Fedora 34

Itt a Fedora 34! Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

:( 

Wayland  egy vicc

Xorg - Intel vga meg ugyan úgy szemetel mit F33 5.9-es kerneltől.

Tovább nem is jutottam ezek miatt pedig biztosan van egy csomó jó dolog és újdonság.

:(

Van újdonság bőven, csak nekem kicsit keserű szájízem lett, mert a stabilitással vannak még problémák. Gjs összeomlások, evolution-data server crash, nem ment az X11 ssh Forwarding az egyik androidos appomra, stb. Viszont tetszik a Pipewire és a Gnome 40, a BTRFS compression, stb. De az említett dolgok miatt Debian 11 RC1 lett, amivel elégedett vagyok. Az legalább nem f*ssa össze magát. :) Viszont kellenek ezek az újdonságok, mert majd innen szép lassan bekerülnek a dolgok a nagyobb disztrókba is ha kellően stabilak lesznek.

"Wayland  egy vicc"

Az, pl. Audacious ablak Winamp bőrrel beragad, jobb gombos menü nincs...

Telepítéskor beállítom a meghajtókat, rebutul, adat SSD sehol, fstab kézzel szerkeszt...

Gnome 40 is egy vicc, legalábbis nekem...

Gnome kiterjesztések kezelése külön flatpak csomagban, miért is...?

Miért nem jön el soha a Linux desktop éve (költői kérdés)...?

Eddig nem jutottam el. KDE-vel használom. Azt értem, hogy a fejleszések eleinte mindig rosszabbak és csak később lesznek a tervezett és elvárt minőségűek.Kicsit emlékeztet a XFree86, Xorg váltásra a Wayland esete. Hibajelentések sora  van Xorg-intelre. 5.9 kernellel még jól futott aztán 5.10-től tele van csíkokkal hibásan kirajzolt ikonokkal, csak pontokból álló QR-kód. Majd lesz 5.12-kernel. Lesz Fedora frissítés rá. Kíváncsi vagyok, hogy tovább hanyagolják az Intel drivert KDE-vel a Wayland miatt, vagy feltűnik, hogy gond van.

Én ezt úgy mondanám, hogy minden egyre szarabb. Mintha eltűnt volna a világból az az alap, hogy megvizsgáljuk, mire is van az embereknek VALÓBAN szükségük.

Sajnos a 21. századra az emberek elérték azt a szellemi szintet, hogy mindent megesznek, amit eléjük raknak. Ez nagyon nem jó így.

Nem csak az operációs rendszerekre igaz, hanem általánosságban mindenre.

Úgy. Még a kávéfőző is bugos. Van hogy random hibákat ír (pl. kifogyott a kávé, pedig nem is), de van hogy pl. ledarálja a kávét, de a szivattyút nem indítja el. Hard reset (hátulján billenőkapcsoló ki-be), és minden jó.

Az a baj, hogy túl sok olyan ember programoz "bármit", akit géphez se kéne engedni.

Biztos vagyok benne, hogy ha most találnák fel a digitális számológépet, néha félreszámolna. És abban is, hogy ha most kéne holdra szállni, vagy fel, vagy leszállásnál tuti felrobbanna a rakéta, vagy út közben tuti megmurdelnének valami bug miatt.

"Sose a gép a hülye."

Nem olyan régen kudarcba fulladt egy küldetés, mert a gép órája elszámolta magát, rosszkor történt a pályakorrekció, aztán elszállt az egész cucc iszonyú sog pénzt megsemmisítve ezáltal. Régen tényleg sokkal fegyelmezettebben programoztak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az Audacious bőrözése bugos, minden disztró alatt. Próbáld helyette a QMMP-t, az is Winamp/XMMS klón, és épp úgy kezel hagyományos Winamp skineket.

Gnome tényleg egy vicc. Flatpakk nem minden disztrón kötelező. Elég sokunk számára eljött már a Linux desktop éve, jó régóta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Remek, pár hónap és distupgradelhetek  :>

Fedora 38, Thinkpad x280

Vagy feltehetsz már ma egy full rolling disztrót, amin soha többé nem kell külön distroupgrade-et csinálni, meg kövektező kiadásra meg jövőbeli feature-ökre, release party-kra várni, hanem minden szépen, csomagonként, kis adagokban frissül, „normál” csomagkezelős frissítés keretében, és mindig megkapod az aktuális legújabb verziókat mindenből. Engem ez tartott vissza mindig is a Fedorától: 1) csak félig rolling, nem teljesen 2) corporate, 3) bloat default DE-k és beállítások. Full rollingnak nyilván hátránya, hogy semmilyen manager, öltönyös-nyakkendős akárki nem támogat neked semmit corporate szinten, hanem nekem kell megtanulni dolgokat supportálni magadnak, de nem olyan nagy meló, mint azt sokan gondolják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Háát, kinek mi. Én nem vágyom rollingra. Nem akarok egy csomag update utan azzal szarakodni, hogy downgradeljek. Néha még fedorában is előfordul, pl.: a minap is csak a gns3-server frissült újabbra a gns3-gui nem, így nem is működött, ma úgy kerestem vissza az 1el előbbi csomagokat, hogy tudjak dolgozni.

Én ráérek 1 hónap de akár fél év múlvva is upgradelni, még ígyis bőven újabb csomagjam vannak mint mondjuk egy debianban. Ennyi nekem elég is :>

Fedora 38, Thinkpad x280

Így van. Én csak 6 éve használom, de már az 5. gépen, mindenféle kiszerelésben, netbook, szubnoti, laptop, desktop, Intel és AMD GPU-val, HDD-vel vagy SATA SSD-vel, vagy NVMe SSD-vel, titkosítottan vagy titkosítatlanul, azaz tényleg nem egyforma környezet. Semmilyen instabitás nincs, amiről itt sokan panaszkodnak. Az is igaz, hogy főleg nem bloat DE-ket használok, bár használtam azokat is a múltban, KDE5, Gnome3, stb..

Arch alatt elég ritkán törik el valami, általában akkor a csomagkezelő maga is írja a hibát, hogy valami fájlt nem tudott felülírni, ilyenkor ezt kézzel kell javítani. Az, ha csomagdowngrade-re van szükség, az meg tényleg kb. szökőévenként egyszer. Pont az a jó a rollingban, hogy egyszerre csak kevés csomag változik, nem az egész rendszer hirtelen, így fájdalommentesebb a változás, kisebb eséllyel törik el valami, ha mégis eltörik, könnyebb visszakövetni, hogy mi okozta a gondot. De akinek sok az Arch, az feltehet Manjaro-t is, az kicsit visszatartja a csomagokat, de nem jelentősen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én ilyenkor szoktam kettővel lentebbről upgradelni. Most fog majd jönni a fedora 32 -> 33, ha ráérek.

Még így is szoktam belefutni szarságokba néha, de egyébként stabilnak mondható. Nekem ez így megfelel. Friss csomagok nem érdekelnek.

"Sose a gép a hülye."

Nálam sajnos nem volt stabil. És én is futottam már bele olyanba, hogy eltörik a rendszer, mert nem egyidőben frissülnek a szükséges csomagok. Én emiatt inkább a Debian-t válaszottam, ott nincs ilyen probléma. A Bullseye amúgy nem olyan régi, és sokkal stabilabb mint a Fedora. A Flathub és Snap miatt meg egyes programok frissek is maradnak. :)

Amiatt, hogy törlik a régebbi csomagokat a repóból, elérhető az aktuális, az előző, meg nagyon max. az azelőtti, és jónapot. Pl. kernel esetén, ha 5.8.13-ról frissítesz 5.10.21-re, és szar, akkor az 5.10.20-szal sem vagy kisegítve, mert valszeg az is szar lesz, meg jó eséllyel az 5.10.15 is (de már az se lesz), 5.9 meg 5.8-as kernelt meg esélytelen visszarakni, mert nincs repóban.

A már említetett intel vga szarság miatt kernellel többször jártam így, azon kívül virtualbox-szal is, hogy épp pont szar volt és pont kellett volna, más is volt 1-2x, de azokra nem emlékszek.

"Sose a gép a hülye."

Ez nagyszerű, csak:

- ez fedora 8, szerintem le se fordulna már anélkül, hogy hozzá kéne valamihez nyúlni

- nem akarok kézzel fordítani

- nem akarom a függőségeit levadászni, esetleg azokat is fordítani

- eszembe sem jut csomagkezelő nélkül bármit is telepíteni

- a kernel csak egy példa volt, akármilyen csomagról szó lehet

"Sose a gép a hülye."

Lehet, félreértettél. Arra utaltam, hogy a build szerveren a nagyon régi csomagoktól kezdve a frissen fordítottig, ami még nincs is az update repóban, minden megvan. Nem kell attól tartani, hogy nem tudsz downgrade-elni, mert a build szerveren megtalálod, ami kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Onnan indult ez a beszélgetés, hogy azért használsz lokálisan saját repót, mert egy idő után nem elérhetők egyes régi csomagok, amelyekre ilyen-olyan okok miatt szükséged van. Erre írtam, hogy de, elérhetők.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megvolt az upgrade mindkét gépen. Ez a 33 kifejezetten kellemes, minden működik, teljesen problémamentes, ami nálam nagy szó. Minden téren tényleg javulás történt, szebb és/vagy jobb... Egyre kiforrottabb a KDE5. Már attól félek hogy elértük újra azt a fejlettségi szintet, hogy valaki gondol egyet, kihajítja az egészet a kukába, és kezdjük elölről.

"Sose a gép a hülye."

:) Nem igazán értem, hogy miért Fedorát használsz, ha a szemléleted alapján inkább a régebbi, teszteltebb csomagok jönnek be neked. Debian volna jó szerintem. Már a Fedora 34 is két hónapos, szóval kifejezetten újnak azt sem mondanám.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem a kikapcsolás tart jó sokáig, kábé 45-50 másodperc.

Xfce spint raktam fel. Jól működik, csak a boot lassú egy sikertelen mountolás miatt (a kikapcsiolás gyors: 4-5 mp, ellentétben ddmb fenti posztjával).

Hogyan lehet egy mount-ot letiltani a boot során? Van valakinek ötlete?

:(

Köszönöm, ez segített!

Az 1perc 30mp-es várakozás így elmarad. Az az érdekes, hogy én egy másik meghajtóra gyanakodtam, de a logból egyértelműen kiderült az uuid alapján, hogy a swap-partíciót akarta csatolni. Nem nagyon értem, hogy ez miért nem ment eddig, meg hogy most nincs swap-em?!

:(

Elvileg elég, de ha egy rendszernek valami baja van, ne félj a logok olvasásától, a világ forgásán való eltöprengéstől, aztán a különféle config file-ok szerkesztésétől, illetve parancssoros eszközök használatától.

Használd az lsblk, blkid, mkswap, swapon, free parancsokat, meg a /etc/fstab szerkesztését!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt az lsblk kimenete:

[f34@fedora ~]$ lsblk
NAME    MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda       8:0    0 931,5G  0 disk
├─sda1    8:1    0   2,2G  0 part
├─sda2    8:2    0   513M  0 part /boot/efi
├─sda3    8:3    0    33G  0 part
├─sda4    8:4    0 871,7G  0 part /home
├─sda5    8:5    0     8G  0 part [SWAP]
└─sda6    8:6    0    16G  0 part /
zram0   252:0    0   3,3G  0 disk [SWAP]
nvme0n1 259:0    0 238,5G  0 disk

Én semmilyen zramot nem állítottam be!

 

 

 

 

 1Súgó   2NemTör 3Kilép  4Hex    5Ugrás  6       7Keres  8Nyers  9Formáz10Kilép

:(

Ettől nyilván nem lassulna a boot, csak a konfigod ütközött azzal, amit az oprendszer akart, aztán gondolom, a systemd valami timeout-ra várt. De igen, ezért. Én használok zswap tömörített swap-et, de háttértárra, kernel paraméternek mondom meg neki, s valódi swap partícióm van.

Az egy dolog, mit akarnak a Fedora fejlesztői, az meg egy másik, mit szeretne a felhasználó. A kettő közti feloldáshoz kell dokumentációt olvasni, config file-t szerkeszteni, bűvös parancsokat mondani.

Ja, és a 90 s tipikus default systemd timeout.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam nem lett hosszú életű. Upgrade után fejre állt képernyő fogadott. Ment vissza a 33. Ja és közben megtanultam, hogy Fedora alatt ne akarjam szerkeszteni az /etc/enviroment-et. Jól megszivatott.