Melyik disztrót válasszam?

Fórumok

Sziasztok!

Jelenleg ubuntut használok. Egyre vackabb, és amúgy sem tetszik. Korábban használtam frugalware-t, mint-et és slackware-t.
Mit ajánlotok most, mi az ami egyszerűen használható, széles körűen támogatott és gyakran frissített?

Amire használom:
 - Virtuális gép - munkára,
 - Filmezés projektorral (optoma)
 - Hétköznapi otthoni használat (zene, doksik...)

Ubuntuból elegem lett. pl most azért mert a VGA kártyám csak waylanddal megy, ami egy (nekem) használhatatlan izé.

 

Hozzászólások

Nem rossz disztró, most is ezt használom. Annak idején ez váltotta ki a KDE-t amihez a gépem már túl gyenge volt. Két hátránya van:

1. Ubuntu LTE-re alapul, a csomagok elavultak tudnak lenni

2. Nem lehet upgradelni, ha egy újabb verzió jelenik meg reinstall. Talán most hogy lett új gépem emiatt fogok visszatérni Arch-ra vagy valamilyen más rolling releasre.

Én is ajánlom a Manjaro-t. Igaz én Archot használok, de ugyanaz az ág. Mindenképp próbáld ki, mert sok kockázata nincs, és
1) tényleg nem rossz
2) Ubuntunál szinte bármi jobb, így rosszabb ez se lehet

Egyébként az Ubuntu-vonal sem katasztrofális, a titka annyi, hogy lehetőleg nem a stock, Gnome-os, Snap-pal teleerőltetett, „sima” (nem göcsörtös, hanem fő kiadású) Ubuntut kell használni, hanem valamelyik variánsát, Xubuntu, Mint, PopOS, Elementary, stb.. De az Arch-vonalat a Manjaro-val, ArcoLinux-szal mindenképp jobban ajánlom, mert full rollingok, és frissek is, meg ami nincs benne a tárolókban, az az AUR-ból elérhető, így sose leszel Snapra, Flatpakre, AppImage-re, meg hasonlóra szorulva.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Sokáig Ubuntu vonal után egyszer a Manjaro-val is tettem próbát, felraktam fő rendszerként. Aztán egy idő után elegem lett abból hogy sok programot AUR-ból kell levadászni, amiknek sok esetben a telepítés végeredménye inkább hiba csomagok gyűjteménye lett, nem használható program. Sok esetben ott volt, elvileg telepíthető, csak éppen nem futott le a telepítés mindenféle hibák miatt. Nem volt kedvem, időm bele menni a bizonytalan eredményű javítások kiderítésébe, megoldásába. Úgyhogy vissza Linux Mint-re és sokáig nyugi volt, kevés probléma. Most éppen Ubuntu 21.04 és szintén probléma mentes nálam. Települ hibák nélkül ami nekem kell, ami alapból nincs benne az is letölthető, DEB-ből telepíthető, vagy repókból beilleszthető. Összességében nálam sokkal kevesebb telepítési probléma adódott Ubuntu, Mint vonalon mint a Manjaro időszakban.

Szerintem nagyon ritka, ha egy csomag nem fordul le AUR-ból. Akkor is általában az adott AUR csomag oldalán írják alul a hozzászólásoknál, hogy mi a megoldás, milyen függőség, hiányzó fájl, javított scriptsor kell neki, vagy néha csak annyi a megoldás, hogy egy másik, még újabb AUR-csomagot kell helyette feltenni, ami aktívan gondozva van. De cserébe nincs PPA-kkal vergődés, mindenből a legfrissebb verziók lesznek, full rolling, sokkal inkább mint az Ubuntu akármikor.

Ráaádul nem is minden AUR csomag forráskódból forgatós, vannak binárisok is, nem csak fontból, hanem szoftverből is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Eddig amit használtam otthon:

Ubuntu->LMDE->Manjaro

Ubuntuinál az UNITY-s váltás után költöztem, használhatatlan lassú volt az első félévben. LMDE2-nél meg valahogy belassult a fejlesztés, utána telepítettem Manjarot.

Kb 3 éve használok Manjaro-t XFCE T420-as laptopon, most kezdem érezni hogy elszállt a gép felett az idő. Rolling distro, nekem bejött, ha rendszeresen frissíted nincs vele baj (az első telepítést használom most is). Orphan-ok eltávolításával érdemes figyelni, mit visz még magával. Egy másik Manjaro amit frissítettem hullott össze a Cinnamon, de az nem volt kb 1 éve frissítve. Kb 1 órás netes hibaelhárítás után lefrissítettem aktuálisra. AUR-ban minden megvan ami nincs az alap csomagok közt.

Negatívumok:

-nincs hangerő balance lock
-DisplayPort valamiért nem megy az nVidiás csodával
-Orphan kezelés nem mindig megbízható
-TeamViewer üsszeakadt a taskbarral, ezért AnyDesk-et használok

Amit még érdemes lehet megnézned: Garuda Linux, openSUSE Tumbleweed, LinuxMint vagy LMDE ha Debian vonalon szeretnél mozogni (Cinnamon-nal)

https://itsfoss.com/tag/linux-distro-review/

Ezeket, amiket írtál, azok egy része DE-függőnek tűnik vagy user errornak. Nálam Arch alatt pl. simán van hangerő balance lock, bármilyen pulseaudio-s mixerben (még Pulseadio, és most PipeWire alatt is, többféle grafikus felülettel). NV-m viszont nincs, azt tudatosan kerülöm. Csakis AMD vagy Intel GPU.

Amúgy ja, a régi ThinkPad-ek azért mutatják a korosodás jeleit. Ótvar kijelző, SATA3/USB3 sincs mindegyiken, lassú HDMI/DP port, elöregedett iGPU, prociban egyre kevesebb a 2 mag, stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Voidot nem ajánlom. Nem lenne pedig amúgy rossz, de a tárolóiban elég kevés csomag érhető el, és nincs hozzá külső tárolós megoldás, mint Ubuntu-vonalon a PPA-k, vagy Arch-vonalon az AUR. Van ugyan xbsp-src, de az is olyan, mint halottnak a csók, vagy lefordul belőle a cucc, vagy nem. Plusz mirrorokból is kevés van, és azok relatíve lassúak. Kár érte, mert nem lenne pedig rossz, de nagyon kicsi disztró, kevés erőforrással és felhasználóval mögötte. Pedig az runit initrendszerekük még tetszett is, de kb. fél év teszthasználat után visszaváltottam inkább Archra.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ja, virtuális gépre jó. De itt arról van szó, hogy fő gépre, fő rendszernek, daily driverként, ahhoz kevés csomag van a tárolóiban. Ha ezt nem teljesíti, akkor teljesen mindegy, hogy a többi része mennyire lenne jó. Mint mondtam, amúgy nem lenne rossz disztró, de ahhoz ki kéne nője magát.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Állandóan neki-nekifutok, aztán időhiányban feladom. De minden egyes kísérletnél egyre messzebb jutok vele. Egyszer majd átállok rá. Jelenleg mostanában annyira elcseszett időszakot élek, hogy még az Arch-ot frissíteni sincs nagyon időm, nem hogy Gentoo alatt órákat pörgettyűzni a forráskódot. Pedig félig a Gentoo kedvéért fejlesztettem gépet is. Szóval meglesz az, csak nem a közeljövőben.

De az is igaz, hogy nálam nem a Gentoo, mint disztró a fő gond, hanem a minimalizmus. Egy genkernellel, KDE-vel, Gnome-mal, systemd-vel már elsőre feltelepítettem volna, de az az értelmét öli meg, annyi erővel az ember felrakhat egy mainstream disztrót is. Minimalistán már nehezebb feltenni, GRUB helyett EFI stub boot (ez megvan), nagyon sovány kernel (amihez csak a gépedben lévő hardverekhez vannak driverek és feature-ök, teljesen sallangmentesen, ezzel van problémám rendesen), systemd helyett OpenRC (ez megvolt), full DE helyett nagyon sovány WM (SwayWM meg dwm), Pulseadio helyett akkor még apulse (ez megvolt), stb.. Tehát egy szinten túl már a minimializmus nehéz, nem csak Gentoo-nál, de pl. Alpine-nál is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

2014-2020 között használtam Ubuntut desktopon, most nagyjából egy éve Manjaro-t. 

Manjaro hátrányai eddigi tapasztalataim alapján legjobban abban mutatkoznak meg, hogy minden program a legújabb és ezek egymással vagy össze tudnak működni vagy nem. Például Gnome-os verziót használok, a Gnome-ot folyamatosan fejlesztik, mellette használom az Unite extensiont, amit Arch-os ember fejleszt, jelenleg néhány padding elcsúszva van a fenti bar-on, jobb oldalt az ikonoknál. Ami nekem hiányzik még az a BTF-es kernel, ez Ubuntuban 21.04 óta már van. Még egy ami eszembe jutott, hogy valamiért a manjaro mellé rakott inteles microcode nem tölt be, így pár indítás után egy néma black-screen fogadott. Körülnézve ez nem egy elterjedt probléma, 1-2 fórumbejegyzést találtam róla, sikerült is megoldani hamar, de megemlítem mert Ubuntunál nem volt ilyen. Nvidia GPU-val inkább nem szivatom magam, épp elég volt Ubuntu lottózni mikor tölt be kernel frissítés után és mikor nem, AMD GPU-val semmi bajom nem volt kb. 4 év alatt a linuxba default beépített AMD-s driverrel.

Waylandot nem használok, nem tudom a GPU-d működne-e itt nélküle, inteles integrált GPU-val megy minden. 

Szerkesztve: 2021. 05. 06., cs – 18:40

blackPanther OS :)

Állítólag a legjobb disztró, "független" tesztekkel bizonyították a fejlesztők, marketingesek... :)

Még a DJSZA-t is érdemes lehet kipróbálni. Úgy tudom Mint alapú, csak pár képet meg asztali ikont "magyarítottak" benne.

A Frugalware-t én is használtam korábban, nagyon tetszett csak már nem fejlesztik olyan aktívan mint régen + sok bug van benne és olyan csomagok hiányoznak amik nekem fontosak.A repoman meg vagy működik vagy nem. :(

Qubes-OS

Es nem kell aggodnod tobbet amikor a heti hirekben megjelenik hogy most eppen mi volt az a zero day ami kiderult a kedvenc bongeszodrol. Nem erdekel mennyire lukas a bongeszo vagy az oprendszer. Amig a XEN kemeny, addig en nyugodtan alszok. :-)

Köszönöm!

Manjarot fogom föltenni :)

Én az Arch linuxot kezdtem el használni, nagyon meg vagyok vele elégedve.

OpenSUSE Leap : az asztali gépemen ezt használom jó ideje (most 15.2-es fut). Stabil, jól összerakott disztró, minden működik és a csomagválasztéka is teljes. Stabilitásban a  CentOS 8 szintje - azt is ajánlottam volna, de ott az IBM/Redhat kihúzta a talajt. 

Kicsit meglep, hogy a Debian nem került szóba. Az említett feladatokra beton stabil és egyszerű, mentes az ubuntu féle vadhajtásoktól (ennek minden előnyével és hátrányával)

+1 ArchLinux, illetve én EndeavourOS-t használok pár hónapja KDE-vel, minden rendben vele (hibrid nvidia-intel gaming laptop). Sokkal jobb nekem mint a SuSE, ubuntu, még Manjaro-nál is!

Jelenleg Windows 10-et használok :) jogtiszta, stabil, minden fut alatta ami kell, amennyire lehetett lebutítottam. Egy linux sem tudja ezt a desktop érzést, és nem azért mert a Windows 10 jó, hanem azért, mert a linux-ok ezen a frontos szimplán szarabbak. Sajnálatos, de ez van. Ez látszik az ilyen topic-okból is: mindenki mást ajánl, de valójában egyik distro sem jó.

robyboy

A múltkor beüzemeltem egy új 5 milliós Mac Pro-t. Nem gyenge vas. Kb. 2 óra volt az aktuális minden frissítés mire felment, 3 újraindítással együtt. És még akkor jöttek rá a programok. A kb. 250.000 Ft-os otthoni gépemen Ubuntu-val mindez kb. fél óra, egy újraindítással.

Ez látszik az ilyen topic-okból is: mindenki mást ajánl, de valójában egyik distro sem jó

Persze, hogy mindenki mást ajánl, mert a mindennapi használatra szánt optimális distró mindenkinek más, pontosan úgy, ahogy mindenki szerint máshogy néz ki az optimális nő. Egyedül a Windows olyan hülye, hogy rám akarja erőltetni a lapos fröccsöntött fap1náját, miközben én a mosolygós dús kebleket kedvelem.

Nem vagyunk egyformák. A Windows még a szerver vonalra is touch használatra optimalizált felületet rakott, szóval hagy ne én legyek az ízlésrokkant, nekem a Qubes-OS és a KDE abszolúte favorit, az úgy jó ahogy van. Nekem.

Én most épp meló (és játék miatt) szintén Windows 10 alatt vagyok többnyire, a GUI semmivel se jobb, mint bármelyik Linux disztribúció esetén, sőt, általában hiányt érzek, amikor előveszem a KDE után, bár végre van már virtuális desktop támogatás, csak még szar és lassú sokszor. Amiben viszont sokkal jobb, az a laptop és a környezetem minden hardverének megfelelő és működő támogatása és az, hogy vannak rá olyan szoftverek, amelyeknek nincs jó alternatívája, kompromisszumokkal teli a használatuk és/vagy egyáltalán nem is működnek Linux alatt.

Amióta van Docker, Terminal, WSL2, WSLg és natív LUKS támogatás, azóta egyre kevésbé látom szükségét, hogy a natív Linux induljon, de a KDE-re szemrebbenés nélkül elcserélném a GUI-t bármikor...

Azért a Windows adta nálad eddig a legjobb desktop érzést, mert 1) azt szoktad meg az évtizedek alatt, 2) a linuxokat is Windows módjára próbáltad használni, windowsos logikával, és úgy az bizonyosodott be, hogy a Windows tud a legjobban Windows módjára működni, ami nem meglepő. Igazából viszont a Linux jobb lenne, ha megtanulnád azt Linux módjára használni lehetőleg. Ugyanis a Linuxnak nem az a lényege, hogy Windows helyett valami más nevű meg más témájú OS legyen a gépen, ami a Windowsnak klónja, hanem hogy az egész workflow-d is megváltozik, ahogy a gépet használod. Az egésznek a filozófiája tér el Linux esetén, és erre egész más mindset-et kell kialakítani, amihez leginkább az ember szemléletének kell megváltoznia. Meg ahogy írod: hardvert is meg kell tanulni venni. Pl. én szándékosan kerülöm az NV GPU-kat. Pedig lehet több fps-t kapnék, kedvezőbb fogyasztással, de nekem pár fps-nél meg W/Celsiusnál fontosabb, hogy rendes drivertámogatás legyen hozzá, ne kelljen zárt forráskódú driverekkel szenvedni, stb.. Sok minden csak előrelátás kérdése.

Aki egyébként meglátta a Linux előnyeit (jobban takarékoskodik a hardvererőforrásokkal, gyorsabb fájlkezelés, nuku malware-ek, kevesebb szutyok/kémalkalmazás, nagyobb testreszabhatóság, nagyobb kontrollod van a saját rendszered felett), az sose tér vissza Windowsra önszántából. Soha. Sok év linuxozás után meg fordítva érez az ember, Windows elé nem tud leülni, mert szimplán szarabb, kényelmetlen lesz.

A másik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a Linuxot az Ubuntuval gondolják egyenlőnek, mikor pedig sokkal több. Annyi más disztró, grafikus felület, WM, stb. van, annyiféle filozófiával, hogy aki csak Ubuntut meg 1-2 hasonló Gnome, KDE, stb. disztrót próbált eddig csak ki, hogy a legjavát még ki sem próbálta.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Szerintem nagyon igaz amit leírtál. Azt látom felhasználó szinten mindenfelé hogy a megszokás az ami elsősorban mindent visz. Hiába mutatom én meg valahol hogy van ilyen program is amivel azt a feladatot legalább ugyanolyan jól meg lehet oldani, csak éppen ingyen és platform függetlenül. Vagy hiába beszélek róla hogy van rendszer ami szerintem itt és itt logikusabban és kevesebb hibával és biztonságosabban működik. A vége az esetek többségénél úgyis az lesz hogy azért marad ami van mert már nagyon meg van szokva. És az emberek többsége nem szereti a kihívásokat, az újra tanulást, újra megszokást. Minél idősebbek az emberek annál kevésbé. Tisztelet a ritkább kivételeknek.
Úgyhogy ezt a melyik rendszer kérdéskört sokkal inkább emberi tulajdonságok jellemzik mint a rendszerek éppen aktuális és amúgy meg folyamatosan változó képességei. Néha van hogy anyagi korlátok is.

Amúgy meg lehet annak a legjobb akinek mondjuk van egy jó erős Mac Pro gépe és azon mindegyik létező desktop rendszert akár egy időben is tudja használni és akarja is használni. Plusz még mellette ha kell ott van egy játékgép is. Nem kell ezen vitázni, kompromisszumokat kötni, csak az egyik fajtát megszokni és azon agyalni melyik lehet ennél a még jobb stb. Már csak sok-sok pénz és szabadidő kellene ehhez a fajta kompromisszum mentes minden bele megoldáshoz.

Linux Mint? Ubuntu sok hülyesége nincs benne, de akár a Debian alapút is kipróbálhatod.