Mekkora fizetésemelést érzel fairnek?

Címkék

Érdekelne avéleményetek, hogy mekkora bérfejlesztést tartotok igazságosnak, a mostani pandémiás helyzetben. A szóban forgó dolgozó, legyen középfokú végzettségű, irodai munkát végez, átlagos bérezésű, viszont, nincs home-office opciója, naponta tömegközlekedik. A cége a pandémiában nem érintett, munkahelymentési támogatásokat vett fel.

<5%
10% (54 szavazat)
5-9%
21% (117 szavazat)
10-14%
35% (196 szavazat)
15-20%
14% (81 szavazat)
>20%
17% (98 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (15 szavazat)
Összes szavazat: 561

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 04. 30., p – 09:00

0 :)

 

"A cége a pandémiában nem érintett, munkahelymentési támogatásokat vett fel."

Akkor érintett.

És mi van az elmúlt időszak reálérték csökkenésével?
A mi cégünk ráadásul euróban kereskedik, de nekünk forintban fizet. Az elszálló árfolyam nekik jó ebből a szempontból.
4%-ot kaptunk. Én kicsit keveslem.

Bár senki nem pótolhatatlan, nem mindenhol olyan egyszerű lecserélni az embereket, mint mondjuk egy pincért.
Ráadásul ez vidék, ahol sokszor nem egyszerű normális embert találni.
Arról nem beszélve, hogy nem mindenki lojális; többször volt már, hogy ugródeszkának jöttek csak ide.

Van az a szint ahol már nem könnyű mást találni. Jelenlegi melóhelyemen 2 év alatt 15 emberke megfordult, ebből 3 maradt bent, a többi repült. Keresünk új embereket folyamatosan de kevés szaki van aki keni-vágja a linuxot és pl hajlandó műszakozni is annak ellenére hogy a műszakot busásan megfizeti a cég. Az igazság az hogy nem is feltétlenül a műszakon bukik el, sokkal hamarabb kiesnek mert nem tudnak/akarnak belemélyedni a szakmába, nincs meg a motiváció arra hogy megértsék hogy mit csinálnak. Legyen egy knowledgebase entry, lehessen követni, ha minimálisan (logikusan könnyen kikövetkeztethető módon) el kell térni a leírttól akkor fagyás van.

Legyen egy knowledgebase entry, lehessen követni, ha minimálisan (logikusan könnyen kikövetkeztethető módon) el kell térni a leírttól akkor fagyás van.

Indiánok?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Indusokból java fejlesztő van, meglepően ügyesek és segítőkészek. E-mailes kommunikáció is rendben van velük, de az ég mentsen meg attól hogy telefonon kelljen beszélni velük.

Amúgy konkrétan a fent említett kollégák magyarok. Akinek volt esze már rég elhúzott külföldre, a maradék meg iszonyat híg.

Kár, hogy az ilyen szavazásoknál a nem az jön válasznak, hogy mit érez fairnek, hanem a vágyálmok. 10-14% mire fel?

trey @ gépház

Bár nem élelmiszert gyártunk, annyi megrendelés van, hogy nem győzi a termelés.
Ráadásul mint mondottam euróban kereskedik a cég, míg nekünk forintban fizet. A felvett állami támogatásokat nem is említem.
Meg ne essen rajtuk a szívem.

Azért gondolj bele, mennyivel jobb helyzetben van egy ilyen vállalat, mint egy kkv.

Szerintem ez a cég magyar viszonylatban elég jó munkahely.

Az elmúlt években erősen standardizálták, mit kérhetsz és miket számolhatsz el. Mert kb. minden emberrel külön kellett rendszeresen foglalkozni. Ezt az oldalát teljesen megértem.
Dolgoztam kisebb cégnél is, ott belefért, hogy mindenkivel külön foglalkozzanak. Itt egyre kevésbé.

Hozzáteszem, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekben csillagos ötöst adok a cégnek. Talán ennek is köszönhető, hogy nem szenvedtünk hátrányt.

Micsodaaa. Szerintem ez egy érdekeltséggel nem biró alkalmazottnál kerek nulla. Hiszen az extraprofitból sem fog részesülni. Magyarul ha nincs fedezet arra hogy kifizessék a dealnek megfelelően akkor viszlát, mégpedig a leggyorsabb úton. A dolgozó pont azért dolgozó mert nem kockázatot vállal, hanem dolgozik és megfizetik. Pont.

Vidéken még van némi értéke egy jó munkahelynek.
Nálunk volt már rá példa, hogy termelési dolgozókat kevesebb pénzért, kevesebb munkaidőre alkalmaztak átmenetileg.
Engem ugyan nem érintett, de számomra helyzettől függően jó deal lehet kevesebb pénzért kevesebb munkanap, ha az mondjuk nyáron van. Több túra, több mászkálás a családdal.
Azt figyeltem meg, hogy az ehhez való hozzáállás nagyon életmód- és körülményfüggő. Akinek hitele van, nyilván nem örül a kevesebb fizunak, vagy aki egyedül lakik egy panelben és nincs semmi outdoor hobbija, annak külön büntetés, ha nem mehet be a cégbe. Akinek van mellette maszek, annak megint jó a felszabaduló idő.

Egy külföldi multinak érdeke a Mo-i. fizetések forintosítása. A tömeg nem tud diktálni, mert akkor a multi csomagol és távozik. Ennyike. Mo.-n az állam után a legnagyobb foglalkoztatók a multik, a szél arra fúj amerre ők finganak.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Érdekelne hogy mire alapozod amit írsz. A közfoglalkoztatottak számára azt találtam hogy a legalacsonyabb ( 2020: 88,7ezer https://www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0001.html ), a kkv/nagyvállalatokra pedig sokéves adatot találtam, ott még 60%-30% volt a KKV-k javára ( http://vosz.hu/data/file/2017/09/18/kkv-k-jelenlegi-szerepe-a-magyar-ga… ). Vagy arra vonatkozik a kérdésem, hogy mit jelent a "legnagyobb" ;)

A tőkearányra. A multik rendelkeznek a legnagyobb tőkével. Ha a multi bérezése magasabb akkor elszívja a munkaerőt a KKV szektorból, a KKV viszont nem tud, nem akar versenyezni a multi bérezésével. A multik kvázi karteleznek egy-egy földrajzi területen és szektoron belül, mert az felborítaná az egyensúlyt. Pl. elég volt kiszivárognia a kecskeméti Mergás béremelésnek, máris bért kellett emelni az összes gyáregységünknél.
Ergo, a multik lesznek, akik beárazzák az átlagot.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért azt biztos tudod, hogy az ilyen cégek profitorientált vállalkozások és nem az a működési modelljük, hogy bármi profitra tesznek szert, azt rögtön szétosztják az alkalmazottak között fizetésemelés formájában.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem látom jelét, hogy minket különösebben megviselt volna a járvány.
Amennyi támogatást behúzunk (magam is dolgozom rajta), nem érzem úgy, hogy lelkiismeretfurdalásom kellene legyen.

Nem panaszkodni akarok. Volt egy kérdés, erre válaszoltam.
Az elmúlt években jóval infláció feletti béremelések voltak nálunk. Meglepett, hogy éppen most, amikor ekkora a cég árfolyamnyeresége a béreken és ekkora a reálérték-csökkenés, pont most kaptunk kevesebbet. De nem fogom e miatt tökön szúrni magam, csak elmondtam, mit gondolok.

Az a dolgozót nem érdekli. A dolgozó ha megfelelő teljesitményt nyújt akkor megkérheti a piaci árát, meg az évenkénti inflációs emelést, aminek automatikusan járnia kellene. (legalábbis jobb helyeken az éves értékelés kiindulópontja az infláció)

Aki ennél többet szeretne, többet is kell tennie érte, tiszta sor.

De a dolgozónak nem sok köze van a cég pénzügyi sikerességéhez, neki a saját dolgát kell elvégeznie amivel megbizták.

Ha meg nem teljesit jól a cég vagy nem tudja/akarja megadni a piaci árat, akkor viszontlátásra.

De ha bevonjuk a dolgozót a jó idők és rossz idők körforgásába és baráti alapon megkérjük hogy ne ugrabugráljon most mert kevés a pénz akkor legközelebb majd ha dől a pénz akkor dőljön a dolgozónak is, ne csak a tulaj vegye belőle a következő audiját.

Ugye értjük, hogy ez nonszensz?

Nagyjából tudható, hogy a szakszervezetek stb. mit szoktak kérni a munkaadóktól. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése is ismert szokott lenni. Ez azért irányadó. Erre azért szoktak hivatkozni munkavállalói oldalról. Ez idén 4-5% közt volt valahol. Tehát ez lehetne az arra fel, de az efeletti emelési igényre már azért kellene indokolni, hogy mire fel.

trey @ gépház

Erre gondoltam, hogy a 0%-ot is meg lehet indokolni, meg aki 4%-ot, 20%-ot vagy 150%-ot szeretne, bizonyára annak is van egy válasza arra, hogy mire fel. Hogy ha az indok jó, akkor simán lehet fair a 150% is. (mondjuk várhatóan ez elég ritka eset azért).

Ha meg csak álmok vannak, hogy legyen 15% emelés, mert nekem az jár, az más. Azt nem veszem egy kalap alá ezzel.

És én, szavazó, én meg honnan tudnám, hogy Gipsz Jakab esetében éppen a 4% a fair, Ifj. Vér István esetében meg a 21%? És ha tudnám is, akkor hová szavazzak? Na ezért nem értem ezt a szavazást.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tudom, mi a szakszervezet.

Vannak olyan munkakörök, vannak olyan ágazatok, ahol a szakszervezet erős. Máshol gyenge. Megint máshol meg nem is létezik.

És énnekem, mint munkavállalónak simán lehet olyan teljesen jól megindokolható és fair fizetési igényem, ami többszöröse annak, amit a szomszéd cégnél a szakszervezet kér a munkásoknak. Ugyanígy mondjuk a minimálbér emelésének se sok hatását látom olyan pozícióban, ahol valaki a minimálbér 5-10-szeresét megkeresi.

Értem, hogy ez lehet egy hivatkozási alap, ha más nincs. De azt mondom, hogy az egyedi körülmények miatt ezektől a számoktól nagyon eltérőeket is simán érezhetek fairnek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tehát, amikor azt halljuk, hogy a szakszervezetek leültek a munkaadók képviselőivel és megállapodtak egy 4,5%-os éves bérfejlesztéssel, azt azt jelenti, hogy Magyarország dolgozó rétegének (ami sajnos nem túl sok) jelentős részét képviselték. Vagyis nem csak egy légből kapott, hanem sokszor több körös alkudozások, fenyegetések stb. árán kiharcolt szám. Ilyenkor a munkavállalót képviselő szakszervezet természetesen minél többet szeretne elérni, a munkaadók képviselete meg igyekszik egy olyan számot adni, mit még ki lehet termelni. A végén születik egy megegyezés.

Tehát, ezt mindenképpen tekinthetjük egy fair számnak.  Vagy legalábbis egy viszonyítási alapnak.

Hogy a munkavállaló adott esetben 20%-ot szeretne? Ja. Ezt nevezik vágyálomnak.

Természetesen, lehetnek olyan ágazatok, amit a járvány mondjuk nem sújtott, hanem épp' ellenkezőleg, száguldott. Ilyen pl. most állítólag az informatika. Ott elképzelhető egy nagyobb emelés.

Éppen ezért figyelembe kell venni, hogy mi az a konkrét ágazat, amiről beszélünk.

trey @ gépház

"munkaadók képviselete meg igyekszik egy olyan számot adni, mit még ki lehet termelni"

Hat ez nagyon cuki, de szerintem a munkaado mindig arra torekedik, hogy a leheto legkevesebbet fizesse a munkavallalonak, maskepp ugye hol maradna a profit.

Egyebkent en iden epp 20℅-ot kaptam, igaz csak azert, hogy ne lepjek le.

Nalunk leepitesek voltak; a maradek az elozo evi beren dolgozhat tobbet :) Ezen az alapon barmennyi emeles frankonak tunik.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Így van, erről beszéltem. Az 5% körüli emelés idén a legtöbb cégnél a "jónak mondható" kategória volt szerintem. Nyilván, ahol most szalad a szekér, ott több is. De ahol éppen csak vegetálnak, meg bértámogatáson szédeleg a cég, ott örülnek, ha túlélnek.

trey @ gépház

Ha olvastad az eddigi írásait, nem viccel, akit lehet, leépít és mindent automatizál egymaga, közben minden gyerkőcének már vett két házat. És csodálkozik, hogy a munkások többet szeretnének kapni és nem tudnak együtt érezni a munkaadóval. Tisztelet a kivételeknek... 

Gyakran szidják a multikat, mint munkaadókat.
Én régebben dolgoztam magyar vállalkozóknál. És van egy pár vállalkozó ismerősöm is. Hát, munkavállalóként ezerszer inkább a multi.
Kis maffiafőnöknek hiszik magukat, azt gondolván, hogy az embereik nagyjából a tulajdonuk, úgy rendelkeznek velük, ahogy épp jónak látják. Most a pszichikai terrort meg a taktikázást hagyjuk, elég az, hogy szeretik zsebre tenni a hasznot, miközben az alkalmazottaknak nem nagyon akarnak jövőképet biztosítani.
Van olyan haverom, akinek kimondottan a lelki alkat az egyik legfontosabb szempont, amikor felvesz alkalmazottat. Hogy olyanok legyenek az emberek, akikkel jól tudja játszani a kis játékait. Benne van az üzleti modellben, hogy bár pár év alatt tönkremennek idegileg vagy egyszerűen csak rájönnek, hogy el kell onnan menni, mert egy pöcegödörben vannak, de jön majd a helyükre más balek, akivel kezdődik elölről.

Kicsiben vagy nagyban, magyar vállalkozónál mindenhol ezt láttam. Akár alkalmazottként, akár csak megfigyelőként.

Nagy tisztelet azoknak, akik nem így gondolkodnak.

Mondjuk nekünk pont két partner cégünket vásárolták fel az elmúlt 1-1.5 évben, egyiket német, másikat amerikai multi. Mindkettő milliárdos forgalmú, jól menő cég volt, ahol szerettek dolgozni az emberek. A dolgozók nem élvezik a helyzetet, mindenki menekül ahogy csak tud, főleg az amerikai cégtől.

Saját tapasztalatom fordított, én egy britt multinál dolgoztam, amit magyar cég vett meg. Na ott a kánaánból pokol lett, tönkre is ment, de még időben leléptem, kb amikor megtudtam, hogy ki veszi meg, sajnos ismertem őket régebbről.

Az utobbi par evben sok epitoiparos brigad megfordult nalunk, kb. az volt, amit irtok, a "fonok" sokszor szidja es megalazza a munkasait, a megrendelo (en) elott. Pl. volt olyan, hogy valami 5 perc alatt javithato hibat kovetett el egy srac, volt ott kurvaanyazas, bazmegeles meg faszozas. Maskor elment a fonok, es a melosok fule hallatara mondta nekem, hogy figyeljek rajuk, mert ezek a buzik mindent elkurnak. Volt, hogy nekem magyaraztak, hogy mit kell csinalni (mert erted, en biztos jobban tudom), mondvan, hogy ezek a hulyek elfelejtik.

En is voltam kisvallakozonal, ott a cegtulaj paranoid volt, allandoan azon porgott, hogy mindenki at akarja baszni meg a hata mogott rajta rohogunk. Pedig csak jo hangulatban meloztunk a fiatal kollegakkal (24-25 voltam), de nyilvan amikor o megjelent, komolyabbra vettuk a figurat. Nekem ott dobta le az agyam a gepszijat, amikor behivott az irodajaba, es elem rakott egy papirt, amin egy graf volt betukkel, es elkezdte magyarazni, hogy minden betu egy dolgozo, de nem mondja meg melyik ki, es most egyesevel kihallgat mindenkit, hogy ki kinek mit mondott, mert valami hata mogott beszelgetes visszajutott hozza, es ez ot serti, es tudni akarja, kitol indult. Vegul akkor leptem ki, amikor azert vett elo, mert en vele nem vagyok joban, de a kollegaknak bezzeg "szopkodom a faszat". Akkor hirtelen felindulasbol ott a helyszinen elkoszontem, de aztan gyozott a jozan esz, es maradtam meg egy honapot, amig talaltam uj melot.

Anyosom egy multinal dolgozik, a kozepvezetok ott is ugy viselkednek, mintha legalabb ovek lenne az egesz koceraj.

A jelenseg szerintem nem munkaltato meret vagy tulajdonos fuggo, egyszeruen mindenhol vannak faszok, es a nagy pofa meg a gatlastalansag miatt ervenyesulni is tudnak.

Alapvetően igazad van, de leginkább szerencse kérdése, hogy mibe fut bele az ember.

Dolgoztam több multinál, kis és közép vállalkozásnál, mindnek megvolt a maga előnye-hátránya.
Mindezeket összevetve én a 20-30 fős cégeket szeretem a legjobban munkavállalóként. Azok már viszonylag tőkeerősek, hogy tudjon is fizetni (rendesen, minden Ft bejelentve, nem okosban), elbírjon egy-két ügyfélvesztést, nem kell mindenkinek mindenhez is értenie, de még nincs bennük a döntésképtelen, egymásra mutogató, felelősséget tologató adminisztrációs-vezetői vízfej, mint a multiknál.
Az ilyen szarháziakat, mint említettél, kb 1 hét alatt ki lehet szúrni, és ott kell hagyni azonnal a francba, nem érdemes rájuk időt pazarolni. Az 1-2 fős "cégeket" nagy ívben kerülöm, nem érdemes rájuk időt fecsérelni, lehet, hogy nekem nem volt csak velük szerencsém (meg kb az összes ismerősömnek), de eddig mind vakvágány volt az életemben, vagy pénzük nem volt, vagy halálra akartak dolgoztatni, de leginkább mindkettő együtt, ja és persze csakis "minimálbér, a többi zsebbe, ha épp van bevétel".

Szerencsére nekem a bejelentettséggel és a kifizetésekkel nem volt sehol gondom. Ilyen szempontból akér még örülhetek is.
Viszont kész depresszió volt, amit műveltek az emberrel. Folyamatosan azt érezni, hogy nem vagy emberszámba véve, csak egy erőforrás vagy, amivel azt csinálnak, amit akarnak. Voltak, akik tényleg kényszerhelyzetben voltak, mert mondjuk nem volt meg a diplomájuk és nehezebb lett volna máshol jobb munkát találni, de voltak, akik bármikor leléphettek volna, mégis a lelki terror miatti önbizalomhiányból inkább kínlódtak tovább. Egy darabig.
Inkább tolerálom a multik vízfejét. Mindig arra gondolok, hogy ha ez is belefér, akkor van ott még tartalék.

Ne csapjunk át demagógba. Szerintem igenis baj, ha nincs perspektívája a dolgozóknak. Ha eleve a kihasználás az üzleti modell, kikészül, majdelmegy, majdleszmás. Azt gondolom, hogy ez erkölcsileg is gáz, és üzletileg sem feltétlenül a hosszú távú jó teljesítmény záloga. Egy normális társadalomban nem volna szabad így működnie.

Sőt, tudod sok helyen ez nem is csupán az üzleti modell része. Hanem egyfajta perverz hatalmaskodási, kivagyisági hajlam is. Mindenkivel úgy lehet bánni, mint egy darab szarral. Mert megtehetem.
És ez deformálja az egész kollektívát. Szokás lesz a csendben tűrés, egyeseknél a szemből seggnyalás, hát mögött mocskolódás, másoknál a paranoia, senkiben nem bízás.
Amikor gebasz volt a kóddal, soha nem a hibát kerestük, hanem a hibást. Mert nem az a fontos, mi a baja, hanem hogy ki kúrta el.
Valahol ez még meg van fűszerezve egy álságos keresztényi dumával, de valahogy amikor a főnök úr érdekeiről van szó, akkor hirtelen háttérbe szorulnak a krisztusi elvek (legyen, csak akkor nem kell a fellengzős duma).

Dolgoztam olyan cégnél, ami piaci alapon rég bedőlt volna. Akinek egy kis esze volt, dobbantott. Futószalagon jöttek-mentek az emberek. És amíg ott voltam, senkit se kirúgtak, hanem elmenekültek. De mindazt a pöcegödröt mégis fenn lehetett tartani, mert vitte a hátán a haverizmus: kizárólagos beszállítók voltak állami helyre.

Szerintem ez igenis abnormális.

Szerintem igenis baj, ha nincs perspektívája a dolgozóknak.

Én nem erre kérdeztem rá.

Értem, hogy ez zavar, de arra nem válaszoltál, hogy mit kellene a profittal kezdenie.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

akit lehet, leépít és mindent automatizál

minden gyerkőcének már vett két házat

Mondjuk ha valaki úgy dönt, hogy vállalkozásra adja a fejét, felhasználja a pénzét, az eszközeit és az ötleteit, ez logikus megközelítésnek tűnik.

Bizonyára nem az volt a célja amikor belevágott, hogy ráfizessen az egészre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az ugye csak vicc, hogy stratégiai célokat megbeszélem az áldozattal?

Elég sok cégnél bevett gyakorlat ez. Mondjuk azt nem tudom, hogy pontosan miért csinálják, de azt tudom, hogy én miért csinálnám, ha ilyen céget vezetnék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

egyik lehet a dolgozo motivacio.

masik meg a szakertelem: te szerencses vagy, benned egy szemelyben megvan a vezeto+szakertelem. igy el tudod donteni hogy amit kitalalsz az jo+mukodhet. ahol ez nincs, ott hiaba talalja ki a fonok hogy "mostantol kis zold golyokat fogunk gyartani", kell egy szakerto (=dolgozo), aki megmondja hogy ez nem lesz jo irany (mindenki tud pici zold golyokat gyartani :D)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hogy én miért?

Mert én nem csak felvenni akarok okos embereket, hanem az agyukat használni is szeretném.

Ha tudják, hogy mi a stratégiai cél, értik, hogy ebbe hogyan illeszkednek bele a taktikai célok, amiken ők dolgoznak, és így hatékonyan tudnak döntéseket hozni, nem kell nekem mindent kézzel irányítanom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kevesebb, mint 5% -ra szavaztam. Azt szoktam mondani, hogy ha ugyan ugy dolgoztam akkor az eves emeles az inflaciot erje el. Ennel tobbhoz jobban is kell dolgozni es a sajat teljesitmeny alapjan kitalalni az elvarasokat.

Nem tűnt fel a drágulás, nem Magyarországon élek.

Pedig elég jelentős volt.

De az infláció definíció szerint mutatja a drágulást

Ja. Az inflációt jól lehet csűrni-csavarni, hogy kevesebbre jöjjön ki. Venezuelában ezt egészen extrém módon sikerült már bemutatni korábban.

Definiáld ezt a fogalmat, hogy a HUF nagyrészt EUR alapú.

Tudod Magyarországon a boltok polcain megtalálható termékek többségében külföldről származnak. Amelyek magyar termékek, azoknak is gyakran megtalálható a beszállítói láncában devizáért beszerzett összetevő. Ennek egyenes következménye, hogy a boltok áraiban bizony jelentkezni fog a devizaárfolyam alakulása. Most majdnem mindegy, hogy EUR-hoz vagy USD-hez viszonyítod.

Nem olvastad el, mi?

Az Aldi és a Lidl együttes átlagából számolt kosárérték egyébként egy év alatt (azaz 2020. március 31. és 2021. március 31. között) 6,3 százalékos csökkenést mutat. (A Penny Marketben és a Tescóban majd csak 2022-től tudunk hasonlót számolni).

~másfél éve „megveszik” ugyanazt a ~16k-s kosarat az Aldiban, és a Lidlben (2021 január óta még máshol is), és ugyanaz a kosár most kevesebb, mint tavaly márciusban.

De elég részletesen leírják, hogy számolnak, és még az árak is ott vannak, visszaellenőrizheted a tavalyi cikkből, ha akarnád.

Én hoztam két, független kosarat, ráadásul az egyik pont azért indult, hogy a másikat ellenőrizze. A KSH szerint minimális infláció van (erre akkor mindenki jön, hogy de a kaja!), míg a g7 szerint még csak infláció sincs.

De akkor cáfoljátok meg legalább hasonlóan alapos részletességgel. Mert szerintem érzésre sincs, és az adatok is engem támasztanak alá. Persze sírni mindig lehet. 

Ez ugye erős bullshit, a fogyasztói kosár attól függ mit teszünk bele, ha van benne X forint élelmiszer, Y forint műszaki cikk, és ahol X=Y, ha X-et megemelem 30%-asl, az Y csökkentem 30%-al, a kosár változatlan marad. Ezzel szemben, az átlagfogyasztónál az X 80%-ot jelent, az Y 20%-ot. Az áruházak az elmúlt évben átlagosan 10-23%-al drágítottak a kommersz élelmiszereken. Könnyű úgy olcsósítani, ha a kosarat úgy válogatjuk össze, hogy balanszírozható termékek legyenek benne. Emlékezzünk a szivaros mókus mondására!

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Te se olvastad el a linkelt g7 cikket, mi? Mi az az általuk összerakott kosárban, ami szerinted nem fér bele egy átlagembernél, s jelentősen torzít (itt visszanézheted a tavalyi árakat, hogy tényleg torzít-e), és milyen kosarat raktál össze te, s annak milyen árváltozása volt tavaly áprilishoz képest? 

És mit mutat ugyanezen kosár 2019 március és 2020 március között? 15% emelés után, egy pánikvásárlásokkal teli pandémia közepén 1-2% árengedmény igazán belefér. Látványosan hiányoznak a kosárból a tisztítószerek, tisztálkodószerek, plusz a húsfélékből is csak egy-egy tételt szemeztek. Az ember nem csak párizsit, karajt, darálthúst és csirkemellt eszik.

"Egy hónappal ezelőtt, februárban mi 4,5 százalékos diszkont élelmiszer-deflációt mértünk, míg a Központi Statisztikai Hivatal azóta megjelent reprezentatív adatai 3,4 százalékos inflációt mutattak."

Itt van a kutya elásva.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Nem tűnt fel az árak emelkedése az elmúlt évben? 

Innen indultunk. Hogy divat lett nem hinni a KSH által mért inflációnak: „(...) az inflációt jól lehet csűrni-csavarni, hogy kevesebbre jöjjön ki (...)” És mikor hozok egy adatot, hogy néhányan nekiálltak h'ót egyszerű megoldással maguknak inflációt mérni, akkor még csak nem is inflációt, hanem deflációt mértek.

De tessék, lehet a KSH-tól is szemezni, meg kosarat összerakni, de akkor tessék összerakni, hogy én ezeket vásárlom, és itt 20% infláció volt.  

Addig, ameddig ez csak annyi, hogy „én sokkal többet fizetek idén a boltban, mit tavaly”, adatok nélkül, addig ez nem más, mint hiszti.

Elég fura kérdés ez. Mekkorát érzek fair-nek? Bármekkorát.

Ha a cég annyit fizet most, mint amennyit a versenytársak, akkor 0 közelit. Ha kevesebbet fizet, akkor bármennyit.

Olyan ez a kérdés, mintha kötelező lenne fizetést emelni... nem is értem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A probléma inkább ezzel van: "középfokú végzettségű, irodai munkát végez, átlagos bérezésű". Ez alapján egy könnyen helyettesíthető, alacsony hozzáadott értékű munkáról van szó, ami elég gyenge alkupozíciót jelent, tehát az infláció követése már fairnek nevezhető, úgyhogy < 5%.

Viszont egy átlagos IT pozíció nem ilyen, ott még mindig jelentős a munkaerőhiány, ezen a járvány nem nagyon változtatott, tehát nagyobb fizetésemelésre lehet szükség, hogy az embereket meg lehessen tartani.

Ez tipikusan az a dolog, amit a kereslet-kínálat dönt el.

Tegnap olvastam valahol, hogy egy kereskedelmi lánchoz havonta 11 ezren jelentkeznek dolgozni, miközben az össz létszáma nincs ekkora.

Nekem ez kínálati piacnak tűnik.

"A cége a pandémiában nem érintett, munkahelymentési támogatásokat vett fel."

Ha nem érintett, miért vett fel támogatásokat? Ha indokolatlanul, akkor nem beszélhetünk fair-ségről.

Messzire vezető gondolat ez. Ha a szabályok szerint jár pénz, miért hagynád az asztalon? Pár éve egy pályázaton kaptam 40 rugót hűtőre. Ezért akkoriban úgy másfél napot dolgoztam, tehát nem egy gigantikus összeg. De miért kellett volna otthagynom? Kinek lenne jobb? Az EU-nak, mert annyival kevesebbet kell utalnia? Mészárosnak, mert elteheti helyettem ő?

Ez nem egy szociális támogatás volt, hanem környezetvédelmi. Definíció szerint nem nagyon lehetett rászorulva senki, le kellett adni hozzá egy rossz energiahatékonyságú, de problémamentesen működő gépet. 348 687 pályázó kapott lóvét, évekig ment a pályázat, én nem érzem úgy, hogy valakitől elvettem volna a helyet.

A < 5%-ot nyomtam, de igazából kussolok, mert így is a minibálbér többszörösét keresem. A fizum így is mindenre elég, amire szükségünk van.

Ezt igy nem lehet megmondani. Ertelmes helyen nem "jar" a fizetesemeles, hanem megdolgozol erte.

Ha rólam van szó akkor természetesen minél magasabb. Más meg nem érdekel mennyit keres :)

A fizetésemelés hurrá hangulata után egy rossz hír: ami eddig van megtakarításod autóra, ingatlanra ... az kb. ennyivel fog kevesebbet érni.
A fizetésemelés inflációgerjesztő hatású.

Szeretnék 100 éven keresztül az egész világon NULLA fizetésemelést.

Mikor és hogyan?
Vegyük a példámat, napi 12 órát töltök munkával (ugye amit sokan elengednek az, hogy munkával töltött idő nem a blokkolástól-blokkolásig tart, hanem keléstől a hazaérésig), 2-3 órát a gyerekkel (ugye valakinek nevelni is kell). A fizetésem arra elég, hogy cca.20-30k-t tegyek félre. Emellett másodállásokat csinálok, hogy legyen mondjuk némi plusz, ami elmegy autófenntartásra (ugye újra nem telik), időnként némi nyaralásfélére (szigorúan belföldön, egy hét alatt). Emellett gyereket nevelni (ennek is van kiadása), lakást fenntartani (ennek is van kiadása),  és még ugye tanulni is (ennek is van kiadása). Midezt úgy, hogy nincs mögötted anyuci és apuci, a mukahelyed csak névleg támogatja a képzésedet, ugyanakkor beleszarik abba vagy épp akadályoz.
Szeretném hallani a tuttit, hogy mégis mindezt hogyan oldanád meg? Bónusz kör, szerinted, egy ilyen életre rátett főiskolai/egyetemi képzés hozzáadott terhelésénél, mikor törik el az ember? És ha eltörik az ember, akkor annak a következményeit (megromló társas kapcsolat, megromló mukahelyi kapcsolatok, bevert orrok, stb.) hogyan gazdálkodja ki?
Hogyan állítsak elő nagyobb értéket végezzek kvalifikáltabb munkát, mikor a saját pénzemből milliós összeget költök a képzésemre, amit a pillanatnyi munkahelyem nem értékel, ezzel párhuzamosan a képzésem miatt egy olyan adósságcsapdában vagyok, ami miatt nem opció egy munkahelyváltás? Nyugodtan gondolkodj rajta, mert ez a magyar dolgozói társadalom 60%-át érintő probléma.

Bónusz kör, hogy azt is elmesélhetnéd, hogy a magyar cégeknél miért hiányzik a pozíciók lépcsőzetes emelése? Vannak szakmunkás pozíviók minimálbérrel, középfokú pozíciók valamivel magasabb bérrel, diplomás pozíciók még magasabb bérrel. Viszont, minden bérezési szint papírral van üvegplafonozva. Lehetsz szakmailag kiemelkedő középfokú végzettséggel rendelkező ember, de nem lehetsz csoporvezető, mert ahhoz diploma kell. Nem lehesz fejlesztő, mert ahhoz diploma kell. Ugyanakkor, ugyanezen fejlesztői pozíció pl. favágó feladat amihez elégséges egy erős középfokú tudás.

Tucatnyi olyan ismerősöm van, aki pusztán ezért lépett le külföldre. Hiába voltak a szakmában 10-15 évet,  hiába tanítottak be tucatnyi pályakezdő mérnököt, nem jutottak előre. Ugyanezen emberek kint, pillanatok alatt csoportvezetőként, senior dev.-ként indultak, miközben itthon állást nem tudtak váltani, mert nem volt papírjuk.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

a) Közlekedj BKV-val és használd a mobilod tanulásra. Lesz napi 2 órád tanulni. 

b) Keress olyan munkahelyet ahol örülnek, hogy képezni akarod magad

 

ps: nem tudom mennyit keresel, a barátomnál nettó 35e a napi pénz tesztelőknek (nem tesztíróknak!!!)  ... nagyobb skillekkel a napi 100e-t is átlépheted.

a, Vonattal közlekedem, laptopomat használom tanulásra. (Most épp magas hőtűrésű élesztőkről, enzimatikus cellulózbontásról.) Milyen papírt fog biztosítani ez a képzés? Mert Mo.-n továbbra is papíralapú társadalom van. Hogyan hasznosíthatom, ha a jelenlegi munkahelyemen nem cél, hogy bármilyen irányba is fejlődjek? Továbbá, ne viccelődjünk egy felsőfokú képzés munka melletti, buszozásal és vonatozással történő abszolválásásával. Adtam le ilyen körülmények közt készült házit, adhattam be utána pótházit.

b, Te örülsz, ha az egyszeri melósod képzi magát? Ha esetleg beállít, hogy tessék, megcsináltam XY képzést kérek X forinttal többet? Nem, a cégek 90%-a nem örül ennek. Mikor elmentem annó tanfolyamra, az első kérdés a mukahelyemen az volt, hogy ki tudom fizetni? Második kérdés az volt, hogy mi a tervem a tanfolyam után, ott akarom-e hagyni a céget? Ezután elém tettek egy olyan szerződést, hogy beszállnak a tanfolyam felébe, ha aláírok, hogy két évig nem kapok fizetésemelést. Hogy milyen irgalmatlan összegről volt szó azt jól jellemzi, hogy az akkori emelés összegéből másfél év alatt kigazdálkodták a tanfolyam árát. (Az más tészta, hogy a tanfolyam alatt és utána maszekokból visszakerestem a tanfolyam árát.) Viszont a melóhelyemen azóta sem kaptam ilyen jellegű munkát, csak időnként meglepődnek, hogy meg tudok ilyen feladatokat is csinálni.

Nálunk, német, autóipari multi, napi 100k-t a project leaderek keresnek. A junior teszterek havi bruttó 7-800k körül keresnek,  a szeniorok esetleg 800-1,5 millió között. Én, csoportvezetőként ugyanennek az alját sem keresem ugyanezen cégnél úgy, hogy managelem az embereim feladatait, biztosítom a feladatok végrehajtásához a beszerzéseket, és ugyanzon feladatokat is elvégzem mint az embereim. Lehet tippelni miért. Mert nincs elvárt papírom. Jahm, és érezzem magam megtisztelve, hogy a jelenlegi pozíciómat megkaptam! Ezután, talán érthető módon, egy jövedelmező alibinél többnél nem tartom a céget, és a távlati céljaimat a cégkapun kívülre fókuszálom.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

a, Vonattal közlekedem, laptopomat használom tanulásra.

Akkor mi ez a panaszkodás, hogy nincs idő tanulni?

Milyen papírt fog biztosítani ez a képzés?

Papírt? Arról volt szó, hogy tanulj olyasmit, amit több pénzért tudsz eladni.

Mert Mo.-n továbbra is papíralapú társadalom van.

Ez már 25 éve sem volt igaz. Amikor én dolgozni kezdtem, még diplomám se volt, és senkit nem a papír érdekelt, hanem az, hogy mit olyan dolgot tudok csinálni, amit aztán a cég jópézért el tud adni. Nekem idő közben lett diplomám (munka mellett, tömegközlekedve tanultam, meg hétvégén, meg este, amikor a gyerek már aludt). A haverok nagy részének továbbra sincs diplomája, mert nem kellett. Cserébe a szaktudásukat és a tapasztalatukat nagyon megbecsüli a munkaadójuk.

Hogyan hasznosíthatom, ha a jelenlegi munkahelyemen nem cél, hogy bármilyen irányba is fejlődjek?

Olyan munkahelyet keresel, ahol megfizetik, vagy saját vállalkozásba kezdesz (ez nem mindenkinek fekszik, pl. én se ezt az irányt választottam).

Nálunk, német, autóipari multi, napi 100k-t a project leaderek keresnek. A junior teszterek havi bruttó 7-800k körül keresnek,  a szeniorok esetleg 800-1,5 millió között. Én, csoportvezetőként ugyanennek az alját sem keresem ugyanezen cégnél

Hát akkor kérd át magad a junior teszter munkakörbe!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ne keverjük a mennyiséget a minőséggel. Megnézem, hogy reggel 6kor, 6 óra alvás után mennyire fog az agyad, vagy délután 4kor., 9 óra kevert szellemi/fizikai munka után.

Jelen pillanatban, csakis papírral tudsz értéket eladni multinak. Lehetsz spíler, ász a szakmában, fullosan teli github repoval, mikor a HR-es előszűrésen kiesel, mert "nincs papírod". 25 évvel ezelőtt nem volt igaz, mert akkoriban szinte bárkit felvettek, aki kicsit konyított az IThez. Ma egy picit, más a világ. Lásd: profession.hu (hup.hu kiemelt partner ^tm) találati listáját, azonos paraméterekkel, eltérő iskolai végzettséggel szűrve:
IT programozás, fejlesztés ajánlatok, középiskolai végzettséggel 126 találat vs. felsőfokú/egyetemi végzettséggel 585 találat.
IT üzemeltetés, telecommunikáció ajánlatok, középiskolai végzettséggel 271 találat vs. felsőfokú/egyetemi végzettséggel 709 találat.

Te és a haverjaid szerencsések vagytok. Műszaki vonalon, a felsőoktatásban, költségtérítéses képzésnél, munka mellett cca. 67% a lemorzsolódás. (Lásd: ezt, és ezt, a második kevésbé száraz tanulságosabb). Nagyon igaz, hogy a társadalmi helyzeted nagyon meghatározza, hogy  hova jutsz és többek között ezt betonozza be középfokú végzettségűek alulbérezése. Nekem is nyomnom kellett a főiskola mellett a másodállásokat, többek közt azért, hogy visszafizethessem a munkáltatóm "segítségét".

Munkahelyet találni könnyű. Olyan munkahelyet ami anyagi, szakmai, és életvezetésileg is kiegyensúlyozott és fejlődést biztosít, kb. mint a viccben: "A háromból csak kettőt választhatsz".
A vállalkozással ne nagyon viccelődjünk, 30k havi nettó megtakarításból mennyi idő alatt jön ki 2,5-3 év működéséhez szükséges indulási tőke? És akkor nem beszéltünk a többiről? Hogyan és miből? És mi van a 80% feletti bedőlési mutatóval? Igen, lehet egyszemélyes bt-t, vinni (csináltam, számoltam fel) de az esetek nagy részében, még ehhez is tőke kell és bizony nem mindig jön ki a versenyképes fizetés a hó végén.

Próbáltam. Nem voltam alkalmas, mert nincs diplomám. A két szakirányú végzettség nem számít. Ellenben vettek fel hozzánk agrármérnök tesztert Codecool-on keresztül. Plusz ment el gépészmérnök kollégám, szoftver teszternek másfél év php reszelési gyakorlattal másik céghez.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Megnézem, hogy reggel 6kor, 6 óra alvás után mennyire fog az agyad, vagy délután 4kor., 9 óra kevert szellemi/fizikai munka után.

Azt biztos, láttad, hogy leírtam, hogy munka mellett tanultam és diplomáztam le. Valamennyire csak fogott az agyam még munka után is.

Jelen pillanatban, csakis papírral tudsz értéket eladni multinak. Lehetsz spíler, ász a szakmában, fullosan teli github repoval, mikor a HR-es előszűrésen kiesel, mert "nincs papírod". 25 évvel ezelőtt nem volt igaz, mert akkoriban szinte bárkit felvettek, aki kicsit konyított az IThez.

Legutóbb 5 éve került ez szóba, egy ismerős miatt rákérdeztem ott, ahol ismertem valakit, és annak a multinak a budapesti cégénél simán felvették volna az ismerőst junior teszter munkakörbe. A srác, akivel beszéltem (senior QA, elmondta, hogy kb. mit várnak el, melyik könyvet kellene elolvasnia az embernek, és aztán ha értelmes, akkor majd felveszik). Az ismerős végül nem jelentkezett, de ennek alapján nem hiszem, hogy 20 éven át folyamatos felvétel volt és hirtelen az utolsó 5 évben annyi lenne a jelentkező, hogy jobb híján a diploma és más papírok alapján kell a jelentkezők nagy részét kiszűrni.

Műszaki vonalon, a felsőoktatásban, költségtérítéses képzésnél, munka mellett cca. 67% a lemorzsolódás.

Ez így van. Kb. 10 haverral együtt kezdtük el a főiskolát, és úgy emlékszem, ketten diplomáztunk le, a többi lemorzsolódott.

Próbáltam. Nem voltam alkalmas, mert nincs diplomám. A két szakirányú végzettség nem számít. Ellenben vettek fel hozzánk agrármérnök tesztert Codecool-on keresztül. Plusz ment el gépészmérnök kollégám, szoftver teszternek másfél év php reszelési gyakorlattal másik céghez.

Nincs itt ellentmondás? Azt nem tudod megcsinálni, amit a kollégád? Reszelsz php-t másfél évig aztán elmész egy másik céghez szoftver teszternek?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A tudás hasznosítása nem csak diploma után történhet. Szerintem ha az ember úgy alakítja a pozicióját, hogy nehezen lesz cserélhető, akkor könnyebben kap pénzt. Hogyan lehet ezt elérni? Olyan rendszeres plusz feladat felvállalásával, ami más területeket is érint, mondhatni multidiszciplináris. Ha ez sikerül, akkor már más pozicióból beszél.

Én a másik oldalon vagyok. Arra figyelek, hogy ilyen poziciók ne alakuljanak ki a szervezetben.

Így igaz, én kerestem pénzt beadandó házival.
Általában így tesz majd minden munkáltató. Kérdés, hogyan haladjon előre a dolgozó ha nem fizetsz neki annyit, hogy fejlődhessen, sőt még annyit sem, hogy megkockáztasson egy munkahelyváltást, és ezzel párhuzamosan megakadályozod, hogy magasabb bérezési pozícióba kerüljön a cégen belül?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Másik oldalon állok. Ha az iparági átlag felett keress 10%-kal és az átlag munkavállaló kb 20%-ért kockáztat, akkor az iparági átlag feletti bérre lesz szükség +32%-kal. Ezt akkor szokták megadni, ha a szar a hely. Minél jobb a munkahely annál inkább az iparági átlag környékén van a bér.

Nem értem, miért kell milliókat költeni képzésre. Ha nem tudsz angolul, akkor kezdd azzal. Ha tudsz, akkor Udemyn a havi 30K-ból veszel 6 kurzust. Ezt a 6 kurzust többnyire nem is lehet megcsinálni 1 hónap alatt, mert annyi időráfordítást igényel, szóval vegyél csak hármat. Cserébe megtanulsz programozási nyelveket, cloudot, meg jóformán mindent, ami a szoftverfejlesztéshez kell. 1 év alatt, 200 ezer forintból annyi új dolgot megtanulsz, hogy elmész új munkahelyre és az első hónapban visszajön az ára. Mindehhez kell az időráfordítás, de milliók nem kellenek.

De mondhattam volna a Pluralsightot, ami havi 14 ezer, Coursera plus 120k egy évre. Napi 1 óra időráfordítás (ami tudom, nem feltétlenül egyszerűen kivitelezhető) már sok mindenre elég lehet, ha helyén van az eszed és azt az 1 órát jól kihasználod.

IT-ban a legtöbb helyen nem kell a diploma, főleg nem, ha helyette mutogatod az MS, Cisco, AWS, stb. certificateket. Ha ezekre a témákra kevésbé vagy fogékony, akkor csinálj ISTQB vizsgákat, tesztelőként is lehet ám jól keresni, ott pedig tuti nem elvárás a diploma, hisz a tesztelők a legtöbbször teljesen más területről jönnek az IT-ba.

Ok. Melyik magyar cég fogadja el az Udemy-s kurzusokat felsőfokú végzettség nélkül? Jöhetnek a ezekhez a pozíciókhoz tartozó junior kezdőfizetések is melléje. Szerintem, lennének itt páran akik örülnének nekik.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Olyan nem hiszem, hogy van, hogy megmutatod az udemys certet, és fel is vesznek az alapján. De diploma alapján se vesznek fel sehova. A tudást mérik fel, aminek egy része jöhet az egyetemi tanulmányokból, tapasztalatból, illetve pl. a fent említett oldalakról. Persze biztos van, ahol kell a papír, de szerintem a legtöbb helyen az országban nem kell. Versenyszférában kell elhelyezkedni, ahol a tudás számít. Multikat ajánlom, ahol nem csak fejlődni lehet, de felfelé lépegetni is.

Nincs elég infó a döntéshez. Sok minden mástól is függ: hány éve dolgozik ott, mennyire vannak a munkájával megelégedve, nőtt-e a munkaterhe a járvány miatt, alatt, után. Így a látatlanban legalább reálértékhez illik hozzáigazítani a bért, így ilyen rossz helyzetben is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Infláció+5% Ha inflációnál alacsonyabb akkor kilépés/kummantás a következmény.

Van egy olyan mutató, hogy: üzemi eredmény / bérköltség

Érdemes megnézni, hogy ez vajon növekedett e az elmúlt évben. Persze ez sem ad olyan információt, hogy ha nőtt, akkor fizetés jár, mert lehet a vállalat automatizált. Az is lehet, hogy szeret itt adózni.

Nem hivatalos benchmark, de én használom versenytársaknál, mivel a mérlegben lévő bérköltség nem biztos, hogy valós:
árbevétel / alkalmazottak száma
üzemi eredmény /  alkalmazottak száma

Számomra e két mutató mutatja meg, hogy technológiailag mennyire fejlettek a kollégák.

Számomra e két mutató mutatja meg, hogy technológiailag mennyire fejlettek a kollégák.

Technológia alatt mit értesz? Simán bekavarhat a marketing vagy a pénzügy, a HR-ről meg a beszállítókról és az idióta ügyfelekről nem is beszélve, miközben a gyártásfolyamattal vagy a technológiával semmi baj.

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 23:58

>20%

Indoklás:

Jelenleg Magyarországon képtelenség egy fizetésből önállóan megélni és közben nyugdíjra félretenni. Szerintem segélyek helyett ennyi lenne a minimum. Mindenkinek. Beleértve a 8 általánost végzett munkaerőt is. Az nem állapot, ha csak a kiemelkedően magas fizetésekből oldható meg a minimum.

Örömmel olvasnék többet arról, miért nem kivitelezhető az elvárásom. Gyakran hallani a magyar gazdaság alacsony termelékenységi rátájáról, és a multik költözködésének veszélyéről. Nem kétlem, egyes ágazatokban mint pl.: a mezőgazdaság valóban lehetetlen elképzelés.

Ugyanakkor az IT-ban ugyanazokkal a technológiákkal és módszerekkel dolgozunk, mint bárhol máshol. A cégek jelentős része euróban számolja a bevételeit.

Számomra magyar cégeknél se evidens a pénzhiány. Például a magyar McDonald éttermek teljesen megegyeznek a svájciakkal. Nálunk egy Big Mac 1730 ft. Svájcban ugyan az a menü: 2131 ft (6.50 CHF) Nálunk Budapestet kivéve egy McDonald’s-ban 135 ezer ft a nettó fizetés, Svájcban 1,3 millió (4000 CHF). Tehát bevételi oldalról lehet minimum 23%-al kevesebbet keres egy magyar étterem tulajdonosa, de 9.6-szer kevesebbet fizet a dolgozóinak. Persze, lehet a magyar fogyasztók kevésbé jövedelmezőek. A bérszakadék akkor is óriási.

A saját tapasztalatom alapján se látom indokoltnak a pár százalékos alamizsnát. Tavaly hallottam egy ismertebb cég képviselőjét, amikor 25 millióra felháborodva azt mondta ne szarozzanak már az aprópénz miatt. Ha azt az aprópénzt egy céges tombolán kisorsolják, az egy egész család sorsát változtatta volna meg. Nekem volt olyan főnököm aki szó szerint megfeledkezett bő 40 millió forintról. Miközben ugyan ezek a cégek nettó 160-220 ezres fizetéseket adnak. Az se lepne meg, ha +15-20 ezres jelképes fizetésemelések helyett simán elbocsátanának egy pár embert. Amolyan demonstráció képen.

Semmi bajom azzal, ha egy cég nyereséges és sokat keres. Sőt, őszintén tudok örülni neki. Kivéve ha azt más, és legfőképpen a saját dolgozói kárára teszi. Nálunk börtön jár azért, ha. egy állatot nem tartanak megfelelően. Az ember nyugodtan élhet az utcán miközben főállásban dolgozik. Az nem számít. Sőt, sokan teljes mellszélességgel kiállnak a rendszer mellett.

>20%

Szerintem segélyek helyett ennyi lenne a minimum. Mindenkinek. Beleértve a 8 általánost végzett munkaerőt is.

És így lett 20% feletti infláció. :)

Örömmel olvasnék többet arról, miért nem kivitelezhető az elvárásom.

https://www.investopedia.com/terms/w/wage-push-inflation.asp

Mert ha 20%-ot emelnek mindenki bérén, akkor (minimum) 20%-ot fognak emelkedni az árak is, tehát 20%-os inflációt generál, ugyanis (majdnem) 20%-kal fognak emelkedni a termelők és a kereskedők költségei. Ez csak akkor működik, ha kevés ember kap 20% emelést, és te pont benne vagy abban a körben.

1. Az infláció korán sem olyan biztos.:

https://www.investopedia.com/ask/answers/052815/does-raising-minimum-wa…

Az inflációt követő fizetésemelés csupán annyit jelentene, a munkáltató továbbra is kifizeti amit vállalt. Magyarországon még ez is vita tárgya. Várhatóan nem okozna inflációt. A drasztikus jövedelem növekedés más tészta. Lehet, valóban képtelenség. Lehet csupán az átmeneti időszak hosszán múlna. Nem tudom.

2. Számos országban valóban magasabbak a költségek. Viszont kb. takarítóként is meg lehet élni a fizetésből. Mégse hiperinflációról szólnak a hírek.

3. Nekem tetszik az alapelgondolás, miszerint az kezelje a vagyont aki ért hozzá. Amennyiben felelősséggel teszi. Itt szokott elbukni az ötlet. Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

4. Ráadásul a túlzott jövedelem egyenlőtlenség se megoldás.:

https://www.oecd.org/newsroom/inequality-hurts-economic-growth.htm

5. A "csak legalább én legyek benne a 20%-ban" elvről annyit, és ki süti meg a kenyeret? Ez a régi kérdés mostanra nem csupán elméleti probléma. Ha az elmúlt 10 évben valóban 450 ezer ember vándorolt ki, akkor nagyobb létszámveszteséget szenvedtünk el, mint a második világháború vagy az 1956-os forradalom összesen. (2. világháborúban 340–360e ember veszett oda. A 1956-os forradalom során 200e ember menekült el.)

Vezetőink mentségére szóljon, az elvándorlás régiós jelenség. Továbbá van némi határ menti magyar és ukrán bevándorlás.

Források:
https://mult-kor.hu/res-a-vasfuggonyon-igy-menekultek-a-magyarok-56-ban…
https://tenytar.blog.hu/2017/05/29/tovabbra_is_sulyos_problema_az_elvan…
https://mek.oszk.hu/02100/02185/html/74.html
https://mult-kor.hu/cikk.php?id=39456

Sokkal inkább az érdekelne, mekkora lenne a valóban kifizethető jövedelem? Mennyit bírnának ki a cégek pl. a hazai IT szektorban.

1. Az infláció korán sem olyan biztos.:

A linkelt cikkben arról van szó, hogy a minimálbért emelték volna, ami a lakosság egy kisebb részhalmazát érinti csak. Te arról beszéltél, hogy mindenki behúzza a +20 százalékot. :)

2. Számos országban valóban magasabbak a költségek. Viszont kb. takarítóként is meg lehet élni a fizetésből.

#define megélni

Melyik országban tudsz takarítói fizetésből értelmezhető színvonalon megélni? Nekem van ismerősöm, aki kiment valami angliai autómosóba, és lelkesen mesélte, hogy ott még félretenni is tud. Ami kimaradt a sztoriból, hogy ott bevállalt egy rakás olyan kompromisszumot (pl. munkásszállón nyolcan lakni egy légtérben), amit itthon nem. 

3. Nekem tetszik az alapelgondolás, miszerint az kezelje a vagyont aki ért hozzá.

Vagy el kell érni, hogy (alapszinten) a saját vagyonod kezelése az alapműveltség része legyen.

"A linkelt cikkben arról van szó, hogy a minimálbért emelték volna, ami a lakosság egy kisebb részhalmazát érinti csak. Te arról beszéltél, hogy mindenki behúzza a +20 százalékot. :)"

Kérlek olvasd el még egyszer. Biztos vagyok benne, nem csak ennyit írtam.

Melyik ország?

pl.: Spanyolország több részén és megkockáztatom Szlovénia

Spanyolország nem a legjobb példa. 1100-1200 eur kell a megélhetéshez. Miközben gyakran csak 900-950 eur-t keres egy takarító. A helyzet Magyarországgal ellentétben akkor sem reménytelen, mert akadnak 1000-1100 eur-s takarító állások is.

Megélni.:

Érdekes téma. Nálunk előszeretettel szokták elmismásolni a kérdést. Illetve kiváló alap a gyanúsítgatásra. Mondván más megél xy összegből és biztosan benned a hiba. Hát nem, mert Magyarországon az emberek a fizetésükből és a kapcsolataikból élnek. Már meg se lepődöm ha párom számít a jövedelmemre. S most nem az egyenlő költségmegosztásra gondolok. Hanem arra, hogy ha valaki felnőtt főállásban dolgozó ember létére ki van szolgáltatva a másiknak. Mert nélküle még a hónap végéig se jönne ki.

Szerintem a minimum: Az alapszükségletei nagyjából mindenkinek hasonlóak. Kezdeti kiinduló pontnak azt hiszem a https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Budapest egészen jó iránymutató. Erre jönne rá egy átlag lakás bérleti vagy amortizációs és hitel költsége + ideális esetben 20% de minimum havi 25e tartalék a hétköznapokra. Plusz, bár nem a megélhetési alapköltségek része de elengedhetetlennek tartom a nyugdíj élőtakarékot. Mivel a dolgok jelenlegi állása szerint hiába vonják le a fizetésből, nem lesz elegendő a nyugdíj.

Ezzel szemben nálunk a cégek nem a dolgozóik költségeit számolják, hanem csak azt nézik mennyivel tudják megúszni a dolgot. Mennyit fizet a konkurencia. Viszont számomra érthetetlen, hogy akarnak hosszútávon alkalmazni valakit, ha az illető ráfizet a munkára. Az üzletben elképzelhetetlen, hogy csupán a termelési költség felét fizetnék ki. Viszont a dolgozótól ezt várják el. Abszurd helyzet.

"Ezzel szemben nálunk a cégek nem a dolgozóik költségeit számolják, hanem csak azt nézik mennyivel tudják megúszni a dolgot. Mennyit fizet a konkurencia."

Pontosan, de miért kéne mást néznie? A cég nem jótékonysági szervezet. Pontosan annyit fizet amennyivel meg tudja tartani a dolgozóját. Irracionális lenne többet fizetni. Akinek kevés a fizetése és nem tud megélni, lehet hogy maga is jó lenne ha észrevenné hogy ő is része a versenynek, csak hagyta magát lemaradni. Képezze magát, vállaljon több felelősséget, tanuljon, szerezzen másik szakmát ha a régi elavult, stb stb.

Pontosan, de miért kéne mást néznie? A cég nem jótékonysági szervezet. Pontosan annyit fizet amennyivel meg tudja tartani a dolgozóját.

Általánosítva: Ha a munkavállaló egész nap a számláival és adósságával van elfoglalva, nem hatékony. Ha alulfizetve érzi magát, lopni fog (pl. munkidőt). Ha a minimált adod, akkor a minimált kapod, kreativitásra vagy lojalitásra ne számíts!

Leegyszerűsítve, ha az Wishről rendelsz olcsón, ne számíts prémium minőségre.

Szerintem ez kevesbe fugg a bertol mint az ember hozzaallasatol. Ha valaki arra hivatkozva log, hogy neki keves penzt adnak, az valoszinuleg ketszer annyiert is logni fog.

Szerintem ezt ugy kell csinalni, hogy addig valogatsz a munkahelyek kozott, amig nem talalsz olyat, amivel minden szempontbol elegedett vagy. Ha ilyen nincs, akkor az aktualis viszonyok kozott irrealisak az elvarasaid.

Ha az elegedettseged menet kozben csokken, akkor lehet valtani, vagy oda lehet menni a fonokhoz es elmondani, hogy mi a baj, o meg vagy egyetert veled es orvosolja a problemad, vagy - megint - lehet valtani.

Olyan szerintem nincs, hogy teged alulertekelnek, ugyanakkor nincs jobb lehetoseged. Mert hiaba vagy te zseni valamiben, ha az a tudas epp nem kell senkinek, amit meg akarnak toled, arra van rajtad kivul masik 100 jelentkezo, aki jobb es/vagy kevesebbet ker.

Sőt, előmenetel szempontjából másodlagos a szakmai tudásod.
Többet számít a kommunikációs készség, hogy legyen szabad gyököd a menedzsment felé és a prolik felé is, vagy a lényeglátás.
Sok jó szakember van nálunk, aki a kiadott feladatokat kiválóan elvégzi, csak soha ne bízd rá egy projekt vezetését.

Engem is szoktak csesztetni a kollegak, hogy "jo a fonokkel joban lenni". Hat ja b+, nyilvan ertekelik, hogy annak ellenere, hogy az elejen rosszul fizettek, sosem a minimumra torekedtem, hogy kozel 5 ev alatt egyetlen nagyobb balhet sem csinaltam, es ha valamit szakmai szempontbol elcsesztem, azt sumakolas helyett nyiltan felvallaltam. Pedig nem is szeretek kulonosebben itt dolgozni, csak  roghoz kotottem magam, es a kornyeken pillanatnyilag nem tudok jobbat 

Hol élsz te, milyen munkakörben mozogsz, hogy szerinted nem pénzzel lehet az embereket ösztönözni? Gondolod az alkalmazottnak elég, hogy vállon veregeted? Persze váltani lehet, sokszor mesélik, hogy utána meg jön a telefon a munkaadótól, hogy mégis inkább fizetne többet, az új fiú nem vált be.

Termeszetesen penzzel lehet, csak nem igy. Belatom, hogy nem tul nagy a mintam, ezert elkepzelheto, hogy teves kovetkeztetest vontam le, de eddig azt tapasztaltam, hogy ha egy olyan ember, aki korabban arra hivatkozva nem teljesitett, hogy keves a bere fizetesemelest kap, legfeljebb par hetre szedi magat ossze, utana szepen visszasullyed a korabbi szintjere, es kitalal valami mas indokot, hogy most epp miert log. Az ilyen ember szerintem hazudik, a lelke melyen tudja, hogy nem jo munkaero, ezert nem is probal komolyabb helyre elmenni, marad, ahol megturik es ideologiat gyart, hogy miert ugy teljesit, ahogy.

Penzzel szerintem azt az embert lehet motivalni, aki amugy is dolgozik, es ot is inkabb csak arra, hogy jo kedvvel vallalja a tulorat, meg ne akarjon mashova elmenni.

A magyar munkaválalók hány százaléka kap piaci fizetést? (A céges bullshit alapján mindenki.)
Mit nevezünk piaci fizetésnek?
Egy multin belül melyik a piaci fizetés ugyanazon területen, ugyanazon terméken, ugyanazt a feladatot végző más lokalizáción dolgozó emberek közül?
A magyar munkavállalók hány százaléka elégedett a fizetésével?
Hány százaléka tud megtakarítást felmutatni?
Hány százalékának van jövőképe?
Hány százalékának van motivációja, hogy ilyen háttér mellett felül teljesítsen?
A munkaadók hány százaléka érdekelt abban hogy te hatékonyabban dolgozz?

Amit feldobsz, ugyanolyan, nyugatra optimalizált, használhatatlan és értelmetlen bullshit, mint amit a vezetőségi tréningeken adnak elő. Voltam párom, ott is feltettem ugyanezt a kérdést, és ezekre a kérdésekre  pontyozáson, "nem tudom mit mondjak"-on, "erre később visszatérünk, de soha többet nem beszélünk róla"-n kívül más választ nem kaptam.
Jahm, a legszebb, amikor egy ilyen dolgozónak elkezded normalizálni a fizetését nyugatira, ő meg hirtelen felindulásból otthagyja a céget. Megtörtént eset. Ismerős nem értette, hogy miért mondott fel az egyik 10+ éve nála lévő fejlesztő egy ilyen béremelés után. Aztán el lett neki magyarázva, hogy vannak akik sértésnek veszik, hogy 10 évig  inflációkövetővel értékelik a munkáját, utána meg változatlan üzleti körülmények közt hirtelen van egy 70% feletti béremelésre. Azóta ugyanezen ismerős már másképp látja, hogy a saját ház, kocsi, gyerekek háza és kocsi vásárlásánál kicsit előrébb kellett volna prioritizálni a munkaerő bérezését.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A magyar munkaválalók hány százaléka kap piaci fizetést?

Passz. Azért írtam bele a kommentbe, mert a pénzről, mint motivációs eszközről volt szó, nem pedig mint higiéniás tényező. Ha nem kapsz eleget ahhoz, hogy megélj, akkor nyilván másképp fogsz gondolkodni, mint az, akit plusz pénzzel akarnak több munkára motiválni.

Mit nevezünk piaci fizetésnek?

Amit jellemzően meg tudsz kapni a piacon. Ha egzakt számokat keresel, olyan nem lesz. :) Lesz viszont egy rakás input, ami kb normál eloszlást mutat, ennek a közepe felé tenném a piaci árat. (Mennyi a piaci ára egy ingatlannak, autónak, stb.? Amennyit a potenciális vásárlók kifizetnének érte.)

Egy multin belül melyik a piaci fizetés ugyanazon területen, ugyanazon terméken, ugyanazt a feladatot végző más lokalizáción dolgozó emberek közül?

A különböző lokáció az különböző piac. Hajlandó lennél naponta 2x250 km-t ingázni mondjuk Bécsbe? Ha nem, akkor az nem ugyanaz a piac. Ezen persze valamennyit enyhít, hogy egyre divatosabb a remote work, meg persze eddig is szabad volt költözködni.

A magyar munkavállalók hány százaléka elégedett a fizetésével?
Hány százaléka tud megtakarítást felmutatni?
Hány százalékának van jövőképe?

Nem tudom, mennyi? Láttam már nettó másfél millás fizuval embert jártatni a pofáját azon, hogy a cég nem térített meg neki időben valami mekis ebédet amikor vidéken dolgozott. Meg olyat is, aki a közszférás alamizsnával elvan nyugodtan.

A magyar munkavállalók többsége a Maslow-piramis második lépcsőjének az alján tengődik. A multis cégvezetők meg a negyedik lépcsős faszságot próbálják a csocsóasztallal, játékszobával, teniszbérlettel és társaival a torkukon lenyomni. Jó okkal. Ez kerül legkevesebbe. Régi dolog, hogyha a dolgozóidat létbizonytalanságban tudod tartani, akkor nem mennek el a cégtől. Erre épít majd minden cég.

Ugye, ez meginte egy kettősmérce jellegű dolog, a cégvezetők kvázi kartelleznek a Hays jellegű cégeken és a szakszervezeteken keresztül a piaci fizetésnek az alacsonyan tartására, miközben a dolgozók jogi és egyéb eszközökkel a sötétben vannak tartva.

Bocsi, mikor egy multi terméke szinte világszinten ugyanazon áron megy el, akkor elvárható, hogy a dolgozói is azonos szinten legyenek bérezve. Ezzel szemben, a tipikus megoldás, hogy szegényebb országok hátán vannak a gazdagabbak munkavállalói etetve.

Céges adatokat ismerem, az olyan 40-45%körül fluktuál. És ez egy K&F cég, ahol mérnökök dolgoznak és "elméteileg" piaci bérezést kapnak az emberek.  Valamiért a gyártásban nem készültek ilyen felmérések...

Most kiemeltél  két szélsőséges példát az eloszlási görbe két végéről. Gratulálok, én is ismerek ilyent, van köztük hupper is. Koncentrálhatnánk kicsit a normál eloszlás közepére?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az én feltevésem pusztán annyi volt, hogy a pénz nem motivációs tényező abban az értelemben, hogy X% plusz pénzért X% plusz teremtett értéket fogsz kapni. A többi, ami időközben felmerült, szerintem csak érintőlegesen kapcsolódik ehhez.

A magyar munkavállalók többsége a Maslow-piramis második lépcsőjének az alján tengődik.

Itt visszanyúlnék az eredeti kérdésemhez: ha a munkavállaló holnaptól 2x pénzt kap (mindegy, hogy minimálbért, átlag-, vagy kiemelkedő bért kap)

  1. akar-e, és
  2. képes lesz-e

holnaptól kétszer annyi eladható terméket/szolgáltatást előállítani? Szerintem nem. Úgy gondolom, nem tudsz pénzzel szorgalmat és felelősségteljes hozzáállást vásárolni.

Munkáltatóként, a te felelősséged, hogy felmérd a dolgozó, a jelenlegi fizetésével és életkörülményeivel, hogy áll. Ezt szinte soha egyetlen munkáltató sem teszi meg. Én tavaly felmértem a beosztottaim helyzetét. Lett is lábremegés a feletteseim között. Amerikai fociban a hátvédsor nem áll össze olyan gyorsan, mint ahogy jöttek a kérések, hogy tűntessem el a dokut.

Munkáltatóként, a te felelősséged, hogy felmérd, akar-e nagyobb teljesítményt nyújtani, képes lesz-e nagyobb teljesítményt nyújtani ugyanezen dolgozó. Plusz nem ugyanazon szintről beszélünk, a szorgalom, felelősségteljes hozzáállás alapja a motiváció, a motiváció alapja a létbiztonság. Létbizonytalanságban nem várhatod el, hogy az embernek ne a körülményei legyenek az elsődelegesek, hanem a céged és a te érdeked.

Egy túlfizetett kódernél már nem fog működni a pénz, neki játékgép, hidegkonyha, csocsóasztal, céges sörözés kell, de az emberek többsége nem ez a kategória. És ahogy jeleztem, a csocsóasztalt csak egyszer kell megvenni és jól mutat a céges honlapon.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ismerős nem értette, hogy miért mondott fel az egyik 10+ éve nála lévő fejlesztő egy ilyen béremelés után. Aztán el lett neki magyarázva, hogy vannak akik sértésnek veszik, hogy 10 évig  inflációkövetővel értékelik a munkáját, utána meg változatlan üzleti körülmények közt hirtelen van egy 70% feletti béremelésre.

Hogy ha +70% béremelés után így meg tud pattanni máshova (gondolom nagyságrendileg ugyanekkora, vagy nagyobb összegért), akkor az lepkefing, nem normalizálás. :)

Nem igazán vágod a szituációt. Ez az ember az előző posztodban felsoroltak közül az a típus volt, aki valószínűleg jobban foglalkozott a munkájával, mint az anyagi előmenetelével vagy épp olyan élethelyzetben volt hogy nem kockáztathatta meg az állásváltást. A dolgozók 60-70%-a kényszerből lojális és ezt kihasználják/leszarják a munkaadók. Amikor az embert azzal sembesítik, hogy ilyen szinten kihasználták éveken keresztül, akkor eltörik valami a dolgozóban. Szerencsés esetben csak feláll és távozik, szerencsétlen esetben rombolni kezd. (Láttam mindkét esetet.)
KKV szektorban, ha kritikus alkalmazottnál játszák el ezt, ez akár a cég végét is jelentheti. (Lásd. fenti példa)

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez az ember az előző posztodban felsoroltak közül az a típus volt, aki valószínűleg jobban foglalkozott a munkájával, mint az anyagi előmenetelével

Szerintem ezzel önmagában semmi probléma nincs, viszont azt is gondolom, hogy elsősorban mindenki a saját előmeneteléért kell, hogy aggódjon. Ezt a felelősséget szerintem nem szabad rátolni a munkáltatóra, mert akkor az a legnagyobb örömmel ki is fogja használni a lehetőséget.

Oh, a munkáltató ki is használja ezt. Nekem is normalizálták már a béremet, hogy legalább megközelítsem az enyémmel megegyező végzettséggel rendelkező és azonos pozícióban dolgozó, jólfelnyalt kolléga bérét. De ehhez két dolog kellett, hogy a főnökségnél több embernek is csípje a szemét a különbség és az osztályból azonos időben elmenjen két kolléga. Mi ebben probléma? Hogy ennek nem egy-egy alkalommal kéne megtörténnie, mikor már rezeg a léc és baj van, hanem minden évben folyamatosan, a teljesítményértékelés keretében. De ehhez egysége KPI rendszer kell, hogy legyen. Amihez meg mondjuk hozzáértő HR és cégvezetés. Nyugi, ez nem KKV vagy startup probléma. Nálunk 15 év után merült fel a KPI-nak egyáltalán az ötlete is.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Gondolom ez cégtől is függ, nekem 20 éve is azt mondta a multinál a HR-es, hogy a fizetésemelés úgy megy, hogy ő, a HR főnök körbenéz a piacon, hogy adott munkakörért a környéken a többi cégnél milyen fizetéseket ajánlanak, ehhez képest állítja be a fizetési sávot kategóriánként, és ezután amikor javaslatot tesz a fizetés emelésre, akkor a sáv közepénél kevesebbet kereső kollégák esetében nagyobb összeget ajánl. A végső döntés az összegről persze az ember főnöke kezében volt, de azért a HR főnök javaslatát figyelembe vették, és ahhoz képest ajánlottak nagyobbat vagy kisebbet a saját szempontjaik alapján.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A magyar munkaválalók hány százaléka kap piaci fizetést? (A céges bullshit alapján mindenki.)

100%

Mit nevezünk piaci fizetésnek?

Azt a fizetést, amit a munkavállalók kapnak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hol élsz te, milyen munkakörben mozogsz, hogy szerinted nem pénzzel lehet az embereket ösztönözni?

Lehet, hogy értelmiségi.

https://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az is ösztönzés ha a rabszolgát nem ütik a korbáccsal amikor dolgozik. Innen indultunk:

A cég nem jótékonysági szervezet. Pontosan annyit fizet amennyivel meg tudja tartani a dolgozóját.

Ez meg a valóság, amikor nem kap közmunkát a cigány ha nem jelent be az ingatlanjára 120 ukránt.

Akkor mi?
Mivel ösztönöznéd azt a munkatársat, aki zacskóslevest edbédel, mert nem jön ki hó végén?
Mivel ösztönöznéd azt a munkatársat, aki évek óta munkahely-otthon között ingázik, mert nincs pénze elvinni a családját nyaralásra?
Mivel ösztönzöd azt a kialvatlan munkatársat, aki egy éven belül harmadszor költözik, mert nem tudja fizetni az albérletet vagy amit fizetni tud az élhetetlen?
Vagy azt a frissen elvált ötvenes apukát, akinek a fizetésének a fele megy tartásdíjra, Ő meg kvázi hajléktalan?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Akkor mi?

Megnézted a videót? Abban  nem csak azt mondják, hogy a pénz nem működik, hanem azt is, hogy a kísérletek alapján mi az, ami igen.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az első hivatkozott MIT kutatás első hibája a célcsoport megválasztása: A kutatásban résztvevők MIT-s hallgatók, ami ugye azt jelenti, hogy a hátterüket, "megélhetésüket", nem befolyásolta a jutalom. 
A Szövetségi bankos megállapítás két tényezőt nem vesz figyelembe: Egy a kutatás időtartama túl rövid volt, hogy komoly életviteli hatása legyen. Másrészt, a felajánlott 50-60 dolláros összeg (egy-két havi minimálbér), nem elégséges, hogy hosszútávon változást hozzon. Itt az illető inkább megelégszik a gyengébb jutalommal, de az nem elég csábító, hogy odategye magát. Pl. ez adja a fekete afrikai országok munkaetikai dilemmáját, amit egyetlen multinak sem sikerült megfejtenie. Ismerek olyant aki megfejtette ezt, de kurva gyorsan leállították a cégtulajdonosok, mert fájt nekik profitban.
10:47kor kimondja azt amiről az egész szál szól, hogy az emberek nem lesznek motiváltak addig, míg nem fizetsz annyit, hogy ne kelljen a pénz miatt aggódniuk. Ez, ma Magyarországon, olyan havi 500k nettó körül kezdődik.
A videó további része a klasszikus, céges működéssel és érdekekkel tisztában nem lévő vezetői tréninges bullshit. A cég nem fizet annyit, hogy az átlag dolgozó ne aggódjon a pénzért, ezért cserébe nem is várja el az önmanagementet és a munkavállalói felelősséget. Ez a jobban megfizetett manager dolga.
Az adott területen kiemelkdő alkotásának a feltétele a biztos háttér. Ha nincs megfelelő háttered, ha a napi megélhetés viszi el az idődet, nem fogsz ingyenes projectetkben részt venni és nem fogod tudni az adott tudásodat mesteri szintre fejleszteni.
Cél, image, ideologia adása a dolgozónak, semmi más mint megvédeni annak a naiv kicsi lelkét attól a szomorú valóságtól, hogy a cég pénzt akar csinálni, az ügyfelek, a dolgozók és az egész világ kárára. Amit a legtöbb techcég lever ilyen téren, átlátszó kampó szövegek, twitter fiókok zászlózgatása. És nem is tesz többet, mert az abban a pillanatban kódolja az üzleti bukását. És elhiheted, elég kevés cég van aki inkább csődbe megy, semhogy ne dögöljenek a jegesmacik.

Szóval, igen remek kis videó, de nem értelmezhető, nem alkalmazható ebben a szituációban. De bullshitnek teljesen jó.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az első hivatkozott MIT kutatás első hibája a célcsoport megválasztása: A kutatásban résztvevők MIT-s hallgatók, ami ugye azt jelenti, hogy a hátterüket, "megélhetésüket", nem befolyásolta a jutalom.

Másrészt, a felajánlott 50-60 dolláros összeg (egy-két havi minimálbér), nem elégséges, hogy hosszútávon változást hozzon. Itt az illető inkább megelégszik a gyengébb jutalommal, de az nem elég csábító, hogy odategye magát

Most elegánsan figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy pont azért, mert hátha az összeg nem volt elég motiváló, elmentek Indiába vidékre, és olyan összeget ajánlottak, ami az emberek két havi fizetésével egyezett meg?

Vagy ha valaki csak két havi plusz pénzedet ajánlja meg (16%-os fizetés emelés), az nem elegendő ahhoz, hogy motiváljon, de ennek ellenére azt mondod, hogy a pénz motivál?

Akkor ezek szerint a mennyiség a dolog kulcsa? Itt cseszték el a kísérleteket? OK, mennyi lenne az, ahol már motiválni kezd a fizetés? +50%? +100%? Még több?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Helyezzük perspektívába a dolgot. Vannak az ember életében konstansok ami elérésével Ő úgy érzi, hogy életminőségében szintet lép. Ilyenek a lakhatás, ruházkodás, élelmiszered minősége, gyermekeid ruházkodása, iskolázása, létbiztonságod, jövőképed. Az életben mindaddig, míg kilépsz a piramis második színtjéből, ezek az ugrások elérése ami motivál. Hogy mennyire motivál kéthavi béred az erősen függ, hogy ezen összegből képes vagy-e életminőségbeli ugrást összeghozni vagy sem. Egy indiai paraszt kéthavi béréből egy jó biciklit tud venni. Egy középeurópai szalagmunkás egy 15 éves autót. Egy nyugat európai technikus egy 5 éves alsó kategóriás autót. Hiába fizettünk mindannyiuknak a kéthavi bérének megegyező összeget teljesen eltérő motivációt jelent. A nyugat európai technikusnak ez azt jelenti, hogy több időt tölthet a családjával mert gyorsabban utazik, de az indiai paraszt semmivel sincs beljebb, mert neki egy három havi bért jelentő szivattyú kellene, hogy ne haljon éhen a családja. Pejoratívra fordítva, megbaszhatja a biciklit.
Emellé jön, hogy az egyszeri vagy rövid időperiódosú, kisösszegű jutalomnak nincs hosszútávon motivációs jelentősége. Minek hajtsad szét magadat +10 vagy 20%-ért minden hónapban, ha az nem hoz jelentős előremenetelt az életedben? Ezt nem értik a multik. Ezért nem túlórázik a szalagmelós. Mert nem éri meg. Falun, otthon, két óra kapálás nagyobb életminőségbeli előrelépést ígér (több krumpli, kevesebb költés kajára), mint amit túlórapótlékért ígér a cég.
Nem lehet százalékos adatot megadni, mert az adott helytől, szociális háttértől függ. pl. itt keleteurópában fizetésarányosan sokkal magasabbat kéne ráigérni, mint nyugat európában, mert az életminőségbeli ugrások szintjei ugyanoda vannak árazva, mint a nyugat európában, de a bérek jóval alacsonyabbak. Egy kelet európai melós ugyanazt az autót, TVt, telefont, játékkonzolt, kajákat, ruhákat, lakhatást akarja, mint a nyugati melós. Indiára vetítve ez még durvább, mert még alacsonyabbak a fizetések.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

OK, azt hiszem, értem a levezetésedet és el tudom fogadni - azt nem tudom, hogy igazad van-e, de a fenti kísérleteket érdemes lenne elvégezni az általad elképzelt paraméterekkel is.

Ezért nem túlórázik a szalagmelós.

Nem kötözködésből, de a fenti videóban leírt kísérlet eredménye az volt, hogy az olyan mechanikus munkánál, mint amit a szalagmelós végez, pont, hogy működik a pénzes motiváció.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Könyörgöm. Négy évet dolgoztam termelésben, hat alvállalat munkájára láttam rá napi szinten. Tudom mivel, vagy mekkora összeggel lehet motiválni egy posztkocsi cég melósát, egy szalagra épp csak beültetett bérmunkás melóst, egy alföldi félparaszt munkást és egy vasműből átjött embert.

Engedd el ezt a szar, demagóg, a valós élethez semmilyen kapcsolatban nem lévő videót. Ezek a kísérletek rosszak, mert már a peremfeltételek is rosszak. Őszintén, kicsoda egy MIT tanuló? Szerinted hány százalékuk gettóból szakadt kölyök és hány százalékuk stabil középosztálybeli, megfelelő családi háttérrel? Szerinted, ki az aki, ha még diákhitelből is ki  tudja köhögni a 50-90000 USD-s képzést? Szerinted az milyen szocializációs hátteret jelent? Szerinted mi a különbség egy huszonéves, munkát soha nem szagolt diák és egy 20+ éve műszakban járó, családfenntartó ember mentalitása, igényei között? Pl. ez adja a mai amerikai politika kudarcát, mert nem értik a politikusok az átlag emebreket, mert lassan két generáció óta semmi közük hozzájuk. De ugyanez adja a mai magyar baloldal kudarcát is.

Igen, pénzzel lehet motiválni embereket, de az összeg nagyságától is függ. Akkora-e a pénz, hogy életminőségbeli változást okoz vagy sem? Egyszeri az összeg, vagy havonta megkapja?
Mikor a fizetésed 10%-val nem jössz ki hó végén, akkor az infláció követő + 5% esetében ugyanúgy nem jössz ki hó végén. És az agyatlan munkaadó azt mondja: "Pedig én megadtam neki a piaci béremelést! Miért nem örül, miért nem motivált a majom?!"
Ugyanez van mikor:"Adtam neki a piaci normának megfelelő egy havi bónuszt pulykapénzre, és mégis baszik hajtani! Hálátlan köcsög!" Miközben a hálátlan köcsög a pulykapénzből sikeresen kifizette az egész évben görgetett adósságát, és következő évben ugyanonnan indul. Ez nem életminőség javulás, ez jó esetben is stagnálás. Stagnálásnak nincs ösztönző ereje.

Örök kedvencem, amit pl. a jelenlegi munkhelyem is eljátszott, hogy nem fizeti ki a 8 óra feletti benn töltött időt, de "lehetőség van túlórára". Érted, úgy kereshetsz több pénzt, ha beáldozod a pihenőidődet. És akkor meglepődtek, mikor senki nem élt a lehetőséggel.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

OK, szerintem visszatértünk egy olyan ponthoz, ahol voltunk már.

Ugye onnan indultunk, hogy gergov kolléga a munkehelyek jóságáról írt, addam2 kolléga meg azt kérdezte konkrétan: "Hol élsz te, milyen munkakörben mozogsz, hogy szerinted nem pénzzel lehet az embereket ösztönözni?"

Ebből számomra úgy tűnik, hogy addam2 szerint kizárólag pénzzel lehet ösztönözni valakit.

Erre linkeltem a videót, ami példát hozott arra, hogy működik a nem pénzzel ösztönzési egy rendesen megfizetett értelmiségi munkát végző ember esetében.

Nem értem, hogy az összes ilyen példátok, hogy a hajléktalan, meg akinek nincs pénze hó végén kajára, meg a szalag melletti munkást hogy jön ide.

A videó egy szóval sem állította, hogy a vasmű munkását vagy az alföldi félparaszt munkást ne lehetne pénzzel motiválni. Pont azt írta, hogy az ilyen munkakörökben megfigyelhető az összefüggés.

Olyan állítást próbáltok cáfolni, ami nem hangzott el, szerintem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A nézőpontbeli különbség abból ered, hogy kit nevezünk átlag dolgozónak és annak milyen a bérezése. Nálam az átlag dolgozó a 60%-hoz tartozik, az-az  nincs egyetemi, főiskolai végzettsége, a havi fizetése az országos átlag alatt van. Az általad belinkelt videó, a magyar társadalom, kb. 30%-ra vagy még arra sem igaz. (Ne feledjük el, az éhbérért dolgozó értelmiségi tanárokat, orvosokat, gyógyszerészeket, stb. Akkor ők nem értelmiségiek?) Ez a kisebbség. Itt kezdődik a fogalomzavar. A cégek szándékosan, vagy nem szándékosan ugyanezt teszik. Abból indulnak ki, hogy a dolgozóik jól meg vannak fizetve.

Nem kell hajléktalannak lenni, hogy pénzügyi krízis szélén táncolj, hónapról, hónapra. Elég csak annyi, hogy a fizetésed arra elég, hogy ne dögölj éhen a következő fizucsekkig.  Ezeket a kényelmes, csocsóasztalos irodából nehéz észrevenni, mert ezek az emberek nincsenek az utcán mint a csövesek. Ugyanolyan ruhát viselnek te és mindenki más, ugyanúgy vásárolnak a boltban, mint te és más, csak ők valamiér a parizert veszik.

A videó abban hibázik, hogy keveri a munkaköröket és a bérezési kategóriákat. Mert lehet egy ITs is alulfizetve, és lehet neki akkora csekket kiállítani, hogy kapásból kétszer annyi ticketet zárjon le havonta.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Végülis egy többé-kevésbé névtelen fórumon vagyunk, úgyhogy akár le is írhatom:
A közszférában dolgozom, a munkaköröm "informatikus", a feladatkör a szerverek rugdosástól a munkaállomások javítgatásán és kábeldugdosáson át a felhasználók támogatásáig minden. Vagy ahogy a kollégám szokta mondani, "minden, ami árammal megy"; ez csak félig vicc, mert szereltem már kávéfőzőt is. A bérem magasabb a környékbeli átlagnál, de nem mindig volt így: kb. 5 éve nettó 101 000 Ft fizetéssel kezdtem, ez azóta 400 000-re módosult. Gyakorlatilag az elejétől fogva voltak alkalmi másodállásaim, kb. 3x-os órabérért. Őszintén ki merem mondani, hogy a magasabb fizetés a világon semmire nem motivál, az első perctől ugyanannyi energiát fordítok a munkámra, mint most, sokkal fontosabbnak érzem, hogy ne az a pletyka terjedjen a hátam mögött, hogy kókler meg tróger vagyok.
Hogyan lehetséges ez bértábla mellett? Egyszerű: addig picsogtam, meg "fenyegetőztem", hogy elmegyek, amíg elintézték nekem, hogy kikerüljek a bértáblából, így most évente új megegyezés szerint kapom a bérem. (Valójában egyszer tényleg fel is mondtam, de a főnököm meggyőzött, hogy nekem is jobb lenne, ha legalább félállásban maradnék.) Első alkalommal 280 000 nettó körül sikerült megállapodni, nem volt pofám a korábbi bérem háromszorosát kérni. Egy év múlva ez 3xx xxx lett, most pedig - miután a potenciális új munkahelyemen már szinte mindent "lezsíroztam" - 400 000-el rántottak vissza.
Minden évben kapunk jutalmat, közel egy havi bért. A világon semmire nem motivál, de ha anélkül vennék el, hogy valamit nagyon elbaszok, megsértődnék és munkahelyet váltanék.

A közelmúltban volt itt egy általános "bérrendezés", több lépcsőben összesen kb. 30%-ot kapott mindenki (kivéve én, mert ugye én különbéres vagyok). Én azt látom, hogy aki eddig lógott, továbbra is lóg. Voltak páran, akik felszívták magukat, és pár hétig pörögtek, meg a megszokott munka kétszeresét lenyomták, de ez hamar kifulladt. Mások még ennyit sem tettek, ugyanúgy 3/4 9-ig szürcsölik reggel a konyhában a kávét.
És végül bármilyen hihetetlen is ez a közben, de vannak itt olyan dolgozók, akik szinte erőn felül dolgoznak, "emberarcúan" segítve az ügyfeleket. Az ő teljesítményük szerintem azért nem javult, mert ennél többet már nem is bírnának. Ők mind azt mondták, hogy a pénz nélkül is csinálnák, de jól esett az elismerés (szerintem ez bullshit, ha a lógós kolléga ugyanannyit kap, mint te, az nem elismerés). Nem tudom, hogy enélkül mikor égnének ki.

Ugyanez van mikor:"Adtam neki a piaci normának megfelelő egy havi bónuszt pulykapénzre, és mégis baszik hajtani! Hálátlan köcsög!" Miközben a hálátlan köcsög a pulykapénzből sikeresen kifizette az egész évben görgetett adósságát, és következő évben ugyanonnan indul. Ez nem életminőség javulás, ez jó esetben is stagnálás. Stagnálásnak nincs ösztönző ereje.

Hát nem tudom. Aközött a két állapot között, hogy van évről évre növekvő adósságom, ami előbb-utóbb maga alá temet, és aközött, hogy nincs adósságom, elég nagy a különbség. Én ezt egyáltalán nem érzem stagnálásnak.

Persze ha valakit nem zavar az, hogy 2-3 év múlva a végrehajtó eladja a feje fölül a házat és mehet a híd alá lakni, és számára csak az számít életminőség javulásnak, ha valami látványos dologra elbaszhat egy köteg pénzt hirtelen, az simán hívhatja ezt stagnálásnak, de akkor ott nagyobb a gond, mert a nagy emelésből is csak külföldi nyaralás, házimozi rendszer meg nagyobb presztízsű használt autó meg hasonlók lesznek, és nem adósságtörlesztés és ugyanúgy jön majd a végrehajtó.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Feltételezem, te soha nem voltál ilyen pénzügyi helyzetben. Stagnálás az, hogy hónapról, hónapra nem jössz ki a fizetésedből, év végén kapsz egy bónuszt, és az évet úgy kezded, hogy ugyan nem lesz adósságod, de továbbra sem fogsz kijönni a fizetésedből. Előrébb vagy? Nem. Elfogyott a bónuszod? Igen.

Csúsztatsz, nem is kicsit. Az életminőség javulása nem egyszeri dogokat jelent és ezt te is tudod. Az életminőség javulása, jövőképet, stabil hátteret, élhetőb környezet elérhetőségét jelenti. Pont ezek hiánya okozza, hogy az emberek többsége amint pénzzel, jutalommal rendelkezik költeni kezd és feléli. Mert egy 10+ millás hitelben egyszeri 100k elhanyagolható összeg. Akkor már inkább költik lapos TV-re, hogy egy kis örömük legyen.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Stagnálás az, hogy hónapról, hónapra nem jössz ki a fizetésedből, év végén kapsz egy bónuszt, és az évet úgy kezded, hogy ugyan nem lesz adósságod, de továbbra sem fogsz kijönni a fizetésedből. Előrébb vagy? Nem. Elfogyott a bónuszod? Igen.

Ez mind igaz, de akkor te most komolyan azt mondod, hogy ez a bónusz nem működik ösztönzésként?

Ha hónapról hónapra nem jövök ki a fizetésből, egyre nagyobb hitelt görgetek magam előtt, akkor teljesen hidegen hagy a beígért bónusz, mert úgyis csak arra lesz jó, hogy kifizessem az összes hitelt és megszabaduljak (legalább egy időre) a nyomasztó gondolatoktól?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem. Ugyanis a bónusz, jutalom. Ha a létbiztonságod alapja, hogy kapsz jutalmat, vagy sem, akkor az nem jutalom, hanem létbizonytalanság. Létbizonytalanságnál, csökken a kockázatvállalási hajlam és a motiváció. A bónusz csak akkor tud jutalomként, ösztönzőként funkcionálni, ha annak mértéke teljesítményarányos és ha azt tényleg jutalomként tudod felhasználni. Minden évben bónuszként kiosztott plusz egy havi bér, szigorúan, mert a többi cég is ennyit ad, nem bónusz, nem jutalom.

Két történet: 2012-ben felhívott egy kamionos ismerős, hogy megint ledöglött a számítógépe és nem akarnék-e nagyvasra ülni, fizrti s ttsnfolyamot, meg minden? Az előbbi nem volt meglepő, a második inkább. Kérdem, miért? Elrebegi, hogy megugrott a hiteltörlesztője, ezért nem tudott bónuszt fizetni, erre öt embere állt fel egyszerre és a fasza kivan a megbízhatatlan sofőrökből, stb. Mikor megkérdeztem, nem gondolja-e, hogy a sofőrjeinek is megugrott a törlesztője? Azt válaszolta:"Fizet ő eleget." Mondom, nekem úgy tűnik, nem fizet annyit, hogy az emberei egy pillanat alatt ne menjenek el.

Másik esetben a villanyszerelő/karbantartó ismerősnek közölte a főnöke, hogy elégedett a munkájával, de nincs pulykapénz, mert nem túlórázik és elárulhatná mi olyan fontos neki, hogy 8 óra után lebassza a szerszámot és rögtön húzzon elfelé? Erre az jött a válasz:"Az baszod, hogy nem fizet a cég eleget, hogy ne kelljen maszekolnom. Plusz, nem kéne túlórázni, ha időben megrendelné a cuccokat a melókhoz."

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Pontosan, de miért kéne mást néznie? A cég nem jótékonysági szervezet. Pontosan annyit fizet amennyivel meg tudja tartani a dolgozóját. Irracionális lenne többet fizetni."
Mű ha ha! Egy cég nem csupán a fizetéssel tudja megtartani a dolgozóit. Hanem pl. állandó terrorral, folyamatos több műszakkal, fenyegetésekkel is. https://youtu.be/z_wEnYDwrrE?t=996
Nem szabad megfeledkezni arról a tényről, a vállalkozó a társadalom szerves része. S mint ilyen, maximális felelősséggel tartozik a társadalom felé. Akár csak bár mely másik állampolgár.
Ha valaki a családja kárára, szebben fogalmazva csak közös kasszából tud megélni, akkor jaj szegény, de "ez van". Ugye? Ha a munkáltató nem fizeti meg a munkavállaló költségét, azért nem a munkáltató a felelős, hanem a munkavállaló hiszen miért nem vigyázz magára jobban?
Én azt mondom nem! Elég ebből!
Egy főállású alkalmazott korlátossága a kimaximalizált munkaideje. Következtetés képen neki csak egy jövedelemforrása van. A vállalkozónak vagy van ilyen korlátja vagy nincs. Hiszen ő igénybe veheti más idejét. Így jogos és érthető követelmény a vállalkozóval szemben ha a munkavállaló meg akar élni a munkájából.
Tételezzük fel, valóban igaz a cégek állítása és nem áll módjukban megfizetni a dolgozóikat. Nos, az a cég ami csupán a dolgozó környezetének bevételei kárára képes nyereséget felmutatni, az az élősködik, és alapvetően káros a társadalomra. Ráadásul nagy eséllyel versenyképtelen. Tehát veszélyes a gazdaságra nézve. Legfeljebb ráfoghatjuk, jobb mint a semmi. Nem vagyok benne biztos. Amennyiben szándékosan teszi, akkor arra nincsen bocsánat. Szerintem határozottan fel kellene lépni ellene.
"Akinek kevés a fizetése és nem tud megélni, lehet hogy maga is jó lenne ha észrevenné hogy ő is része a versenynek, csak hagyta magát lemaradni. Képezze magát, vállaljon több felelősséget, tanuljon, szerezzen másik szakmát ha a régi elavult, stb stb."
S láss csodát, megszületett a diplomás hamburgersütő! Élcelődést félre téve, a megállapítás több sebből vérzik és csúsztatáson alapul. Ráadásul ha elfogadjuk alapigazságnak, akkor csupán a kizsákmányolást támogatjuk. Persze, vannak  féligazságok a mondatban. Hiszen önfejlesztéssel lehet fizetésemelést elérni. Viszont ne keverjük össze az alapvető minimummal, amire a képzetlen utcaseprőnek is szüksége van.
Hiába a magas képzettség, számos esetben nem csupán a közszférában de a versenyszférában se éri el a bérszínvonal a megélhetéshez szükséges minimumot. Például az analitikusként a vegyészmérnökök, gyógyszerészek 180-220 ezreket kapnak. A munkaerő képzettsége és az elvégzett munka értéke régóta nem egyenesen arányos a magasabb jövedelemmel. Másképpen fogalmazva: "Rengetegen végeznek munkát anélkül, hogy bármiféle fizetséget remélnének cserébe – és sokan keresnek rengeteg pénzt anélkül, hogy akár egy percet is dolgoznának érte. A munka és a jövedelem közötti összefüggés egyre kevésbé nyilvánvaló."
A munkavállaló saját és családja élete a munkáltatón múlik. A munkáltatók pedig tisztában vannak a helyzeti előnyükkel. Aki kiáll magáért hamar a "nem elég rugalmas", "képtelen alkalmazkodni", "bajkeverő", "lusta", "nem akar dolgozni", "alkalmatlan" és "van más helyetted" csapdákban találja magát. A legutolsó két konzerv állítás talán a legveszélyesebb.: Egy részt mert létbizonytalansággal fenyeget, másrészt mert a dolgozó nem mer érdemben ellenállni. Helyette elkerülési stratégiákat dolgoz ki. Hiszen valóban lesz aki gyávább vagy gyengébb és a megélhetési minimum alatti fizetésért is alkalmazható. Innentől kezdve az egyén ereje jelentéktelen. Hiába venné fel a kesztyűt vagy lépne tovább, országhatáron belül esélye sincsen egy jobb életre. Máshol is ugyan az vár rá. Hiányoznak az erős szakszervezetek és a hathatós összefogás. Minő meglepetés? A vállalatok nagy szerencséjére. Megérdemlik. Sokat lobbiznak érte. A magyar nép pedig talán soha se fog eljutni a nyugati kultúrákban bevált érdekvádelemi módszerekig. Holott jogos önvédelem lenne. Az egészben az a szomorú, az elmúlt évek bebizonyították, érdemes harcolni, mert nálunk is lehetséges. Mi ehelyett még jobban összehúzzuk a nadrágszíjat.
Jelenleg tömeges nyomor van. Legalább 4 millió ember él a hivatalos létminimum alatt. Az "aki akar az tud" és egyéb hangzatos de pongyola vélemények mind ez idáig nem javítottak érdemben a helyzeten. Szinte biztosan több tízezer ember van köztük, aki örömmel tenne magáért, ha tudna. Csak van az a helyzet -nem is ritkán- amin nem segít a pozitív hozzáállás. Én úgy látom, hiányzik a központi akarat. Anélkül esélytelen.
Mellesleg a magasabb fizetés közös érdek. Felpörgethetné a gazdaságot. Semmi értelme egy olyan munkaalapú társadalomnak, ahol nyomorognak az emberek. A szocializmusban kipróbálták, elbukott.
Félve írok ilyesmit, mert nem az én szakterületem. Feltételezem nem kifejezetten a megélhetésre gondolt a jogalkotó.:
Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.)
"XX. cikk (1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez."
Szerintem, ha valaki kevesebből kénytelen megélni a megélhetési költségeinél, akkor sem a testi sem a lelki egészsége nem garantálható. Hosszú távon pedig szinte biztosan aránytalanul le fog romlani az állapota. Létezik egy egyezmény, ami kifejezetten az élhető bérszínvonalakra vonatkozik és Magyarország is aláírta. Nem jut eszembe hogy hívják.
Hogyan számítják ki a minimálbért? Mekkora fizetést tudnának biztosítani a magyar vállalatok, ha nem az összátlagot, hanem külön külön szektorokat vizsgálnánk? Hol találhatóak idevágó számítások?

Források és hasznos cikkek:
https://www.bsr.org/en/our-insights/blog-view/corporate-responsibility-…
https://sustainablebrands.com/read/supply-chain/idh-10-global-companies…
https://szepjovot.blogspot.com/2011/11/megelhetes_26.html
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100425.ATV
https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/mission-and-objectives/feature…
https://civilhetes.net/a-nyomor-a-nepkonyhak-orszaga-lett-magyarorszag
https://www.socialeurope.eu/fair-wages-are-key-to-europes-recovery
https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/pages/0612krell.aspx     Érdekes cikk a különböző jövedelmi szintek definícióiról.
https://www.johnlocke.org/update/the-myth-of-wage-push-inflation/    The Myth of “Wage Push” Inflation

Szerkesztve: 2021. 05. 04., k – 16:04

Amennyi az infláció volt az elmúlt évben. Ezt minden évben illik korrigálni. Amelyik cég nem korrigál, az fizetéscsökkentést adott a dolgozójának. Ezen felül fizetésemelést valamivel meg kell indokolni: piaci range-en kivül van, többet dolgoztam, jobban dolgoztam, több felelősséget vettem fel, stb - stb.