Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Címkék

Gyere el a  CloudBees és az Alerant közös webinárjára május 25-én, és nézd meg, hogyan lehet gyorsan és gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni Feature Management eszközzel. További részletek »

Hozzászólások

Peter Norton szerint a programozói hatékonyság növelésének legfontosabb eszköze a feladat halogatása. Mélységesen egyetértek vele!

> Sol omnibus lucet.

  • Fölösleges meetingek törlése
  • A fejlesztő csapatoknak világos feladatok és autonómia adása
  • Működő, no-nonsense CI infrastruktúra (valaki akassza fel Jenkinst, mert egy felhasználó-ellenséges vizuális trágyadomb)
  • Gyorsan és kevés előzetes beállítással lefuttatható tesztek. (go test vagy mvn run test-nél ne legyen bonyolultabb, ha DB vagy API kell, ideálisan a teszt húzzon fel egyet.)
  • Kellő idő hagyása innovációra, új dolgok kipróbálására, vagy takarításra a csapat saját hatáskörén belül.

A leírtakkal egyetértek, Jenkins UI "véleményes", de ezt ők is látják, már dolgoznak rajta, kérdés mire jutnak vele. 

Te melyik CI eszközt javaslod a Jenkins helyett (open-source, self hosted, jobokat lehessen kódban definiálni, legyen web ui, ahol az eredményeket értelmesen lehet követni)?

+1, mi használtunk Jenkins-t, de nem tudom, azon vizuálisan mit kell nézegetni. :)

Ha megvolt a pull request a masterbe, akkor automatikusan indult a build. Volt egy-két speciális eset, amikor manuálisan kellett triggerelni, pl. bizonyos fájlokban ha módosítás volt, arra ment egy külön test suite. Ilyenkor a pull requestre rákerült egy komment, benne egy link, amit ha megnyomtál, az egyből elindította a megfelelő Jenkins buildet. Ha végzett, és zöld volt, akkor megjelölte a kommentben, hogy okés.

Másfél évig dolgoztam a projekten, szerintem a Jenkins UI-t konkrétan egyszer sem láttam. :)

A gitlab esetében is tudsz a gitlab.com-on projektet tartani, s oda is be tudsz dobni a saját self hosted runnereket 1-1 projektre, szóval szerintem ez nem issue. Nálunk kicsit komplexebb k8s környezeteket is menedzsel gitlabos CI, én meg vagyok vele elégedve. Mi ~5 éve, még egy nagyon régi Jenkins+Gerrit felállásról migráltunk ide, nem bántuk meg.

Fölösleges meetingek törlése

Vagy megtölteni őket tartalommal, ha már úgyis van. :)

Több csapatnál látom, hogy a hatékonyság jegyében állandóan azon pörögnek, hogy egy planning/review hogy legyen rövidebb, miközben alapvető kérdések maradtak nyitva a user story-kban, szar volt a becslés, stb.

Rá kell lépni a scrum master + csapat nyakára, hogy legyen jobb a definition-of-ready.
Ha van jó DoR akkor a csapatnak könnyű dolga van pipálni a kritériumokat és kisebb lehetősége van elbliccelni a gondolkozást.
Én sokszor azt látom, hogy gondos tervezés és lelkiismeretes végiggondolás helyett a felszínesség és a kapkodás jellemzi a kódereket, meg persze a végeláthatatlan rinyálás.

Egy jó DoR-el ezeket mind lehet kezelni.

Gábriel Ákos