IP kamerák Synology támogatással

Sziasztok,

Használ valaki IP kamerá(ka)t úgy hogy a Synology NAS kezeli őket?

Azt tudom, hogy van ez a lista: https://www.synology.com/hu-hu/compatibility/camera

De inkább real life tapasztalatok érdekelnek, pl. xyz kamerát vettem, igy és igy állitottam be, igy érem el távolról, stb.

 

A motivációm az hogy ne legyenek cloud connected a kamerák, hanem ha már van NAS-om, kezelje az őket, és meg is van rögtön, hogy hova kell menteni a felvételeket.

Amúgy lakásba lenne mondjuk 2 biztonsági kamera, ami esetleges betörésnél jelezne (push notif telefonra pl), felvételt készitene, lementené a NAS-ra.

Köszi előre is!

Hozzászólások

En igy hasznalom 2db Foscam G4P kulteri kamerakkal. Tok jol mukodik a felvetel. Webrol/Mobil approl visszanezheto, stb. Ez a kamera nem tud zoomolni/forogni, igy azt a reszet nem tudtam kiprobalni.

Firewallal bekorlatoztam a rendszert. A Foscam kamerak csak a NASsal tudnak kommunikalni. Live kepet is a Synology DScam appal tudom nezni (akar otthon, akar tavolrol). Igy nincs szukseg mindenfele dzsunka kinai appot telepiteni a telefonra.

Jelenleg ket gondom van:

  • Idonkent leszakadnak a kamerak a wifirol (1-2 percre). Emiatt a felvetel folytonossaga serul egy kicsit. Probaltam nagyobb antennat, antenna helyzetet is valtoztattam, de meg nem lett jobb. Nyilvan ez nem NAS related.
  • Bekapcsoltam a mozgaserzekeles ertesitest (email+mobilapp). Mukodik szepen, viszont az erzekenyseget nehez beloni kulteri kamera eseten. Tipikusan az infra ledek ki/bekapcsolaskor tul nagy a valtozas, ezert akkor mindig bejelez, de nem merem tul kicsire venni az erzekenyseget, mert akkor valos esemenynel se biztos hogy jelezne. Ez a fajta mozgaserzekeles CPU igenyes. A korabbi DS213j NAS-om CPUja alig birta (2x 2K video stream eseten). Ujabb NASok persze konnyebben elboldogulnak vele.
Szerkesztve: 2021. 05. 06., cs – 15:13

mir értesz azalatt hogy kezelni?

Egy normális kamera önnálló életet él, nem kell 'kezelni'.

 

Úgy értem, hogy egyszer bekonfigolod, hogy a NAS-ra  mentse a felvételt/köldje a képeket, és onnantól nem kell piszkálni.

És ez még csak nem is NAS gyártó függő, tehát bármilyen NAS esetében működős.

 

az én hikvision kameráimban pl van saját SD kártya (is), így amíg áramot kap addíg rögzít is.

ezen felül ő maga csinálja a mozgás érzékelést is, csak az erről szóló riasztást küldi a beállított módon.

(nálam képeket ment a NAS-ra + az SD kártyára)

"kezelni?"

Legyen olyan synology -s app a telómra, aminek mindegy hogy otthon vagyok vagy távol, bármikor be tudjak pillantani a kamerákra. Mozgásérzékelési eseményről értesitsen push értesitésben, és mentse a nas eszközre a felvételeket. Bónusz ha ezeket távolról is meg tudom nézni. Ugye mivel van Syno NASom (ami quickconnect -tel ki is van "tekerve" a public net felé) arra gondoltam hogy ebben sem engedem be a xiaomi/google/kutyafasza cloudokat a lakásomba és a személyes szférámba, mert nem szeretem a data hoardingot. Szóval kb. ez az igény, megnézem miket tud. A legtöbb olcsó otthoni kamera azzal kezdi hogy jelentkezz be a xiaomi/google/huawei/akármelyik cloudba, és engedj át minden adatot nekik. Kösz, nem.

Lehet én ülök fordítva a lovon, de mégis mi köze ehhez a NAS-nak? meg akármilyen telefon app-nak?

 

Ezt úgy hívják VPN.

 

Amit jó esetben a saját ruotered szolgáltat számodra,

(de ha 'csak működjön' szinten érdekel akár a NAS-od is tudja ezt)

és onnantól ide csatlakozva a telefonodon/laptopodon futó minden app (ami a lokális infrastruktórát használja) pontosan ugyan úgy működik, mintha épp otthon lennél...

 

Így lehet 'cloud független' maradni. - attól teljesen függetlenül hogy a kameráidat vagy a locsolórendszert vagy a fűtést akarod messziről 'kezelni'

(persze ez a 'luxus' nincs ingyen, ahogy te is észrevetted az occsó vackokért az adataiddal is fizetsz... így összességében azok is elég dárgák ;)

 

szerintem.

Lehet én ülök fordítva a lovon

Szerintem egy kicsit tényleg. :) A Synology hivatalosan támogat egy rakás kamerát, amit a saját rendszerébe lehet integrálni, ekképpen a saját alkalmazásaiban is lehet kezelni/konfigurálni/használni. Gyanítom, hogy a kérdező pontosan ezt szeretné, és pont nem ettől független módon kezelni.

akkor viszont a NAS-od (legalább egy portja) kint figyel a neten, oda csatlakozik a telefonos app.

Ennél sokkal univerzálisabb, és nem utolsó sorban biztonságosabb egy 'normális' VPN.

(persze, abban nincs vendor lock így gondolom egyik gyártónak sem érdeke ezt reklámozni ;)

 

szerintem.

A Syno Surveillance programja képes RTSP videofolyamot kezelni, azaz a legtöbb IP-kamerával működnie kell, ami ilyet szolgáltat. Annyi, hogy URL-rel kell megadnod a "kamerát", pl.:

rtsp://ip_cim:554/user=admin&password=&channel=1&stream=0.sdp?real_stream

(Hisecuu és más noname kameráknál), aztán meg fog jelenni a videofolyam a szoftverben.

Hogy ONVIF protokollt kezel-e (ami behirdeti a hálózatba a kamerát), jó kérdés. Mikor próbáltam a márkátlannal összehozni, manuális reszelést igényelt (RTSP url-t kellett megadni), de utána működött - volt videó.

Létezik egyébként Syno-n (vagy talán keverem Zoneminder-rel) egy olyan lehetőség, hogy ha valahogy érzékeli (mondjuk telefon által), hogy épp hazaértél, átvált egy általad konfigurált felvételi üzemmódba, pl. folyamatos felvételről mozgásérzékelésre, ilyesmi.

Megint a Syno-nak van egy olyan lehetősége, amivel távolról is elérhetők a kamerák, ez a cég saját felhős infráját használja. A NAS "regisztrálja" magát kifele, így kívülről is elérhető publikus-fix IP-cím nélkül is. Telefonról a DSCam alkalmazással tudsz "hazatelefonálni", ahogy az egyik kollega írta.

DS212-t használok Vivotek, Hikvision és Foscam kamerákkal. Nem tudom mennyire modellfüggő, ez a típus alapból 2db kamerát enged csak regisztrálni, fölötte licenszt kér.

Mozgásérzékelésre rögzít (+/- 10 sec) X napig, majd törli, közben pedig google drive-ba szinkronizál. Az üzengetős mód (email, push, bármi) nekem nem vált be, egy napsütéses/felhős napon gyakran jött riasztás fény/árnyék változás miatt, így kikapcsoltam.

A gyártó saját DSCam alkalmazását használom távoli elérésre. 

Szerkesztve: 2021. 05. 07., p – 11:46

Hikvision kamerák tudnak  megosztásra rögzíteni:

https://s3.us-east-2.amazonaws.com/cc4m/monthly_2016_10/image06.png.f74e8f1b0c13629d943d976528850ccc.png

Saját webes felületével tudod igy kezelni,  közben tud emailt küldeni , képet menteni ftp-re mozgásérzékeléskor.  (A mozgásérzékeléshez kényelmetlen lehet, felhő, napsütés, autó fényszoró stb bezavarhat, mozgásérzékeléshez Sonoff zigbee -t használok 10-15 ezer 2 mozgásérzékelővel, hőmérővel).  Sajnos NAS-t és SD kártyát ebben a variációben nem lehet egyszerre használni.

Ha csak mozgásérzékeléskor rögzít  akkor elég az SD kártya és h265+ tömötítés több hétre is.

Nálam több kamera van, én Milestone xprotect-tel használom, 8 kameráig free.

Legjobb tudasom szerint a 2 kamera hardlimit efolott mindenkepp licensz kell

Szerkesztve: 2021. 05. 07., p – 22:06

Én igaz xpenology-t használok egy fél Thinkpad-en, egyelőre két CNB és egy walisec márkájú kamerával és teljesen jól működik. Ezek mellett próbáltam már Hikvision, Axis és Vivotek kamerákkal is, ezeket is kezelte. Amelyiket nem találja meg a keresője automatikusan azokat RTSP-vel hozzá lehet adni. Nekem van amelyik folyamatosan rögzít, ott naplózza a mozgás eseményeket, amiket az appból frankón vissza lehet nézni.

Szerintem ha egy kamera tud RTSP-t akkor azt tudod majd használni a NAS-on.