Öngyilkos lettem, de nem sikerült :(

Hosszú perceken át álltam az épület tetején mire rászántam magam az ugrásra és megtettem! 

Váá, micsoda hatásvadász bevezető mi? De nyugi, nem a valóságban! :)

Gondoltam beszállok és is a virtuális valóságba, mint Vágási Feri az internetbe. 
Így a minap vettem egy Oculus Quest 2 VR headsetet.

Jó ideje izgat már, hol tart a VR manapság, viszont kipróbálni ezidáig sehol sem sikerült.
Ismerősöknek nincs VR fejese, rendezvényeken meg mindig tömött sor volt ezeknél, így ez nekem kimaradt az életemből.

Még megérkezett a csomag, néztem róla videókat, így beüzemelni pár perc volt csak, mivel tudtam mit kell csinálni. Amúgy pár perc meló az egész még a WiFire kapcsolod, aztán bejelentkezve a Facebook fiókba (igen ez kell hozzá, mert ugye FB termék) már használható is.

Első használatkor ki kell jelölni egy virtuális teret a fizikai térben, ahol biztonságban tudsz mozogni. Ha ehhez a virtuális falhoz közel kerülsz, akkor először csak mutatja neked, de ha át léped akkor átvált kamera módba és így a valóságot látod. Ez tök jó dolog, így az ember biztonságban kalimpálhat nem kell félni hogy eltalálsz valamit. 

Miután ez megvolt egy virtuális helyre kerülsz, amit kvázi a virtuális otthonod. Egész ledöbbentő a látvány ahhoz képest is, hogy ezt maga a VR fejes számolja, jeleníti meg. Nekem mint VR szűznek ez teljesen új élmény volt, és 5 percig csak forogtam, sétálgattam :)

Megnézegettem néhány demó játékot, programot amik tökéletesek arra hogy az ember beletanuljon a kontrollerek kezelésébe. Tényleg percek alatt elsajátítható a térbeli kurzor használata.
De tud valósidejű kéz követést is. Azaz minden ujjad, minden percét lemodellezi virtuálisan és ahogy mozgatod őket a valóságban úgy mozognak virtuálisan. Ez nagyon klassz, csak kevés játék támogatja még ahogy olvastam róla. 

Nagyon felkapott a Beat Saber nevű játék, amiben zenére szembejövő kockákat kell két fénykarddal aprítani és sokszor a szembejövő nagyobb falakat kerülgetni. Demo pályát háromszor lenyomva meg is vettem a teljes verziót, mert nagyon bejött a dolog. Azóta minden nap játszok vele 1-2 órát és rendesen lefáraszt. 
Végre van egy motiváció a mozgásra és nem ülök reggeltől estig a gép előtt! :)
Igaz jelenleg 1 óra játék után már a padlón fekszek :D

Másik amit kipróbáltam az a Steam-en elérhető The LAB levű VR demo féleség. Ez már PC-ről fút így jóval szebb is mint a Questen futtatható játékok. Ezzel is elszórakoztam pár órát. Eszméletlen élmény hogy a virtuális tárgyakat a szemem előtt forgathatom, rájuk, alájuk, melléjük nézhetek, egymásra pakolhatom őket, majd egy suhanással ledönthetem az építményemet. Külön plusz hogy kontroller néha rezeg amikor tárgyak ütköznek, így valóban olyan hatást kelt mintha tényleg a kezedben lenne és nekiér valaminek.

Aztán kipróbáltam a nagyágyút: Half-Life Alyx!
Eddig csak az első 4-5 szobán mentem át, de az volt vagy másfél óra. Mindenhol találtam valamit amivel ellehetett szórakozni. És persze a látvány maga döbbenet így VR-ban. PC-n csak legyintenék, de így teljesen más. Minden olyan mintha ténygeg ott lenne.
Na és akkor itt próbáltam öngyilkos lenni. Gondoltam kiállok a magas épület peremére és mivel ha a valóságban előremegyek, úgy virtuálisan is a karakterem. 
Kb. 5-6 percig győzködte saját magát az agyam, hogy igen is kiléphetek, mert ez nem a valóság, nem lesz baj. De egyszerűen nem ment, annak ellenére sem hogy tudtam, ez NEM A VALÓSÁG! Aztán nagy nehezen, bár nem lefele nézve, de megtettem. Mondanom sem kell majdnem ordítottam IRL annyira valóságosnak hatott hogy ez bizony fájni fog.
Na de sikerült előre lépnem és ezen a ponton csalódtam is a játékban! :( Mert bizony ilyenkor a karakter megy tovább a levegőben. Kontrollert használva letudok teleportálni, de ha megyek rendesen akkor bizony nem esik le. 
Gondolom meglehet volna oldani, mert miért ne, de biztos azért nincs benne hogy ne legyenek rosszul az emberek amikor esnek. Azért kár, mert én pont az adrenalinra vágytam :)

Jah és mi foglalkoztat minden férfit a VR világban? Na mit?
Hát persze hogy a VR pornó! 
Porn hub tele van VR pornó videóval és meg kell mondjam, elég klasszak! :) 
Egy legalább 4K-s videó már elég éles és ha valóban jó volt az operatőri munka, simán elhiszed hogy a csaj ott van veled szemben és az arcodba nyomja a ... khm... :D
Amúgy fura mód, sima YouTube VR videók között még nem találtam olyat amitől hanyatt dobtam volna magam. 

Noh, ez volt az első három napom a VR világban és eddig borzasztóan bejövős. 
Tény hogy egyhuzamban max 2-3 órát érdemes benne tölteni, mert tevékenységtől függően fárasztó. A szemnek meg mindenképpen! Első nap beletoltam 4 órát, után a valóságban minden olyan picinek tűnt hogy ihaj! Még a 32"-os monitorom is mintha egy gyufás skatulya mérető lenne. Illetve az agyam a monitoron lévő 2D-s dolgokat próbálta 3D-ben elhelyezni, persze sikertelenül :D

Mellékhatások ellenére jó móka és érdekes élmény!
Vegyetek ilyet bátran! :)

Hozzászólások

Ép most tudtam meg, hogy később a játék előrehaladtával lesznek helyek ahol lelehet esni! 
Ezek szerint mégsem úsztam meg az esést élményének átélését, juhúúú! :D

Vannak elképzelések, h a demencia "gyógyításában" hasznos dolog lehet a VR! A napokban olvastam erről. De nem teljes tiszta, hogy mi ez és h működik! Van olyan, h a mobil telcsi van használva egy ilyen fejre erősített szerkezetben. Meg van ahol - mint itt is ha jól értem - maga szerkezet eleve tartalmazza a kijelzőt és számítógépet is a látvány előállításához. Máshol meg arról van szó, hogy milyen erős PC kell hozzá.... Elég zavaros számomra. Továbbá, mi a helyzet ha valaki szemüveges? Mintha lennének egyes szerkezeteben lencsék amik hozzáállíthatók a user-hez!  Láttam olyat is, ahol látszólag egy szerver állíthatta elő látványt, és több felhasználó egyszerre vette a képet egy ilyen fejre szerelt szerkezettel. Tehát nem tiszta, hogy kell egy bika erős PC mint központi kiszolgáló és a fejedre csak valami kliens féle dolog van telepítve? Milyen applikációk, szoftverek vannak/kellenek hozzá?  Tudnál erről írni valamit?

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

Ha már gyógyítás: Nekem idegesítően nagy tériszonyom van. Itt VR-ban is borzasztó mód szédülök ha olyan helyen állok. Ez is hozzátesz ahhoz, hogy nem mertem leugrani. Remélem ha sok olyan szituba kerülök, hogy mellettem a mélység van, akkor előbb-utóbb a tériszonyom is kisebb lesz. 

Igen, ez az Oculus fejes olyan, hogy kvázi egy számítógép van benne. Sőt, még aktív hűtést is tartalmaz! :)
Proci: Qualcomm Snapdragon XR2.
Memória: 6GB.
Tárhely: 64 GB (lehet venni 256-osat is, de az jóval drágább)

Ez egy erősebb, mobiltelókban használt proci. Persze csúcsgrafikát nem lehet vele megvalósítani, ahhoz tényleg egy erős PC kell.
Egyszerű játékokhoz teljesen jó így önmagában és így bármikor, bárhol használhatod is.

Komolyabb játékokhoz erős PC kell. Azért erős, mert a képet mindkét szemhez ellő kell állítania, azaz mintha két monitoron játszanál. És persze jó ha legalább 90 FPS is megvan.

Kétféle mód lehet a PC-hez csatlakoztatni. USB 3 kábelen, vagy WiFi-n.
Ha WiFi-n át megy, akkor viszont kell egy 5Ghz-en is tudó router, különben nem lesz elég a sávszélesség.
Nekem most pont ez a gondom, hogy csak 2.4-es WiFi van itthon, így most kábellel vagyok a PC-re kötve. De mindenképp lecserélem majd, és akkor teljes szabadságérzet lesz pl. Half-Life-ban is. 

Képátvitelre van pár megoldás:
Van pl. a Virtual Desktop, amivel bent látod a monitorod képét egy ablakban és a kontrollerekkel tudod használni az egeret és van virtuális billentyűzet is. 
Az Oculusnak van egy OculusLink nevű programja, amivel a Store-ban vett, de PC-re telepített játékokat tudja küldeni a fejesnek. 
De a Steamnek is van egy SteamVR nevű programja, ami szintén ezt a célt szolgája, csak ugye a Stem-en vett játékokhoz.
Tehát pl. HL esetében csak bekapcsolom a Virtual Desktopot, Steamben úgy indítom a játékot mint egyébként, de mivel VR játék, már egyből a fejesben látom a képét. (Közben egyébként monitoron is lehet látni.)

Szemüvegesekre kétféle megoldás van:
Van hozzá (gyárilag) egy kis keret, amit a készülék és a szivacsa közé belehet tenni, így távolabb kerülnek a lencséi, tehát befér a fejed szemüvegben is. Én is szemüveges vagyok, de így teljesen jól használható.
A másik megoldás, hogy lehet bele plusz lencsét venni. Megadhatod akár a szemüvegedben használt lencséid adatait és olyat küldenek hozzá. Ahogy néztem, egy pár lencse jó 35 ezer ft, tehát kb mintha szemüvegedbe vennél. Ezen is gondolkodok egyébként, mert ez is sokat dob a szabadságérzeten.

Köszi a részletes választ! A nyitóban linkelt videó is informatív - csak nagy okosan előbb kérdeztem és utána néztem meg :-O

Talán valami olyan felállásra lenne szükség, hogy látható legyen egy normál monitoron is, h kb mi történik a fejesben és egy kezelő be tudjon avatkozni kívülről a számítógépen kattingatva 

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

Alapvetoen nem vagyok teriszonyos, de ami van, ahhoz nem kell VR, egy video is el tudja erni. Usamalama legalabbis elerte (jo, o egy kicsit durvan tolja).

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Hát hogyne, tudom, hogy mit csinál némelyik mevás. Ismerek srácokat, akik azt hiszik, az ember fölcserélheti a vezetékeket, hogy ízlelje a hangokat és szagolja a látványt. Ami tényleg történik veled, az, hogy hasogató migrént kapsz, már ha mázlid van. És aztán ott vannak azok, ahogy már mondtam, akik nem engedhetnek meg maguknak egy futópadot, szóval elmennek túrázni a Vénusz vagy mi dzsungeleibe egy nyolc négyzetméteres szobában, és kiesnek az ablakon. És égtek már meg elevenen mevások és lett belőlük frissensült. Láthattad mindezt már a képládán. Legalábbis láthattad, ha nem vagy mevás. Azok nem sokat nézik. - Pratchett

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A posztodnak köszönhetően én is vettem egyet és tényleg szuper élmény, ezúton is köszi az ötletet :)

Vissza olvastam, szoval egy 6 emeletesbe egyedüll tololm, és majd holnap elmedsélem, de utottem

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Na basszusssss!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Hát ennyi

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Nekem 20

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Magdival, és elbaszódott

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Visszanéztem, 20 év te fasz

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Párdob, kicsuyz, piáztam meg hogy jouanodjak, nincs  para, ebn magdit midigd nagyon szerettttem

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!