[Video] Terraformból pizzarendelés, avagy hol lehet a Terraform természetes határa?

Címkék

Honnan jöhet képbe az Ansible, és honnan a GitOps?

A Terraform nagy szolgálatot tesz nekünk a klasszikus Infrastructure as Code problémák megoldásában. Újabb és újabb providerek jelennek meg folyamatosan, bővítve azokat a problémákat, amikre .tf fájlt írhatunk. Fogas László DevOps szakember a HWSW free! meetup-sorozat 2021. március 31-i, infrastruktúra mint kód tematikájú állomásán elhangzott és alább megtekinthető, gondolatébresztőnek is szánt előadásában olyan témákat feszeget, hogy jó e, ha Terraformból próbáljuk leírni a teljes világunkat. Hiszen csak azért mert lehet, nem biztos hogy kell is.

A téma iránt érdeklődők a legnépszerűbb IaC eszköz, a Terraform alapjaival a HWSW 2021. április 20-án kezdődő, 4 alkalmas, 12 órás, gyakorlatorientált online képzésén közelebbről is megismerkedhetnek. A tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

Hozzászólások

Mikor meghallottam a "diplojálni" szot az elso 2 percben...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kicsit belenéztem úgy tűnik, hogy ez az átlagosnál jobb, de egy idő után erős a clickbait feeling a hwsw tartalmaknál, de lehet bennem van a hiba.

a témafelvetés tök jó, de a kubernetesz és a kluszter meggyilkolt.

Én pl. mert nagyjából az ismerkedés harmadik napján eljutottam oda, hogy legszívesebben Ansible-lel generálnám neki a .tf fájlokat, mert a magasztos koncepciójuk miatt állandóan olyan limitációkba ütköztem, amikre a github issue-kban az volt a mondás, hogy ezt nem is akarják megoldani. Egész egyszerűen hiányzik belőle egy réteg jól használható template-nyelv.

Számomra ott a természetes határa amit már bármi mással meg lehet csinálni ami kényelmesebb, akkor abban folytatom.

Gábriel Ákos