Mikrotik CSS610-8G-2S+: SFP-n ping megy, kapcsolódni nem sikerül

Két switch-em van összekötve SFP-n optikával. Ez eddig remekül működött, de most az egyiket lecseréltem a címben említett típusra. A meglévő noname OEM SFP modul-t akarom használni ami eddig a régi, lecserélt eszközben volt.  Szóval látszólag van link, villognak is a LED-ek, de gyakorlatilag csak a ping megy. Sem HTTP, sem RDP sem semmi értelmes connection nem jön létre. Nagy ritkán és lassan sikerül betölteni a kábel másik végén lévő switch admin felületét, de ennyi. Ha rézen (RJ45) kötöm össze a két switch-et, minden remekül működik. A Mikrotik-en gyári beállítások vannak, de amúgy már próbáltam mindent állítani amit lehetett, sikertelenül.

Mikrotik mennyire érzékeny az SFP modul típusára? Nyilván szerzek egy kompatibilis transceiver-t, de addig is van valakinek valami javaslata?

Hozzászólások

Tapasztalat szerint Mikrotik nem érzékeny az SFP típusára - de ettől még lehet olyan SFP amivel nem megy :-)

Volt már olyan SFP modul ami rézre alakított, és csak akkor linkelt ha kikapcsoltam az autoneg-et és fix 1000Mbps FD-re állítottam.

Szerkesztve: 2021. 05. 16., v – 08:53

Firmware probléma.

Mikrotik fórumon van már javított firmware rá. 3 ilyent eszközt használtam, mindnél hiba volt.

Elmondtad hogy használtad, elmondtad hogy rossz, utaltál arra hogy firmware hiba, mégsem tettél be semmilyen linket (csak később). Amúgy az eszköz SwOS lite, a 2.13 már  kiadták múlt hó végén és még mindig nem mondtad el nálad ugyanez volt e a hiba.

Gratulálok! Megint az rinyál, akinek köze nincs hozzá... Örülök, hogy adhattam egy irányt Des-nek, amit meg is köszönt.

Igen, igazad van, várhattam volna hétfőig (nem online tanfolyam közben írok) és csinálhattam volna egy howto-t. 

Tényleg jól jött a tipped. Nem jutott eszembe hogy ha az utolsó stable verzió van fent akkor lehet firmware probléma, illetve hogy egy downgrade oldja meg. Azt pedig főleg nem gondoltam hogy a Mikortik fórumain keringenek letölthető RC verziók, amik a hivatalos download oldalon nincsennek fent.

Azt azért hozzátenném, hogy a ping csomagmérete bolhafing, Jártam már úgy, hogy egy linken a kisebb csomagméretek átmentek, a nagyobbak meg nem. Dev an a pingnek -s kapcsolója is (packet Size), érdemes lehet ezzel is eljátszani.

(Ez mondjuk a problémát nem oldja meg, de magyarázat lehet arra, miért megy a ping miközben más nem.)

Nos downgrade után működni látszik a dolog. 2.13rc12-t feltéve nem tapasztaltam problémát. De a fórumokat olvasva elég sok panasz van. Lehet jobban jártam volna más márkával?

Nem vagyok benne biztos hogy a nem hivatalosan kiadott rc milyen forrásból van, lehet nem veszítesz vele semmit, de ha így kezded használni, könnyen előfordulhat hogy akkor szívod meg ha váltanál újabb verzióra.

Ha jelzed nekik a ticketben mi a gond, melyik verzióban tesztelted, hogy kaptál valami linket a forum-on ami működőnek látszik akkor valszeg felgyorsítja a folyamatot hogy beazonosítsák mi a gond.