Mikrotik Controller Bridge és Port Extender

A mikrotik 6.48-as verziójában megjelent a 802.1BR szabvány támogatása, amivel egy ezt támogató mikrotik eszközt ki lehet bővíteni más eszközökkel.

Pl a 16 SFP+os switch-re rá lehet kötni 16 darab 48 RJ45 portosat, amivel létrejön lényegében egy darab 768 portos switch.

Én kipróbáltam ezt a funkciót egy CRS317-1G-16S+ switch-en mint Controller Bridge (CB) és egy CRS354-48G-4S+2Q+ és CRS326-24G-2S+ switchen mint Port Extender (PE).

Lényegében minden switch alapbeállításon volt, és konfigurálás után sehogy sem sikerült működésre bírni az eszközöket. Próbálkoztam több beállítással, de ugyanaz a nagy semmi. A hálózati forgalom nem megy át a switchek között.

Valaki tesztelte még ezt a szabványt és jutott valamire vele?

Hozzászólások

ROS 7.1beta4-nél próbálkoztam, de nem akart működni.

CCR-2004 alá ment volna 3 db CRS326-24G-2S+.

A gyári leirat alapján nem is meglepő, hogy így nem működött, egyetlen router sincs felsorolva ami tudna CB-ként működni (vagy akár PE-ként működni). Kizárólag CRS3xx sorozat támogatja a funkciót, ki kizárólag a sok S+ vagy bármennyi Q+ porttal rendelkezők lehetnek CB-k. Szerintem a switch chip támogatja hardveresen ezekben az eszközökben ezt a megoldást, és ehhez igazítják hozzá a RouterOS-t apránként, hogy elérhető legyen ez a szolgáltatás is.

Mondjuk nem is olvastam/hallottam még olyanról, hogy bárki router-re szeretett volna olyan sok portot, amit egy ilyen rendszer kiadna. Milyen router bírná azt erővel?

A CRS317-1G-16S+ az tud CBként működni az oldaluk szerint. Én nem akarok rá épp 16 switch-et kötni, beérem 3-4 darabbal, annyit meg simán meg kell bírjon, hiszem 160 Gbps a throughput-ja. A másik meg, hogy soha nem lesz agyonterhelve, de lényegesen leegyszerűsíti a menedzsmentet és a monitorizálást.