Mire vagyunk kepesek most? Dron kepessegek?

Mar egy ideje kedvenc jatekszereim a dronok, de ez az alabbi film egy kicsit elgondolkoztatott. A technologiaban nincs semmi ujdonsag, szerintem mar most elerheto a megvalositas, bar gondolom meg kicsit draga... De azert nem varom az idot amikor ezek rajok rutinszeruen deployoldnak majd.

https://youtu.be/stHLrBs-_iE

[Szerkesztes] Mas link...

Hozzászólások

Alig várom, hogy betiltsák (ticcsák be) ezt a játékot (?). Tudom, hogy én vagyok a hülyefasz,  utálom ha zümmög ahol ott van.

Azért pár felhasználási téren, sokkal jobb mint mondjuk adott esetben egy keresőcsapat,

Case1:  majd jól betiltják és a hatéves gyereked/ 70-80 éves demenciával küzdő idős rokonod egyedül egy  erdőben csatangol egyedül, mert  eltévedt/ magától elment sétálni, de nem tudja hogy  nem este 10kor kell elindulni, (worst case swcenario) majd  egy hőkamerás drónnal jóval nagyobb területet vagy képes átvizsgálni egységnyi idő alatt, egy operátorral mint egy egész keresőcsapattal.

Case 2: vegetáció állapotfelmérés, permetezés, vadkár  felmérés a permetező drónok negyed ötödannyi permetlé kiszórásával képesek ugyanazt a hatást elérni   negyedannyi idő alatt mint egy 40 millás traktorral kimennél és permetezni nekiállnál  ugyanezt elvégezni.  akár képes célzottan  vegetáció felmérés után  a fertőzött területre kijuttatni a permetlét  akár éjszaka is kis zajterhelés mellett és nem foglal el közúton egy egész sávot  lassú járműként.

Emellett légi térképészetben is segít, nagy felbontású képek készítésénél, 3d-s modellek elkészítésekor. vagy hogy azt ne is említsem  videó és fénykép készítésére is alkalmas.

De valóban tiltsák be mert zümmög. amit viszont jobb ha tudsz a fejed felett lévő légtér az államé, nem a tied, és ott bármilyen műveletet a légügyi hatóság engedélyez.

 

további kérdés esetén szívesen  válaszolok.

 

Egy aktív drónhasználó.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

A Következő könyveket ajánlanám a témában:

A terminátor eljövetele (Army of None: Autonomous Weapons and the Future of War) - Paul Scharre
AI Superpowers - Kai-Fu Lee ez csak kicsit hasonlít a fenti témához, de nagyon érdekes.

Idéznék az egyik általad ajánlott könyv reviewjából:

many groups are pushing for this sort of weapons. ANY restriction would push what Jello Biafra wonderfully put "If Evolution is outlawed, only outlaws will evolve". Paul Scharre is true to his own agenda. He is a fear monger, a bureaucrat who wants a total control of the state, damn the rest. And that is what makes this book toxic. Because his gang might win based on this sort of emotional cries.

És pont ez a bajom a nyitóban emlegetett videó sorozattal is. Mekkora az esélye, hogy globális ban lesz ezekre az önjáró military drónokra? Nulla. Az implikációkat és a videók/könyvek mögötti szándékot mindenki sakkozza ki magának.