Gyükérkenyér, vándorkenyér, erzsébetkenyér wtf?

Ósönben nézem a kenyérkínálatot:

gyökérkenyér

erzsébetkenyér

vándorkenyér

Mind kb. ugyanaz, szar fehérlisztes. Csak szimpla parasztvakítás, a választék látszata vagy mi a különbség? Azt leszámítva h. más formátumúra van sütve. Vmi hup-os pék világosítson már fel. Max. legközelebb megkérdezem a helyi erőt, ha valamelyiknek a puszta kipakoláson kívül van szakirányú végzettsége.

Hozzászólások

PVS.

Ennyi.

Technikailag vannak ilyen elnevezesek es mind kulon tipusu kenyer, de a utszeli kutya nem ellenorzi.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Azért van más formátumra sütve, hogy a pénztáros droid tudja, melyik kódot üsse be.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Én láttam már pénztárgépezést közelről, borzalmasan nagy szopás, de tényleg droid meló. Miből gondolod, hogy nem? Te is próbáltad?

Szerinted ha egy munkakört ki lehet váltani néhány kamerával, ami egy computer vision algoritmusba feedeli a képet, az nem droid meló?

ezzel az erovel minden droid melo..az egyetem tanar is droid...a haziorvos is droid, a szinesz is droid..

egyebkent meg a penztarosi melo eppen hogy nem droid melo..iszonyatosan stresszes, odafigyelest igenylo munka ami nem abbol all hogy lehuzod a vonalkodot oszt jonapot..el nem hiszed mennyien akarnak csalni, lopni..a keszpenzes fizetes pedig anyagi felelosseggel is jar.

Szerintem nincs szükség erre a művi felháborodásra, miközben az itt kommentelők jelentős része (magamat is beleértve) abból él, hogy más munkakörét automatizálja. Érdekes, valahogy ez a bűntudatkeltés elmarad, amikor mondjuk egy új digitális banki csatorna bevezetése után szélnek eresztik a fél fiókhálózatot. Vagy amikor mondjuk lecserélik a gyárban az elavult sorokat valami modernebbre, ami tized annyi operátorral is működik. Vagy amikor az adatrögzítő backoffice-os néniket lecserélik online formokra.

Akkor miért nem szór senki hamut a fejére, hogy bocs srácok, ez amúgy a mi projektünk volt, sok sikert a munkaügyi hivatalban?

Miota bevezettek, sokkal tobbet kell sorban allni mindenhol, ahol ezt bevezettek. Most mondanam, hogy nem tudom, hogy csinaltak, de nem nehez megfejteni. Gondolom megvan a tanulmany, hogy hany munkaorat segit megmenteni, es valaki tul akarja meg a tanulmanyra epitett tervet is teljesiteni es nyomast gyakorol a boltvezetesre, hogy ki lehet rugni n+2 embert is. Vegeredmeny: 10 percet vartal human kasszaknal, 20-30-at varsz onkiszolgalo kasszaknal, mert az emberek lassabban hasznaljak, es surubben kerik a keves megmaradt staff segitseget, mint a tanulmanyban. Ahogy a hagyomanyos kasszakra is 0-1 ember maradt, pedig ha szemelyit kell kerni az alkoholert, meg lopasgatlot leszedetni, nincs mas opciod, es egybol odamesz - vagy mennel, mert hat miert is kene human eroforras penztaros, ezert szereztek be sokmilliardert az onkiszolgalos gepeket?

(USA-ban egyebkent teljesen megbukott ez az "onkiszolgalo penztargep" koncepcio, de Europaban a vasarlok a birkaturelmukkel sok embernek segitettek elvesziteni a penztaros allasukat)

Vegeredmeny: 10 percet vartal human kasszaknal, 20-30-at varsz onkiszolgalo kasszaknal

Én nagyon nem így látom, de nyilván ez nem reprezentatív. Nálunk pl. a Tescoban szerintem 30+ önkiszolgáló kassza van, és ezekhez egy sorban várakoznak az emberek. Ha minden második egy balfasz, akkor is iszonyú gyorsan pörög. 

Pesten még lehet is h. gyorsan halad a sor. De istenem, vidéken, legyen mondjuk keleti régiós hiperművelt hiperpigmentáltak 8x1 osztállyal, na azok miket bírnak művelni, te jó ég! Ráadásul ott még a szupervájzort is leterhelik, mert azt kell lesnie mi nem kerül a kosárból a kasszázós pultra, hanem helyette a zsebbe.

Ja, hát ha rajtam múlna, ezek a szarok csak jogosítvánnyal működnének. Beülsz vizsgázni, eléd raknak egy random automatát, ami lehet kassza, vonatjegy, buszjegy, stb. + egy feladatot, amit időre meg kell tudni csinálni. :D 

Meg nyilván az implementáció is néha félrecsúszik, pl. a Sparban az akciót nem a database tárolja, hanem a fehér vonalkód mellé rábasznak egy sárgát. Emiatt rögtön kétszer kell hívni a supervisort: egyszer amikor (természetesen) a fehéret kapja el a gép, utána pedig újra, amikor a sárga kód miatt odajön megnézni, hogy tényleg azt vetted-e, aminek a kódját lehúztad.

Miota bevezettek, sokkal tobbet kell sorban allni mindenhol, ahol ezt bevezettek.

Nekem pont ellentétes tapasztalatom van az egyik nagyobb bevásárlóközpontban lévő Sparban. Korábban is volt gyorskassza (szerettek is az öregek tolakodni), most van önkiszolgáló, sokkal gyorsabban el lehet intézni a dolgokat, hogy ha munka közben kiugrok valamiért.

Hozzáteszem biztosan legalább kétszer annyiba, vagy még többe fog kerülni. De amit az emésztőrendszerrel "művel" az hogy hátra hagytad a "pék-nagyipart", azt a különbséget "lehet zongorázni"... (Persze, csak nagy kenyérfogyasztóknak ajánlott!)

- Már a kenyérsütő miatt jobb esetben 50 ezerrel indul a projekt, és nem hiszem hogy 3 évnél "többet szólna".., utána kell a következő. - Heti 3 sütés: 52x3=156 - 3 év alatt 458 kenyér. Csak a "hardver" árából minden megsütött kenyérre 109.-Ft +, - a spéci biolisztekről, adalékokról már nem is beszélve.)

Kovászos kenyeret sütünk itthon lábosban:

https://i.postimg.cc/hG6hQ7K3/184304491-1004060370335932-45015889435047…

 

Gyermelyi BL-80 lisztet használunk hozzá, meg kovászt, semmi más extra adalékanyag nincs. Ja de, egy kis joghurt a kívánt savfok miatt. Illetve vettünk egy dagasztógépet, de annak a költsége nem jön ide, mert alapvetően másra használjuk, pl. habverés, sütemények.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Gyökérkenyér aka cibatta: Hidegen kelesztett fehérkenyér, olajjal, és különféle adalékokkal (ecet, oliva paradicsom, köménymag, stb.). Balkántól délebre szokták sütni. Az albán pékségek tipikus kenyértésztája. A mi kenyerünknél pizzásabb a tészta állaga. Puhább, kevésbé morzsolódik.
Erzsébetkenyér: Világos rozsliszttel felütött, margarinnal vagy zsírral készült fehérkenyér. Ízre kicsit vajasabb.
Vándorkenyér: Hivatalosan, 70/30 arányú rozsoskenyér. Nagyáruházakban 25%-alatti rozsliszt tartalmú kenyér

Az elnevezések mögött az áll, hogy az élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza mit és mekkorát adhatsz el, milyen kenyérnek és hova árazod azt. Azt meg nem tudod drágán eladni. Pl. 70/30-as kenyeret nem adhatod el rozskenyérnek, csak rozsoskenyérnyek. Viszont, ha kitalálsz egy nevet ami nincs az élelmiszerkönyvben, akkor úgy baszod át a vevőket, ahogy akarod.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Viszont, ha kitalálsz egy nevet ami nincs az élelmiszerkönyvben, akkor úgy baszod át a vevőket, ahogy akarod."

Látatlanban ez volt a tippem. Mondjuk azzal h. vándor, nem tudom mi a céljuk. Nem volt sokkal drágább mint a fehérkenyér.

Aminek nagyon felbaszták az árát utóbbi 2-3 évben, az a paillasse svejci bagett (interspar-ban láttam először, de aztan osan is âtvette sajátmárkásnak).

"Látatlanban ez volt a tippem." - Ha végigolvastad a teljes hozzászólást, és meg is értetted, akkor feltűnhetett, hogy a fent nevezett pékipari termékeknek jól meghatározott összetétele van, amit tartani kell. Ha kihoznak egy "Manci félbarna rozsos kenyere" terméket, amibe néhány % rozslisztet kevernek, meg némi színezőmalátával belövik kellemes félbarna kenyérhez hasonlatosra a színét, akkor azt megtehetik, mert nincs az adott elnevezéshez kapcsolódó előírás. Mint ahogy virsliként sem lehet árusítani olyan terméket, amiben a csontról nagynyomású vízsugárral leválasztott húsrészecskék aránya bizonyos százaléknál több - na azokat sertésrudacska és hasonló nevekkel illetik a gyártók. Más kérdés, hogy némely ilyen, élelmiszerkönyv szerint "nem virsli" kóstolós teszten agyonveri a nálánál drágább virslinek nevezhető termékeket...

Mivel az átlag boltlátogató zombitól SZERINTEM jobban képben vagyok miért lehet valamit szaláminak nevezni, mit lehet tejnek v. csak reggeli italnak, mit lehet virslinek és mit húsosrúdnak (én azt másra használom de mindegy) hívni, és a többi újbeszél faszságot. Maradjunk annyiban hogy az élelmiszerkönyvet kijátszó újabb fogyasztóátbaszó játék miatt van ennyi kenyérnek kilátszó szar a polcon (egyesek nem szeretik nevén nevezni ezért nem is használom a "magyaros átbaszás" jelzős szerkezetet).

"Más kérdés, hogy némely ilyen, élelmiszerkönyv szerint "nem virsli" kóstolós teszten agyonveri a nálánál drágább virslinek nevezhető termékeket..."

A nátriumglutamát mesteri adagolása még nem mentesít az alól a bűntett alól, h. emberi fogyasztásra alkalmatlan szemetet etet a gyártó az emberekkel. Virslit évente max 1x enne az ember (szilveszterkor).

"A nátriumglutamát mesteri adagolása még nem mentesít az alól a bűntett alól, h. emberi fogyasztásra alkalmatlan szemetet etet a gyártó az emberekkel. " - A nemvirsli attól nemvirsli, hogy a csontról spricnivel lemosott utolsó húsmaradványokból többet tartalmaz,mint amennyit az élelmiszerkönyv megenged. Ízfokozót egyébként normális fűszerezés helyett a virslinek nevezhető húsipari szemétbe is pakolnak - sokszor többet, mint a német "magyarul nemvirsli" termékekbe. Azon túl, hogy a termék víztartalma is kedvezőbb, és szója meg egyéb takarmányfehérje se kerül beléjük.

Mind kb. ugyanaz, szar fehérlisztes

lehet, hogy igénytelen vagyok. de ha néhanapján kenyeret eszem, biztos, hogy fehérkenyeret eszem. egy jó disznótoros mellett nem nézne ki jól a sárkenyér

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Mi a baj a normális fehér kenyérrel? Vagy csak divat szidni?

Elesztot se felejtsuk el.

De leginkabb: nem a legtaplalobb szenhidratok koze sorolhato, az biztos. :)

De ha jo meleg es friss akkor finom. Ha meg nem az, akkor meg az aran kivul nem tudok semmilyen masmilyen ervet, ami miatt ne lenne opcio egy gluten es elesztomentes alternativa.

Ezekben a nagyáruházakban minden kenyér rossz. És úgy általában is bárhol. Az igazi kenyeret késsel szépen lehet szelni, ezek a kenyérnek csúfolt valamik pedig csak morzsálódnak, és puhák, mint a szivacs.

De mindennek a legalja, amikor melasszal barnára színezik. A városi népek pedig be vannak hülyítve, hogy "fehér kenyér ártalmas - barna kenyér egészséges", ezért megveszik a söripari vagy cukoripari vagy mittudomén milyen mellékterméket.

Az Auchan-os kovászos parasztkenyér ahol én veszem, ott teljesen jó. De pl. a Lidl-ös 1kg-os fehér/félbarna kenyeret nagyon nem mindegy, hogy hol veszem. Vácott príma, a pesti lidlikben meg... Szóval éhhalál ellen talán...
A saját sütés persze egészen más, igaz, abból valahol 500Ft körül indul a "minimál" verzió kilója.

Erzsébetkenyért az Erzsébeteknek!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Remélem, nem offtopic. Nekem az tűnt fel, hogy egy ideje egyre kevesebb kenyéren van szavatossági idő. Értem, hogy a kereskedő az ötnapos kenyeret is el akarja adni, de szerintem ez így nincs rendben. Nem kell minden élelmiszerre szavatossági időt megadni? Szerintem még a konyhasón is ott van, hogy minőségét korlátlan ideig megőrzi. Milyen joghézagot találtak?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

egyre kevesebb kenyéren van szavatossági idő

UK-ben zöldségekre, gyümölcsökre akarták ezt bevezetni, mert iszonyat mennyiségű zöldséget/gyümölcsöt dobnak ki az emberek a "Best before" dátum lejárta után, holott még simán ehető lenne.

Az ötlet az volt, hogy ha nincs rajta lejárati idő, akkor az emberek szemre/szagra/józan paraszti észre hagyatkoznak és talán kevesebb lesz a feleslegesen kidobott élelmiszer.

A kenyéren érdemes lenne sütési időt igen, szavatossági időt nem feltüntetni, így mindig tudnád megvételkor milyen friss, viszont csak akkor dobnád ki, ha már száraz / penészes.

Szerk: https://www.bbc.co.uk/news/business-45786012

Az aznap "lejáró" zöldséget néhol féláron adják. Miért nem adják időarányos áron? Akkor kevesebb szemetet termelnének és lehet, hogy több termék elmenne. Én mindig megnézem a lejárati dátumot mindenen és aszerint válogatok. Igazából pl. kenyérnél ez fontosabb nekem, mint hogy fehér vagy magvas vagy gluténmentes vagy akármilyen a kenyér, mert kevés kenyeret eszem és a fele megy a kukába 1-2 nappal lejárat után, attól függően, hogy műanyagba vagy papírba volt csomagolva. A papír szellőzik, szóval kevesebb az esély a penészedésre.