Nagy fájl letöltése nem megy Linux alól

Fórumok

Kérlek mondjátok, hogy hülye vagyok! Köszönöm!

Egy 2.4 G méretű iso állományt szerettem volna letölteni. Mega tárhelyről sem és GoogleDrive tárhelyről sem  ment. Tesztelt rendszerek Manjaro, és két különböző laptopon LinuxMint. Chromium, Chrome, Firefox böngészők. Egyiken sem ment. Annyira beálltak a böngészők és az egész rendszer, hogy kikapcsolni sem tudtam. Legutoljára láttam hogy beragadt a chromium a systemd processbe. Kikapcsoláskor sem állt le. A böngészőt előtte sigkill-lel lőttem ki.

Amíg be nem bootoltam win10 alá. Azonnal, hiba nélkül lejött.

Ötletek?

Hozzászólások

Én még ilyet nem láttam, hogy fájl letöltésbe belefagy a gép. Mármint az utóbbi 20 évben, előtte voltak ilyenek :-)

Nem valami teljesen más probléma húzódik meg a háttérben?

Hát ez az. Fogalmam sincs. Ilyennel még én sem találkoztam soha. Remélem lesz itt valakinek ötlete merre induljak.

Swap? Nem egy RAM-fájlrendszerbe mentetted véletlenül?

Ó, rájöttem! Kapok érte csokit? :) A böngésző a /tmp-be ment szerintem az elején. A /tmp viszont tmpfs, ami RAM+swap általában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ilyen dolgokban eltérhetnek a disztribúciók. Én egyébként üdvözlöm, hogy a /tmp tmpfs-en van. Ha valakinek permanens temporary kell, vagy nagy, arra ott a /var/tmp, ami háttértár továbbra is. Ami viszont valóban ideiglenes, kis file-ok,  az legyen nagyon gyors, ne gyötörje az SSD-t.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ok, nem is kötekedésnek szántam, csak jeleztem, hogy nálam így működik. Bár jobban belegondolva nem emlékszem, hogy a telepítő csinálta-e így (egész lemez használata + titkosítás kiválasztása után), vagy kézzel csináltam a lemezrészeket, és azért ilyen. Talán az előbbi, de már meg nem mondom. (Azt meg hagyjuk is, hogy én még nem jöttem le a fáról, ti. nekem még csak "tányéros" lemezem van. =) )

Szerintem a böngészőkben konfigurálható, hova tegye a file-okat. Ha az valami végleges, akkor lehet alapértelmezetten a ~/Downloads vagy ~/Letöltések, ha pedig ideiglenes, akkor a /tmp helyett a /var/tmp. Ez utóbbi a háttértárra van allokálva, így ott nem lesz ilyen baj. Éppen ezért egyébként a curl, wget, aria2c működött volna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam eddig úgy töltött le, hogy a ~/Downloads/valami.xyz.part nevű fájlba szedegette, majd mikor kész volt, akkor átnevezte csak, a part-ot levéve. Sőt, talán olyat is láttam, hogy eleve a célfájlba teszi, .part nélkül. Tehát nem használ temp tárterületet. Lehet, hogy ez valami új megoldás, vagy valahol ez az alap konfig, de én eddig nem így láttam.

Ja, és eszembe jutott még valami. Manapság terjed az, hogy a swap az zswap és RAM-ban. Tehát RAM-ba tömörített tákolmány. Mondjuk nem értek vele egyet, de sok ilyen dolog van még az életben. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én a Mega-hoz tudok hozzászólni, mivel néha töltök le onnan, igaz kb 2 gigás fájlokat.

Ott az a trükk hogy az nem sima letöltés, hanem "okosított", és amikor vége a letöltésnek akkor lefuttat valami decryption izét ami konyhakész formába hozza a letöltött fájlt. Ebbe nekem már akadt bele Firefox.

Azóta úgy csinálom hogy külön indított Opera-ból indítok Mega-letöltést, és amíg lejön addig az Opera-hoz nem is nyúlok, hanem egy Frefox-aL böngészek, hogy a kettő el legyen szeparálva. Ez  a stratégia nekem elég jól bevált.