EESZT digitális oltási igazolvány

Elvileg bejelentették, hogy működik, de én csak egy mobiltoken kódgeneráló EESZT appot találok a google play store-ban, ami csak kódot generál, és nem ad oltás infót, nincs semmilyen menüje. Munkahelyi beléptetésnél könnyebbség lehetne. Valakinek sikerült összecsiholni androidon?

Hozzászólások

Ez eddig OK, megvolt már egyből a párosítás, de hol a digitális oltási igazolvány? (az EESZT weben látszik a párosított eszköz)

Az app csak ugyanazt a kódot generálja továbbra is ami a párosításhoz kellett, ennyi.

Jó lenne megspórolni, hogy a belépőkártyán túl mégegy kártyát kelljen lobogtatni. Sajnos a tokba nem fér a belépőkártya mellé az oltási zsuga, nagyon egy kártyavastagságra tervezett tok...

Nekem a storeban csak az EESZT kódgenerátor app van, ami a párosítás után is csak párosítási kódot ad. Le kell tölteni az EESZT-ről külön a store-on kívüli eeszt appot is? (A storeban csak az EESZT kódgenerátor van, amivel a párosítás az instrukcióknak megfelelően megtörtént, de továbbra is csak kódot generál, nem derül ki, hogy hol kellene legyen az oltási QR megjelenítő app - menü sincs az alkalmazásban, csak futnak a kódok)

Egy újságcikk alapján próbáltam összehozni, de úgy tűnik abban csak a párosítás volt leírva, az hogy hol jelenne meg az oltásigazolás azt úgy természetesnek veszi, mintha a kódgenerátor app maga az lenne a párosítás után, pedig nálam nem...

Nem tudom, hogy a play store mi alapján szűr, de nekem és feleségnek is csak az eeszt mobiltoken alkalmazás van a storeban, nincs se EESZT lakossagi, se ez az EESZT lakossági. Így desktopon látom, de a mobilon kereséssel nem jutok oda, mindjárt megklikkelem onnan ezt a linket.

Megvan. Nem tudom a mobilon maga a play store miért nem mutat mást csak a kódgenerátor appot egyes telefonokon...

Én beléptem az EESZT felületen PC-n (nem telefonon), kattintottam a linkre, hogy telepítse az appot. Amikor megtörtént, rákattintottam a regisztráció gombra, be kellett olvasni egy QR kódot a weboldalról a telefonba, utána kaptam egy karaktert, amit be kellett írni a telefonon (párosítás), majd egy PIN-t megadni.

Fogalmam sincs, hogy mások mit csinálnak, de nekem ez elég egyértelmű volt. Kb. mint egy random szolgáltatónál egy 2FA auth. beállítása.

trey @ gépház

Én az app storeból indultam, és valószínűleg ebből az irányból kezdve nem megy a dolog. Most már meghal a párosítás is különböző fázisaiban. Letúrom mindkét appot és majd este újra próbálom. (a másik app újra párosodni akart :)

uhm, csak nekem akadt fenn a szemem azon hogy "Munkahelyi beléptetésnél könnyebbség lehetne." ? Ezt úgy milyen jogi alapon? :) Nem kötözködés, csak érdekel.

Erre volt a minap egy tekintélyes hosszúságú (asszem portfóliós) cikk. Nagyon bizonytalan a terület, de olyasmi a lényege, hogy a munkáltató köteles biztosítani a munkavégzéshez a megfelelő és egészséges környezetet. Namost ebbe ha beleviszik valahogy, hogy az oltottság is feltétel, akkor az oltásellenesek szívni fognak. Márpedig belevihetik (ez lenne az érdekük) olyan alapon is, hogy az adott munkahelyen dolgozó tíz ember azt mondja, hogy csak úgy érzi védve magát meló közben, ha minden kollega megkapta az oltást. A tudomány és a zállam ugye az ő pártjukon áll, tehát Szabóné Jerki Katalin szövőnő a nyolc általánosával hiába fog a tudomány és a zállam ellen lázadozni (miszerint őt ne csippeljék be az oltással), elmehet majd a sunyiba, és kereshet másik állást.  

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Ah, köszi. Akkor ez még eléggé "képlékeny" terület. Mind a két oldalról. Munkáltató és munkavállaló oldalról is. Nekem is rémlik az a cikk, átolvastam, de ott mintha valami olyasmi lett volna, hogy úgymond "mezei munkaadó" (értsd, nem élelmiszer*, stb, olyan speciális terület, ahol amúgy is nagy higéniai előírások és egyebek vannak) nagyon megjárhatja, amennyiben "válogat" az oltottak és oltatlanok között. Mivel ugye maga az oltás nem kötelező.

Abban meg nem vagyok biztos, hogy a munkáltatónak van-e olyan jogköre, hogy oltáshoz kösse kifejezetten a munkát, szerintem nincs (egyelőre még :) ). de fixme.

Jogszerűen ösztönözhet, de inkább előny nyújtásával, mint korlátozással, szóval amit korábban belengetett valaki, hogy aki nem oltat, majd nem lesz munkája, az elég szűk területen lehet igaz. Nálunk pl. alkalmazták az ösztönzést, az oltás időpontjára, ha az munkanap, ki lehet venni fizetett távollétet (aki korábban ezt szabadsággal oldotta meg, annak jóváírják), illetve aki igazolja, hogy oltották, kap plusz egy nap fizetett távollétet. Ez ellen nyilván nem fog berzenkedni senki.

Jaja, ez még szerintem a jövő zenéje, most még semmi alapja nincs annak, hogy a munkáltató beszóljon. Ennek ellenére a személyes ismeretségi körből is van olyan, aki (fehérvári egészségügyi intézmény alkalmazottjaként) nondta, hogy helyi szinten nekik már az első napokban, ahogy elérhető lett a vakcina jelezték, hogy emberhiány ide vagy oda, aki nem veszi fel az oltást, az mehet isten hírével. Mondjuk őket nem nagyon kellett győzködni, látják, hogy mi folyik a kovidos osztályokon, és hát nem szép látvány, ami ott megy.

Viszont ha a kovid esetleg lecsendesedik mezei influenza szintjére (van rá esély), akkor már nem is lenne realitása a dolognak. Ha nem, akkor meg simán meg fogják alkotni hozzá a megfelelő jogszabályokat, hogy rákényszerítsék a hezitálókat az oltakozásra.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Biztosan nem lesz addig, ameddig többségben vannak az oltatlan szavazók.

Egyébként akkor lenne korrekt, ha az állam tenné ezt kötelezővé az adott munkakörben.
A kettő között a különbség, hogy kötelező oltások esetén az állam vállal felelőséget, választható esetén a szállító.

nem az oltast fogja kotelezove tenni, hanem az egeszseges mivoltat. (ahogy reszegen sem lehet dolgozni menni, mar ahol :D). aztan az megvalosulhat oltassal, vagy negativ tesztel. utobbihoz eleg a 48-72 oras, de barmikor mondhatja hogy akkor naponta. csak a fanatikusok fognak utana mindig orrot turkaltatni :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

és ha az a 10 kolléga csak úgy érzi biztonságban magát, hogy ha mindenki be van oltva bárányhimlő, agyhártyagyulladás, influenza, stb. ellen? vagy mondjuk, ha mindenki átesett mentális szűrésen? vagy, ha nincsen a közelükben olyan személy, amelyik nem teljesíti az x, y, z feltételeket? 

Igen, elvileg felmész az eszt oldalra, Mobil alkalmazások menüpont (jobb szélen), alul kiválasztod az EESZT mobil alkalmazás-t, Új regisztráció, és követed az utasításokat.

A mobil app legyen felrakva.

Belépés után egyébként 500-as hibát ad, de a folyamat eleje egyébként működik.

Nekem működik csont nélkül. Szerintem egyébként ma lesz a Google Play elleni túlterheléses támadás napja. :D (Az EESZT lehalás napi szintű, abban már nem lesz semmi meglepő.)

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Jepp ez a fantasztikus eeszt immár olyan, hogy pl. üzemorvosi területen 1 hónapja nem jelentettünk. Majd egyszer, talán :)
(jaja, felhívtuk az ügyfélszolgálatot, bevallottan home officeból toló szakik nem tudtak segíteni egyelőre. Illetve többször sem egyelőre jeah)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 08:13

http error 500 akkor ez ennyi volt:)) (mobil-if.eeszt.gov.hu)

Reggel 7 körül regisztráltam iPhone-nal. Akkor még működött. Egyébként az alkalmazás minden egyes indításkor külön bejelentkeztet a mobil-if.eeszt.gov.hu oldalon, ami úgy néz ki, hogy jelenleg túlterheléses támadás alatt van, mert 8 óta nem tudok bejelentkezni. Elég körülményes szerintem amúgy is, és kevesebb információ jelenik meg rajta, mint az oltási igazolványon.
 

Ami még baromi idegesítő, hogy bejelentkezéskor mindig bekéri az általunk megadott PIN-kódot a szoftver, de a billentyűzetén random sorrendben jelennek meg a számok, így keresgélni kell...

Amúgy jó volt amíg ment, gondolom a lakossági cuccost is ugyanarra a vasra tették ami a sima mobiltokenes bohóckodásuk is fut, nehogy dolgozni tudjon aki esetleg akar. :)

Az EESZT mobilToken alkalmazás használatával az orvosoknak és a gyógyszerészeknek lehetőségük nyílik a helyi informatikai rendszerükön keresztül az EESZT-be történő belépésre.

Megyek is szétkapom az APK-t. :)

Már megint megdöntötte a lakosság a rendszert? Kibertámadás! Trey mondja, az ő hangja mélyebb :)

Mire való ez az app? A fizikai kártyán lévő QR kódot felmutatva ellenőrizhető (netkapcsolat mellett) az oltottság ténye, érvényessége, maga a kártya nélkül is. Az app is mutatja ugyanazt a kódot, vagy ad más funkciót is?

Mutatja a QR kódot , de nem azt ami a kártyán van :) Hiányzik belőle a webcím (https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-card/-/az/) a fizikai kártyán ugye az is rajta van), csak egy base64 kódolt stringet olvas le róla a qr kód olvasó, de abban sem pont az van ami a fizikai kártyán (most nem tudom megnézni, de timestamp is van benne (tippre a kód generálásáé). 

SZVSZ ez az EU Digital green certificate implementációja:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe…

Szóval szerintem csak arról van szó, hogy szeretnék, ha a magyarok lehetőleg rögtön az EUs rendszer indulásakor tudják már használni a teljes rendszert. Nálunk a finnek hasonlóan mennek, ha igaz, itt is még májusban jön a mobil app, ami mutat egy QR kódot, amiből a határőr/pincér stb. ki tudja sakkozni, hogy az illető oltott e/volt e beteg, stb. 

Csaba

Egyébként a fizikai kártyán lévő QR kód mögötti URL-ben lévő paraméter egy JWT token, de a validálásához net kell (dekódolható a jwt.io-n). Az appban is lehet bármi, azt validálnia kell interneten a leolvasónak. Akkor meg miért ne fotózzam le egyszerűen a kártyán lévő kódot, vagy olvassam be pl. Stocarddal és mutogassam azt? Ennek lenne értelme, ugye nem kell magamnál tartanom a kártyát.

Mert a mobilapp tokenjében több adat van ;)

Védettségi:

{"alg":"HS256"}{"iss":"EESZT","sub":"valami","id":azonosító}

EESZT alkalmazás:

{"alg":"RS256"}{"ts":"tippreaqrkódgenerálisidőpontja","n":"EZ A NEVEM","id":"EZ A TAJSZÁMOM","vd":"EKKOR OLTOTTAK BE"}

Olyannyira, hogy az "ellenőrző" alkalmazás képtelen a fizikai kártya QR kódját ellenőrizni (legalábbis az enyémet nem szerette) , csak az EESZT app által generáltat képes.

Szerintem nem jut el az ellenőrzésig, olyan mintha le se olvasná, közben a telefonon lévő random qr kód olvasó egyből pittyen. 

De amúgy úgy tűnik fel van rá készítve a "javascript" "app":

            isCovidCardLink: token && token.includes(LINK_PART) && issuer.iss === ISSUER,

Sőt "Vakcina típus" string is van, úgyhogy lehet majd később lesz. :P

A secret akkor ott lehet az ellenőrző alkalmazásban? Az appban megbízik az éttermes, az app meg a secrettel validalja a QR kódot, és az extra adatoknak hála net nélkül is hozzájut a plusz információhoz. Mondjuk a TAJ számom nem tartozik rá, mégis hozzáfér. Illetve a secret nem nyerhető ki az appból? Csak hangosan gondolkodok, érdekelne, hogy lehet ezt megoldani úgy, hogy biztonságos legyen.

Van benne egy public cert, amivel ellenőrzi a Tokent. (Ezért megy net nélkül is)

A jwt.io-n letesztelve (bemásolva a QR kódos tokent és a public certet az appból kiírja , hogy signature verified :))

De ez így jó is (2041. februárjáig :)) szerintem, akkor lett volna mókás ha a privát kulcsát is hozzácsapják.

Szerk: Azaz az app által generált megy net nélkül (ezt a fenti módon ellenőrzi), fizikai kártyán lévő nem megy net nélkül (gondolom mert nem akarták a shared secretet az appba rakni :))

jobb.

a pincérnek semmi köze ahhoz, hogy van-e jogosítványod, v. hogy 12 csavar van a jobb lábadban, v. hogy hol laksz, mi a személyi számod ...

ahogy egyébként a kormánynak sem.

és a rendőrnek sem.

mindenki csak a rá tartozó adatok kezelésére jogosult.

ezt meg ellenőrizhetően, úgy tudod megoldani, hogy te magad csak azokat az adatokat adod át, ami az adott szituációban szükség van. nem többet...

LOL

Azt hogy ellenőrzöd, hogy aki megnézi pl a TB számod, a gépen milyen egyéb adatodhoz fér még hozzá? Vagy hogy a rendőr megnézi a jogsid és látja-e az adóbevallásod? Gondolom megbízol az államban, hogy ez nem történik meg. Na pont ugyanez volna a fenti elmélet alapján is. Elég volna egy szar az állampolgárnak, ami azonosítja hogy ő az, a többi adathoz meg az adott ellenőrző jogosultsága alapján lehetne hozzáférni. Ez most is így van, csak papírban, meg plasztikban odalöknek még egy csomó szart a parasztnak, hogy őrizgesse. Ha már XXI. század...

reménykedsz benne :))

és pont rátapintottál arra, amiről elég rég folyik a vita néhány szomszédos szálban.

miért a miniszerelnökség kezeli az oltási regisztrációt?
honnan tudja a miniszterelnökség, hogy kinek van krónikus betegsége?
honnan tudja a kormányhivatal, hogy hány tanár, ápoló, orvos stb lett beoltva?
miért a kormányhivatal dönt arról ki kap először oltást?
stb..

ki a frász jogosította fel gulyás gergelyt az én, - vagy bárki más - egészségügyi adatainak kezelésére?
nem akarom én azt mondani, hogy gulyás menjen a gulyát őrözni :)) de gulyás menjen a jó ... gulyát őrözni...
nya.

:))

Nem bízol az államban. Rendben. De akkor miért bízol meg az államban, ha a rendőr nézi meg a jogsid, vagy az orvos a taj-kártyád, vagy a nav-os a bevallásod? Egyszer megbízol az államban, hogy jól kezeli az adataidat, nem élnek vissza vele, máskor meg nem. Ha fel akarja használni az állam az adataidat bármi csúnya gonoszságra (tuti megteszi az összes) miért ez a hűhó? Eddig is hozzáférhetett minden adatodhoz. Ad Gulyás Gergelynek jogosultságot az állam az összes nyilvántartásához és szépen összeállít egy fasza listát akármi alapján mindenkiről. Te honnan fogod ezt megtudni? 

Eddig is pont ugyanannyi lehetőség volt visszaélnie az államnak az adataiddal, mint most. Nem csak ennek az államnak, hanem az összesnek a saját állampolgárai adataival. Vagy most csak a hiszti a lényeg? Nem értem.

"Eddig is pont ugyanannyi lehetőség volt visszaélnie az államnak az adataiddal, mint most."

Ez igaz, de ennek nem szabadna így müködnie egy ideális jogállamban.
A törvényhozásnak semmi keresnivalója a végrehajtóhatalom által kezelt adatokban.

Igaz. Viszont honnan tudod hogy adott (bármely) állam nem él vissza mégis az adatokkal? A bizalmon túl. Honnan tudod hogy visszaél vele? A bizalmatlanságon túl.

Szerintem sehonnan. Azaz kár ezen agyfaszt kapnia bárkinek is, nem tudhatod biztosra mi történik az adataiddal az állam kezében. Van csomó konkrét dolog amin lehet idegeskedni, inkább azokkal kellene foglalkozni. 

Így van, azt nem államnak hívják, amelyik nem tesz magasról az állampolgárok alapvető jogaira, hanem húgyszagú majomháznak.

Lehet rószaszín felhőben élni, de az ember alapvetően egy csupasz majomfaj, hordában él és a hordát irányítani kell, különben kitör a káosz. Ehhez az irányításhoz pedig elengedhetetlen, hogy szinte mindent tudjon a vezetőség a horda tagjairól, és ezt a tudást fel is használja. 

Ráadásul nem nagyon volt, van (és lesz) a történelmünk során olyan társadalmi berendezkedés, ami nem így működött volna. :)

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

nem bízom a kormányban, és a kormány által meghekkelt állami gépezetben.

ebben már gyakorlatom van, hiszen '90 előtt ugyanez volt a helyzet :))
éppen ezért, a minimálisra szorítom az együttműködést az állammal,
akárcsak a hatóságokkal, mivel mást nem tehetek.

Egyszer megbízol az államban, hogy jól kezeli az adataidat, nem élnek vissza vele, máskor meg nem.

sem egyszer, sem máskor nem bízom benne, hogy jó kezelné az adataimat. pont ezért tartom rossznak az új személyit, és pont ezért nem cserélem le a régebbit, és pont ezért nem szolgáltatok plusz adatokat önként. ha kell neki legalább dolgozzon meg érte :)

100 %-os biztonság egyébként sem létezik, a kérdés csak az, hogy ez a jogosulatlan adatszerzés megéri e a fáradozást, vagy nem. ha nem éri meg, minek erőlködne.

Eddig is pont ugyanannyi lehetőség volt visszaélnie az államnak az adataiddal, mint most.

és itt jön be a jogállamiság kérdése, na meg a hatalommegosztás, ill az egymást ellenőrző önálló intézmények, valamint a sajtószabadság, stb..
és mivel orbanisztánban pont ezeket számolják fel, nem kérdés hogy megbízhatatlan, fasisztoid államot épít ov.

Értem az álláspontodat, még bizonyos dolgokkal egyet is értek. De az államnak semmivel nem nehezebb a régi igazolványokból kinyerni az adatokat, vagy egy új szig központúból. Főleg hogy pl. az új szig szisztémával is ugyanazon régi (fos gagyi elvult szar)  adatbázosikhoz férhet hozzá, mint a régivel. Remélem nem úgy gondolod, hogy bemész random hivatalba adsz egy oda passzoló szar plasztik vagy papír kártyát az ügyintézőnek és ő arról dolgozik az adatokkal? Ezt azért már pár évtizede meghaladtuk mi is, megnézi a szar kártyát és már veti is össze az adatbázissal, validálja, meg megnézi amihez még jogosultsága van az alapján. Jogosultságot meg igazándiből a gonosz állam osztja.

Én találkoztam már olyan érveléssel, hogy ezt-azt nem kötelező igénybe venni, tehát feltételül szabhatják a személyi megmutatását. Hogy ez mennyire volt jogszerű, azt nem tudom, de bőven a GDPR előtt volt.

Igazából a legjobb rendszer egy olyan személyi lenne, amin a fényképen kívül nincs adat, csak elektronikusan. Ahhoz pedig csak megfelelő jogosultsággal lehetne hozzáférni, mert a személyazonosság igazolására az arckép elég. ID alapján pedig meg lehet mondani, hogy védett-e az illető. Ez lenne a minimális adat elve, de úgy látom hogy ez sok állami szervnél nem megy át.

ehhez mindig kell intenet kapcsolat, vagy megy offline is?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Bocsi, elsőre nem ment a regisztráció, úgyhogy megpróbáltam vagy ötször. Szerintem túlterheltem. Jöhet a TEK, bevallom hogy hekker vagyok. :(

Szerkesztve: 2021. 05. 16., v – 16:45

Sub, hátha kiderül, mikortól működik :) (egyszer be tudtam jelentkezni, de az óótássy igazolásvány menüpont már "Adatküldési hiba!" üzenettel fogadott, és nem fogadta el az érvelésem, hogy ne küldözgessen adatot, hanem töltögessen :( )

Szerk.: beléptem, megnyitotta, a pizzériában a pultos kislány csúnyán nézett rá, de nem szólt semmit...

Szerk 2.: a mekiből ma kiküldtek, mert csak appos igazolásom volt és a szabályzatuk szerint az nem elég :(

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 10:07

Próbáltam 4-5x regisztrálni, nem sikerült, természetesen, de legalább jól felhúztam magam rajta.

Itt is "Sikertelen regisztráció", mind QR kóddal, mind a beírhatót választva.

Update: ezt a részét megoldották, egy órával később sikerült. Azonban a pin kód megadása után "This page isn't working. mobil-if.eeszt.gov.hu is currently unable to handle this request. HTTP ERROR 500". Elképzelem, hogy valaki erre hagyatkozna a plasztik helyett és a védettségi igazolványhoz kötött helyen / határon vadul nyomkodja a Reload gombot, hátha kedvezőbb lesz a csillagok állása.

Bizonyára én vagyok csekély értelmű, de nem értem, minek a mobilapp, ha van plasztik kártya. Azt sem értem, hogy miért kell hozzá az EESz, vagy mi a fene, ha a mobilapp ugyanazt tudja, mint a kártya. Valaki érti ezt?

Nincs az a szénásszekér, amire ne férne fel még egy villával, igaz? :)

Minél kevesebb kártya kell, annál jobb, amiket felsoroltál, már így is elég szörnyen hangzanak, értelmesen összehangolt rendszerek esetén egy "normális" kártya egyedül tudhatná mindazt, amit ezek együtt:

személyi, jogsi, lakcímkártya... TB- és adókártya

A bankkártyát meg már sokan most is kiváltják (és itt nem a készpénzre gondolok), szóval lehetne ezt egyszerűbben is.

Error 500 fixed ;)

Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el.
A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később.
Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük!

EESZT üzemeltetés

Betegségen átesettek védettségét nem tudja igazolni...

btw, itt már "megjavult" a cucc. De nem ad ki nekem se több infót, mint ami a kártyán van. Oltás típus nekem nem volt rajta. (Bár QR kódot amit kiköpött a cucc azt nem olvastam be)

Beregisztráltam a bankkártyámat Apple Pay-be, de nem ad ki semmi extra információt.

Gyakorlatilag ugyanazt tudom vele csinálni, mintha nálam lenne a bankkártya.

Még az egyenlegem típusát se tudom lekérdezni. 

Elmondaná valaki mire jó ez?

Ott hibázik, hogy nem a védettségi igazolványod regisztrálod az EESZT-be. :)

Na meg, hogy a bankod nem hirdeti bőszen, hogy:

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

https://kormany.hu/hirek/jovo-hettol-igenyelheto-a-vedettsegi-igazolvany

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 18:58

Érdekes... telefonfüggő, hogy az "EESzT alkalmazás" kifejezésre mit jelenít meg a Play Áruház keresője, nálam pl. azonnal ugrik egy tokengeneráló appra (amire jelenleg semmi szükségem), nem jelenik meg lista, amiből választhatnék a felsorolt appok közül.

Valójában erre van szükség:

EESZT alkalmazás – Alkalmazások a Google Playen

 

Az alábbi a tokengeneráló, amire nincs szüksége nagyon sokaknak:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.eeszt.mgw.app.eesz…

Szerkesztve: 2021. 05. 15., szo – 18:34

Kipróbáltam iOS / mobile-pocket alkalmazással
https://apps.apple.com/hu/app/mobile-pocket-loyalty-cards/id384619059?l…
letárolni a kártya fotóját.
A QR kódot is kezeli, amit külön is képes mutatni.
Kérdés, hogy akinek meg kellene mutatni a kártyát, az elfogadhatja mobilon mutatva, vagy sem. De leszűkítem a kérdést Magyarországra. Az a gyanúm, hogy nem.

Szerkesztve: 2021. 05. 16., v – 18:35

Gyerekek, hol lehet jelezni, hogy vegyék már ki a speciális teszt TAJszámot az ellenőrző PROD verziójából? :)

Jó tudom, biztos azt is ellenőrzi majd a pultos néni, hogy egyezik-e a TAJ szám de gáz így, hogy gyakorlatilag bárki tud olyan QR kódot generálni amivel oltott lesz (igaz 888888880 tajszámmal) az app meg mutatja a certet, hogy ügyes vagy, hogy oltakoztál. :( 

Leírnám pontosabban , de ugye ezek képesek ezért ideküldeni a TEK-et :P

Az egész "app" javascript az assetek közt , ahoz is kell Gradle ? (nem vagyok Android dev :P)

Gondolom amúgy a kijelzést tesztelhették bele, de hogy maradt benne a kódban valami ami ennyire látványos.

Mármint:

ellenorzes()
{
dectoken=JSON.Parse(enctoken)

if (dectoken.taj==="XXXXXXXXX") 
{
this.otasiadatok(dectoken);
mutasdmivelottottak()
return;
}

// ha meg nem akkor itt csináld meg normálisan az ellenőrzést ahogyan kell

A ciki az, hogy a pultos néninek semmi köze a TAJ-kártáydhoz, csak a személyidet kérheti el, viszont annak a száma meg nem szerepel az appban. Az, hogy hogyan győződhet meg ilyen esetben a pultos néni arról, hogy te tényleg „védett” vagy-e, kifelejtették a jogszabályból. Mert hirtelen mondtak valamit, gyorsan be kellett tenni a rendeletbe, de szerintem akkor még nem tudták, hogyan fog működni az app.

Szóval jelenleg, ha szigorúan veszik valahol (márpedig, ahol hallottam, mindenhol úgy veszik, mert nem kockáztatják a büntit+bezárást), az app-pal mindenki kitörölheti.

Azt meg tudná mondani valaki, hogy hogyan lehet regisztrálni (egyáltalán lehet-e) annak, akinek nincsen PC-je/laptopja, csak egy tabletje?

Elnavigálsz telefonon/tableten a Chromeban az eeszt.gov.hu-ra, majd Asztali webhelyre váltod a Chromeot (mert 2021-ben a reszponzív weblapok még nem jöttek nálunk divatba (lehetetlen megnyomni telefonon legalábbis a váltás kódra gombot, a QR-kódot meg kitakarja a Tovább gomb ;)). Ott kiválasztod az EESZT mobilalkalmazás gombot, Új regisztráció, Tovább, Váltás beírható kódra, a kódot kimásolod vágólapra, majd átugrassz a telefonon/tabletten az EESZT appra beírod a TAJ számot, majd bemásolod a kódot a vágólapról, majd kapsz egy másik 4 jegyű kódot így visszaváltasz a Chromera beírod a kódot amit az appból kaptál majd megadsz meg egy 6 jegyű pin kódot és bepipálod, hogy megfelel a hatjegyű pin kódnak és voalá sikeres regisztráció. :D 

Nagyon köszi a részletes választ! :D

Mert az emlékeim szerint nekem májusban még a telefonra letöltött alkalmazásban meg kellett adnom a tajszámomat, aztán be kell olvasnom a telefonommal a PC-ről az EESZT-ben megjelenő QR-kódot, majd a telefonomon megjelenő kódot be kellett írnom a PC-men az EESZT-ben megjelenő mezőbe.

Akkor ezek szerint ki lehet váltani a QR-kódot beírható kódra. Ez azért jó hír, mert a húgomnak csak egy tabletje van (arról is telefonál).