Elindul az Epic Games Fortnite vs. Apple App Store antitröszt per

Címkék

Röviden: Az Epic Games azt állítja, hogy mivel dacolt az Apple App Store monopóliummal, az Apple megtorlásként blokkolta a Fortnite elérését eszközök milliárdjaira. Az Epic Games (a Fortnite gyártója) ezt a lépést legsötétebb időkhöz hasonlította az 1984-témájú videójában. Mivel elindult a per, érdemes képbe kerülni (ismét) a részletekkel.

Hozzászólások

Nagyon találó! :-) Mára valóban olyanná vált az Apple mint a korabeli infó óriások, főleg IBM akikkel szemben azt a legendás reklámfilmet alkotta az akkori Apple. 

Azért ez nem ennyire egyszerű kérdés. Nem csak azt kell eldönteni, hogy az Apple védi az üzleti érdekeit, mert azt is csinálja. De itt most az is szóba került, hogy van-e joga bárkinek védeni a saját platformját és a nem oda való tartalmat esetleg veszélyes alkalmazásokat eltávolítani, védve a felhasználókat. Pl ha van egy alkalmazás ami leszív minden adatot a telefonról és elküldi egy 3. személynek, azt nyilván ki kell vágni, sőt be sem kell engedni. Nah és ott van a nagy kérdés, hogy ezt meddig és hogyan lehet megtenni, valamint ennek szerintem általánosabb hatásai is lesznek a platformokra nézve, hogy a platform holdereknek mi a joguk/kötelességük. Ebben a témakörben nagyon nagy káosz van, remélhetőleg elindulunk a tisztázás irányába. Én annak szurkolok, hogy a jogászok ne lőjenek hatalmas nagy bakot, egy rossz ítélet vagy esetleg csak egy rossz megfogalmazása az ítéletnek nagyon nagy károkat is tud okozni az egész IT szektornak. Ne felejtsük el, USA-ban precedensjog van, amit itt elszúrnak, az utánna precedens lesz.

Én nem látom mi lenne itt a jó ítélet, mert ha be kell engedni, akkor Pistike cuccát is be kell engedni, meg mindent is, ami a platform biztonságát veszélyezteti, viszont ha meg az az ítélet születik, hogy nem kell, jó ahogy az Apple csinálja, akkor meg kb azt mondják ki, hogy a platform holder mindent megtehet, ennek se lennének túl pozitív következményei, mert ne legyenek illúzióink, egy platformholder megengedheti magának, hogy megfelelően képzett IT-sokat és jogászokat állítson rá, és lesz "nyomós" indok, hogy miért csinálja azt.

Azert nem feltetlen szimpatikus, hogy a platformomra csak a sajat appomon keresztul mehetsz be, es ennek az az ara, hogy minden eladasod 30%-a az enyem.

Ez azert faj nagyon az Epic-nek, mert minden mikrotranzakciobol is leveszi az Apple a 30%-ot. Probaltak megallapodni, nem sikerult.

Pont ez a hasonlat jutott eszembe, csak kérdésként.

Vajon jogilag miben különbözik:
- Netflix vagy hasonló fizetős audiovizuális tartalmakat kínáló app
- Amazon, Ebay stb appon keresztüli vásárlás (legyen akár materiális, akár immateriális jószág)
- Egy játékon belüli mikrotranzakció

Milyen jogi eltérés teszi lehetővé, hogy az első kettő mentesüljön az Apple tax alól, és miért nem mentesülhet az utolsó?

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A Netflix nem mentesül, egyszerűen nem használja az infrastruktúrát, ezért fizetnie sem kell érte. Ha meg akarod venni, goto netflix.com, leszerződtek közvetlenül payment processorral, előfizetsz, boldogság. Az Amazont, eBay-t, stb. nem tudom, de szerintem azért, mert ott nem az app gyártójától vásárolsz, ezért más a megítélés. (Bankos appban is tudok pénzt utalni, Wolton tudok kaját venni, stb.)

Az Epicnek azért fáj ez, mert ők viszont nagyon szeretnék használni a szolgáltatást, hiszen pl. így a child account tud vásárolni apu-anyu engedélyével, viszont nem akarják megfizetni ennek az árát, ingyen kellene nekik.

Abból indultam ki, hogy fentebb irták (Edit: actually, lentebb :) ), hogy az Apple agreement szerint nem tehetsz linket, de még humán redirect-et sem, hogy "nyisd meg a bongeszod, es fizess ott". Vagyis elvileg nem workaroundolhatod a rendszert azzal, hogy appon kívül megadatod az ügyféllel a bankkártya adatait, aztán az appon belül költhet annak terhére. Nem ellenőriztem le, hogy tényleg így van-e.

Ha igaz, akkor ebből a szempontból a Netflix "Sorry, you cannot signup here, thank you for the understanding" üzenete ugyanúgy cikis. És az Amazon accountoddal vásárlás Amazon appból úgyszintén.

Nyilván ha úgy van, ahogy mondtad, vagyis az Epic kötötte az ebet a karóhoz, ők effektive használni akarták az Apple payment-et de sáp nélkül, akkor egész más a helyzet. Ilyen részletességgel nem mentem utána, lehet, hogy tényleg egyértelműbb a helyzet, mint gondoltam.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

https://www.hwsw.hu/hirek/62159/apple-google-epic-games-fortnite-play-s…

itt irjak hogy berakta az epic a sajat fizetesi megoldasat a jatekba, erre mindket szolgaltato kirakta a jatekot a storebol.

https://bitport.hu/rarugta-az-ajtot-az-apple-re-a-fortnite-keszitoje itt is irjak: " Az App Store szabályzata ugyanis kifejezetten tiltja, hogy az alkalmazásboltjába felkerülő külső fejlesztések bármiféle más fizetési módot használjanak a játékokon belül elérhető kreditek vásárlásánál. Sőt még azt is, hogy bármilyen olyan gombot, linket, egyéb figyelemfelkeltő elemet helyezzenek el a programban, amely mindezt megkerülve külső oldalra terelné a felhasználókat."

szoval ez alapjan akar a netflix is rossz lehet, bar eleg sejtelmesen fogalmaznak, gondolom a jogaszok ezt jol atragtak... :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ok, viszont skin, karakter, drop stb. szarságok, amiért az ilyen játékokban fizetni lehet, az vajon mitől szoftver feature és miért nem "kontent"?

(Tévedés ne essék eszembe nem jutna védeni az Epic-et és a játékipar gusztustalan kaparóssorjegy+félkarúrabló analógiára épülő gazdasági modelljét, viszont a különbségtétel nekem önkényesnek tűnik.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem tudom hogy van megfogalmazva, de ami meg erdekes, hogyha
van egy "ingyenes" jatek androidra meg iphonera amihez kesobb vehetsz dologokat,
akkor annak ket kulombozo accountank kell lennie. Egyes esetekben az andoid es iphone
felhasznalok nem is talalkozhatnak egymassal a jatekon belul.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

igazabol nem lenne gond az a 30% "ado", a googlenel is van van (fixme). a gond hogy az apples appban nem lehet kulso paymentet berakni, de meg linket se a _sajat_ weboldalad fizetesehez, szot asszem meg szoveget se (="nyisd meg a bongeszod, es fizess ott")

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

akik ezzel játszanak, legnagyobb részük azt se tudja, hogy mi az az 1984 :)

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Nem ide tartozik, de nem állom meg, hogy ne meséljem el: 17 éves lányoméknál angol tagozaton az 1984-et dolgozzák fel... idáig még jó... de amikor a lányom felvetette, hogy Orwell a Nagy Testvér-t Sztálinról mintázta, akkor a tanár reakciója erre az volt, hogy ez merész felvetés 🤦‍♂️ (Ok, Németországban vagyunk, nekik nem volt sztálinizmus, de mégis most komolyan.)

Mint a témában havi szinten milliós nagyságrendben érintett, továbbra is a  véleményem, hogy ha valaki olyan ökoszisztémát üzemeltet, mint mondjuk az Apple (de akár beszélhetnénk a Google és Amazon app store-jairól is), akkor én továbbra is szívesen lemondok a bevételem 30%-ról, amennyiben a minőség nem romlik a későbbiekben sem.

Szerintem meg szemmel láthatóan nem sok ismereted van a játékiparról, hogy hogyan működött és működik, meg arról, hogy mit eredményezhet az, hogy belemennek ebbe a felesleges adok-kapokba az Epic-kel, aki bekamuzta, hogy kéretlenül a fejlesztők érdekei miatt "szabadságharcol".

Kerulni kene az olyasmit mint az Apple iOS, ahol nincs ingyenes , barmilyen formaban tamogatott
mod, hogy sajat vagy 3party appot tegyel jail break nelkul.
A legolcsobb mod 99$/ev dev license.

Ezt be kene tiltani IMHO.

Epic megsertette a store szabajait, sajnos Fortnite app store-bol valo eltavolitasa jogos,
de store-on kivuli mukodest engedejezni kene.

Apple Unreal engine fejlszoinek a dev licenset is megvonta volna, ami nem jogos,
szerencsere a birosag szerint sem.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.