Mechanikus billentyűzet

Sziasztok!

Egy blue switch-es billentyűzetet vettem, nagyon tetszett egy-két hétig, de kicsit talán tényleg hangos. A család is reklamál. Redragon Avenger

Ránézésre a banggood-on/egyéb helyeken kapható switchek kompatibilesek ezzel. Ez valami szabványos dolog, tehát veszek két marék brown switch-et simán ki tudom cserélni? Ha igen, akkor milyen/melyik switch-et érdemes venni?

Köszönöm előre is

Hozzászólások

ha van hozzá switch kiszedő (a fém, a piros a keycap leszedő), akkor igen. doboz szerint hotswapes

outemu switch megy bele csak.

nekem redragon k552 van, abba tettem outemu silent white switchet.

de ez magában kevés, a stabikat meg kell kenni hogy ne zörögjön és filcet(87 array) is érdemes tenni a nyák és a fém plate közé.

egérpad se árt alá, 2 réteg elég vmi olcsó 3000Ft-os valamiből.

az enyém ilyen csendes lett.

stabilizátorokat én teflonszilikonzsírral kenem, jó bőven akkor nem fog zörögni!:D van pár trükk amivel jelentősen halkabb lesz.
de mindent mással kennek, rugókat,stemeket. krytox nem olcsó móka és nehéz is beszerezni.
én szeretek kísérletezni. én a stemet nem kenem, legutóbb WD40 szilikonsprayt használtam rugóhoz attól sokat halkult.

Ez valami billentyűzet-fétis topik?

pár éve kezdtem el mechákat használni, amikor jó kis ínhüvelygyuszi bejött és elkezdtem kereseni azt hogy minél kevesebb erőt fejtsek ki gépeléshez.
blue clicky-t nagyon sokáig használtam, teljesen jó volt. csak aztán kipróbáltam egy cherry mx silent redet ami lineáris és utána már nem is tudtam visszaállni a blue-ra!:D
a membrános billentyűzetek azért csendesek mert egy gumidómot nyomkodsz. ami idővel szépen felkeményedik, ha peched van már eleve úgy kapod keményen egy elfekvő készletből.
mechanikusban pont az a jó, hogy rengeteg lehetőséged van hogy a neked megfelelő  billentyűzetet összerakd.

idézek magamtól egy másik !PH billentyűzet topikból!:D
"- veszel egy Redragon k556-t 18k mivel ez hotswappes így tudsz switchet cserélni benne (cherry nem megy bele, csak outemu).
- outemu silent white 1:1-be a cherry mx silent red-et hozza, talán egy picivel még jobb is: ~ 7k
- veszel 2 réteg 3-4 mm vastag deskmatot 3k
innentől kezdve garanciát bukod, mert szét kell szedni:
- filc a plate+nyák közé, a pengés ellen ~3k
- stabikat csendesíted (sebtapasz nyákra, kenés bőven) vagy cserélheted jobbra ha lehet
keycap rohadt drága lesz.
xdas (das-ra hasonló...) kínai klón pbt keycap szett ~18k, ha júliusig ideér és nem fogják meg a vámon...utána már mindegy, mert kapod az áfát rá automatikusan.
csuklótámaszra mindenképpen szükség lesz, akármilyen alacsony is a keycap.
ez így ~50k és házi barkács."
gyáriban pl.: Varmilo VA109M CMYK MX Silent Red 70k, ha kapható és még pengeni is fog nagy eséllyel, forrasztott és nem szedheted szét"

persze tudsz venni egyedi billenyűzeteket Group Buy-ban. feltéve ha szerencsés vagy bekerülsz, majd várhatsz rá több hónapot mire legyártják.
jah és eszetlen áron:
100.000 Ft egy andizált alu ház, 60.000Ft  keycap szett és akkor nincs switched, pcb,stabi!:D

Nekem az említett Varmilo modell van, és nem peng (szertintem). Ezen felül valóban, csak a keycap cserélhető, minden más fix.
Ezek ellenére nekem nagyon bevált, egy Fellowes zselés csuklótámasszal használva jó a felhasználói élmény, és nem fárasztó sem kéznek, sem fülnek.

Egyébként úgy van, ahogy írod, építeni munkásabb, de olcsóbb, és úgy teljesen olyan lesz, amilyent szeretnél. Sőt. Mindenből az életben az első arra jó, hogy megtudd, a másodiknál mire kell figyelni. Egy épített billentyűzetnél a tapasztalatok alapján csak át kell (újra) alakítani, ergo olcsóbb lesz a cégleges állapot, mint venni egy komplett másikat a megszerzett tapasztalatok alapján kiválasztva.

utóbbi időben sokan panaszkodtak hogy a silent red-es switchek pengenek a varmilókban veszett mód.
a pengést úgy tudod előhozni a legkönnyebben hogy lenyomod teljesen a gombot, majd lehúzod az újjad róla és hagyod felcsapódni.

ennél csak egy gányolt filcet tettem bele és megkentem a rugókat olajjal, rengeteget számított.
pl. a silent red switch development kit-em úgy jött, hogy veszettül recsegett a rugója.
írtam a cherry supportnak, küldtem képet videót mondták hogy bocsi, küldünk egy másikat!:D
építhettem egy másik billentyűzetet!:D

ez a drasztikus módszer a pingre!:D mert ha gépelsz akkor nem feltétlenül lehet hallani ennyire erősen, csak lesz ott mindig vmi furcsa hang!:D

varmilo keycapok viszont szuperek, kár hogy külön nem adják kitben külön.

mert ami ritka az magyar keycap szett. annyira hogy gyakorlatilag csak 1 db van ami a kprepublic-nál van cherry profil, szürke passz. külön kell megvenni mindent az egész szett 65$...
ha elengeded a magyart akkor már lehet találni sokmindent de az iso még így is ritka. a kétsoros nagy enter ami vízválasztó.

erősen túlárazott sima gumidómos billentyűzet, ami mecha akar lenni!:D az a csuklótámasz vicc kategória számomra.
Kingston HX-WR-nél kezdődik az hogy csuklótámasz.

de pl. a cherry stream 3- elég jó mert ollós, gumidómos és nagyon halk. persze nem játékra van, 4000 jó ár volt érte. de 9-10.000 már annyira nem.

Ennek elég homályos a definíciója. Lényegében minden mechanikus kapcsoló, ami nem tisztán gumidómos megoldás, és emiatt nem kell a billentyűt teljesen ütközetig lenyomni, hanem valami köztes kapcsolómechanizmus érzékeli a billentyűleütést. De nagyon sokféle kapcsoló van, sokféle működéi elven, rugóstól, az optikaiig mindenféle, azokból is többféle gyártó, többféle generációja, azon belül is eredeti meg klónok, stb.. Ezek érzetre is teljesen mások, van, amelyiknél simább a gomb lenyomása, nem érzel erőkülönbséget (lineáris) vagy némelyiknél pont ez a lényeg (tactile), van, amelyik hangtalan, van, amelyik kattogós (clicky), stb., más-más nyomáserősség, érzékenység, stb.. Pont ez a csapda, hogy attól, hogy valami mechanikus, az nem azt jelenti, hogy jó, vagy ha jó is, akkor azt, hogy neked is jó lesz. Elég sok mindent ki kell próbálni, mire el tudod dönteni, hogy a te gépelési szokásodhoz mi a legjobb kapcsolótípus.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Megértem ezt, amiről írsz, én is szeretem hasonló dolgokra kiverni. Most pl. arra rejszolok, milyen fasza japán motoros négyütemű fűkaszát vettem; milyen csendesen és finoman jár.
Hanem ez a billentyűzet-dolog nem igazán ért utol engem. Legalábbis egyelőre.
Szeretem a régi, hagyományos buckle-spring keyboard-okat (amilyen az eredeti IBM-ekhez volt), de simán elvagyok egy traveller keyboard-dal is. Lényeg, hogy szélesek legyenek rajta a gombok. A többi jellemzőjét hamar megszokom.
Amit viszont nem tudok elviselni egy zsebszámológépen sem, az a gumigomb.

Ha rossz mikrokapcsolóval veszed, akkor hangos lehet éjszaka, de a billentyűzet alatt - a háziállatokkal ellentétben - nem kell almot cserélni... ;-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nekem a brown jött be hosszú évek tesztelése után. Viszonylag sokat gépelek. A kisebbik fiam blue-t vett ugyanabból a márkából, mint a melós billentyűzetem (Tesoro Durandal g1n).

A home office és az online oktatás miatt tudtuk tesztelni mindkettőt, így cseréltünk és a blue-t használtam egy hónapig. Nekem a legjobb gépelés sebességben, pontosságban és hangban is a Durandal brown switch-el (és árban is).

A nagyobbik fiamnak egy red switch-es bill-je van (OZONE Strike Battle Compact). Mondjuk jól néz ki, de ez teljesen más állatfajta, nem nekem találták ki (már csak a hiányzó numerikus blokk miatt sem), viszont kicsi, halk és gyakorlás után pontos. Kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint a régi C64-esek billentyűzetével.

Sajnos én vettem az otthoni géphez egy opto-mechanikusat (Tesoro Gram SE Spectrum blue switch), de a classic blue - is, de főleg a brown - jobb nála nekem, bár ez sem rossz.

Az MX Blue nem rossz, jobban szeretem, mint a mostani MX Brown-on HyperX Alloy-omat, amit csak azért vettem, mert olcsó volt, szinte fél árra leárazva az Amazonon, nyitott dobozos darab. Én egyébként opto-mechanikusat néznék magamnak, de ami miatt nem szállok be ebbe a hobbiba, az az, hogy rohadt drágák, ami még nem is érdekelne, de sehol nem tudom megnyomkodni, kipróbálni ezeket itt UK-ben, helyben, így az ismeretlenben meg nem rendelgetem meg ezeket 100-300 dollárért, csak azért, mire ideér, és rájöjjek, hogy nem is jön be az adott kapcsoló. Az a baj, hogy ez teljesen szubjektív, hiába is mondja X, Y, hogy neki ez meg az jön be, mindent dicsőít valaki, és addig nem tudod meg, hogy neked bejön-e, míg ki nem próbáltad. Mert ugye most a Blue-t is hiába dicséritek, lehet a topiknyitónak, ha kipróbálja, adott esetben vagy bejön, vagy nem, mert vagy túl hangos, vagy túl nyomástávú, vagy túl merev lesz, vagy esetleg szeretni fogja, de gyorsan rájön, hogy más kapcsolótípusokból (nem Cherry MX és klónja) vannak adott esetben még jobbak, kicsivel többért.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

egyéni ízlés dóga hogy kinek melyik switch jön be, ki kell tapasztalni. ami időigényes móka.
aztán ha megvan a switch, akkor lehet variálni a rugókkal, 35-67grammig. én azt hittem jó lesz a 35g, de a pbt keycaptól már érintésre kapcsolt.
maradtam a 45-55g nél az tökéletesen beváltt, a 67g már sok nekem és túl erősen csapódik vissza ezért hangosabb lett.
aztán ott a keycap: milyen profilj keycapnak oem,cherry,sa,xdas,stb. miből készül abs,pbt, double shot,stb.
én speciel nem szeretem a cherry profilt, mert "puttyogó" hangja van és alacsony, ezért nem nyeli el eléggé a hangot.
most egy kínai xdas profilt használok és nagyon csendes, nem puttyog!:D

sokáig cherry mx blue-t használtam, aztán outemu blue-t és megálltam cherry mx silent red-nél.
melóra, játékra egyaránt. most már nagyon zavar a taktilitás. brownt nem szeretem, az vmi borzalom nekem.

Könyvjelző

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2021. 05. 15., szo – 09:59

Tudom, hogy nem volt ilyen kérdés, de nekem nemrég egy "Ducky One 2 Mini 2020" került az asztalomra. Ebben MX Red Silent kapcsolók vannak és nagyon kényelmes használni, illetve nem is csap nagy zajt tíz ujjas gépelés mellett sem. Nem kelt olcsó benyomást semmilyen tekintetben, igaz, hogy valóban nem is az.

Csak nekem régi vágyam open-officeban a lehető leghangosabb meachnikus billentyűzeten regényt írni? :D

Szereted ha mindenki utál? 😀

Nekem fémházas, MX Blue-val szerelt vol az irodában és bizony eléggé zavartam a konferenciázó kollegákat, u.h. lecseréltem MX Brown-ra, PBT caps, csillapító gyürű és egérpad alá. Nem volt több panasz.

Egyik volt kollégámnak szokása volt hangosan és hosszasan telefonálnia. 30 másodperces telefonálásból simán csinált negyed órás hívást. (Nem tudom mi volt idegesítőbb, ahogy mondta, vagy amit mondott?)

Komoly vágyat éreztem másodlagos eszközként a leghangosabb mechanikus billentyűzetre, hogy azzal szóról szóra leírjak mindent, amit ő telefonba mond. Mert amíg ő telefonált, addig mi sem tudtunk dolgozni, mivel hangosabban hallottuk az ő szavát, mint fejünkben a saját gondolatainkat. (Év végén megkaphatta volna kinyomtatva.)

Szerencsére lelépett/elmenekült a cégtől és most másokat boldogít...

nem semmiért találták ki a multiknál a telefon szobákat!:D hangszigetelt fal és lehet csevegni úgy hogy nem zavarsz vele másokat.
én ezért szerettem meg a home office-t, igaz én még jóval az járvány előtt vágtam bele. jobban tudok koncentrálni, nem hiányik az hogy vki mindig kérdez valamit amikor már végre belemerültem a melóba és tudok haladni. akkor aztán kezdhetem előlről!:D

Ezt a zavar, hogy telefonálsz dolgot sosem értettem. Én se hisztizek, amikor más telefonál. Ez is a munkánk része. Én sokat telkózom, és nem, nem akarok mindig elvonulni ezért a helyemről. (Persze most a ho miatt ez nem probléma.)

Sokakat szerintem az zavar meg a koncentrálásban, hogy folyton másokra figyelnek, nem saját magukra.
Azt meg egyenesen groteszknek tartom, hogy a másik gépelése zavar. OMFG. C'mon bro.

"Én se hisztizek, amikor más telefonál."

egyén függő. van akitől lehet van akitől nem.

"Azt meg egyenesen groteszknek tartom, hogy a másik gépelése zavar. OMFG. C'mon bro."

hallottál már blue clickyn gépelni bárkit is? az nem egy gumidómos pötyörészés. két szobával arrébb is hallod fejhallgatón keresztül!:D

Szerintem erős egyéni eltérések vannak, hogy ki mennyire tud koncentrálni.

Például képalkotó diagnosztikával foglalkozom. Úgy is tudok dolgozni, hogy közben 50cm-re tőlem kalapáccsal bontják a tégla ablakpárkányt. Az mondjuk más kérdés, hogy miért egy kalapáccsal bontanak egy tégla ablakpárkányt - de mindegy.

Több olyan munkatársam is van, akit viszont a kisebb zajok is zavarnak, illetve olyan volt olyan kolléganő is, akit a kisebb neszek is zavartak.

Szerintem a legjobb toleránsan megtalálni az egyensúlyt, hogy mindenki nyugodtan és hatékonyan tudjon dolgozni. Ehhez optimális esetben mindenkinek engedni kell valamennyit - tapasztalataim szerint a nagyobb tűrésű résztvevőnek kell többet engedni. De hosszú távon az a jó mindenkinek, ha béke van.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

MRI-t hajtasz?!:D egyszer láttam borítás nélkül azt a gépet, azóta mindig bevillan ha éppen fekszek be. mostneessélszétnekem!:D
én építészeti tervfeldolgozást csinálok, ami elég összetett meló. már nagyon régen nem arról szól hogy húzgálom a vonalakat, hanem térből jönnek a tervek. minden összefügg mindennel, BIM.
rászoktam a techno-ra. irodában zárt fülessel semmi nem szűrődött és én se hallottam sok mindent a külvilágból.

Itt nem is a telefonálással van baj, hanem vannak nolifer emberek, akik a munkaidőt azzal próbálják kitölteni, hogy végighívnak minden ismerőst, végig nyalnak mindenhol, megy a kapcsolatépítés, kapcsolatápolás, locsifecsi ezerrel, egész munkaidőben, ha kell, ha nem, pofáját nem tudja befogni, mert unatkozik, nem dolgozik. Tényleg baromi idegesítő hosszú távon. Azzal nincs baj, ha valaki alapvetően dolgozik, és csak szükséges mértékű hívást indít, fogad, azt tényleg ki lehet bírni, ha az embernek van toleranciája, meg felnőtt fegyelme.

A gépelés is relatív, hány ember, mekkora közös helyiségben, milyen billentyűzeten, mennyit gépel. Azért egy gépírónál, főleg ha valami hangosabb, klikkelős mechanikus kapcsolót használ, idegesítő tud lenni az is hosszú távon (főleg, ha nem csak a kapcsoló gattog benne, de valami rugós mechanizmus ilyen pingelős visszhangos hangot hallatt utóhatásként). Én ezért sem használok ilyeneket, mert a saját gépelésem is zavarna rajta egy idő után. Nekem egyébként a gumidómmal sincs nagy bajom, abban is vannak tűrhetőek, ha nem a legalja kategóriát nézi az ember, jobb minőségű gumidóm, lapos billentyűkupak-profil, kis nyomástáv, kényelmes és halk tud lenni. Fordítva is igaz, attól, hogy valami mechanikus kapcsoló, az is tud ócska lenni, vagy mert ócska gyártásszéria, vagy ócska klón, vagy csak szét van nyűve.

Egyébként meg irodában nem mindig csak a zavaró tényező a baj. Pl. nekem volt évekkel ezelőtt egy olyan irodatársam, aki szép csöndben régi slágeres rádiót hallgatott. Alapvetően ugye ezzel nem lett volna bajom, de ilyen halkan, lágyabb zenék, altató hatással voltak rám, néha nem sok hiányzott, hogy arccal lefelé ne aludjak bele a billentyűzetbe, ittam vödörszám a teákat, hogy ébren maradjak.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Kicsit off, de engem meg pont az zavar ha valaki stréberen a munkára figyel csak. Egy meetingre várakozva egy kis small talk pl.: "Hogy telt a hétvége?" vagy "Nálatok is elfogyott a kávé?" azért fel tudja dobni a hangulatot.

Persze mindenkinek más a vérséklete, de én alapvetően beszédes vagyok, és pont a HOban hiányzik hogy valakivel egy kávét megigyak és öteletjünk az aktuális feladatokon... Vagy elröhögjünk egy aktuális hülyeségen.

Engem nem zavar ha valaki a szükséges telefon hívások közben ne adja isten nevet egy jót a másikkal...

De az még idegesítőbb, ha a hangos telefonálás valakit csak szelektíven zavar, elsőként reklamál érte, persze magára nézve mást gondol már. Természetesen Ő eldöntheti, hogy a kollégái melyik telefonja fontos, és melyik nem, általában jobban tudja a kollégái ügyeit, mint ahogy maga a "hangosan telefonáló" vagy "zajongó" kolléga. Tudja, hogy kinek mi a dolga, mert Ő ezt gondolja, stb...  Volt már ilyen kollégám, qrva idegesítő volt. Ha zajt mertél csapni, akkor rögtön tízszer annyit időt beszélt erről, ráadásul skatulyázott is, akit notórius zajongónak gondolt, arra sokkal jobban figyelt. Zseniális volt.

Szerkesztve: 2021. 05. 17., h – 19:42

rossz helyre