Fali aljzat intergrált ethernet switch-csel

Sziasztok!

Javítani szeretném az otthoni kábeles infrastruktúrát, viszont nem sok hely van már a fali csövekben. Létezik valami olyasmi fali aljzat, amiben van integrált GigabitEthernet switch és az előlapján és a hátlapján is 2-2 RJ45-ös port van? (mondjuk jobb lenne ha a hátulján nem port lenne, hanem csak az erek befűzésére szolgáló "fogak").

A cél az lenne, hogy láncba felkötném ezeket az aljzatokat, így a csőben csak 1 kábellel végig tudnék menni az összes aljzaton. Valami ilyesmi kellene: https://www.tp-link.com/hu/business-networking/wall-plate-ap/eap225-wal…
(csak ugye hátul is legyen 2 portja, mint mondjuk ennek: https://www.aliexpress.com/item/32883656434.html?spm=2114.12010612.8148…
meg nem lenne baj, ha nagyon nem jönne ki a fal síkjából)

Létezik ilyen? 

WiFi-re és egyéb jóságra nincs igényem, csak legyen kompakt és működő a kevés kábelemmel :)

Előre is köszönöm a tippeket!

Hozzászólások

nemlesszolcso, unifi in-wall (pro) pl tud ilyet...

Mielőtt, a világ egy szegletéről azt hinnéd, hogy nem létezik, nézz körül, mert lehet, hogy a kínaiak már gyártják :)

https://www.aliexpress.com/item/4001205654816.html

plusz

https://www.aliexpress.com/item/32953711481.html

de a POE-t/tápot neked kell megoldanod hozzá.

Be kell húzni annyi zsinort abba a rohadt kábelcsőbe felújításkor, amennyi csak belefér. Majd 3-5-10 év múlva hálás lesz az ember a múltbeli magának.

Amúgy az optika azért sem hülyeség, mert a hazai viszonylatban elterjedt MM helyett el lehet indulni SM irányba is, ahol játszik a WDM/DDM is, így egy linkhez elég egy kábel is, és nem kell 2 szál, ráadásul azóta az SM technológia is olcsóbb lett, mint az MM.

https://www.aliexpress.com/item/1000006399803.html
(a kiseb teljesítményűeket, 3-5km, simán szembefordíthatod egymással, anélkül, hogy kisütnék egymás szemét)

vagy

https://www.aliexpress.com/item/33021440521.html

Az is egy régi berögződés, hogy a kábelek végére a csatlakozót hegeszteni kell, holott "hegesztett" csatlakozó valójában nem is létezik, csak "ragasztott", max a gyárba ragasztottak bele egy pigtail-t, amit aztán valóban hegesztéssel kell rátenned a kábelre, de ha bátor vagy, magadnak is megragaszthatod.

Viszont hegeszteni valójában csak akkor kell, ha a kábeled nem meg be egy befűzéssel a helyére, amire otthoni környezetben azért kevés az esély, főleg, ha egy hosszú kábelt veszel,

https://www.aliexpress.com/item/32295730468.html

vagy kültérre:

https://www.aliexpress.com/item/32929159287.html
(vigyázz, ebben van fém feszítő, aminél galvanikus szempontból át kell gondolni, hogy hova érkezik)

de, ha gondban lennél a csatlakozóval, mert nem férne át a csövön, és le kéne vágni, és az új csatlakozó ragasztása sem megy, vagy félsz, hogy nem találnád el a 9um-es furatot, akkor is lehetőséged van még ún. "gyors" csatlakozót használni:

https://www.aliexpress.com/item/32972422618.html

Csillagpontba 1 switch és onnan mindenhova elég 1 kábel. Nekem ez a csillagpont a padláson van.

Szia,

a 2-2 RJ-45-ös port elég nagy helyett tud foglalni, plusz úgy hogy ne lógjon ki a falsíkból az azért kihívás.

A láncba kötés sem szerencsés, mert ha egy eleme sérül a láncnak, akkor a sérült rész után nem lesz kapcsolat.
Esetleg még az STP is beleszólhat a dolgokba, ha nagyon sok eleme van a láncnak.

Ha szeretnél ilyen aljzatot csinálni, akkor jó kiindulás lehet ez a switch: https://www.botblox.io/product/gigablox/

A legegyszerűbb a csillagpontos megoldás, ahogy a többiek is írták.

...úgyis jönnek...

A 2-2 RJ-45-ös port elég nagy helyett tud foglalni, plusz úgy hogy ne lógjon ki a falsíkból az azért kihívás.

Igen, valóban túl sok helyet foglalnak a csatlakozók :/

A láncba kötés sem szerencsés, mert ha egy eleme sérül a láncnak, akkor a sérült rész után nem lesz kapcsolat.
Esetleg még az STP is beleszólhat a dolgokba, ha nagyon sok eleme van a láncnak.

Teljesen jogos, a lánc nem a legjobb elrendezés. Szerencsére ez csak egy családi ház, nem egy végtelen hosszú ipari csarnok, szóval max 4-5 aljzatról van szó. Így az esetleges hibakeresés is viszonylag gyors.

Ha szeretnél ilyen aljzatot csinálni, akkor jó kiindulás lehet ez a switch: https://www.botblox.io/product/gigablox/

Köszönöm a javaslatot! Valami hasonlóban gondolkodtam én is. Ezt találtam, amivel egyelőre szemeztem: https://www.alibaba.com/product-detail/OEM-4-5-port-mini-gigabit_160010…  Csak ez túl nagy volt...
(az általad ajánlottnak viszont jobbak a méretei, nézegetem még)

A legegyszerűbb a csillagpontos megoldás, ahogy a többiek is írták.

Igen, valóban egyszerűbb lenne, ha lenne elég hely a csövekben. Vagy úgy gondoljátok a csillagpontosat, hogy minden szoba közepén legyen egy switch és max bugdácsolunk a vezetékekben? :D Így mondjuk nem kellene aljzatokra sem költeni :)

Ez egy meglévő, felújított családi ház, csak feleslegesen sok benne a konnektor, viszont 0 közeli rj45 fali aljzat van. A konnektorok sorba vannak kötve a házban és eszerint vannak csövezve is => be tudok még húzni néhány szál vezetéket és pár konnektort át tudok alakítani

csak feleslegesen sok benne a konnektor,

Na, ilyet még soha nem láttam :)

 

A konnektorok sorba vannak kötve a házban és eszerint vannak csövezve is

Ilyet már többször is... de ez meg nem is szabványos, nem is szerencsés, de legalább tűzveszélyes...

 

De ha már 'túl sok' a konnektorod, Powerline nem játszik?

230V mellé, ugyanabba a csőbe nem túl praktikus ethernet-et húzkodni (attól most otthoni felhasználásnál eltekinthetünk, hogy amúgy nem is szabályos).

Ezen kívül a linkelt switch modulokkal az lesz a baj, hogy PoE-t nem támogat egyik portjuk sem, külön táp kell nekik, azt meg szerelvénydobozon belül nehezen oldod meg (még a mudol sem fér el, amúgy a kábelekkel, kötésekkel egy 2xRJ45 aljzat mögött)

Mai elérhetőség mellett már lehet, hogy elgondolkoznék, hogy ilyen körülmények között optikát húzni be és - ugyan nem a falban - mindenhol elfér egy kis 5+SFP-s switch. És logikailag lehet csillagpontos a rendszer (bár, egy 65-ös kötődobozban elég bravúros elrakni 6-8 optikai hegesztést :/

(mondjuk, nekem lenne ehhez ismerősőm, aki haveri alapon meghegeszti - mert azt a részét kifizetni, az magáncélra még drága)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ajánlkozik itt mindenki optikát beépíteni a jövőre nézve.

Én 3 éve akartam egy 10-15 méteres optikával összekötni ikerház 2 lakását. Volt kiépített üres gégecső, csak át kellett volna húzni a kábelt. Mivel nem voltam benne biztos h. az összekötő gégecsőben át tudnék húzni egy készreszerelt kábelt (LC/UPC-LC/UPC csatlakozókkal szerelt duplex kábelt), ezért megkérdeztem pár kábeles/hálózatos boltot, hol vállalnak helyszínen csatlakozó rászerelést, ha csak magát a 2xoptikai szálat tudom áthúzni, csatlakozó nélkül.

Hát bazdmeg mondtak 30ezertől-70 ezerig mindenféle elbaszott árakat, látszott h. senkinek nem üzlet ezzel foglalkozni. Akkor mondtam hogy elmegy mindenki a faszba (mai magyar 2021-es állapot h. dolgozni senki nem akar úgy ki van minden vállalozó segge nyalva megrendeléssel, a kontárok is!), megvettem a 20m szerelt optikai kábelt a kábelfutárnál, miután 5x leegyeztettem a csatlakozó és a kábel összes paraméterbeli taposóaknáját (3 ezer jó magyar ft volt, ezúton is csók nekik, elégedett  vagyok velük!). Aztán összeszigszalagoztam a behúzószál fejét az LC csatlakozóval, és egye-bassza áthúztam, 1-2 helyen akadt meg amúgy pöccre ment. A 70 ezerért meg kinyalhatják a seggem a vállalkozók, ott rothatdjanak meg a jódolgukban.

Csak ennyit arról, milyen egyszerű az optikát berakni mindenhová.

+1

Majd akkor lesz optikám, ha tudom magam szerelni. A lehúzásból nem kérek, köszi. Meg abból se, hogy ha bármi van, bővítés, javítás, átkötés, akkor mindig ide kelljen hívnom valakit.

Padlásról leálltam mindenhova Cat5e-vel (direkt nem Cat6-tal meg 7-tel), ezeken gigabit link. Egyerlőre elég. Amire kevés lesz, talán lesz nem lehúzó árban saját magam által szerelhető optika.

nem csak heggeszteni lehet. leteznek krimpelheto optikai csatlakozok, es mechanikus toldok is. monomodusra nem hasznalnam, de multira foleg kis tavolsagra teljesen jok. nyilvan nem lesz olyan kicsi a csillapitas mint heggesztesnel, de 1-2dB nem szamit ugyse, ha nem kilometerekre kell.

mondjuk egy blankolo es egy jobb szaltoro szerszam (kb 50khuf) akkor sem art, mert a karcolo tollal (kb 10k huf) csak a szopas van. mondjuk a meres mar mas teszta, meres nelkul eleg lutri, bar ha osszelinkel loopolva akkor elvileg nagy baj mar nem lehet.

vagy ott az osi modszer, a ragasztott csatlakozok... 20 eve meg azt tanitottak. nagyon maceras es sokaig is tart, foleg kezzel a csiszolas, de legalabb olcso :)

A'rpi

Soha nem használtam, de van valami olyan optikai toldó, ahol egy zselés cuccba kell belenyomni a szálat. A zselé törésmutatója elvileg azonos a száléval. Ehhez nem kell talán semmilyen szerszám, egy pengétől eltekintve.

Az otthoni optika szerintem a műanyaggal jöhet majd el, mert azt bárki meg tudja szerelni. Csak ez egyelőre nincsen túl szabványosítva. Azt mondják, hogy gigabit elérhető vele 100m-en. Több már nem nagyon, így legfeljebb annyiban jobb a rezesnél, hogy sokkal jobb izolációt ad a végpontok között.

az otthoni optikát sokkal inkább tudnám elképzelni egy hasonló megoldással: 
https://www.aflglobal.com/Products/Fiber-Optic-Connectivity/Field-Insta…

Kérdés az, hogy hány csatlakozó szerelésénél éri meg inkább szakembernek kifizetni azt a ~3-5000Ft/kötést (plusz pigtail) aki jobb esetben még le is fogja mérni. Nyilván 2 kötés végett nem fognak kimenni (vagy lesz egy 10k kiszállási díj) de 20 kötés esetén már jobban járhatsz ezzel (vagy a kölcsönzéssel).

A másik opció, hogy kitalálnak valami olyan csatit, kisebb az LC-nél is, és nem kell hozzá 6-8mm-nél nagyobb lukat fúrni :-)

Van rezes 10G 10GBase-T neven, talan 30m-ig megy cat6-on is, cat6a-tol felfele 100m-ig. Ugyanazt a 8p8c csatlakozot hasznalja, mint a korabbi szabvanyok. Egyelore draga es nagy az energiaigenye.

Sot, van par ezer forintos szerszamokkal szerelheto LC csatlakozo is.

Ez utóbbi az egyetlen érv, ami tetszik benne. Viszont nincs rajta PoE, így oda kell húznom a tápot is a kültéri kamerának, amit megint csak félthetek a villámlástól. Igaz egy fos tápot vág csak agyon, nem a switch-et.

Az olcsóbb kitétel soho környezetben számomra nem látszik egyelőre teljesülni.

Van még a rézben tartalék, akár egy sima Cat6 kábelezés esetén is: https://support.apple.com/en-euro/guide/mac-help/mchlcef4be50/mac
Nálam még Cat5e van a falban, de ha kell, abban a 10 méteres távolságban még az is vinni fogja a 10Gbps-t.

Két épület közötti kültéri átfeszítés az más téma. Abban a hosszban már a villám másodlagos (mágneses) hatása is szép feszültséget indukál, képes kinyírni az aktív switch portot.

nézd meg, hogy 50 végpontnál mennyi a helyigénye a rezes kábelnek és az optikának. Mondjuk egy szinti rendezőnél.
Ha nincs kiépítve gyengeáramú hálózat, de az erősáramú csövezésben még van hely, oda (fizikailag) simán behúzhatod az optikát (remélem villamossági szakemberek nem fognak most a lábamra lépni és hanyattlökni) kiépíted az kötődobozt és odateszel egy N portos switchet SFP/SFP+ uplinkkel.
Stb.

Nem, a 4 lakasos tarsashazban levo lakasunkban, 13 darab konkurens halozattal hatotavon belul (mi haztombunk + szomszedok)

Vodafone (UPC) net + router amin a wifi ki van kapcslolva, Unifi AC PRO AP,  9db kliens van a wifin nalunk (laptopok, telefonok, tabletek), az altalam hasznalt kliens egy 2018-as 15" macbook pro.

A rackforestnel levo egyik szerverunkrol huztam le par jopar gigat a gepemre, stabil 500Mbit-el.

1 linkre teljesen jó a szerelt kábel behúzása (üres csőbe. 3 szál MCU mellé már bajos lehet), LC csatlakozót szétpattintva, egymás mögé tolva simán elmegy.

A hegesztés piaci alapon sajnos valóban drága (Milliós eszköz, idő, kiszállás) - ezért írtam, hogy valójában akkor járható, ha az embernek van ismerőse, aki egy este, pár sör mellett meghegeszti fusiban.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Optikát hegeszteni egyszerű: csak pontosan egy vonalban kell lennie a két szálnak (egy egyenesbe kell esnie a tengelyüknek, szögeltérés gyakorlatilag nem lehet, és sugárirányú eltérés sem), pontosan meghatározott ideig és paraméterekkel kell a hegesztést elvégezni, satöbbi...

Kevesebből is meg lehet ezt oldani szerintem. Idő kérdése, és lesz rá tool. Vagy ahogy Árpi is mondta, otthonra jó lehet a ragasztás.
Mindenesetre egyelőre otthon én maradok a réznél. Nincs itthon olyan use case, amire nem elég a gigabit. Most akarom lecserélni a 100 megás switch-et.

ha nagy mennyiseget gyartananak azt nyilvan ki lehet olcsobban is hozni. amig milliokba kerul egy gep es csak a nagy telco cegek vettek par db-ot, addig nem erte meg olcsobban adni, mert a fejlesztesi ktg-t is vissza kellett hozni azon a par 100 vagy 1000 darabon...

de mostmar lehet fel misi korul is kapni kinai klont, kerdes az mennyire jo es tartos, es varhatoan ha sokat adnak el majd belole meg lejjebb is mehet az ara majd. vagy ha kijon a kinai klon klonja ami meg gagyibb de meg olcsobb lesz...

meg a heggesztesnek igazabol csak monomodusu kabelnel van jelentosege, amit sok km-es tavokon hasznalnak es minden utcasarkon toldanak, raadasul magra kell illeszteni, ugy hogy a mag nem feltetlen a kopeny kozepen fut, es a csak 9 micron atmeroju. azert ez nem annyira trivialis feladat...

(kell hozza min. 6 db precizios motor, kamerak, vezerlo szoftver plusz ugye maga a heggeszto ivhuzo cucc)

(nettó) fél milláért már lehet gépet kapni. https://www.ostelsat.hu/signalfire--producer,search

Lehet kölcsönözni is pár 10 000Ft-ért. (miután a bérbeadónál elvégezted a tanfolyamot)

Nem szerelek optikát, egy szakival beszélgettem a múltkor erről, hogy félmillás v 2.5 millás gépet érdemes-e venni.
Állítása szerint, ha folyamatosan termeli a pénzt (értsd:napi szinten kötsz többet) akkor a drágább, mert megbízhatóbb, talán jobb minőségben is köt, de nem utolsó sorban cserélhetők az alkatrészek, javítható (vállalható költségért) és teljes élettartam alatt nagyságrendekkel több kötést lehet rábízni mint az olcsóra (ezáltal többezer kötésnél gyorsan vissza tud jönni az ára)

 

Esetleg a powerline? Nekem bejött (ház és nyári konyha közt ck. 20m). A falba süllyesztett switchnek is kell táp, ráadásul falba süllyeszteni kapcsolóüzemű tápot kicsit kockázatosnak tűnik nekem.

Ami meg az előrelátást illeti egy lakásban nem lehetsz elég előre látó, mi van ha átmozgatják a bútort (régen volt olyan regula, hogy 4-5 évente átrendezték a berendezést, hány konnektor és ethernet csatlakozó is kellhet, minden sarokba + a szoba közepe).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ez nem teljesen így van.

 

A távtáplált pstn vonali feszültsége 48 V +-10%. Régebben 52V. A csengető feszültség jellemzően 25 Hz-es szinuszos jel, 75 V vef feszültséggel, ami szuperponálódik a 48 V-ra. Ha rámérsz multiméterrel csengetés közben, 110V körüli feszültséget tudsz mérni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Bocsánat, itt valóban összecsúsztak a gondolatok. Tehát mégegyszer:

Igen, a powerline az egyik B terv.

A falba süllyesztett switchnek is kell táp, ráadásul falba süllyeszteni kapcsolóüzemű tápot kicsit kockázatosnak tűnik nekem.

Egy picit én is parázok, hogy egy falba süllyesztett táppal felgyújtom a házat, ezért az nem a falba kerülne. Pár szál vezetéket még be tudok gyömöszölni a csőbe, amin megy az 5-12V, vagy amennyi kell a PCB switchnek (pl a korábban említett https://www.alibaba.com/product-detail/OEM-4-5-port-mini-gigabit_160010… eszköznek)

Esetleg ha létezne "láncolt" PoE+ akkor a láncolásban nem csak az adat menne, hanem a power is. ;)

Egy dolgot viszont en nem tennek a helyedben: nem huznam be az utp-t az mcu melle egy csobe. Nagyon kicsi a valoszinusege, de ha valahol veletlenul osszeolvad a ket vezetek, meglepetes feszultseg kerulhet a gyengearamos halozatodra. Kotodobozban lattam mar ilyet, a kotes melegedett, es szepen egymasba olvadt ket vezetek, amig rovidzar lett belole.

Szerkesztve: 2021. 04. 26., h – 08:41

Valaki próbálta már otthoni aljzat duplázáshoz azt a módszert, hogy a Cat5e kábelt kettő darab RJ45 aljzathoz használja?
Elvileg működhet, hiszen kettő érpár elég a 100 Mbps-nek: https://o.quizlet.com/uJPiue-vL4u2QnPsga3RRg_b.png

Tehát az első még a "szabványos" ereket használó 100 Mbps:
    1: narancs-fehér
    2: narancs
    3: zöld-fehér
    6: zöld

A másik pedig a maradék érpárok "újragondolva", szintén 100 Mbps:
    1: barna-fehér
    2: barna
    3: kék-fehér
    6: kék

Természetesen a switchnél is ugyanígy 2 darab RJ45 dugóra kifejtve a kábelvég.

Vigyázz, nem szabványos megoldás!
Kérdés hogy 100 Mbps átvitelekor okoz-e bármiféle mellékhatást?

Megjegyzem, van az úgynevezett 'backbone kábel', amely >4 érpárral rendelkezik és szintén kifejtve használnak: https://s3-us-west-1.amazonaws.com/foscoshopify/graphics/uploads/2011/0…
Egyszer bontottam ilyen kábelt. Jól rá is csodálkoztam.

régen  - amikor a 100Mbit mindenre is elégnek tűnt - még ilyen 'split csatlakozók' is léteztek :)

Persze, ez akkor sem volt szabványos, de a gyakorlatban működött...

 

De javasolni senkinek nem javaslom, mert aki ilyet csinál, az képes más durva tákolásokra is :D

Ez miért tákolás?

Mert nem szabványos, és az ilyen tákolnmányokat dokumentálni nem igazán szokták ;)

Aztán majd, ha a mekkmester már nem lesz elérhető, akkor ki fogja kitalálni hogy mire gondolt a költő? És pontosan melyik ereket mire használta?

 

És gyakorlati tapasztalatból mondom, hogy ahol ilyeneket látni, ott nem ez az egyetlen tákolás...

Aláaknázott terület. A költő után másnak feltárni jó kis feladat.
Egyébként ilyen téma a "barkácsoljunk okosotthont okosban" téma is. A költő távollétében ez is a teljes aláaknázás területe.

Utánanézve sok eres UTP kábelből elég széles paletta létezik: https://www.americantechsupply.com/hyperline_utp-c5-s-multi.html

Nekem mindig teljesen triviális volt, hogy egy TP kábel megy a kettes 100Mbit-es konnektorhoz.
Akkor van ezzel legfeljebb gond, amikor megabitesre akarod bővíteni. De azért ez nem olyasmi, amit úgy kell feltárni.
Szerintem.

De elfogadom, Te biztosan több ilyen helyzettel találkoztál; én alapvetően nem vagyok infrás.
Én olyan helyzetekkel találkoztam többször, amiket valahogy meg kell oldani. És morcosak lennének, ha azt mondanám, hogy bocs, de vésni kell a falat vagy kábelcsatornát felszerelni, mert a szabvány azt mondja, hogy ezt így hiába lehet, de nem így kell.
Hát ezt sokan pont telibe szarják, amikor szembesülnek vele, mi mindent kéne szétrobbantani csak azért, hogy elmondhassuk, hogy szabványos.
Olyanokat nem csinálok, hogy TP kábel helyett máson viszem át a linket és hasonló perverziókat, de ami logikusan adja magát, azt én el tudom fogadni, mint lehetséges megoldást.
Olyat is csináltam már, hogy analóg jelnél, erősítő után két koax melegerét összeforrasztottam és betekertem alufóliával aztán lezsugorcsöveztem. Tizenéve tökéletesen üzemel.

Nyilván ahogy Te is mondod, más ezt valakinek az otthonában, mint mondjuk termelési területen.

Hát, amikor majd egyszer valaki gondol egyet, és felszerel egy passzív POE táplálású eszközt a vonal végére, és a POE feladó kiteszi a 24-48 voltot a második 100 Mbit-es eszközre, akkor könnyű lesz megérteni, miért nem kell ilyent csinálni.

Ha kevés a végpont, akkor az csak az egyik opció, hogy építési fővállalkozót bérlünk, és építtetünk egy új épületet, amiben több végpont van. A másik, kevésbé költséges megoldás, hogy a meglévő végpontra teszünk egy switch-et... Szabványos is maradok, végpontok számát is növelek. Ez még akkor is működik, ha VLAN-ok vagy multicast forgalom is van a hálózaton. Persze, ha az egy szál uplink kábel áteresztő képessége kiszolgálja az összes rákötött berendezés igényét. De ha az eredeti felvetésből indulunk ki, hogy 2x100 Mbit a 4 érpáron, vagy 1x1Gbit és arra megfelelő switch. akkor jók vagyunk.

Az meg, hogy ki mitől kap agyvérzést, az az Ő dolga. Az IT szakma azért tart sok téren ott, ahol, mert az IT szakemberek a tudásuk ellenére engedelmeskednek, és megvalósítanak menedzserek által kitalált hülyeségeket, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy ezt így nem csinálom meg, mert sz@r lesz, hanem ez, az vagy amaz a megoldási javaslatom. Tudom, mindenki félti az állását. De ha ilyen esetben van félni valója (hogy szakmai alapon vitába száll), akkor úgy sem a megfelelő helyen dolgozik, és jobb is ott hagyni...

Meg az egész szálban benne van egy elvi hiba, hogy egy alkalmatlan helyre, nagyon olcsón legyen sok végpont, ami még ráadásul szép is, és nem foglal plusz helyet. Ahogy szokták mondani: a háromból kettőt választhat a harmadik rovására...

és megvalósítanak menedzserek által kitalált hülyeségeket, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy ezt így nem csinálom meg, mert sz@r lesz

Ez nem csak az IT iparban van így. Épp ma mondtam telefonon egy kollégának, hogy tudod, **** úrnak ez csak annyi, hogy: Mi az, hogy nem csinálja? Hogy képzeli? Akkor talán valaki másra van szükségünk.
Hangzott már el ilyen a jelenlétemben megbeszélésen.
Akiben nincs semennyi megalkuvás, annak nagyon hamar elfogynak a helyek, ahol dolgozhat.

Az általam leírt aljzatfűzést a 100 Mbit korában csináltuk. Egyébként most is véleményes, kifizetik-e inkább azt a switchet a gigabit végére, vagy legyen inkább 2x100-as a link...

Igen, vágom (sajnos), mi a valóság. De ezen csak mi, szakik tudunk változtatni.

Én is éltem már át ilyent, ráadásul vállalkozóként, ahol is (olykor) még egy kicsit jobban kapaszkodik az ember a munkákba. De én azt mondtam, hogy vagy úgy csináljuk, ahogy szerintem szakmailag jó, vagy keressenek mást. Én így tudom, ezért tudok felelősséget vállalni. Ráadásul sz@rhoz nem adom a nevem. Volt, ahol mást kerestek. Volt, ahol úgy csináltuk. Persze volt olyan is, aki nem vitatkozott, mert hát azért hívott szakembert - bár nem ez a gyakoribb. Meg olyan is volt, hogy mást kerestek, aztán később kifizették nekünk az eredeti tervet, mert belebuktak az "olcsósításba".

Meg szerintem csak azok a helyek fogynak el, ahová nem is szakember kell igazából, csak affinitással rendelkező "segédmunkás", hogy a hozzá nem értő hülyeségét aránylag ügyesen, vita nélkül megvalósítsa, mert az olcsó (és a menedzser ugye azért főnök, mert mindenhez IS jobban ért...). Ahol szakembert keresnek, ott a szakember tudására építenek, nem találják ki helyette. Rendes helyen (és azért van ilyen is) a választás abban van, hogy van most rá pénz vagy nincs (csak később lesz/más működő megoldást keresünk). Nem abban, hogy pénz nincs, és megmókolod vagy kirúglak.

Ezt az kabel osztos dolgot en is szoktam csinalni, de nem takolt kabellel vagy trukkosen betuzve, hanem boltban vasarolt y aljzattal. Azert amikor egy ilyen log ki a fali aljzatbol vagy a patch panelbol, az egyertelmusiti, hogy itt valami furi dolog van.

Ket esetben reszesitem elonyben ezt a megoldast: ha a vegpont laptop, akkor igy aramszunet alatt sem esik ki alola a halozat (tudom, tegyek oda szunetmentest is...), illetve ha ket, nem keverheto halozatot kell mukodtetni (tudom, vlan, de az arra kepes switchet hivatalosan engedelyeztetnem kellene, az osztot meg leveszem a boltban a polcrol...).

az teljesen okes. legalabbis regen az volt. sot eleve azert van ugy kotve az rj45 ahogy, hogy a kozepso 2 er a telefonnak maradjon. mert igy analog telefont es pc-t is dughatsz ugyanabba az rj45 lyukba... mas kerdes hogy a cat6 aljzatok ezt nem dijazzak, elgorbulnek a szelso erintkezok az rj11-tol :)

A'rpi

Engem komolyan erdekelne hogy miert sziv valaki ethernettel igy 2021-ben, mikor egy jo Unifi AP-vel meg egy normalis klienssel siman atmegy 300mbit wifin.

A fiaim CS-znek meg LOL-oznak igy wifin (netgear ac1200 usb3 stick van a gepeikbe dugva), nincs se lag se egyeb panasz es a 300megas Virgin kabelt is siman kihajtom akar az asztali gepemrol akar macrol.

Volt mar az UAP-AC-LR, teljesen elegedett voltam vele (illetve az irodaban most is megy 2 belole gond nelkul, immaron kb. 5 eve)

Otthon viszont lecsereltem a PRO-ra mert abba van beepitve egy 1 portos switch is, szoval ami gigat megkap uplinknek azt tovabb is tudja adni, igy fel tudtam fuzni kettot egy kabellel.

Akkor ha veszek két AC-LR-t meg egy mezei PoE portos switch-et, és összekötöm őket Cat5e-n, azzal okés leszek?
Tudsz ajánlani esetleg switch-et vagy routert hozzá? Lehet az is Ubiquity. 8 port lenne ideális, amiből elég, ha 2 PoE a két AP-nak.

Aztán akkor az egész jelenlegi infra nyugdíjazva lesz.

igen, a 3-as es 5-os csomagban nincs tap, mert ugy gondoljak hogy aki ennyit vesz az ugyse akar 3-5db tappal szarakodni hanem vesz poe sw-t is :)

vagy csak igy kerulik el a veszteseget, hogy a nagyobb csomagot olcsobban tudjak adni...

az 1db-osban szokott lenni tap, de azert jobb lecsekkolni, mert pl. vettem mar ugy uap-ac-pro-t hogy nem volt benne tap, de olyat is amibe volt.

amugy ha switchezel akkor javaslom a az US-8-60W poe switchet, ez a tipus nem draga, 8 portbol 4 tud POE-t, 4 sima. es tudod managelni a wifi controllerbol az ap-kkel egyutt.  mi ilyet szoktunk rakni az AP-khoz. altalaban 1 rackbol ugyse megy 4-nel tobb AP...

A'rpi

Köszönöm.

Kitalálom még, hogy tápfeladóval oldjam-e meg, vagy legyen mellé PoE switch.
A másik két PoE port jó lehet még a nappaliba és a dolgozószobába, ahol kis helyi switch tovább kell, hogy ossza a hálózatot.

Ideje lesz már lecserélni a WRT54GL-eket :-)

WRT54GL-ről egy gondolat:

Ha veszel egy 802.11ax szabványú WiFi AP-t és a szoba + szomszédos részei ki lesznek a jövőben is pipálva.
Egyelőre az eszközeid még kompatibilis módban kapcsolódnak rá lehetőleg 5GHz-en,
viszont a következő laptopod vélhetőleg már 802.11ax szabványú wifi-vel lesz gyárilag szerelve.

Ha már Unifi.. mi MikroTik-et használunk sok helyen régóta. Igazából nincs velük gond.

Viszont otthon erősen meg kell gondolnom mi lesz, mert a jelenlegi rendszer instabil. Van körülbelül 40 eszköz 1 AP-n és valamelyik mindig újracsatlakozik. Vagy kell több AP, vagy át kell alakítanom az okosotthont ZigBee-re. De inkább mindegyik.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

MikroTik-re is gondoltam korábban, de már többször egyöntetűen ezeket az LR AP-ket ajánlották. Most nagyjából megvan, hogy veszek két ilyet (még nem tudom, hogy a PRO-t-e) meg egy Árpi által javasolt PoE switch-et. Nagyjából ez lefedi az igényeinket.

,,Okosotthon" minálunk kimerül egyelőre néhány szenzorban, vezetékezve, proprietary módon megoldva.

Sajnos, igen. Viszont a ZigBeenek sokkal keskenyebb egy csatorna sávszélessége, így finomabban hangolható vagy hozzáigazítható a wifihez. Sajnos az ilyen eszközök, mint a klímák, vagy az okos konnektorok egy része nem ismerik az 5GHz-es wifit, viszont cserébe minimális forgalmat generálnak. Azon gondolkodtam, hogy csinálok külön AP-t a smarthome cuccoknak és külön egy vagy 2 AP-t a telefon, tv, noti kombónak. ZigBee ugye jóval kisebb adásteljesítményű is, ezért aktívan használom a mesh adta előnyöket. Ettől függetlenül törekszem rá, hogy ahol lehet, kábel legyen. Az egyik TV kábelen megy, az egyik noti is, hálózati nyomtató, stb.. Az a baj, hogy mindegyik szobában, nappaliban csak 2 vezetékes aljzatra volt lehetőség kialakítani de az is több, mint a semmi. :) Aminek nagyon kell hálózat, pl okosotthon szerver, nas, nvr, ezeket az eszközöket a router köré csoportosítottam így ízek közül minden kábelen lóg. a 8 kamera is PoE. Macerás volt mindenhova elkábelezni de nem bánom.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...