Share of people who received at least one dose of COVID-19 vaccine - Hungary vs. WORLD

Fórumok

Hozzászólások

Hogy ne kelljen mindig megkeresnem!

trey @ gépház

Szerbia all meg szepen a tersegben.

Ha a tények (nem a tv2es műsor) is érdekelnek egy ottani beszámoló: https://hup.hu/comment/2595532#comment-2595532

Sinopharm 2 millió

Sputnik-V 0,2 millió - ráadásul ebből kapták a legkevesebbet. Még pfizerből is többet kaptak.

Szerinted ebből hol jön ki, amit állítasz?

Érdeklődésből átnéztem, hol mivel oltanak és azt találtam, hogy csak mi és az UAE használ 5 féle vakcinát, mindenki kevesebbel dologzik. Ha bejön a Janssen (FDA már jóváhagyta, dél afrikában oltanak vele, EMA már régóta vizsgálja) mi leszünk az az ország ahol a legtöbb típúsú vakcinát használjuk! :)

Másik ami még érdekes, hogy Izraelen és USA-n kívül ott jók az oltottsági számok ahol van kínai vakcina. (ez bíztató számunkra!)

Az biztos, hogy az EU-nak nem csak az atlagat, de mar a tobbi tagjat is szepen megeloztuk. A szerbek mintajan meg latszik, mit jelent kinai vakcinat rendelni.

Nem tetszik, hogy kinaibol olyat kapunk, amibol otthon a sajatjaiknak nem sokat adtak. De ennek ellenere ez a vakcina is sokkal jobb, mint a semmi. Nincs mindenrol papirja, de ami papirja es multja van, az arra eleg, hogy elmondjuk, hogy erre alkalmas.

Azért nem túl megnyugtató, hogy oltottság terén Kína és Oroszország is mögöttünk van. Mindenképp érdekes, hogy a saját vakcinájukat külföldre viszik.

Egyikben sincs kritikus jarvany. Ahol mar nem birjak a korhazak, ott vannak higher bidderek.

Kina es Oroszorszag onellatobb, igy volt mozgastere hatarokat es reptereket lezarni.

Fejlett vilagbol Ausztralia es Uj Zeland jo pelda: nekik se kell sietni oltast venni masik fole igerve, mert nem egy atjarohaz az orszaguk.

Az Oroszoknál azért emelkedik. https://ourworldindata.org/covid-deaths?country=IND~USA~GBR~CAN~DEU~FRA

Az, hogy most nyugalom van tökéletes lenne a megelőzésre. Az oltási hajlandóság viszont nagyon alacsony náluk.

Kínaiaknak megvannak az eszközeik a járvány megfékezésére vakcina nélkül is.

Nem akar 27 féle nyitást látni Ursula von der Leyen

Egyedül az egységes európai megközelítés a tartósan működőképes az EU-tagok számára, legyen szó vakcinabeszerzésről, vakcinagyártásról, vagy utazási igazolásról – érvelt Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság német elnöke brüsszeli újságírók egy szűkebb köre számára adott interjút, erről számolt be részletesen egyebek között a keddi EUobserver.

A beszélgetésből kitűnt, hogy Urusla von der Leyennek úgymond

„már elege van” a „bűnbak szerepből”, és visszatérően igyekszik közös megoldások között tartani az aktuális intézkedéseket.

 

 

https://infostart.hu/kulfold/2021/03/09/nem-akar-27-fele-nyitast-latni-…

Szánalmas, tehetetlenségében bevágta a durcit.

A kutya ugat a karaván halad.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Amíg nem volt ez a járvány és nem kellett igazi intézkedéseket hozni (pl. a migránsokkal kapcsolatban), "jól" elalibizett az EU évekig a semmittevéssel. Néha csináltak rá egy konferenciát, elbeszélgettek, meetingeltek, aztán "jól van". Most is ez az bevált alibizés megy, csak a népek "kicsit" türelmetlenebbek.

trey @ gépház

Én úgy látom amit mondasz az tavaly tavaszra igaz volt. Most próbálnak tenni, csak ugye ehhez nem voltak hozzászokva és olyan is lett.

De öntudatra ébrednek. Olaszoknál jóváhagyták az AstraZeneca exportkorlátozást. 100e Pfizer/Biontec adagokat küldtek a problémás országoknak. Most 4 millió adagot fognak pluszban küldeni a bajban levő tartományoknak. Indítottak egy kommunikációs ellenkampányt. Hirtelen egyszerre lett elege Ursula von der Leyen-nek Charles Michel-nek, a politico arról ír mennyi felhasználatlan vakcina van a tagállamoknál stb. Hogy-hogy nem ezt akkora időzítették amikor a Pfizer fel tudja pörgetni a gyártást.

Ilyen akciókat 1 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottam. (a tehetetlenségük miatt)

 

Kis lépésekkel cselekvőképessé válnak.

Azért mondjunk ki pár dolgot, ha már kicsit a globálisabb szempontok előjöttek.

Azért most van egy nagyon nagy dilema. A cél az lenne, hogy megállítsuk a járványt, ehhez megfelelő átoltottság kellene. Itt jön a probléma. Van a társadalom, aminek csak egy részét tudjuk oltani, 18 év alatt nincs oltás, meg vannak még egyébb esetek is, betegségek, terhesség (bár erről kezdenek adatok lenni, hogy van olyan oltás amikor szintén lehet, de ezzel még várjunk).

Szóval a most itthon is forgalomban lévő vakcinákra talán kijelenthető, hogy mindegyikkel elkerülhető a halálos kimenetel és talán a súlyos betegség is. Ezért az lenne az érdek, hogy akinél lehet, az kapjon oltást. Ez az államok elemi érdeke, valamint az egyéni érdek is ez.

Azt is tudjuk, hogy a "mutánsok" sokkal fertőzőbbek és valamivel agresszívabbak is. Mondjuk ez az agresszivitás valószjnű a fertőzőképességgel van összefüggésben, hogy jobban fertőzi a sejteket, több lesz belőlűk a szervezetben és nagyobb bajt is csinálnak, valamint így több vírús szabadúl ki, és mivel jobban is kötődik a sejtekhez sokkal több embert fertőz meg. Ezt a mostani adatokból is szépen látszik, elég csak a magyar adatokat megnézni. Készülnek tanulmányok a vakcinák és a különböző mutánsok kapcsolatáról. Az eddigi adatok alapján az látszik, hogy kb a mostani oltások által generált ellenanyag és immunválaszok képesek semlegesíteni az összes leggyakoribb mutánst. A különbség, annyi, hogy amíg a "sima" alap Covid -hoz kell x mennyiségű anyag, a délafrikai, ami most a legdurvább, ahoz 6x annyi kell. 

Hozzuk most ide a vakcinák hatékonyságát. Járvány szempontjából, hogy meg tudd állítani fontos milyen hatékony a vakcina, Könnyen belátható, hogy minnél kevésbé hatékony a vakcinád, a járvány megállításához annál magasabb átoltottsági arány kell.

Itt jön a probléma. A most forgalomban lévő vakcínákk közül, egyedül az mRNS vakcinák olyanok, amivel nem kell a 100%-os átoltottság és mint fentebb látszik, nem tudunk 100%-ot oltani, még ha lenne annyi vakcina.

Ebből persze nem következik az, hogy akkor dobjuk ki a többit, és oltsunk csak mRNS-es vakcinákkal. Ebből az következik, hogy mindenkinek kell kapnia mRNS vakcinát, viszont mivel ez nem lehetséges azonnal átmenetileg adjuk be azt ami van, hogy legalább legyen kinek adnunk majd az mRNS vakcinát. Amenyire lehet látni egyébként erre utaló jelek vannak a kommunikációban.

Nem egy Málta, de kezdetnek nem rossz. :)

Szerkesztve: 2021. 03. 17., sze – 16:01

Ajaj! Nyitó ... Minek köszönhető ez az ugrás a napokban?

trey @ gépház

Ez volt az elvárt: https://hup.hu/comment/2595645#comment-2595645

Kicsit trükköznek a számokkal, mert a keletieket csak akkor jelentjük, ha bekerülnek az adott oltási hétre. Így több vakcinánk van mint amire számolják a %-ot, de ennyi belefér. Szputnyik-V -ből csak 146e van lejelentve (miközben raktáron van még 280e), Sinopharm-ból meg csak 550e (miközben raktáron van még 550e). https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.h… A 79,3% innen jön. Amúgy abből látszi, hogy ezt a Pfizer a Moderna és a Sinpoharm-nak köszönhetjük. (bár a Sinpoharm-ból sokkal több van mint amennyit lejelentettünk, ahogy az megjelenik azonnal leesik az oltási %-a) Az is látszik, hogy a beadott vakcinák 2/3-a nyugati és 1/3-a keleti. Meg az is, hogy az AstraZeneca-ban van még potenciál mert csak felét oltuttuk el, de kitoltuk a 2. oltást szóval lehetne vele oltani. A Szputnyik-tól függ most mi lesz, mert abból nagyon keveset oltottunk, ott van a másik jelentős előrelépési lehetőség. (Azt nem említem, hogy 600e adagot vártunk februárra és március 17-én még csak 54e embert oltuttunk vele)

Engem az érdekelne, hogy tudjuk-e tartani a tempót ha nagy mennyiségben kell beadni a 2. oltásokat is. Ehhez fel kell skálázódni rendesen. Itt van 550e Sinpohram ami valószínűleg mind 2. körre megy, visszajön a nagyobb mennyiságű Pfizer 2. kör, stb...

A Pfizer és az AstraZeneca második oltás idejét kitolták a keletiekből szinte csak az első kör megy. Most nagyon jó időszakban vagyunk mert eloltják szinte az összes érkező vakcinát. (Múlt héten a Pfizer 100%-a első oltásra ment, a héten 80% első, 20% második kör)

Szerkesztve: 2021. 03. 25., cs – 07:50

hmm.

a nyugat már a szakadék szélén tántorog! de mi..
.. mi mindig egy lépessel előttük járunk!

Ajaj!

Nem csak az EU, de a "bezzeg"-ezett Románia is marad le!

trey @ gépház

tőlem kimondhatjuk, ha azt is mellétesszük hogy a világon nálunk van a legtöbb halott egységnyi lakosságszámra vetítve.
és nem csak európai viszonylatban..
ezt valamiért nem reklámozzák.

ahogy azt sem hogy ha valamilyen nem kínai vagy orosz vakcina érkezik az országba. az valahogy nincs a hírekben. azokat nem személyesen veszi át a miniszter. nem is nekünk kell elrepülni érte a saját gépünkkel, hanem kiszállítják :)

szóval?
a baloldali egyoldalú médiatólsúj
gyurcsány
soros
brüsszeli bürokraták.

tőlem kimondhatjuk, ha azt is mellétesszük hogy a világon nálunk van a legtöbb halott egységnyi lakosságszámra vetítve.

... jelenleg

Ugye tudod, hogy sem az oltási sebesség, sem az időjárás nem a számaidnak dolgozik? :D Ha gondolod, magyarázom ...

trey @ gépház

a tény az tény.
jelenleg ez a helyzet, ha letagadjuk azzal nem változik.

közben meg panaszkodik a kormány, hogy nem tartják be a szabályokat.
minek is tartanák be a k. szabályokat, ha minden rendben van. minden nagyon szép, minden nagyon jó.
a kórházakban van hely, mindenkit el fogunk látni, a kórházigazgatók meg gyurcsaány vírussimogató kottájából játszanak.
hogy nem is hal meg senki, és nem kell mérlegelni ki kerülhet lélegeztetőgépre.

csak a pillanatnyi valóság közlése menthet(ne) meg életeket, és nem a hazudozás.
brüsszelezés, gyurcsányozás...

jelenleg ez a helyzet, ha letagadjuk azzal nem változik.

Ki tagadja? Nem tudok arról, hogy a kormány tagadná a halottak számát. Olyasmikről hallani inkább, hogy az EU-ban kozmeti máshogy számolnak egyes országok.

közben meg panaszkodik a kormány, hogy nem tartják be a szabályokat.

Tény. A saját szemmel látom nap mint nap, hogy mennyien szarnak bele a szabályokba. Arra is lenne tippem, hogy mennyire érdekli őket a napi halottak száma (zéró). Kismamák bandáznak a parkokban maszk nélkül stb.

minek is tartanák be a k. szabályokat, ha minden rendben van. minden nagyon szép, minden nagyon jó.

Semmi köze a számokhoz. A jó időhöz annál inkább. 

a kórházakban van hely, mindenkit el fogunk látni,

A kórházban ápoltak száma és a lélegeztetőn levők száma is ismert. Tagadod, hogy ellátják az embereket?

hogy nem is hal meg senki,

Ilyet senki sem állított. 

és nem kell mérlegelni ki kerülhet lélegeztetőgépre

Nincs azzal baj, ilyen protokoll a világ minden országában van. 

csak a pillanatnyi valóság közlése menthet(ne) meg életeket, és nem a hazudozás.
brüsszelezés, gyurcsányozás...

Naponta néztem az operatív törzs tájékoztatását, nem láttam benne gyurcsányozást, brüsszelezést sem.

trey @ gépház

hallgasd meg mit magyaráznak a parlamentben a fidesznyikek.
ne másodkézből tájékozódj :))

A kórházban ápoltak száma és a lélegeztetőn levők száma is ismert. Tagadod, hogy ellátják az embereket?

na ez igaz, ettől még pestról leszólnak ózdra, hogy mi jobban tudjuk mi folyik ott mint ti, me' mi vagyunk a zisten!
lehülyézik, hazugozzák a zigazgatót, me egy vidéki paraszt :)) vajon ki hazudik? ugye?

Semmi köze a számokhoz. A jó időhöz annál inkább. 

inkább ahhoz van köze, hogy azt látja a pó'gár, hogy a mi példaképeink azok dubajoznak, meg havajoznak, meg ide oda repkednek a világban, a polgármesterek nyaralni hosszú hévégére mennek, orbán meg türk tanácsba röpköd, amit meg sem tartanak a vírushelyzet miatt - miközben mondogatja, maradj otthon. - anyád... -

általában nagyon nem szeretem a véleménycikkeket, de ezt tessék elolvasni:
https://444.hu/2021/03/31/esz-es-sziv-nelkul-a-jarvanyban

Mi történt Romániában? Leállt a szupersikeres vakcinaturizmus? Egyre marad le ...

trey @ gépház

Az egyik egy objektíven mérhető valami (hány oltást adtak be - minden országban ugyanazt jelenti), a másik meg egy 1000 tényezőn múló szám, amit ráadásul érdemben nem is lehet összehasonlítani más országok számaival, mert nincs egységes gyakorlat rá.

trey @ gépház

Részben elfogadom, de azért szerintem olyan őrült nagyságrendi tévedések nincsenek a halálozási adatok nyilvántartásában, illetve az oltás sem olyan egzakt, ha hozzáveszed, hogy milyen hatékonyságú vakcinával oltanak és milyen környezetben (ha tombol a vírus, akkor még az immunitás kialakulása előtt meghalhat egy csomó oltott). És itt látszik is, hogy ezt csak az epidemiológusok fogják évek múlva kihámozni, mi kevesek vagyunk ehhez.

"Részben elfogadom, de azért szerintem olyan őrült nagyságrendi tévedések nincsenek a halálozási adatok nyilvántartásában..."

Tavaly tavasszal nálunk már 500 felett volt az elhunytak száma, közben a szlovákoknál meg 30 alatt. Ők akkor csak azt írták be, akinek a halál okára nem volt semmi más ötletük vagyis nem volt más betegsége. Nálunk mindenkit akinek volt pozitív PCR tesztje, mások csak akkor ha kb 1 hónapon belül történik a haláleset.

Az EU-Stat szerint kb azonos mértékű a magyar és osztrák többlethalálozás, de mégis nagyon jelentős a COVID elhunytak száma közötti eltérés.

Sajnos azt az adatot nem közlik, hogy hány nap telt el a pozitív PCR teszt és a halál időpontja között, ha ez hozzá férhető lenne, lehetne összehasonlítani, hogy nálunk mennyien hunytak el 1 hónapon belül és 1 hónapon túl.

Frissült a nyitó. Kemény!

trey @ gépház

"Frissült a nyitó. Kemény!"

Azért van egy érdekesség: az első dózisnál elöl vannak a brittek, viszont a második adaggal már több ország megelőzte őket: chile, szerbek, az USA és mi is.

Április 5. (6.)

Israel 56,18% (56,28%)
Chile 21,20% (21,93%)
Unites States: 18,66% (18,84%)
Serbia 16,35% (26,47%)
Hungary: 9,55% (10,41%)
United Kingdom: 8,1% (-)

A Brit-ek oltási stratégiája miatt. Csak az első adagra mennek rá. Nálunk is az oltási stratégiaváltás okozta a keleti vakcinák mellett az első oltások felfutását. Pfizerből 2 hétig szinte csak elsőt adtak. (21napról ment fel 35-re) AZ meg kitolódott 4 hétről 12-re. Így a márc 1 után oltott AZseknek csak jún 1-től jön a 2. kör addig minden beérkezőt beadnak. (plusz adják a 2.-t a márc 1 előtt AZt kapottaknak, de az kifut hamar) Aki tartelékolja a másodikat az az első oltások számában lemarad, viszont a 2. oltások számában lehet most jobban áll arányaiban.

Irány Amerika!

(frissült a nyitó!)

trey @ gépház

Csak megjegyezném, mert úgy látom párak fejében összekeveredik a dolog. Ez az ábra ami folyton frissül (köszi Trey). De ez az ábra azt mutatja, hogy az első oltást már ennyien megkapták. Ebben nagyon jó helyen vagyunk, ami szuper, viszont ez nem azt jelenti, hogy közel 3 mila vakcina által védett ember van. Ahhoz kell a második oltás, és uttána még valamenyi idő, vakcinától függetlenül.

Nagyon fontos, hogy ne keverjük a kettőt. Ez az ábra azt mutatja, hogy talán látszik a fény az alagút végén, nagyon is reményt keltő számok, de ennél sokkal kevesebben vannak a védettek, és annak kellene meghatároznia, hogy az emberek mennyire engedhetik el magukat, és ebben sajnos még nem állunk jól, de ezek a számok azt mutatják, hogy hamarosan fogunk, csak még egy kicsit ki kell tartani.

Nem tudjuk. Az a végén derül majd ki amikor nyitunk majd és esetleg meglepődünk, hogy az esetlegesen alacsonyabb hatékonyságú vakcinák miatt több embert kéne beoltani vagy újraoltani embereket. A cél is magasabban van a brit mutáns miatt a közösségi immunitáshoz, de ha bejön a dél afrikai vagy a brazil akkor magas oltottság mellett is fennmarad majd a járvány...

Arról, hogy mi is itt a cél és mennyiben méri ez a grafikon a cél elérését. Azt méri, hogy mennyien kapták meg az első oltást, de azt nem tudjuk meddig kellene emelkednie és az mennyiben segít a járvány letörésében. Itt van például egy rossz példa: https://www.aa.com.tr/en/americas/why-chile-breaks-vaccination-and-infe… Másik példa előttünk járó országból: https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-israel-study-idUS… Azon is el kéne gondolkodni mennyi időre adnak ezek a vakcinák védettséget. Csak halkan jegyzem meg a Pfizer-ről és a Modernáról azt mondják a gyártók, hogy legalább 6 hónapig védenek... Júniusban befejezzük, júliustól kezdjük előről? Szóval ez a grafikon csupán az első szúrások számát mutatja. Járványügyileg ennek a szerepe majd kiderül. Reménykedjünk... (Azt meg felejtsük el, hogy ennyien védettek)

Azt a problémát már csak félve vetem fel, hogy a különböző vakcináknak különböző a hatékonysága, pláne a variánsokkal szemben. Azt ugyebár tudjuk, hogy minnél rosszabb a hatékonyság, annál nagyobb átoltottság kell. Szóval nem igazán lehet abszolút számot mondani, hogy x millió védett kell, hanem ez is egy változó szám.

Mondjuk kicsit reménykedek, mert itthon a britt mellett a délafrikai is megjelent, de a britt úgy néz ki, kiszorította a délafrikait, szóval még akár szerncsénk is lehet, mert a jelenlegi vakciínak jóval hatékonyabbak a britt ellen, mint a délafrikai ellen. Persze élő ember nincs aki megmondaná mi lesz, de szerintem a határokat zárva kellett volna tartani, az EU-nak ez biztos nem tetszene, de sokminden nem tetszik neki, ezt szerintem kibírnánk. Külföldi túrizmus úgysem lesz jelentős, legalább akkor a mi Magyarok generálhatnánk egy kis hazai forgalmat, hogy ne menjenek csődbe sokan.

Remélem azért lesz nyarunk, én pont ezek miatt lennék most óvatosabb, mert az látszk, hogy az embereknek nagyon jót tenne egy kis szabadság és ezt nem kellene veszélyeztetni, vagy kitolni egy rossz döntéssel.

Átváltottunk WORLD (gyk.: világ) nézetre, mert lassan nem az lesz a kérdés, hogy az EU-ban mikor leszünk dobogósok, hanem az, hogy a világszinten.

De szar sorunk van! :D :D :D

trey @ gépház

Érthető, hogy mindig meg kell magyarázni, de azért ez már kezd nagyon nem vicces lenni. Azt a hülyeséget meg honnan szedted, hogy a vakcináció miatt megy le a 3. hullám ? Ha megnézed a védetteket, az egy jóval kisebb szám. Az igazság az, hogy már kezdi a büntetőjogi kategóriát súrolni amit a kormány csinál, a gondatlanságból elkövetett kategóriában. Az ellenzéket meg szerintem hagy békén, hülyék ez tény viszont semmilyen módon nincsenek döntési pozícióban. Minden felellőség a 2/3-os kormányé, mert neki van joga és kötelezetsége a járványkezelésben.

Érthető, hogy mindig meg kell magyarázni, hogy az újraírt történelem szerint az ellenzék hogy próbálta nem elszabotálni a sikeres védekezést, de azért ez már kezd nagyon nem vicces lenni. Azt a hülyeséget meg honnan szedted, hogy nem a vakcináció miatt megy le a 3. hullám? Ha megnézed azt a kevés előttünk járó országot, az átoltottság növekedésével csökkennek az eset-, és halálozási számok. Az igazság az, hogy már kezdi a büntetőjogi kategóriát súrolni amit az ellenzék csinál, nyereségvágyból elkövetett kategóriában. Az kormányt és a szakértőket meg szerintem hagyd békén, ellenben az ellenzék, na azok hülyék ez tény és komoly befolyásuk van az emberek biztonságérzetére és a védekezés sikerességére. Minden felelőség az ellenzéké, mert ők próbálták a járványkezelést úton-útfélen akadályozni.

Azt a hülyeséget meg honnan szedted, hogy nem a vakcináció miatt megy le a 3. hullám? Ha megnézed azt a kevés előttünk járó országot, az átoltottság növekedésével csökkennek az eset-, és halálozási számok.

Jó lenne, ha az élet ilyen egyszerű lenne. Vegyük pl. Magyar- és Csehországot. Az említett oldal szerint febr. 1. óta az oltásban végig a csehek előtt jártunk - és a különbség egyre nőtt - viszont az esetszámban március 23-tól a mai napig szintén jól rájuk vertünk. Hogy-hogy eddig nem bírt a cseh adatok alá menni a napi új esetszám? Mitől lett náluk kevesebb új eset, ha végig kevesebbet oltottak?

Vagy vegyük Chilét. Vakcinációban jóval előttünk jártak, talán mostanra beértük őket. A kétszer oltottak számát tekintve (35 vs. 20 %) most is köröket vernek ránk. A fertőzésszámaik ápr. 23 óta mégis jóval a magyarok fölött vannak. Mégsem hat a vakcina-csodafegyver?

A járvány lefutását (a fertőzések számát) mindenütt egy többé-kevésbé jellegzetes haranggörbe írja le, néhol szélesebb, elhúzódó platóval. Tudsz olyan országot mutatni, ahol a vakcináció növekedésével párhuzamosan (ez a dolog természetéből adódóan monoton növekedő görbe) végig monoton csökkent az új fertőzések száma?

Nagyon merész dolog azt mondani, hogy csak a vakcináció van hatással a járvány terjedésére, illetve lecsengésére - bármennyire ezt sulykolja a propaganda.

Vannak további ötleteim is: a napfényes órák száma (átlagolva) az átoltottsághoz hasonlóan szintén kb. monoton nő a tavasz kezdete óta, ezért jogos az a hipotézis, hogy a 3. hullám ezért megy le ;)

PS. És ezeket a járványgörbéket nem az ellenzék rajzolta :)

"Jó lenne, ha az élet ilyen egyszerű lenne. Vegyük pl. Magyar- és Csehországot. ... Vagy vegyük Chilét."

A járványt két tényező tudja vissza szorítani: zárások és szerzett immunitás.

A szerzett immunitás viszonylag könnyen számolható, mert gyógyultak+oltottak arányáról szóló adatok sok helyen elérhetőek.

A zárások hatását számszerűsíteni viszont már nehezebb.

Az összehasonlítás során a fenti két értéket kellene nézni a járvány terjedéséhez, vagyis szigorú korlátozások mellett ugyan úgy csökkenhet az esetszám, mint oltottság növekedése esetén. Másrészt túl korai könnyítés egyre növekvő oltottság esetén tud emelkedő esetszámot produkálni.

Viszont Európa legrosszabb adatait sikerült produkálni.

 

Igazából középmezőnyben lennénk, ha az operatív törzs nem hazudozással, riogatással és pánikkeltéssel foglalkozott volna idáig, hanem tényként közölte volna az adatokat.

 

A fagyi visszanyalt, a halálozási adatokkal való trükközés miatt Európa legrosszabbul teljesítő országa lettünk. Még hazudni sem tudnak rendesen.

azért én arra kíváncsi lennék, hogy hány embert kell újraoltani, ha utazgatni akarnak ajrópában, miután sem a kínaiak, sem az oroszok nem kérték az eu-s vakcina engedélyeket - biztos tudják miért - és ov kijelentette, statisztikailagosan hogy a magyarnak kikiáltott pfizer az végülis szar, vagy majdnem az, de ha nem akkor sem hazudott soha, tehát mégis szar. - karikó katalin meg adja vissza a kitüntetését, a diplomáját meg az iskolapénzt, a szabadalmait meg azonnal ruházza át dr szijjártó péter ilyen olyan miniszter, és nőgyógyász virológusra, és mongyon le, de izibe :)) -

> Nektek volt az etalon

> 20+ ezer regisztrált

Nem kell fejben tartani senkit, csak azt is lásd, hogy nem lehet általánosítani, hogy az összes olvasó ezt vagy azt gondolja. Nyilván valakinek az index az etalon, valakinek meg nem.

Ugyanakkor az olvasók is sok hülyeséget kérdeznek, pl. az a komment, amire válaszoltál.

A napokban egyre szakadunk le a dobogó közeléből :(

Legalább a 2. oltásokkal haladunk. Az viszont már látszik, hogy a nyájimmunitást mi is elengedhetjük :(

Az oltási hajlandóság mellett esély sem volt rá... Trey sem akarta elhinni amit mondtam, hogy az oltási hajlandóság fontosabb kérdés mint a van-e vakcina vagy nincs, mert a vakcina kérdés rövid távon megoldódik és lesz, de a hajlandóság az jóval nehezebb ügy. El is értük azt a pontot,hogy vakcina van rengeteg, és mégis lelassult az oltási program. Itt még a Pfizer segíthet. Egyrészt lehet vele oltani a fiatalokat, másrészt népszerű... Fordult is a kommunikáció: https://www.facebook.com/watch/live/?v=554720518841240&ref=watch_permal…

Ezek nem rossz dolgok, csak kevesek. Sajnos az itthoni politikai logika foglyai ebben a kérdésben. Nem sajnálom őket mert részben ők teremtették ezt a helyzetet. Kíváncsian várom meddig mennek el ebben. A Pfizer akció jól felmérte, mi lesz ha lehet regisztrálni Pfizerre is. (de ott is vegyes a kép) Itt nem a többséget (politikai gondolkodás) kellene meggyőzni hitelesen hanem szinte mindenkit. Nagyon nehéz feladat (politikusként).

Az evolúció az emberiség túléléséről szól. Ha komoly probléma van, akkor az emberek egyik fele erre megy, másik fele arra megy, aki túléli, az örül. Évmilliók során kialakult egy rendszer, hogy minél heterogénebb egy társaság, annál nagyobb az esély a túlélésre. Éppen ezért az emberek soha nem lesznek azonos véleményen.

 

A vakcina kérdés tipikusan ilyen:

- valaki az oltásban bízik, ezért felveszi

- valaki a saját immunrendszerében bízik egy olyan vírusnál, amit 99%-ban túlélsz és tart a sebtében összetákolt kísérleti vakcináktól

 

Teljesen felesleges homogén választ várni egy problémára, nem fogsz olyat kapni. Hiába áll ki Müller Cecília, hogy eddig csak az ország 0,3%-a döglött bele a járványkezelésünkbe, de mi azért jobban tudjuk nálatok, ránk hallgassatok, mert mi vagyunk a főokosok.

 

Nagyon szépen kirajzolódik, hogy az emberek egyik fele felveszi az oltást, másik fele nem. Pont úgy, ahogy a nagykönyvben le van írva, minden úgy működik, ahogy működnie kell. Mi is a probléma?

teljesen jo az elmeleted egy raknal. eldontheti hogy kemozik, talan tuleli&legyozi, vagy donthet hogy elmegy valami varazslohoz es varja a csodat, vagy csak siman hagyja meghalni magat. viszont ez a rak nem terjed at masikra, csak es kizarolag az egyen fog belehalni igy-ugy.

ezzel szemben ez a virus sajna terjed, es pont a nemvakcinasok terjesztik _jobban_ (a tobbiek a tanulmanyok szerint sehogy vagy csak kicsit). innentol valakinek a halala nem attol fugg hogy ebben bizik vagy abban bizik, hanem attol is hogy mas valaki megfertozi-e. ez meg mar nem evolucio... az elmeleted itt mar csak akkor mukodne, ha vakcinasok/nemvakcinasok szeparalva lennenek, es nem erintkeznenek egymassal. de ezt meg nem lehet megvalositani.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Miről beszélsz? Az influenza 15 éve ölte az embereket,  egymás után hullottak.

Sokkal nagyobb halálozást csinált, mint most a COVID.

 

Nálatok folyamatosan viszi a halottas kocsi a holttesteket a szomszédból, nem?

Kinn hevernek az utcán a temetetlen halottak, nem?

Alig van bolt kinyitva, mert mindenütt "Betegség miatt zárva" tábla szerepel, nem?

 

Te láttál már életedben pandémiát?

Sokkal nagyobb halálozást csinált, mint most a COVID.

Tekintve, hogy a társadalom nem elhanyagolható része otthon dekkol egy éve, ezen nem tudok meglepődni. :) Még abban is biztos vagyok, hogy a legutóbbi szezonban az influenza is jóval kevesebb áldozatot szedett, mint az előző évben.

Ne gondold, hogy csak a nem oltakozókból csinálnak bűnbakot.

Azon röhögök, ahogy itt a fórumon a Pfizer platina kártyás oltakozókról beszélnek. Nekik nem jó a snassz oltóanyag, csak várnak a Pfizerre...

 

Mindenkit egymás ellen uszítanak. Erről szól a történet. Durva jogtiprás, miközben bűnbakot keresnek, hogy a nép egymással legyen elfoglalva.

Nézem, azt nem értem, röhögök.

 

Ez Müller Cecília egyik aljas húzása. Miközben Magyarországon halnak meg az emberek a legtöbben COVID-ban, ahelyett, hogy a bagázst szétzavarnák, egymás csesztetésével van mindenki elfoglalva.

Ha erről az intézményről van szó és a demokraták neked ballib akkor nagy valószínűséggel ezt is ők készítették: https://www.niche.com/colleges/university-of-washington/students/

(a tanulók 50%-a liberal, 23%-a very liberal - 1%-a conservative)

 

Milyen lóláb lóg ki? Sikerül a cseheket lemásolni, úgy hogy minimum 2 héttel minden hullámban előttünk jártak. Ugye más kárából tanul az okos...

Talán érdemes most frissíteni a chartot, mert az Európai Unió már megelőz épp minket átoltottságban.

:)

Valami aljas húzást úgyis kieszelnek. Mindenki be lesz oltva, ha akarja, ha nem.

Egyébként nem verseny az egész, a győztesek a legnagyobb mocskok, csak megjegyeztem, hogy átoltottságban már előttünk vannak.

 

Mi járvány alatt oltottunk, ők meg nyáron. Nálunk sokan meg is haltak benne, náluk kevesebben.

Pontosan. Itt majus ota van valamilyen szintu szabad rablas oltasokra. Junius ota mar tipusmegszoritas nelkuli szabadrablas van.

EU-ban meg meg mindig jellemzo, hogy "csak 30 folott jelentkezhet akarki".

A masik: a "bezzegromanok" igen szanalmasan allnak azota is a veszelyeztetett idosek beoltasaval.

> EU-ban meg meg mindig jellemzo, hogy "csak 30 folott jelentkezhet akarki".

Semmi értelme 30 év alatt. Magyarországon a 30.000-ből 101 ember halt meg ebből a korosztályból.

A 12-15 évesek közül meg 1 lány halt meg asztmával, a britek a gyermekeknek nem is javasolják az oltást.

 

Én már említettem, hogy az átoltottságot úgy is lehetne növelni, hogy 1 millió vakcinát betolunk Cecíliába.

Jelenleg a 3. oltással pont ugyanez történik. Kurvára felesleges, használni nem használ, max árt.

Mindenesetre jó hír, hogy végre szabadulunk a vakcináktól és még lehet kinek eladni. A románok nagy versenytársaink a buliban.

Eddig összesen 1 350 000 adag oltóanyagot adtunk el, kölcsön vagy adományba ennek a nyolc országnak - tájékoztatott.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-magyarorszag-200-ezer-astra…

 

200.000 AstraZeneca ment Portugáliának, érdekesség, hogy ott az első vakcinával való átoltottság 67.6%-os.