Európai Bizottság: előzetes megállapításunk szerint az Apple EU-s versenyjogi törvényt sért az App Store-ral

Címkék

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa a Twitteren közölte: előzetes megállapításuk szerint az Apple EU-s versenyjogi törvényt sért az Apple Store-ral.

Részletek itt.

Hozzászólások

In its complaint, Spotify pointed instances like when Apple rejected multiple Apple Watch app submissions in 2015 and 2016. Apple later added third-party API for music streaming apps on Apple Watch with watchOS 5, which has been used by popular services like Pandora.

Spotify also complained about Apple's 30% cut of App Store purchases, a fee levied on all third-party developers. For subscriptions, the rate drops down to 15% after one year of continual payments.

Apple responded to this later, pointing out that none of Spotify's subscribers were paying the 30%. The company's response said that the 680,000 users paying 15% were out of the company's self-reported 100 million paying users world-wide, and there were zero Spotify users paying 30%, which was and is the main thrust of the complaint.

 

A 2019-es panasznak 2 ev (!!!) kellett, hogy beerjen. Mikor fogjak a kedves torvenyhozok megerteni, hogy ennyi ido alatt 4 startup indul el es megy tonkre? Ez igy nem jogszolgaltatas, hanem szabad preda a nagyoknak.

Spotify also complained about Apple's 30% cut of App Store purchases

Utoljára 1817 forintot fizettem, közvetlenül a spotify.com-on előfizetve. Az App Store-ban ugyanez fix 1890 forint. Úgy látom, azt a 30% költséget nyugodt szívvel kifizettetik azokkal is, akik után nem vonja le az Apple. Bekaphatják.

Január 27. - n már elkészült az EU iránymutatás (release 2 lentebb), ami alapján a tagállamok elkészíthetik az igazolásokat. Két nappal később a magyar kormány bejelentette, hogy szembe megy az iránymutatással és nem tünteti fel a vakcina típusát. 

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/ehealth/docs/vaccination…

Két nappal később a magyar kormány bejelentette, hogy szembe megy az iránymutatással és nem tünteti fel a vakcina típusát. 

Talán azért, mert tisztában volt vele, hogyha a balfasz EU-ra vár, még nyár közepére sem lesz ebből semmi. Így is lett! :D Mindeközben, én már javában élvezem az igazolványom előnyeit.

Ugye, nem azt akarod itt nekem levetíteni, hogy azért lesz talán július végére EU-s akármi, mert a magyarok a kezükbe vették itt is a sorsukat? Gondolom, azért nincs elég vakcina az EU-s országokban, mert a magyarok vettek keletről is :D Vagy mi most a propaganda?

Ugyanaz a szerencsétlen balfaszkodás érhető tettem az igazolvánnyal is az EU részéről, mint a vakcinabeszerzésénél.

trey @ gépház

Ez a válasz ugye semmilyen relációban nincs az eredeti kérdéssel, hiszen mindamellett "élvezhetnéd" a "igazolványod" "előnyeit" amellett hogy rajta lenne a vakcina típusa.

(nem beszélve a belerakott túlzásról hisz január óta van ajánlás vs. nyár közepén se van semmi ma május 1-van és most kezdhetnéd használni valamire a magyar igazolványt, amin simán lehetne.)

A többi képzelgésről nem is beszélve.   

Nem teljesen értelek. Az Európai Bizottság január végén kiadott egy iránymutatást a vakcina igazolvány tartalmáról.

Innentől kezdve a tagországok bármilyen igazolást gyárthatnak, ha betartják az iránymutatásban foglaltakat.

A magyar kártyáddal jó eséllyel nem utazhatsz egyes európai uniós tagországokba és ezt a lehetőséget azoktól is elvette a kormány, akik az EMEA által jóváhagyott vakcinával oltottak. 

Azt érted, hogy január 27-e óta létezik egységes, kötelező érvényű szabályozás és tagországi döntés az igazolás fizikai legyártása?

Vagy újra legyárt Magyarország május végére a tervek szerint már 6 millió, az iránymutatásnak megfelelő igazolást, vagy nem lesz olyan magyar aki korlátozottan utazhat az egész EU területén. 

De azt érted, hogy a "miénk" lehetne egyben EU-s is, ha nem döntött volna úgy a kormány, hogy nem követik a létező EU-s előírást?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Október 6.-n kezdte az EMA a Pfizer / BioNTech rolling review-t, december 21.-n lépett életbe a feltételes forgalombahozatali engedély.
Ez 74 nap.

A Sputnik V rolling review március 3.-n kezdődőtt, eddig a 62. napnál tartunk.

Nyilván az, hogy EU-n kivüli fejlesztés és gyártás, nem gyorsitja az eljárást.

Az, hogy ez az idő sok-e, nem tudom megitélni, mert nem vagyok jártás a biotechnológiában, infektológiában, népegészségügyben.

Abban azért jártas lehetsz, hogy egy világjárvány kellős közepén vagyunk. Ebben az EMA is jártas lehet. Olyan színvonalú (vicc) állásfoglalásokat, amint amilyet az AstraZeneca-val és a Janssennel kapcsolatban kiadott, ezzel kapcsolatban is kiadhatna.

EMA az AstraZeneca-ről:

- Engedélyezzük! Szuper!

<vérrögös esetek>

- Nincs vele gond!

- Dehogy okoz vérrögöt!

<még több vérrögös eset, számos országban leállították a beadását>

- Hááát, lehet mégis van összefüggés?

<van olyan ország, amelyik végleg befejezte az alkalmazását>

- Összefüggés lehet!

- Ritka esetben van összefüggés!

- Nyugodtan lehet használni!

Ezek után csoda, hogy az emberekben és egyes országokban megrendült a bizalom az AZ iránt, meg felvet olyan kérdéseket, hogy mennyit is ér az a bohóckodás, amit itt az EMA-nak tulajdonítunk?

trey @ gépház

Miutan egy vakcina engedelyezes sokkal tovabb kell hogy tartson normalis esetben, itt sokan engedtek a nyomasnak es engedelyeztek amit lehet nem kellett volna. Pl AZ mellett a kinai vakcinat IS. Mert lehet h semmi hatasa nincs.

Masreszt mekkora szakertelmet tanusitott Szijjarto, amikor a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet helyett engedelyezte a kinai vakcinakat. JA, hogy nincs nagyon hatasa. Az fasza. Akkor lehet hogy nincs is akkora beoltottsag... de jol hangzik populista szemszogbol.

A megrendult bizalmat meg mondd azoknak akik 1 nap alatt kibertamadast inditottak a regisztracios oldal ellen, amikor sorban alltak a pfizer vakcinaert, mert nem akartak kinai es orosz oltast. Ismeros is ott allt orakig es probalt regisztralni.

Semmmi nem változott: az EMA mindig is, továbbra is javasolja a használatát, mert több nagyobb előnnyel jár, mint lehetséges kockázattal.
Természetesen továbbra is tagországokra van bízva, hogy kivánják-e alkalmazni.
Sem a gyártó, sem a klinikai vizsgálatok, sem az EMA nem tudja jelenleg megmondani, hogy pontosan mi áll a probléma hátterében.

Szerinted mi lett volna a megfelelő eljárásrend a konkrét esetben?

Azt érted, hogy már a miénk kész, működik, funkciója van, elfogadják, de az EU-snak még se híre, se hamva?

Két EU-n kivüli országban, valamint a görögök és a horvátok, akik egyébként akkor is beengednének, ha pozitiv PCR teszttel, 40 fokos lázzal és fulladva akarnád átlépni a határt.
Ezeken kivül sehol nem fogadják el a magyar igazolást.

Már az olaszok is lassúnak találják az EU közös izéjét, nemzeti megoldásban gondolkodnak addig is, amíg lesz valami ...

Hozzátette, hogy az Európai Unió koronavírus-védettségi dokumentumának bevezetésére várva Róma már május második felében bevezet egy nemzeti zöldkártyát, mellyel a turisták szabadon, karanténkötelezettség nélkül mozoghatnak az országban. [...]  Az újonnan létrehozott olasz turisztikai minisztérium vezetője, Massimo Garamaglia közölte, hogy az uniós belső piaci biztostól a digitális zöldigazolvány minél gyorsabb bevezetését sürgette unión kívüli országok bevonásával is.

https://index.hu/kulfold/2021/05/04/europai-zoldigazolvany-g20/

trey @ gépház

Ausztria bármikor bevezethet egy olyan igazolványt, ami kompatibilis az EU irányelvvel, tehát bármelyik EU-s országban el fogják fogadni.
A magyar igazolványra ez egyáltalán nem igaz.
Van egy olyan igazolványunk, ami jelenleg 4 EU-s tagországban használható.

Szerkesztve: 2021. 04. 30., p – 20:33

Kéne egy szekció az EU honlapjára, ahol ingyen reklámozhatják magukat azok a cégek, akik offshore adóoptimalizálással csökkentik az ügyfeleik adóját. Milyen hátrány már ez, hogy az embereknek és cégeknek rá kell keresniük az adóoptimalizálásra. Mert hát az oké, hogy sok legális módja is van az adóoptimalizálásnak, de hátrányba kerülnek az ezzel foglalkozó cégek, hogy nem az adóhatóság küldi oda az ügyfeleket.

Avagy, lehet jutalék mentesen legálisan spotify előfizetést használni apple telefonon, de ahhoz az ügyfélnek meg kell nyitnia a spotify weboldalát. S hát az apple nem engedi, hogy kifejezetten a telefonon reklámozzák a jutalékelkerülést, hogy teljesen ingyenélők lehessenek a platformon és a lusta emberek után se kelljen fizetni digitális tartalomszolgáltatásnál teljesen átlagos részesedést.

Inkább azon kéne gondolkodnia a nagyeszű digitális versenyügyi néninek, hogy mi a rákért van mindig hátrányban az eu-s digitális tartalomszolgáltatás.

Ugye az EU valasztas ugy mukodik, hogy szavazol egy partra (veletlenul sem EU-sra, hanem valami helyire). Ezek beulnek egy random valasztott EU-s frakcioba (siman lehet, hogy nem abba, ami neked szimpatikus, mert pl. kidobjak a Neppartbol). Ez utan - bar az EU-s partoknak vannak jeloltjeik - valasztanak valakit az EU vezetojenek, meg a fontosabb posztokra. Talan az egesz kontinensen von der Leyen az egyetlen, aki ugy nyert valasztast, hogy meg csak el sem indult rajta, konkretan 0 szavazatot kapott. Innentol tenyleg vezethetne az is, akit egy elazott tyuk fejbevagott egy buzogannyal.

Ja, es igen, az anarchoszindikalista kozosseges resz a Gyalog galoppbol.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hát, ebben megint nem csak az Apple a bűnös. Mármint nem védeni akarom őket, mert szutyok banda, de ez az egész Store koncepció pont arra lett minden multinál kitalálva, hogy a saját egységesített szutykukat, meg tejelős csatlósaik szarjait tudják tukmálni a userre, és ne legyen teljesen szabad verseny, hanem az egész platforma vonatkozó piac az ő kontrolljuk alatt legyen. Az egész by design így működik, nem csak az Apple-nél, de a Google, Microsoft meg a többi nagynál is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)