iOS 14.5

Címkék

Az Apple kiadta az iOS 14.5-ös verzióját. Benne az új funkciók mellett egy rakás biztonsági hibát is javítottak.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 04. 27., k – 11:05

Unlock iPhone with Apple Watch when wearing a mask

navégre! 

szerk: iOS update pipa, watchOS most töltődik

szerk2: fuck, és felismeri hogy maszk van-e rajtad, vagy csak eltakarod a kezeddel a szád, nagyon király

fuck, és felismeri hogy maszk van-e rajtad

És nekem úgy tűnik, hogy gyorsabb is, mint a sima FaceID. Gondolom hamar felismeri, hogy maszk van rajtad, így nem értékeli ki maradék arcformát, hanem rögtön csekkolja a Watch elérhetőségét és boom, tetris for Jonas, be is engedett.

Közben azon gondolkoztam, hogy ugye a FaceID nyilván ML alapon működik. De vajon honnan szereznek elegendő embert/(maszkos)arcot a betanításhoz? Minden alkalmazott önkéntesen kötelezően jelentkezik? Random fotók ugye nem játszanak, mert a FaceID mélységi letapogatást is végez. Vagy random embereket fizetnek az utcáról "user testing" felkiáltással?

Érdekes kérdés.

És nekem úgy tűnik, hogy gyorsabb is, mint a sima FaceID.

Ehh, nekem van némi szórás benne, valamikor igen, de valamikor kicsit gondolkodik előtte.

De vajon honnan szereznek elegendő embert/(maszkos)arcot a betanításhoz?

Szerintem még kötelezővé se kell tenni a kollégáknak, úgyis lesz elég minta. A maszk relatív egyértelmű, illetve nem kell atombiztosnak lennie, megengedhető a false negative.

App Tracking Transparency - FB hiszti ezért ment

Androidban ilyesmi leledzik?

sudo mount -o ro /hup.hu

Nem lepődöm meg, egész egyszerűen csak nem hiszem el nekik. Kb. olyan lesz majd, mint a Google-féle "reklámblokkolás", amikor blokkolnak pár, szerintük idegesítő/zavaró reklámot úgy, hogy persze a sajátjaikhoz sosem nyúlnak. Porhintés az egész a Google részéről, akiknek semmi más célja nincsen, mint a célzott hirdetésekhez való adatgyűjtés/profilépítés..semmi más ezen kívül, minden eszközük/alkalmazásuk ezt a célt szolgálja.

Miert nem hiszed el nekik? Az az adat, amit a Gugli osszeszed a felhasznalorol, kevesebbet er, ha ugyanez megtalalhato a FB-nal meg par hasonlo, egyeb cegnel is. Igy elemi erdekuk, hogy korlatozzak mas cegek kemkedeset a sajat rendszerukon.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A default a nem. Ha most bekapcsoltad, akkor az csak azt jelenti, hogy megengeded az appoknak, hogy egyáltalán megkérdezzék, hogy követhessenek. Bekapcsoltad -> a viber megkérdezte. Ez eddig is így volt. Azért nem látom, hogy most mi lett ebben új, mert ez 14.0 óta így van. Nekme ki van kapcsolva, tehát egy appnak sem engedem hogy kövessen és nem akarom, hogy rákérdezzen (nem akarom apponként külön szabályozni, egyben tiltom mindet).

Hát, ha pont akkora siker lesz, mint a Mozilla Do Not Track megoldása ... Foglald már össze pár szóban, hogy mitől olyan eget rengetően nagy dolog ez, pls.

Eleve ez a követ, nem követ, ki követ, miért követ, ha követ, akkor mi okból követ téma olyan, ami az én ingerküszöböm nem éri el. De, hátha meg tudsz győzni arról, hogy a hátralevő néhány 10 évemben időt basszak ell erre (is).

trey @ gépház

"Hát, ha pont akkora siker lesz, mint a Mozilla Do Not Track megoldása "

A mozilla DNT csak egy kívánságműsor:
"Firefox has a Do Not Track feature that lets you tell every website you visit, their advertisers, and content providers that you don't want your browsing behavior tracked.
Honoring this setting is voluntary"

Az apple megoldása nem kívánságműsor. 

"Foglald már össze pár szóban"
Minden eszköznek androidon és almán is van egy IDFA azonosítója (androidon más a neve, de ugyanaz a funkció). Az alkalmazások ezt az azonosítót elérik, és arra használják, hogy alkalmazásokban és alkalmazások között trackeljenek, tudják mit csinálsz, mire kattintottál, mi tetszik, stb. Most képzeld el hogy bármilyen appban kb bármire klikkelsz (pl insagramban egy bikinis audi s3-mas képre) már megy is valahova a világba egy szerverre, hogy ezzel az IDFA-val van egy audis érdekődésű emberünk. Aztán átmész egy másik appba aki kapcsolatban áll egy 3rd party mobil  hirdető céggel és már meg is jelennek nálad az bikini audi reklámok, mert tudják hogy perpill erre gerjedsz. A probléma hogy rengeteg adat van, ezeket lehet gyűjteni, elemezni, összekapcsolni, eladni stb, végsősoron komplett profiozás folyik. Persze anonim, ha elhiszed, hogy pl egy facbook nem tudja és akarja akár konkrét személyhez kötni egy rakat rendelkezésre álló adat alapján.
Most az apple úgy döntött, hogy a user kezébe adja a döntést. Opt-in lett, hogy egyáltalán egy app elérheti-e az IDFA azonosítódat. Nem opt-out, nem sumákolás, nem kívánságműsor, default OFF és az appnak rá kell kérdeznie és az OS csak akkor adja oda, ha megengeded
Az egész tulajdonképpen elvi kérdés. Ennek a játéknak sosem szabadott volna úgy működnie egy platformon sem, hogy default a tudtod nélkül gyűjtik rólad, hogy hol jársz, mit csinálsz, mit keresel, stb. Mindig is ott kellett volna lenni a döntés jogának, ugyanúgy ahogy pl be tudod állítani, hogy megengeded-e egy alkalmazásnak hogy értesítésekkel bombázhasson vagy sem, vagy hogy elérheti a helyadataidat, vagy nem. 

"mitől olyan eget rengetően nagy dolog ez"
Nem mondtam, hogy eget rengető, de egy erős előrelépés privacy téren. Nem véletlenül keltett nagy felhördülést.

"Eleve ez a követ, nem követ, ki követ, miért követ, ha követ, akkor mi okból követ téma olyan, ami az én ingerküszöböm nem éri el. "
Akkor nem vagy érintett. 

"De, hátha meg tudsz győzni arról, hogy a hátralevő néhány 10 évemben időt basszak ell erre (is)."
Nem akarlak meggyőzni :) Valójában semmi időt nem kell rá elbaszni, egyetlen kapcsoló a beállításokban. 

Sejtettem :D

"Tehát, ahelyett, hogy engem érdeklő reklámokat kapjak"
Én meg eleve irtok minden reklámot tűzzel-vassal, ezért a célzott reklám sem érdekel és jobbnak gondolom, ha nem gyűjtögetnek ezért -vagy bármi másért- adatokat. 
De nem csak a reklámról van szó, hanem arról, hogy egyáltalán 3rd party cégeknek mi a f*sz köze van hozzá, hogy mikor, hol, mire, miért kattintasz, merre jársz, mi tetszik, mit eszel, mit vásároltál, stb. 

"Ennek számomra semmi értelme."
Az az értelme, hogy a kezedbe adták a döntést, hogy kikapcsolhasd, eldönthesd, hogy ezt te akarod, jóváhagyod, vagy nem.
 

Hopp ez válasz elmaradt :) Kibertámadás alatt álltam, bocs :)

"Gondolom azért, mert "
Nem, csak azért mondtam, mert az ilyen szálak mindig oda futnak ki ,hogy végülis neked mindegy, nemérdekel, még jobb is így, worksforyou :)

"kontrollnak tűnő valami, ami placebo"
Téged nem érdekel = placebo.

Ennyi erővel az összes androidos jogosultság kezelő beállításra, promptra (amik egyébként szépen fejlődtek az elmúlt években), mondhatnád, hogy felesleges. Elvégre eddig sem tudtad, hogy melyik app mit matat a háttérben. Miért is baj, ha a zseblámpa app rögzíti a helyadataidat és küldi valahova a tudtod nélkül? Esetleg a kontakt listádat is. Károd nincs belőle. Vagy ha hozzáfér a teljes háttértáradhoz? És miért jó ha eldöntheted, hogy engeded van nem?

Szerintem ez ugyanaz. Bár abban igazad van, hogy ennek a tracking témának nehezebben érthető a háttere, hogy az rengeteg adat hova megy, ki és mit csinál vele és milyen károm származhat belőle. Viszont -ahogy mondtam feljebb- ez elvi kérdés is. Alapvetésnek kéne lennie, hogy a tudtodon kívül semmilyen adatod ne menjen 3rd party cégekhez, adatbrókerekhez, akárhova. Mert nincs hozzá közük.
Addig oké, hogy egy adott app vagy weboldal saját magán belül figyeli a tevékenységedet és ez alapján neked tetsző kontentet mutat. Rendben. De onnantól nem kerek, hogy ezt az információt az azonosítóddal együtt gyűjtik, eladják. Más is eladja a begyűjtött adatokat és a végén mindent lehet tudni az azonosítóval összekötve: merre jársz, mit csinálsz, mit eszel, mit vásárolsz, stb. Még ezzel sincs baj feltétlenül, csak az, hogy ezt eleve úgy kéne csinálni, hogy _előre_ megkérdeznek, hogy ebbe te beleegyezel-e. És ha igen, akkor mehet.

Nekem szimpatikus, hogy az apple egyre jobban figyel az ilyesmire. Olyan megoldásaik vannak, amiket máshol még nem láttam. Pl egy appnak amivel képet osztasz meg, nem kell odaadni a teljes galéria olvasásának jogát, elég ha azt a pár képet tudja olvasni, amit épp muszáj neki (androidon ez pl úgy van, hogy ami hozzáfér a fotókhoz (storage permission) az egyrészt minden fotóhoz hozzáfér, másrészt minden máshoz is hozzáfér a shared storage-n). Vagy hogy ha valahova regisztrálsz a "sign in with apple" funkcióval, akkor még a valós emailedet sem muszáj kiadni, mert elrejtik neked egy egy private relay szolgáltatással (kapsz egy random email címet, a harmadik fél csak ezt kapja meg).

Én örülök, hogy te boldog vagy, hidd el. Abban is, hogy hívő vagy.

Ennyi erővel az összes androidos jogosultság kezelő beállításra, promptra (amik egyébként szépen fejlődtek az elmúlt években), mondhatnád, hogy felesleges.

Kb. ez is a véleményem. Irigyellek, hogy neked van időd ezekkel baszakodni. 

Bár abban igazad van, hogy ennek a tracking témának nehezebben érthető a háttere, hogy az rengeteg adat hova megy, ki és mit csinál vele és milyen károm származhat belőle.

Minden bizonnyal, te töviről hegyire átlátod. Jó neked!

trey @ gépház

"Abban is, hogy hívő vagy."
Mert tetszik valami, akkor rögtön hívő vagyok? Olyat is tudnék írni, ami nem tetszik az iOS-ben.

"Kb. ez is a véleményem. Irigyellek, hogy neked van időd ezekkel baszakodni. "
De miért kéne vele baszakodni? A legtöbb ilyen beállítás max 1x jön elő, vagy egyszer beállítod a menüben és kész. Más beállításokat megteszel a telefonon? Vagy minden gyári állapotban van, mert nincs időd vele baszakodni? 

"Minden bizonnyal, te töviről hegyire átlátod. Jó neked!"
Nem mondtam, hogy én átlátom. Ezt is sikerült félreértened.

Dual-SIM 5G support: Azta. Nem gondoltam volna, hogy megcsinálják.

/troll on

"200+ new emojis"  -> itt a lényeg, a többi csak azért van hogy ne legyen olyan üres a lista. :D

/troll off

200+, meh, miért nem pontos érték, már azt sem tudják hogy mennyi? Ilyet már máshol is láttam, (30+ issue, stb.), ennek mi az oka, valami marketingpszihológia? Ha kiírják hogy 253, az nem "üt" úgy?