[megoldva] Windows telepítés hogyan?

megáll a telepítő az első lépésnél és "Illesztőprogram betöltése"-ét kéri.

Laptop típusa: 16-a0014nh 1X2K4EA

jelenleg gyári freedos fut rajta.

 

Milyen driver-t kell pendrive-ra tennem, hogy tovább lépjen a Windows telepítő?

Hozzászólások

Melyik Windows típust próbálod telepíteni?

Ezt sajnos csak Redmondban tudhatják, de ennyi információból lehet még ők sem.

Melyik termékről van szó (NT, 2000, XP vagy a bloat 7-8-9-10?).

A legegyszerűbb, ha elviszed egy szervizbe a laptopot és ott megmondják, hogy mi a nagy helyzet...

Mondjuk az is fura, hogy egy >500k HUF értékű notebookot freedos-szal forgalmaznak (mondjuk az legalább nem bloat :) ). Ennyi pénzért már rakhattak volna egy rendes GNU/Linux disztrót is rá.

Önmagában nem fura, hogy 500+k gépen nincs Windows. Van, akinek nincs rá szüksége (vagy mert Linuxot vagy BSD-t használ, vagy már van dobozos Windowsa, vagy céges), és egy forinttal többet se akar rákölteni. De a második részében egyetértek, hogy a FreeDOS nettó felesleges új gépre. Az legacy feladatra való. Inkább tettek volna fel egy felhasználóbarát mainstream Linux disztrót, azt is fel tudják húzni lemezképből, és az használható is valamire, még arra is jó, hogy a teljes Linux-kompatibilitást is reklámozzák vele, így ha a kedves user le is dúrja az első 5 percben, és pattan is fel helyette a Windows, akkor is selling point lesz, hogy ha szükség lesz rá, akkor a Linux is normálisan fog menni rajta. Nincs veszteni valójuk, mert épp úgy csak egy lemezképfelhúzás, ahogy a FreeDOS, de legalább jó valamire, mert GPU, NVMe, Wi-Fi, stb. is menni fog, és a user tudja addig is tesztelni a gépet, amíg nincs ideje Windowst telepíteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én úgy emlékszek, hogy magyar fogyasztóvédelmi előírás, hogy valami OS-nek kell rajta lennie. Gondolom a gyártó azért a FreeDOS-t preferálja, mert az kisebb lemezkép, gyorsabban felhúzkodja, és úgy van vele, hogy nem kell használhatónak lennie, mert úgyis mindenki feltelepíti a kedvenc OS-ét. Bár ez elég szarrágás, mert egy nem túl nagy linuxos partíciót felklónozni se sokkal több idő, mint egy FreeDOS-osat. Az csak ne legyen már megtakarítás, hogy fél vagy 1 perc alatt megy fel. Főleg, hogy a legtöbb gép SSD-s, főleg, ha 500k-s. Mindegy, néha elég nehéz megfejteni a gyártó kisiklatott logikáját, én is csak találgatok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mert egy nem túl nagy linuxos partíciót felklónozni se sokkal több idő, mint egy FreeDOS-osat

Viszont a FreeDOS kapcsán nem elvárás, hogy menjen a sleep, a webkamera és az ujjlenyomat-olvasó, legyen korrekt 3D támogatás, Bluetooth és egyebek, míg mondjuk Linux esetén ez fogyasztói elvárás lehet és egyrészt sok meló, mire összekalapálják, hogy minden menjen, másrészt meg support embereket is igényel, ha nem tudják használni. Üzletileg jobban megéri a FreeDOS, ha már kell rá valami hülye törvény miatt OS.

Szerkesztve: 2021. 05. 07., p – 05:30

A többiek már elmondták, hogy elég kevés az infó, ezért én is csak tippelni tudok... Ha pendrive-ról próbálod és rosszul lett "elkészítve", akkor láttam ilyen hibaüzenetet windows 10-es telepítőnél. Igaz ennek már pár éve.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Köszönöm.

Ez egy magyar Windows 10, 64-bites, innen: https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10ISO

Fogtam az ISO-t és ráírtam Gnome Lemezképíró-val pendrive-ra.

Betölt a telepítő, rákattintok, hogy Telepítés és ezt dobja föl:

https://drive.google.com/file/d/1GTJIt9xgYBqLKNVeRwY7-AkEi6ELtPRC/view?…

 

 

Innen letöltöttem a 4 csomagot ami a Storage kategória alatt van: https://support.hp.com/hu-hu/drivers/selfservice/hp-pavilion-gaming-16-…

Ezeket kicsomagoltam egy másik pendrive-ra egy másik Windows-os gép alatt. Ezt földugtam a telepítőnek a HP gépre, és ráböktem a rajta lévő driver-ekre egyenként, de mindig visszairányított ugyan arra az ablakra a hibaüzenet után, hogy hiányzik egy illesztőprogram.

 

Hogyan lehet a telepítőtől több információhoz jutni, hogy mire panaszkodik?

Airconditioned terminal, do not open Windows.

Hogyan lehet a telepítőtől több információhoz jutni, hogy mire panaszkodik?

Leginkabb sehogy. Fogod es felkeresed a gyartoi supportot. Ok megmondjak.

Az UEFIben szetneztel, h egyaltalan latszanak-e a diszkek benne?

Amugy linux liveUSB bedug, onnantol meg lshw, dmidecode, aztan elorebb jutsz milyen hw is ez azon tul, hogy pa'via'n. ;)

Ott akadtam el a howto-ban, hogy "AIO_Boot_Extractor.exe", aztán, ha valaki nem májere a parancssori műveleteknek, vegyen elő windows-t?!
Aki meg májer, a enélkül is kiguberálhatja magának, ha eddig nem is jutott eszébe ez a lehetőség..

Az igaz, hogy a másiknál csak webes a gui, és csak grubol (jó, nyilván találsz gépet, amin ez nem indul), de mellékel a kihámozáshoz szép scriptet, még azt is leírja, hogy hogyan indítsd.

Most komolyan probléma ez ctrl+c, ctrl+v-vel bedobálni a terminálba? (ez igazából két parancs, ha van grub-common telepítve és tudod melyik a pendrive, amire telepíteni akarod a grubot)

https://www.aioboot.com/en/aio-boot-linux/

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A Ventoy rettentően leegyszerűsíti a bootolós pendrive készítését, messze ez a legjobb azok közül, amiket használtam, ráadásul ez kapásból multibootos. Miután a Ventoy "előkészítette" a pendrive-ot (Windows 10 esetén, és úgy általában manapság a modern oprendszerekhez az UEFI-s módot kell választani), csak "rá kell dobálni" a pendrive-ra az ISO fájlokat, majd bottolás után választani kell a menüből/listából.

Na, itt van a kutya elásva. A Windows 10 .iso-t nem lehet simán Linux alatt, linuxos eszközökkel kiírni (dd, hasonló grafikus frontendek, mint Gnome lemezképíró, Unetbootin, stb.), vagy windowsos alkalmazás kell hozzá (MS Media Creation Tool, vagy Rufus), vagy Linux alatt speciális windows-specifikus szoftver (WoeUSB).

Régen ezt ki lehetett trükközni, hogy a pendrive-ot kézileg FAT32-re formázni, és kimásolni a fájlokat rá az .iso lemezképből, de ez utoljára a Win10 v1909-es verziónál működött (és UEFI bootos gép kellett hozzá, a tiéd az). A v2004-es verziótól kezdve viszont a telepítőben van egy 4.2 GiB-os fájl, ami pont nem fér rá a FAT32-es partícióra, így ez a módszer bukta Win10-zel. Így csak a spéci szoftverezés maradt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kösz, ezt ki fogom próbálni. De erről a MS-nak kéne gondoskondia, hogy ne a felhasználónak kelljen darabolgatni. Hiszen a MS érdeke, hogy a szutykát minél többen használják, és megtartsák a office/desktop dominanciájukat. Igazából darabolgatni se kéne, csak egy olyan lemezképet csinálni, ami dd-vel kiírható, az még egyszerűbb lenne, mert az teljesen platformfüggetlen megoldás, és még UEFI támogatás se kell hozzá.

Ennek ellenére ez a FAT32-re másolgatós módszer működik, legalábbis Win10 v1909-ig mindenképpen, beleértve a korábbi Windowsokat is, Win8.1, Win8, Win7. Ezeknél még semmi darabolás nem volt. Akár még Vistával is működhet, de ott szopás lehet abból, hogy hány bites a gépen az UEFI.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem ez a leírás segített, amikor nem volt MS rendszerem. Viszont a W7-es notimra tovább szerettem volna vinni a W10 lehetőséget. Jelzem talán a legutolsó pillanatban, legálisan. Működött, gond nélkül megcsináltam a telepítőt Linuxon. Ezért is bátorkodtam ajánlani.
Azóta arra törekszem, hogy MCT-vel csináljak telepítő médiát. Mert kell néha-néha a családban vagy ismerősi körben. Ezt a békát le kell nyelni így vagy úgy.

Valószínűleg én nem vagyok ideológiailag elég képzett, de egy image kiírása mennyiben más Windows illetve Linux alól? Mert ha valamihez, akkor épp az image-hez nem kellene nyúlni az adott software-nek, ott még a partíciós tábla is az image részét képezi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt úgy gondolom, azért image valami, mert minden benne van. Bár nyilván más, ha az csak egy filerendszer, egy partíció, vagy egy teljes disk MBR-rel együtt. De akkor ez nem annyira az alkalmazás hibája, hanem a felhasználóé, aki nem tudja, hogy mit akar, és rossz opciókkal írja meg a médiumot, aztán csalódik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jah, de eredetileg onnan indultunk, hogy a bebootolt telepítő valami adathordozóhoz való drivert kér. Nem hiszem, hogy a felhasználó hibája, ha a telepítő úgy van megírva, hogy képes bebootolni, de aztán nem tudja magáról, hogy hol van (régen "Linux" telepítőnél tapasztaltam hasonlót). Nem tudom, tényleg ez a gond-e, ahogy mások gyanítják, vagy valóban hiányzik valamilyen driver, vagy mi lehet a baj.

:)

Az nekem is fura, hogy felboot-ol, majd gond van. Akkor abból a telepítő image-ből tényleg hiányzik egy esszenciális komponens, de az nem az image-et író software bűne, hiszen az image tartalmához semmi köze az azt író software-nek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

HP szerver frissítő DVD-t (asszem SPP vagy mi a neve) csak a HP által adott USB íróval kiírva lehet használni, bármi más ISO->USB progi esetén vagy el sem indul, vagy megáll valahol még az elején.
Az a jó benne, hogy még aránylag gyors USB-re is 20-30 perc kiírni, mert 6+GB, milliónyi kis állományból. Így ennyi várakozás után szívás látni, hogy nem működik. Pedig ránézésre egy sima DVD méretű ISO.

Igen, ez így lenne KULTURÁLT OS, kulturált telepítőjénél. De mint mindig, a MS a Win10 telepítőjében is proprietary, meg hekkelős megoldásokat gányolt bele, mindenféle spéci boot sectorokkal. De ez pont szándékos, nem véletlen, hogy akárki ne írhassa ki a szutykukat, hanem ahhoz is spéci progi kelljen. Ez a mentalitás mindig is annyira jellemző volt rájuk, hogy csak na.

Az ilyen görénységeik a Win 3.0-3.1x-re nyúlnak vissza, mikor a win.com megnézte, hogy eredeti MS-DOS-on fut-e, ha a konkurencia DOS verziója volt, akkor elszállt hibával. Az ilyen húzásaik mai napig megmaradtak, hogy keserítsék a felhasználókat, hogy ne lehessen akárhogy indítani a Windows telepítőt, ne lehessen USB-re telepíteni, a Windows lehetőleg csessze szét a gépen lévő dual/multibootot, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bennem az ilyesmi ki szokta váltani azt a reakciót, hogy nem megyek oda, ahol nem látnak szívesen. Szóval fordítva ülnek a lovon. Én kellek nekik, mint ügyfél, nem pedig nekem kell a vackuk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mikor a win.com megnézte, hogy eredeti MS-DOS-on fut-e, ha a konkurencia DOS verziója volt, akkor elszállt hibával." - Hmmm... Az IBM-es DOS-on emlékeim szerint ment... :-D De a DR-DOS is rémlik, hogy rendben volt... Ami problémát okozhatott a 3.1/3.11-nek, az a mindenféle extrém memóriamanager cuccok, amiket tudni kellett jól beállítani Windows futtatásához.

Az IBM DOS meg az MS-DOS ugyanaz a szoftver volt kb. a 7-es verzióig, csak egy-két felirat meg fájlnév volt benne kicserélve. Mire meg különvált, addigra a win.com-ból kiszedték ezt az ellenőrzést (kiadtak új binárist, amiben már nem volt benne), akkor már DR DOS-on is ment, de előtte nem futott. Pont ez volt a lényeg, hogy csak MS/IBM érdekeltségű, „eredeti” DOS-on menjen, és a konkurenciát és azok felhasználóit ellehetetlenítsék. FreeDOS-on is sokáig problémás volt, igaz az más okból.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

 "What the [user] is supposed to do is feel uncomfortable, and when he has bugs, suspect that the problem is DR-DOS and then go out to buy MS-DOS."
https://en.wikipedia.org/wiki/AARD_code

Windows’ Hidden Self Destruct Code | Nostalgia Nerd
https://www.youtube.com/watch?v=TIfNIWn2Ad4

Hozzám anno nem jutott el, úgyhogy dr-doson is volt Windows-om, ha jól emlékszem :-) Bár az valami 5-ös dr-dos volt, meg 3.11-es Windows - mindkettő vásárolt(!) termék, az első egy szép piros DR-DOS könyvhöz volt mellékelve, a másikat meg az EsCom szórta ki valami párszáz Ft-ért (a flopik többet értek...).

Nálam Etcher, Rufus, Win32Diskimage mind mást csinál. Nem minden bootol egyikkel vagy másikkal írt iso-val.

A Rufus mindenképp megcsinálja bootolhatóra a Win10 telepítőt, ez tapasztalat. A Win32Diskimage meg nem, ez nem tapasztalat, de az köztudottan dd-hez hasonló módszert használ. Az Etchert nem tudom, ismerem, de Win10 kiírására még nem használtam, így nem tudom, hogy meg tudja-e csinálni bootolhatóra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem az NVME SSD driver-ét keresi az installer.?

Szerkesztve: 2021. 05. 07., p – 16:27

Sanszos hogy az lesz az. Pár hete jártam így, Win10 ISO leszed, felpattintottam dd-vel egy pendrive-ra, és az új NVME-drive-os gép szintén ezt közölte, hogy nincs driver.

Szóval Windows alatt Rufus-al elkészíttettem a telepítőt újra, és hiba nélkül fel is kuporodott. Biztosan más tool is jó, ez jutott eszembe.

[szerk.]

Még a Secure boot-ot is érdemes kikapcsolni, belezavarhat.

Ha jól értem, akkor itt már rég nem image írásról beszélünk, hanem komponensekből összeválogat valamit az adott software, elkészíti a friss ropogós image-et, majd azt írja a médiumra. Lényegében valami olyasmi a folyamat, mint amit én csinálok az OpenWrt/LEDE router kapcsán. Összeválogatott csomag set-ből csinálok image-et, majd azt telepítem. Viszont ennek a folyamatnak semmi köze az image író software-ekhez, mert ez nem csak image írás, hanem előtte Windows telepítő image készítése is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel szemben, ha valóban imageként írnánk ki, akkor nem lenne kérdés az fs, mert azt az image tartalmazza. Így ez az image file-os kiírása, ahol a file belsejében van egy másik fs. Én image írás alatt azt értem, amikor szektorosan kiírjuk a képfile-t, így aztán hogy, s hogy nem, az image-ben található fs lesz a médiumon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt nem az image vs. nem image a baj. Hanem nem szabványos iso9660 fájlrendszerű lemezkép, ahogy a legtöbb OS telepítője, hanem speciális bootsectoros NTFS-es barmolás, ahogy a MS-tól megszoktuk, hogy a szabványokat már csak azért se követik, mert az csak a lúzereknek van, és ők ennél jobban értenek hozzá, hiszen újra feltalálták a kereket.

Szerintem ez azért van így megbonyolítva, hogy Önjelölt Pistik ne csináljanak saját, spéci Windows telepítőket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

MediaCreationTool: gyűlölöm. Azon kívül, hogy lassú, nem lehet vele 2x ugyanolyan telepítőeszközt csinálni (nekem nem sikerült, pl sha256 checksum mindig más)
 

Így mindig az ISO-t töltöm le (linux alatt, vagy valami user agent switcher-rel) és abból készítek reprodukálható telepítőt (lehet felesleges paranoia, de hiszek a reprodukálhatóságban)

Linux alatt: Disks -> Restore image: ez nem mindig működik. (úgy emlékszem ez szokott a beküldött hibára futni, ha a WIM nagyobb mint 4GB)

Általában a rufus válik be. (és a secure boot-ot sem kell teljesen kikapcsolni, csak "setup mode"-ba kell rakni)

Szerkesztve: 2021. 05. 07., p – 19:33

erdekes, pendrive-rol telepitened? probalj meg egy usb2-es csatit a 3-as helyett.

a kölcsön windowsos laptopon futtattam a MediaCreationTool-t. (1 órába tellett, mire megtaláltam, hol kell letölteni - azt hiszem, öregszem...)

3 órába tellett neki, mire letöltötte és kiírta a 6 GB-os image-et a pendrive-ra. (úgy tűnik, ez a program is öregszik :-) )

De aztán ment a telepítés hibajelzés nélkül, ezúttal nem kért driver-t :-).

((Bárcsak, Microsoft hivatalosan publikálna a honlapján, hogy hogy kell az image-et Linux alól föltenni a pendrive-ra...))

Köszönöm a tippeket.

Airconditioned terminal, do not open Windows.

3 órába tellett neki, mire letöltötte és kiírta a 6 GB-os image-et a pendrive-ra. 

Ez nyilván függ attól is, hogy milyen gépen futtatod ezt a toolt, de a 3 óra elég borzasztóan hangzik.

 

Régebben a WinUSB volt erre a feladatra jó Linux alatt, majd ezt átnevezték WoeUSB-re, ezekkel nagyon gyorsan lehetett bootolós pendrive-ot gyártani Windowshoz.

Mióta meghízott a Windows 10 telepítője, és először tapasztaltam, hogy a WoeUSB nem tudja egyszerűen leküzdeni a problémát, kerestem mást. Van persze többféle módszer a feladatra, a darabolós megoldás is működik, de a legegyszerűbb mégis a Ventoy, amit már itt jeleztek neked.

Így néz ki egy Ventoy segítségével elkészített pendrive, ha GPT-t választunk MBR helyett:

https://i.imgur.com/FtotOq9.png

https://i.imgur.com/UY9cTD8.png

Miután rámásolta az ember az ISO fájlokat, pendrive-ról történő bootolás után lehet válogatni az operációs rendszerek között (könyvtárakba szoktam szervezni az ISO-kat, mert úgy könnyebb az éppen indítani kívánt OS-t megtalálni, ha sok ISO került a drive-ra):

https://i.imgur.com/7Vaal4S.png

https://i.imgur.com/oV8OM9e.png

 

Ez nagyon egyszerű és gyors módszer, ráadásul nagyon sok ISO-fájl lehet egy igazán "méretes" pendrive-on, persze akkor is jó, ha csak egy Windows 10-es telepítőre van szükséged.

 

((Bárcsak, Microsoft hivatalosan publikálna a honlapján, hogy hogy kell az image-et Linux alól föltenni a pendrive-ra...))

... és még mennyi olyan dolog van, amiről elmondható, hogy jó lenne :)

a kölcsön windowsos laptopon futtattam a MediaCreationTool-t. (1 órába tellett, mire megtaláltam, hol kell letölteni - azt hiszem, öregszem...)

Nem tudom mi ebben ennyire bonyolult: kedvenc kereső -> download windows 10 -> első ms link megnyit (https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10) -> Download tool now gomb megnyom

3 órába tellett neki, mire letöltötte és kiírta a 6 GB-os image-et a pendrive-ra. (úgy tűnik, ez a program is öregszik :-) )

Szerintem ez inkább köszönhető annak a gépnek amin ezt csináltad. A nálam található gépek közül a leggyengébb most egy N3700-as procival ellátott noti. Ennek sem tartott tovább 20 percnél ez a mutatvány.

Én meg abból gondoltam, hogy nem Windowson próbálkozott, hogy

- nem találta azt a bizonyos "gombot" :)

- már korábban letöltötte a telepítőt a saját gépére, ezért továbbra is a saját gépével próbálkozott a toolt letölteni - talán a kölcsönzött géppel nem is akart netre menni, ki tudja?

Először nézd meg a biost, hogy legacy disk beállítások ne legyenek engedélyezve, ahci/raid beállítást is érdemes megnézni, és uefi boot. Ezek után ami kellhet, az a laptop driver honlapjáról tölthető le, tipikusan Intel chipset és storage driver kell, ki kell csomagolni a pendrive-ra, hogy megtalálja.

Igaz, már megoldódott, de adalékként beírom:

Win7 Pro 64 bit, iso hivatalos oldalról letöltve, majd Rufus-al pendrive írva. Első menetben hasonló volt a helyzet, hibaüzenet, driverhiány üres képernyőn. Viszont akkor UEFI-s telepítőt írattam, és a pendrive USB3-s portban volt.

Másodszorra mezei MBR-s telepítőt csináltam ugyanabból az iso-ból, és USB2-s portban volt a pendrive - így csont nélkül sikerült a telepítés. Azzal sajnos adós vagyok, hogy az UEFI vagy a USB3 nem tetszett neki. (vagy mindkettő :) ) De ha lesz egy kis felesleges időm, teszek majd egy próbát az MBR-s USB3 kombinációval is.

Nem az UEFI volt a baj, azt kezeli, hanem az USB3, ahhoz nincs driver a Win7 telepítőben. Ha átdugod a pendrive-ot egy USB2 csatiba, onnantól menni fog. Bár már telepíteni se nagyon érdemes Win7-et, mert a 3 éves extra támogatásából is már majdnem lejárt 1 év, nemsokára reszeltek neki. Retró gépeken meg nem okoz gondot az USB3, mert nincs.

Win10-nek ilyen problémája nincs, viszi az USB3-at is, csak ugye hiába írható ki Rufus-szal, azzal a kedves linuxos user a valagát törölheti kifelé, mivel natív windowsos alkalmazás, és mivel low level hardverelérést meg windowsos drivereket használ, ezért Wine-ban sem működik. Elindul, fut, de nem érzékel USB-s meghajtókat, nem tud rájuk kiírni semmit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)