Kártya helyett eIgazolvany, vagy az sem

Védettséget igazoló applikáció...

Én úgy gondolom, hogy szükséges jogszabály módosításokkal kibővíthetnék ezekre:

 • eJogosítvány - orvosi alkalmasságival;
 • eForgalmi;
 • eGépjárműKötelezőBiztosítás-igazolás;
 • eLakcimkártya;
 • stb.

Ez esetben

 • a plasztik kártyák kiváltása és használatuk nem lenne kötelező belföldön, de opcionálisan igényelhető maradna;
 • jogosítvány hosszabbítás esetén elég lenne, hogy a háziorvos a rendszerbe juttatja az új érvényesség tényét és a határidőt (esetleg friss arckép-fotót);
 • forgalmi esetén a vizsgaállomás juttatja a rendszerbe az új érvényesség tényét és a határidőt;
 • stb...tehát a vizsgálatra/elbírálásra jogosult juttatja a rendszerbe a szükséges infókat;
 • nem kellene időről-időre az okmányirodába menni mert "lejárt a KÁRTYA érvényessége" hiszen nincs kötelezően;
 • kevésbé hamisítható, mint a kártya;
 • az ügyfél csak egy határozatot ill. igazolást kapna elektronikusan, és/vagy A4-es papírra nyomtatva, amit nem kell magával hordania.
 • a rendőr, stb pedig lekérdezhetné ezeket a saját applikációjával, vagy a központjától rádión, a személyi alapján. Pl. közúti ellenőrzéskor megadja a rendszámot, a személyi igazolván számot és láthatja a számára szükséges adatokat és csak azokat.
 • Egy csak QR kódot és arcképet tartalmazó kártya alkalmas lehetne pl. mentősnek, rendőrnek, stb, ami alapján már le tudná kérdezni - jogosultsága szerint - a számára szükséges további adatokat. Ez persze kb. a személyi számhoz hasonlítana, és pont amiatt korlátozták használatát, hogy ne, vagy kevésbé lehessen "könnyedén" összekapcsolni a különböző (személyi) adatokat.
 • A legtöbb esetben így nem szükséges nekünk, kártya, telefon applikációval. Akinek kell (rendőr, mentős, ügyintéző, stb.) kérdezze le a központi vagy a központihoz is csatlakozó saját rendszertől a szükséges adatokat.

Osztott adatkezeléssel ill. tárolással az adatvédelmi problémát kezelhetőnek gondolom. Minden szervezet azt az adatot tárolja, kezelje, amire jogosult. Ha olyan adatra kíváncsi valaki, amit a saját szervezetének rendszere nem tud, akkor az automatikusan elkérhetné egy központi adatcsere rendszeren keresztül, ami saját maga személyes adatot nem tárol, de tudja, hogy mely adat melyik másik szervezet rendszertől kérhető, a jogosultságra is figyel és vagy megadja a kért konkrét adatot, vagy elutasítja a kérést. Ha több szervezetet érint az eredeti kérdés, akkor sem lehetne néhány másodpercnél hosszabb a válaszidő. Így tehát nincs szükség minden adatot egybe tároló rendszerre, és erre felhatalmazott szervezetre.

A lista - ahogy írni szokták - nem teljes körű.

Ti hogy látjátok? Van ennek értelme és/vagy akadálya?

Hozzászólások

Tök jó ötlet!

Csak nincs olvasó. Ezért kell hordani az eSzemélyi mellé a lakcímkártyát is. Még praktikus is, mert van mire írni  PIN kódot. :-D

Szerintem eleve rossz az irány, hogy ezt a sok szart külön kezeljük. Minek külön jogosítvány? Az állam tudja, hogy kinek van érvényes kategóriája + alkalmasságia. Minek ehhez nekem egy külön igazolást magamnál tartani?

Igen, pont ezt írtam: "A legtöbb esetben így nem szükséges nekünk telefon, meg applikáció. Akinek kell (rendőr, mentős, ügyintéző, stb.) kérdezze le a központi vagy a központihoz is csatlakozó saját rendszertől a szükséges adatokat."

Az eSzemélyi képes arra, hogy többféle adatot tároljon, és azokhoz központi rendszeren keresztül a hozzáféréseket kontrollálja. (Azaz offline esetben elérhetőek a kártyán is feltüntetett adatok, illetve megfelelő pin megadásával az azonosítási/e-aláírási funkciók, online pedig azok az adatok is, amikre az adott végpontnak jogosultsága van.

"egy személyi szám ismeretével minden köcsög kiszes icuka" - Nomostan egy where a.szemszam = b.szemelyiszam összekapcsolásnál mennyivel nehezebb vajon a természetes azonosítók alapján összekapcsolni két adatbázist...? mert ahhoz, hogy adott személyt azonosítsakank adott rendszerben, bizony kellenek a természetes azonosítói - amik ott lesznek a másik rendszerben is.

 

Vagy csinálhatathatnánk mindennek külön appot természetesen "jóárasítva" 

nagyon jó ötlet, hogy minden központosítva lenne, digitális formában. de pl app helyett lehetne valami chip a bőr alatt

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Ah... robbanos nyakorv, amit szuletesed utan par evvel rad tesznek, majd ahogy nossz, folyton cserelnek. Az az igazi. :D

Ha a NAV-nal nem fizetett tartozasod van, akkor a next updatenel felrobban. LED is legyen rajta, hogy ha kezd lemenni a social credit score-od, akkor zoldbol kezdjen atmenni pirosba. Eloszor sarga, utana narancs, majd ha piros akkor hamarosan csipog es robban. Igy a rendorok is tudni fogjak, hogy ki az, akit hobbibol lehet verni. Ha zold, akkor is be lehet szolni, hogy "Ha igy folytatja Uram, akkor nem sokaig marad zold az az ize a nyakan!". Otvozzuk a Kelet es a Nyugat legjobb technologiait es megoldasait.

Komolyra forditva a szot, a csipel az a baj, hogy ha valaki meghackeli (NFC eseten akar eleg az is, hogy csak melled all a buszmegalloban), eseteleg kicserelik (bealtatnak kurvazas, stb. kozben es a vesed helyett a csipet viszik/cserelik), akkor nem olyan egyertelmu belatnod, hogy baj van. Siman bemesz a boltba es radjon 30 TEK-es Uriember, akik szerint te egy arab terrorista vagy. Mig egy plasztik kartya rajta infokkal, QR koddal es egy csipel, ami nem NFC-s, talan valamivel konnyebben korrelalhato az allam adataival, mert ott mindent is kell hamisitani. Csip eseten akar ki is kell, hogy mutsek beloled mielott rajonnek, hogy X es Y tortent.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lenne jo mondjuk egy APP, amit a legtobb helyen hasznalhatsz anelkul, hogy felmutatnad a kartyat.

Erre a cikkre én nem találtam rá. Köszönöm az infót. Ezek szerint, közelít a megoldás. Nem gondolom, hogy én miattam, vagy, hogy pont az én kezdeményezésemre, de 2020. 10. 27-én írtam levelet ez ügyben az operatív törzsnek, mert hamarosan lejárt volna a jogsi-kártyám (a friss orvosi ekkor már a kezembe volt) a médiákban pedig azt tanácsolták és kérték tőlünk, hogy csak akkor mozduljunk ki otthonunkból, ha az mindenképpen szükséges. Írtam tehát levelet, hogy szeretném elkerülni a személyes találkozást az okmányirodában. Megkérdeztem azt is, hogy le kell-e majd vennem a maszkot a kártyára kerülő arckép készítéséhez azaz fényképezéskor, az okmányiroda zárt terében.

2020. 10. 27-én küldött levelem részlete: címzett: 1818@1818.hu, másolat: koronavirus@1818.hu "....A legegyszerűbb megoldásnak tartanám a vezetői engedély-okmány kártya és a gépjármű forgalmi kártya megszüntetését, belföldön. Megbízhatóbbnak gondolom, ha pl. közúti ellenőrzésnél az ellenőrzést végző - egy műanyagkártya helyett - közvetlenül (vagy a diszpécserétől pl. rádión) a központi közhiteles nyilvántartásból tájékozódik arról, hogy az ellenőrzés alá vont személy az adott pillanatban jogosult-e vezetni a konkrét járművet. A háziorvos a már alkalmazott EESZT rendszeren keresztül feltölthet(né) a közhiteles nyilvántartás számára az orvosi véleményét...."

Megjegyzés: Úgy hallottam, hogy Ukrajnában már így ellenőrzik a gépjármű kötelező biztosítás érvényességét és nem kell igazolást maguknál hordjanak.

eddig 4-szer ellenőriztek rendőrök. egyik alkalommal se volt nálam a jogsim. de a személyim bemutatása után leellenőrizték, és minden oké volt.

azt mondták, legközelebb ne hagyjam otthon. "oké"

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Hát nem tudom, de azért az okostelefon le is tud merülni. Pláne, ha valamelyik app - esetleg éppen ez - beakad.

Kihagytad a készpénzt. Minek? Bankkártya. Minek? 

Meg eNépszavazás és akkor lehetne kevésbé képviseleti, kicsit közvetlenebb a demokrácia.