Modern Magyar Népmese

a Palóc Videótéka legújabb videója: https://www.youtube.com/watch?v=hSPJZ7jTnmo

régebbi: https://hup.hu/node/171884

Hozzászólások

Nem hinném, hogy a kormány hibája, mert a tanárok sem Magyar, sem a sejpítő hangú törpe alatt nem voltak boldogok emlékeim szerint. Valójában nem emlékszem gyerekkoromig visszanenőleg olyanra, hogy elégedettek lettek volna.

trey @ gépház

Akár azt is mondhatnám hogy ilyen egy jó szakszervezet. Addig sir, amig mindent meg nem kap. Ha pedig túl sokat sir, majd kilépnek belőle az emberek. Hozzászólni nem tudok.

Engedd el a PDSZ-t azzal a felkiáltással hogy igen, átpolitizált szervezet, és nem, nem képvisel minden tanárt, csak egy részüket. Én nem ismerek PDSZ tagokat pedig egy tucat pedagógust biztos hogy igen.

Akár azt is mondhatnám hogy ilyen egy jó szakszervezet.

egy jó szakszervezet elsősorban az általa képviseltek érdekeit tartja szem előtt. Ez a szervezet inkább politizál és ventilál mintsem érdemi képviseletet lát el. Az én pedagógus ismerőseim közül sem tagja egy sem, pedig akadnak páran :) és pont ezért.. Szakmai kérdésekkel semennyire nem foglalkoznak, csak sír a szájuk. Értelmes javaslatokat ritkán fogalmaznak meg. Pedig lenne mit javítani bőven..

"Ez a szervezet inkább politizál és ventilál mintsem érdemi képviseletet lát el. "

Tekintve, hogy a pedagógusok érdekeit leginkább a kormánnyal szemben kell képviselni, ezt szerinted hogy lehetne politizálás nélkül? Az, ha kimondod, hogy a kormány szarul végzi a munkáját, már politizálás (legalábbis annak van elkönyvelve).

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az, ha kimondod, hogy a kormány szarul végzi a munkáját, már politizálás

ezt bárki kimondhatja és ki is mondja. Viszont a jól-rosszul relatív fogalmak.

Egy érdekképviseleti szervezet akkor hatékony ha konkrétumokról és konkrét ügyekről beszél. Olyanokról amikről lehet tárgyalni: hiszen ha csak szarozol abból nem lesz érvényesített érdek. A kizárólag egyetlen üzenettel bíró (szar a "rencer"), de pl azt, hogy mitől és miért az, hogyan lehetne rajta javítani már megfogalmazni képtelen "képviselet" valóban ugyan olyan mint egy politikai párt ami csak a másikat fikázza. (a fikázás és a kritika között elég jelentős a szakadék. Pedig ki más tudna értelmesebb kritikát megfogalmazni egy szakmai kérdésben mint az -elméletileg(!)- szakma javát tömörítő, őket képviselő szervezet)? Hja persze ha csak ugyan olyan fogalmatlanok ülnek ebben a szervezetben mint a politikai pártban (esetleg van aki mind2ben :) ) akkor nincs min csodálkozni. Ebben az esetben viszont a "szak"szervezet inkább csak egy bújtatott párt, vagy meglevő párt(ok) bújtatott nyúlványa.

Annak aki szakmai kérdésekben szeretne javulást elérni viszont nem képviselet egy ilyen kirakat szervezet, mivel nem szakmai, csak politikai beszéd van.

A szakmai beszélgetés dialógus, míg a politika manapság egy irányú kinyilatkoztatások sorozata.

Nem szeretnék (nem is szoktam) politikai irányba elvinni a dolgokat. Szerintem a PDSZ-nek sem kellene. A problémám az, hogy a SZAKMAI (nem vírus és egyéb, hanem pedagógiai) kérdéseket is politikai támadásként értékeli a regnáló kormány. Sőt mindent annak értékel a szerencsétlenje, így nem lehetséges értelmes, előremutató, konstruktív párbeszédet folytatni az oktatásról. Nekem ez a problémám. Az meg, hogy mennyi fizetést kapnak a tanárok és hogy portfóliót kell írniuk és mennyi a gyakornoki bérük az tény. Nem sírás. Nekem is kevés a bérem, le is fogok lécelni. De, ha mindenki lelécel ki fogja tanítani a gyerekeinket?

A problémám az, hogy a SZAKMAI (nem vírus és egyéb, hanem pedagógiai) kérdéseket is politikai támadásként értékeli a regnáló kormány.

Ebben abszolút egyet értünk: a kormányzat ezen a szinten is el van szállva, nem vevő a normális kritikára sem. A probléma másik fele viszont az, hogy nincs érdemi szakmai képviselet ami normális javaslatokat fogalmazna meg. (csak habzó szájú kiakadt emberek vannak, hideg fejű kritikus összerakott javaslatokkal nincs aki mögé pedig sokan beállnának.)

Az meg, hogy mennyi fizetést kapnak a tanárok

:(. A helyeket ahol ismerek mindenhol jó tanárt csak úgy tudsz találni, ha kiegészíted valahogyan a juttatást: lakhatás, eszközök, valamiféle projekt munka stb.. ez viszont a fenntartónak és az igazgatóságnak brutális mennyiségű feladat amit kevesen csinálnak egyáltalán, jól meg alig. Gyakorlatilag dupla finanszírozási rendszert kell működtetniük: az alap államit és mellé egy szakmait..

portfóliót kell írniuk

Ezen rengetegen siránkoznak, mert sok az adminisztrációs & technikai overhead, ráadásul a folyamatos továbbképzések stb is rengeteg idő mellé. Szerintem az az ötlet, hogy ki legyen kényszerítve a folyamatos továbbképzés jó és szükséges. A probléma ott van, hogy ezek a konkrét képzések milyen minőségűek, kik tartják és milyen tartalommal.

Az egész pedagógus életpálya modell kapcsán egy csomó dolog van amit finomítani / át kéne szabni

Azoknak, akik egyszer kifogják az aranyhalat:

Ne kövesse a tanár példáját! Minden, legalább első általánost végző gyerek tudja már, hogy az aranyhaltól csak egyet kell kívánni:

Minden kívánságom teljesüljön mostantól!

:D

trey @ gépház

Ez mondjuk egy veszélyes kívánság, amikor káromkodsz egy ízeset. :) Szóval úgy kell megírni a szabályt az aranyhalnak, hogy csak az "Aranyhal, azt kívánom, hogy" kezdetű kívánságokat futtassa, különben a "rohadjon meg" kezdetű mondatok gyilkosságnak minősülnek. Illetve a kérés pontosítása is fontos. Én pl. azt kívántam egyszer, hogy ne kelljen egy bizonyos személlyel közelről együtt dolgozni, erre jött egy mindent bezárató hatósági döntés egy világjárvány miatt. :) 

különben a "rohadjon meg" kezdetű mondatok gyilkosságnak minősülnek.

Kezdő aranyhalas vagy! Íme:

- "Rohadjon meg Feri!"

<Feri elpatkol>

- "Ezt elbasztam ... Éljen újra Feri és mindenki a környéken felejtse el, ami az előbb történt!"

- "Most ... Rohadjon meg Feri!"

:)

Egy aranyhallal mindent lehet!

trey @ gépház

Minden szar, és nincs megoldás :-)