WSLg - Windows Subsystem for Linux GUI (initial preview)

Microsoft ❤️ Linux. A héten kiadta a Microsoft a WSLg, vagyik Windows Subsystem for Linux GUI terméke előzetesét, ami grafikus Linux alkalmazások futtatását teszi (majd) lehetővé Windowson:

You can use this feature to run any GUI application that might only exist in Linux, or to run your own applications or testing in a Linux environment,

 Részletek a Microsoft blogbejegyzésében.

Hozzászólások

van már ütemterv, ami a linux kernelt - vagyis ténylegesen a linuxot - használja a window$ kernelének? :))

ez miert jo? a Linuxon hasznalt GUIs programok erosen tulnyomo resze windowson is elerheto (a peldaban szereplo Audacity is), ami nem, azt meg jellemzoen nincs ertelme windowson futtatni...

A probléma a megközelítéssel kapcsolatban a "van értelme" kitételnél van. Én magam futottam már bele olyan problémába, amit meg lehetett oldani Windows alatt egy 50 dolláros alkalmazással, vagy Linux alatt ingyen.

Nekem természetesen nem okozott nehézséget a döntés. Viszont aki kizárólag Windowst használ, az nem fog beletanulni a Linux telepítésébe és használatába csak ezért.

Ha valamit nagyra becsülök a Microsoftban és Bill Gatesben, az az előrelátás. A nyílt forrású közösség afféle ösztönlény módjára halad előre és megoldja az éppen felmerülő problémákat. Bill Gates 20 évre előre tudta, mi lesz a probléma.

A WSL-nek nem az a lényege, hogy lehetővé teszi a jelenleg létező linuxos alkalmazások futattását, hanem hogy lehetővé teszi mindannak a futattását is, amit még meg se írtak.

Azt nem írtam, hogy egyet is értek, csak szerintem erre célzott Doc. Sőt szerintem nem igaz a kijelentés. Ahogy írod helyesen valóban sok kisebb Linux-only program van amire Windowson csak csökkentett képességű shareware van, már pénzért sem lehet megvenni a teljes verziót mert már a fejlesztője sem foglalkozik vele és már a fizetős oldal is eltűnt. Például a legjobb feliratidőzítő programot Linux-onlyban találtam meg. 

Én nem látok töretlen Bill Gates stratégiát a Microsoftnál. A MS Android eszközökkel végleg letett a Microsoft a Linux elleni jogi hadjáratról. A .NET Core már nyílt forráskódú, sok más nyílt forráskódú projektjük is van. Satya Nadella vezetésével valóban sok minden megváltozott a Microsoftnál. Viszont sok évtized ellenségeskedést nem lehet máról holnapra felszámolni a lenti végeken. 

 Viszont sok évtized ellenségeskedést nem lehet máról holnapra felszámolni a lenti végeken. 

Én pár évig ültem a lenti végeken, egyáltalán nincs ellenségeskedés, elvétve van legfeljebb néhány olyan sales-es, aki nem tud értelmes value propositiont mondani, és akkor fallback valamelyik konkurencia fikázására, de ez mindenhol előfordul.

A staff nagy átlagban magasról tett a vélt vagy valós ellenségeskedésre, évekkel később is sírva röhögtünk Ballmer iPhone-temetés videóján, meg a többi nagyotmondáson., ami fentről jött.

Azért voltak nagy pillanatok! :) A Windows 7 budapesti teátrális bemutatásakor volt valami Win7 ruhába öltözött kámzsás ninja, aki jól lerúgta az ellenfeleit a "Windows 7 minden ellenfelét legyőzi szöveggel". Ugyan nem volt pingvin meg almás logó az ellenfeleken de elég egyértelmű volt kikre gondoltak. 
(Ráadásul a jóárasított Win7-ből csak 32 bites volt, ami szerintem elég kicsinyes húzás volt a Microsoft helyi erőitől) 

A Windows 7 budapesti teátrális bemutatásakor volt valami Win7 ruhába öltözött kámzsás ninja, aki jól lerúgta az ellenfeleit a "Windows 7 minden ellenfelét legyőzi szöveggel"

:D

Egészen biztos vagyok benne, hogy az ilyesmit nem a mérnökök és fejlesztők találják ki. :)

Az MS egy 20. századi cég, Bill lehetett előrelátó akár 20 évre ahogy fentebb írták, de a 21. század kihívásai eléggé megviselik. A mobil platformon történt orbitális taknyolás azt mutatja hogy ahol érdemi versenytársak vannak nem tud labdába rúgni. Végtelen mennyiségű pénz állt rendelkezése a Windows Mobil platformja mégis úgy járt mint a Linuxok a PC-n. Érdekes fordulat hogy az Android lett az okostelefonok Windowsa. 

Nem 'prekoncepcio', hanem kerdes. Legalabbis az altalam Linuxon hasznalt programok mindegyikenek van windowsos verzioja, tehat en jelenleg elkepzelni sem tudom hogy ha windowsoznek, akkor ezt mire hasznalnam. Esetleg tesztelesre jo lehetne, de ott meg nem mernek 100% megbizni benne, szoval igyis-ugyis kene Linuxon is tesztelni...

Kepzeld el, hogy mondjuk egy cegnel nem hasznalhatsz Linux-ot. De tenyleg semmire. A ceges belso jira/mail/tudjafaszom meg csak a ceges halozatrol erheto el (win-only) vagy win-only vpn kliensrol. Tudodm, tudom fura az ilyen a 21. szazadban. Nekem is pl. ez az elso munkahelyem 22 ev utan, ahol ez a helyzet. Nevetsegesnek es szanalmasnak tartom, de ez a szituacio. Nyugi amit tudok a Linuxrol erek el. A win-es gep csak a vpn es a mail-ek ellenorzese miatt van bekapcsolva. Ami netto faszsag, mert a levelezes az o365-ben van, de az sso auth serverek a belso haloban(!!!), amihez meg kell a VPN, ami meg win-only.

Es akkor kepzeld el hogy vannak cegek akik meg ennel is nagyobb faszsagokat tundnak osszehozni es meg a 2000-es evek elejen tartanak a win-only halozatukkal. Na abban eletmento egy WSL :D

Ez azért jó, mert ez a Microsoft gyilkos, szeretetteljes ölelése a Linux felé.

Innentől kezdve aki játszik és mondjuk Linuxhoz szokott szoftverfejlesztő, játszi könnyedséggel megoldja az életét úgy hogy felcsapja a Windows 10-et, rá a WSL-t, és tologatja szépen az ideát, sourcetree-t, mavent, dockert, akármicsodákat a Linuxos promptban, ami egy fürge és nativ Linux, de egy mozdulattal előveszi a Steam-et/Wow-ot/akármilyen gamet is a nap végén, és nem kell se dual bootolni, se Wine-ozni/egyebezni.

Tehát tud nativan szépen Windowson játszani, elfelejtheti a végtelen baszakodást és unofficial félmegoldásokat, félig nativ játékokat, nem működő GPU váltást, egyebeket, de a nativ Linuxos toolingja is meglesz. Linux desktopja az mondjuk nem.

Megmondom őszintén engem sem hagy hidegen a dolog, és van olyan kollegám aki már régóta igy tolja.

Ezekből van natív Windows port, a docker pedig már régóta Linux dominált terület. 

WoW-ra régóta van Lutris, a Steam pedig beépítve tartalmaz Protont. 

Ha ezzel leállnak a Windows portok, használjátok a natív Linuxosat WSL-en, az sem árt a Linux világnak. 

Még annak is nagyobb valószínűséget adok, hogy ez egy lépés a Linux alapú Windows 11 felé, mint egy rafinált terv a desktop Linux kicsinálására. 

Egyébként a fordított út ugyanúgy működik. Linux host és rajta virtualizált Windows. 

Én még mindig egyáltalán nem értem, hogy felhasználói szempontból miért lenne jó a linux kernelt berakni a Windows alá. A Windows kernel is teljesen jó a Windows alá. Stabil, gyors, van rá driver a nem-ókori dolgokhoz. Azokat az eseteket, amikor mondjuk némafilm nézés közben másik alkalmazásból zenét hallgatva próbálok linux CD-k torrentezése és a letöltött CD-k máshova másolása mellett játékokat streamelni még mindig sokkal jobban működnek Windows alatt, mint linuxon.

(A másik oldalról - a Windows kernelen az apache/nginx/stb. kimondottan csúnyán tud viselkedni. Nem az ultimate megoldás a Windows kernel, de én az ultimate megoldásnak látom desktop használatra.)

Nem állítanám én sem teljes bizonyossággal, hogy Linux alapú Windows lesz mindenképpen. Viszont az eredeti állításomat továbbra is tartom, ennek sokkal nagyobb a valószínűsége minthogy a WSL valami Linux-kinyíró projekt lenne. 

A cikkhez még annyit tennék hozzá, hogy szerintem a fő érv az ARM platform Linux alapú Windows mellett. Ott jelentős a Linux kernel előnye, lényegében minden desktopra alkalmas SoC-on teljes a Linux támogatottság. Az NT kernel ettől messze van, sokba kerülne megoldani. A "néhány ARM chipet támogatunk" stratégia pedig már a Windows Phone kísérlet alatt sem jött be. 

"WoW-ra régóta van Lutris, a Steam pedig beépítve tartalmaz Protont. "

Sajnálom hogy ha valakinek ez rosszul fog esni, de a Lutris meg a Wine egy kisérleti projekt, mindig is az, és soha a büdös életben nem fogja elérni azt a megkivánt minőséget hogy bármikor elinditom a game -t, akkor döccenés nélkül menjen minden. És ne kelljen előtte órákig görcsölni. De békeidőben olyan is volt hogy jó ideig egy rakás játékom szépen ment Wine-al, csak hát mondjuk 17 évesen imádtam Wine-t konfigni, lehet hogy 33 évesen amikor véletlenül van 1 órám játszani, azt nem azzal szeretném tölteni hogy az utolsó alkalom óta eltelt updatek hogyan verték szét az egészet.

Igen, használtam Wowot Wine-al, Lutrissal, mindenféle felállásban, mostanában is, 1 éve is, 3 éve is, 5 éve is, mindig ugyanaz a sztori: jön egy minor update a játékhoz vagy a wine-hoz és úgy dől össze a kártyavár, hogy aznapra a játéktól a kedved is elmegy.

A Proton hasonló, egy rakás játéknál ki kell próbálni az összes verziót, mire találsz egyet amivel hajlandó - valahogy - működni.

Én ezekről már rég letettem, és elhiheted hogy az elmúlt 10 év minden "vivmányát" láttam és próbálgattam a wine-nak, protonnak és minden segéd programjának.

Szar.

No, például aki úgy látja mint én, annak elég jó ez a cucc, amit az MS az asztalra tesz.

"soha a büdös életben nem fogja elérni azt a megkivánt minőséget hogy bármikor elinditom a game -t, akkor döccenés nélkül menjen minden"

Ha ez a cél akkor Stadia-t kell használni. Mert "döccenés", problémás update Windowson is ismert jelenség. Egyébként a Stadia mögötti game szervereken Debian Linux van protonnal és van úgy, hogy Windowsos játékok kevesebb hibával működnek Stadian mint saját Windows PC-n. Mint például az elhíresült Cyberpunk 2077. És még letöltési időre sem kell várni. 

Persze megértem a sok évi korábbi frusztrációból eredő távolságtartást. De mostanában valóban jelentős a változás. Steam default proton beállítás mellett nincs sok probléma. Erre a pozitív változásra egyre többen felfigyelnek. Linux gaming is BETTER than windows?

Hát a Stadia egy jó dolog, csak nagyon rövid a cimek listája, és a nekem kellő játékok közül alig van rajta valami.

"Egyébként a Stadia mögötti game szervereken Debian Linux van protonnal és van úgy, hogy Windowsos játékok kevesebb hibával működnek Stadian mint saját Windows PC-n. Mint például az elhíresült Cyberpunk 2077. És még letöltési időre sem kell várni. "

Értem én, de ez egy dedikált platform, szolgáltatás, nem szabad összehasonlitani a helyi gépeddel.

Annak idején, mikor WoW-oztam Lucid Lynx alatt, 15-20 fps-sel többet értem el úgy, hogy Wine-ban futott, mintha natívan Vistában toltam volna. ;)

De említhetném a Dibalo 2-t is. Amelyik játékkal játszottam annak idején Ubuntu alatt Wine-ban, soha semmilyen hibát nem tapasztaltam.

Láttam én is olyat hogy a wowban az action baron sorakozó ikonok (pl. spellek) szebbek és élesebbek voltak Linuxon, plusz az egész nagyon jó fps-el és hibátlanul üzemelt.. csak azt akarom mondani hogy ez egy olyan állapot ami mindig szétcsúszik akár egy game, akár egy wine update-tel. Sajnos.

Sok játék egyáltalán nem megy.

Más játékokhoz macskát kell áldozni éjféli holdfénynél, és varázslatos módon másnap már nem működik.

Ezért mondom hogy ez egy szép kisérlet, de nem alkalmas a szórakozásra. Kivéve ha valaki saját maga ellensége vagy a technikai oldala jobban érdekli, mint maga a játék.

Régebben már mondtam neked, hogy nálam a Windows-on használhatatlan az Nvidia kártyám, ellenben Linuxon Steam+protonGE-vel minden hibátlanul futott amivel játszom, játszottam. Szóval én elégedett vagyok ezekkel, ellentétben a Windowsal/Dell amiért fizettem is és a helpDesk csak hápogni tudott amikor az általa kért olyan-olyan szarok után még mindig 15 FPs-t produkált a game.

Élvezhető gamingre a Linux mint olyan, teljesen alkalmatlan platform.
Vannak rá játékok persze amik jól mennek, de részemről amivel én játszok azok egyike sem megy nativan Linuxon. Pl a WoW sem.
Jön egy kiegészítő, új grafikai megoldásokkal és máris kipurcan a Wine tőle. 
Egykoron én is Linux alatt WoW-oztam, kb fél évig tartott. Ahogy jött egy Wine vagy WoW frissítés mindig megdöglött valami. 
Aztán próbálkoztam még az Overwatch-al is, ami kezdetben egyáltalán nem ment Wine-al. Amikor meg ment bannolta érte a felhasználókat a Blizzard, mert illegális csalás szoftvernek gondolta a játék a Wine-t.

Szóval köszönjük, de én maradok a Windowsnál. De örülök a WSL-nek, mert így viszont egy rakat ingyenes program használható lesz amikből Windows alternatíva csak fizetős van. 

+1 a (jelenleg) nem túl alkalmas Linux + Wine játékra.
Több játékot próbáltam Lutris alatt nagyon kevés sikerrel.
Kipróbáltam a Steam + Proton megoldást is, de ez még rosszabb volt, ~10 játékból kb 1-et tudtam elindítani, az is használhatatlan volt.
Nem tudom mitől függ, hogy kinek mennyi gondja van ezzel, GPU driver, Linux ver, légnyomás, euró árfolyam....

Egyébként ha akarsz, olyat is lehet, hogy Ctrl+Win+<jobbra nyíl> kombóval egy full linuxos desktopra mégy, Ctrl+Win+<balra nyíl> kombóval meg egy Windowsos desktopra. Nekem mondjuk ez így nem tetszik (az is zavar, hogy más a fontsimítás linuxon meg Windowson, de ha még az ikon témák és ablak dekorációk is különbözőek, jajj...), de működni működik.

nem vagyunk egyfomak. szerintem meg nem. ha elromlik a jatek gepem meg tudok dolgozni.

raadasul a telefont meg a taskat (meg a lakast ha tulozni akarok) nem is ertem miert kell ketto

ezen kivul nem kell dGPU a munka gepbe ami folyamatosan megy igy kevesebb a fogyasztasa

neked aztan fura humorod van...

"elfelejtheti a végtelen baszakodást és unofficial félmegoldásokat,"

Helyette megfordítod és lesz egy félmegoldás linuxod.

"..de a nativ Linuxos toolingja is meglesz. Linux desktopja az mondjuk nem."

Ez ami a legfájóbb. Én nem azért linuxozok, mert amúgy windows alatt ne lennének elérhetőek a szoftverek, amiket használok, hanem azért, mert alapjaiban jobbnak találom az egész linux környezetet, a desktopot meg pláne. Nap mint nap használok win10-et (kell), de az elbaszott fapados felületétől és ui bénaságaitól rosszul vagyok. 

Azért ez elég kétélű fegyver. Annak idején az OS/2 is tudta futtatni a Windows 16 bites alkalmazásait, de fordítva nem ment. Így mindenki Windowsra fejlesztett, hiszen az futott mindenhol.

Most ha multiplatform programot akarsz írni, elég Linuxra lefejleszteni, és máris megy a Windowsos gépén is. Míg, ha Windowsra fejleszted, akkor a Linuxra külön kell portolnod....

Ezért nem került a Windows Mobilba sem az android futtatókörnyezet (Project Astoria), hiába volt már készen. Ki fejlesztett volna bármit is natívan a platformra, ha elegendő az Androidos apk-t feltölteni a Microsoft féle store-ba?

Nagy Péter

Több oka van, amiért az Audacity, VLC, ... ezerféle app nem szerencsés Win-en:

  1. Ha nem Chocolatey-vel telepíted, akkor nem frissül, ami komoly biztonsági kockázat. Nyilván ezt triviális megoldani.
  2. Nincs Win-en Firejail, amivel a 0-day támadások egy része kivédhető. Ezért is érdemes az Edge-et is WSL-en futtatni.
  3. Ha mindenféle Linuxos toolt, scriptet használsz a fájljaid feldolgozására, akkor kényelmesebb, ha u.a. fs-ben van minden.

Példának okáért amikor Linuxos programot kell debugolnom akkor sokkal kellemesebb az egész IDE-t Linuxon futtatni (jobb a teljesítmény is). Eddig ehhez külön X szervert kellett futtatni és vacakolni az összelövéssel. Ez ezek után sokkal egyszerűbb lesz.

Szerkesztve: 2021. 04. 22., cs – 10:16

/rant örömmel látom, hogy jó helyen vannak a prioritások. A WSL-es virtuális gépnek és a hozzá tartozó vSwitchnek bezzeg a kezdetek óta nem lehet fix IP-t beállítani és ezt azóta sem sikerült megoldani...

Lehet már futtatni az SQL server linuxos verzióját WSL alatt?

Szerkesztve: 2021. 04. 22., cs – 14:13

Vannak légi térképezésben windows elsődleges feldolgozó programjaink (műszerrel jön), és mivel nem akarunk 100 gigabájtokat hálózaton tologatni, ugyanazon a vason WSL -ben van a másodlagos feldolgozó rendszer GRASS-ban ahol 1:1-ben mennek a linux specifikus scriptjeink. Az elmúlt egy évben az egyik legfontosabb elem lett a rendszerünkben. ugyanakkor a grafikát  nem értem, Windows X szerveren eddig is láttunk mindent....

 

(tudom van windows GRASS is de nincs mögötte minden és bármi amit még felhasználunk Linuxból)

Manjaro - Android - Smalltalk - Flamenco - OSMC

Gondolom ez még nem hozza a "Mindig felül" lehetőséget? Vagy ez már elérhető lesz tetszőleges WSLg alkalmazásoknál?

Szerkesztve: 2021. 04. 23., p – 20:03

de utálom ezt, a s*gfejek évtizedeik cumiztattak minket most megy a jófejkedés meg a de f*szak vagyunk. Érdekes a nativ Office csak nem jön Linuxra.

Igen, ez pont így van. Simán portolhatták volna már az MS Office-t Linuxra, vagy akár a webes Office-ukat felfejleszthették volna natív szintre. De szándékosan nem tették, mert az Office húzóalkalmazás, a legtöbb ember, cég, intézmény pont azért használ Windowst, hogy ilyen exkluzív szoftverek fussanak rendesen natívként, nem emulációban, nem webes csökkentett funkciókkal, hanem normálisan. Ugyanezért nincs Linuxra Adobe Akármi se, se Photoshop, se InDesign, se Lightroom, se Premier Pro, se semmi. Nem tévedésből, lustaságból, vagy alacsony linuxos részesedés okán, hanem megint csak húzóappok, amik szándékosan Win és Mac exkluzívak. Ezek meg a játékok tartják el ezeket a platformokat. Ahogy ezeknek feladnák az exkluzivitását, egy csomó ember hirtelen otthagyná a Windowst, hatalmas öngól lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)