2021-ben PC-ről mobil eszközre fájlokat átmásolni kábel nélkül...

...gyász. Vagy cloud, vagy mindenféle lófasz file transfer app vagy a döglött csiga tempós Kékfog.

Nevetséges, mikor ott van egy wifin a két eszköz.

Hozzászólások

Szerintem az smb/cifs működik. Persze valami normális filekezelő app szükséges hozzá.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

"Demiafaszért kell mindenhez egy addware terhelt fost telepíteni?"

Miért kéne? Androidra kell 1db normális file managert venni (pl Solid Explorer, szerintem nem volt több párszáz forintnál mikor megvettem) és levan a gond, samba-n elérsz mindent, reklámmentes. Évekig használtam (tud egyébként sshfs-t meg mást is). Linuxhoz meg használtam még KDEConnect-et néha fájlokat átdobálni ide-oda. iOS-en meg a gyári fie manager is tudja a sambát, semmi nem kell hozzá.

"iPhone és egy nem Apple számítógép között hogyan oldod meg a feladatot?"

Ezt írtam eggyel feljebb az utolsó mondatban: iOS-en meg a gyári fie manager is tudja a sambát, semmi nem kell hozzá. Itthon linuxon, synology nas-on és windowon lévő megoszátsokat is elérem az IOS default file kezelőjével. Androidon ehhez meg kellett venni egy normális file kezelőt.

"Ez nem az Apple ökoszisztéma jellegzetessége inkább?"

De, de ez a sambát is tudó gyári filekezelő pont egy kivétel :)

Nope. Az Android lényege, hogy pénzt termeljen. Amit alap OSként megkapsz, az alapfeladatok ellátására elég. Szándékosan nem csináálnak egyes könnyen implementálható funkciókat, mert ezzel a third-party appokon keresztül bevételhez jutnak. Pl. Alapban nem volt net forgalom monitorozás, erre 3. féltől kellett appot leszedni. Nem volt lehetőség sdkártyára menteni sms-eket, erre használj appot. stb.

Az Android médiafogyasztásra, pénzköltésre van kitalálva és nem arra, hogy használható legyen.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem inkabb kelljen 3rd party arra, amit szeretnel vele csinalni, mint hogy telepakoljak bloattal. Az elso androidos telefonomon meg volt alapbol twitter meg facebook kliens. Rootoltam, toroltem, de egyszerubb lett volna, ha nincs rajta. A mostanirol a gugli hulyesegeit kellett kiirtani, de persze ertem, hogy ez hozza nekik a bevetelt.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem meg hadd ne kelljen már mindenféle 3rd party mal és addware terhelt fosokkal telekúrni a rendszert, ami "jobb" esetben még megpróbálja meginnoválni az UI workflowot is, hogy aztán jól inkonzisztens legyen minden a rendszeren.

Ilyenkor mindig elgondolkozok, hogy ugyanazon a portálon vagyok-e, ahol rendszerint a Windowsos alkalmazások inkonzisztenciáját szokták egyesek felróni.

Összegzem akkor:
- fájlokat akarsz mozgatni PC és mobil között OTA
- default/gyári megoldás nincs rá nálad
- nem akarsz mindenféle lóf*asz fileküldő appokat
- nem akarsz semmilyen appot (filekezelő) telepíteni, mert prekoncepcióid vannak az UI-t illetően

Kizártál mindent. Valamilyen kompromisszumot kötnöd kell.

 

Rossz az összegzés.

- kábelen megoldott probléma
- Bluetooth lassú, körülményes
- Van Wifi, lehetne ugyanúgy használni a telefont, mint egy másik számítógépet és onnan elérni kényelmesen a dolgokat, de mintha a telefongyártók tudatosan ignorálnák
- Van OOTB file kezelő app a telefonon, ami viszont nem tud mit kezdeni azzal, hogy van Wifi
- Van OOTB file küldő megoldás a telefonon, ami viszont csak Bluetoothot támogat
- 3rd party megoldások felemás módon működnek, ha működnek egyáltalán
- Használjak helyette cloudos megoldásokat, amikből hol hiányoznak featurek, hogy kényelmesen lehessen használni (pl. lehet offline szinkronizálni könyvtárat, de azt más nem fogja látni, mert az izoláció miatt nem fog hozzáférni vagy csak egyesével lehet letölteni, vagy fossa a hibákat.

"- Van Wifi, lehetne ugyanúgy használni a telefont, mint egy másik számítógépet és onnan elérni kényelmesen a dolgokat, de mintha a telefongyártók tudatosan ignorálnák"
Nem ignorálják, legfeljebb a te telefonod gyártója.

"Van OOTB file kezelő app a telefonon, ami viszont nem tud mit kezdeni azzal, hogy van Wifi"

  • iOS-en a default file kezelő látja a samba megosztásokat, lehet csatlakozni, másolgatni, teljesen megbízható.
  • Pl Samsung saját file kezelője is tudja ugyanezt, meg úgy emlékszem a xiaomi-é is.
  • Androidra évekkel ezelőtt megvettem egy minden szempontból jó file kezelőt (Solid explorer), az is tudja

"3rd party megoldások felemás módon működnek, ha működnek egyáltalán"
Ez te bajod, a sok prekoncepció. Pedig vannak jó programok.  

"Használjak helyette cloudos megoldásokat, amikből hol hiányoznak featurek"
Nem, nem kell. Van megoldás, lásd feljebb: vagy veszel egy olyan telefont ami tudja OOTB, vagy veszel gombokért egy 3rd party filekezelő appot, ami tudja. Vagy tovább duzzogsz :) 

Fosok rá, tegye bele. Azért kapja a pénzt az OS-ért, nem azért, hogy utána még költsek.

(Egyébként az MS is bassza meg e téren, Windows Phone-be is beletehették volna az SMB támogatást, vagy hogy el lehessen érni mindent Wifin keresztül, de basztak rá. Helyette ültek az egészen évekig és nem csináltak vele szart se, aztán csodálkoztak.)

"Oszt' miér nem OOTB?"
Mert az akkoriban használt telefonom gyári file kezelője nem tudta, amit kell. Pont mint nálad. Csak én nem sírtam tele a hupot, hanem vettem egy rendes filekezelőt :) Mostanában meg almázok, az tudja gyárilag.

"Nem prekoncepció, rákerestem neten, próbáltam 3-4-et amit javasoltak, mind szar volt."
Miket próbáltál? Solid Explorert nézted? Annak az UI-jával nem volt bajom, semmi csicsa, stock kinézet, és tud midnent.

Ha át akarok tolni valamit, akkor beröffentem a Linux desktop-on a Gatling-ot, a telefon böngészőjével meg leszedem ami kell. Nem mondom hogy gyors, de egyszerűnek egyszerű..

A legszomorúbb az, hogy az összes platform támogat valamilyen Wi-Fi alapú fájlmegosztó protokollt (AirDrop, Nearby Share, Nearby Share), de egyik sem támogatja a másikét. Androidra van egy Nearby Share Companion for Windows 10 nevű app amivel Androidról lehet küldeni fájlokat Windowsra, de fordítva már az sem működik.

Illetve van a Windows 10-be beépített Your Phone app, de azzal csak fényképeket és videókat lehet letölteni a telefonról.

Esetleg valami sshfs/sftp megoldás? Nem próbáltam, de 10 sec Google keresés alapján vannak ilyenek. Mondjuk várhatóan ez sem lenne túl gyors...

iOS-en a beépített Fájlok alkalmazás “Kapcsolódás szerverhez” funkciója nem jó?

SMB megosztást támogat.

Felhőkárosult (értsd: fossa magából hogy VPN, VPS, cloludflare, storage milyen fasza) informatikus ismerős sztorija: Hajnali kettőkor berreg a telefonjára telepített kapucsengő/kaputelefon app. Ránéz a telefonra, látja az animált gifen (ne kérdezd...) ott topog a postás ajtó előtt. Kiszáll az ágyból, kitopog az ajtóhoz, knyitja, sehol senki. Visszacsukja az ajtót, jobban kinyitja a csipás szemét és akkor veszi észre, hogy az időbélyeg 02:11 PM egy nappal korábbról. Szóval. a nagy kínai felhő megkésleltette a csengetést 12 órával.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2021. 04. 25., v – 15:42

-

Ne, aggodj, par ev mulva megrosszabb lesz!

Termuxos sshd + sshfs (winen ennek a megfeleloje, SFTPNetDrive), esetleg 1-1 filera scp. Evek ota igy hasznalom, semmi bajom nem volt vele. Uj halozaton kicsit kell allitgatni amig megadom neki az uj IP-t a scriptemben, de amugy kulon drive-kent latszik.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Régen sftp-t beszélő appot használtam, aztán áttértem az airdroidra, majd pár hónapja kilyukadtam a nextcloud appjánál.

Természetesen kell hozzá egy működő nextcloud a NAS-omon, cserébe a beállított mappákat azonnal szinkronizálja wifin keresztül, nem kell semmit sem nyomkodni, rögtön megjelenik a NAS-on.

Már temetik az FTP-t, pedig erre is nagyon jó belső, zárt hálózaton. Kell futtatni a telefonon egy FTP szervert a másolás időtartamára, a PC-ről meg csatlakozni kell hozzá egy mezei FTP klienssel.

Pl. Androidon a Software Data Cable erre (is) való (persze bármelyik FTP szerver megteszi).

Igen, nálam is így megy, csak fordítva. Az asztali gépen fut egy (S)FTP szerver, ehhez lehet minden eszközről csatlakozni. Laptopról Thunar, de szinte minden filekezelőhöz van FTP plugin, telefonról pedig Total Commander.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Nálam SyncMe Wireless van a telefonon, ha felcuppan az itthoni wifi-re, akkor a megadott könyvtárakat automatikusan od/vissza szinkron izéli (jellemzőan a NAS-ra a telefonról, de a másik irányra is van egy mappám - igen, ha automatizáltan akarja valaki használni, akkor fizetni kell érte pár dodót...) - ha meg ad-hoc gyorsan kell, akkor a két fájlkezelő egyike tud cifs-et, a másik meg tud ftp-szervert, úgyhogy van választék :)

Nem tudom, hogy mi az oprendszer, de én a telefonra tettem Termuxot. Abban van FTP szerver (vagy openssh install és sftp), azon keresztül egész gyors. Amikor nincs rá szükség, akkor pedig nem fut.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Kicsit szomorú, hogy ennyi komment jött olyan megoldásokkal, ami miatt OP panaszkodik ebben a bejegyzésben. Ez is azt mutatja, mennyire reménytelen a helyzet ma erre.

Amit én használok, nem igényel telepítést vagy konfigurációt sem linuxon sem desktopon, működik mindkét irányba is. Elég annyi, hogy egy hálózaton legyen a két eszköz:

https://snapdrop.net/ vagy https://www.sharedrop.io/, kb ugyan az a kettő. Megnyitod a két eszközön ezt az oldalt és már látják is egymást, mehet a fájlküldés. Hátránya hogy nem túl stabil és csak akkor megy ha mindkét eszköz egy hálózaton van, előnye hogy - szemben azokkal amiket eddig itt láttam - nem kell sehol semmit telepíteni és konfigurálni.

Vagy epp azt mutatja, hogy mindenkinek mas az igenye, es erre van X, kicsit mas megoldas.

Nekem nem problema, ha telepiteni kell, a legtobb Linuxon alapbol van fent ssh kliens, a telefonomon futo webserverrol meg le tudom tolteni a Putty-ot es Winscp-t (meg az SFTPNetDrive-ot) ha a halozat nem elerheto es winen kellene. Viszont az automatikus rsync jo backupnak, es az is kenyelmes, hogy sshfs-en elerek mindent sima mountolassal/drive-kent.

Van, akinek a syncthing jott be, probaltam, nekem nem adott a fentihez kepest elonyt, de mukodott.

Ugy tunik, neked az a lenyeg, hogy ne kelljen telepiteni. Ez is egy vedheto allaspont. Nekem kenyelmetlenebb lenne weben bohockodni, de az teny, hogy bongeszo a legtobb helyen alapbol van.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

a telefonomon futo webserverrol

sshfs-en elerek mindent

Azt ugye érzed, hogy se a webszerver, se az ssh szerver nem tipikus egy telefonon? Lehet, hogy ez neked kényelmes, de egy olyan feladatról van szó, amit meg lehetne oldani 0 konfigurációval és legfeljebb 3 gombnyomással.

Olyan python script is fut rajta, ami wifin (megosztotton nem) keresztul megnezi a kedvenc Bitchute es Youtube alkotoimnak van-e uj videoja (tipikusan csak a hang szamit, ilyen podcast/hirmusor jelleguek), es ha van, akkor a youtube-dl-el letolti oket mp3-ban. Igy csak hallgatni kell, es torolni. A python futtatokornyezet sem tipikus telefonom, de nekem kenyelmes, hogy van rajta. A Termuxban amugy benne van mind (ssh, sshd, python3, rsync).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Idézem az OP-t:
"vagy mindenféle lófasz file transfer app" 
:) 

"Hátránya hogy nem túl stabil"
:)

Egyébként nem tűnik rossznak ez a cucc mondjuk "hirtelenkellésnincsmás" alkalmai megosztásra, de alapvetően egy állandó samba megosztás sokkal egyszerűbb. Ha rendszeresen másolsz ide-oda fájlokat, akkor úgyis van beállítva, vagy van NAS-od, akármi. Évek óta nincsenek ilyen problémáim, minden eszközömről elérem a fájljaimat. 

Nézd meg a SyncMe Wireless-t, szerintem az ide/oda fájlcserére beállítod a telefon oldalán mondjuk a letöltések mappát, a PC-n meg csinálsz egy megosztott könyvtárat, és szépne szinkron izélsz mindkét irányban vele. Oké, ehhez a telefonon "nyomkodni" kell, hogy most kéred a szinkront. Vagy fogsz egy olyan fájlkezelőt (nálam ES File Explorer volt, amíg volt...) ami natívan tud szambázni. Is.

Esetleg AirDroid?

Nekem Androidon és iOS-en is teljesen jól műxik.

Csodálom hogy még senki nem dobta fel. Resilio, esetleg syncthing.

Nekem előbbi használatával rpi-re mennek telefonos képek/videók wifiről fel azonnal ahogy hazaérünk, de ha olyanom lenne mobilnettel is felkúsznak.

Meg tudsz adni mappát syncelni, camera backupot, teljesen jó. Nálunk anyós sokat fényképez/videózik (főként gyerekről), illetve minden hülyeséget felvesz hangrögzítővel hogy emlékezzen rá. Hazaér, gépére szépen felcsusszan mobilról az összes kép, videó és hangjegyzet.

Ugyanígy resilioval megy nálunk a "nagy családi" fénykép és videóarchívum is. Nálam NAS-ra syncel mindenkinek a "család" nevezetű közös mappa, amit abba átraknak meglesz szépen mindenkinél. Családi események után nincs ez a dobd már át, jó majd egyszer (soha), mindenkinél megvan minden.

De ilyenből dobtak fel többet is. Telóra meg gépre is fel kell raknod esetleg kofigurálnod alkalmazást. Ilyesmivel nem nehéz megoldani a feladatot. Kellene erre valami config nélküli cucc, univerzális megoldás lokális fájlküldésre oprendszer szinten ami ott van linuxon, windowson meg androidon is beépítve, megtalálják egymást az egy hálón lévő gépek és mehet a küldés. Kb. annyi konfiggal ahogy telóról TV-re küldesz egy YT videót. Ilyesmi nincs, Apple-t nem ismerem, ott saját eszközök között tuti van hasonló. 

+1, annyit tennék hozzá, hogy valójában ilyesmi több is van, csak nem támogatják egymást.

Egyébként lehet, hogy a Google megoldását átvehetnék más platformok, a Chromium révén van hozzá egy support lib GitHubon, ha nem épít valamilyen shared secretre akkor talán nem lenne akkora meló más platformokra implementálni.

Ez így oké, de egy resiliot beállítani bruttó 5 perc és onnantól teszi a dolgát hozzányúlás nélkül (nagymamaproof, tesztelve, approved).

Persze nem gyári konfig nélküli cucc de ennyit szvsz megéri rászánni és onnantól kezdve le vagy tudva amíg telefont nem cserélsz, utána meg egy meghívó és mehet tovább.