FreeDOS 1.3 RC4

Címkék

Tesztelhető a FreeDOS 1.3 negyedik kiadásra jelölt verziója.

Hozzászólások

A FreeDOS annó a P3/P4 korszak környékén remek eszköz volt BIOS-okat frissitgetni :)

Motif van hozzá?

(-::

> Sol omnibus lucet.

Arra én MS-DOS 6.22-t tennék fel. Egyedül céges gépen van értelme a FreeDOS-nak, ahol a jogi legalitás különösen fontos, és nem lehet abandonware kategóriákkal szórakozni.

Egyébként a FreeDOS-t mostanában bojkottálni fogom, mivel csatlakoztak a Stallman meglincselését kérő nyílt levélhez. Ez csak olyan elvi kérdés nálam, hogy aki nemi váladék, annak a bélsárját nem használom. Amúgy sem volt egy szimpatikus projekt a FreeDOS, nekem mindig is kicsit amatőrnek, meg vontatottnak tűnt, szóval nem lep meg, hogy a mögötte álló emberek ideológiája olyan, amilyen. De nem csak a FreeDOS ilyen nálam, Gnome meg a többiek is, akik még aláírták.

Bár doomozni szerintem jobb modern gépen, modern Doomesday vagy hasonló doom-motorral, high-res textúrákkal, OpenGL-ben, fullHD-ben vagy afeletti felbontáson, rendes egeres W/A/S/D-s irányítással. Sokkal inkább, mint a pixeles, eredeti DOS-os verzióval szórakozni. Ugyanez igaz a Quake-re, Descentre, stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem, nem mutatok meg semmit. Egyszerűen csak beleszaladtak egy olyan kategóriába, akiket bojkottálok több másik mellett. Ahogy pl. proprietary szoftvert is igyekszek nem használni. Egyébként használtam régebben, nem nyűgözött le. Ha retró kell, és nem elég a DOSBox, akkor MS-DOS 6.22-őt szoktam feltenni (virtuális gép vagy PCem). Nekem, mint magánembernek jogilag is teljesen problémátlan, mivel évtizedek óta abandonware, nem lehet kapni, így károkozás híján nem áll meg a szerzői jog megsértése, és olyan másolásvédelem sincs rajta, aminek a kikerülése megint bármibe ütközne. Egyszerűen leszedem a winpcword.com-ról a 4 telepítőfloppyt, és használom. De azt megértem, hogy ez cégeknél problémás lehet, BSA, NAV, stb. beleköthet, hogy nem legálisan vásárolt licenc. Így ilyen szerepkörben a FreeDOS jól jöhet valakiknek, hiszen sok cég még a mai napig használ évtizedekkel ezelőtt összegányolt nyilvántartó szoftvert, vagy hajtanak valami régi gyártógépet, amihez csak DOS-os driver van.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem mindenre van új engine, és sokszor nem hozza azt a feelinget, mint a régi DOS-os változat. De ez lehet, hogy csak szubjektív.

Én mindenesetre nagyon szeretem a retró cuccokat, eredeti vason. Általában MS-DOS-t használok, de a FreeDOS sem rossz, azért sok dologban messze meghaladja a sima DOS-t (kezelhető memória méret, FAT32).