehet, hogy gyártási hibás volt, mert pár hónapos korától kezdve küszködtem a túlmelegedéssel.

Ezen kívül a gumi lábak jöttek le, garanciában küldtek újakat (3 éves korában), de idővel azok is lejöttek aztán már nem cseréltem őket újra.

Szóval kb. ugyanez, lábak meg +1 dolog. OK, az én gépem 4 évvel öregebb, de ezeket a problémákat az első 5 évben produkálta, mint az ő Macbookja.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szinte mind új (véletlenül alakult így, szóval nem direkt fogyasztottam sokat a hiány időszakában):

  • céges: intel 11900k + rtx 4000 + 2 x 49 kijelző, nagyon szép/durva,
  • saját: tavaly vettem Ryzen 5 3600-at, nagyon szeretem,
  • hordozós + elalvós: M1-es MacBook Air.

Most jónéhány évig nem tervezek cserélni...

2009-2010 korul vettem, i7-920, eredetileg 6GB RAMmal (kesobb kapott meg 12-t). Azota kapott SSD-t (siman dd-vel atkoltozott a winyorol), meg nagyobb winyokat. Par eve bedoglott a tapegysege, azt csereltem meg rajta, de egyebkent eleg stabil gep, es nem erzem csereerettnek.

2018-ban vettem egy laptopot is, az is eleg eros, de inkabb hurcolaszos gepnek vettem (kicsi, konnyu, mindig nalam lehet a hatizsakomban, az asztalit meg meguntam mindig elcsomagolni). Ha mashol vagyok, akkor ezt hasznalom. Otthon meg attol fugg, hogy fekve vagy ulve szeretnek inkabb gepezni. Az asztalit talan tobbet hasznalom.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az alaplap HP 3396 (i5 3470-nel), 2013-as BIOS, a memóriát 2010-ben gyártották, a VGA egy Nvidia GT630, a monitor Dell U2312, még 2012-ből... Jó, a diszkek relative újak, olyan 4-5 évesek lehetnek :-)

Itt a fenti korabbi hozzaszolasok kozul is kitunik, hogy a kerdes nem hoz teljesen reprezentativ valaszt arra amit szerintem tudni akar a kerdezo. 

En a kerdesre, mivel nem regen vettem uj gepet azt valaszoltam, hogy 1 ev. 

Viszont a kerdes valoban az kene, hogy legyen, hogy altalaban meddig tartod meg a fo gepedet? 

Mivel egy 2013-as gepet csereltem tavaly, erre teljesen mas lett volna a valasz. 

Ezt már írták mások is, de ez nem probléma. Nagy átlagban kijöhetett volna ugyanaz az eredmény.

Én inkább azt látom gondnak, hogy nem tisztáztuk, hogy a magán, vagy munkahelyi gépet kell beírni. A legtöbb szavazatot a 2 év kapta, és a medián sem lehet túl messze ettől, mert 7 év körül kezd kevesebb szavazat lenni, mint a 0 évesből. Azt pedig nehezen hiszem, hogy az otthoni gépek mindenkinél (illetve nagy átlagban) ennyire újak. Pl. munkahelyi gépeim átlagéletkora 3-4 év körül lehet, de otthonra több, mint 20 éve vettem utoljára 4 évesnél újabb gépet.

azert ha hozzavesszuk, hogy itt tobbsegeben azert informatikusok vannak, nem annyira meglepo, hogy nem mindenki 10 eves gepekkel nyomul. meg aki nem csak webezik, hanem mondjuk videot vag, vagy nem csak tetrissel jatszik, az amugy is surun csereli a vasat. meg azert egy uj gep altalaban nem millioba kerul, az informatikusi fizetesekhez kepest par heti berbol kijon, nem egy luxustermek...

plusz ugye tavaly - foleg a teljes lezaras alatt - nagyon sokan homeofficoltak, es vagy hazahordtak a ceges gepet vagy vettek valamit.

Igen, a munkahelyem is bevásárolt - én nem kértem a "kilóra" vett gépekből, jó nekem ez a picit korosabb Lattitude 5570-es :-D Egyébként a családi géppark korban nagyjából ugyanez a kategória, bár az elmúlt egy évben lett mindenkinek saját gépe, Jebeto meg PC-Aréna volt a forrás, mert az a tapasztalatom, hogy az új, és még elfogadható áron kínált gépek nem igazán bírják azt a strapát, amit egy 3-4 éves üzleti kategóriás laptop még évek múlva is körberöhög; teljesítményben meg szintén elég az, amit így meg lehet értelmes áron kapni.